Posts

Showing posts from August, 2011

Tentang Rezeki

Entry pertama pakai layout baru. Fewittt... Haha! Akhirnya berjaya mencapai matlamat nak overhaul blog. Motif adalah simple but nice. Alhamdulillah layout nie cam serasi, takdela kene spend berjam2 depan PC nak buat bende alah nie.
Ok short one. Kalo tak silap saye la kan, tiap2 tahun masa bulan Ramadhan saye ade gakla kasi ceramah agama kat blog nie kan, tapi tahun nie cam belum ade lagi. Ceramah hantu jek yang banyak. Ok so sebagai finalist rancangan Ustazah Pilihan di Astro Oasis (sumpah I tipu jek.. hahaha!) maka inilah ceramah agama bulan pose untuk tahun nie.
Tajuk adalah rezeki. Kalo nak diskas in depth memang makan masa so nak diskas sket jek, lesson learnt yang saya belajar dari kisah2 orang di sekeliling. Rezeki tue milik Allah and apa2 rezeki yang kita dapat itu adalah pinjaman dariNya. Jangan takbur, syukur and teruskan beramal.
Rezeki ade banyak jenis. Rezeki takde masalah hutang, rezeki dapat keje ok, rezeki naik pangkat, rezeki anak, rezeki dapat pasangan baik, rezeki kelu…

Irfan @10 Months

Image
Irfan dah nak masuk 16 bulan, tapi saye baru nak update progress Irfan masa umur 10 bulan. Haha! Mak yang terhegeh2... Hmm kenapa 10 bulan? Sebab sangat banyak bende berlaku masa Irfan umur 10 bulan. Mari membaca...
1) 1st time hantar gi nursery. Masa tue nursery kat Piasau, jauh sket dari ofis, 630 dah kene kuar rumah anta Irfan. Pastu baru tau ade nursery dekat Senadin, and itulah rumah ke-2 Irfan sampai sekarang. Now dah start sangat sayang kat teacher nursery, pagi2 kalo merajuk gaduh ngan saya (almost tiap pagi kot gaduh sebab asek berbelit kat badan...haha!) cepat2 nak pegi dekat teacher and takmo toleh tengok muke saye dah. Fine! Pegi la breastfeed ngan teacher!
2) Start merangkak and memanjat sekaligus. Before this masa bibik jaga bibik asek dukung sepanjang masa dalam kain batik ikat kat badan. So movement Irfan terbatas and lambat progress dia berbanding baby lain. So once masuk nursery jek tak sampai seminggu merangkak2 dah.
3) Bibik dah balik Indon sebab sangat sepi desperate…

Kisah Langsuir di Rumah Kami

Image
Ok sambung. So malam tue lepas maghrib abang tue pun datangla rumah kitorang nek motosikal. Saya biarkan hubby yang layan abang tue. Memule tue tak expect la dia nak datang lama. Kitorang pun plan lepas abang tue balek kitorang nak kuar dinner kat luar.
Sekali kan, ya rabbi kul 10.30 malam baru dia balek. Tetibe termesra lelebih plak dengan hubby borak macam2. Kebetulan malam tue ade bola plak Malaysia lawan ape ntah. Lagi la melekat cam takmo balik. He seems so comfortable kat umah kitorang tue. Saye nie plak baju kurung ofis tak sempat2 nak salin sampai ke sudah, mandi pun tak.
Memule tue nampak la diorang buat roadtrip dari bilik ke bilik. Pastu sambung borak. Berjam2 diorang borak tue, saye ingat ke borak pasal objektif utama datang rumah nie yakni nak check rumah tapi tak rupenye. Lalu saye terpaksa masuk campur perbualan diorang untuk straight to the point. Soklan saye direct jek "So ade pape tak dalam rumah nie"
And jawapan abang tue berlapik2 sket awal2nye "Kene us…

ACD Dah Habis!

Ok ACD dah habis akhirnya Jumaat lepas. Seperti yang dijanjikan, kalo dah habis ACD plan nak overhaul blog. And dah berjaya overhaul dah pun tapi bukan blog nie, tapi blog Jom Makeover. Haa silelah masuk kalo nak tengok. Cute tauuu! Hihi... Tapi oleh kerana tak berhati2, telah terdelete banyak setting termasuk entry2 lama. Takpe, nak start new thing nie better dari scratch. Hihi... So next plan adelah nak overhaul blog Kunaz nie plak. OK so pasni nak sambung cite hantu. Bye