Kisah Langsuir di Rumah Kami

Ok sambung. So malam tue lepas maghrib abang tue pun datangla rumah kitorang nek motosikal. Saya biarkan hubby yang layan abang tue. Memule tue tak expect la dia nak datang lama. Kitorang pun plan lepas abang tue balek kitorang nak kuar dinner kat luar.

Sekali kan, ya rabbi kul 10.30 malam baru dia balek. Tetibe termesra lelebih plak dengan hubby borak macam2. Kebetulan malam tue ade bola plak Malaysia lawan ape ntah. Lagi la melekat cam takmo balik. He seems so comfortable kat umah kitorang tue. Saye nie plak baju kurung ofis tak sempat2 nak salin sampai ke sudah, mandi pun tak.

Memule tue nampak la diorang buat roadtrip dari bilik ke bilik. Pastu sambung borak. Berjam2 diorang borak tue, saye ingat ke borak pasal objektif utama datang rumah nie yakni nak check rumah tapi tak rupenye. Lalu saye terpaksa masuk campur perbualan diorang untuk straight to the point. Soklan saye direct jek "So ade pape tak dalam rumah nie"

And jawapan abang tue berlapik2 sket awal2nye "Kene usahakan sket" Ha gitu katenye. Pastu macam2 pelapik la lagi sampai kene sound kat I yang makin garang sejak beranak anak kanggaroo nih. Saye suh abang tue straight to the point jek. Maka inilah cerita abang itu....

Kat tingkat atas tue ada something suke dok sana. Tadi masa abang tue datang rumah saya, diorang ade bertembung kat jalan. So antara reason abang tue lama2 kat umah saya maybe nak tunggu mende tue balik kot. Abang tue mintak izin naik atas nak tengok2. So hubby jek ikut. Saya jaga Irfan kat bawah. Bile dah turun balik, kitorang sambung cerita lagi.

Abang tue ade tanye kitorang selalu ke kuar malam? Kitorang cakap of course la sebab dulu memang nak tidokan Irfan memang kene naik kete berjam2. Memula abang tue assume bende tue ikut kitorang balek rumah. Kate abang tue lagi ade 1 kawasan lapang on the way nak pegi umah kitorang tue cam centre makhluk2 halus. Sebab kawasan umah kitorang kan kawasan baru, sebelum nie terbiar je area tue. Lampu jalan pun belum ada lagi kat situ.

Kata abang tue lagi, bende tue dah almost 2 tahun kat rumah kitorang. Terus saya menyampuk "Tapi kitorang dok sini tak sampai 2 tahun lagi" Abang tue macam terkejut. Kalo gitu maksudnya memang dia dah dok kat situ sebelum kitorang masuk rumah. Memang masa kitorang beli rumah tue rumah tue dah kosong dalam setahun dah. Tapi menurut abang tue, mende tue tak menetap rumah kitorang, dia datang bila dia rasa nak datang jek. Orang offshore cakap daily trip. 

Pastu dengan berlapik2 lagi abang tue cakap mende tue adalah perempuan. Hubby plak, cam takmo siasat panjang2, terus decide nak mintak tolong abang tue buang mende tue. Esok pagi tue masa kat ofis cite la kat ofismate. Banyakla plak soklan diorang, diorang tanye jenis ape? Bangsa apa? Bla blaa.. Saye pun konon2 berani la gi tanye macam2 kat abang tue lagi, since hubby takmo tanye kan...

Sekali, bile dah tau termenyesal la jugak sebab tetibe tertakut. Hahaha! Since masa tanya tue cam konon2 berani, abang tue pun cerita jek kisah benar, siap offer kalo saya nak tengok dia boleh ejas. Haha! Sebabnya saye sebok dok tanye cemana muka dia, cantik ke scary, rambut panjang mana, tolong laaa lukis. Haa gitu, desperatenye nak tau. Tapi bile dioffer nak tengok sendiri terus kensel. Hahaha!

Alkisahnya, makhluk tue adalah jenis langsuir. Bila dengar langsuir, saya cam telan air liur. Saye tanye abang tue, bukan langsuir hantu jahat yang suke kacau manusia ke? Abang tue pun cakap sepatutnye yer. Abang tue pun tanyela takde ke ade rasa pape dok kat umah tue. Sumpah sepanjang kitorang duduk sini takde sedetik pun rasa diganggu. So abang tue cakap langsuir tue jenis yang suke tengok2 jela. Hantu nie ade 2 perangai katanya, 1 yang suke kacau, 1 lagi just suke tengok jek. 

And muka dia buruk kata abang tue. Tapi dia boleh menjelma macam2 rupa termasuk jadi muka saya. Siot sungguh contoh yang abang tue kasi. Pastu ade gak terfikir, yang Irfan tak tido malam 4 bulan straight tue sebab main dengan bende tue ke? Jeng jeng jeng.. Huhu...

Pastu kat tingkat atas tue ade 3 kepala patung untuk saya practice buat rambut pengantin. Abang tue suruh saya simpan dalam kotak if tak pakai, bukak masa pakai jek. Gatal lagi nak tau, tanyela nape. Dia cakap ade 1 kepala tue suke terbang malam2. Waaaawaaawaaaa.... Saye tanyela kepala yang mane satu. Kate abang tue yang rambut kerinting. Owh yang kerinting tue rambut palsu, memang boleh detach dari kepala patung. Kalo 2 kepala yang lain rambut dia memang lekat kat kepala. So saya buat assumption hantu tu main rambut palsu saye kat tingkat atas tue. Isk iskk hantu zaman sekarang... nak makeover jugak...

Ade tanye abang tue, ke nak buang seme mannequin head tu. Abang tue cakap takpelah tak payah buang, just bile tak pakai simpan dalam kotak. Tapi saye end up baling gak rambut palsu tue dalam tong sampah. Hahaha! Sejak dah tahu tue, tetibe takut nak dok sorang2 kat rumah. Balik keje amek Irfan bawak Irfan jalan2 lu sampai hubby sampai umah baru saya balik. Hahaha! Pastu haramkan hubby pegi offshore sampai tiba hari yang nak halau hantu tue. Abang tue cakap hantu tue dah tau saya tau and even tau saya nak tengok dia. Maka harusla takut kan, kot2 balik rumah tetibe dia muncul cakap "Hai, sayelah langsuir yang awak nak tengok tue.." Mau mati terkejut tak sempat mengucap saye dibuatnya...

Pastu saye sangat takut 1 bende lagi. Saye takut dia tahu plan kitorang nak halau dia, so saya takut kot tetibe dia buat rusuhan Bersih kat rumah saya tue. Kawan2 ofismate pun sangat supportive, ade yang offer dok umah diorang dulu. Ade yang offer paku sebab langsuir takut bende tajam. Haha! Ingat2 balik jadi nak gelak plak. Eh eh bulan puasa nie berani la plak nak tulis entry gini kan. Hahahaha!

Eh asal dah tulis panjang tapi tak abih2 lagi cite? Haiihh... Ok meh kite shortcut. Rumusannya, tibalah malam yang kitorang nak halau hantu tue. Abang tue mintak cari a few kawan untuk jadi tukang azan, tapi syarat abang tue kalo leh orang tue jenis yang tak tinggal semayang. I thought it is an easy task, tapi susah rupenye kat Miri nie. Huhuhu....
So thanks to Syahnaz & wife si bakal jiran, Ustad & wife jiran belakang rumah, Anas, Zool jiran sebelah rumah, Zul jiran depan rumah yang sanggup volunteer tolong. Eh seme jiran2 rupenye except Anas....


Semayang Isyak berjemaah dulu berimamkan hubby sementara tunggu abang tue datang. Bile abang tu datang kami para2 wanita pegi angkut Irfan tumpang umah Zul depan rumah. Kat sana tergossip macam2 la plak, sedar2 orang panggil cakap dah siap. Alhamdulillah dah takde pape kata abang tue. Hantu tue tengah takde kat rumah masa proses tue, tapi abang tue dah pagar every sudut dinding sesiap.




Makan2 ringan setelah acara halau langsuir selesai. Abang tue cakap rumah saya tak kritikal sangat, even hantu tue pun memang tak pernah ganggu kitorang pun kan. Just kitorang tak selesalah bila tahu ade bende lain kat rumah kan. Katanya lagi, ada kat Pulau Melayu dia baru halau a few days before datang rumah saya. Siap tunjukkan diri lagi takde kepala. Hmmm.. Oh yesss yesss dah abih hutang cite pasal hantu. Waaaa penatnye taip blog bulan posa. Huhu...


6 comments:

Anonymous August 14, 2011 at 10:20 PM  

scarry maryy!-pg

F a i z a h ' s August 14, 2011 at 10:23 PM  

Saspenssss... tp dlm saspens tuh smpt gelak2 lg...kunaz ni xbuat ayat kelaka xleh ke??hehehe :P baru tgh mode bunyi muzik saspen skali gelak dgn ayat kunaz...hik3 :P anak kaggaroo tuh sape?? :P

.::fIsYa::. August 15, 2011 at 9:52 AM  

akakkk...nape blog berupdate psl hantu mlm first raffi kt miri..haha..dh la curiosity tinggi..tp penakut..tunggu pagi bru bace..hihi

nisah August 17, 2011 at 7:56 AM  

kunaz, citer ko mcm cite hantu yang lawak..padahal takut je.....huhuhu.selamat berpuasa...mcm dah lambat je wish

iman August 17, 2011 at 12:12 PM  

horrorsss...main kepala tu aku paling takut..huhuhu gile pe..uhuhu...
seramnya dia tau niat kau...haha
so irfan nmpk x hantu tu? yg soalan kau 4 bulan irfan x tdo tu nape?

kunaz August 19, 2011 at 12:17 AM  

ahakkss.. sebbek bln pose kn, maka takdela cuak mane sgt. hihi... iman, aku pn tatau irfan nmpk ke x tp abg tu tutupkn jek pandangan irfan, katenye xmo nnt irfan besar konfius 2 alam. huhu

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.