Kisah Irfan Sakit & Bibik

Hoh sangat malas nak update pasal cerita hantu sebab dah berbuih2 mulut cite kat ofismate. Tue la Imaannn.... Lenkali wat attachment kat SKO. Haha! Okla sambung jela. Owh sebelum itu, ACD saya dah pospon sampai bulan 8. Hihi...

Ok sambung yang akak ofismate proposed sorang abang nie. Dia call abang nie datang jumpa saya. So abang tue pun datangla jumpe I yang dah lalok 4 bulan tak cukup tido nie. Dah cite2 seme, dia mintak tulis full name Irfan ber-bin kan nama saya. Pastu dia suh bawak air. Pastu ape ntah dia baca2, lama gaklaa... Sempat gakla saya nguap2 tunggu dia siap.

Dia boleh nampak. Banyak bende dia boleh nampak. Lepas baca2 seme tue dia describe pasal Irfan, semua betul. Contohnya Irfan suke nangis takde sebab. Dia cakap jiwa and perasaan Irfan macam kene ikat oleh someone, dia tak tuduh bibik tapi bila based on cerita saya, bibik is the best person yang boleh buat bende tue.

Saya tanya abang tue betul2, ke Irfan sakit lepas bibik blah tue sebab rindu bibik? Abang tue cakap nie bukan rindu natural, rindu yang kene buat. Tapi abang tue cakap dia dah leraikan semua ikatan2 tue. Pastu suruh saya kasi Irfan minum air tue. Saya tak puas hati lagi. Tanye lagi, bibik buat tue cane kaedah dia, tinggal bende kat rumah ke ape ke. Dia cakap tak, nie thru puja2 nie. Abang tue cakap tapi niat bibik bukan nak suruh Irfan sakit ke ape, cuma nak senang jaga. Logik gak, sebab Irfan memang cam tak suka sangat kat bibik, asek nangis jek.

So kasi Irfan minum air tue. Alhamdulillah lepas tue almost seminggu gak Irfan tak demam. Kalo tak paling lama Irfan sihat adalah 3 hari je, pastu sakit balik. Tapi sebagai manusia yang tak puas hati, saya suh gak abang tue datang rumah saya, wat spot check kot ade bibik tinggal ape2. 

So satu hari tu abang tue pun datangla kat rumah. Waaa takut nak update sebab tengah sorang2 kat tingkat atas nie. So terpaksala bersambung. Hahaha!

Tapi saya paling lega dalam dunia bila abang tue cakap babysitter saye now tue yang bukak home-based nursery tue okay. Dia cakap hantar jer kat akak tue, takde pape. Saye kan sampai tahap nak migrain pikir nak hantar Irfan kat mana lagi bile mama proposed suh tuka nursery. Huhuhu... And lepas kejadian tue, Irfan jadi makin rapat dengan teacher nursery tue. Alhamdulillah. Terlepas satu beban dunia....

Owh saya mintak maaf tak dapat nak reveal sape abang tue, tapi kalau ada keperluan email la saya in private yer (dah ade a few yang email tanye tapi sori tak sempat reply lagi, if korang ade no hp saye sms la saya k, lagi cepat kot reply) Saya tak reveal bukan sebab kedekut ilmu ke ape, tapi kesian nanti kat abang tue.

According to abang tue, untuk dia dapatkan ilmu perubatan Islam tue, bende terbesar dia kene buat ialah kene ikhlas. Orang mintak tolong kul 2-3 pagi pun dia kene gak sacrifice masa tolong even tak dapat pape balasan pun. Kesimpulannya, dia takleh say NO, kene gak tolong kalo orang mintak tolong, at no cost or rewards. So bayangkan kalo seme orang tau and seme cari dia, sian plak kat dia lagi. Tapi bak kata saya, if ada keperluan, contact me. I'll introduce him.

Owh sori Iman tak abih update, aku takut nie, karang tetibe dia baca blog aku time aku tengah naip, mampus aku pengsan sorang2 kat atas nie. Waaa takuuutt.. Ok turun bawah dulu. Bye. Haha!

Irfan Jalan & Baby Speech

Baru study 1 page mate dah berat. Demmm! Konfem takley amek master. Maka terpaksa updet blog. Saye tau saye patut update pasal hantu, tapi dok update pasal ACD and pasal Irfan plak. Owh sebabnya cite hantu tue cam panjang, siap ade gambar lagi (bukan gambar hantu laa tapi). Lalu terpaksa update entry yang pendek2 dulu.

Ok, Irfan nye skill now selain berjalan adalah nak start cakap2. Owh lupe nak update pasal dah leh berjalan. Ok Irfan dah leh berjalan tapi versi orang Miri mabuk langgar traffic light. Hoh! Dulu saye rajin gak dok wat statistic dah bape kali trefik light Miri tumbang sebab kene langgar orang mabuk. Tapi now dah lost track dah berapa sebab dah banyak sangat. Kat sini kan bayak pub... Gitu la gaya Irfan jalan, terhuyung hayang, pastu kalo dah lebih 10 tapak tue cam dah takley maintain, terus runtuh. Takpe sayang, take your time. Because I need that time also. Wahahahaha!

Ok back to baby speech. Saye bace aritu, stage Irfan nie mak ayah dah kene cakap lurus dah. Jangan cakap pelat2. Saye pun tatau nape bile cakap ngan baby jek sure kuar bahasa pelat. Contoh adalah seperti berikut:

1. Nanak mama nomey nomey = anak mama comel
2. Yunai yunai = Brunei
3. Panpan pupu cukcuk = Irfan berak busuk

Hmmm dah kene berubah dah pasni.... 


ACD - Saya Redha!

Jumaat nie saya ACD. Baseline gitu maka seharusnya banyak yang kene study. 2 minggu lepas sempatla 2-3 hari belajar bersungguh-sungguh (hopefully lekat lagi la kat otak) Pastu until now sangat susah nak carik peluang nak belajar. Memanjang meeting and siapkan multiple task. Harini and esok saya course kat Dynasti Hotel. Tinggal lusa jek nak study, tu pun tatau sempat ke tak sebab ada meeting. Jumaat nak ACD dah. 

Minggu lepas saspen yang amat sebab sangat banyak tak sempat study. Orang lain leh study kat rumah, saye nie dengan ade anak yang tak tido malam, it's not an option at all. Now cam dah tak larat nak saspen. Redha jelaa.. Haha!

Owh course harini adalah Value of Integrity. 1 hari I dok gelak sebab orang Kedah tua yang datang kasi ceramah. Macam2 istilah terkeluaq. Haaa I pun dah cakap Kedah dah. Haha! Course yang menginsafkan. Saya nie takdela jahat tahap nak telan rasuah, kasi rasuah, etc tapi bila attend course nie rupenye banyak lagi bende yang saya tatau. Contohnya tadi ade debate pasal contractor belanja bukak puasa, pasal leader yang banyak misconduct, etc. Banyak revelation staff2 Petronas yang misconduct. Aahh sangat banyak info best. Tapi yang paling penting, this course makes me feel good about myself, at some points laa =)

Oklah, nak baca2 ACD sket. Tadi baru lepas borak fon dengan mama ngadu takde masa nak belajar. Hahaha cam budak kecik ngadu kat mak. Hahaha! Bagus sangat nasihat mama. Usahakan jek mana yang mampu. Kalau Tuhan nak izinkan, jadi la nanti. If dia tak izinkan takpe, mungkin dia nak kasi rezeki kat lain dulu. Owh sangat betul. Thank you mom for reminding me that I should be thankful. Bulan nie alhamdulillah ade extra rezeki sket through part time bisnes. Abangggg... tolong la izinkan saya upgrade dry kitchen. Saya tak mintak duit dengan abang pun, nak mintak izin jek... Hahaha saiko...

Kronologi Irfan Sakit

Ok, if korang masih ingat, Irfan start sakit masa umur 10 bulan. Irfan tak pernah sakit before tue, and sekali sakit terus masuk wad. And it happened just a few hours lepas bibik balik Indon. Ade gak terpikir mende2 tak best tapi takmau tahyul sangat so layan jek sakit Irfan clinically.

And FYI, sakit Irfan berlarutan sampai 4 bulan straight. Irfan tak pernah sihat lebih dari 3 hari, lepas tue sure sakit balik. Either demam panas over 39 degree or muntah yang horror. Memula tue memang la asek ulang alik gi spital. End up dah jenuh dah lalu treat sendiri plak. Beli ubat kat farmasi jek, ubat yang sama Dr Chen kasi, lagi murah beli kat farmasi. Sebab tak larat dah nak ulang alik spital, end up ubat sama jek. Nak wat appointment kemain susah. Kalo emergency pun kene tunggu at least sejam baru dapat masuk jumpa doctor. Ubat cucuk ikut bontot kalo demam panas tue, sampai dah berpapan2 kami dah beli. Yang high dose plak tue. Antibiotik pun dah bape botol abih sampai Dr Chen tatau nak kasi apa dah.

Ade yang cakap try pegi child specialist lain plak, kot2 ade 2nd thought. Pegila clinic Dr Cheah, child specialist yang famous gak kat Miri nie. Yes, memang dia ade different view, gave a different type of treatment and supplied different type of medication, but it still led to the same outcome - Irfan was still sick.

Pastu ade la mintak tolong Irfan's weekend babysitter (isteri pak imam tue) suh bitau hasben dia pak imam tue suh buat air tawar sket. Penat dah jaga anak sakit. Makcik tue dah tua, dah bercucu2 dah pun. Orang kampung nie kan dia ada knowledge diorang sendiri. Sebelah rumah makcik tue ada sorang makcik lagi yang keje dia tukang urut. Dia offer nak tengok Irfan. Saya kasila. Menurutnya, urat perut Irfan kembang teruk. Mungkin effect jatuh katil 2 malam berturut2 dulu. 

So dia mintak izin nak urut perut Irfan 3 hari berturut2. Di saat desperate buntu, daripada saya dok sebok nak question effectiveness method tue baik saya ikhtiarkan jek. Kitorang bukan ade orang tua lain lagi dah yang leh advise2 kat sini. Lepas urut, ada improvement gak tapi kat bahagian muntah2 tu jela. Irfan masih demam panas tak putus2. Tapi tue dah kira syukur dah setel bab2 muntah.

Pastu mama ada gak kasi 1 teori nie. Dia suh try tukar nursery/babysitter. Sebab history abang sulung saya camtu pun lebih kurang camtu gak. Asek sakit sampai tukar babysitter baru baik. Kadang2 baby nie tak ngam dengan babysitter. Bukan sebab babysitter teruk ke apa, tapi tak ngam secara batin. Hahaha! Ntah pape term. Tatau nak explain cemane.

So sangatla pening kepala. Nak tukar gi mane la lagi. Kitorang rasa now tue dah the best dah. Tatau nak cari tempat mana lagi yang lagi bagus. Rumah babysitter kitorang now tue lagi bersih dari umah kitorang yang baru beli nie. Bab cleanliness nie memang saya puas hati la. Pastu babysitter pun islamic. TV yang dia bukak kat budak2 tue either kartun or Oasis jek. And pernah 1 day tue saya balik amek Irfan, Irfan tengah berdiri berjoget2 goyang bontot sambil tengok CD budak bace alif ba ta dalam bentuk lagu. Walaupun salah konsep menari masa mengaji, saya still bangga dengan Irfan. Wahahaha!

Owh ye meh sambung. So sangat stress pikir mane lagi nak hantar Irfan. Dahlah masa tue tengah musim busy WPB, memang crack ah paler otak. Ade gak survey 1 nursery nie. So far yang tue jek yang saya berkenan sebab dia montessory untuk baby, just akan kurang bab islamic activities la sebab owner dia non-muslim.

Imagine la 4 bulan berturut2 sakit and tak tido malam, sampai saya2 sekali tak tido. My mistake was, I didn't talk much about my baby's sicknes with my officemate. Or mungkin saya tak menunjukkan keseriusan anak sakit. Pro la konon kan takmo campo masalah family and ofis. Ahaks. Sampai la one day bila nursery call cakap badan Irfan panas gila and Irfan dah terketar2, masa nursery call tue saya ada dengan sorang akak ofismate nie.

Babysitter nursery Irfan nie dah biasa jaga Irfan sakit/demam. Dia takkan call nyusahkan saya kat ofis unless Irfan sakit teruk. Petang tue bila dia call berdebar gakla hati sebab banyak kali dia dah miskol before saya perasan call tue. Padahal esok tue saya kene coordinate 1 meeting yang material dia banyak lagi tak siap. So balikla amek Irfan. Hohoho dah lembik anak I... Sangat sedih. Huhu... Pagi esok tue pegi setelkan meeting sampai tengahari and mintak half day dengan boss.

Esok tue plak akak ofismate tue datang cari saya, tanya nak try suruh orang tengok tak Irfan. Saya of coz la cakap nak. Bak kata mama, ikhtiarkan jek mana yang boleh. So akak tue arrange sorang abang nie yang terer berubat perubatan Islam. Dia anak murid Harun Din and Ismail Kamus. Tak sangka ada orang camtu kat SKO. Nie salah satu lagi advantage dok department nie. Staff ramai, so sources of info pun ramai.

Ok so cara rawatan terpaksala sambung next entry. Tapi hint, sakit Irfan ade kaitan dengan bibik and dengan langsuir yang suka datang rumah kami. Jeng jeng jeng... Huhu...

I'm a New Mary Kay Beauty Consultant!

Yeayy hubby dah balek dari Labuan. Jage anak jap yer bang, nak update blog. Penting nih. Haha! Ok, 5 July lepas saya dah officially registered as a new Mary Kay Beauty Consultant.


Ok upon the registration saye dapat this big parcel delivered to my door. Register 5hb, 6hb dah sampai parcel. Gila laju tapi malangnya petang semalam baru perasan ade nota cinta dari posmen, so pagi tadi baru gi amek kat courier service, 3 ari lewat gitu. Huhu...



Dalam kotak tue plak ade beg lawa nih. Dalam gambar nampak plain, saya syak beg nie tak fotogenik. Tapi realitinya beg nie sangat cantek and material pun cam high quality gitu. Beg kaler hitam pastu dia jahit benang kaler light pink kat border.


Dalam beg tue plak keluarlah segala mak nenek yang memang agak mengejutkan laa. Banyak gila dapat barang free. According to my upline, total barang yang dapat tue around RM500++ padahal nak register bayar RM180 jek and free delivery using Citylink.


4 bende nie saje rege dia dah RM360 you. Campur2 yang lain tue logik la kot RM500++ Untuk set Timewise nie (anti-ageing set) saya dapat cleanser, moisturizer and 2 shades of anti ageing foundation. Waaaa rasa cam nak nangis dapat free cleanser. Sebab memang tengah cari cleanser. Ofismate I pun tau dah almost setahun I tak basuh muka sebab cleanser habis and tak sempat nak beli. Sebab pikir kalo beli pun tak sempat pakai gak. Memang horror, so bila timbul niat nak berubah nak basuh muka before tido, dapat plak cleanser free nie. I lap you lah Mary Kay. Hahaha!

Saya tatau ade orang berminat nak tau ke tak nape saya join Mary Kay. Takpela kalo takde orang nak tau pun, nak cite gak. Haha cacatla I... Haha! Actually, faktor utama nak join adalah sebab terjatuh cinta pandang pertama pada makeup palette dia.


Nie lah gerangan nya. All-in-one gitu leh taruk lipstik, gloss mascara, eyeliner, etc dalam 1 palette nie. Handbag saya banyak compartment so alat2 mekap asek sesat jek masuk compartment mana2. So bila ada palette nie memang organized sket la alat mekap versi untuk handbag.

Plus, I'm a freelance makeup artist and I teach makeup too. No harm kalo saya join pun since memang selalu kene topup alat mekap kat kelas. So this time around boleh try Mary Kay nye color cosmetics plak. So selain leh guna untuk diri sendiri, untuk clients and untuk students, saya pun leh earn extra money gak through the system =)

And joining Mary Kay makes me feel feminine as well. Nape ntah. Padahal semalam baru lepas tolak kete orang mati tengah jalan. Kete laki I sebenarnya. Hahahahaha! Yes Mary Kay nye system is designed for woman kot. Bila dapat kit dia memang rasa feminine. Wahaha!

So korang get ready la pasni kalo entry saya pasal MK plak. MK???? Hahaha!! (field planners jek paham nie..) Haha! Eh eh beauty consultant takley merepek, nanti tak beautiful. Haha ngeng~~

Ok so I will come back with more info/announcement/promotion on Mary Kay. Kalo tak kat blog nie pun blog Jom Makeover saye (yang bersawang kulat2 tue). So if sape2 yang berminat nak beli barang2 Mary Kay, nak mintak advise ke ape ke, nak jadi beauty consultant pun leh jugak, leh la contact saye yer.




Ok, 1st promotion sempena baru jadi beauty consultant. I'm giving away 6 sets of product testers FREE of charge. Tester tue mengandungi 1 cleanser, 1 moisturizer, 1 sunscreen and 1 night cream dari Timewise range (anti aging) plus 1 cream lipstick tester. Total ade 5 barang, and it could be yours at no cost at all. Tapi khas untuk FIRST 6 CUSTOMERS jer yer.

Tapi ada syarat. Jangan nak sebab free jer yer. Saye akan kasi kat yang betul2 rasa nak try produk Mary Kay cane, or untuk yang memang tengah mencari2 nak pakai produk apa yang sesuai. So sape yang berminat boleh email ms.kunaz@gmail.com or SMS to 013-5135008 ok! Babai...


to-update-list

Saya sangat nak update blog tapi sangat takde masa. Nak tengok laptop pun tak sempat. I kan perdana menteri... Tapi entry nie as reminder untuk diri sendiri. Saya plan nak update bende2 ni nanti:

1) Kisah Irfan 10 bulan (walaupun dia dah 14 bulan now) sebab sangat banyak bende berlaku masa Irfan 10 bulan
2) Breastfeeding updates. Lama dah kan tak share pasal breastfeed
3) Kisah Irfan sakit
4) Kisah rumah saya dilawati langsuir (serius tak tipu)

Ok 4 tu jela dulu nanti kang cakap jer lebih, update nye tak. Haha! Owh pastu nak overhaul balik blog nie plannye. Tengokla lepas dah setel ACD nanti ke.

Owh announcement, esok adalah anniversary saya dah setahun keje kat department baru. Clap clap! Keje kat department baru nie adalah salah satu perkara terbaik dalam hidup saya untuk tahun 2010-2011 selain beli rumah and beranakkan Irfan. Ahh tapi lepas nie ade re-org lagi. Aaaaa pindah lagi...

Dear hubby yang kat Labuan now, I nak coklat hershey cookies & cream k. beli extra tau, nak kasi kat ofismate!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.