Irfan's Sleep Pattern

Almost seme new parents ada dugaan masa proses nak membesarkan anak. Ade dugaan anak asek nangis, dugaan anak asek sakit, dugaan anak buas, dugaan anak tak tido malam, dugaan anak yang cerewet taknak orang lain. And bagi kami, dugaan yang diberi oleh Irfan adalah kesemua di atas. Di saat dok berjauhan dari keluarga takde saudara mara + husband selalu gi offshore, memang agak dugaan laaa nak besarkan anak.

Tapi arini nak cite pasal sleep pattern Irfan jek dulu. Awal2 lahir dulu sampai umur Irfan 3 bulan, Irfan tido awal tapi akan bangun 2 jam sekali sebab lapar. Makanya terpaksa bangun menyusu every 2 hours kul 11, kul 1, kul 3, and kul 5. Masuk 4 bulan still bangun malam tapi gap dah jarak dalam 3 jam sekali gitu. 5 bulan plak tetibe jadi 1-2 jam sekali plak gap masa Irfan bangun tido. Masa 5 bulan tue saya syak Irfan dah ready nak makan solid sebab asek bangun kelaparan 1-2 jam sekali, tapi end up tak pandai makan sampai umur dia 7 bulan.

Pastu masa 6-9 bulan dah start tido lambat. Paling awal kul 11 malam. Paling lewat kul 2 pagi. Tue pun bangun gak lagi in between. Nggaaaaa mengang! Ade gak dia tido awal sometimes tapi once in a blue moon je kot, tue pun memang asek bangun banyak kali lagi tengah malam.

Masa 10 bulan memang pecah rekod dunia. Irfan tido awal dalam kul 9-10 malam and tak bangun2 sampai ke pagi esok? Reasonnye sebab dah start masuk nursery, dah start belajar merangkak and beraktiviti, kalo tak kene dukung dengan bibik jek. Mungkin terlalu penat main di siang hari maka tido nyenyak di malam hari.

Kusangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Masuk jek 11 bulan tetibe clock Irfan berubah. Dia memang tak tido malam. Paling awal tido adalah kul 3 pagi. Ada yang tak tido langsung sampai saya hantar ke nursery. Nie dah nak masuk 14 bulan umur Irfan, bersamaan almost 4 bulan gaklah saya tak tido malam.

Kalau time Irfan sakit tue lagi parah. Nangis2 sepanjang malam. And almost 4 bulan gak Irfan tak putus2 sakit, baik sket sakit lain plak. Banyak kali kami bawak Irfan kuar naik kete dalam kul 3-5 pagi untuk tidokan dia. Esok keje plak. Memang almost everyday rasa cam nak amek EL sebab pikir if pegi keje pun mesti takley perform sebab badan and otak sangat penat. Tapi bile sampai ofis and berjaya siapkan tasks, by the end of the day, sure saya akan senyum and cakap dalam hati "Another job well done" (sebab masih mampu commit keje even tak cukup rest)

Now saya cam dah tahap pasrah lagi redha. Buat lah pape pun Irfan. Selagi mama mampu mama akan tanggung sebab mama tahu tiap saat pengorbanan mama tue ada pahala yang menanti =) And mama akan terus sabar besarkan Irfan....


Sebab mama tahu, hidup mama takkan bermakna kalau Irfan tak ada. I love you Irfan...

Cuti Gawai di Miri Bersama Family

Irfan bangun kul 530 pagi tadi nie kul 330 baru tido balek. Mari updet blog berkulat nie dengan pantas. Ok, mama datang 31 May till 5 June lepas. Datang bertiga jek, dengan adik kembar si Piju Piji tue. Adik bongsu ade kelas. Abang sulung lak kene jage wife sebab dah sarat pregnant. Hoh kisah kakak ipar pregnant nie adalah kisah terbesar yang lupe nak update. Isk iskk.. Takpe laterla.. lepas dia beranak ker. Wahaha!

Datang Miri dengan tujuan nak melawat cucu jek. Ade gak plan nak gi Brunei tapi diorang tak sempat nak renew passport. Maka jalan2 dalam Miri jek. Owh thanks god mama datang. Sebab masa tue saya adalah sakit mata yang kronik. Bukan setakat merah jek tau, masa nak tunduk especially time semayang, rasa cam nak terkeluar otak. Kemain sakit. Pastu leher yang bawah telinga tue sakit gile bila tekan. Tak lama kemudian saya demam...

Sakit mata...

At the same time Irfan memang dah tengah demam. Kemudian, disusuli hasben plak demam. Ok complete set dah. Maka mama datang terpaksala menjaga kami yang sakit. Masak macam2. Hihi... Cuti gawai seminggu tue separuh dah habis kat sakit jek.

Antara aktiviti yang kami buat kat Miri adalah BBQ belakang rumah(nie tradisi family saye suke wat BBQ) Pastu pegi picnic kat Esplanade. Pastu jalan2 ronda Miri, masak2 and makan2 besar, and yang paling banyak adalah pegi shopping.


BBQ time

Irfan tido sepanjang picnic (owh mata masih uzur time nie)

Si kembar yang over excited datang Miri

Irfan dapat sangat banyak baju dari nenek dan uncle2nye sampai ke harini tak habis pakai lagi. Nie antara baju2 yang sempat pakai and sempat amek gambar:

Sweet baby coming from sweet mommy...

I love mom!

Kasi can la papa bangga....


Owh baru perasan seme gambar tengah tido. Haha! Irfan tengah demam lagi time nie. Nanti kalo ade masa nak story pasal Irfan sakit. Dah 3 bulan straight dah Irfan tak putus2 sakit... T_T Ok sambung. Selain baju, Irfan dapat hadiah basikal dari nenek. Hihi...


Sangat best basikal nie sebab dia cam banyak function. 1st leh jadi stroller, kat belakang beskal ade batang penolak untuk tolak2. Hubby dah tolak Irfan satu kawasan perumahan pakai beskal nie. Pastu if kecik lagi, dia ade pemegang and rest kaki khas. If dah besar, baru leh pakai pengayuh and handle beskal. Pastu ade raga lagi kat depan and belakang. And payung pun ade. Pastu kalo taruk betri siap ade bunyi2 muzik lagi. Tenkiu nenek kasi Irfan hadiah best nie.

Irfan kan dah 4 bulan tak tido malam. Malam adalah siang baginya. Clock dah terbalik. Masa cuti gawai, time saya sakit mata and demam, mamalah yang dok layan Irfan main dari tengah malam sampai subuh pagi esok tue.

Mama bangun almost tiap malam untuk solat sunat and ngaji2. Dulu masa awal2 Irfan tak tido malam saya adalah sangat penat layan dia. Esok tue keje lagi. Lama2 jadi tahap fedap and saya tido jek even Irfan tak tido lagi. Ajar dia main sorang2. Lama2 dia okay main sorang2 tengah2 malam buta. Dia akan kejut if nak something jek. Contoh, kejut saya sambil tepuk2 bontot, means nak suh basuh berak. Huhu...

Tapi bila seminggu mama dok layan dia main tiap malam, bila mama balik Terengganu, malam tue Irfan dah takleh main sorang2. Dia nangis horror gila. Siap pegi cari mama kat bilik bibik lagi (tempat mama selalu solat and ngaji). Pastu at the same time, rupeny2 mama yang tengah bangun tahajjud kat Besut pun dok teringat2 layan Irfan time2 tue masa kat Miri. Huhu....


Nie time hantar nenek gi airport. Siap tinggal jejak lagi kat henbeg baru nenek. Haha! Oklah, nanti raya puasa nanti kite balik kampung yer Irfan jumpe uncles and nenek. And jumpe cousin baru Irfan nanti. Hihi...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.