Kisah Irfan di Bulan Puasa 2011

Tahun nie adalah tahun ke-2 jage Irfan masa bulan puasa. Owh before that cam biasa lah, entry puasa dah nak abih raya baru nak buat. Haha! Tahun lepas bulan puasa masa Irfan baby lagi, tak sampai 6 months lagi kot kan masa tue (tak mampu nak gune otak untuk calculate). Masa tue penat puasa sambil breastfeeding jelah. Now Irfan dah besar dah leh lari2, penatnye lain plak.


Nie masa program anak yatim kat Bintang Plaza. Kene sponsor anak yatim beli kerpeluan raya. Sebbaik share dengan Nadiah, senior Field Planner kitorang, sebab memang pening kepala nak layan anak sendiri yang buas + anak yatim lagi. Huhu...

Inilah saye and Nadiah and anak angkat kami

Perubahan paling ketara Irfan masa bulan puasa adalah tetibe jadi alim takleh bukak TV lain selain channel Oasis. Pastu sangat suke tengok Asmaul Husna dengan lagu tema Imam Muda. Masa tue jela saye boleh curik2 peluang gi toilet kencing berak wuduk and solat seme. Kalo tak asek berbelit jek kat badan. 



Video nie dah lama upload kat Facebook tapi baru nak share kat sini. Heh... See sangat khusyuk. Pastu kalo nak tido pun nak kene nyanyi lagu2 Islamic, kene zikir, kene asmaul husna, etc. Saya sampai serak2 tekak dok repeat asmaul husna tue 3-4 kali baru Irfan tido. Bagus Irfan, dapatla jugak pahala extra kat mama. Hihi...




Pastu masa bulan puasa Irfan tak banyak makan di siang hari tapi makan banyak time berbuka. Pastu waktu tido pun tetibe bagus. Mungkin sebab dah takde hantu dah nak main dengan dia malam2 (isskk muluutt) Haha! Pastu bangun plak awal, hari2 Irfan la yang dok kejut saye masak sahur. And dia pun busy skali nak tolong masak pagi2 buta seperti video di atas.

Pastu yang paling best dia tetibe tahu hormat orang solat dah. Kalo tak dulu time2 tengah solat Irfan gi langgar dengan stroller laa.. Pastu time sujud dia gi panjat atas belakang la, pastu time berdiri solat, dia gi berdiri gak depan kitorang sambil sengeh2 sampai banyak kali batal solat saye sebab gelak tengok dia dok sengeh2 atas sejadah.

1 day tue masa tengah solat kat masjid Ipoh (masjid fevret masa zaman bercinta, owhh sangat kapel serba boleh, lepas dating gi solat, haha!) saya bawak Irfan naik tingkat atas kat section wanita. Masa nak amek wudhuk kemain susah sebab dia freak out kot masuk tempat baru so asek nak berbelit jek, sampai kene berwudhuk sambil dukung Irfan.

Pastu masa start pakai telekung tue Irfan dah start nangis2 dah mintak dukung, saye biar jek. This time saya redha jek, dia nak strip dance atas sejadah tue pun saya tak heran, nak solat jek. Pastu masa start semayang tue Irfan dah melalak kuat gila satu masjid leh dengar sambil tarik2 telekung saya. Pastu bile saya start rukuk tetibe saya rasa pegangan Irfan dah takde. Tapi suara masih dengar melalak lagi.

Rupenye dia gi belakang nangis kat dinding sebab takmo kaco saye solat. Pastu bile nampak saye dah kasi salam tetibe dia gi datang rempuh dari belakang and nangis2 lagi. Dah dukung baru senyap. Maka sangat terharu sebab dia dah paham yang takleh kacau masa tengah solat.



Disebabkan dah konfiden Irfan takkan kacau time solat, hubby dah berani bawak Irfan pegi solat berjemaah kat masjid. Yes Irfan memang senyap jek sepanjang solat, sampaila tetibe ade jemaah lain datang solat sebelah hubby, Irfan marah space dia ade orang amek, marah sebab dah tak dapat dekat dengan papa dia lalu melalak2 dalam masjid. Sebbaik dah rakaat last. So pasni hubby kene dok paling tepi jek kalo nak bawak Irfan. Haha!

Pastu last perubahan tetibe boleh tido dengan proper. Dah pandai panjat katil kalo rasa nak tido. Kalo tak before this suke tido merata2 seperti di bawah meja makan, tepi jamban, celah2 baju kotor belom basuh, depan mesin basuh (kalo mesin tebukak ntah2 dia gi masuk tido kat dalam), etc.


Irfan di atas katil kecikknya. Actually nie babycot dia yang masa baby dulu tapi since beli yang convertible 4-in-1, leh convert jadi katil sampai umur dia 4 tahun. Oklah pas cite puasa cite raya la plak ek ikut turutan. Haha! Haiihhh... (dah tak ikhlas mane dah update blog. Haha!)

4 comments:

MammaSun September 28, 2011 at 10:43 AM  

Good boy.
Eh, katil sama ngan si manis I, tp kaler itam...tp alyaa dah upgrade katil besar terus...hahaha...sbb perlukan ruang besar utk bergolek sebelum tido, kalo tak abih mama dia kena penendang...sabor je laa....

chalk is talking September 28, 2011 at 12:24 PM  

Olooo..Irfan sgt cute okay...comel jer dah tahu xleh kacau org solat..good boy betul..xleh tahan gelak part tido sebelah kain kotor,jamban n etc tu...sampai kawan yuszah kat opis ni pelik nape yuszah gelak sensorang..hahahahaha..

Kunaz October 2, 2011 at 12:29 AM  

btul tu suna. kte yg dh bsar ni katil queen size muat je 2 org. haihhbbudak zaman skarang... tp ntah2 kte ms kcik dulu pn camtu kn. hihi...

yuszah, malangnye lps abih bln pose dh x good boy mane dh. sob sob...

Anonymous January 23, 2013 at 7:44 PM  

Bοtulіnum toxin A in patients getting іt paid for.
So, in a few side еffects.
Also visit my web-site botox sydney

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.