Kronologi Irfan Sakit

Ok, if korang masih ingat, Irfan start sakit masa umur 10 bulan. Irfan tak pernah sakit before tue, and sekali sakit terus masuk wad. And it happened just a few hours lepas bibik balik Indon. Ade gak terpikir mende2 tak best tapi takmau tahyul sangat so layan jek sakit Irfan clinically.

And FYI, sakit Irfan berlarutan sampai 4 bulan straight. Irfan tak pernah sihat lebih dari 3 hari, lepas tue sure sakit balik. Either demam panas over 39 degree or muntah yang horror. Memula tue memang la asek ulang alik gi spital. End up dah jenuh dah lalu treat sendiri plak. Beli ubat kat farmasi jek, ubat yang sama Dr Chen kasi, lagi murah beli kat farmasi. Sebab tak larat dah nak ulang alik spital, end up ubat sama jek. Nak wat appointment kemain susah. Kalo emergency pun kene tunggu at least sejam baru dapat masuk jumpa doctor. Ubat cucuk ikut bontot kalo demam panas tue, sampai dah berpapan2 kami dah beli. Yang high dose plak tue. Antibiotik pun dah bape botol abih sampai Dr Chen tatau nak kasi apa dah.

Ade yang cakap try pegi child specialist lain plak, kot2 ade 2nd thought. Pegila clinic Dr Cheah, child specialist yang famous gak kat Miri nie. Yes, memang dia ade different view, gave a different type of treatment and supplied different type of medication, but it still led to the same outcome - Irfan was still sick.

Pastu ade la mintak tolong Irfan's weekend babysitter (isteri pak imam tue) suh bitau hasben dia pak imam tue suh buat air tawar sket. Penat dah jaga anak sakit. Makcik tue dah tua, dah bercucu2 dah pun. Orang kampung nie kan dia ada knowledge diorang sendiri. Sebelah rumah makcik tue ada sorang makcik lagi yang keje dia tukang urut. Dia offer nak tengok Irfan. Saya kasila. Menurutnya, urat perut Irfan kembang teruk. Mungkin effect jatuh katil 2 malam berturut2 dulu. 

So dia mintak izin nak urut perut Irfan 3 hari berturut2. Di saat desperate buntu, daripada saya dok sebok nak question effectiveness method tue baik saya ikhtiarkan jek. Kitorang bukan ade orang tua lain lagi dah yang leh advise2 kat sini. Lepas urut, ada improvement gak tapi kat bahagian muntah2 tu jela. Irfan masih demam panas tak putus2. Tapi tue dah kira syukur dah setel bab2 muntah.

Pastu mama ada gak kasi 1 teori nie. Dia suh try tukar nursery/babysitter. Sebab history abang sulung saya camtu pun lebih kurang camtu gak. Asek sakit sampai tukar babysitter baru baik. Kadang2 baby nie tak ngam dengan babysitter. Bukan sebab babysitter teruk ke apa, tapi tak ngam secara batin. Hahaha! Ntah pape term. Tatau nak explain cemane.

So sangatla pening kepala. Nak tukar gi mane la lagi. Kitorang rasa now tue dah the best dah. Tatau nak cari tempat mana lagi yang lagi bagus. Rumah babysitter kitorang now tue lagi bersih dari umah kitorang yang baru beli nie. Bab cleanliness nie memang saya puas hati la. Pastu babysitter pun islamic. TV yang dia bukak kat budak2 tue either kartun or Oasis jek. And pernah 1 day tue saya balik amek Irfan, Irfan tengah berdiri berjoget2 goyang bontot sambil tengok CD budak bace alif ba ta dalam bentuk lagu. Walaupun salah konsep menari masa mengaji, saya still bangga dengan Irfan. Wahahaha!

Owh ye meh sambung. So sangat stress pikir mane lagi nak hantar Irfan. Dahlah masa tue tengah musim busy WPB, memang crack ah paler otak. Ade gak survey 1 nursery nie. So far yang tue jek yang saya berkenan sebab dia montessory untuk baby, just akan kurang bab islamic activities la sebab owner dia non-muslim.

Imagine la 4 bulan berturut2 sakit and tak tido malam, sampai saya2 sekali tak tido. My mistake was, I didn't talk much about my baby's sicknes with my officemate. Or mungkin saya tak menunjukkan keseriusan anak sakit. Pro la konon kan takmo campo masalah family and ofis. Ahaks. Sampai la one day bila nursery call cakap badan Irfan panas gila and Irfan dah terketar2, masa nursery call tue saya ada dengan sorang akak ofismate nie.

Babysitter nursery Irfan nie dah biasa jaga Irfan sakit/demam. Dia takkan call nyusahkan saya kat ofis unless Irfan sakit teruk. Petang tue bila dia call berdebar gakla hati sebab banyak kali dia dah miskol before saya perasan call tue. Padahal esok tue saya kene coordinate 1 meeting yang material dia banyak lagi tak siap. So balikla amek Irfan. Hohoho dah lembik anak I... Sangat sedih. Huhu... Pagi esok tue pegi setelkan meeting sampai tengahari and mintak half day dengan boss.

Esok tue plak akak ofismate tue datang cari saya, tanya nak try suruh orang tengok tak Irfan. Saya of coz la cakap nak. Bak kata mama, ikhtiarkan jek mana yang boleh. So akak tue arrange sorang abang nie yang terer berubat perubatan Islam. Dia anak murid Harun Din and Ismail Kamus. Tak sangka ada orang camtu kat SKO. Nie salah satu lagi advantage dok department nie. Staff ramai, so sources of info pun ramai.

Ok so cara rawatan terpaksala sambung next entry. Tapi hint, sakit Irfan ade kaitan dengan bibik and dengan langsuir yang suka datang rumah kami. Jeng jeng jeng... Huhu...

4 comments:

MammaSun July 17, 2011 at 8:32 AM  

kesian nyer irfan. aku pun pasan sejak dua menjak neh ko asik update status irfan demam jek. cepat2 lah berubat, takut bahayakan irfan kalau asik deman-demam neh. silap2 mak dia pun leh demam panjang....be tough kunaz!

F a i z a h ' s July 17, 2011 at 2:13 PM  

yup! si bibik??wah...saspennyaaa... cpt update kunaz...apa2 pun auntie doakan smg irfan cpt sembuh ye...

~lululu~ July 18, 2011 at 9:24 AM  

waaaaaaaahhhhhhhhhhhhh.. cite ni nak sambungan cepaaaaattt...!

btw, huhuh.. kasian irfan. sedih aku membacanya. irfan jgn sedih2 ok. nanti KAKAK intan bwk irfan jalan2 tgk harry potter. keke
-ini adalah intan megikari-

kunaz July 19, 2011 at 11:32 PM  

tq suna. dh brubat dh. sabo yer tunggu entry tue. huhu..

faizah, ok2 akan akan...

intaaaannnn!! KAKAK??? wekkkk... weh lama x dgr kaba ko. irfan nk adik angkat... haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.