Kelas Mekap & Kelas Pastry

Jadual update blog adalah sangat merosot dah sekarang. Dah 2 bulan straight weekends asyik ade aktiviti jer. Di saat ramai orang merintih kebosanan kat Miri nie, saya sangat tak cukup kaki tangan kerajaan. Nak update during weekdays memang payah ah kan, especially bila Irfan masuk 11 bulan clock tido dia tetibe lari balik. Tido kul 1 pagi paling awal, and normally saya akan tertido sekali masa tidokan dia.

16 April lepas berjaya conduct kelas mekap kat studio tingkat atas. Itu sebenarnya adalah kelas mekap paksaan. Saya dapat banyak request untuk dinner makeup sempena Petronita dinner. Since saya kene mekap untuk performance jugak, memang terpaksa reject banyak request. Mungkin tertekan dengan rejection, maka saya telah dipaksa buat kelas mekap oleh ofismate, so that diorang bleh mekap dinner sendiri malam tu. So buatlah, walaupun studio tak berapa nak siap lagi.


Posing dalam kelas

Student paling hot


It was a happy day. Seme tue my ofismate. And semalam pulak me and Cyndi join Pastry & Baking Class anjuran Kolej Komuniti Miri. Dia ajar 4 resepi, tapi semalam buat 2 je dulu. Next Saturday lagi 2 resepi. Waaaaaa best sampai rasa nak nangis. Semalam buat Puff Pastry Chicken Pie and Watermelon Cookies. I never knew nak buat pastry tu sangat banyak teknik. Ingat ke sama cam buat cookies camtu jer.


My pastry yang before masak

Pastry Cyndi

Me, Cyndi and our pastries

 
Pastry yang dah masak. I should put more yolk

Me and Cyndi tengah uli tepung

Our watermelon cookies. Nice kan?

Cookies yang dah masak

Doh lebih, gatal gi buat strawberyy


Best kan? Irfan suke watermelon cookies tue sebab pakai unsalted butter. Next Saturday plak akan belajar buat Cheese Tart and Phillipines Moist Chocolate Cake. Hohoho... Busy cam presiden Petronita plak rasa. Muahaha!

Lepas berjaya masak 2 jenis kuih nie seriusly rasa bangga takley handle. Cyndi pun gitu gak. Kitorang jerit2 hepi dalam kete. I tatau nape Cyndi pun jadi saiko camtu. Kalau I, hepi sebab rasa cam berjaya improve skill as a wife and as a mother. Sebab tue balik rumah terus kasi Irfan makan cookies walaupun tahu ada gula dalam cookies tue. Haha! Takpela Irfan eh, sekali sekala. Haha! Pastu malam tue plak hubby balik offshore, dia taste gak both chicken pie and watermelon cookies. Sampai habis pie I dia makan. Waahh sangat best perasaan itu.

Actually banyak lagi gambar, tunggu kawan2 kelas masak upload dalam facebook. Nanti dah dapat saye upload lagi dalam entry nie. Huhu.. Best2...

Offshore - Finally!

Dah nak masuk 3 tahun keje kat SKO, akhirnya Rabu lepas baru berjaya pegi offshore. Hahaha! Memule masuk SKO dulu terus kene masuk Borneo Games main badminton, lalu telah patah bahu, lalu telah di-grounded selama setahun lebey takley amik lesen offshore. Boleh refer entry ini untuk kisah itu.


Eheh tetibe gatal nak letak balik gambar masa tengah fisioteraphy bahu suatu masa dulu. Waaaa sangat kurus kering masa tue. Almaklumlah baru habis Borneo Games masa tue, training habis-habisan sampai kurus. Hihi... Alaa nie dah nak Borneo Games lagi dah tapi dah gemuk. Bak kata pepatah pondan "Mak mengah nyah..." Heyy ape nih I merepek. Ok meh sambung pasal offshore.

Bila dah berjaya pegi kursus terjun laut tetibe mengandung si Peter Pan ni plak maka takbley gi offshore lagi selama setahun. Bile Peter Pan lahir, breastfeed plak bagai. Maka hold dulu lagi tunggu baby besar sket dulu. And Rabu lepas tetibe dapat peluang pegi offshore sebab kene roll-out 1 project nie yang pilot kat Baronia, the field that I'm taking care of now.

Memule perasaan adalah bercampur gaul. Excited adalah amat dasat, jakun ler katakan tak pernah berpeluang naik platform. Tapi risau pun ada kerana sekarang adalah tengah mengalami back pain yang serious yang tunggu masa nak refer kat pakar tulang belakang jer ni (tinggal 4 papan ubat nie habis dulu) + tengah on-off demam + tengah bad weather kat sini.

Pegi bersama 3 team member lain. Owh seme laki dalam boat haritu. Weather adalah amat dasat, high swell, boat asek melambung2 gitu. Tiap kali melambung tinggi, bising orang dok jerit "Baleeekkk" - protes nak suh boat u-turn. Bila dah sampai platform, almost 2 jam okay kitorang dok manning sebab boat tak dapat nak longside. Boat sebijik cam jongkang jongket terumbang-ambing. Kat luar, berbaris orang dok muntah2 dalam laut. Seme marah2 sebab lambat sangat nak kuar announcement whether nak u-turn ke ape ke, pening kot mabuk dalam boat. Hmmm mabuk free gitu, takyah minum arak. Kuang2...

Pastu kuar la announcement cakap kalo konfiden leh nek platform, kalo tak konfiden stay dalam boat tapi boat akan stay kat Bokor sampai petang. And seme orang cau naik platform sebab tak tahan dok dalam boat goyang2 camtu. Proses boat transfer nak naik platform makan masa almost sejam sebab weather sangat teruk, baru nak rapat kat platform ombak tendang boat pegi jauh2. Dahla hujan time boat transfer tue. Maka kebasahan la kami.

Actually masa pakcik2 dalam boat tahu itu adalah 1st time saya turun offshore, seme tak kasi saya buat boat transfer. Seme suh saya stay dalam boat. Heyyy!! Pening tau! Takmau takmau! Team mate saye pun adalah sangat risaukan saye, 1st time pegi agak wrong timing sebab weather adalah sangat teruk. Rooban (our team leader) cakap it was one of the worst weather he ever encountered.

Alhamdulillah la saya survived seme tue pretty well. Tapi memang pening2 lalat la sepanjang hari. Sampai one time tue saya nampak hasben saye kat Baronia, tapi rupe2nye itu adalah Rooban. Rooban tue Indian. To hubby jangan kecik hati yer. Yang penting Rooban tue hensem. Rooban=Indian=hubby=hensem. Ehh ape I merepek nih. Nie mesti efek mabuk laut tak habes lagi nih.

And harini saya MC sebab flu teruk. Terus kene kutuk oleh ofismate, baru sekali turun offshore terus demam. Cesss! Haha! At least saye tak muntah cam lelaki2 sasa dalam boat tue. At least saya boleh buat boat transfer dalam bad weather tue dengan cemerlang. Eh eh defensive plak. Hahaha! Oklah, kesimpulannya adalah sangat gembira dapat pegi offshore walaupun terus jatuh sakit lepas tue. Haha!

Flexible Hour

Dulu masa ada bibik kat rumah, saye kuar gi ofis ialah kul 6.45 am dari rumah. Bibik dah siap bancuh air seme. And most of the time memang sempat having light breakfast kat rumah. Pastu nak kuar rumah gi keje pun dah takyah kalut2 pikir pasal Irfan.

Bila Irfan dah masuk nursery + bibik dah takde, pagi2 memang lipas kudung ah. Irfan tido malam around 10 pm. Kalau saya tertido sekali time tidokan Irfan, pagi esok tue memang haru ah. Nak kemaskan beg nursery, nak masak bubur Irfan lagi, nak siapkan Irfan lagi, etc.

Hasilnye pegi keje memang tak sempat minum or breakfast or mekap. Masa Irfan dok nursery Piasau, saya gerak kul 6.30 am dari rumah sebab nursery tu bukak kul 6.45 am. Memang Irfan selalu jadi earliest student ah.

Nie bila dah tukar nursery Senadin, kul 7 am baru nursery bukak. And Senadin jam rupenye pagi2. Walaupun jarak nursery dah makin dekat tapi saya end up sampai ofis sama jek dengan timing hantar Irfan kat Piasau.

1st April lepas, sistem flexible hour dah diperkenalkan di SKO. Waaahh sangat2 lega. I know that I'm not going to misuse the system, it's just that pasni i can arrange my morning dengan tenang sket. If tak, agak kelam kabut bersiap sebab takut lambat punch in.

And now, with the flexible hour, sempatla nak bancuh air kat husband tiap pagi. Kesimpulannya terima kasih Petronas for the flexible hour. Hihi...

Published with Blogger-droid v1.6.8

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.