Misi Pencarian Weekend Babysitter

Soon after Irfan keluar wad, kami telah terlupa yang kami ade job untuk mekap pengantin weekend tue, Sabtu and Ahad plak tue. Maid plak dah takde, tak sempat plak tue nak arrange cari babysitter, maka dengan pasrah lagi redha kami angkut jek Irfan ke rumah pengantin. Kami kuar jam 6.45 pagi, Irfan tengah tido lagi time tue, tukar pampers jek, maintain pakai baju pyjama, angkut jek wat masuk kete.

Siannye Irfan si anak pengembara


So bile sampai rumah pengantin, mintak izin Irfan tumpang tido kat lantai rumah diorang. Ibu pengantin adalah sangat baik lagi penyayang, bawak kuar tilam and bantal bagai. Saya pun mulakan tugas mekap and hubby tukang amek gambar. Punyelah saye berdoa Irfan tido sampai saya abes mekap. Namun tak makbul doa itu. Bile dah bangun, kami adalah sangat penat gilir2 turn jaga Irfan. Irfan masih takut orang, maka seme orang takut nak jage dia, takut nanti nangis kat majlis orang. Huhu….


Nie hari pertama mekap. Yang nie mekap akad nikah jek, jemputan pun family members jek. By 10 am dah leh blah. So masih mampu handle Irfan, tapi kami tak tunggu sampai majlis habis lah. Pegi makan kat kedai. Haha! Padahal dah leh makan kenduri free. Hari ke-2 yang haru sket, sebab kene mekap pengantin + pengapit + gi rumah jiran pengantin untuk groom hasben dia + tunggu majlis berdikir habis sebab pengantin nak tukar baju. Pastu tetamu pun memang ramai lah.

2nd day. Peluh2 I gitu...


Since tetamu terlampau ramai, terpaksa bawak Irfan masuk bilik tempat mekap pengantin. Nanti kan dia saspen tak kenal orang pastu nangis2 kat majlis orang. Maka bila dah dok sebilik, Irfan telah menjadi assistant mekap saye. Habis lipstick kat pipi dia main. Pastu since lama sangat kat rumah orang, Irfan berak sampai tembus seluar. Tak bawak seluar extra plak tue. Maka terpaksa tukar pampers and tak pakai seluar. Masa dah habis mekap pun, dukung Irfan ke kereta dalam keadaan tak pakai seluar camtu, lalu depan orang ramai yang dok bawah khemah. Huhu…

Maka telah nekad dengan hasben untuk mencari permanent weekend babysitter, so anta kat dia each time ada job mekap or any other business (AOB haha!) Next week tue pun ade makeup job lagi. Temporarily pegi hantar kat rumah makcik isteri imam yang jage baby Cheq now tue. 

Setelah penat mencari, akhirnye telah mendapat penemuan yang tak dijangka. Kesimpulannya Irfan dah ade weekend babysitter now, tapi detailnye akan diceritakan kemudian.  Hihihi...

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.