Irfan Masuk Wad

Sumpah baru berpeluang nak update blog. Sangat super busy lah weekdays dan juga weekends lately (dah 3 weekend ade job mekap). Sampai dah kene sound nih lama tak update blog Ermm rakan2 di Facebook sure dah banyak tahu tentang Irfan kene warded aritu, tapi meh nak cite detail.

Last entry adalah pasal bibik balik Indon. A few hours lepas update entry tue, Irfan masuk unit kecemasan di MCMC dalam kul 1 pagi sebab suddenly suhu dia cecah 39.4 degree. Irfan dah start panas2 badan hari Rabu. Hari Khamis teacher kat nursery call cakap Irfan muntah2, takde selera makan and badan panas2. Doctor kasi ubat demam biasa jer. Hari Sabtu la start panas mengejut.

 Sian anak saye....

Dr Chen tak bukak klinik malam2, apetah lagi kul 1 pagi kan. So doctor biasa jek yang diagnose Irfan. Dia masukkan ubat yang cucuk dalam bontot tue. Tak lama lepas tue suhu turun 37 degree, so tak payah warded, balik rumah. Tampal coolfever yang children nye (should be still kene pakai yang untuk babies nye). Pagi esok tue bile bangun Subuh, suhu Irfan tetibe jadi 40 degree. Coolfever tue memang jadi kering kontang.

Sangat tak bermaya...

Pastu tak putus2 lap badan Irfan dengan towel lembab. Kepala plak kami pakaikan topi lembab. Kejap jek kering. Rendam dalam tab pun air dalam tab jadi suam. Panas gile badan Irfan. Pastu suhu Irfan flactuate between 38-40 degree. Pegi MCMC lagi, doctor sama still on duty. Doctor buat H1N1 test, alhamdulillah negative. Dia tukar ubat lain kot2 berkesan.

Pagi Isnin plak suhu Irfan jadi 41.5 degree, terus amik emergency leave and pegi jumpe Dr Chen. Cucuk ubat bawah bontot lagi untuk turunkan suhu. Dr Chen terus warded kan Irfan. Macam2 test kene buat kat Irfan - ear infection test, kidney/heart/lung scanning, urine infection test, denggi, etc seme result negative. Maka Dr Chen cakap Irfan maybe kene false measles. Kalau measles biasa (bahasa Melayu orang panggil campak) normally rashes tue kuar dulu then akan demam panas dalam seminggu. Tapi false measles nie, dia akan demam panas dalam 2-3 hari dulu, once rashes kuar, suhu badan akan turun.


Pesakit paling  comel kat MCMC haritu... :p


Nak tunggu rashes kuar tue, 3 malam gakla overnight kat spital. Irfan kene masuk air sampai 3 botol. Sangat nasib baik masa doctor datang nak cucuk water drip tue Irfan tengah tido. Saya peluk2 sambil nyanyi2 kat telinga Irfan masa doc cucuk, so dia tak nangis sangat. Nangis kejap jek sebab terkejut kene cucuk, tapi mata still pejam. Tapi dramatik gakla tengok darah terburai2 mengalir sampai kotor blanket Irfan. Before masukkan water drip, diorang amik sample darah Irfan gak, tue yang sampai mengalir2 tumpah darah Irfan atas katil.



Dah cucuk water drip, tangan Irfan kene letak splint and kene bungkus untuk limitkan movement tangan Irfan, kalau tak tercabut nanti. Tapi kalau dah dasar buas tue memang takley nak buat apelah. 2 kali kene vacuum balik water drip sebab darah Irfan mengalir masuk paip tue sebab gerak aktif sangat. Nurse banyak kali pesan jangan aktif sangat takut nanti kene cucuk balik. Adoii...


Tengok tangan Irfan, ade 1 punat kaler biru jek yang tinggal terkeluar dari bandage tue. Irfan dok gi gigit bende alah tue sampai banyak kali tercabut. Kene marah nurse lagi T_T Pastu sangat penat la nak control Irfan so that dia tak gi tarik wayar2 tue. Tak sukelaaa water drip nie, sebab dia cam computerized, kene pakai plug, so takley gerak jauh sangat. And if gerak aktif sangat nanti mesin tue akan jam and loceng akan bunyi kat kaunter nurse.

Bercakap pasal nurse, owh sangat seriklaaaa dok wad MCMC. Nurse dia banyak yang lucu. Sorang dua jek yang baik. 1st bengang kat sorang nurse tue asek sound saye suh Irfan jangan buas sangat sebab dah bosan kot masuk bilik nak betulkan mesin drip. Hellooooo tue baby kot... Even nurse tue sound Irfan sendiri pun bukannye dia paham.

2nd bengang sebab almost seme bende saya kene wat, diorang men kasi arahan jek. Contoh, suhu kene amik sejam sekali. So sejam sekali nurse akan masuk bilik and hulur termometer kat saya suh amik suhu Irfan. Hello.. Kot yer pun buatla sendiri time saye tengah tido, tak perlu kot nak kejut saya semata2 nak suh amik temperature. Maka memang sleepless night la sepanjang kat wad tue sebab asek dok kene kejut kat nurse.

3rd garang and tak mesra alam langsung. Irfan kene makan ubat tiap 4 jam. So cam biasalah, saya la yang kene kasi. Pernah 1 masa tue saya ngantuk sangat tak larat nak bangun, nurse datang marah sebab tak kasi ubat lagi. Irfan pun kesian tengah nyenyak tido.

Masa turn Irfan makan ubat kul 7 pagi, ade sorang nurse tue cam baik, dia cakap, takpe tunggulah baby bangun baru kasi makan. So saya pun sambung la tido. Tapi dalam 15 minit ade nurse tua lagi hodoh datang marah sebab tak kasi lagi. Dengan mamainye saya pun kasila Irfan makan ubat. Irfan sangat susah makan ubat, maka agak struggle la tiap sesi makan ubat tue.

Selain ubat makan, Irfan kene inject antibiotik gak thru drip water tue. Kesan antibiotik tue adalah akan cirit birit tiap setengah jam or less. Memang banyak gila kene prepare pampers. Yang tue takpe, sian sebab bontot Irfan melecet2. Tiap kali basuh Irfan akan melompat sambil meraung sebab sangat pedih. Sian sangat...

So berbalik pada kisah makan ubat kul 7 pagi tue, lepas kasi Irfan makan ubat saya tukar la pampers Irfan. Haritu hasben tak dapat cuti sebab ade course. So struggle la heret set drip water tue ke sinki untuk basuk berak Irfan. Tengah2 struggle tue, nurse tua hodoh tue masuk lagi nak make sure saya dah kasi Irfan makan ubat. Masa tue Irfan bebetul dalam sinki dengan wayar terbelit ke mana arah dah, tapi nurse tue tengok camtu jek and keluar bila saya cakap dah kasi ubat. Takde pun nak offer tolong pape.

Ada one time tue jugak, since tak cukup tangan handle Irfan sorang, saya letak jek dulu pampers2 Irfan yang kotor tue kat pintu toilet. Kadang2 sampai 5 pampers terkumpul. Nurse masuk pandang jek pastu kuar, takde pun nak tolong angkat buang masuk tong sampah. 

Even masa nak kuar wad pun nurse carik pasal. Dapat kuar kul 3 petang. Saye tanyela nurse, leh tak saya stay sampai kul 5 sebab tunggu hasben balik course. Dia cakap okay. Tapi tetibe datang nurse tua hodoh tue cakap "You tahu you dah boleh balik kan?" Dem... Tolongla pegi course budi bahasa...

Memang sangat penatla dok wad jage Irfan. Tido pun posisi cam haper2. Till now sakit belakang kronik nih, tarik nafas pun rasa berdenyut urat belakang. Nak kencing pun terpaksa tahan sampai 3 jam, nak kene tunggu Irfan tido lu baru leh gi toilet. And budak tue bukan senang nak tido. Kalau tinggal nanti kan dia terjun katil, tarik wayar drip water, etc. 

 Suhu dah start turun ke 38 dah masa nie

Buas, baju asek tertanggal jek

Pesakit yang ceria...

Makan henfon sebelah tangan

Layan Irfan jalan2 atas lantai

Disebabkan water drip tue pakai yang jenis elektronik, adalah sangat susah gile untuk bergerak. Sebab dia kene gune plug. Ade bateri tapi tak tahan lama, so nurse cakap if nak jalan2 pun make sure jangan lama sangat. Sian Irfan. Eh actually sian kat saya. Irfan kan jenis aktif lagi buas, water drip tue tak menghalang keaktifan dia, saya yang merana nak jaga water drip tue agar tidak musnah.


 Leh kuar jalan a few feets away jek... T_T

 Sedih takleh terbang...


 Cari nama sendiri kat board. Apparaa nurse salah eja nama


Once rashes kuar, Dr Chen terus released Irfan. Saya emergency leave sampai seminggu okay, sebab Dr Chen cakap even though false measles tak berjangkit, tapi nursery or other parents won't be happy tengok budak bercampak dekat dengan anak diorang kan. So keje saya asek dok sapu calamine lotion kat rashes Irfan tue. In 3-4 days time rashes kat muke and body  Irfan hilang alhamdulillah.


 Keadaan lepas cabut water drip

Tunggu papa datang amek

 Tata wad 303 MCMC


Nie dapat lawatan dari wakil Petronita SKO. Masa nie kat rumah after dah kuar wad. Irfan dapat hadiah mainan, tak fokus kat kamera dah. Isskk sangat hodohla muke saye, macam muke bibik plak. Sob sob... Oklah, sekian kisah jaga Irfan dalam wad. Penat wooo! Takpelah susah2 dulu pendapatan... Huhu...


5 comments:

Hida Naza March 20, 2011 at 10:17 AM  

kesian Irfan.
tak penah try MCMC.
tapi scary jugak ler baca entry ni.
better lagi colombia asia kot.

f a i z a h 's March 20, 2011 at 10:21 PM  

MCMC stand for? nurse tua lagi hodoh??hahha :D mcm lawak bc statement tuh :P ksiannya kunaz kena handle irfan seorg2...jgn nti mama dia xsehat jgk sudeyy...mg cpt sembuh irfan :)

iman yg prihatin March 21, 2011 at 8:05 AM  

oohh siannyeee....tp pahamm...
tp ya allah naz...tak bole tahan tgk caption bawah gmbr kau tuu...sabar je...hahahaha

MammaSun March 21, 2011 at 10:46 AM  

teruk nyer service spital tu...anak aku penah admitted kat GH pun dapat layanan baik. Amik suhu ngan bg ubat semua nurse yg buatkan..kalau mak nak berak pun, leh minta nurse tgk kan kejap si anak....ko kena komplain weh..geram aku baca. Paham sangat kesusahan nak handle anak sakit kalau sorang2...geramm grrr grrr...haha

nway, comel laa irfan walaupun kat spital. hehe

kunaz March 21, 2011 at 12:20 PM  

dayah, tuela.. paed punyela ok, nurse paed pn ok. nie nurse yg dlm wad mcmc tue cam kurang didikan sket. hihi... tp tataula kot kebetulan kunaz kene shift nurse yg x bagus

faizah, mcmc = miri city medical centre. private cam col.asia. owh nurse tua tu if x wat prangai mesti kunaz nmpk cun jek. tp since wat prangai trus hodoh. haha

iman, haha! tue visit mengejut okay, x smpt mekap. lens pn x smpt pakai.

suna, itu laaaa!! bengang tauu!! bkn susah pn amek suhu, angkat ketiak ltak jek termometer. nie nak kene kjut aku gak suh amik. bangang. haha! aku pn tatau nape aku x komplen. ble irfan kuar trus gembira sampai lupe dh seme kesakitan hati. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.