Tentang Rezeki

Entry pertama pakai layout baru. Fewittt... Haha! Akhirnya berjaya mencapai matlamat nak overhaul blog. Motif adalah simple but nice. Alhamdulillah layout nie cam serasi, takdela kene spend berjam2 depan PC nak buat bende alah nie.

Ok short one. Kalo tak silap saye la kan, tiap2 tahun masa bulan Ramadhan saye ade gakla kasi ceramah agama kat blog nie kan, tapi tahun nie cam belum ade lagi. Ceramah hantu jek yang banyak. Ok so sebagai finalist rancangan Ustazah Pilihan di Astro Oasis (sumpah I tipu jek.. hahaha!) maka inilah ceramah agama bulan pose untuk tahun nie.

Tajuk adalah rezeki. Kalo nak diskas in depth memang makan masa so nak diskas sket jek, lesson learnt yang saya belajar dari kisah2 orang di sekeliling. Rezeki tue milik Allah and apa2 rezeki yang kita dapat itu adalah pinjaman dariNya. Jangan takbur, syukur and teruskan beramal.

Rezeki ade banyak jenis. Rezeki takde masalah hutang, rezeki dapat keje ok, rezeki naik pangkat, rezeki anak, rezeki dapat pasangan baik, rezeki keluarga bahagia, rezeki hati tenang, etc. Banyaaakk... Apa yang nak saya nak stress out kat sini, kalau kite nak murah rezeki, jangan halang rezeki orang lain. Bukan milik kita pun seme tue.

Jangan dengki dengan rezeki orang. Contoh jangan dengki kalau orang naik pangkat, mungkin tue bentuk rezeki yang dia dapat and mungkin Allah nak kasi rezeki bentuk lain kat kita. And pada yang dah dapat rezeki tue alhamdulillah. Syukur selalu tau sebab kalo Allah tak izin kite takkan dapat seme tue walau kite work hard sampai slim cam Amber Chia pun. Amber Chia? Issskk sadiss... objektif kurus tak tercapai. Takde rezeki lagi... Wahahaha!

Oklah sekian ceramah lepas Subuh by ustazah Kunaz. Selamat menghabiskan puasa and selamat hari raya. Sabtu nie saya balik Semenanjung. Bye...


Irfan @10 Months

Irfan dah nak masuk 16 bulan, tapi saye baru nak update progress Irfan masa umur 10 bulan. Haha! Mak yang terhegeh2... Hmm kenapa 10 bulan? Sebab sangat banyak bende berlaku masa Irfan umur 10 bulan. Mari membaca...

1) 1st time hantar gi nursery. Masa tue nursery kat Piasau, jauh sket dari ofis, 630 dah kene kuar rumah anta Irfan. Pastu baru tau ade nursery dekat Senadin, and itulah rumah ke-2 Irfan sampai sekarang. Now dah start sangat sayang kat teacher nursery, pagi2 kalo merajuk gaduh ngan saya (almost tiap pagi kot gaduh sebab asek berbelit kat badan...haha!) cepat2 nak pegi dekat teacher and takmo toleh tengok muke saye dah. Fine! Pegi la breastfeed ngan teacher!

2) Start merangkak and memanjat sekaligus. Before this masa bibik jaga bibik asek dukung sepanjang masa dalam kain batik ikat kat badan. So movement Irfan terbatas and lambat progress dia berbanding baby lain. So once masuk nursery jek tak sampai seminggu merangkak2 dah.

3) Bibik dah balik Indon sebab sangat sepi desperate nak kawen. Apela cite ko sekarang yer bibik. Elok2 keje dengan kitorang gi buat perangai. Saye jarang marahkan orang sampai tahap takmo maafkan orang tue. Tapi saye masih setia dengan pendirian saye, I won't forgive her sampai dia datang mintak maaf dengan saye. So sebelum mati tu make sure datang cari saya yer. Dosa dengan Tuhan nie Tuhan mudah je ampunkan, dengan manusia payah...

4) 1st time Irfan sakit sejak lahir and sekali sakit adalah sangat teruk sampai warded, and berlarutan sampai umur dia 15 bulan. Now jek baru dah okay sket2 lepas berubat cara Islam. Boleh refer entry lepas2.

5) Dah reti sket2 erti lesson learnt. Contoh, 1 day saya minum air sambil dukung Irfan. Then tetibe dia gi tampar mug tue sampai terlepas and tumpah seme air. Saye marah Irfan sampai dia nangis. Esok tue bila saya minum air lagi sambil dukung dia, tangan dia dah naik atas redi nak tampar mug, but then dia stop and jatuhkan tangan. Ingatla tue semalam dah kene marah sebab tampar mug. Hihi...

6) Dah pandai tau erti marah. Dia tahu bila cakap "No" dia tak bleh buat bende tue. Tapi yang tak bestnya tiap kali cakap "No" dengan tegasnya dia akan nangis. Manje cam itik. So kalo setakat silap2 kecik, terpaksa cakap "No" dengan nada pondan.

7) Dah pandai tau erti sayang. Dia tahu hug and kiss adalah perbuatan yang sangat comforting. So kalo dia tengah rasa sayang kat saya, dia akan peluk kuat2 and kiss saya lama2 kat pipi.

8) Dah start campur minum formula milk. Sebab bila gi nursery baru start belajar guna badan secara fizikal, so mungkin terlalu penat. Irfan minum dalam 35oz kat nursery. Saya hanya boleh commit pam around 25oz je sehari masa tue, so bawak spare susu formula. Hari2 habis jek susu formula tue. Memula sedih gak dah terpaksa campur, tapi alaaa bukannya hina pun kan. Now dah 16 bulan, dah banyak minum susu formula berbanding susu badan sebab production dah nyawa2 ikan.

9) Saya dah start boleh berenggang dengan Irfan. Dah bleh tinggal dia untuk pegi miting, etc. Mungkin sebab dah start campur susu formula jugak, so tak risau sangat if tinggalkan Irfan lama2. Mungkin sebab dah start hantar nursery jugak. Pastu since selalu amek job mekap during weekends, so terpaksa tinggalkan Irfan kat babysitter. Seme tue train saye untuk tak terlalu sayang nak tinggal Irfan. Kalo tak cam nak melekat je dengan anak 24 jam sebab sayang sangat2 kat dia.... Hihi...

10) Saye dah period balik after 9 bulan pegnant + 9 bulan fully breastfeed. Campo formula milk jek trus period. Huhu...

Hmm tue je kot. Heh elok2 jek 10 points. Hihi... Lastly, mari tengok gambar memori Irfan memanjat2 sebelum tere jalan...

Panjat pagar

Panjat kaki mama

Panjat stereng

Panjat walker

Panjat babycot

Kisah Langsuir di Rumah Kami

Ok sambung. So malam tue lepas maghrib abang tue pun datangla rumah kitorang nek motosikal. Saya biarkan hubby yang layan abang tue. Memule tue tak expect la dia nak datang lama. Kitorang pun plan lepas abang tue balek kitorang nak kuar dinner kat luar.

Sekali kan, ya rabbi kul 10.30 malam baru dia balek. Tetibe termesra lelebih plak dengan hubby borak macam2. Kebetulan malam tue ade bola plak Malaysia lawan ape ntah. Lagi la melekat cam takmo balik. He seems so comfortable kat umah kitorang tue. Saye nie plak baju kurung ofis tak sempat2 nak salin sampai ke sudah, mandi pun tak.

Memule tue nampak la diorang buat roadtrip dari bilik ke bilik. Pastu sambung borak. Berjam2 diorang borak tue, saye ingat ke borak pasal objektif utama datang rumah nie yakni nak check rumah tapi tak rupenye. Lalu saye terpaksa masuk campur perbualan diorang untuk straight to the point. Soklan saye direct jek "So ade pape tak dalam rumah nie"

And jawapan abang tue berlapik2 sket awal2nye "Kene usahakan sket" Ha gitu katenye. Pastu macam2 pelapik la lagi sampai kene sound kat I yang makin garang sejak beranak anak kanggaroo nih. Saye suh abang tue straight to the point jek. Maka inilah cerita abang itu....

Kat tingkat atas tue ada something suke dok sana. Tadi masa abang tue datang rumah saya, diorang ade bertembung kat jalan. So antara reason abang tue lama2 kat umah saya maybe nak tunggu mende tue balik kot. Abang tue mintak izin naik atas nak tengok2. So hubby jek ikut. Saya jaga Irfan kat bawah. Bile dah turun balik, kitorang sambung cerita lagi.

Abang tue ade tanye kitorang selalu ke kuar malam? Kitorang cakap of course la sebab dulu memang nak tidokan Irfan memang kene naik kete berjam2. Memula abang tue assume bende tue ikut kitorang balek rumah. Kate abang tue lagi ade 1 kawasan lapang on the way nak pegi umah kitorang tue cam centre makhluk2 halus. Sebab kawasan umah kitorang kan kawasan baru, sebelum nie terbiar je area tue. Lampu jalan pun belum ada lagi kat situ.

Kata abang tue lagi, bende tue dah almost 2 tahun kat rumah kitorang. Terus saya menyampuk "Tapi kitorang dok sini tak sampai 2 tahun lagi" Abang tue macam terkejut. Kalo gitu maksudnya memang dia dah dok kat situ sebelum kitorang masuk rumah. Memang masa kitorang beli rumah tue rumah tue dah kosong dalam setahun dah. Tapi menurut abang tue, mende tue tak menetap rumah kitorang, dia datang bila dia rasa nak datang jek. Orang offshore cakap daily trip. 

Pastu dengan berlapik2 lagi abang tue cakap mende tue adalah perempuan. Hubby plak, cam takmo siasat panjang2, terus decide nak mintak tolong abang tue buang mende tue. Esok pagi tue masa kat ofis cite la kat ofismate. Banyakla plak soklan diorang, diorang tanye jenis ape? Bangsa apa? Bla blaa.. Saye pun konon2 berani la gi tanye macam2 kat abang tue lagi, since hubby takmo tanye kan...

Sekali, bile dah tau termenyesal la jugak sebab tetibe tertakut. Hahaha! Since masa tanya tue cam konon2 berani, abang tue pun cerita jek kisah benar, siap offer kalo saya nak tengok dia boleh ejas. Haha! Sebabnya saye sebok dok tanye cemana muka dia, cantik ke scary, rambut panjang mana, tolong laaa lukis. Haa gitu, desperatenye nak tau. Tapi bile dioffer nak tengok sendiri terus kensel. Hahaha!

Alkisahnya, makhluk tue adalah jenis langsuir. Bila dengar langsuir, saya cam telan air liur. Saye tanye abang tue, bukan langsuir hantu jahat yang suke kacau manusia ke? Abang tue pun cakap sepatutnye yer. Abang tue pun tanyela takde ke ade rasa pape dok kat umah tue. Sumpah sepanjang kitorang duduk sini takde sedetik pun rasa diganggu. So abang tue cakap langsuir tue jenis yang suke tengok2 jela. Hantu nie ade 2 perangai katanya, 1 yang suke kacau, 1 lagi just suke tengok jek. 

And muka dia buruk kata abang tue. Tapi dia boleh menjelma macam2 rupa termasuk jadi muka saya. Siot sungguh contoh yang abang tue kasi. Pastu ade gak terfikir, yang Irfan tak tido malam 4 bulan straight tue sebab main dengan bende tue ke? Jeng jeng jeng.. Huhu...

Pastu kat tingkat atas tue ade 3 kepala patung untuk saya practice buat rambut pengantin. Abang tue suruh saya simpan dalam kotak if tak pakai, bukak masa pakai jek. Gatal lagi nak tau, tanyela nape. Dia cakap ade 1 kepala tue suke terbang malam2. Waaaawaaawaaaa.... Saye tanyela kepala yang mane satu. Kate abang tue yang rambut kerinting. Owh yang kerinting tue rambut palsu, memang boleh detach dari kepala patung. Kalo 2 kepala yang lain rambut dia memang lekat kat kepala. So saya buat assumption hantu tu main rambut palsu saye kat tingkat atas tue. Isk iskk hantu zaman sekarang... nak makeover jugak...

Ade tanye abang tue, ke nak buang seme mannequin head tu. Abang tue cakap takpelah tak payah buang, just bile tak pakai simpan dalam kotak. Tapi saye end up baling gak rambut palsu tue dalam tong sampah. Hahaha! Sejak dah tahu tue, tetibe takut nak dok sorang2 kat rumah. Balik keje amek Irfan bawak Irfan jalan2 lu sampai hubby sampai umah baru saya balik. Hahaha! Pastu haramkan hubby pegi offshore sampai tiba hari yang nak halau hantu tue. Abang tue cakap hantu tue dah tau saya tau and even tau saya nak tengok dia. Maka harusla takut kan, kot2 balik rumah tetibe dia muncul cakap "Hai, sayelah langsuir yang awak nak tengok tue.." Mau mati terkejut tak sempat mengucap saye dibuatnya...

Pastu saye sangat takut 1 bende lagi. Saye takut dia tahu plan kitorang nak halau dia, so saya takut kot tetibe dia buat rusuhan Bersih kat rumah saya tue. Kawan2 ofismate pun sangat supportive, ade yang offer dok umah diorang dulu. Ade yang offer paku sebab langsuir takut bende tajam. Haha! Ingat2 balik jadi nak gelak plak. Eh eh bulan puasa nie berani la plak nak tulis entry gini kan. Hahahaha!

Eh asal dah tulis panjang tapi tak abih2 lagi cite? Haiihh... Ok meh kite shortcut. Rumusannya, tibalah malam yang kitorang nak halau hantu tue. Abang tue mintak cari a few kawan untuk jadi tukang azan, tapi syarat abang tue kalo leh orang tue jenis yang tak tinggal semayang. I thought it is an easy task, tapi susah rupenye kat Miri nie. Huhuhu....
So thanks to Syahnaz & wife si bakal jiran, Ustad & wife jiran belakang rumah, Anas, Zool jiran sebelah rumah, Zul jiran depan rumah yang sanggup volunteer tolong. Eh seme jiran2 rupenye except Anas....


Semayang Isyak berjemaah dulu berimamkan hubby sementara tunggu abang tue datang. Bile abang tu datang kami para2 wanita pegi angkut Irfan tumpang umah Zul depan rumah. Kat sana tergossip macam2 la plak, sedar2 orang panggil cakap dah siap. Alhamdulillah dah takde pape kata abang tue. Hantu tue tengah takde kat rumah masa proses tue, tapi abang tue dah pagar every sudut dinding sesiap.




Makan2 ringan setelah acara halau langsuir selesai. Abang tue cakap rumah saya tak kritikal sangat, even hantu tue pun memang tak pernah ganggu kitorang pun kan. Just kitorang tak selesalah bila tahu ade bende lain kat rumah kan. Katanya lagi, ada kat Pulau Melayu dia baru halau a few days before datang rumah saya. Siap tunjukkan diri lagi takde kepala. Hmmm.. Oh yesss yesss dah abih hutang cite pasal hantu. Waaaa penatnye taip blog bulan posa. Huhu...


ACD Dah Habis!

Ok ACD dah habis akhirnya Jumaat lepas. Seperti yang dijanjikan, kalo dah habis ACD plan nak overhaul blog. And dah berjaya overhaul dah pun tapi bukan blog nie, tapi blog Jom Makeover. Haa silelah masuk kalo nak tengok. Cute tauuu! Hihi... Tapi oleh kerana tak berhati2, telah terdelete banyak setting termasuk entry2 lama. Takpe, nak start new thing nie better dari scratch. Hihi... So next plan adelah nak overhaul blog Kunaz nie plak. OK so pasni nak sambung cite hantu. Bye


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.