Irfan's Sleep Pattern

Almost seme new parents ada dugaan masa proses nak membesarkan anak. Ade dugaan anak asek nangis, dugaan anak asek sakit, dugaan anak buas, dugaan anak tak tido malam, dugaan anak yang cerewet taknak orang lain. And bagi kami, dugaan yang diberi oleh Irfan adalah kesemua di atas. Di saat dok berjauhan dari keluarga takde saudara mara + husband selalu gi offshore, memang agak dugaan laaa nak besarkan anak.

Tapi arini nak cite pasal sleep pattern Irfan jek dulu. Awal2 lahir dulu sampai umur Irfan 3 bulan, Irfan tido awal tapi akan bangun 2 jam sekali sebab lapar. Makanya terpaksa bangun menyusu every 2 hours kul 11, kul 1, kul 3, and kul 5. Masuk 4 bulan still bangun malam tapi gap dah jarak dalam 3 jam sekali gitu. 5 bulan plak tetibe jadi 1-2 jam sekali plak gap masa Irfan bangun tido. Masa 5 bulan tue saya syak Irfan dah ready nak makan solid sebab asek bangun kelaparan 1-2 jam sekali, tapi end up tak pandai makan sampai umur dia 7 bulan.

Pastu masa 6-9 bulan dah start tido lambat. Paling awal kul 11 malam. Paling lewat kul 2 pagi. Tue pun bangun gak lagi in between. Nggaaaaa mengang! Ade gak dia tido awal sometimes tapi once in a blue moon je kot, tue pun memang asek bangun banyak kali lagi tengah malam.

Masa 10 bulan memang pecah rekod dunia. Irfan tido awal dalam kul 9-10 malam and tak bangun2 sampai ke pagi esok? Reasonnye sebab dah start masuk nursery, dah start belajar merangkak and beraktiviti, kalo tak kene dukung dengan bibik jek. Mungkin terlalu penat main di siang hari maka tido nyenyak di malam hari.

Kusangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Masuk jek 11 bulan tetibe clock Irfan berubah. Dia memang tak tido malam. Paling awal tido adalah kul 3 pagi. Ada yang tak tido langsung sampai saya hantar ke nursery. Nie dah nak masuk 14 bulan umur Irfan, bersamaan almost 4 bulan gaklah saya tak tido malam.

Kalau time Irfan sakit tue lagi parah. Nangis2 sepanjang malam. And almost 4 bulan gak Irfan tak putus2 sakit, baik sket sakit lain plak. Banyak kali kami bawak Irfan kuar naik kete dalam kul 3-5 pagi untuk tidokan dia. Esok keje plak. Memang almost everyday rasa cam nak amek EL sebab pikir if pegi keje pun mesti takley perform sebab badan and otak sangat penat. Tapi bile sampai ofis and berjaya siapkan tasks, by the end of the day, sure saya akan senyum and cakap dalam hati "Another job well done" (sebab masih mampu commit keje even tak cukup rest)

Now saya cam dah tahap pasrah lagi redha. Buat lah pape pun Irfan. Selagi mama mampu mama akan tanggung sebab mama tahu tiap saat pengorbanan mama tue ada pahala yang menanti =) And mama akan terus sabar besarkan Irfan....


Sebab mama tahu, hidup mama takkan bermakna kalau Irfan tak ada. I love you Irfan...

3 comments:

f a i z a h 's June 20, 2011 at 3:12 AM  

I love this post...mmg byk dugaan nk jadi seorg ibu...sejak dari hari 1st anak tuh ada dlm kandungan kita lg sehingga bila2... i agreed :) smg kita sama2 sabar membesarkan anak kita n anak kita pulak membesar nti menjadi insan soleh n solehah yg berguna di dunia n akhirat..ameen... Irfan da leh jalan blom??? ^_^

iman June 20, 2011 at 9:38 AM  

oh suweetnye post ni~~

Anonymous June 22, 2011 at 12:52 PM  

banyakkan berdoa dan solat hajat mohon dimudahkan urusan untuk membesarkan,mengasuh dan mendidik anak..kalau boleh konsisten mtk doa spesifik apa yg dihajati..insyaAllah akan ada kemudahan yg Allah sediakan nanti..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.