Homemade Banana Custard

Esok Irfan dah masuk nursery. 1st day. The very the saspen lagi kaget lagi cemas... Plan asal nak amik annual leave untuk standby kat rumah takut2 dapat panggilan dari nursery anak nangis non stop. Maklumlah, Irfan takut orang asing. Tapi teacher nursery beria2 cakap takyah amik cuti. Katenye normal baby gitu, she'll try her best, dalam seminggu oklah katenye. Konfiden jek. Huhu... So saya standby kat ofis jelah esok.

Last Friday dah pegi nursery tu untuk kali ke-2 untuk register Irfan. Cam bese, dah dok sana tak sedar dah nak dekat sejam. Asyik sangat main dengan budak and borak dengan teacher. Saye rase saye add bakat bukak nursery lah. Sape nak hantar anak kat saye? Bayar gaji engineer. Haha! 

And setakat 2 kali pegi nursery, saye tengok baby2 kat sana sangat behave. Cam tenteram jek nursery tue. Sangat risau nanti Irfan masuk terus jadi porak poranda. Aaaaaa... Ok masa registration teacher kasi la checklist barang2 yang nak kene bawak. Dah berjaya shopping dengan penuh riang gembira.

Tadi alang2 prepare food Irfan untuk hantar nursery esok dengan menggunakan barang2 shopping yang baru, maka sangat bersemangat amik2 gambar masak. Maka mari nak share resepi Homemade Fruit Custard. Nak share resepi je pun, intro kemain panjang. Haha!



Nie bahan2nya: air masak, pisang berangan, susu formula (yang kaler putih) and serbuk beras merah (kaler perang2 coklat). Actually, macam2 cara orang buat fruit custard nie, tapi since nak prepare untuk baby, gune ingredients yang paling simple tapisihat. 

Susu formula tue saya pakai cap Dutch Lady jek, murah, dalam RM10 jer gitu sepaket. Daripada membazir buat spare takut EBM tak cukup, bleh utilize wat masak. Saya tak gune EBM sebab masakan nie perlukan boiling, nanti mati terbunuh antibody dalam EBM, wat penat je perah kan.

This time saya guna pisang berangan, Irfan nye fevret nie. Selain pisang leh pakai buah lain jugak seperti manggo, papaya, pear, apple, labu, etc. Serbuk beras merah plak saya gunakan brand Nature's Own. Sangat sedappp! Makan plain pun Irfan suka. Nak blend sendiri beras merah pun boleh jer.


Cara masak memang sangat senang. Time mamai ngantuk pun leh wat. Hihi... Rebus jek seme bende tue, dimulakan dengan air, pastu susu tepung formula ngan serbuk beras merah. Dah menggelak sket tue taruk pisang berangan.

 
  Gune api sederhana sampai pisang lembut


Pastu lenyek2 dengan menggunakan pelenyek. Level kelenyekan bergantung pada usia baby. Cam Irfan dah nak masuk 10 bulan, saye nak ajar dia kunyah2, so lenyek sket2 jek. Kalo baby yang baru start belajar makan lenyeklah sampai halus. Bak kate pembaca berita, lenyek sampai mati tergilis.


Pastu store dalam food storage yang baru beli nih. Ehermm2 nak menunjuk barang baru beli. Hahaha! Comel bekas2 nie, tapi time saya beli tinggal last unit, kaler hijau nie jek yang tinggal.


Nie pun food container Irfan yang baru (walaupun dah ade 3 mangkuk makan). Sangat susah nak cari bekas yang tempat sudu dia lekat dengan kuat. Beli yang Tommy Tippee pun asek tertanggal. Tapi beli bekas murah cap Baby Kiko nie lekat elok plak sudu dia. Owh nie tadi since masak lebih, bawak bekal untuk Irfan makan ketika keluar bersiar2 di bandaraya Miri.

Senang kan? Irfan sangat suke custard pisang nih. Owh ini adalah hidangan pagi. Hidangan tengahari masak porridge daging tak larat dah nak amik gambar. Nanti akan share2 resepi lain lagi. Owh semoga Irfan ok di nursery esok. Ahhh kene kemas barang Irfan now. Babai!



My 27th Birthday

Aiihhh cemane leh lupe update blog pasal birthday sendiri nih. Padahal kat ofis punyela kecoh pasal besday I. Jazlin (opismet) adelah focal point yang wish2 birthday kat department I, normally kitorang akan tau birthday ofismate lain tue bila dapat notification dari dia. Tapi birthday I special case sket, before dapat notification email dah bising dah 1 floor, seme orang tahu. Sebabnye I la yang dok jaja tarikh besday I. Ahhh kepoh rupenye I nie yer... T_T

Pastu masa hari birthday saya jugak, yakni 23 FEBRUARY (bold gitu...) saye kene attend 1 meeting taskforce yang dari pagi sampai petang. Masa sesi AOB saye siap gi announce lagi "Arini besday I" Owhhh.. kepoh lagi T_T

Cam biasa, asek terlupa umur sendiri, kene kira pakai calculator baru ingat umur sendiri. Almaklumlah, asek perasan mude jek. Ngakakaka! Dilarang muntah sempena besday I... Owh sangat terharu dapat sangaaattt banyak wiiisshhh especially thru SMS and Facebook. Tenkiu so much korang =) Banyak jugak wish2 funny yang berjaya menceriakan hari saye. Hihi...

Sambutan sangatla biasa. Dahla demam time besday (owh saye flu lepas buat entry kutuk bibik, sampai ke harini T_T) pastu hasben plak pegi offshore (tapi daily trip) Pastu hadiah pun dah claim awal2, makanya takde hadiah dah di hari besday. Tapi lepas hubby balik offshore, dia ajak gi selebret kecil-kecilan makan kek kat Secret Receipe.

Family time =D

 3-3 bermuka buruk

Ape ni Irfan? Mama dah comel dah....

Dah melahap separuh baru teringat nak amik gambar kek 

Ehh ade gambar kek penuh rupenye!

 Hadiah besday I


Owh hadiah itu adalah request dari I yer, konon nak workout untuk kurus.  Lepas dapat, lusa terus pakai gi masuk gym. Tapi baru sekali tue jek. Hihi... Akhir kata, selamat hari jadi kat diri sendiri. Semoga terus menjadi anak, ibu, isteri dan pekerja yang baik. Semoga kurus di suatu masa nanti.... T_T


Nursery / Babysitter / Maid

Tak sabar plak nak tunggu wiken. Nak kuar shopping barang keperluan Irfan masuk nursery. Owhh nape ntah sangat excited nak hantar Irfan masuk nursery. Maka telah paham perasaan ibu bapa yang anaknye masuk university. Tapi nie baru nursery. Kalo Irfan masuk university nanti, ntah2 saya gi berguling2 keliling Miri 2 pusingan. Haha! (errkk tapi time tue dah tua, tak larat berguling dah)

Sebenarnya bila dapat tahu nursery yang memule saye nak hantar tue full, telah berusaha gigih mencari babysitter sementara tunggu nursery tue ade vacant. Jumpe la sorang makcik nie, dok umah seberang jalan besar rumah saye jek (tak sampai 5 minit drive kot). Dia tengah mencari untuk jage baby sebab cucu2 dia seme dah besar. Dia adalah isteri kepada imam surau dekat2 area nie. Mantap kan? Hihi...

Pastu then tetibe jumpe nursery yang kosong. Hoh kat Miri nie sangat susah nak jumpe nursery yang Islam okay! Ade sket jek tu pun cepat gile penuh. Bila dah pegi sendiri nursery tue and dah jumpe dengan teacher2 dia, terus ada perasaan ahhh nak hantar Irfaaann!!!

Tapi haritu saye and ofismate pegi gak jumpe makcik babysitter tue. Baik orangnye. Maka bitau hasben, nanti nak selalu bawak Irfan jumpe dia jugak biar Irfan kenal2. Sebab makcik tue cakap, kalau 2-2 outstation, tinggal kat makcik tue jaga pun boleh. Sangat baik makcik tue. 

"Makcik, anak saya takut orang, dia nangis kalau nampak orang dia tak kenal"
"Makcik, anak saya suke terbang, larat ke makcik nak layan dia"
"Makcik, anak saya kadang2 nangis takde sebab"

Makcik tue cakap seme okay. Kalau Irfan kecik lagi sure saya dah hantar gi sana. Owh tapi ofismate I tue maybe hantar baby dia gi sana temporarily. Cheq, hantar jela. Mintak diskaun sket, cakap nursery Kunaz murah RM100 dari rege makcik letak. Hahaha!

Hidup di perantauan nie kite kene kenal jugak orang2 tua kampung sebab diorang lagi awal makan garam kan. Sebelah umah makcik babysitter tue plak ade makcik urut. Pasni kalau beranak lagi, lehla mintak2 diorang jagekan, lesson learnt haritu tak berpantang tol2, body jadi hot gile. Ngehngeh...

Eh kejap cite makcik kejap cite nursery. Sebenarnya nak cite nursery. Tujuan utama anta nursery adalah 2 sebab sahaja. 1st nak ajar dia jangan takut orang. Nie kat rumah asek tengok muke I, bibik and papa dia jek. Owh, Irfan walaupun takut orang, tapi dia sangat suke babies and kids (jangan hint mama nak adik yer, jage awak sorang dah sesak napas dah) 2nd  sebab progress Irfan now adalah learning stage dah. Kalau dia kecik tak pandai ape2 lagi, bibik jaga dah cukup. Itu jek 2 reason utama.

Dengan keputusan nak hantar Irfan gi nursery, saya terpaksa amik risiko bahawa budak2 yang dok kat nursery cam selalu demam sebab berjangkit dengan other kids. Dan juga risiko terpaksa bangun extra awal untuk hantar Irfan then uturn balik ke ofis. Dan juga risiko kene kuar keje on time untuk amik Irfan. Dan juga risiko susah nak gerak gi memane tanpa Irfan. Dan juga risiko susah nak outstation. Maka di sinilah kegunaan makcik babysitter itu. Hihi...

Sebenarnya belum bitau bibik yang nanti dia kene keje dengan majikan baru. Tunggu masa bayar gaji hujung bulan nie. Owh I bebel2 marah bibik nie, I marah kat blog jer tau. Depan2 tak. So sempena dia nak pegi ni, tak payahlah nak keruhkan keadaan kan. Dia pun dah pernah banyak berjasa kat family kitorang. Nanti kitorang nak cakapla, reason kitorang kasi dia kat orang lain sebab dah anta Irfan gi nursery, tak mampu nak bayar 2-2 sekaligus (nursery+maid). And plus dia jiran depan umah kitorang jer pun. Entah2 seminggu sekali bibik mintak balik tengok bilik dia. Haha! 

So lepas nie kami hidup 3 beranak jela. Yeay akhirnya ade peluang menjadi supermom. Di saat ade orang jeles I ada maid, I jeles orang yang boleh survive tanpa maid. Kuang kuang... Maid for me is just kemampuan, not keperluan. Ehh tapi masa Irfan kecik memang sangat perlu, takde orang jage anak I you. Tak jumpe babysitter, nursery kat sini pun start amik umur 6months plus.

To Irfan, nanti bibik takde Irfan menjelma jadi budak yang tak menyusahkan mama boleh? Kasi mama masa kemas rumah and masak untuk papa tau! Owh thanks god sepanjang saye ade bibik, saye tak fully dependant kat dia. Tue dah beringat dari awal, takut nanti hilang skill as a wife. Hihi..

Goodbye Bibik (Part 2)

Ok mari sambung kisah kenapa nak pecat maid. Hihi...


Makan Banyak

Hahaha! Perlu ke point nie? Ehh bolehlah. Actually dia makan banyak nie dah lama and kitorang tak kisah pun, tapi sejak buat perangai nie, konfemla kene ngungkit kan? Haha! Rule untuk amik maid, rumah sentiasa ade stok makanan yer, kalau tak maid lari. Maka rumah kami memang selalu gilang gemilang dengan food. Bibik masuk keje memula dulu, berat dia adalah 46kg jek. Dalam masa sebulan terus jadi 50kg. Mama cakap cam jatuh dalam guni baja.

Dulu sangat kelakar sebab hubby selalu stress sebab biskut yang dia beli abih kat bibik. Cam beli harini untuk makan weekend depan, bila sampai hari nak makan tetibe dah habis. Banyaaakkk kali jadi camni sampai saya gelak guling2 sebab sangat lucu hasben kecik hati bibik makan biskut dia.

Tapi sekarang tidak lucu lagi! Marah!! Makan banyak tapi keje makin slow!!! (owh rasa cam bergegar bilik nie sebab marah. haha!) Nie jem coklat Nutella yang baru beli seminggu dah habis dah. Saya syak dia ratah kot. Dahla nak dekat RM20 sebotol tue, abih seminggu jek. Yang tue takpe lagi, kasi can la sian kat Jawa tak jumpe mende2 cani.

Paling saya ingat sampai sekarang adalah masa hubby sakit warded Col.Asia dulu. FYI, saya tak pernah bitau dia hubby sakit ape, sebab saya kan dah malas nak sharing2 dengan dia. Saya just cakap hubby warded sebab demam panas jek. Masa tue memang jadual makan saya berterabur habis. Makan biskut2 di jalanan jek. Pastu ade 1 hari tue bibik cakap beras dah habis, saya cakap okay nanti saya belikan. Tapi disebabkan sangat sibuk and penat ulang alik jage hasben-keje-jage anak, saya terlupa beli beras.

2 hari saya terlupa beli. Hari ke-3 tue bila saya balik dari spital, tetibe bau minyak angin satu rumah. Pastu bibik kuar buat muka sakit, konon lapa takde beras. Bila saya bawak balik beras, terus dia gi masak makan nasik and makan dengan rakus gila. Oh my god, Tuhan je tau betapa sakitnye hati time tue. Bukannye takde food lain pun dalam rumah tue. Nugget, ayam segera, maggi, biskut, telur, etc seme cukup lengkap. Cuma takde beras jek. And saya pun dah nak seminggu tak makan nasik masa tue.

Dahla penat stress ulang alik, bila dia wat gitu seriusly kecik hati. So bila balik Terengganu lepas hubby kuar wad tue, mama cite kat bibik kisah hubby sakit, nampak dia terkejut gila. Dia cakap dia taktau hubby sakit seteruk tue. Baru nampak dia rasa bersalah.

Owh tetibe teringat kenangan beli beras masa hubby sakit. Masa tue ada Irfan, sebab bawak dia jumpe hubby. Saya beli beras kat stesen Petronas sebelah Col.Asia tue jek. Beli barang runcit lain. Dukung Irfan lagi, pastu angkut barang runcit lagi masuk kete sampai 2-3 trip. Pastu masa turn nak angkut 2 guni beras, tetibe ade orang berlari tolong angkatkan bawak masuk kete. Dia siap tanye lagi, mane hasben? Saya tunjuk jek spital sebelah stesen minyak tue. Pastu dia terus wat muke simpati tahap saya nak nangis jugak. Huhu...


Pandai Berlakon

Bibik saya dah ade henfon start dia masuk keje. Memula ok lagi sebab banyak event saya and dia terpaksa main SMS jek instead of calling2. Bercakap pasal henfon nie, saya memang agree kalau maid takde henfon tapi since dia masuk2 terus bawak henfon dah, kitorang takmola zalim sangat rampas kan. Sebab ingat dia ade 3 anak kat kampung, and lepas 2 tahun baru leh balik, at least henfon tue medium komunikasi diorang, as long as tak ganggu prestasi keje.

Tapi sejak bercinta nie makin aktif main henfon. Almost seminggu sekali kirim beli prepaid. Duit gaji abih kat prepaid jek. Ade one time tue, dia kirim beli prepaid saya lupe beli jugak sampai 2 hari. Asek lupa 2 hari jek I nih kan. Hihi... Pastu hari ke-3 dia jumpe saya buat muke siput sedut cacat. Suara lemah and sedih gile cam merayu mintak beli prepaid, konon ade problem kat kampung. Saya pun ape lagi, tak tanye pun problem ape kat kampung, terus tepon mama suruh korek. Bila mama call bibik, mama cakap bibik borak happy gila takde sedih2 langsung. And takde problem pun kat kampung. Pandai tol berlakon nak suruh beli prepaid.

Pastu yang pasal beras kat atas tue pun saya syak dia berlakon je tue. Heeyyyy!! Nak berlakon sangat gi masuk Akedemi Lakonan laaa... Pastu bibik nie ade histroy gastrik. Dia cakap masa kat Brunei dia selalu gastrik, tapi kat sini tak pernah gastrik. Yerlah dah jatuh dalam guni baja, makanan selalu cukup, cane nak gastrik.

Pernah masa bulan puasa dulu dia gastrik sekali. Sebbaik masa tue weekend. Boleh tak dia bangun tido kul 11 pagi. Hari pertama bangun sebab saya campak kain kuat2 dalam baldi sebelah bilik dia sampai baldi tue terbalik. Terus dia melompat bangun. Hari ke-2 hubby gi kejut dia sendiri, boleh tak dia bangun cakap dia tak sahur. Sahur paler otak ko dah kul 10 pagi.

Pastu sepanjang weekend tue kami tak suruh dia wat keje pun suh rest. Pastu petang tue time nak kuar beli barang bukak pose saya tinggal Irfan kat dia. Masa dia amik Irfan tue, muke masih muke sakit, siap letak kain lagi atas kepala. Movement pun slow2. Before kuar saya on kamera. Guess what, kitorang kuar pintu pagar jek terus dia buang kain yang atas kepala dia tue. Pastu gerak aktif cam biasa and tengok TV. *&%#&#%!! (mencarut) So lepas2 tu kalo dia buat muke sememeh lagi memang saye wat bodoh jek. Heyyy I pun gastrik gak mangkuk. I siap leh pam2 sambil puasa lagi stret sebulan.


Perasan Bibik Ekslusif

Dulu masa memula masuk rumah nie gaya dia kampung habis. Pastu dah lama2 dia jadi cam lupe daratan. Bajet bibik mewah lagi ekslusif. Jumpe maid2 lain dia cam berlagak gila. Kontraktor2 datang wat keje kat rumah pun dia berlagak cam tuan rumah. Pastu bilik dia tue kami memang siap belikan bedroom set, siap katil, almari, rak, penyangkut towel, etc. Memang complete cam bilik manusia biasa. Almari tue siap sama besar dengan almari kat guest room.

Dulu bilik dia cam open room ah, kitorang leh kuar masuk sesuke hati sebab baju2 dia lipat dia akan letak atas meja bilik dia dulu. Cam tiap pagi memang saya akan masuk untuk amik bra and panties dalam bakul bilik dia. Dia tido malam pun tak pernah tutup pintu rapat, biar terbukak sket, snang kalo kitorang nak masuk ke panggil ke. Now nape ntah, seme baju2 kitorang termasuk underwear, seme dia gi longgok kat guest room, so if nak amik kene gi sana instead of masuk bilik dia. Pintu pun asek tutup rapat jek time tido now.

Pastu masa saya training seminggu kat Awana haritu, saya kasi choice kat dia either nak stay rumah ejen or dok umah member kitorang. Masa tu Hasfa nak pakai maid untuk kemas rumah. Saya dah agak dia takkan nak dok umah ejen sebab ejen tue suka buli dia wat keje. Since saya assume dia akan pilih dok umah member, saya cakap ah sesiap, rumah kawan saya tue takde bilik. Duduk kat ruang tamu jela, nanti tempat tido kitorang sediakan.

Pastu tau tak ape choice dia? Dia mintak gi berlibur kat Pontianak. Hellloooooo!!!!! Pontianak and Miri leh sampai naik bas jek, ade la geng2 dia kat sana. Pastu terus kitorang decide letak dia kat rumah ejen. Padan muke kene buli potong bawang kat kantin milik ejen. Hihihi...

Disebabkan sangat lupe daratan now, tak sabar nak pecat dia, nak suh dia ingat sket, dia datang nie untuk cari rezeki, jangan nak dok demand sangat. Tempat tinggal mewah, makan mewah, etc ape lagi yang tak cukup.


Tak Serius Jaga Irfan

Satu perangai bibik, dia sangat takut bila Irfan nangis time kitorang ade. Nampak muke dia gelabah kelam kabut. Tatau nape. Saya syak dia malu, kalo Irfan nangis dengan dia, cam dia tak pandai jaga anak, sebab dulu kan sangat konfiden tere jage anak. So, every weekend or any time kitorang ade kat rumah, dia sangat avoid jaga Irfan time Irfan meragam. Irfan nangis, terus buat muka. Hello, Irfan tue baby kot. Takkan nak expect dia nyanyi kot.

Tapi kalo Irfan tengah good mood, Irfan tengah dok dengan kitorang pun dia offer nak jage. Senangla camtu nak jage time tengah good mood jek. Contohnye, time tengah masak dinner, dengarla Irfan nangis2 sambil dia berusaha diamkan Irfan. Bile dah habis masak, saya setelkan seme keje dapo, basuh pinggan seme siap. Dah siap tue, saya gi amik Irfan. Saya suruh dia hidangkan jek. Tapi sampai setengah jam tak kuar2 dapo. Buat2 sibuk sebab takmo pegang Irfan yang tengah merengek.

Bibik kawan saye, kalo dengar baby nangis malam2 hari siap ketuk pintu lagi nak tolong jagekan. Bibik I, kalo dengar Irfan nangis terus lari buat2 sibuk wat keje. Tatau nape dia takut sangat Irfan nangis depan kitorang. Sile la jage Irfan cam biasa cam hari saya gi keje.


Keje Rumah Ala Kadar

Buat keje rumah pun dah ala kadar dah now. Nadiah datang rumah cakap, tak patut rumah yang ade maid cani, patut lagi kemas. Saya tak kisah kalau dia memang keje ala kadar dari dulu and maintain the ala kadar style. Tapi dulu saya pernah tahu prestasi keje dia cane and now dah sangat jatuh mendadak prestasi dia.

Dulu tiap weekend basuh tingkap. Now tak basuh kalo tak suruh. Last time kitorang perasan cam dah berbulan2 tak mop lantai. Bile kitorang tanye, dia cam selambe jek mop rosak and pencuci lantai habis. Awat tak bitau? Dah berbulan2 senyap jek, nampak sangat curi tulang.

Now saya dah kenal sorang yang leh cuci rumah time weekend. Dia amik RM20 jek untuk whole house dari pagi sampai petang. Amik tiap minggu pun still jimat, tapi kami tak kasila RM20, sian sket sangat. So bila bibik blah nanti, still ade bekap orang untuk datang kemas rumah kalo saya tak sempat.


Ok now nak cite nape kami sangat bersabar sepanjang setahun nie. Yelah, kate orang, nak amik maid nie kite kene banyak pejam mata sebab dia manusia biasa yang akan buat silap. Tapi saya perasan silap bibik nie adalah sengaja. Pernah dulu saya pura2 suruh mama cakap kat dia yang saya tak puas hati dia keje. Dia takde pun rasa bersalah, siap cakap terserahlah saya nak endkan kontrak dia. Saya syak sebab dia tak sabar nak balik kawen, so purposely buat masalah so that saya tamatkan kontrak dia cepat2.

FYI, sebelum keje Miri, dia penah lari dari majikan dia kat Brunei. Baru keje 3 bulan kat Brunei, terus lari sebab katanya majikan dia teruk. Nie dengan kami, nak lari takde reason since we treat her good. And antara reason kami pejamkan mata gak sebab takut dia lari jugak, sebab dah ade pengalaman lumba lari kan. Saya sabar sebab pikir Irfan jek. Sebab dia jage Irfan. Takut kalo dia apa2kan Irfan.

Macam masa hubby tak kasi dia pegi Pontianak tue, tau tak dia boikot kitorang? Dia tak buat seme keje rumah, selamba masukkan Irfan dalam buaian depan hubby, campak pampers Irfan belakang rumah tak buang dalam tong or plastik pun. Itu baru kami tak tunaikan kehendak dia nak gi Pontianak. Kalau kami buat teruk lagi entah ape lagi dia nak buat. Memang macam budak kecik kadang2. Seme kehendak dia nak kene ikut.

Pernah dulu kami panggil maid mingguan untuk buat keje rumah depan dia. Nak saiko dia actually. Pastu malam tue hubby sit 1-1 dengan dia, saya tak join, takut burst. Hubby bitau la yang selama nie kitorang ade pasang kamera and tengok ape yang dia buat. Banyakla hubby sound, siap buat mock lagi dengan saye before gi sound bibik. Haha! Bibik nangis pastu, then rajin balik keje. Tapi tak lama. Berangan balik cam biasa. Pastu kami decide, ok fine baliklah ko kawen. Jangan datang sini lagi dah. Sebab dia bitau mama, kalau dia kawen tak bahagia dia nak datang keje sini balik. Sorry yer, ingat rumah I nie stesen kebahagiaan?

So tinggal bulan depan lagi bibik kat sini sebelum bertukar majikan. Harap dapat tersedar dari lamunan and berazam baru bila keje dengan majikan baru. Kami masih mengenang jasa2mu. And saya tak pernah serik untuk amik maid, tapi pasni kalo amik pun nak kontrak setahun jela. And now dah banyak kontek untuk cari maid without through agent, so anytime if rasa nak amik, dah tau procedure cane. Korang pun jangan serik and takut plak bile bace entry nie. Having a maid memang senang sket lah kehidupan, tapi tue subject to maid tue sendiri okay ke tak. Yang penting, kene terima hakikat bahawa bila ada orang baru dalam family kita, ade lah perangai baru yang kita kene tahan. Setakat mana yang kita mampu bertahan up to kita. Cam saye, boleh lagi nak tunggu 2 tahun tapi since Irfan dah besar tahap leh masuk nursery dah, saya rasa cukup sampai di sini. Next baby plak kot. Hihihi...

Goodbye Bibik (Part 1)

Bismillah. Haha! Tak pernah2 mula entry dengan bismillah, nie entry nak kutuk maid start dengan bismillah plak. Hihi.. Ermm takdela kutuk sangat, just nak list down reason2 ketidakpuasan hati saya yang buat saya decide "Ok that's it. Irfan pun dah besar, dah bleh hantar nursery, I don't need a maid anymore" Entry nie panjang yer, so ofismate si rakan2 field planner, sila jangan komplen yer. Muahahaha!


Makin Selamber

Dulu bibik rajin tolong saya kat dapur. Masa tolong2 tue dia banyak bercerita kisah hidup dia. Ingat tak dulu saya letak rule, bila amik maid, sorang kene jadi baik sorang kene jadi tegas. In my case, hubby yang jadi tegas and I was the angel. Kikiki... Maka dengar and layan jela cerita dia. Hari berganti hari saya rasa cam dah bosan sangat dah nak layan dia. And hari demi hari jugak since dia rasa dia dah makin rapat dengan saya, dia jadi macam makin selamba dah. Dah start question mende yang saya suruh buat. Kalau tak dulu buat je ape yang saya suruh.

Contoh, kalau suruh keluarkan ayam dari fridge dia akan jawab "Tapi masih awal buk". Kalau suruh tukar baju Irfan nak bawak keluar dia akan jawab "Tapi Irfan macam ngantuk mau tidur" Macam2 tapi yang dia cakap. Pastu dah pandai menjawab jugak. Contoh saya kuar bilik lambat, tetibe dia gi pepandai goreng ayam kat dapur tanpa saya suruh. Bila saya kuar bilik nak buat kari, dia cakap "Saya sudah goreng ayam. Saya tunggu ibu tidak keluar2 bilik" Dia cakap dengan nada yang tinggi siap dengan mimik2 muke lagi. Hmmm kurang hajau kan.. Tindakan saya adalah campak serbuk kari dalam kabinet and hempas kabinet tue kuat2. Pastu terus ke ruang tamu tengok TV. 5 minit lepas tue dia kuar tanya "Ibu mau saya masakkan kari ke?" And I just said no. Makan jek ape yang dah ade.

Pastu suara makin lama makin tinggi. Saya rasa hangin jugak sebab macam maid marah majikan plak, padahal tue mungkin biasa bagi dia. Ofismate saye cakap orang Jawa memang tone cakap kuat and bunyi kasar camtu. So dia suruh saya cuba terima hakikat. Maka ok, bertahanlah terima hakikat. Tapi nape awal2 masuk takde pun tone macam tue?

So maka point pertama adalah, I hate the fact that dia dah makin selamba. Even though I treat her like a family, I still put a barrier so please jangan selamba sangat. Respect me as your employer. Sejak tue memang saya letak border trus antara kitorang. Tiap kali dia bercerita itu ini saya just sbut hanya respond sepatah jer. Either "Oooo" or "Hmm". Bile dah lama2, dia perasan saya dah tak minat nak berkongsi cerita dengan dia, dia pun dah kurangkan bercakap kat rumah.

Pastu makin lama kitorang makin jauh. Saya suruh dia buat something pun dengan gaya majikan, bukan macam comel2 cam dulu lagi dah. End up jadi terbalik, hubby plak yang jadi the good side and saya the tegas one. Dia nak kirim prepaid ke ape ke dia kirim kat hubby. Hihi...


Dah Pandai Curi Tulang & Hantu TV

Bibik was a good housemaid, but maybe not a good babysitter. Dulu saya amik dia sebulan before beranak. Saya bleh letak chop perfect kat muka dia. Keje sangat bersungguh2 sampai saya rasa cam nak merayu suh benti rest. Sangat takut dia meninggal dunia time keje. Haha! Even bila mama datang Miri pun dia cakap the same thing. Siap jadi besfren lagi, calling2 and main2 message until now. Masa nak berpisah siap nangis2 bagai.

Even lepas Irfan lahir pun prestasi dia masih maintain. Saya start perasan prestasi dia menurun bila masuk bulan ke-5 dia keje (masa Irfan umur 3 bulan). Masa awal2 start keje saye and hubby selalu remind dia yang jaga Irfan is a priority. Keje rumah tue buat bile ada masa, time Irfan tido ke. Awal2 ok. Masuk bulan ke-5 saya dah syak something. Rumah kami makin lama makin tak kemas. Ade hari tu yang habuk sampai boleh nampak dengan mata kat lantai. Pijak lantai siap kene gi bilas kaki lagi betapa banyaknya debu.

Saye tau sangat mencabar jaga Irfan, tapi takkan sampai seteruk tue takley sapu sampah langsung time Irfan tido. And saye tak sanggup Irfan bermain dalam keadaan berdebu camtu. Maka bermulalah initiative nak pasang video cam. Masa tue baru terkantoi cara bibik jaga Irfan. Irfan jaga, tido and jaga balik and tido balik seme atas dukungan bibik. Dia gi buat kantung kanggaru pakai kain batik pastu dok letak Irfan dalam tue jek. And yang dia buat adalah duduk tengok TV jek. Even Irfan dah tido pun, dia masih dok depan TV tengok TV sampai Irfan jaga balik. Kalau camtu memang tak siapla keje rumah.

Bercakap pasal TV, one time tu saya memang sangat hangin la. Even time saya ada pun, bila dah tengok TV tue memang focus habis. Pernah dia jaga Irfan, tapi mata tengok TV. Pura2 tepuk tangan main dengan Irfan. Saya dah dok belakang dia, dia masih tepuk tangan tapi mata tengok TV. Bila saya tegur dia, terus terperanjat and pegang Irfan.

Pernah jugak masa saya and huby kuar malam hari, tinggal dia jaga Irfan. Balik rumah, dia tak sedar pun kami balik. Bila bukak pintu rumah, nampak dia menelentang depan TV and biarkan Irfan main jumperoo sorang2. Huru hara dia bangun, terkejut tengok kitorang masuk rumah menegejut.

Banyak sangat lagi kesnya. Tapi tiap kali mende nie terjadi, kami wat pejam mata jek, tak pernah marah. Sebab tak pernah kene marah kot dia makin berani buat. Maka point ke-2, I hate the fact that dia sebenarnya ada masa tapi pandai curi tulang and sangat suka tengok TV sampai tak buat keje rumah.


Gatal Nak Kawen

Inilah sebenarnya punca kemerosotan prestasi keje bibik. Bibik nie hasben dia dah meninggal. Dulu selalu gak cite2 pasal arwah hasben dia, cakap rindula apela. And saya selaku ustazah, ter-rajin la plak advise macam2. Dululaa.. before bertukar jadi majikan jadian yang tegas. Pastu sempat jugak dulu dia cerita yang besfren arwah hasben dia ajak dia kawen. Pasal laki tue bawak anak2 dia jalan2 kat Indon la apela. Cite sambil sengeh2 blushing. Eiiii dahla kat dapo masa tue. Rasa nak cincang masuk kuali jek. Tapi cerita pasal boifren dia tu tak lama sebab dah masuk season saya jadi majikan tegas dah.

Apa yang terjadi, dia share seme cite tu dengan mama. Diorang kan besfren. Mama tue serampang 2 mata saya. Ade nak korek pape pasal bibik, saya suruh mama korek, pastu report kat saya. Saya kan dah tak sharing2 caring2 dah dengan bibik. Pastu masa balik Terengganu pun, abih 1 family saya dia gi cerita pasal dia nak kawen bila dah habis kontrak.

Owh sebenarnya takdela kisah sangat yang nak kawen tue. Dia kan manusia biasa jugak. Tapi yang marah nye, sejak bercinta nie, keje asyik berangan jek. Prestasi makin teruk tahap jatuh gunung Kinabalu. Ade satu video yang saya tengok bibik jaga Irfan, dia duduk termenung atas sofa sampai 40 minit. Irfan tengah main walker jerit2 happy pun dia tengok gitu jek. Takde pun nak layan excited Irfan cam yang saya selalu wat.

Pastu now tengok cara dia lap meje pun cam nak terajang jer. Otak ke mana hala ntah. Jiwang gile lap meja cam belai bulu kucing. Pastu panggil asyik tak dengar. Berangan. Dahla pekak sket, pastu berangan. Lagi parah. Sape2 yang pernah datang rumah saye sure tahu bilik rumah saye yang paling depan, memang sebelah car porch jek and dekat dengan gate.

Gate kitorang tue lom pasang motor, so kene bukak manual. Agak kuatla bunyi kalo bukak gate tue. Dok dapo pun leh dengar. Tapi si bibik loklak nie tengah dok dalam bilik depan tue, hubby balik rumah menegejut time tengahari, dah bukak gate, dah park kete, dah bukak pintu rumah, leh dia tak sedar lagi. Sampai huby masuk bilik tue terus dia melompat terkejut and terus amik Irfan. According to hubby, before tue Irfan yang masa tue baru nak belajar duduk tengah struggle nak bangun and bibik biarkan jek sambil berangan.

Pastu pintu gate and pintu rumah tak pernah kunci dah sekarang. Bayangkan hubby yang masuk dengan kuatnye pun dia leh tak dengar, inikan pencuri yang suke masuk senyap2. Kalau tak pekak takpela taknak kunci pun. Hohh sangat marah jugak part berangan nie. Memang dah banyak event lah yang kami balik masuk rumah dia tak dengar pape. Sangat risau kalo pencuri masuk curi Irfan masa dia tengah jemur kain ke ape ke. Pernah saya nampak dalam video jugak, Irfan dah nangis berapa lama dah baru dia berlari gi angkat, sebab tak dengar. Pekak.


Dah Tak Solat

Manusia yang tak solat takde tempat dalam family kami ok. Dah perasan dah tak solat now. Even masa mama datang pun mama syak dia dah tak solat. Orang tak semayang nie kadang2 tengok muke pun dah tahu, tak payah nak tengok physically semayang ke tak. Pastu bila tengok video pun memang tak nampak ade unsur2 solat.

Hubby pernah sound dia pasal solat. Masa tue dia memang takley nak tipu dah sebab kami cakap kami pasang kamera (yang nie akan cite nanti). So dia ngaku and jawab cani "Kadang2 kalu sibuk tidak sempat solat" Pastu hubby pun ceramah la cakap saye ni pun banyak kali jugak terskip solat sebab kadang2 time nak solat tue la Irfan nak breastfeed la, nangis la, etc. Tapi kene la ganti balik bile dah senang, kurang2 pun sebelum tido, ganti balik solat2 yang terlepas. Dia angguk jek tapi kitorang tengok still tak semayang gak pastu. Maka gudbai to yu yer bibik. Sape suh tak dengar kate. Kan dah kene pecat.


Suke Ambil Mudah @ Shortcut

Since dah makin malas, seme bende nak senang jek now. Contoh, wet kitchen kami nampak bersih la dari luaran, tapi bile kami bukak laci2 kabinet, hamik ko, lipas2 seme kuar. Pernah ade satu musim tue, 2-3 ekor tikus lagi ada. Sebabnya dia sumbat seme bende dalam rak, supaya nampak kemas kat luar. Bahan2 masak yang tak pakai habis, dia lipat2 plastik camtu jek pastu campak dalam drawer. Dah tak ikut system yang saya buat dulu yakni letak seme bende dalam tupperware and susun kemas2 dalam kabinet.

Pastu umur Irfan 6 bulan masih tidurkan Irfan pakai buai, sebab nak senang keje. Kalau lepas Irfan tido tu gi wat keje takpela gak, nie gi tengok TV. Buaian Irfan tue last saya pakai masa umur Irfan 3 bulan jek. Lepas tue saya memang dah tak ajar Irfan tido buai, tak kesahla saya terpaksa stay sampai jam 2-3 pagi untuk tidokan Irfan. Tapi bibik keeps pakai even dah sampai berbuih mulut pesan jangan ajar sangat pakai. Pernah 1 time saya gulung buai tue. Bila tengok video, nampak dia bukak gulungan buai tue untuk letak Irfan. Lepas tue dia gulung balik cam yang saya buat. Penipu. I hate.

And pastu sangat degil tak dengar kata. Selalu suruh dia pakai cloth diapers, selang seli dengan pampers so that jimat sket. Alang2 saya dah beli banyak, rugi tak pakai. Orang lain punyela susah nak pakai sebab anta babysitter/nursery. Nie saya dah ade kemudahan bibik kat rumah, suh pakai cloth diapers dia taknak. Yela leceh kalao berak nak kene basuh seme. Kalo pampers buang terus jek. Lupe daratan tol pompuan nie.

Selalu pesan kat dia, kalau pagi tue Irfan bangun kul 8, kul 9 nak mandikan tue, in between pakai jela cloth diapers sebab nanti masa mandi nak kene bukak. Rugila kalo pakai pampers. Tak gak reti2. Nie kisah yang baru berlaku Jumaat lepas. Kami terlupa nak bali pampers dah habis, so suruh dia pakai cloth diapers dulu. So 1 hari tu pakai cloth diapers jek. Boleh la plak. So bila dah beli pampers baru, kitorang decide nak buat catuan. Kuarkan bape keping jek sehari so that dia gilir pakai dengan cloth diapers.

So Jumaat lepas saya kuarkan 3 keping jek pampers. And guess what, dari pagi saya kuar keje jam 645 pagi sampaila saya balik keje dalam 530 petang, Irfan just pakai 2 keping pampers jek. Saya cek kat belakang, takde pun cloth diapers yang dia pakai. Pastu malam tue bila nak bawak Irfan keluar dalam kul 7 malam (after hubby balik offshore) saya suruh dia tuka pampers. Sempat lagi dia menjawab "Irfan tak berak buk, kencing saja" Malas la nak ceramah kan saya pun suruh je dia tuka gak.

Pastu pagi esok tue, subuh2 hari dengar Irfan meneran berak. Lepas jek berak tetibe Irfan meraung sekuat hati. Terkejut gila saya sebab dia tengah tido time tue. Saya assume sebab tak selesa ade taik dalam pampers. Maka gi la basuh berak Irfan dulu. Masa tengah basuh pun Irfan meraung2 cam sakit. Pelik gak. Bile nak pakaikan pampers baru perasan kulit bontot Irfan melecet sampai tersiat kulit, nampak daging jek. Ok sangat nak marah, tapi sabar dulu. Letak aloe vera gel Cosway kat tempat luka Irfan. A few hours lepas tue masa Irfan tengah happy2 main dengan saya kat ruang tamu, Irfan berak lagi. Pastu waaaa meraung lagi. Sakit kot tempat luka tue bila kene taik.

Pastu gi basuh lagi. Kebetulan bibik kat dapur masa tue. Saya pun tanya dia "Kenapa tak tukar pampers Irfan semalam?" Dia pun menjawab dengan bernada and bermimik muka lagi "Sudah tukar semalam lepas ibu suruh, dia kencing saja" Saye maksudkan sepanjang siang hari yang dia jaga Irfan tue, tapi dia ingat yang semalam saya suruh dia tukar. Ok malas nak bebel panjang saya just cakap "Kalau kencing pun tukar pampers, kuman tue. Tengok nie Irfan melecet sampai berdarah" Bila dia tengok bontot Irfan terus dia cakap Astaghfirullah. Pastu terus nampak muke kelam kabut bersalah. Pastu malas nak bebel panjang dah sebab memang tau sampai next month je dia.

Pastu cam yang saya cerita pasal Irfan makan solid dulu. Masa memula Irfan tak suke makan solid food, tahap nak abihkan 2 sudu jek leh sampai setengah jam. Pernah sampai seminggu terus dia tak kasi Irfan makan. Alasan sebab Irfan tak suka jek. Hello, saya yang sibuk keje kat ofis pun sanggup bersabar, takkan dia takleh. Memang keje dia jaga Irfan je pun. Saya benci dengan fact yang dia suka amik mudah seme keje.


Ermm tetibe rasa cam panjang gila, terpaksa buat 2 parts. Tapi setakat yang Part 1 nie saya harap seme orang pun paham reason saya nak pecat dia. Ke saya yang emo lagi demand sangat? Huhuhu...

Irfan Nak Masuk Nursery Dah

Kalau rajin, sila baca balik entry Kenapa Saya Amik Maid? sebelum bace entry nie. Huhu... Ok, dulu before beranak saya cam plan Irfan nanti nak anta nursery sebab cikgu2 dia dah well trained and environment pun memang untuk baby belajar. Tapi mama a.k.a nenek Irfan (susah tol 2-2 panggil mama nih.. I nak tukar jadi mommy lah leh? hikhik) tak kasi hantar newborn ke nursery, biar besar sket baru sesuai hantar.

Abang ipar pun cakap camtu since anak dia membesar kat rumah cam kurang bergaul, 2 tahun still takleh bercakap lagi. Oklah, since dah amik maid and kontrak adalah 2 tahun, saya plan nak hantar Irfan gi nursery masa umur dia 2 tahun. Tapi disebabkan ade new plan untuk memecat maid (haha!) maka saya nak hantar awal sket.

Irfan dah nak masuk 10 bulan now. He's so growing up now. Banyak sangat mende baru yang dia pick up and belajar. And saya kurang yakin bibik mampu assist tumbesaran Irfan. Bayangkanla, dia yang lagi banyak masa dengan Irfan kat rumah, tapi proses Irfan duduk, mengengsot, merangkak, memanjat, etc adalah seme depan mata saya jek. Kemahiran yang bibik ada adalah dukung Irfan jek. Tapi yelah, dia kan bibik. Kalau dia cerdik, takdenye dia jadi bibik kan. Sure dah amik Early Childhood Education and bukak nursery sendiri kan. Hihi...

Maka saya nak try kasi new learning environment untuk Irfan by putting him in a nursery. Next month cukup setahun bibik keje dengan kitorang. Cepat kan masa berlalu. Ceritanya cenggini. Zul jiran depan rumah tue, mak mertua dia tengah nak cari bibik sorang. Contract bibik abih bulan 3 tahun depan, tapi permit to work dia sampai bulan 9 tahun nie jek. Kami memula plan takmo renew dah, gudbai caucincau lah yu bibik. Bila bitau Zul, dia cakap jangan pecat lagi, dia nak pakai. Yang tak tahan, nak pakai segera tue, bulan 4 nie dah nak pakai. Sebab senang nak kira payment, bahagi 2 jek agent fee yang saya bayar dulu, since bibik keje dengan saye setahun and setahun lagi dengan Zul.

Maka telah kelam kabut mencari nursery. Memule dah berminat dengan 1 nursery tapi kuota dia dah full, nak kene tunggu ade baby dalam nursery tu bleh berjalan then baru Irfan leh masuk ganti tempat budak tue. Sementara tunggu tue, saya agak sibuk mencari babysitter. But then tetibe jumpe lagi 1 nursery best yang leh jaga baby yang start umur 6 bulan. Semalam dah pegi nursery tue. If Irfan masuk by next month, Irfan akan jadi baby ke-3. Baru ade 2 baby jek kat sana. Yang lain seme dah leh jalan and yang dah besar2. Dia amik sampai umur 5 tahun. And yang bestnye, nursery tu mesra breastfeeding, dah tau cara nak handle EBM cemane.

Sebenarnya dah lama nak cerita nape saya dah taknak bibik tapi panjang sangat ceritanya, takde masa lagi nak mengarang. Pastu plak bibik tue dah macam kekasih I dah yu. Kejap rasa nak marah kat dia, kejap rasa sayang. Time nak marah rasa cam nak jek update blog now. Tapi by the time nak update tetibe dia baik plak. Macam now nie dia tengah super rajin, tak sampai hati plak nak bebel dalam blog. Haha! I'll try to write about her in next entry.

Kaget gak actually nak hantar Irfan gi nursery. Dah lama biasa pegi and balik keje dengan comfortnya takyah rush anta anak gi babysitter, ni now nak kene hantar kat nursery yang jauh dari rumah plak, kat Piasau. FYI, these few weeks sejak plan nak pecat bibik memang saya dah train buat seme bende tanpa bibik. Sian bibik I kelam kabut tengok I buat keje rumah. Kesimpulannya memangla sangat boleh hidup tanpa maid, cumanya kalau ada maid lagi comfort la. Tapi takpe, anggaplah nie cabaran towards becoming a supermom. Hihi... Owh sangat siot ofismate I cakap, siannye nursery yang jage Irfan. Sure penat. Ngeng.. Hahaha!

Miting Lucu + Irfan Dah 6 Gigi

Ok semalam dah berjaya pegi miting KL balik hari. Pegi dengan Nadiah, our senior field planner merangkap rakan pam. Kami amik flight 6.20 pagi. Miting sepatutnye kul 9 pagi start, tapi kami mintakla datang lambat sket, dalam kul 10 pagi baru sampai KLCC.Diorang tak kasi memula, tapi dah beli tiket dah pun, maka proceed jek. Hihi...

Sekali kan, flight delay sampai sejam gitu. Boarding dah on time, tapi kat dalam flight tetibe diorang nak servis switchboard plak. Konon 10 minit jek. Saye siap tertido sampai tersengguk terantuk kusi depan lagi. Bile dah terantuk terus terjaga versi saspen. Sekali tengok flight tak gerak2 lagi. Sangat marah. End up kul 7.30 baru terbang.

Pastu stewardess plak tetibe seme tak lawa pagi tue, lagi sakit hati. Eh cam ayat jantan miang la plak. Pastu bila dah sampai KLIA tue kene tunggu plak lagi sebab flight takley parking, tempat dah ade orang amik. Dah lambat, mesti la kene amik kan. Ahh marah2.. time nak cepat dia jadi makin lambat.

Pastu naik KLIA Ekspress, kene tunggu 17 minit baru gerak. Waahh sangat mencabar keimanan gitu. Pastu sementara tunggu ketapi gerak, figure out nape semalam saye tak dapat buat mobile check in untuk flight balik Miri. Sekali baru perasan ejen gi beli tiket saya balik bulan Feb tahun depan. Mangkuk lah kan, I punyela struggle nak balik hari, kene balik tahun depan plak. Pastu sibuk la mengekol sana sini nak setelkan tiket. Hoh sebbaik setel.

Kesimpulannya sampai KLCC adalah kul 11 pagi, lambat 2 jam gitu. Pastu miting2 kul 1.30 petang dah habis. Alaaa dah stress setengah hari, miting 2 jam jek. Pastu flight balik Miri adalah kul 8.40 malam. Damn damn... Maka kami buat keputusan untuk makan2 hebat and window shopping.

Memula pegi pam dulu. 1st time masuk bilik pam KLCC. Since tak pam sejak petang Ahad, bila pam tengahari tue terus dapat 12oz, tue pun terpaksa stop sebab tak muat botol dah. Pastu makan2 dengan banyaknya, pastu shopping2. Masa sampai KLIA, kitorang dah tak larat nak jalan dah, Pancit habis. Sebbaik esok tue cuti Maulidur Rasul. Kami pegi buat foot and body massage lagi gitu, tinggalkan para suami menjaga anak di rumah. Hihi...

According to bibik, Irfan meragam 1 hari sepanjang saye takde. Ahh Irfan sangat suka merajuk dengan saye. Haritu balik ofis lambat dalam kul 7 pun dia merajuk gak. Siap takmo tengok muka lagi. Pastu harini bila dah abih merajuk, kije dia adalah peluk and kiss saye jek. Sangat manja cam dalam cite A.I (Artificial Intelligent), cite pasal robot manusia yang sangat sayang keterlaluan kat mak dia. 2 kali tengok cite tue 2-2 nangis. Haha!

Kesihatan Irfan cam tak stabil sket now. Kejap panas, kejap flu balik. Sebabnya, dia baru tumbuh 3 gigi sekaligus belah gusi atas. Maka total gigi dah 6 ketul now. 4 gigi atas tue tumbuh jarak2, cam sangat lucu, cam cite katun Ujang yang gigi jarang bersepai tue. Haha! Pastu asek merengek2 jek. Pastu kalo masuk kete asek gi gesel gusi kat dashboard kete. Sian plak. Cepat la gigi tumbuh habis...


Tips Bila Baby Flu...

Lamanya tak update. Rasa cam banyak bende berlaku dalam seminggu nie tapi lupe abeh dah. Ok takpe. So entry kalini nak share pasal Irfan yang 1st time kene flu di usia 9 bulan. Nasib baik Irfan flu sampai 3 hari jek, tapi 3 hari pun, sangat kesian tengok dia.

Hidung tersumbat, pastu air hidung meleleh2 (still clear fluid yang cair). Masa bernafas, bunyi kesian sangat, cam suffer gila dia nak bernafas. Pastu minum susu, asek sesak nafas. Sebab bila hidung tersumbat, Irfan bernafas ikut mulut. So bila time breastfeed/bottlefeed, selalu dia pause banyak kali sebab payah nak bernafas. Kesian gila okay. Pastu asek bersin, tiap kali bersin, kuar hingus 1 depa. Haha! Tido malam pun asek bunyi kroh kroh sebab hidung sumbat. Saya asek terjaga tengah malam untuk tengok kondisi Irfan.

Hari ke-2 Irfan selsema, pegi jumpe Dr Chen. Patutnya appointment untuk cucuk 2nd jab yang pneumococcal tue, tapi since tengah flu, Dr Chen suh postpon lu, sebab pneumococcal injection tue ade risk untuk dapat high fever. So Dr Chen kasi ubat selsema yang minum dengan yang titik dalam hidung. Dr Chen cakap, hidung belah kiri Irfan dah bengkak kat dalam. According to him, normally nie sebab berjangkit dari orang yang flu. Tapi kat rumah nie takde sape yang flu. Maybe berjangkit kat luar, sebab kitorang banyak bawak dia keluar masa cuti 4 hari tue.

Bila flu, Irfan yang asalnye species lipas kudung dah jadi lipas sempurna plak. Kurang sket keaktifan dia. Tapi still... kat hospital tue, dia gi amik pen Dr Chen, gi tarik stetoskop, makan brochure pasal hidung bengkak, etc. Haiihh.. Hari ke-3 dah okay. Tak sempat nak amalkan petua2 dari member2 ofis hasben + petua2 orang kampung. So share jelah kat sini, takut lupe balik in future. So, nie tips2 untuk kurangkan flu untuk baby:

1. Pi mintak ubat klinik. Hahaha! Ubat titik hidung tue cam sangat membantu
2. Amik kapur sireh + kunyit hidup and sapukan kat batang hidung baby
3. Letak wap air panas kat hidung baby biar dia sedut. Baby akan nangis, tapi in 15 mins time memang akan improve banyak.
4. Macam no.3 tapi campur serbuk kayu manis dalam air panas tue sebab konon2nye kayu manis dapat keringkan hingus.

Sesape yang nak cube leh la try. Saya sempat try tips no 1 jek, bawak gi spital terus amik ubat. Haha! Owh esok nak kene gi KL, ade miting. Tapi amik flight subuh, and return malam tue. Percubaan pertama nak berjauhan dengan Irfan. Takmo overnight lagi, since now musim Irfan tengah clingy and masih terjaga pagi2 buta untuk breastfeed. Baby umur 9-10 bulan adalah peak time untuk dia kene separation anxiety (sila google), and Irfan got it now. Hope Irfan recover cepat sebab ade plan nak hantar Irfan pegi nursery/babysitter dah. Sebab ade plan nak dispose bibik dari rumah jugak (waaahh gossip nie lom share lagi, ok later2..) Bye...

Irfan's 3rd Tooth

Masa training kat Kemaman kan mama dah syak Irfan nak tumbuh gigi. Sekali memang betul, tapi mama tak sempat nak tengok. Maka dia telah menyuruh saya amik gambar gigi ketiga Irfan tue (gigi Terengganu yang ke-3, pasni maybe dah gigi Miri dah)



Ini adalah percubaan sopan untuk amik gambar gigi Irfan. Tengokla, abeh dia gi lock mulut rapat2 takmo bukak. Setelah berbelas2 kali percubaan suruh dia gelak nganga2 untuk snap gambar gigi, akhirnya kami give up and terpaksa gune kekerasan.



Ha amik ko. Hahahahahaha! Hahahahaha! Hahahaha! Mama mintak maap dari hujung rambut ke hujung kaki yer Irfan. Hahahaha gelak lagi. So to nenek kat kampung, nie gigi Terengganu Irfan yang ke-3. Owh siannye muke anak I dah tak macam muke orang dah. Mintak maap lagi sekali yer sayang....


Ok2 taruk gambar hensem plak. Hahaha! Sekarang bila dah tumbuh gigi atas, gigitan masa breastfeed adalah sangat sakit yang tahap rasa nak lempang. Dulu gigi bawah bertemu gusi leh tahan lagi. Nie gigi bertemu gigi. Waaaa pedih. 

Petua Dr Aida, tiap kali baby gigit, tonyoh muke dia kat breast kuat2. Repeat wat camtu tiap kali baby gigit so that dia tau akibat kalo gigit adalah kene tonyoh muke. Tapi tiap kali saya wat gitu Irfan gelak sengeh2 and lagi gigit2. Terpaksa menjerit dengan kuat baru dia stop sebab terkejut. Hihi...

Irfan 9 Months Today



Happy 9 months harini Irfan!!! (actually kul 7 malam tadi baru teringat harini Irfan dah 9 bulan. ngaaaaa) Mintak maap yer Irfan. Tapi tadi sebbaik ade bawak Irfan kuar jalan2 jugak. Pegi Boulevard main kat tempat mainan budak2 tue... Kira ok la tu ek Irfan...

Ketawa dok dalam kete gerak2

Sebenarnya bapak yang lelebih nak main


Owh sebbaik harini terambik a few gambar and video Irfan jugak secara kebetulan. Kalo ingat tadi sure dah dressingkan Irfan tue dalam costume lawa2. Huhu... Di bawah adalah video Irfan main2. Diikuti video Irfan terbalik ketika bermain. Haiihhh... sudah jatuh ditimpa mainan....




Sebenarnya baru perasaan yang saye tak rekodkan sangat perkembangan Irfan dari bulan ke bulan yer. Rekod sebenarnya dalam henfon, tak masuk blog jek. Heh... Owh paling latest haritu masa gi training kat Kemaman (Irfan still 8 months plus masa tue) Irfan dah tumbuh seketul lagi gigi kat gusi atas. Memule tue mama dah suspek sebab Irfan asek menggonggong seme bende termasuk tombol pintu. Pastu cranky2. Yang kelakarnya seme 3-3 gigi Irfan tumbuh kat Terengganu. Haha!

Perkembangan Irfan agak slow. Irfan pandai duduk dulu (7 months) pastu baru dia pandai ngengsot tu pun cam heret gajah atas belakang. Siap stress lagi kalo terpaksa ngengsot. Haha! Kalo tak caya tengok video di bawah, saye saje2 amik henfon letak jauh2 nak suh die ngengsot amik. Hihi...





Hahaha! Stress sampai nangis. Eh tetibe ade hasben tengah tido. Siap pakai bantal busuk Irfan lagi. Maka dah taula kan Irfan ikut perangai sape kan. Ekekeke... Walaupun bengang Irfan malas ngengsot, tapi itu sebenarnya adalah advantage untuk kami. Irfan sangat aktif, kalo tak caya tanyela ofismate saye yang dah penah pegang Irfan. Kuat seh, saya yang gagah perkasa nie pernah tewas gitu, sangat kuat budak tue. Kalo dia leh mengengsot, ntah2 runtuh dinding rumah I dia gi sodok (bahasa Terengganu tu yer)

Pastu masa 8 bulan, perkara paling sweet Irfan boleh buat ialah dah pandai kiss mama dia. Mama dia je okay. Kalau saya balik keje, Irfan yang tengah atas dukungan bibik akan cepat2 menggelupur sambil gelak2 and hulur tangan nak saye amik dia. Bila dah amik, bende 1st dia buat adalah kiss pipi saya. Orang lain dia tak wat gitu. Tapi cara Irfan kiss adalah salah konsep. Habih air liur setempek kat muke I. Tumbuh jerawat gitu ari2 kene air liur. Pastu kalo dia tengah happy sangat pun dia akan tengok muke saye and then kiss saya, cam nak cakap thank you for making me happy. Heh...

Pastu dah boleh relate sesuatu bende dengan function dia. Contohnya kalo saye selak baju nak breastfeed, Irfan akan sengeh2 happy sambil dah nganga tadah mulut sesiap. Tue maknya memang tengah nak lah tue. Kalau selak baju dia wat bodoh, maka tengah tak haus lah tue.

Irfan tak suke air masak. Kalau dalam botol dia nampak air jernih, awal2 dia dah tutup mulut. Tapi kalau nampak dalam botol tue kaler putih, terus gi gigit botol tue tak sabar2 nak minum. Pastu dulu sangat tak suke gosok gigi. Now tunjuk berus gigi jek terus nganga mulut. Pastu now bantal busuk cam dah kurang laku dah except masa nak tido jek.

Word yang Irfan paling paham adalah nama dia sendiri and "Good boy". Tiap kali sebut mende tu bila dia buat something, dia akan senyum bangga. And dia macam dah paham bila tinggikan suara, tue maknanya tak bagus untuk dibuat. Malangnye, minggu lepas Irfan ade termerangkak untuk amik barang. Disebabkan sangat excited tengok, saya menjerit yang sangat dasat. Terus Irfan jatuh terjelepok and nangis and tak merangkak dah. Alaaa...  T_T

Now hobi dia adelah nak berjalan, maka terpaksalah kami bertiga (saye, hubby and bibik) dok terbongkok2 pegang tangan Irfan untuk layan dia berjalan. Merangkak pun belum lagi. Hmmm nampak gaya dah perlu merancang untuk pasang pagar kat area tangga.

Tido now pun kalo siang hari saye pesan kat bibik suruh letak bawah jek instead of atas katil. Sebab dah suke berguling laju2. Dah ade a few near misses jatuh katil, sebbaik lom jatuh lagi. Takuutttnyerrrr dengar anak jatuh katil. Macam ade satu pagi tue, saya tido dengan Irfan atas master bedroom lah. Masa nak gi mandi saya dah kapit bantal kat kiri kanan badan Irfan. Irfan tengah tido lagi time tue. Kuar toilet jek tengok Irfan dah dok bersila atas katil. Dah pandai bangun dari tido untuk duduk. Pastu kalo nak bergerak dia merangkak and guling2. Malas nak ngengsot nye pasal.

Actually antara sebab Irfan lambat sket adalah kerana bibik kami asek ajar dia dok atas dukung jek. Selalu pesan suh ajar dia beraktiviti kat bawah. Awal2 ingatlah pastu dukung balik. Dok galas Irfan dalam kain batik yang dia lilit kat badan. Tapi kadang2 ade baiknya jugak sebab seme perkembangan Irfan adalah 1st time depan mata saya instead of depan mata bibik. Macam haritu tetibe bibik datang dengan bangga2 "Buk Irfan dah bisa duduk" And saya cam biasalah jawab "Dah sebulan dia duduk bik..." Hahahaha!

Tips Jimat Ruang Simpan EBM + Bilik Pam SKO

Baru perasan dah lama tak cite pasal breastfeeding kan? Nie tetibe teringat nak updet disebabkan kejadian yang berlaku kat ofis semalam. Saye and Qistin kat bilik pam dalam kul 2.30 pm gitu. Qis dah start pam dah pun. Saya baru nak start. Pastu tetibe dengar suara lelaki kasi salam. Ngaaaa saspen!!!

Rupe2nye itu adalah suara manager BAM department, kire cam admin nye department la yang menjage keperluan awam staff2 SKO. Dia bawak sorang fotografer untuk amik gambar peti ais baru bilik pam. Haaaa yang nie pun lupe nak update.

Entry2 dulu (malas nak locate balik) saye ade cite yang pasal fridge bilik pam tue rosak kan. Suhu peti beku dia adalah sama cam suhu peti bawah and suhu peti bawah sama cam suhu luar, which is tak sejuk langsung. Maka semua orang akan sumbat susu kt peti atas sekali dgn cooler bag sekali sebab kalo tak wat gitu, icepack akan cair cepat sebab memang tak sejuk peti tue.

Then bila tetibe populasi ibu mengepam makin meningkat, kami buat satu persatuan. Zaza selaku AJK upgrade peti ais emel la boss BAM tue mintak tuka fridge. Maka dapatlah fridge lain. Fridge dari pantry BAM jek, bukan baru pun tapi at least boleh function tue dah cukup elok sangat dah. Owh persatuan kami adalah sangat best, medium komunikasi adalah melalui email ataupun direct gossip time tengah ngepam. Hahaha!



Ini adalah fridge lama kami yang rosak tue. Gambar nie, amik dari blog Za (struggle aku carik Za). Hihi... Itu adalah bilik pam kami yang gersang tak ceria langsung. Memang plan lepas nie nak decorate lawa2 letak gambar baby bagai. Itu pun Zaza jugak AJK nyer. Hihi...





Pastu nie adalah peti ais yang baru tukar tue. Siap ade sticker kartun lagi. Hihi... Lihatlah betapa kayanya orang SKO. Seme pakai Medela Freestyle. Tue belum complete lagi tue. Ade yang cuti + gi miting + belum letak beg pam masa gambar nie diamik. Owh beg kaler purple gedik tue adalah milik Zaza, dia pakai Medela Freestyle gak tapi ngengade nak lain dari yang lain pakai beg kaler pepel striking. Huh! Haha!

Pastu Isnin depan adalah turn BAM untuk organize assembly, makanya dia bawak fotografer untuk amik gambar peti ais contribution BAM tue. Memula hajat nak amik gambar fridge jek, tetibe fotografer tue bersemangat di luar kawalan. Lalu dia gi amik gambar pam Qistin jugak. Dahla Qis tengah pam time tue, terpaksa stop jap untuk kasi laluan. Tue okay lagi. Yang paling tak tahan, fotografer tue gi bukak peti ais and kuarkan EBM saye pastu gi amik2 gambar. Selamberrr.. Tak geli plak dia yer pegang2 susu. Huhu...

Makanya, ahli persatuan breastfeed, sila datang SES Isnin depan yer untuk tengok gambar bilik pam kita. Hihihi... Pastu alang2 dah boss besar datang melawat, kami merengek mintak signboard plak. Bilik pam tue tak ramai orang tau, maka selalu jek ade kejadian lelaki masuk nak praktis menari la apela. Setakat nie kami gune signboard temporary sahaja.



Hihi... I laa tue yang buat since saye adelah AJK signboard. Ngahahaha! Semoga after SES organized by BAM nie nanti akan bukak mata lebih ramai staff so that diorang lagi aware, at the same time nak promote la breastfeed nie kan. I tak saiko yer, just nak share mende baik jek. Hihi...

Update breastfeeding saya sendiri plak, alhamdulillah sejak Irfan dah pandai makan nie, dah ringan sket beban breastfeed tue. Takdela kene berhempas pulas nak pam hari2, so far stok memang cukup. Production saya memang dah makin kurang tapi since Irfan dah banyak makan, production setakat yang ada nie memang masih cukup untuk tampung keperluan Irfan.

Ingat tak dulu time2 muda2 dalam pantang time susu tengah banyak, saye stress tatau nak simpan susu kat mana. Solution yang saya terpikir cumalah dua - beli peti aiskrim cam Zaza tue or store dalam Avent cup yang leh stack tinggi2 tue. Padahal ade solution yang lagi mudah lagi jimat - gune tupperware!!!



Letak botol EBM dalam tupperware, then stack up tupperware tue (depends pada ketinggian peti gak, alhamdulillah peti saye muat) 1 tupperware tu muat 6 botol EBM bersamaan 30oz. So bila stack kan tupperware tue, dapatla 60oz dah 1 portion. Space saving kan? Yang tudung biru tue adelah Avent cup, boleh stack sampai 3 lapis, 1 cup leh simpan 6oz, so 3 lapis tue leh dapat 18oz. Jimat ruang tapi cup tue mahallah sket.

If nak lagi jimat ruang, leh ganti botol EBM tue dengan plastic storage. Lagi banyak leh sumbat dalam tupperware tue I guess sebab dia nipis kan. Dulu saya adalah penentang keras plastic storage, sangat tak suke pakai, konon2 takmo nampak sepah dalam fridge. Sebab plastik tue payah nak susun lawa2 kan, pastu dengan kene ikat getah nye, so nampak sangat tak lawa (nie penyakit gedik namanya)

But then Zaza introduce saya dengan 1 plastic storage yang brand Autumnz tue. Sangat best. Beli kat LilKai paling murah. Tebal plastik dia (double layer) pastu yang jenis zip tue. Pastu base dia kukuh, kira leh berdiri dalam fridge tanpa terjelepok kehodohan. Haha!


Ha inilah rupabentuk EBM storage bag brand Autumnz tue. 1 plastik tue leh simpan 7oz EBM. Pastu kelebihan pakai plastic bag nie ialah senang nak keluarkan lemak2 susu EBM. Lemak susu kita kan suke melekat2 kat dinding botol susu, so bile pakai plastik nie senang nak tenyeh2 untuk pecahkan lemak tue. Terima kasihla kat Zaza and Nadiah si rakan pam sebab berjaya membuka minda saya tentang penggunaan plastic storage nie. Tapi saya suke yang jenis cenggini jela, yang ikat2 getah tue still tak suke. Ngaaaa demand!

Plastic storage tue bila letak dalam tupperware, saya assume boleh muat dalam 8 bijik gitu, yakni 56oz!! Instead of guna botol muat 30oz jek. Suke2... Huhu... Oklah sekian sahaja tips menyimpan EBM yang menjimatkan ruang. Hihihi....


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.