Tentang Rezeki

Entry pertama pakai layout baru. Fewittt... Haha! Akhirnya berjaya mencapai matlamat nak overhaul blog. Motif adalah simple but nice. Alhamdulillah layout nie cam serasi, takdela kene spend berjam2 depan PC nak buat bende alah nie.

Ok short one. Kalo tak silap saye la kan, tiap2 tahun masa bulan Ramadhan saye ade gakla kasi ceramah agama kat blog nie kan, tapi tahun nie cam belum ade lagi. Ceramah hantu jek yang banyak. Ok so sebagai finalist rancangan Ustazah Pilihan di Astro Oasis (sumpah I tipu jek.. hahaha!) maka inilah ceramah agama bulan pose untuk tahun nie.

Tajuk adalah rezeki. Kalo nak diskas in depth memang makan masa so nak diskas sket jek, lesson learnt yang saya belajar dari kisah2 orang di sekeliling. Rezeki tue milik Allah and apa2 rezeki yang kita dapat itu adalah pinjaman dariNya. Jangan takbur, syukur and teruskan beramal.

Rezeki ade banyak jenis. Rezeki takde masalah hutang, rezeki dapat keje ok, rezeki naik pangkat, rezeki anak, rezeki dapat pasangan baik, rezeki keluarga bahagia, rezeki hati tenang, etc. Banyaaakk... Apa yang nak saya nak stress out kat sini, kalau kite nak murah rezeki, jangan halang rezeki orang lain. Bukan milik kita pun seme tue.

Jangan dengki dengan rezeki orang. Contoh jangan dengki kalau orang naik pangkat, mungkin tue bentuk rezeki yang dia dapat and mungkin Allah nak kasi rezeki bentuk lain kat kita. And pada yang dah dapat rezeki tue alhamdulillah. Syukur selalu tau sebab kalo Allah tak izin kite takkan dapat seme tue walau kite work hard sampai slim cam Amber Chia pun. Amber Chia? Issskk sadiss... objektif kurus tak tercapai. Takde rezeki lagi... Wahahaha!

Oklah sekian ceramah lepas Subuh by ustazah Kunaz. Selamat menghabiskan puasa and selamat hari raya. Sabtu nie saya balik Semenanjung. Bye...


3 comments:

MammaSun August 23, 2011 at 7:37 AM  

alahai...comell lak ustazah kunaz ni bg ceramah....

reef August 23, 2011 at 9:18 AM  

Rezeki yang penting berkat kan ~ Ada juta-juta-juta tapi x berkat watpe. hehe.

Kunaz September 14, 2011 at 9:40 PM  

Eh awat laki bini tinggal komen kt sini? Haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.