Posts

Showing posts from February, 2011

Homemade Banana Custard

Image
Esok Irfan dah masuk nursery. 1st day. The very the saspen lagi kaget lagi cemas... Plan asal nak amik annual leave untuk standby kat rumah takut2 dapat panggilan dari nursery anak nangis non stop. Maklumlah, Irfan takut orang asing. Tapi teacher nursery beria2 cakap takyah amik cuti. Katenye normal baby gitu, she'll try her best, dalam seminggu oklah katenye. Konfiden jek. Huhu... So saya standby kat ofis jelah esok.
Last Friday dah pegi nursery tu untuk kali ke-2 untuk register Irfan. Cam bese, dah dok sana tak sedar dah nak dekat sejam. Asyik sangat main dengan budak and borak dengan teacher. Saye rase saye add bakat bukak nursery lah. Sape nak hantar anak kat saye? Bayar gaji engineer. Haha! 
And setakat 2 kali pegi nursery, saye tengok baby2 kat sana sangat behave. Cam tenteram jek nursery tue. Sangat risau nanti Irfan masuk terus jadi porak poranda. Aaaaaa... Ok masa registration teacher kasi la checklist barang2 yang nak kene bawak. Dah berjaya shopping dengan penuh riang gem…

My 27th Birthday

Image
Aiihhh cemane leh lupe update blog pasal birthday sendiri nih. Padahal kat ofis punyela kecoh pasal besday I. Jazlin (opismet) adelah focal point yang wish2 birthday kat department I, normally kitorang akan tau birthday ofismate lain tue bila dapat notification dari dia. Tapi birthday I special case sket, before dapat notification email dah bising dah 1 floor, seme orang tahu. Sebabnye I la yang dok jaja tarikh besday I. Ahhh kepoh rupenye I nie yer... T_T
Pastu masa hari birthday saya jugak, yakni 23 FEBRUARY (bold gitu...) saye kene attend 1 meeting taskforce yang dari pagi sampai petang. Masa sesi AOB saye siap gi announce lagi "Arini besday I" Owhhh.. kepoh lagi T_T
Cam biasa, asek terlupa umur sendiri, kene kira pakai calculator baru ingat umur sendiri. Almaklumlah, asek perasan mude jek. Ngakakaka! Dilarang muntah sempena besday I... Owh sangat terharu dapat sangaaattt banyak wiiisshhh especially thru SMS and Facebook. Tenkiu so much korang =) Banyak jugak wish2 funny ya…

Nursery / Babysitter / Maid

Tak sabar plak nak tunggu wiken. Nak kuar shopping barang keperluan Irfan masuk nursery. Owhh nape ntah sangat excited nak hantar Irfan masuk nursery. Maka telah paham perasaan ibu bapa yang anaknye masuk university. Tapi nie baru nursery. Kalo Irfan masuk university nanti, ntah2 saya gi berguling2 keliling Miri 2 pusingan. Haha! (errkk tapi time tue dah tua, tak larat berguling dah)
Sebenarnya bila dapat tahu nursery yang memule saye nak hantar tue full, telah berusaha gigih mencari babysitter sementara tunggu nursery tue ade vacant. Jumpe la sorang makcik nie, dok umah seberang jalan besar rumah saye jek (tak sampai 5 minit drive kot). Dia tengah mencari untuk jage baby sebab cucu2 dia seme dah besar. Dia adalah isteri kepada imam surau dekat2 area nie. Mantap kan? Hihi...
Pastu then tetibe jumpe nursery yang kosong. Hoh kat Miri nie sangat susah nak jumpe nursery yang Islam okay! Ade sket jek tu pun cepat gile penuh. Bila dah pegi sendiri nursery tue and dah jumpe dengan teacher2 dia…

Goodbye Bibik (Part 2)

Ok mari sambung kisah kenapa nak pecat maid. Hihi...

Makan Banyak
Hahaha! Perlu ke point nie? Ehh bolehlah. Actually dia makan banyak nie dah lama and kitorang tak kisah pun, tapi sejak buat perangai nie, konfemla kene ngungkit kan? Haha! Rule untuk amik maid, rumah sentiasa ade stok makanan yer, kalau tak maid lari. Maka rumah kami memang selalu gilang gemilang dengan food. Bibik masuk keje memula dulu, berat dia adalah 46kg jek. Dalam masa sebulan terus jadi 50kg. Mama cakap cam jatuh dalam guni baja.
Dulu sangat kelakar sebab hubby selalu stress sebab biskut yang dia beli abih kat bibik. Cam beli harini untuk makan weekend depan, bila sampai hari nak makan tetibe dah habis. Banyaaakkk kali jadi camni sampai saya gelak guling2 sebab sangat lucu hasben kecik hati bibik makan biskut dia.
Tapi sekarang tidak lucu lagi! Marah!! Makan banyak tapi keje makin slow!!! (owh rasa cam bergegar bilik nie sebab marah. haha!) Nie jem coklat Nutella yang baru beli seminggu dah habis dah. Saya syak di…

Goodbye Bibik (Part 1)

Bismillah. Haha! Tak pernah2 mula entry dengan bismillah, nie entry nak kutuk maid start dengan bismillah plak. Hihi.. Ermm takdela kutuk sangat, just nak list down reason2 ketidakpuasan hati saya yang buat saya decide "Ok that's it. Irfan pun dah besar, dah bleh hantar nursery, I don't need a maid anymore" Entry nie panjang yer, so ofismate si rakan2 field planner, sila jangan komplen yer. Muahahaha!


Makin Selamber

Dulu bibik rajin tolong saya kat dapur. Masa tolong2 tue dia banyak bercerita kisah hidup dia. Ingat tak dulu saya letak rule, bila amik maid, sorang kene jadi baik sorang kene jadi tegas. In my case, hubby yang jadi tegas and I was the angel. Kikiki... Maka dengar and layan jela cerita dia. Hari berganti hari saya rasa cam dah bosan sangat dah nak layan dia. And hari demi hari jugak since dia rasa dia dah makin rapat dengan saya, dia jadi macam makin selamba dah. Dah start question mende yang saya suruh buat. Kalau tak dulu buat je ape yang saya suruh.

Co…

Irfan Nak Masuk Nursery Dah

Kalau rajin, sila baca balik entry Kenapa Saya Amik Maid? sebelum bace entry nie. Huhu... Ok, dulu before beranak saya cam plan Irfan nanti nak anta nursery sebab cikgu2 dia dah well trained and environment pun memang untuk baby belajar. Tapi mama a.k.a nenek Irfan (susah tol 2-2 panggil mama nih.. I nak tukar jadi mommy lah leh? hikhik) tak kasi hantar newborn ke nursery, biar besar sket baru sesuai hantar.

Abang ipar pun cakap camtu since anak dia membesar kat rumah cam kurang bergaul, 2 tahun still takleh bercakap lagi. Oklah, since dah amik maid and kontrak adalah 2 tahun, saya plan nak hantar Irfan gi nursery masa umur dia 2 tahun. Tapi disebabkan ade new plan untuk memecat maid (haha!) maka saya nak hantar awal sket.

Irfan dah nak masuk 10 bulan now. He's so growing up now. Banyak sangat mende baru yang dia pick up and belajar. And saya kurang yakin bibik mampu assist tumbesaran Irfan. Bayangkanla, dia yang lagi banyak masa dengan Irfan kat rumah, tapi proses Irfan duduk, m…

Miting Lucu + Irfan Dah 6 Gigi

Ok semalam dah berjaya pegi miting KL balik hari. Pegi dengan Nadiah, our senior field planner merangkap rakan pam. Kami amik flight 6.20 pagi. Miting sepatutnye kul 9 pagi start, tapi kami mintakla datang lambat sket, dalam kul 10 pagi baru sampai KLCC.Diorang tak kasi memula, tapi dah beli tiket dah pun, maka proceed jek. Hihi...

Sekali kan, flight delay sampai sejam gitu. Boarding dah on time, tapi kat dalam flight tetibe diorang nak servis switchboard plak. Konon 10 minit jek. Saye siap tertido sampai tersengguk terantuk kusi depan lagi. Bile dah terantuk terus terjaga versi saspen. Sekali tengok flight tak gerak2 lagi. Sangat marah. End up kul 7.30 baru terbang.

Pastu stewardess plak tetibe seme tak lawa pagi tue, lagi sakit hati. Eh cam ayat jantan miang la plak. Pastu bila dah sampai KLIA tue kene tunggu plak lagi sebab flight takley parking, tempat dah ade orang amik. Dah lambat, mesti la kene amik kan. Ahh marah2.. time nak cepat dia jadi makin lambat.

Pastu naik KLIA Ekspr…

Tips Bila Baby Flu...

Lamanya tak update. Rasa cam banyak bende berlaku dalam seminggu nie tapi lupe abeh dah. Ok takpe. So entry kalini nak share pasal Irfan yang 1st time kene flu di usia 9 bulan. Nasib baik Irfan flu sampai 3 hari jek, tapi 3 hari pun, sangat kesian tengok dia.
Hidung tersumbat, pastu air hidung meleleh2 (still clear fluid yang cair). Masa bernafas, bunyi kesian sangat, cam suffer gila dia nak bernafas. Pastu minum susu, asek sesak nafas. Sebab bila hidung tersumbat, Irfan bernafas ikut mulut. So bila time breastfeed/bottlefeed, selalu dia pause banyak kali sebab payah nak bernafas. Kesian gila okay. Pastu asek bersin, tiap kali bersin, kuar hingus 1 depa. Haha! Tido malam pun asek bunyi kroh kroh sebab hidung sumbat. Saya asek terjaga tengah malam untuk tengok kondisi Irfan.
Hari ke-2 Irfan selsema, pegi jumpe Dr Chen. Patutnya appointment untuk cucuk 2nd jab yang pneumococcal tue, tapi since tengah flu, Dr Chen suh postpon lu, sebab pneumococcal injection tue ade risk untuk dapat high f…

Irfan's 3rd Tooth

Image
Masa training kat Kemaman kan mama dah syak Irfan nak tumbuh gigi. Sekali memang betul, tapi mama tak sempat nak tengok. Maka dia telah menyuruh saya amik gambar gigi ketiga Irfan tue (gigi Terengganu yang ke-3, pasni maybe dah gigi Miri dah)


Ini adalah percubaan sopan untuk amik gambar gigi Irfan. Tengokla, abeh dia gi lock mulut rapat2 takmo bukak. Setelah berbelas2 kali percubaan suruh dia gelak nganga2 untuk snap gambar gigi, akhirnya kami give up and terpaksa gune kekerasan.


Ha amik ko. Hahahahahaha! Hahahahaha! Hahahaha! Mama mintak maap dari hujung rambut ke hujung kaki yer Irfan. Hahahaha gelak lagi. So to nenek kat kampung, nie gigi Terengganu Irfan yang ke-3. Owh siannye muke anak I dah tak macam muke orang dah. Mintak maap lagi sekali yer sayang....

Ok2 taruk gambar hensem plak. Hahaha! Sekarang bila dah tumbuh gigi atas, gigitan masa breastfeed adalah sangat sakit yang tahap rasa nak lempang. Dulu gigi bawah bertemu gusi leh tahan lagi. Nie gigi bertemu gigi. Waaaa pedih. 
Pet…

Irfan 9 Months Today

Image
Happy 9 months harini Irfan!!! (actually kul 7 malam tadi baru teringat harini Irfan dah 9 bulan. ngaaaaa) Mintak maap yer Irfan. Tapi tadi sebbaik ade bawak Irfan kuar jalan2 jugak. Pegi Boulevard main kat tempat mainan budak2 tue... Kira ok la tu ek Irfan...
Ketawa dok dalam kete gerak2
Sebenarnya bapak yang lelebih nak main

Owh sebbaik harini terambik a few gambar and video Irfan jugak secara kebetulan. Kalo ingat tadi sure dah dressingkan Irfan tue dalam costume lawa2. Huhu... Di bawah adalah video Irfan main2. Diikuti video Irfan terbalik ketika bermain. Haiihhh... sudah jatuh ditimpa mainan....



Sebenarnya baru perasaan yang saye tak rekodkan sangat perkembangan Irfan dari bulan ke bulan yer. Rekod sebenarnya dalam henfon, tak masuk blog jek. Heh... Owh paling latest haritu masa gi training kat Kemaman (Irfan still 8 months plus masa tue) Irfan dah tumbuh seketul lagi gigi kat gusi atas. Memule tue mama dah suspek sebab Irfan asek menggonggong seme bende termasuk tombol pintu. Pastu …

Tips Jimat Ruang Simpan EBM + Bilik Pam SKO

Image
Baru perasan dah lama tak cite pasal breastfeeding kan? Nie tetibe teringat nak updet disebabkan kejadian yang berlaku kat ofis semalam. Saye and Qistin kat bilik pam dalam kul 2.30 pm gitu. Qis dah start pam dah pun. Saya baru nak start. Pastu tetibe dengar suara lelaki kasi salam. Ngaaaa saspen!!!
Rupe2nye itu adalah suara manager BAM department, kire cam admin nye department la yang menjage keperluan awam staff2 SKO. Dia bawak sorang fotografer untuk amik gambar peti ais baru bilik pam. Haaaa yang nie pun lupe nak update.
Entry2 dulu (malas nak locate balik) saye ade cite yang pasal fridge bilik pam tue rosak kan. Suhu peti beku dia adalah sama cam suhu peti bawah and suhu peti bawah sama cam suhu luar, which is tak sejuk langsung. Maka semua orang akan sumbat susu kt peti atas sekali dgn cooler bag sekali sebab kalo tak wat gitu, icepack akan cair cepat sebab memang tak sejuk peti tue.
Then bila tetibe populasi ibu mengepam makin meningkat, kami buat satu persatuan. Zaza selaku AJK u…