Kisah Training di Awana Kijal

Yeeehaaaa!!! Dah sampai Miri dah setelah seminggu balik Semenanjung. Alhamdulillah, berjaya sampai dengan berjayanya. Ehh?? Tol ke BM tue? Ok mari bercerita kisah training di Awana Kijal dengan detailnye. Owh kalo dah detail tue makanya haruslah panjang. Hihi..

Sepanjang 2 tahun saya keje Petronas nie sekali haram saye tak pernah pegi SKG training. Sebab dulu masa kat department lama, staff sket, nak pegi training kene ikut turn. Since saya yang paling junior masuk keje time tue, turn saye adelah lambat la. Bile nak sampai turn, tuka department plak. Hihi...

Sangat takmo pegi SKG training actually kerana cikai2 pun kene 2-3 hari overnight, and normally kat KL. How do I live without my prince? Huhu... Pastu kalo nasib malang, kene stay kat Permata, lagila takley bawak family overnight sekali. Training yang saye pegi aritu pun supposenye buat kat KL, but last minute tukar pegi Terengganu. Ofismate saye, Jazlin yang kene pegi actually, tapi since dah tukar location, dia offer nak swap dengan saye.

Maka sangat bersyukur sebab buat kat Terengganu, lalu terus accept untuk pegi training. Training adalah 3 hari (25-27 Jan) tapi saye dah bertolak balik 22hb, balik Besut dulu untuk angkut nenek Irfan datang Awana Kijal untuk babysit Irfan. Kisah naik flight masa nak balik Besut dah cite kan? Hoh! 

Kesinambungan cite, menurut kawan hubby seorang doctor, Irfan telah mengalami sindrom "Strange Anxiety" yakni takut pada orang asing. Suddenly okay jadi gitu. Bila jumpe orang lain, Irfan adalah sangat freak out sampai nangis ketakutan. Pastu bila saya dukung dia balik, dia peluk kemain kuatnya, pastu terus stop nangis, tapi tersedu2 dengan sangat dasat. Owh menurut doctor itu, most babies memang akan kene strange anxiety around umur dia 8-9 months. Menarik jugak fakta2 tentang strange anxiety ni kalo korang google.

Kesimpulannya, sepanjang2 kat Besut tue Irfan memang taknak dengan semua orang. Sangat kesian kat adik beradik di rumah sebab takley main dengan Irfan. Dahla payah nak balik kan. So sangat penatla menjaga Irfan. Nak berak pun kene tunggu dia tido. 

Bertolak gi Awana 24hb yakni sehari sebelum course. Dalam kereta pun Irfan masih takley berbaik2 dengan nenek dia. Tengok muka pun nangis. Semua orang risau, cemane nak babysit Irfan dalam keadaan camtu. So bila sampai Awana Kijal, lepas check in terus kami ke Mesra Mall. Saye biarkan Piju banyak main dengan Irfan supaya cepat mesra. Ubat untuk strange anxiety nie takde lain dah, kene expose dia kat orang yang nak dibiasakan tue. Di Mesra Mall, Irfan adalah sangat gembira bermain dengan Piju. Mari lihat gambar2 yang diambil oleh Piju.

Pakar penggigit

Sangat happy bermain dengan Piju

Si anak tupai yang riang


So terus membuat kesimpulan bahawa Irfan akan okay bila saya pegi course esok tue. Sekali taaaakkk langsung!! Sangat horror dia nangis sepanjang saye takde okay. Sampai ade moment yang mama terpaksa call saye, memang nangis yang takley handle dah. So tiap kali break, orang makan2, saya gi cabut balik tengok Irfan (tapi sempat menyambar food jugak, hihi..) Hari pertama training tue, Irfan bangun tido kul 7 pagi and tido balik kul 8 malam. Sepanjang hari tak tido, asek nangis jek. Sampai bengkak mata. Sadis kan...

Menyelamatkan Irfan dari strange anxiety


Saya balik training jek, terus shift saya jage Irfan. Piju terus baring terbongkang sambil cakap "Ju takmo kawen kak..." Hahaha! Dia tolak Irfan atas stroller seharian sebab tue jek yang boleh buat Irfan tak nangis. Ade one time tue mama suruh Piju tengok2 Irfan atas stroller kat luar bilik, takut ade orang datang culik Irfan. And Piju said "Malangla sape yang amik tue, kejap jer sure anta balik" Hahaha! Pastu Piju siap pesan kat saya lagi suruh tinggal breast kat bilik, baru Irfan senyap. Hahaha! Ngok.

Hari ke-2 suddenly mood dia dah baik 50% according to mama. Dah boleh gelak2 and main2 dengan mama and Piju. Alhamdulillah... And hari ke-3 macam dah 100% kot okay. Dah sangat mesra dah. Sian, hari ke-4 saya dah balik Miri. Huhu.... Nie gambar2 yang Piju amik masa kat Awana.

Kehausan

With nenek

With uncle Piju

Para bibik upahan


The guardians


Haus lagi

Masih lapar, terpaksa makan stroller

Merobek muka mama di tepi pantai



Shopping @ Giant Kemaman

Mandi tub. Pelampung jaket hadiah dari Piju, tapi salah saiz


Sepatutnya flight balik Miri adalah malam. Tapi sangat takut kejadian Irfan nangis stengah jam atas flight berulang lagi. Sian orang yang nak tido malam2, maka terus tukar tiket ke siang hari. Mama siap buat solat hajat bertubi2 so that Irfan akan behave dalam flight. And alhamdulillah makbul doa mama.

Since tukar flight pagi KT-KL, kami check out awal sehari kat Awana Kijal and check in kat Hotel Seri Malaysia kat Kuala Terengganu plak so that takde kelam kabut pagi tue nak gi airport. Location wise memang sangat rekemended yer, sebab seme tempat2 penting dan best adalah within walking distance jek, contoh KFC, Pizza, Guardian, kedai makan, supermarket, etc. Tapi bilik2 kat hotel tue simple jela, ok la untuk buat tido.

Pemandangan belakang hotel Seri Malaysia

Flight KT-KL Irfan memang tido straight start before takeoff until landing.  Dok seat paling depan time tue, kat sebelah ade sorang pakcik yang sangat baik. Memula conscious nak breastfeed sebab nursing cover tertinggal. Orang sebelah plak lelaki. Tapi tuelah, kalo dah darurat tue memang men redah jek breastfeed. Pakcik tue sangat baik and alim, dia baca doa tiap kali flight nak takeoff and landing. Pastu selalu tanye nak tolong pape ke tak. 

Tapi yang paling kelakar pakcik tu tanye saye "Baru masuk Islam ke dik?" Celake nye soklan. Adekah mate sangat sepet haritu? Atau adakah pakai tudung versi muallaf? Dem dem. Sangat kecik hati. Saye pun cakaplaa "Eh taklaa saye memang Islam, orang Melayu. Nape tanye gitu?" 

Pastu pakcik tue cam terkejut, tak expect saye Melayu. Dia pun cakap "Owh sebab muka baby tak macam Cina, ingat ke baru masuk Islam kawen dengan orang Islam" Waaaaaa!!! Nampak sangatla Irfan tak ikut muka I kan... Tapi kot yer pun tak perlu la sampai ingat I muallaf. Haiihhh marah lagi. Tapi sebbaik pakcik tue baik. Ok fine2, alhamdulillah jumpe orang baik2 dalam flight...

Pastu flight KL-Miri plak dah tak dapat seat depan sebab dah penuh ade ramai babies haritu. Saya plak last minit tuka tiket kan. Dok sebelah pakcik tua lagi, kali ni Cina plak. Sangat baik jugakkkkkk!!!!! Saya memang dah set mind takkan makan dalam flight kalo bawak baby sorang2. Masa flight Miri-KL pun saya minum jek. Tapi pakcik cina tue suruh gak saya makan, dia cakap nanti dia tolong.

Pastu dia tolong bukakkan kotak food, tolong bukakkan polisterine nasik. Pastu tolong bukakkan plastik sudu. Tolong bukakkan plastik kek. Pastu tolong amik air. Ahhh seme bende dia tolong, keje saya suap masuk mulut jek. Pastu tolong kutip barang2 saya yang jatuh. Sangat terharu sampai tahap nak ajak pakcik cina tu kawen. Ehh itu terharu bongok namanya.

Flight KL-Miri pun Irfan tido before takeoff and bangun 20 minit before landing, which means Irfan tido selama sejam 45 minit. Rekod dunia tue. Mungkin berkat doa and solat hajat mama. So saya ada 20 minit untuk layan dia main, which is enough before dia bosan balik. So kami mainla laptop Irfan tue dalam flight. Irfan siap leh gelak2 lagi sambil main, sampaila kapal terbang landing. Owwwhhh sangat syukur alhamdulillah.

Since Irfan terjaga masa before landing, agak risau gak takut dia dengung. Nak kasi breastfeed dah taknak sebab sangat busy main laptop. So kasi makan buah anggur. Makan dulu setengah, setengah lagi tue letak kat mulut Irfan, dia pun kikis2 asah gigi 2 batang dia tue. So ok tak dengung ape telinga. 

Pastu masa turn nak amik beg Irfan dah start bosan, so kene tolak2 dia pakai stroller. Owh actually masa transit KL-Miri kat KLIA tue, saya tolak Irfan selama 2 jam non-stop sebab Irfan dah ngantuk nak tido masa tue. Dia kan meragam bila nak tido, so kalo stop stroller memang dia nangis. So masa tunggu amik beg tue, Shahrol suami Qistin, ofismate yang pegi training tue jugak yang tolong tolak stroller Irfan sampai beg saya kuar. Ahh sangat terharu sangat banyak bantuan tatkala mengembara sendirian bersama baby ganas. 

Pastu Irfan berak lagi. Maka gunakan skill basuh berak and pakai pampers sambil berdiri lagi. Ahh bila dah jadi ibu nie memang sangat skillfull la. Owh lupe nak cite, masa kat KLIA saya sangat2 nak pee okay yang tahap boleh terburai sebab dah lama tahan. So bawak jek Irfan masuk toilet tue. Sebbaik toilet KLIA besar, muat bawak masuk stroller. Masa tengah kencing, pesan kat Irfan "Jangan intai mama yer sayang, takbaik ngintai pompuan kencing" Tapi Irfan tengok dengan penuh minat, makanya terpaksa pusing stroller ngadap pintu. Ngaaaaa!!!

Ok, sekian kisah travel naik flight sorang2 dengan baby. Owh cepat la besar Irfan. Nanti boleh travel dengan smoothnye. Bak kate mama, bila anak besar rasa cam terlepas hutang 4 ribu. Huhu... Owh saya telah turun 1.5kg after balik training kerana sangat kepenatan menjaga anak. Pernah naik turun tangga 14 tingkat sambil dukung Irfan untuk tidokan dia. Huhu...


5 comments:

Cery January 30, 2011 at 3:28 PM  

lama2 nt si irfan biasalah tu... enjoyyy

Anonymous January 30, 2011 at 3:58 PM  

owh kisah sedeyh i xdimasukkan dlm entry ini ye..sad~


yg benar,piji..

iman January 31, 2011 at 8:49 AM  

hahahahaha. guling2 aku bc entry ni...hahaha

biha January 31, 2011 at 10:24 AM  

anak saya pun perangai cam irfan..kalo nak tdo mcm nk nak bwk die g perang.kena siapkan mental n fizikal...xsabornye nk tunggu danish hakimi besar.....

kunaz February 2, 2011 at 6:02 PM  

hi kak cery. itulah, nk kene tunggu bsar sket br enjoy travel dgn anak. huhu...

owh piji, ya ampun dong. lupain kamu. hihi

ciss ko iman.

hi biha, cantik nama anak. bape bln dh? susah kn ade anak pyh tdo. rs stress kt bapak plak sbb bapak dia tlbih snang tdo. ngahahaha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.