Tips Jimat Ruang Simpan EBM + Bilik Pam SKO

Baru perasan dah lama tak cite pasal breastfeeding kan? Nie tetibe teringat nak updet disebabkan kejadian yang berlaku kat ofis semalam. Saye and Qistin kat bilik pam dalam kul 2.30 pm gitu. Qis dah start pam dah pun. Saya baru nak start. Pastu tetibe dengar suara lelaki kasi salam. Ngaaaa saspen!!!

Rupe2nye itu adalah suara manager BAM department, kire cam admin nye department la yang menjage keperluan awam staff2 SKO. Dia bawak sorang fotografer untuk amik gambar peti ais baru bilik pam. Haaaa yang nie pun lupe nak update.

Entry2 dulu (malas nak locate balik) saye ade cite yang pasal fridge bilik pam tue rosak kan. Suhu peti beku dia adalah sama cam suhu peti bawah and suhu peti bawah sama cam suhu luar, which is tak sejuk langsung. Maka semua orang akan sumbat susu kt peti atas sekali dgn cooler bag sekali sebab kalo tak wat gitu, icepack akan cair cepat sebab memang tak sejuk peti tue.

Then bila tetibe populasi ibu mengepam makin meningkat, kami buat satu persatuan. Zaza selaku AJK upgrade peti ais emel la boss BAM tue mintak tuka fridge. Maka dapatlah fridge lain. Fridge dari pantry BAM jek, bukan baru pun tapi at least boleh function tue dah cukup elok sangat dah. Owh persatuan kami adalah sangat best, medium komunikasi adalah melalui email ataupun direct gossip time tengah ngepam. Hahaha!



Ini adalah fridge lama kami yang rosak tue. Gambar nie, amik dari blog Za (struggle aku carik Za). Hihi... Itu adalah bilik pam kami yang gersang tak ceria langsung. Memang plan lepas nie nak decorate lawa2 letak gambar baby bagai. Itu pun Zaza jugak AJK nyer. Hihi...





Pastu nie adalah peti ais yang baru tukar tue. Siap ade sticker kartun lagi. Hihi... Lihatlah betapa kayanya orang SKO. Seme pakai Medela Freestyle. Tue belum complete lagi tue. Ade yang cuti + gi miting + belum letak beg pam masa gambar nie diamik. Owh beg kaler purple gedik tue adalah milik Zaza, dia pakai Medela Freestyle gak tapi ngengade nak lain dari yang lain pakai beg kaler pepel striking. Huh! Haha!

Pastu Isnin depan adalah turn BAM untuk organize assembly, makanya dia bawak fotografer untuk amik gambar peti ais contribution BAM tue. Memula hajat nak amik gambar fridge jek, tetibe fotografer tue bersemangat di luar kawalan. Lalu dia gi amik gambar pam Qistin jugak. Dahla Qis tengah pam time tue, terpaksa stop jap untuk kasi laluan. Tue okay lagi. Yang paling tak tahan, fotografer tue gi bukak peti ais and kuarkan EBM saye pastu gi amik2 gambar. Selamberrr.. Tak geli plak dia yer pegang2 susu. Huhu...

Makanya, ahli persatuan breastfeed, sila datang SES Isnin depan yer untuk tengok gambar bilik pam kita. Hihihi... Pastu alang2 dah boss besar datang melawat, kami merengek mintak signboard plak. Bilik pam tue tak ramai orang tau, maka selalu jek ade kejadian lelaki masuk nak praktis menari la apela. Setakat nie kami gune signboard temporary sahaja.



Hihi... I laa tue yang buat since saye adelah AJK signboard. Ngahahaha! Semoga after SES organized by BAM nie nanti akan bukak mata lebih ramai staff so that diorang lagi aware, at the same time nak promote la breastfeed nie kan. I tak saiko yer, just nak share mende baik jek. Hihi...

Update breastfeeding saya sendiri plak, alhamdulillah sejak Irfan dah pandai makan nie, dah ringan sket beban breastfeed tue. Takdela kene berhempas pulas nak pam hari2, so far stok memang cukup. Production saya memang dah makin kurang tapi since Irfan dah banyak makan, production setakat yang ada nie memang masih cukup untuk tampung keperluan Irfan.

Ingat tak dulu time2 muda2 dalam pantang time susu tengah banyak, saye stress tatau nak simpan susu kat mana. Solution yang saya terpikir cumalah dua - beli peti aiskrim cam Zaza tue or store dalam Avent cup yang leh stack tinggi2 tue. Padahal ade solution yang lagi mudah lagi jimat - gune tupperware!!!



Letak botol EBM dalam tupperware, then stack up tupperware tue (depends pada ketinggian peti gak, alhamdulillah peti saye muat) 1 tupperware tu muat 6 botol EBM bersamaan 30oz. So bila stack kan tupperware tue, dapatla 60oz dah 1 portion. Space saving kan? Yang tudung biru tue adelah Avent cup, boleh stack sampai 3 lapis, 1 cup leh simpan 6oz, so 3 lapis tue leh dapat 18oz. Jimat ruang tapi cup tue mahallah sket.

If nak lagi jimat ruang, leh ganti botol EBM tue dengan plastic storage. Lagi banyak leh sumbat dalam tupperware tue I guess sebab dia nipis kan. Dulu saya adalah penentang keras plastic storage, sangat tak suke pakai, konon2 takmo nampak sepah dalam fridge. Sebab plastik tue payah nak susun lawa2 kan, pastu dengan kene ikat getah nye, so nampak sangat tak lawa (nie penyakit gedik namanya)

But then Zaza introduce saya dengan 1 plastic storage yang brand Autumnz tue. Sangat best. Beli kat LilKai paling murah. Tebal plastik dia (double layer) pastu yang jenis zip tue. Pastu base dia kukuh, kira leh berdiri dalam fridge tanpa terjelepok kehodohan. Haha!


Ha inilah rupabentuk EBM storage bag brand Autumnz tue. 1 plastik tue leh simpan 7oz EBM. Pastu kelebihan pakai plastic bag nie ialah senang nak keluarkan lemak2 susu EBM. Lemak susu kita kan suke melekat2 kat dinding botol susu, so bile pakai plastik nie senang nak tenyeh2 untuk pecahkan lemak tue. Terima kasihla kat Zaza and Nadiah si rakan pam sebab berjaya membuka minda saya tentang penggunaan plastic storage nie. Tapi saya suke yang jenis cenggini jela, yang ikat2 getah tue still tak suke. Ngaaaa demand!

Plastic storage tue bila letak dalam tupperware, saya assume boleh muat dalam 8 bijik gitu, yakni 56oz!! Instead of guna botol muat 30oz jek. Suke2... Huhu... Oklah sekian sahaja tips menyimpan EBM yang menjimatkan ruang. Hihihi....


2 comments:

f a i z a h 's February 3, 2011 at 2:03 PM  

Mg ramai lg breastfeed partner akn menempek kt bilik tuh pasneh... kiranya digunakan sebaek mungkin oleh sume ibu2 di sana ye~! ^_^v

Lyana February 5, 2011 at 1:38 PM  

adoi..rajinnye korang ni..kami kat sekolah bilik solat+pantry+bilik pam...huhuh...pasrah..!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.