Kisah Irfan di Bulan Puasa 2011

Tahun nie adalah tahun ke-2 jage Irfan masa bulan puasa. Owh before that cam biasa lah, entry puasa dah nak abih raya baru nak buat. Haha! Tahun lepas bulan puasa masa Irfan baby lagi, tak sampai 6 months lagi kot kan masa tue (tak mampu nak gune otak untuk calculate). Masa tue penat puasa sambil breastfeeding jelah. Now Irfan dah besar dah leh lari2, penatnye lain plak.


Nie masa program anak yatim kat Bintang Plaza. Kene sponsor anak yatim beli kerpeluan raya. Sebbaik share dengan Nadiah, senior Field Planner kitorang, sebab memang pening kepala nak layan anak sendiri yang buas + anak yatim lagi. Huhu...

Inilah saye and Nadiah and anak angkat kami

Perubahan paling ketara Irfan masa bulan puasa adalah tetibe jadi alim takleh bukak TV lain selain channel Oasis. Pastu sangat suke tengok Asmaul Husna dengan lagu tema Imam Muda. Masa tue jela saye boleh curik2 peluang gi toilet kencing berak wuduk and solat seme. Kalo tak asek berbelit jek kat badan. 



Video nie dah lama upload kat Facebook tapi baru nak share kat sini. Heh... See sangat khusyuk. Pastu kalo nak tido pun nak kene nyanyi lagu2 Islamic, kene zikir, kene asmaul husna, etc. Saya sampai serak2 tekak dok repeat asmaul husna tue 3-4 kali baru Irfan tido. Bagus Irfan, dapatla jugak pahala extra kat mama. Hihi...




Pastu masa bulan puasa Irfan tak banyak makan di siang hari tapi makan banyak time berbuka. Pastu waktu tido pun tetibe bagus. Mungkin sebab dah takde hantu dah nak main dengan dia malam2 (isskk muluutt) Haha! Pastu bangun plak awal, hari2 Irfan la yang dok kejut saye masak sahur. And dia pun busy skali nak tolong masak pagi2 buta seperti video di atas.

Pastu yang paling best dia tetibe tahu hormat orang solat dah. Kalo tak dulu time2 tengah solat Irfan gi langgar dengan stroller laa.. Pastu time sujud dia gi panjat atas belakang la, pastu time berdiri solat, dia gi berdiri gak depan kitorang sambil sengeh2 sampai banyak kali batal solat saye sebab gelak tengok dia dok sengeh2 atas sejadah.

1 day tue masa tengah solat kat masjid Ipoh (masjid fevret masa zaman bercinta, owhh sangat kapel serba boleh, lepas dating gi solat, haha!) saya bawak Irfan naik tingkat atas kat section wanita. Masa nak amek wudhuk kemain susah sebab dia freak out kot masuk tempat baru so asek nak berbelit jek, sampai kene berwudhuk sambil dukung Irfan.

Pastu masa start pakai telekung tue Irfan dah start nangis2 dah mintak dukung, saye biar jek. This time saya redha jek, dia nak strip dance atas sejadah tue pun saya tak heran, nak solat jek. Pastu masa start semayang tue Irfan dah melalak kuat gila satu masjid leh dengar sambil tarik2 telekung saya. Pastu bile saya start rukuk tetibe saya rasa pegangan Irfan dah takde. Tapi suara masih dengar melalak lagi.

Rupenye dia gi belakang nangis kat dinding sebab takmo kaco saye solat. Pastu bile nampak saye dah kasi salam tetibe dia gi datang rempuh dari belakang and nangis2 lagi. Dah dukung baru senyap. Maka sangat terharu sebab dia dah paham yang takleh kacau masa tengah solat.



Disebabkan dah konfiden Irfan takkan kacau time solat, hubby dah berani bawak Irfan pegi solat berjemaah kat masjid. Yes Irfan memang senyap jek sepanjang solat, sampaila tetibe ade jemaah lain datang solat sebelah hubby, Irfan marah space dia ade orang amek, marah sebab dah tak dapat dekat dengan papa dia lalu melalak2 dalam masjid. Sebbaik dah rakaat last. So pasni hubby kene dok paling tepi jek kalo nak bawak Irfan. Haha!

Pastu last perubahan tetibe boleh tido dengan proper. Dah pandai panjat katil kalo rasa nak tido. Kalo tak before this suke tido merata2 seperti di bawah meja makan, tepi jamban, celah2 baju kotor belom basuh, depan mesin basuh (kalo mesin tebukak ntah2 dia gi masuk tido kat dalam), etc.


Irfan di atas katil kecikknya. Actually nie babycot dia yang masa baby dulu tapi since beli yang convertible 4-in-1, leh convert jadi katil sampai umur dia 4 tahun. Oklah pas cite puasa cite raya la plak ek ikut turutan. Haha! Haiihhh... (dah tak ikhlas mane dah update blog. Haha!)

Mary Kay ESRS Training

Plan nak update pasal raya haritu tapi tunggu Krismas la kot baru update. Hahaha! Disebabkan ade banyak gambar nak share untuk entry raya, kite buat entry lain dulu. Hihi... Ok Jumaat and Sabtu lepas, me and my Mary Kay team ade join training by Mary Kay, 1st time buat kat Miri nie. Alhamdulillah takyah nak travel jauh2 untuk attend training.

Our sales director dari KL pun turun Miri sekali nak jumpe kitorang. Ahhh 2 hari yang best. Sesape yang nak join bisnes Mary Kay nie memang wajib attend ESRS (Essential Steps to Reach Success) training tue, saya pun tak expect impact training tue besar terhadap diri saya. Ingatkan join Mary Kay nak untuk untung jual produk jek, tapi as a Beauty Consultant, dia ajar ape value yang kite kene ade as a Beauty Consultant. Ala2 gi tazkirah pun ade. Hahaha!

Contohnye, masa topik pasal business strategy, masa kite kene fill up daily schedule, dia tak kasi kite buat Mary Kay over2. Dia suh bahagikan antara family and God. Keje kene no 3, God no 1, family no 2 yer.

1st day training dugaan purse hilang. Aaaaa bengang gile. Syarat nak pegi training tue ialah kene come with smile, tapi pagi tue memang moody abeh ah hilang purse. Tapi by tengah hari dah dapat balik dah purse. 2nd day plak Irfan demam plak. Tak tido whole night. Dah la diorang kasi homework untuk present. Pagi esok tue baru start wat. Aaa sangat ngantuk tak cukup tido.

Tapi sangat berbaloi sebab our group menang overall activities. Dapat banyak hadiah. Pastu lagi terharu sebab saye dilantik jadi best Mary Kay image haritu. Dapat hadiah lagi. Hihi... Best best


1st day of training


2nd day of training


So lepas nie our group ade plan nak organize a few event. Yang dah confirm ialah White Party, Pink Party, Kiss Party, Menicure & Pedicure Party. Nanti akan diannouncekan bile akan buat. Ahh problemnye job mekap dah berderet, sempat ke tak ntah nak buat event2 tue. Takpe ade team mate. Haha!



Kunaz Has Twitter

Hahahahahaha! Haiihhh.... Ade gak Twitter akhirnya. Nie seme angkara ofismate saye yang anak2 dara tue, maka terpaksa berpura2 remaja jugak lalu kene ada akaun Twitter. Actually dulu penah cakap kat hasben, cane2 pun takmo bukan akaun Twitter sebab takut tak sempat nak commit sebab sangat banyak akaun nak kene jage.

Akaun emel saje dah nak 10 (termasuk email keje tetap and keje tak tetap), tambah akaun blog and website bisnes lagi, tambah online banking lagi yang almost 10 gak nak kene jage, jage anak lagi, laki lagi, rumah lagi, studio lagi, bla bla blaaa... so memang nekad takkan bukak akaun Twitter. Tapi alasan terbesar adalah sebab tak pandai nak pakai pun. Taula Twitter tue ade logo burung biru tapi kurang mengerti fungsi dia. Bukankah dah ada Facebook? Haa gitula ala2..

Tapi kemudiannya di satu hari di Eastwood ketika tengah miting haper ntah dah tak ingat sebab banyak sangat miting, si kecil Jazlin dengan rajinnya pegi download Twitter application dalam hanphone Samsung Galaxy SII baru saye nie (perlu tue mention baru... hahaha!) Dah download, dengan rajinnya dia gi tolong register, pastu tolong add kawan2. Kesimpulannya seme dia setup ah, saya tinggal tweet jek, tu pun asek salah2 konsep, 2 minggu pun tak reti2 lagi.. Ahhh memang dah hilang keremajaan nampak gayanya....

Pastu masa memule register letak nick mskunaz, pastu kene kutuk 1 ofis konon2 hot ala2 Mizz Nina. Down. Lalu struggle google carik cemane nak tuka nick. Sampai ke sudah tak dapat tukar. Rupe2nye kene login pakai PC baru ada function tue, pakai henfon tak dapat. So nick sekarang adalah ku_naz. Haaa Leha ade pape komen lagi ke? Hahahaha!

Walaupun dah ada Twitter, Facebook tetap no.1. Nie yang malas nak ade banyak2 akaun, tatau nak update kat mane. Outcomenya, blog tak terupdate sebab update kat Facebook lagi laju. So banyak update gambar, video and status terbaru ade kat Facebook instead of kat blog nie. Tapi I'll try my best to keep this blog alive, try update la jugak sebulan sekali ker.. Serius sangat takde masa nak commit update blog sekarang. Sob sob...

Owh dan dengan banggenye nak bitau berjaya letak widget Twitter kat blog nie. Hihihi...

Xtend-Life - Best Multivitamin?

Dalam 2 bulan lepas kan, saye ala2 dikejutkan oleh berita yang mama kene penyakit kencing manis. Mama adalah manusia yang sangat tak suke manis, sangat control makan and suke puasa sunat sampai berbulan2. Ofismate mama pun terkejut dengar mama kencing manis. Tapi nak buat cemane, dah keturunan ada kencing manis...

Dengan rasa concern saye ade lah survey2 the best supplement untuk kencing manis or diabetes nie. Dalam sesi research tue saya terjumpa website nie: http://www.multivitaminguide.org/

Kat situ dia buat clinical research untuk vitamin nye effectiveness. Banyak brand ade kat situ. Dulu masa 1st time saya masuk website tue, ranking paling 1st adalah USANA. Saya memang pernah dengar brand USANA nie sejak zaman UTP, siap ade orang promo2 kat saya lagi. So saya siap sempat kontek ejen USANA lagi untuk order produk, tetibe saya ter-research lagi satu brand.

Nama brand nya ialah Xtend-Life. Masa tue brand nie belum ada lagi dalam list website tue. And now bile saye masuk balik website tue untuk copy link, Xtend-Life dah ade plak dah, and siap dapat 1st ranking lagi gitu and USANA dah jatuh nombor 2.

Research nye research banyak gakla info yang dapat. Xtend-Life and USANA nie siap gaduh2 lagi rupenye nak compare vitamin sape lagi best. Iskkk iskk... USANA nie vitamin dia dah di-MLM kan, kat Malaysia pun ada (tapi tak full). Rege leh tahan mahal tapi banyak testimoni cakap berkesan.

Xtend-Life plak tak MLM, sebab menurut foundernya, any products yang di-MLM kan diorang kene markup rege barang sampai 7 kaliganda and diorang tak mampu nak jual produk diorang semahal tue. Mahal sekarang nie adalah sebab kualiti, bukan sebab di-MLM kan.

Since malas nak compare lebih2 and since free delivery jek hantar dari New Zealand ke Malaysia nie, saye lantas mengorder 1 set supplement Diabetes untuk mama. Actually baru order semalam so mama belum try la, so takley nak kasi komen lagi lah.


+



Nie yang saya order untuk mama untuk penyakit kencing manis beliau - combination of Diabete-Eze dengan Digesten-K. Actually banyak je kan supplement yang lagi murah yang ade kat Malaysia nie. Saje gatal nak try. Sebab dah try banyak vitamin, so saje cube2 lagi. Hihi...

And if korang perasan bawah pada iklan Nuffnang kat blog saya nie ada satu banner iklan Xtend-Life. Yes saya dah registered as affiliate, so if nak try beli produk Xtend-Life boleh beli by clicking that banner or klik link website nie ok? Xtend-Life or maybe you might want to ask me first whether I have ready stocks in hands.

As a registered affiliate, banyak gak education dia ajar. So boleh gak kontek2 saya if nak tanye. If saye tatau jawab, I will help to refer you to the product specialist. Dulu produk Xtend-Life nie sket jek now dah makin bertambah. Ade untuk high cholestrol, ade yang untuk increase kesuburan untuk dapat anak, ada untuk athritis, general health, etc. Banyak gakla... Lepas nie maybe nak beli untuk father in law plak sebab dia ada arthritis.

Anyway, best products dia adalah Multivitamin Total Balance and Omega 3. Lepas supplement saye now habis, maybe nak try these 2 plak =)  So sesape yang nak try gak jangan lupe tau bli through blog nie, klik kat banner tu tau. Tau tau tau! Tenkiu. Hikhik...


Masih Beraya di Besut Now

I'm still away from office. Will only be back in Miri this coming Saturday and will start working on Monday. Gossshhh!!! I hate this feeling. Rasa cam budak asrama yang cuti semester panjang nak balik asrama balik. Waaaaaa!!! Sape nak tolong bayarkan skolar saya? Haha!

Raya tahun nie agak happening tapi jugak agak memeningkan. Irfan adalah sangat buas. Since belum biasa tempat baru, habis benda dia gi langgar. Berapa belas kali dah asek dok terhantuk jek. Mama dah acknowledge sangat tenat nak jage Irfan. Mama recommend amek maid lagi. Pastu larang saya beranak lagi sebab dia dah tengok sendiri keadaan saye and hasben handle anak buas nan sorang nie. Haha!



Buas2 pun comel. Haha! Oklah kisah raye nanti insyaallah akan diupdate bersama2 dengan gambar. Selamat hari raya and maaf zahir batin....

7 Years of Blogging

Yeay Irfan tengah tido and kami masih lagi cuti raya, now kat Besut. I was in the middle of applying labels to my blog entries yang lama2 dulu. Pastu terus terasa nak update 1 post. Hehe... Nie komen saye pasal blog saye yang saye perasan:

  1. Dah berblog sejak 2005. Maknanya dah 7 tahun berblog? Omaigod!!! And entry ini adalah entry yang ke 500 okayyy!!!!
  2. Dulu bahasa cam matured and skema lagi English gitu, now dah berterabur sepah2 segala macam bahasa ada
  3. Dulu banyak post emotional, now banyak loyar buruk plak
  4. Banyak entry yang nak buat tapi end up tertinggal. Contoh entry pasal PIPE, tak siap sampai ke sudah. PIPE tu before masuk keje, now dah 3 tahun keje dah pun. Haha! Halalkan jela ek.. Nak update pun dah lupe dah. Haha!
  5. Dulu rajin tulis panjang2 now kalo leh nak pakai voice recognition jek untuk taip blog. Haha!

Persoalannya, sampai bilakah saya mampu berblog? Rasa cam tak mampu nak commit sangat dah actually. Tapi bagus blog nie untuk orang cepat hilang ingatan cam saye. Bace balik entry time couple dengan hubby, now dah beranak owh indahnye kenangan lampau. Haha! Oklah sambung update label. Bye.. Haha!

Mary Kay After 2 Months

Masih ingat 1st entry saya tentang Mary Kay 2 bulan lepas? Kalau lupe takpe boleh klik SINI kalau rajin nak baca balik. Hihi... So setelah 2 bulan join Mary Kay nie mau share sket lah pencapaian so far.

Pencapaian pertama, studio mekap yang dah kosong kerana alat mekap dah kene borong masa kelas mekap kini telah diisi kembali dengan produk kosmetik Mary Kay sebagai galang ganti. (galang ganti? waahh sangat hebat bahasa Melayu saya)

Pencapaian kedua, waahh dah ade 6 beauty consultant under saya. Thanks korang. Soon insyaallah ade a few lagi yang nak join. So sesape yang nak join gak bleh la kontek saye yer. Berbaloi join sebab dapat barang free banyak2 and dapat kelas mekap and facial gitu... Pastu selain dapat skill mekap leh buat side income lagi gitu kan...

Pencapaian ketiga, sedar tak sedar dah 2 bulan join Mary Kay, and dah dapat 2 keping cek bonus dari Mary Kay. 1st month RM200++ and 2nd month RM500++. Alhamdulillah. Sape nak kasi duit saje2 kan. Leh la wat beli pampers anak ngan wat beli food kat bazaar ramadhan aritu. Hahaha!


July's cheque


August's cheque

Bukti cek. Haha! Owh nie baru recruitment bonus yer. Paling untung kalo rajin buat sale. Maka, sesape yang berminat nak beli produk Mary Kay leh la kontek saye dan anak2 buah saye yer.. Eh nama anak2 buah tak list down pun kan. Takpe tunggu dapat gamba diorang after mekap dulu, karang tak laku produk kang. Hahahaha!

Pencapaian keempat, tanpa diduga nama I kuar dalam risalah bulanan Mary Kay gitu. Risalah bulanan?? Sila salahkan ofismate saya yang telah mewajibkan sesi berbahasa Melayu sepenuhnya minggu lepas.


Haaa dapat Top 10 Personal Recruits rupenye. Thanks lagi kat anak2 buah sebab sudi jadi recruits saya. Huhu....


And pencapaian kelima setakat nie ialah dah dapat title Mary Kay Team Leader dah and dah dapat pin macam kat atas tue. So kepada sesape yang involve dalam makeup bisnes nie, saya syorkan join sebab it helps to generate side income jugak... Sila KLIK SINI untuk details nak jadi Mary Kay Beauty Consultant =)

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.