Posts

Showing posts from July, 2011

Kisah Irfan Sakit & Bibik

Hoh sangat malas nak update pasal cerita hantu sebab dah berbuih2 mulut cite kat ofismate. Tue la Imaannn.... Lenkali wat attachment kat SKO. Haha! Okla sambung jela. Owh sebelum itu, ACD saya dah pospon sampai bulan 8. Hihi...
Ok sambung yang akak ofismate proposed sorang abang nie. Dia call abang nie datang jumpa saya. So abang tue pun datangla jumpe I yang dah lalok 4 bulan tak cukup tido nie. Dah cite2 seme, dia mintak tulis full name Irfan ber-bin kan nama saya. Pastu dia suh bawak air. Pastu ape ntah dia baca2, lama gaklaa... Sempat gakla saya nguap2 tunggu dia siap.
Dia boleh nampak. Banyak bende dia boleh nampak. Lepas baca2 seme tue dia describe pasal Irfan, semua betul. Contohnya Irfan suke nangis takde sebab. Dia cakap jiwa and perasaan Irfan macam kene ikat oleh someone, dia tak tuduh bibik tapi bila based on cerita saya, bibik is the best person yang boleh buat bende tue.
Saya tanya abang tue betul2, ke Irfan sakit lepas bibik blah tue sebab rindu bibik? Abang tue cakap nie …

Irfan Jalan & Baby Speech

Baru study 1 page mate dah berat. Demmm! Konfem takley amek master. Maka terpaksa updet blog. Saye tau saye patut update pasal hantu, tapi dok update pasal ACD and pasal Irfan plak. Owh sebabnya cite hantu tue cam panjang, siap ade gambar lagi (bukan gambar hantu laa tapi). Lalu terpaksa update entry yang pendek2 dulu.
Ok, Irfan nye skill now selain berjalan adalah nak start cakap2. Owh lupe nak update pasal dah leh berjalan. Ok Irfan dah leh berjalan tapi versi orang Miri mabuk langgar traffic light. Hoh! Dulu saye rajin gak dok wat statistic dah bape kali trefik light Miri tumbang sebab kene langgar orang mabuk. Tapi now dah lost track dah berapa sebab dah banyak sangat. Kat sini kan bayak pub... Gitu la gaya Irfan jalan, terhuyung hayang, pastu kalo dah lebih 10 tapak tue cam dah takley maintain, terus runtuh. Takpe sayang, take your time. Because I need that time also. Wahahahaha!
Ok back to baby speech. Saye bace aritu, stage Irfan nie mak ayah dah kene cakap lurus dah. Jangan caka…

ACD - Saya Redha!

Jumaat nie saya ACD. Baseline gitu maka seharusnya banyak yang kene study. 2 minggu lepas sempatla 2-3 hari belajar bersungguh-sungguh (hopefully lekat lagi la kat otak) Pastu until now sangat susah nak carik peluang nak belajar. Memanjang meeting and siapkan multiple task. Harini and esok saya course kat Dynasti Hotel. Tinggal lusa jek nak study, tu pun tatau sempat ke tak sebab ada meeting. Jumaat nak ACD dah. 
Minggu lepas saspen yang amat sebab sangat banyak tak sempat study. Orang lain leh study kat rumah, saye nie dengan ade anak yang tak tido malam, it's not an option at all. Now cam dah tak larat nak saspen. Redha jelaa.. Haha!
Owh course harini adalah Value of Integrity. 1 hari I dok gelak sebab orang Kedah tua yang datang kasi ceramah. Macam2 istilah terkeluaq. Haaa I pun dah cakap Kedah dah. Haha! Course yang menginsafkan. Saya nie takdela jahat tahap nak telan rasuah, kasi rasuah, etc tapi bila attend course nie rupenye banyak lagi bende yang saya tatau. Contohnya tadi a…

Kronologi Irfan Sakit

Ok, if korang masih ingat, Irfan start sakit masa umur 10 bulan. Irfan tak pernah sakit before tue, and sekali sakit terus masuk wad. And it happened just a few hours lepas bibik balik Indon. Ade gak terpikir mende2 tak best tapi takmau tahyul sangat so layan jek sakit Irfan clinically.
And FYI, sakit Irfan berlarutan sampai 4 bulan straight. Irfan tak pernah sihat lebih dari 3 hari, lepas tue sure sakit balik. Either demam panas over 39 degree or muntah yang horror. Memula tue memang la asek ulang alik gi spital. End up dah jenuh dah lalu treat sendiri plak. Beli ubat kat farmasi jek, ubat yang sama Dr Chen kasi, lagi murah beli kat farmasi. Sebab tak larat dah nak ulang alik spital, end up ubat sama jek. Nak wat appointment kemain susah. Kalo emergency pun kene tunggu at least sejam baru dapat masuk jumpa doctor. Ubat cucuk ikut bontot kalo demam panas tue, sampai dah berpapan2 kami dah beli. Yang high dose plak tue. Antibiotik pun dah bape botol abih sampai Dr Chen tatau nak kasi ap…

I'm a New Mary Kay Beauty Consultant!

Image
Yeayy hubby dah balek dari Labuan. Jage anak jap yer bang, nak update blog. Penting nih. Haha! Ok, 5 July lepas saya dah officially registered as a new Mary Kay Beauty Consultant.

Ok upon the registration saye dapat this big parcel delivered to my door. Register 5hb, 6hb dah sampai parcel. Gila laju tapi malangnya petang semalam baru perasan ade nota cinta dari posmen, so pagi tadi baru gi amek kat courier service, 3 ari lewat gitu. Huhu...


Dalam kotak tue plak ade beg lawa nih. Dalam gambar nampak plain, saya syak beg nie tak fotogenik. Tapi realitinya beg nie sangat cantek and material pun cam high quality gitu. Beg kaler hitam pastu dia jahit benang kaler light pink kat border.


Dalam beg tue plak keluarlah segala mak nenek yang memang agak mengejutkan laa. Banyak gila dapat barang free. According to my upline, total barang yang dapat tue around RM500++ padahal nak register bayar RM180 jek and free delivery using Citylink.

4 bende nie saje rege dia dah RM360 you. Campur2 yang lain tu…

to-update-list

Saya sangat nak update blog tapi sangat takde masa. Nak tengok laptop pun tak sempat. I kan perdana menteri... Tapi entry nie as reminder untuk diri sendiri. Saya plan nak update bende2 ni nanti:

1) Kisah Irfan 10 bulan (walaupun dia dah 14 bulan now) sebab sangat banyak bende berlaku masa Irfan 10 bulan
2) Breastfeeding updates. Lama dah kan tak share pasal breastfeed
3) Kisah Irfan sakit
4) Kisah rumah saya dilawati langsuir (serius tak tipu)

Ok 4 tu jela dulu nanti kang cakap jer lebih, update nye tak. Haha! Owh pastu nak overhaul balik blog nie plannye. Tengokla lepas dah setel ACD nanti ke.

Owh announcement, esok adalah anniversary saya dah setahun keje kat department baru. Clap clap! Keje kat department baru nie adalah salah satu perkara terbaik dalam hidup saya untuk tahun 2010-2011 selain beli rumah and beranakkan Irfan. Ahh tapi lepas nie ade re-org lagi. Aaaaa pindah lagi...

Dear hubby yang kat Labuan now, I nak coklat hershey cookies & cream k. beli extra tau, nak kasi …