Goodbye Bibik (Part 2)

Ok mari sambung kisah kenapa nak pecat maid. Hihi...


Makan Banyak

Hahaha! Perlu ke point nie? Ehh bolehlah. Actually dia makan banyak nie dah lama and kitorang tak kisah pun, tapi sejak buat perangai nie, konfemla kene ngungkit kan? Haha! Rule untuk amik maid, rumah sentiasa ade stok makanan yer, kalau tak maid lari. Maka rumah kami memang selalu gilang gemilang dengan food. Bibik masuk keje memula dulu, berat dia adalah 46kg jek. Dalam masa sebulan terus jadi 50kg. Mama cakap cam jatuh dalam guni baja.

Dulu sangat kelakar sebab hubby selalu stress sebab biskut yang dia beli abih kat bibik. Cam beli harini untuk makan weekend depan, bila sampai hari nak makan tetibe dah habis. Banyaaakkk kali jadi camni sampai saya gelak guling2 sebab sangat lucu hasben kecik hati bibik makan biskut dia.

Tapi sekarang tidak lucu lagi! Marah!! Makan banyak tapi keje makin slow!!! (owh rasa cam bergegar bilik nie sebab marah. haha!) Nie jem coklat Nutella yang baru beli seminggu dah habis dah. Saya syak dia ratah kot. Dahla nak dekat RM20 sebotol tue, abih seminggu jek. Yang tue takpe lagi, kasi can la sian kat Jawa tak jumpe mende2 cani.

Paling saya ingat sampai sekarang adalah masa hubby sakit warded Col.Asia dulu. FYI, saya tak pernah bitau dia hubby sakit ape, sebab saya kan dah malas nak sharing2 dengan dia. Saya just cakap hubby warded sebab demam panas jek. Masa tue memang jadual makan saya berterabur habis. Makan biskut2 di jalanan jek. Pastu ade 1 hari tue bibik cakap beras dah habis, saya cakap okay nanti saya belikan. Tapi disebabkan sangat sibuk and penat ulang alik jage hasben-keje-jage anak, saya terlupa beli beras.

2 hari saya terlupa beli. Hari ke-3 tue bila saya balik dari spital, tetibe bau minyak angin satu rumah. Pastu bibik kuar buat muka sakit, konon lapa takde beras. Bila saya bawak balik beras, terus dia gi masak makan nasik and makan dengan rakus gila. Oh my god, Tuhan je tau betapa sakitnye hati time tue. Bukannye takde food lain pun dalam rumah tue. Nugget, ayam segera, maggi, biskut, telur, etc seme cukup lengkap. Cuma takde beras jek. And saya pun dah nak seminggu tak makan nasik masa tue.

Dahla penat stress ulang alik, bila dia wat gitu seriusly kecik hati. So bila balik Terengganu lepas hubby kuar wad tue, mama cite kat bibik kisah hubby sakit, nampak dia terkejut gila. Dia cakap dia taktau hubby sakit seteruk tue. Baru nampak dia rasa bersalah.

Owh tetibe teringat kenangan beli beras masa hubby sakit. Masa tue ada Irfan, sebab bawak dia jumpe hubby. Saya beli beras kat stesen Petronas sebelah Col.Asia tue jek. Beli barang runcit lain. Dukung Irfan lagi, pastu angkut barang runcit lagi masuk kete sampai 2-3 trip. Pastu masa turn nak angkut 2 guni beras, tetibe ade orang berlari tolong angkatkan bawak masuk kete. Dia siap tanye lagi, mane hasben? Saya tunjuk jek spital sebelah stesen minyak tue. Pastu dia terus wat muke simpati tahap saya nak nangis jugak. Huhu...


Pandai Berlakon

Bibik saya dah ade henfon start dia masuk keje. Memula ok lagi sebab banyak event saya and dia terpaksa main SMS jek instead of calling2. Bercakap pasal henfon nie, saya memang agree kalau maid takde henfon tapi since dia masuk2 terus bawak henfon dah, kitorang takmola zalim sangat rampas kan. Sebab ingat dia ade 3 anak kat kampung, and lepas 2 tahun baru leh balik, at least henfon tue medium komunikasi diorang, as long as tak ganggu prestasi keje.

Tapi sejak bercinta nie makin aktif main henfon. Almost seminggu sekali kirim beli prepaid. Duit gaji abih kat prepaid jek. Ade one time tue, dia kirim beli prepaid saya lupe beli jugak sampai 2 hari. Asek lupa 2 hari jek I nih kan. Hihi... Pastu hari ke-3 dia jumpe saya buat muke siput sedut cacat. Suara lemah and sedih gile cam merayu mintak beli prepaid, konon ade problem kat kampung. Saya pun ape lagi, tak tanye pun problem ape kat kampung, terus tepon mama suruh korek. Bila mama call bibik, mama cakap bibik borak happy gila takde sedih2 langsung. And takde problem pun kat kampung. Pandai tol berlakon nak suruh beli prepaid.

Pastu yang pasal beras kat atas tue pun saya syak dia berlakon je tue. Heeyyyy!! Nak berlakon sangat gi masuk Akedemi Lakonan laaa... Pastu bibik nie ade histroy gastrik. Dia cakap masa kat Brunei dia selalu gastrik, tapi kat sini tak pernah gastrik. Yerlah dah jatuh dalam guni baja, makanan selalu cukup, cane nak gastrik.

Pernah masa bulan puasa dulu dia gastrik sekali. Sebbaik masa tue weekend. Boleh tak dia bangun tido kul 11 pagi. Hari pertama bangun sebab saya campak kain kuat2 dalam baldi sebelah bilik dia sampai baldi tue terbalik. Terus dia melompat bangun. Hari ke-2 hubby gi kejut dia sendiri, boleh tak dia bangun cakap dia tak sahur. Sahur paler otak ko dah kul 10 pagi.

Pastu sepanjang weekend tue kami tak suruh dia wat keje pun suh rest. Pastu petang tue time nak kuar beli barang bukak pose saya tinggal Irfan kat dia. Masa dia amik Irfan tue, muke masih muke sakit, siap letak kain lagi atas kepala. Movement pun slow2. Before kuar saya on kamera. Guess what, kitorang kuar pintu pagar jek terus dia buang kain yang atas kepala dia tue. Pastu gerak aktif cam biasa and tengok TV. *&%#&#%!! (mencarut) So lepas2 tu kalo dia buat muke sememeh lagi memang saye wat bodoh jek. Heyyy I pun gastrik gak mangkuk. I siap leh pam2 sambil puasa lagi stret sebulan.


Perasan Bibik Ekslusif

Dulu masa memula masuk rumah nie gaya dia kampung habis. Pastu dah lama2 dia jadi cam lupe daratan. Bajet bibik mewah lagi ekslusif. Jumpe maid2 lain dia cam berlagak gila. Kontraktor2 datang wat keje kat rumah pun dia berlagak cam tuan rumah. Pastu bilik dia tue kami memang siap belikan bedroom set, siap katil, almari, rak, penyangkut towel, etc. Memang complete cam bilik manusia biasa. Almari tue siap sama besar dengan almari kat guest room.

Dulu bilik dia cam open room ah, kitorang leh kuar masuk sesuke hati sebab baju2 dia lipat dia akan letak atas meja bilik dia dulu. Cam tiap pagi memang saya akan masuk untuk amik bra and panties dalam bakul bilik dia. Dia tido malam pun tak pernah tutup pintu rapat, biar terbukak sket, snang kalo kitorang nak masuk ke panggil ke. Now nape ntah, seme baju2 kitorang termasuk underwear, seme dia gi longgok kat guest room, so if nak amik kene gi sana instead of masuk bilik dia. Pintu pun asek tutup rapat jek time tido now.

Pastu masa saya training seminggu kat Awana haritu, saya kasi choice kat dia either nak stay rumah ejen or dok umah member kitorang. Masa tu Hasfa nak pakai maid untuk kemas rumah. Saya dah agak dia takkan nak dok umah ejen sebab ejen tue suka buli dia wat keje. Since saya assume dia akan pilih dok umah member, saya cakap ah sesiap, rumah kawan saya tue takde bilik. Duduk kat ruang tamu jela, nanti tempat tido kitorang sediakan.

Pastu tau tak ape choice dia? Dia mintak gi berlibur kat Pontianak. Hellloooooo!!!!! Pontianak and Miri leh sampai naik bas jek, ade la geng2 dia kat sana. Pastu terus kitorang decide letak dia kat rumah ejen. Padan muke kene buli potong bawang kat kantin milik ejen. Hihihi...

Disebabkan sangat lupe daratan now, tak sabar nak pecat dia, nak suh dia ingat sket, dia datang nie untuk cari rezeki, jangan nak dok demand sangat. Tempat tinggal mewah, makan mewah, etc ape lagi yang tak cukup.


Tak Serius Jaga Irfan

Satu perangai bibik, dia sangat takut bila Irfan nangis time kitorang ade. Nampak muke dia gelabah kelam kabut. Tatau nape. Saya syak dia malu, kalo Irfan nangis dengan dia, cam dia tak pandai jaga anak, sebab dulu kan sangat konfiden tere jage anak. So, every weekend or any time kitorang ade kat rumah, dia sangat avoid jaga Irfan time Irfan meragam. Irfan nangis, terus buat muka. Hello, Irfan tue baby kot. Takkan nak expect dia nyanyi kot.

Tapi kalo Irfan tengah good mood, Irfan tengah dok dengan kitorang pun dia offer nak jage. Senangla camtu nak jage time tengah good mood jek. Contohnye, time tengah masak dinner, dengarla Irfan nangis2 sambil dia berusaha diamkan Irfan. Bile dah habis masak, saya setelkan seme keje dapo, basuh pinggan seme siap. Dah siap tue, saya gi amik Irfan. Saya suruh dia hidangkan jek. Tapi sampai setengah jam tak kuar2 dapo. Buat2 sibuk sebab takmo pegang Irfan yang tengah merengek.

Bibik kawan saye, kalo dengar baby nangis malam2 hari siap ketuk pintu lagi nak tolong jagekan. Bibik I, kalo dengar Irfan nangis terus lari buat2 sibuk wat keje. Tatau nape dia takut sangat Irfan nangis depan kitorang. Sile la jage Irfan cam biasa cam hari saya gi keje.


Keje Rumah Ala Kadar

Buat keje rumah pun dah ala kadar dah now. Nadiah datang rumah cakap, tak patut rumah yang ade maid cani, patut lagi kemas. Saya tak kisah kalau dia memang keje ala kadar dari dulu and maintain the ala kadar style. Tapi dulu saya pernah tahu prestasi keje dia cane and now dah sangat jatuh mendadak prestasi dia.

Dulu tiap weekend basuh tingkap. Now tak basuh kalo tak suruh. Last time kitorang perasan cam dah berbulan2 tak mop lantai. Bile kitorang tanye, dia cam selambe jek mop rosak and pencuci lantai habis. Awat tak bitau? Dah berbulan2 senyap jek, nampak sangat curi tulang.

Now saya dah kenal sorang yang leh cuci rumah time weekend. Dia amik RM20 jek untuk whole house dari pagi sampai petang. Amik tiap minggu pun still jimat, tapi kami tak kasila RM20, sian sket sangat. So bila bibik blah nanti, still ade bekap orang untuk datang kemas rumah kalo saya tak sempat.


Ok now nak cite nape kami sangat bersabar sepanjang setahun nie. Yelah, kate orang, nak amik maid nie kite kene banyak pejam mata sebab dia manusia biasa yang akan buat silap. Tapi saya perasan silap bibik nie adalah sengaja. Pernah dulu saya pura2 suruh mama cakap kat dia yang saya tak puas hati dia keje. Dia takde pun rasa bersalah, siap cakap terserahlah saya nak endkan kontrak dia. Saya syak sebab dia tak sabar nak balik kawen, so purposely buat masalah so that saya tamatkan kontrak dia cepat2.

FYI, sebelum keje Miri, dia penah lari dari majikan dia kat Brunei. Baru keje 3 bulan kat Brunei, terus lari sebab katanya majikan dia teruk. Nie dengan kami, nak lari takde reason since we treat her good. And antara reason kami pejamkan mata gak sebab takut dia lari jugak, sebab dah ade pengalaman lumba lari kan. Saya sabar sebab pikir Irfan jek. Sebab dia jage Irfan. Takut kalo dia apa2kan Irfan.

Macam masa hubby tak kasi dia pegi Pontianak tue, tau tak dia boikot kitorang? Dia tak buat seme keje rumah, selamba masukkan Irfan dalam buaian depan hubby, campak pampers Irfan belakang rumah tak buang dalam tong or plastik pun. Itu baru kami tak tunaikan kehendak dia nak gi Pontianak. Kalau kami buat teruk lagi entah ape lagi dia nak buat. Memang macam budak kecik kadang2. Seme kehendak dia nak kene ikut.

Pernah dulu kami panggil maid mingguan untuk buat keje rumah depan dia. Nak saiko dia actually. Pastu malam tue hubby sit 1-1 dengan dia, saya tak join, takut burst. Hubby bitau la yang selama nie kitorang ade pasang kamera and tengok ape yang dia buat. Banyakla hubby sound, siap buat mock lagi dengan saye before gi sound bibik. Haha! Bibik nangis pastu, then rajin balik keje. Tapi tak lama. Berangan balik cam biasa. Pastu kami decide, ok fine baliklah ko kawen. Jangan datang sini lagi dah. Sebab dia bitau mama, kalau dia kawen tak bahagia dia nak datang keje sini balik. Sorry yer, ingat rumah I nie stesen kebahagiaan?

So tinggal bulan depan lagi bibik kat sini sebelum bertukar majikan. Harap dapat tersedar dari lamunan and berazam baru bila keje dengan majikan baru. Kami masih mengenang jasa2mu. And saya tak pernah serik untuk amik maid, tapi pasni kalo amik pun nak kontrak setahun jela. And now dah banyak kontek untuk cari maid without through agent, so anytime if rasa nak amik, dah tau procedure cane. Korang pun jangan serik and takut plak bile bace entry nie. Having a maid memang senang sket lah kehidupan, tapi tue subject to maid tue sendiri okay ke tak. Yang penting, kene terima hakikat bahawa bila ada orang baru dalam family kita, ade lah perangai baru yang kita kene tahan. Setakat mana yang kita mampu bertahan up to kita. Cam saye, boleh lagi nak tunggu 2 tahun tapi since Irfan dah besar tahap leh masuk nursery dah, saya rasa cukup sampai di sini. Next baby plak kot. Hihihi...

4 comments:

Thara February 22, 2011 at 5:36 PM  

aww im sorry to know that this bibik doesn't turn out as how it should be! so kiranya, lepas ni hantar Irfan to nursery la eh? tak tuka to a new maid je?

kunaz February 22, 2011 at 11:06 PM  

Ha'a anta nursery. Hikhik x sabo plak rs. Ermm maid if amik pn utk next baby je kot, cam irfan nye kes lah, smentara tunggu dia bsar. How's your maid doing? U best Sbb mampu tegur maid. I mampu bebel kt blog jela. Hihi

f a i z a h 's February 23, 2011 at 1:58 AM  

Aduh guling2 gelak...siap ada seput sedut cacat...heheheh :P

kunaz February 27, 2011 at 12:51 PM  

seput? hahaha gelak balik

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.