Be Cool Please

Saye sangat adore orang yang cool yakni bile datang problem bertimbun pun masih cool or at least masih waras. So kalo ikut hukum opposite adjective saya adalah sangat tak suke orang yang tak cool yang asek melatah tak tentu hala even untuk problem yang sangat kecik. Hello awak tue belom kawen kot. Belom pikul beban besarkan anak. Even I yang struggle besarkan sorang anak buas pun I tak melatah sangat sebab I tau kat luar tue belambak lagi mak ayah yang lagi suffer jaga anak cacat, tak cukup duit besarkan anak, etc.


Owh mungkin sebab tue dia stress. Sebab dah tua rete tak kawen2 lagi so tak jumpe ketenangan dalam kehidupan lagi. Tapi cemane nak kawen kalo perangai cenggitu? Owh entry ini tidak bermakna saya nak ngaku cool. Saye ngaku jer I cannot be cool at certain situation but please laaaa.... Learn to handle it please. Jangan bangga dapat act as singa jadian. Jangan sampai orang lain jatuh tahap benci instead of rasa takut. Ok sekian. Dah lama tak buat entry emo.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Another Weekend Please

I missed to update my blog over the weekend, which is the only weekly opportunity that I have. Nie Isnin pagi buta baru nak update, tue pun sebab pagi nie tak masuk ofis, direct gi meeting kat hotel, lalu sempatla update. Okehh, I enjoyedddd my weekend so much!!! 1st weekend takyah gi mekap orang, takyah entertain orang datang rumah untuk mekap/test barang/beli barang/appointment, etc. And 1st weekend takyah pikir pasal keje ofis (sebenarnya banyak keje pending tapi saje malas nak pikir time weekend)

So this weekend was all about family. I cooked good meals for the family. Pastu buat spring cleaning kat rumah nie. Mane2 barang yang tak pakai kitorang packed pastu pegi donate. Sadly tak setel semua lagi and I need a few more weekends to complete the look of our house. Weekend lepas was Irfan's first time tolong papa dia basuh kete. Abih basah kuyup, so cuttee.. Lupe plak amek gambar. Pastu time I spring cleaning belakang rumah pun dia sibuk main pool. Sangat bahagia okay bile dapat kemas rumah dengan gigih while at the same time tengok anak happy main depan mata. Ok please cepat2 abih minggu nie. Next weekend pun takde makeup job lagi so nak kene fully utilize the weekends. Huhu..

She Did It! (My Helper)

Irfan masih tido lambat seperti dulu tak kire sihat ke sakit, cume kalo time sihat tu saye bantai jela tido and bangun bila Irfan kejut if perlukan something jek. Ade jugak yang tanye "Kan dah ade maid, biarla maid jaga. Korang tido jela" Hmmm... Susah nak jawab. Bile dah jadi mak yang penyayang nie (hahaha) tak semudah tue nak lepas anak suruh orang jage.

Lagipun saye amek maid untuk jadi helper saya. Tolong uruskan rumah di kala saya tak cukup tangan and tolong jaga Irfan di kala saya keluar mekap2 and balik keje lambat. Tak pernah terdetik pun amek maid untuk jadikan dia hamba and saya goyang kaki jek kat rumah. Remember, I don't want to lose a skill as a wife and a mother.

Sebenarnye saye nak cite hasben tengah outstation kat Labuan. Almost seminggu gitu. Wuwuwu sedihh... Kalau husband ade memang gilir2 jage Irfan dengan dia. Since Irfan tido lambat, dia suke sangat berak tengah malam. Kadang2 sampai 3 kali. So hubby la pencuci taik Irfan yang setia. Alasan sebab Irfan suke menggelupur nak main air time basuh berak, so I tak larat nak papah. Laki kan kuat.. Haa gitu alasan I. Hikhikhik....

Semalam adalah 1st night hubby takde. Saye terlelap depan ruang tamu. Ati, my helper kat situ gak tengok TV and Irfan cam biasalah bergentayangan di merata tempat. Pastu cam biasa kalo mama dia tak layan dia main dia akan gigit saye di pelbagai sudut. Semalam dia gi gigit telinga. Disebabkan tertekan tido terganggu saye masuk bilik and mintak tolong Ati tengokkan Irfan jap.

Sekali kan I tertido sampai Subuh yuu.... Hohhh heaven cam dah masuk syurga. Pastu pagi nie gie la tanye Ati Irfan tido kul bape semalam. And Ati cakap kul 4 pagi. Hahahaha! Saye tak pernah suh Ati stay lebih dari kul 10 malam, suh dia tido awal so that esok leh bangun awal pagi2 dah kemas rumah. Owh she passed the test! Bile dah buat sekali rasa cam nak buat selalu pulak. Hahahaha!


Three

Pagi nie termelawat blog sendiri nak tanye khabar. Suddenly terkagum dengan ticker untuk harini....


We've been married for 3 years, 3 months, 3 weeks and 3 days today. Maybe we can have dinner at After 3 tonight Mr Hubby? Hahahaha!

Irfan Sakit Lagi

Sebenarnya dah makin lupa akan kewujudan blog sendiri maka sebab tue lah tak date. Huhu... Been so busy with so many responsibilities and Irfan sakit lagi. Remember last time Irfan was warded sebab high fever 41.5 degree. This time around suhu dia 42 degree. Masa tu dah kul 2 pagi. 3 hours before that dah ade kasi ubat Voren yang kuat tue untuk turunkan suhu badan. And ubat tue bleh kasi every 8 hours jek. Since after 3 hours kasi suhu Irfan makin naik kami dah takde choice terus rushed him to the emergency room.


Doctor yang on duty time tue doctor muda. Dia telan air liur bile tengok reading suhu Irfan. Nampak sangat obvious dia kaget. Nantilah kalo ade kelapangan sentuh laptop akan citer detail lagi. Tak best nie taip blog pakai Samsung tab.


Published with Blogger-droid v2.0.1

I Hate Stairs

I hate stairs. Sumpah. Hate hate hate! I wish there are esculators everywhere. I tak suke bukan sebab I gemok k. Masa slim kat UTP lu pn I dah tak suka tangga. Tanye Cena my x-roomate kalo tax caye. Huhu...


Dulu masa trip to Langkawi (zaman kurus di UTP) masa tengah amazing race I adalah antara yang paling depan. Jalan and lari kemain laju. Sampai bab naik tangga jek trus berderet orang potong T_T


Tue zaman kurus. Nie zaman gemok of koz la berlipatkaliganda bencinya kat tangga. Okla sekian entry takde makna by emotional mom yang penat naik turun tangga. Hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.1

Gambar New Maid

Ok 2 entry pasal maid yang kat bawah tue adalah dah lama taip actually tapi simpan dalam notepad, tak sempat nak post. Huhu... Nie entry yang nie adelah taip secara live. Hahaha! Nie adalah entry terakhir pasal new maid, if ade issue jek baru saye post lagi.

Sedar tak sedar dah 3 minggu okay new maid nie dok dengan kami sekeluarga. Japgi kitorang nak gi Brunei cop passport dia.. Yeahh we're still playing safe, pegi bawak keluar Miri dulu untuk cop pasport dalam 2-3 bulan baru apply PTW untuk dia.

Sebab pengalaman dengan maid lama, by 3 bulan memang dah tak dapat sembunyikan true color dia cemane. Even saye pernah terbaca 1 kajian tulis,kite kene amek masa at least 4 bulan baru leh nampak someone tue cemane. And for husband and wife, kene hidup at least 4 tahun dulu baru kite start kenal bebetul pasangan kite.

Ingat tak bile saye mule terpikir nak amek maid lagi sekali, my aim is to have a maid yang saya boleh buat macam family sendiri. And alhamdulillah so far I can feel the spirit. Teringat dulu penatnye saye nak berlakon 2 watak kat rumah nie, watak tegas depan maid, and my true self depan husband and Irfan. And now saya treat seme sama jek. Saye boleh arahkan my maid buat itu ini, at the same time saya ajak dia tengok movie atas sofa sekali dengan saye.

October was a busy month, memang tak ready bile maid tu datang rumah. Saya suruh je dia buat pape yang dia boleh buat sementara saya buatkan jadual keje untuk dia. Now October dah berakhir, saye pun siapkan jadual keje dia and dah clear cut ape yang dia kene buat dalam rumah tue, and things are going very well now.

Walaupun baru 3 minggu dengan kami, dia dah sama2 bersusah payah dengan saya untuk jage Irfan. Dah sama2 susah payah helping each other out and I really love this relationship. Don't remind me about being too early to judge a new maid, I already know it. I'm being careful, cuma buat waktu nie izinkan saya enjoy the good feeling sebab cam dah lama suffer. Hahaha!

She's very okay so far. My only complaint setakat nie hanyalah sebab dia jenis muke payah nak senyum jek. Memule ingat dia tak suke ke ape, tapi bile tengok gambar2 dia posing seme payah nak senyum. So memang nature dia camtu ah kot. Tapi sejak dok dengan saye nie, asek gelak jek keje dia sebab saye kan cam asek wat lawak bangang kat umah nie. Huhu...

And bile kami keluar memana, kami tak rasa berat hati nak ajak dia keluar. Kalau maid lama kami tak suke sangat ajak dia keluar. Mungkin sebab terpaksa berlakon serius dalam kereta. This time, kalo leh nak ajak jek dia ikut kami gi memane, tapi tak seme dia nak ikut. Huhu...

Kat Miri nie mostly orang panggil maid as helper, and I will start using it from now on. Ade one time tue x-majikan my helper tue call dia, anak dia yang my helper jaga from umur 1 bulan sampai 3 tahun rindu nak cakap dengan dia. Surprisingly kan saye tetibe cam worried, takut x-majikan dia nak dia balek. Adakah bermakna saya dah jatuh sayang padanya?

Honestly yes. I love to see the beautiful relationship between her and Irfan, leh peluk2 depan TV. Lucu tengok diorang cam adik dengan kakak dah. Pernah 1 time tue Ati nak suap Irfan makan. Dia suruh Irfan duduk and baca bismillah dulu. Duduk tue Irfan retila, nak bace bismillah tue manelah dia reti. Pastu lambat sangat Irfan nak tunggu Ati tue suap, dia gi terjah dalam pinggan makan. Hahahaha! Mengutip laa si Ati tue atas lantai. Pastu gi buat bende sama lagi suruh baca bismillah. Haiihh pape la korang..

Pastu ade 1 hari plak tue, Ati pakaikan Irfan pampers. Tak sempat pakai seluar, Irfan dah bangun lari sambil tanggalkan balik pampers. Ati kejar nak amek Irfan balek, Irfan plak cam geli kene kejar, makin laju lari bogel2 sambil gelak2 orang kejar dia.

And banyak lagi. So far, dia nampak sabar jaga Irfan. Perasaan saya now adalah cam dah ade anak pompuan yang besar yang dah leh harap untuk jage adik and kemas rumah. Hahaha!

Tapi saya sedar keindahan nie takkan lama. Ati baru umur 20 tahun. Muda sangat lagi. Dia pun akan ada perasaan untuk kawen nanti, perasaan untuk ade family sendiri, etc. And saya tahu one day saya akan kehilangan dia jugak one day. Takpe, itulah adat amek maid. Cuma setakat nie saya bersyukur sebab at least memang rasa dah ringan beban hidup. And adelah teman bile hasben gi offshore.

 2nd day

 @ Sugar Bun

@ Esplanade


So since I treat my helper totally different dengan yang lama tue, let see how it goes. I will update from time to time.

Old Maid vs. New Maid

Ok nie antara perbezaan maid lama and maid baru yang kami dapat detect so far:

1) Maid lama dari Jawa. Bahasa cam kasar sket, sampai agak banyak kali kecik hati sebab rasa cam dia tinggikan suara kat saya. Padahal tue nada standard dia. Kawan2 saye yang maid dia Jawa pun cenggitu gak.

Maid baru dari Pontianak. Boleh land travel jek masuk Miri pakai bas. Bahasa lembut and sedap didengar. Plus dah pandai cakap Sarawak sebab dah 3 tahun keje kat Kuching previously. Siott jek I tak pandai cakap Sarawak lagi.


2) Maid lama tue bijak sangat, tue antara silap kitorang. Maid lama belajar habis sekolah menengah okay, pandai English and siap tau nak convert currency Malaysia-Brunei-Indonesia. Maybe sebab bijak sangat and umur lagi tua dari kami so rasa rendah diri as maid tue kurang, sampai dah pandai melawan dah hujung2 tue.

Maid nie setakat sekolah rendah jek, tak mampu sambung belajar. And umur lagi muda 7 tahun dari kami. Senang hormat and dengar arahan so far.


3) Maid lama pandai buat keje rumah tapi kurang berkenan cara jaga anak. Since dia memang dah ada anak, awal2 tue ala2 berlagak terer jaga anak sampai konon2 nak ngajar saya cane nak jage anak instead of saya ajar dia. Tapi dia sangat takut kalau Irfan nangis, sampai kalau weekend tue kalau boleh taknak pegang Irfan langsung sebab takut Irfan nangis depan kitorang. Segan la tue kot, konon pandai jaga anak tapi Irfan takmau dengan dia.

Maid baru berkenan both so far, jaga rumah and jaga anak. Maybe sebab pernah experience keje kat Kuching 3 tahun. Jaga 2 orang anak, yang paling kecik dia jaga dari baby tue umur 1 bulan sampai umur dia dah 3 tahun, pastu majikan pindah gi KL, maka dapat kat saya maid tue. 1st day basuh pinggan kat rumah saya dia datang tanya, "Akak, botol Irfan nie nak basuh pakai sabun basuh pinggan yang sama ke?" A very sweet question from her. Hihi..

Pastu dia tahu Irfan takut orang tapi sangat berusaha nak rapat dengan Irfan. Irfan nangis pun dia cuba jugak dukung and now memang Irfan dah kawan2 and main2 dah dengan maid baru nie. Less than 3 days okay, seme orang kagum. Mungkin memang dah ada chemistry.

4) Maid lama datang freehair, and nak kene warning bab2 semayang. 2nd maid alhamdulillah bertudung and memang nampak jaga semayang so far. Pandai zikir, and hafal surah Yasin okay, tue yang tak tahan. Haha! Dia dodoikan Irfan sambil bace Yasin tak tengok buku pun.... So far hari2 tepuk2 Irfan sambil zikir2. Katanya "Irfan suke dengar baca al-Quran kak.." Husband pun cakap maid baru nie mulut dia cam ringan nak baca zikir, lenggok baca pun memang ok, tak nampak cam buat2.

5) Maid lama hipokrit sket. Dulu sampai2 rumah jek stay up 1 malam lipat kain 1 bilik even saya dah suh start keje esok. Over rajin sampai bangun pagi bengkak mata. Huhu... Pastu depan saya langsung tak pernah sentuh TV tapi bile tengok CCTV sepanjang hari tengok TV. Irfan membesar dalam kantung kain batik yang dia sangkut kat badan sambil tengok TV.

Maid baru nie movement dia so far nampak cam honest and tunjuk dia nye true color. Selamba jek gi dok tengok TV masa kitorang ade kat living room gak. Takdela nak control so far, action dia seme natural so far. Pastu bile ajak gi kedai pilih baju and sandal, selamba je pilih yang dia nak, straight to the point jek. If yang lama "Terpulanglah ibu nak beli yang macam mana..." Haa gitu

6) Maid lama pandai sket bab2 offer keje. Contoh masa tengah tengok TV offer nak bancuh air ke tak, nak goreng pape ke tak. Maid baru nie nak kene suruh baru buat. Tapi takpe janji tak hipokrit. And keje2 yang saye suruh dia buat so far memang puas hati, cuma memang nak kene suruh. Dia tak berani nak buat initiative, buat ikut arahan jek.

7) Maid lama suka masak. Saye dah cakap masak tue keje saya tapi dia nak gak tolong saya masak sebab suke masak. Dah banyak resepi dia dapat free2 dari saye sepanjang keje kat sini, kalo balik Indon bukak kedai makan sure laku. Haha!

Maid baru nie awal2 dah ngaku tak pandai masak. Pandai kemas rumah and jaga anak jek katanya. Tapi dia boleh tolong potong2 and goreng2 katanya. Okaylah, memang masak bukan KPI dia pun.

8) Maid lama tak cun, sebab dah tua kot. Maid baru nie masih remaja, cun la gak. Hahaha! Owh dulu maid lama saye sangat risau kalo dia curik laki I. Hahaha! Nie walopun maid baru lagi cun and lagi patut risau, surprisingly tak risau. Maybe sebab I trust my husband. So abang, jangan persiakan kepercayaan saya k. Haha!

9) Maid lama suke berkebun and bercucuk tanam. Maid nie tak sempat test lagi bab kebun2 tapi nampak gaya cam takde initiative nak kemas2 pasu bunga kat luar so saye assume dia tak minat kot. Nie nanti to be confirmed. Hahaha!

10) Maid lama suke senyum walopun tak cun. Yang nie payah senyum sket. Dia senyum bile tengok saye wat lawak bangang jek kat rumah. Owh dulu dengan maid lama berlakon serius depan maid. This time memang saye natural flow jek. Ade 1 night tue saye wat lawak ape ntah kemain lucu, gelak dia tahap tayang gigi jek. Haiihh...


Eh dah 10 bullet point. Ok la nanti sambung. Bye

Maid Intake (haha)

My life was a bit tunggang langgang lately. So busy at work sebab musim busy dah bermula. Nature keje saye kan busy bermusim. Pastu, so busy being a mom untuk anak yang makin besar makin buas. So busy being a wife. So busy taking care of the house. So busy with the weekend jobs. I start to forget and overlook many small things. Dulu selalu kutuk hasben sebab ingatan tak kuat. Tapi now ingatan saya lagi lemah dari dia. Aisehhh....

Selalu ngadu kat mama rasa cam penat yang dah tak mampu nak handle. Rasa cam nak bercuti tido kat spa 7 hari 7 malam. Otak saya rasa cam perlu kene reset and restart balik. But mom said the only thing that I need right now is a maid. Yes, again.

Proses pencarian maid dah cite dalam entry nie and alhamdulillah now maid tue dah selamat menetap dalam rumah nie. Overall process amek maid untuk kali nie adelah totally different compared to the previous one. Sebelum tue sila refer balik entry nie, see how excited I was bile memule nak amek 1st maid tue. Ade 3 perbezaan utama dalam proses amek maid nie.



Perbezaan 1

1st maid, beria sket since 1st time amek kan. 1st time pegi tengok muke dulu berkenan ke tak. Takdela cun mane, dah tua 30 plus umur and dah ada 3 anak. Nak kate berkenan takdela berkenan sangat tapi sebab cam ala2 dah desperate housewife lagi sebulan nak beranak and tak jumpe sesape yang leh jage anak, maka ameklah.

2nd maid, tak tengok muke ape. Import direct dari Pontianak, sampai Miri jek terus angkut masuk rumah. Masa amek nak pengsan tengok sebab agak cun, muda remaja baru 20 tahun, slim gitu tapi dah experience jaga anak and buat keje rumah.


Perbezaan 2

1st maid, siap buat meeting khas and latihan intensif dengan hasben, cane nak treat maid. Siap bentang dalam paper ape bagai. Nak bahasakan ape, nak suh wat keje ape, etc. Seme agak sistematik and skema.

2nd maid, since ejen call ngejut cakap dah ade maid and suh amek terus, amek jelah tanpa preparation. I was planning to stay back at office to complete my works when the agent called asking me to take her now, sian dia datang Miri taktau nak letak kat mana. Ahhh stress gile masa tue keje tak siap kene balik amek maid plak. Haritu ade ofismate tanye, ape strategy this time? Terdiam saye takley jawab sebab memang tak sempat nak strategize ape. Huhu...

Perbezaan 3

1st maid, saye memang set mind nak treat dia as maid tapi still as majikan yang baik. Dulu bahasakan bibik-ibuk dalam daily conversation.

2nd maid, I want a new inclusion in my house who I can treat as a family. Yes we are ready to receive a foreigner into our house that we would like to convert her into a family member. I never call her bibik so far, panggil nama jek. Ati namanya. And dia panggil saya kakak. And I ask Irfan to call her as kakak instead of bibik. Nie tak bermakna saya akan berlembut dengan dia yer. I will scold her that way I scold Irfan, coz family members scold each other jugak kan? Hihi...

Perbezaan 4

1st maid, pakai official agent. Yerlah 1st time, tatau prosedur ape lagi. Dulu tabur duit jek kat agent suh setelkan seme bende.

2nd maid, dah ade experience untuk gune backdoor, legally. Haha! This time carik individual yang leh tolong, so yang lain arrangekan sendiri. Jauh lagi jimat.


Perbezaan 5

1st maid, kitorang banyak control depan dia sebab konon nak berlagak serius. Kalau naik kete tue, kitorang banyak senyap jek tak pun cakap mende2 serius jek depan maid. Ntah rasa masih ada gap maid-majikan tue even kitorang masih treat dia as a part of the family

2nd maid, free flow jek kitorang nak buat apa and nak cakap pasal apa, dia dengar jek seme bende kitorang bebel kat rumah. Haha!


Ok nie baru perbezaan proses saya amek 1st and 2nd maid tau. Perbezaan antara 2 maid tue sendiri pun banyaaakkk tapi tue next entry lah.. Uhhh, abesla entry raya I... Hahaha! Selamat hari kaya korban seme orang. Percayalah bahawa setiap pengorbanan itu ada ganjaran di sisi Allah. Owh sempat jadi ustazah sebelum endkan entry...


Irfan's New School + Intro Maid Baru

Dah banyak kisah tak sempat diblogkan. Nak update pakai henfon tapi dah nak seminggu broadband handphone tue tak dapat access internet. Mongok laa... I tukar DIGI kang.. Ok, kisah raya belum lagi kan. Nie lah akibat lambat post entry, terus hilang mood. Kisah maid pun belum kan? Ok, intro dia I will include in this entry, detail panjang dia esok2 k. Haha!

Sebenarnya sangat harap dapat maid masa early October since lepas raya haritu ade issue sket dengan babysitter Irfan yang buat home-based nursery tu so dah tamau anta sana dah. Owh dia takdela jahat ke ape ke, cuma dia ade personal problem sket yang secara tak langsung efek kat kitorang sekeluarga. So tamau terlibat. Huhu....

Agak serius maid-hunting. Dulu tak berapa penat hunting maid sebab pakai agen jek. Nie cam buat sendiri kan, kene jumpe banyak2 orang untuk cari maid. Pastu jumpe la sorang yang reliable, dah bitau seme requirement, dia gi balek carik. Tapi dah nak masuk bulan Oct tak dapat gak cari so terpaksa carik alternative lain.

Kat Lutong nie (dekat my ofis and my house) ade 1 nursery/tadika/daycare (sekaligus). Dulu tiap kali lalu depan tue selalu cakap "Bestnye kalo nursery nie tak Cina" Mama datang Miri dulu pun banyak kali saya cakap mende sama. Sebab kat sini tak banyak nursery Melayu. Pastu one day tue nape ntah tetibe ade force yang bawak saye pegi nursery tue untuk jumpe principal dia. Padahal tak pernah pun survey and dengar testimoni orang pasal nursery tue, mungkin sebab semua ingat tue nursery Cina sebab banyak gila tulisan Cina kat building dia.

Till now saya cam tertanya2 nape saye leh gi sana tanpa pikir pape. Konfiden jek gi drive lepas ofis hour. Dipendekkan cite, bile dah masuk nursery tue, terus jatuh cinta pandang pertama. OMG, itu nursery panel Shell rupe2nye, kalo staff Shell dapat subsidi lagi. Yang lucu, staff Shell pun tak ramai tau gak. Haha! Pastu yang lagi OMG kan, more than 50% memang Malay kids. Caretaker dia pun ade Islam pakai tudung seme, cuma principal dia je Cina.

Almost sejam saya kat bilik principal dia tue, tanya macam2. And rezeki Irfan, ade 1 slot kosong untuk range umur Irfan sebab ade staff Shell pindah KL, so angkut anak2 gi sana sekali. Nursery tue orang akan book setahun awal normally and cepat full. Next enrollment sepatutnye hujung tahun nie baru bukak balik. Memang rezeki Irfan....

Weekend tue hari Sabtu terus bawak hasben and Irfan sekali gi nursery tue. Nak suh hasben evaluate plak, ok tak nak hantar Irfan. Yes terus approved. Building tue 2 tingkat, tingkat atas classroom, tingkat bawah cam playground. Banyaaaakkk gile mainannnn yang besssttttt! Irfan jenis takley dok diam, kene buat or main something, so that environment looks good for him.


Nie gambar nursery tue dari luar


And dapat Tshirt upon registration


Tapi nak masuk sekolah nie kemain kene shopping sakan ala2 baru dapat newborn. Sebab kat sini dia cam hygenic and sistematik. Kene bawak tilam and set tidur sendiri (babycot dia provide). Kat sini dia ajar tidur bersistematik atas katil, so if masuk bilik tido dia penuh babycot bersusun. Cam asrama pelarian asing. Hahaha!

Pastu termometer, set pinggan, set toilettries dan segala keperluan baby memang kene beli untuk tinggal kat sana. Diorang tak share dengan baby2 lain. Cadar2 and sarung bantal tue seme tiap Jumaat dia akan return untuk kite basuh. Tilam dia akan jemur seminggu sekali, etc. Pastu makan pun ade sistem, kene makan kat meje makan khas, etc.

Tapi nak tunggu masuk sekolah tue 3 hari terakhir di bulan Sept kene mintak tolong makcik imam yang jage Irfan weekend tue untuk jage Irfan full time. 1st day lari dari babysitter lama siap terpaksa bawak Irfan gi ofis lagi, tunggu hasben abih miting kat BWE then pass Irfan kat dia. Drama kan? Huhu... Sebbaik ade makcik imam tue. Dia memang baik, tapi Irfan dah besar sangat dah, dah tak berjalan dah. Keje now lari2 and terbang2 jek. Rumah makcik imam tue rumah kampung yang sempit and banyak perabot. Sian kat Irfan... Nak hantar jarang2 tue okaylah.

Owh untuk masuk nursery tue, kite kene buat 1 essay pasal anak tau. Kene cite details pasal perangai anak, jadual makan minum dia, anything laa pasal anak so that dia and the staff paham anak kite cemane and senang nak handle. So malam before nak hantar tue I stay up okay wat essay. I taip blog pun tak selama tue. Hahaha!  Macam2 peringatan saye tulis dalam essay tue. Banyak gile perkataan "Be Careful". Haha!

Pastu asek mintak maap in advance. Memule sebab Irfan takut orang, so mintak diorang sangat2 super sabar 1-2 bulan pertama tue. Pastu buku2 kat nursery tue cam cantek kemas jek tersusun, Irfan plak species suke koyak and makan buku, so mintak maap lagi. Rumusan essay, mintak maap kalo Irfan tunggang langgangkan nursery tue cam dia buat kat rumah kami. Hahaha!

1st day hantar Irfan kat nursery baru tu pun drama. Siap hantar dengan hasben lagi, cam nak register anak masuk sekolah asrama. Hasben gi punch lu kat ofis pastu balik rumah. Yela sebab nak angkut barang2 tilam, besen mandi ape seme bagai, I need extra hands to do that.

Dah sampai nursery 2 orang caretaker comel berbaju uniform pink kuar dengan penuh ceria and nak amek Irfan. Saye kaget. Saye sebenarnye nak mintak tolong dia angkut tilam tue ape seme, Irfan biar saya dukung lu sebab takut dia freak out tengok orang baru. Tapi tetibe Irfan sengeh hepi gile akan adik2 caretaker tue. Terlopong jap saye lalu terus pass Irfan kat diorang and saye plak yang ngangkut2 seme barang.

Hoh! Bapak lega bile Irfan tak meraung2 nangis. Balik amik Irfan petang tue pun dia ceria jek. Ahhh hilang separuh beban dunia okay bile tengok situasi tue. Maklumlah sepanjang Oct nie saye sangat busy kat opis, x-babysitter plak tetibe wat perangai, job mekap pun banyak, rumah bersepah tak sempat kemas, etc. Pening tau!



Nie Irfan  masa 1st day. Walaupun rambut kusai masai baru bangun tido tapi sangat ceria di nursery baru. Mungkin ada chemistry dengan location and para penjaga. Alhamdulillah... So bile Irfan dah masuk nursery baru nie memang life dah lega sket . Sebab bleh amek Irfan sampai 5.45pm and nursery-ofis naik kete dalam 3 minit je kot. Ofis hour sampai 4.30pm kat sini. Yess 5.45pm memang still awal if ade banyak keje kat ofis tapi at least kat sini boleh amek lambat with certain reasonable charges. If x-babysitter dulu memang dia tak kasi amek lambat langsung sebab dia pun nak kene amek anak dia balek sekolah gak petang tue.

Bile dah almost 2 weeks Irfan masuk sekolah, tetibe lelaki yang nak tolong carikan maid tue call cakap dah jumpe maid as per our requirements. Hmmmm... konfius la plak nak amek ke tak. Memang nak amek sebab nak suruh kemas rumah and jaga Irfan masa tengah wat job mekap, cuma persoalan nak amek now ke tak.

Sebab dah bayar nursery Irfan full. Registration + monthly saje dah nak RM1k, beli barang2 sekolah Irfan lagi, pastu wat kabinet dapur baru lagi, nie nak kene bayar upah ejen RM3.5K, owh benkrap! Haha! Tapi pikir2 balik, takut dah susah nak dapat, amek jela terus. So at least 2 minggu nie dia focus kat keje rumah lu. next month baru half day kemas rumah and half day jage Irfan.

Yes I will still send Irfan to school. Saye nak Irfan bergaul, dia kan takut orang. Pastu Irfan nie banyak sangat energy terpendam. Saintis cakap tenaga pendam lakur. Hahahahaha! Saye nak dia luahkan extra energy dia tue dengan main2 dengan kawan2 and mainan2 kat sekolah so that malam tue dia dah penat and jadi good boy and tido awal seperti mana yang berlaku sejak dia masuk sekolah selama 2 minggu. Memang good boy gile Irfan bile pegi sekolah. Saye pernah masuk tengok sendiri Irfan tercungap2 lari kejar bola sampai peluh2 and mulut bunyi "Woh woh.." (tu bunyi lelah berlari k)

Owh btw, nursery nie amek baby seawal 2 bulan sampai umur 6 tahun. Sob sob.. if tau awal masa baby lagi dah hantar kan. Sebab so far nampak cam okay... Sistematik and caretaker dia pun well trained. Principal dia monitor pakai CCTV jek dari bilik ofis.

Pastu bile hantar nursery nie, adela a few mede baru saya belajar pasal parenting sebab nursery nie selalu share pamplet2 pasal buku ke, etc. And saye baru tau Vitagen is good for baby, ingatkan tak elok sebab manis. So silela kasi anak anda Vitagen k.. Haha!



The New Maid

Okay now cite pasal maid baru plak. Maid itu adalah dari Pontianak, land route jek untuk masuk Miri tapi 2 hari journey. Kuang kuang... Do you remember the abang yang pernah ubatkan Irfan dulu? Saye panggil dia abang psikik sebab dia cam hebat leh nampak banyak bende. Ok, lepas treat Irfan, abang tue selalu laa check and tanya khabar Irfan from time to time.

Hari yang sepatutnya our new maid tue sampai kebetulan plak abang tue datang tanye khabar Irfan. Lalu saye cite la dah nak dapat maid. Dia pun lega dengar sebab ade mintak tolong abang tu tanye2kan gak. Saye cakap la maid tu on the way now, should be sampai today. Abang tue tanye maid tue dari mana. Saye masa tue tersalah cakap dari Kalimantan. Terus muke abang tue berubah jadi keruh.

Dia tanya saye dah tengok ke belum maid tue, dah interview ke belum, etc. Muke dia cam risau sampai saya pun jadi risau gak. Yerla kami manela interview ke ape, men gamble jek. Maid tue bukan ready stock cam last time, leh pegi tengok lu. Nie kene pegi cari and wat balik Miri. So memang tak tengok muke ape. Pastu cakap kat abang tue if maid tue dah sampai rumah nak ajak dia dinner so that dia leh scan maid tue okay ke tak. Hahaha!

Tetibe petang tue dalam kul 3 petang, abang tue SMS saya tanye ejen lelaki tue cam fizikal yang dia describekan tu ke? Saye cakap yer, and tanye naper. Dia cakap diorang dah sampai Miri, ejen lelaki tue nampak okay and maid tue pun nampak cam boleh harap. I was speechless... Betul ke abang nie... Huhu.... Pastu dalam setengah jam pastu husband plak call cakap ejen tu call dia cakap dah sampai Miri. Wuwuwuwu.... Owh hidupku diselubungi manusia mistik. Wahahaha!

Walaupun takmau mengharap sangat, tapi saya memang harap 1st impression is a positive one. So bile dengar abang tu cakap gitu saye takdela percaya bulat2 tapi at least lega sket. And now dah nak masuk 2 minggu dah new maid tue kat rumah saya. So far so good. I know it's pretty much early to tell (cam last time pun awal2 kemain perfect) but at least my 1st impression is good. Ade yang keje 3 hari dah takley masuk kan, even ade yang sehari jek. Tapi so far dah 2 weeks.

Maid lama saya dulu saye amek masa saya tengah pregnant. She was really good with the housekeeping. Saya perasan, my complaint started bile dia start handle anak. This maid plak saye suke cara dia handle Irfan. And surprisingly Irfan baik dengan dia dalam masa 1.5 days jer. Mungkin ada chemistry jugak. Once again, still early to tell but at least dah hilang lagi separuh beban dunia, temporarily. And now Oct is about to end. Semoga musim busy kat ofis turut surut, lalu boleh melalui rutin harian dengan gembira. Huhu...

Okay next akan try buat entry panjang pasal new maid, progress yang kami perasan so far. Hihi... Owh alaaa kene buat 5 bullet points for PPA plak dah.... Conflict of interest...




Bengang Padanya

Sebenarnye dah lama bengang tapi since dia tak kacau life saye i just live with it. Makin tua nie tak sangka makin banyak revolusi kehidupan yang berlaku kan? Saye pun mungkin tak sedar if saya dah jauh berubah tapi saya harap perubahan yang saya alami adalah ke arah kebaikan. Ya Allah, saye pohon perlindungan ke atas jalan hidup saya.... Tetapkan hati saye agak tak terpesong...

Sedih dengan someone nie yang dulu sama2 innocent masa zaman belajar. Sama2 pernah mengadu nasib, kongsi hati dan perasaan, etc kini dah makin tersasar dalam arus kerjaya.

Bengang jek bile status kat Facebook kemain sayang cinta kasih kat wife tapi kat belakang berhibur dengan pompuan lain. Alasan, wife lain. Aku sayang wife aku. Urghhh!!! Cam konon takut Tuhan tapi keep buat dosa tanpa rasa bersalah.

Once again. Yer dia tak kacau saye so saye pun simpan jela dalam koleksi rahsia. All I can do is just bersimpati tiap kali tengok muka the innocent wife....

Published with Blogger-droid v1.7.4

The New Maid is in Town

I'll be meeting the new maid in less than 1 hour from now. Will update the progress from time to time. Eh short update ala2 posting kat Facebook. Haha

Published with Blogger-droid v1.7.4

Rasa Bersalah

Owh harini telah terjerkah sorang nie di luar sedar. These few weeks adalah sangat busy. Everyone start dari reservoir sampai ke terminal expect the best assistance from me. Seme expect saya attend macam2 meeting and buat macam2 bende at the same time which end up saye tatau nak focus kat mana satu and end up seme tak siap full. So sorry from the bottom of my heart to that guy yang saye jerkah tadi. If you read this, u know who u are and this is my explanation. I was not ready to accept any jokes just now. Sorry....

Published with Blogger-droid v1.7.4

Getting A New Maid

Most of you might already know that we've been maidless for 8 months already.Yer betul, kite boleh hidup tanpa maid. Saye dah sedar mende nie before decide nak amek 1st maid dulu lagi. It's just that we want to have a better life.

Saye tau kami masih okay if takde maid, but in order to keep our house to the standard that we want, it is kinda big challenge. Hasben adalah sangat pembersih orangnya. Dengan busy kat office nye, dengan anak buasnya, dengan hasben selalu gi offshore nye, dengan weekend pun ade part time job. Yeahh I'm exhausted to sort things out up to my standard with this condition.

Saye ade kenal sorang akak nie anak dah ramai tapi lupa berapa kuantiti. She used to compare her life with mine. Kononnye "Akak dah anak 4, survive jek takde maid" Tapi ya Allah kalo gi rumah dia rasa cam simpati gila. How does she raise a family with that dirty environment. Dapo busuk dengan makanan basi, pinggan kotor dah tinggi cam kondo, toilet hancing, etc. Yeahh if that is the surrounding that I want to have, yes I can say the same thing, I can survive effortlessly without a maid.

Dulu masa pregnant saya stop buat mekap terus. And even after dah beranak pun berat sangat nak start balik sebab lepas beranak tuka keje baru kene focus kat situ dulu. But then hasben yang sangat beria suruh saya start balik. He's been my PA for quite some time. He arranged everything, my schedule, the bookings, phone calls, etc saye tunggu angkat beg pegi mekap jek.

Tapi tak lama kemudian beban keje makin bertambah. My husband's manager suddenly mintak tukar keje due to personal issue. He's a good manager, dia pindah company mana2 seme anak buah ikut, but this time around dia tak kasi anak2 buah ikut coz he's leaving not because of the company. So bile dah lose a manager, the current assistant manager which is my neighbour sebelah rumah kene naik jadi manager and indirectly hasben pun ala2 terpaksa "acting" as assistant manager. Pastu since manager yang best tue dah quit, tetibe cam ade ramai yang quit at the same time so dengar ura2 hubby akan kene transfer ke Kemaman on attachment basis sementara dapat replacement. Iskkk..

So he's getting very busy now. Dah fail dah jadi PA, dah overlook banyak bende sampai ade clients mekap komplen2 lambat respon ape seme. Sob sob... Huhu... And saya pun not bad gak busy kat ofis. Aaaahh sangat penat nak commit macam2 bende. Irfan plak is not an easy kid. Takley anta kat orang sebarangan untuk jaga, even my friends pun takut nak jaga dia. Hahaha!

So to ease our daily life, we decided to get a maid again. As I said, kami tak pernah serik. Like the previous one pun, sempat la merasa indahnye hidup berkeluarga. Balik2 rumah jer dah bersih. She used to be a perfect maid, I acknowledge that tapi tue lah gatal nak kawen plak. Mungkin silap sebab terlalu biar dia bebas dengan henfon, sampai focus dah lari dok khayal nak kawen sampai lap meja setengah depa, sejam pun tak siap lagi. Panggil kene jerit 4-5 kali baru perasan, etc.

So since dah decide nak amek maid, macam2 resource kami cari untuk dapatkan maid in a cheap way. Sebab dah serik bayar ejen mahal tapi tak sampai setahun pun kekal. At least this time around, if dia tak stay lama pun takde la rasa rugi sangat. Kami agak berhati2 this time.
Aritu dah berkenan sorang, dah siap wat medical ape lagi, tapi ejen plak yang problem. Dah foresee akan ade problem if amek thru ejen tue, terus tak jadi amek. Pastu penah gi interview maid yang majikan dia mati tapi orang lain dah amek plak. Pastu pernah nyaris dapat maid free yang gamble datang Miri carik keje, pastu orang tue nak keje kat kedai makan plak.

Dipendekkan cerita, akhirnya jumpe sorang nie, Indonesian yang pernah keje kat Miri nie (with Shinyang) if orang mintak tolong cari maid, dia gi balik cari. Bayar upah kat dia jelah, so a bit cheaper dari amek from agent. Dipendekkan lagi (macam tak berapa pendek jek) Selasa nie we'll be receiving a new maid into our house. Tapi tataulah sampai ke tak. Hahaha! For us, if it is good to us, insyaallah sampai lah tue. If tak sampai, maybe she's not meant for us.

Harapan kami cuma satu, to get a maid that can be a part of our family. Dia tolong saya and saya tolong dia gak. So any updates nanti saye akan update lagi yer. Huhu..

Busy October

Wahh rasa cam dah setahun tak update blog. Ok I've been so sick last week. Asal usul kejadian ialah Irfan dapat flu dari ex-nursery dia. Pastu selamba mak dia jek (eh I la tu kan?) dia gi hembus hingus dia direct masuk hidung saye. Maka tak lama kemudian haruslah berjangkit. Dengan hasben sekali berjangkit sebab Irfan nie konon sangat suka berkasih sayang tapi salah konsep, abih air liur hingus seme hinggap kat muka. Lalu sakit la kami 3 beranak.

Start flu teruk Jumaat malam tue. Saspen tahap monyet nak lintas jalan sebab weekend tue kene mekap 4 orang bakal pengantin okay yang nak datang buat trial mekap. Since taknak memburukkan keadaan hingus mengalir depan client masa tengah mekap, saye telah overdose Clarinase, sejenis ubat selsema yang sangat powerful. Owh terus hari Isnin didiagnose sebagai low blood pressure lalu dapat MC hari Isnin. Sebab tue la tak sempat update blog, now dah getting better dah.

Ok, Oct is a busy month for me. Keje berlambak2 kat ofis. Owh bukan I sorang jek yang busy, Field Planner lain pun seme busy sebab now tengah musim LTPF (tolong la jangan tanye, malas nak explain haha!) So sila berhati2 kalo nak kaco Field Planner bulan nie yer sebab kami nie species kacukan. Kadang2 leh jadi rimau. Hahaha!

Pastu start this month, saye macam dah takde weekend sebab dah  fully booked untuk kerja2 mekap. Aaaa pengsan. Disebabkan sangat busy, terpaksa miss untuk attend Mary Kay nye Red Jacket University at KK bulan nie. Sebenarnya tak sabar nak cerita pasal sekolah baru Irfan tapi alaaa dah ngantuk nie. Ahhh semoga October akan berakhir dengan cepat....


Kisah Irfan di Bulan Puasa 2011

Tahun nie adalah tahun ke-2 jage Irfan masa bulan puasa. Owh before that cam biasa lah, entry puasa dah nak abih raya baru nak buat. Haha! Tahun lepas bulan puasa masa Irfan baby lagi, tak sampai 6 months lagi kot kan masa tue (tak mampu nak gune otak untuk calculate). Masa tue penat puasa sambil breastfeeding jelah. Now Irfan dah besar dah leh lari2, penatnye lain plak.


Nie masa program anak yatim kat Bintang Plaza. Kene sponsor anak yatim beli kerpeluan raya. Sebbaik share dengan Nadiah, senior Field Planner kitorang, sebab memang pening kepala nak layan anak sendiri yang buas + anak yatim lagi. Huhu...

Inilah saye and Nadiah and anak angkat kami

Perubahan paling ketara Irfan masa bulan puasa adalah tetibe jadi alim takleh bukak TV lain selain channel Oasis. Pastu sangat suke tengok Asmaul Husna dengan lagu tema Imam Muda. Masa tue jela saye boleh curik2 peluang gi toilet kencing berak wuduk and solat seme. Kalo tak asek berbelit jek kat badan. 



Video nie dah lama upload kat Facebook tapi baru nak share kat sini. Heh... See sangat khusyuk. Pastu kalo nak tido pun nak kene nyanyi lagu2 Islamic, kene zikir, kene asmaul husna, etc. Saya sampai serak2 tekak dok repeat asmaul husna tue 3-4 kali baru Irfan tido. Bagus Irfan, dapatla jugak pahala extra kat mama. Hihi...




Pastu masa bulan puasa Irfan tak banyak makan di siang hari tapi makan banyak time berbuka. Pastu waktu tido pun tetibe bagus. Mungkin sebab dah takde hantu dah nak main dengan dia malam2 (isskk muluutt) Haha! Pastu bangun plak awal, hari2 Irfan la yang dok kejut saye masak sahur. And dia pun busy skali nak tolong masak pagi2 buta seperti video di atas.

Pastu yang paling best dia tetibe tahu hormat orang solat dah. Kalo tak dulu time2 tengah solat Irfan gi langgar dengan stroller laa.. Pastu time sujud dia gi panjat atas belakang la, pastu time berdiri solat, dia gi berdiri gak depan kitorang sambil sengeh2 sampai banyak kali batal solat saye sebab gelak tengok dia dok sengeh2 atas sejadah.

1 day tue masa tengah solat kat masjid Ipoh (masjid fevret masa zaman bercinta, owhh sangat kapel serba boleh, lepas dating gi solat, haha!) saya bawak Irfan naik tingkat atas kat section wanita. Masa nak amek wudhuk kemain susah sebab dia freak out kot masuk tempat baru so asek nak berbelit jek, sampai kene berwudhuk sambil dukung Irfan.

Pastu masa start pakai telekung tue Irfan dah start nangis2 dah mintak dukung, saye biar jek. This time saya redha jek, dia nak strip dance atas sejadah tue pun saya tak heran, nak solat jek. Pastu masa start semayang tue Irfan dah melalak kuat gila satu masjid leh dengar sambil tarik2 telekung saya. Pastu bile saya start rukuk tetibe saya rasa pegangan Irfan dah takde. Tapi suara masih dengar melalak lagi.

Rupenye dia gi belakang nangis kat dinding sebab takmo kaco saye solat. Pastu bile nampak saye dah kasi salam tetibe dia gi datang rempuh dari belakang and nangis2 lagi. Dah dukung baru senyap. Maka sangat terharu sebab dia dah paham yang takleh kacau masa tengah solat.



Disebabkan dah konfiden Irfan takkan kacau time solat, hubby dah berani bawak Irfan pegi solat berjemaah kat masjid. Yes Irfan memang senyap jek sepanjang solat, sampaila tetibe ade jemaah lain datang solat sebelah hubby, Irfan marah space dia ade orang amek, marah sebab dah tak dapat dekat dengan papa dia lalu melalak2 dalam masjid. Sebbaik dah rakaat last. So pasni hubby kene dok paling tepi jek kalo nak bawak Irfan. Haha!

Pastu last perubahan tetibe boleh tido dengan proper. Dah pandai panjat katil kalo rasa nak tido. Kalo tak before this suke tido merata2 seperti di bawah meja makan, tepi jamban, celah2 baju kotor belom basuh, depan mesin basuh (kalo mesin tebukak ntah2 dia gi masuk tido kat dalam), etc.


Irfan di atas katil kecikknya. Actually nie babycot dia yang masa baby dulu tapi since beli yang convertible 4-in-1, leh convert jadi katil sampai umur dia 4 tahun. Oklah pas cite puasa cite raya la plak ek ikut turutan. Haha! Haiihhh... (dah tak ikhlas mane dah update blog. Haha!)

Mary Kay ESRS Training

Plan nak update pasal raya haritu tapi tunggu Krismas la kot baru update. Hahaha! Disebabkan ade banyak gambar nak share untuk entry raya, kite buat entry lain dulu. Hihi... Ok Jumaat and Sabtu lepas, me and my Mary Kay team ade join training by Mary Kay, 1st time buat kat Miri nie. Alhamdulillah takyah nak travel jauh2 untuk attend training.

Our sales director dari KL pun turun Miri sekali nak jumpe kitorang. Ahhh 2 hari yang best. Sesape yang nak join bisnes Mary Kay nie memang wajib attend ESRS (Essential Steps to Reach Success) training tue, saya pun tak expect impact training tue besar terhadap diri saya. Ingatkan join Mary Kay nak untuk untung jual produk jek, tapi as a Beauty Consultant, dia ajar ape value yang kite kene ade as a Beauty Consultant. Ala2 gi tazkirah pun ade. Hahaha!

Contohnye, masa topik pasal business strategy, masa kite kene fill up daily schedule, dia tak kasi kite buat Mary Kay over2. Dia suh bahagikan antara family and God. Keje kene no 3, God no 1, family no 2 yer.

1st day training dugaan purse hilang. Aaaaa bengang gile. Syarat nak pegi training tue ialah kene come with smile, tapi pagi tue memang moody abeh ah hilang purse. Tapi by tengah hari dah dapat balik dah purse. 2nd day plak Irfan demam plak. Tak tido whole night. Dah la diorang kasi homework untuk present. Pagi esok tue baru start wat. Aaa sangat ngantuk tak cukup tido.

Tapi sangat berbaloi sebab our group menang overall activities. Dapat banyak hadiah. Pastu lagi terharu sebab saye dilantik jadi best Mary Kay image haritu. Dapat hadiah lagi. Hihi... Best best


1st day of training


2nd day of training


So lepas nie our group ade plan nak organize a few event. Yang dah confirm ialah White Party, Pink Party, Kiss Party, Menicure & Pedicure Party. Nanti akan diannouncekan bile akan buat. Ahh problemnye job mekap dah berderet, sempat ke tak ntah nak buat event2 tue. Takpe ade team mate. Haha!



Kunaz Has Twitter

Hahahahahaha! Haiihhh.... Ade gak Twitter akhirnya. Nie seme angkara ofismate saye yang anak2 dara tue, maka terpaksa berpura2 remaja jugak lalu kene ada akaun Twitter. Actually dulu penah cakap kat hasben, cane2 pun takmo bukan akaun Twitter sebab takut tak sempat nak commit sebab sangat banyak akaun nak kene jage.

Akaun emel saje dah nak 10 (termasuk email keje tetap and keje tak tetap), tambah akaun blog and website bisnes lagi, tambah online banking lagi yang almost 10 gak nak kene jage, jage anak lagi, laki lagi, rumah lagi, studio lagi, bla bla blaaa... so memang nekad takkan bukak akaun Twitter. Tapi alasan terbesar adalah sebab tak pandai nak pakai pun. Taula Twitter tue ade logo burung biru tapi kurang mengerti fungsi dia. Bukankah dah ada Facebook? Haa gitula ala2..

Tapi kemudiannya di satu hari di Eastwood ketika tengah miting haper ntah dah tak ingat sebab banyak sangat miting, si kecil Jazlin dengan rajinnya pegi download Twitter application dalam hanphone Samsung Galaxy SII baru saye nie (perlu tue mention baru... hahaha!) Dah download, dengan rajinnya dia gi tolong register, pastu tolong add kawan2. Kesimpulannya seme dia setup ah, saya tinggal tweet jek, tu pun asek salah2 konsep, 2 minggu pun tak reti2 lagi.. Ahhh memang dah hilang keremajaan nampak gayanya....

Pastu masa memule register letak nick mskunaz, pastu kene kutuk 1 ofis konon2 hot ala2 Mizz Nina. Down. Lalu struggle google carik cemane nak tuka nick. Sampai ke sudah tak dapat tukar. Rupe2nye kene login pakai PC baru ada function tue, pakai henfon tak dapat. So nick sekarang adalah ku_naz. Haaa Leha ade pape komen lagi ke? Hahahaha!

Walaupun dah ada Twitter, Facebook tetap no.1. Nie yang malas nak ade banyak2 akaun, tatau nak update kat mane. Outcomenya, blog tak terupdate sebab update kat Facebook lagi laju. So banyak update gambar, video and status terbaru ade kat Facebook instead of kat blog nie. Tapi I'll try my best to keep this blog alive, try update la jugak sebulan sekali ker.. Serius sangat takde masa nak commit update blog sekarang. Sob sob...

Owh dan dengan banggenye nak bitau berjaya letak widget Twitter kat blog nie. Hihihi...

Xtend-Life - Best Multivitamin?

Dalam 2 bulan lepas kan, saye ala2 dikejutkan oleh berita yang mama kene penyakit kencing manis. Mama adalah manusia yang sangat tak suke manis, sangat control makan and suke puasa sunat sampai berbulan2. Ofismate mama pun terkejut dengar mama kencing manis. Tapi nak buat cemane, dah keturunan ada kencing manis...

Dengan rasa concern saye ade lah survey2 the best supplement untuk kencing manis or diabetes nie. Dalam sesi research tue saya terjumpa website nie: http://www.multivitaminguide.org/

Kat situ dia buat clinical research untuk vitamin nye effectiveness. Banyak brand ade kat situ. Dulu masa 1st time saya masuk website tue, ranking paling 1st adalah USANA. Saya memang pernah dengar brand USANA nie sejak zaman UTP, siap ade orang promo2 kat saya lagi. So saya siap sempat kontek ejen USANA lagi untuk order produk, tetibe saya ter-research lagi satu brand.

Nama brand nya ialah Xtend-Life. Masa tue brand nie belum ada lagi dalam list website tue. And now bile saye masuk balik website tue untuk copy link, Xtend-Life dah ade plak dah, and siap dapat 1st ranking lagi gitu and USANA dah jatuh nombor 2.

Research nye research banyak gakla info yang dapat. Xtend-Life and USANA nie siap gaduh2 lagi rupenye nak compare vitamin sape lagi best. Iskkk iskk... USANA nie vitamin dia dah di-MLM kan, kat Malaysia pun ada (tapi tak full). Rege leh tahan mahal tapi banyak testimoni cakap berkesan.

Xtend-Life plak tak MLM, sebab menurut foundernya, any products yang di-MLM kan diorang kene markup rege barang sampai 7 kaliganda and diorang tak mampu nak jual produk diorang semahal tue. Mahal sekarang nie adalah sebab kualiti, bukan sebab di-MLM kan.

Since malas nak compare lebih2 and since free delivery jek hantar dari New Zealand ke Malaysia nie, saye lantas mengorder 1 set supplement Diabetes untuk mama. Actually baru order semalam so mama belum try la, so takley nak kasi komen lagi lah.


+



Nie yang saya order untuk mama untuk penyakit kencing manis beliau - combination of Diabete-Eze dengan Digesten-K. Actually banyak je kan supplement yang lagi murah yang ade kat Malaysia nie. Saje gatal nak try. Sebab dah try banyak vitamin, so saje cube2 lagi. Hihi...

And if korang perasan bawah pada iklan Nuffnang kat blog saya nie ada satu banner iklan Xtend-Life. Yes saya dah registered as affiliate, so if nak try beli produk Xtend-Life boleh beli by clicking that banner or klik link website nie ok? Xtend-Life or maybe you might want to ask me first whether I have ready stocks in hands.

As a registered affiliate, banyak gak education dia ajar. So boleh gak kontek2 saya if nak tanye. If saye tatau jawab, I will help to refer you to the product specialist. Dulu produk Xtend-Life nie sket jek now dah makin bertambah. Ade untuk high cholestrol, ade yang untuk increase kesuburan untuk dapat anak, ada untuk athritis, general health, etc. Banyak gakla... Lepas nie maybe nak beli untuk father in law plak sebab dia ada arthritis.

Anyway, best products dia adalah Multivitamin Total Balance and Omega 3. Lepas supplement saye now habis, maybe nak try these 2 plak =)  So sesape yang nak try gak jangan lupe tau bli through blog nie, klik kat banner tu tau. Tau tau tau! Tenkiu. Hikhik...


Masih Beraya di Besut Now

I'm still away from office. Will only be back in Miri this coming Saturday and will start working on Monday. Gossshhh!!! I hate this feeling. Rasa cam budak asrama yang cuti semester panjang nak balik asrama balik. Waaaaaa!!! Sape nak tolong bayarkan skolar saya? Haha!

Raya tahun nie agak happening tapi jugak agak memeningkan. Irfan adalah sangat buas. Since belum biasa tempat baru, habis benda dia gi langgar. Berapa belas kali dah asek dok terhantuk jek. Mama dah acknowledge sangat tenat nak jage Irfan. Mama recommend amek maid lagi. Pastu larang saya beranak lagi sebab dia dah tengok sendiri keadaan saye and hasben handle anak buas nan sorang nie. Haha!



Buas2 pun comel. Haha! Oklah kisah raye nanti insyaallah akan diupdate bersama2 dengan gambar. Selamat hari raya and maaf zahir batin....

7 Years of Blogging

Yeay Irfan tengah tido and kami masih lagi cuti raya, now kat Besut. I was in the middle of applying labels to my blog entries yang lama2 dulu. Pastu terus terasa nak update 1 post. Hehe... Nie komen saye pasal blog saye yang saye perasan:

  1. Dah berblog sejak 2005. Maknanya dah 7 tahun berblog? Omaigod!!! And entry ini adalah entry yang ke 500 okayyy!!!!
  2. Dulu bahasa cam matured and skema lagi English gitu, now dah berterabur sepah2 segala macam bahasa ada
  3. Dulu banyak post emotional, now banyak loyar buruk plak
  4. Banyak entry yang nak buat tapi end up tertinggal. Contoh entry pasal PIPE, tak siap sampai ke sudah. PIPE tu before masuk keje, now dah 3 tahun keje dah pun. Haha! Halalkan jela ek.. Nak update pun dah lupe dah. Haha!
  5. Dulu rajin tulis panjang2 now kalo leh nak pakai voice recognition jek untuk taip blog. Haha!

Persoalannya, sampai bilakah saya mampu berblog? Rasa cam tak mampu nak commit sangat dah actually. Tapi bagus blog nie untuk orang cepat hilang ingatan cam saye. Bace balik entry time couple dengan hubby, now dah beranak owh indahnye kenangan lampau. Haha! Oklah sambung update label. Bye.. Haha!

Mary Kay After 2 Months

Masih ingat 1st entry saya tentang Mary Kay 2 bulan lepas? Kalau lupe takpe boleh klik SINI kalau rajin nak baca balik. Hihi... So setelah 2 bulan join Mary Kay nie mau share sket lah pencapaian so far.

Pencapaian pertama, studio mekap yang dah kosong kerana alat mekap dah kene borong masa kelas mekap kini telah diisi kembali dengan produk kosmetik Mary Kay sebagai galang ganti. (galang ganti? waahh sangat hebat bahasa Melayu saya)

Pencapaian kedua, waahh dah ade 6 beauty consultant under saya. Thanks korang. Soon insyaallah ade a few lagi yang nak join. So sesape yang nak join gak bleh la kontek saye yer. Berbaloi join sebab dapat barang free banyak2 and dapat kelas mekap and facial gitu... Pastu selain dapat skill mekap leh buat side income lagi gitu kan...

Pencapaian ketiga, sedar tak sedar dah 2 bulan join Mary Kay, and dah dapat 2 keping cek bonus dari Mary Kay. 1st month RM200++ and 2nd month RM500++. Alhamdulillah. Sape nak kasi duit saje2 kan. Leh la wat beli pampers anak ngan wat beli food kat bazaar ramadhan aritu. Hahaha!


July's cheque


August's cheque

Bukti cek. Haha! Owh nie baru recruitment bonus yer. Paling untung kalo rajin buat sale. Maka, sesape yang berminat nak beli produk Mary Kay leh la kontek saye dan anak2 buah saye yer.. Eh nama anak2 buah tak list down pun kan. Takpe tunggu dapat gamba diorang after mekap dulu, karang tak laku produk kang. Hahahaha!

Pencapaian keempat, tanpa diduga nama I kuar dalam risalah bulanan Mary Kay gitu. Risalah bulanan?? Sila salahkan ofismate saya yang telah mewajibkan sesi berbahasa Melayu sepenuhnya minggu lepas.


Haaa dapat Top 10 Personal Recruits rupenye. Thanks lagi kat anak2 buah sebab sudi jadi recruits saya. Huhu....


And pencapaian kelima setakat nie ialah dah dapat title Mary Kay Team Leader dah and dah dapat pin macam kat atas tue. So kepada sesape yang involve dalam makeup bisnes nie, saya syorkan join sebab it helps to generate side income jugak... Sila KLIK SINI untuk details nak jadi Mary Kay Beauty Consultant =)

Tentang Rezeki

Entry pertama pakai layout baru. Fewittt... Haha! Akhirnya berjaya mencapai matlamat nak overhaul blog. Motif adalah simple but nice. Alhamdulillah layout nie cam serasi, takdela kene spend berjam2 depan PC nak buat bende alah nie.

Ok short one. Kalo tak silap saye la kan, tiap2 tahun masa bulan Ramadhan saye ade gakla kasi ceramah agama kat blog nie kan, tapi tahun nie cam belum ade lagi. Ceramah hantu jek yang banyak. Ok so sebagai finalist rancangan Ustazah Pilihan di Astro Oasis (sumpah I tipu jek.. hahaha!) maka inilah ceramah agama bulan pose untuk tahun nie.

Tajuk adalah rezeki. Kalo nak diskas in depth memang makan masa so nak diskas sket jek, lesson learnt yang saya belajar dari kisah2 orang di sekeliling. Rezeki tue milik Allah and apa2 rezeki yang kita dapat itu adalah pinjaman dariNya. Jangan takbur, syukur and teruskan beramal.

Rezeki ade banyak jenis. Rezeki takde masalah hutang, rezeki dapat keje ok, rezeki naik pangkat, rezeki anak, rezeki dapat pasangan baik, rezeki keluarga bahagia, rezeki hati tenang, etc. Banyaaakk... Apa yang nak saya nak stress out kat sini, kalau kite nak murah rezeki, jangan halang rezeki orang lain. Bukan milik kita pun seme tue.

Jangan dengki dengan rezeki orang. Contoh jangan dengki kalau orang naik pangkat, mungkin tue bentuk rezeki yang dia dapat and mungkin Allah nak kasi rezeki bentuk lain kat kita. And pada yang dah dapat rezeki tue alhamdulillah. Syukur selalu tau sebab kalo Allah tak izin kite takkan dapat seme tue walau kite work hard sampai slim cam Amber Chia pun. Amber Chia? Issskk sadiss... objektif kurus tak tercapai. Takde rezeki lagi... Wahahaha!

Oklah sekian ceramah lepas Subuh by ustazah Kunaz. Selamat menghabiskan puasa and selamat hari raya. Sabtu nie saya balik Semenanjung. Bye...


Irfan @10 Months

Irfan dah nak masuk 16 bulan, tapi saye baru nak update progress Irfan masa umur 10 bulan. Haha! Mak yang terhegeh2... Hmm kenapa 10 bulan? Sebab sangat banyak bende berlaku masa Irfan umur 10 bulan. Mari membaca...

1) 1st time hantar gi nursery. Masa tue nursery kat Piasau, jauh sket dari ofis, 630 dah kene kuar rumah anta Irfan. Pastu baru tau ade nursery dekat Senadin, and itulah rumah ke-2 Irfan sampai sekarang. Now dah start sangat sayang kat teacher nursery, pagi2 kalo merajuk gaduh ngan saya (almost tiap pagi kot gaduh sebab asek berbelit kat badan...haha!) cepat2 nak pegi dekat teacher and takmo toleh tengok muke saye dah. Fine! Pegi la breastfeed ngan teacher!

2) Start merangkak and memanjat sekaligus. Before this masa bibik jaga bibik asek dukung sepanjang masa dalam kain batik ikat kat badan. So movement Irfan terbatas and lambat progress dia berbanding baby lain. So once masuk nursery jek tak sampai seminggu merangkak2 dah.

3) Bibik dah balik Indon sebab sangat sepi desperate nak kawen. Apela cite ko sekarang yer bibik. Elok2 keje dengan kitorang gi buat perangai. Saye jarang marahkan orang sampai tahap takmo maafkan orang tue. Tapi saye masih setia dengan pendirian saye, I won't forgive her sampai dia datang mintak maaf dengan saye. So sebelum mati tu make sure datang cari saya yer. Dosa dengan Tuhan nie Tuhan mudah je ampunkan, dengan manusia payah...

4) 1st time Irfan sakit sejak lahir and sekali sakit adalah sangat teruk sampai warded, and berlarutan sampai umur dia 15 bulan. Now jek baru dah okay sket2 lepas berubat cara Islam. Boleh refer entry lepas2.

5) Dah reti sket2 erti lesson learnt. Contoh, 1 day saya minum air sambil dukung Irfan. Then tetibe dia gi tampar mug tue sampai terlepas and tumpah seme air. Saye marah Irfan sampai dia nangis. Esok tue bila saya minum air lagi sambil dukung dia, tangan dia dah naik atas redi nak tampar mug, but then dia stop and jatuhkan tangan. Ingatla tue semalam dah kene marah sebab tampar mug. Hihi...

6) Dah pandai tau erti marah. Dia tahu bila cakap "No" dia tak bleh buat bende tue. Tapi yang tak bestnya tiap kali cakap "No" dengan tegasnya dia akan nangis. Manje cam itik. So kalo setakat silap2 kecik, terpaksa cakap "No" dengan nada pondan.

7) Dah pandai tau erti sayang. Dia tahu hug and kiss adalah perbuatan yang sangat comforting. So kalo dia tengah rasa sayang kat saya, dia akan peluk kuat2 and kiss saya lama2 kat pipi.

8) Dah start campur minum formula milk. Sebab bila gi nursery baru start belajar guna badan secara fizikal, so mungkin terlalu penat. Irfan minum dalam 35oz kat nursery. Saya hanya boleh commit pam around 25oz je sehari masa tue, so bawak spare susu formula. Hari2 habis jek susu formula tue. Memula sedih gak dah terpaksa campur, tapi alaaa bukannya hina pun kan. Now dah 16 bulan, dah banyak minum susu formula berbanding susu badan sebab production dah nyawa2 ikan.

9) Saya dah start boleh berenggang dengan Irfan. Dah bleh tinggal dia untuk pegi miting, etc. Mungkin sebab dah start campur susu formula jugak, so tak risau sangat if tinggalkan Irfan lama2. Mungkin sebab dah start hantar nursery jugak. Pastu since selalu amek job mekap during weekends, so terpaksa tinggalkan Irfan kat babysitter. Seme tue train saye untuk tak terlalu sayang nak tinggal Irfan. Kalo tak cam nak melekat je dengan anak 24 jam sebab sayang sangat2 kat dia.... Hihi...

10) Saye dah period balik after 9 bulan pegnant + 9 bulan fully breastfeed. Campo formula milk jek trus period. Huhu...

Hmm tue je kot. Heh elok2 jek 10 points. Hihi... Lastly, mari tengok gambar memori Irfan memanjat2 sebelum tere jalan...

Panjat pagar

Panjat kaki mama

Panjat stereng

Panjat walker

Panjat babycot

Kisah Langsuir di Rumah Kami

Ok sambung. So malam tue lepas maghrib abang tue pun datangla rumah kitorang nek motosikal. Saya biarkan hubby yang layan abang tue. Memule tue tak expect la dia nak datang lama. Kitorang pun plan lepas abang tue balek kitorang nak kuar dinner kat luar.

Sekali kan, ya rabbi kul 10.30 malam baru dia balek. Tetibe termesra lelebih plak dengan hubby borak macam2. Kebetulan malam tue ade bola plak Malaysia lawan ape ntah. Lagi la melekat cam takmo balik. He seems so comfortable kat umah kitorang tue. Saye nie plak baju kurung ofis tak sempat2 nak salin sampai ke sudah, mandi pun tak.

Memule tue nampak la diorang buat roadtrip dari bilik ke bilik. Pastu sambung borak. Berjam2 diorang borak tue, saye ingat ke borak pasal objektif utama datang rumah nie yakni nak check rumah tapi tak rupenye. Lalu saye terpaksa masuk campur perbualan diorang untuk straight to the point. Soklan saye direct jek "So ade pape tak dalam rumah nie"

And jawapan abang tue berlapik2 sket awal2nye "Kene usahakan sket" Ha gitu katenye. Pastu macam2 pelapik la lagi sampai kene sound kat I yang makin garang sejak beranak anak kanggaroo nih. Saye suh abang tue straight to the point jek. Maka inilah cerita abang itu....

Kat tingkat atas tue ada something suke dok sana. Tadi masa abang tue datang rumah saya, diorang ade bertembung kat jalan. So antara reason abang tue lama2 kat umah saya maybe nak tunggu mende tue balik kot. Abang tue mintak izin naik atas nak tengok2. So hubby jek ikut. Saya jaga Irfan kat bawah. Bile dah turun balik, kitorang sambung cerita lagi.

Abang tue ade tanye kitorang selalu ke kuar malam? Kitorang cakap of course la sebab dulu memang nak tidokan Irfan memang kene naik kete berjam2. Memula abang tue assume bende tue ikut kitorang balek rumah. Kate abang tue lagi ade 1 kawasan lapang on the way nak pegi umah kitorang tue cam centre makhluk2 halus. Sebab kawasan umah kitorang kan kawasan baru, sebelum nie terbiar je area tue. Lampu jalan pun belum ada lagi kat situ.

Kata abang tue lagi, bende tue dah almost 2 tahun kat rumah kitorang. Terus saya menyampuk "Tapi kitorang dok sini tak sampai 2 tahun lagi" Abang tue macam terkejut. Kalo gitu maksudnya memang dia dah dok kat situ sebelum kitorang masuk rumah. Memang masa kitorang beli rumah tue rumah tue dah kosong dalam setahun dah. Tapi menurut abang tue, mende tue tak menetap rumah kitorang, dia datang bila dia rasa nak datang jek. Orang offshore cakap daily trip. 

Pastu dengan berlapik2 lagi abang tue cakap mende tue adalah perempuan. Hubby plak, cam takmo siasat panjang2, terus decide nak mintak tolong abang tue buang mende tue. Esok pagi tue masa kat ofis cite la kat ofismate. Banyakla plak soklan diorang, diorang tanye jenis ape? Bangsa apa? Bla blaa.. Saye pun konon2 berani la gi tanye macam2 kat abang tue lagi, since hubby takmo tanye kan...

Sekali, bile dah tau termenyesal la jugak sebab tetibe tertakut. Hahaha! Since masa tanya tue cam konon2 berani, abang tue pun cerita jek kisah benar, siap offer kalo saya nak tengok dia boleh ejas. Haha! Sebabnya saye sebok dok tanye cemana muka dia, cantik ke scary, rambut panjang mana, tolong laaa lukis. Haa gitu, desperatenye nak tau. Tapi bile dioffer nak tengok sendiri terus kensel. Hahaha!

Alkisahnya, makhluk tue adalah jenis langsuir. Bila dengar langsuir, saya cam telan air liur. Saye tanye abang tue, bukan langsuir hantu jahat yang suke kacau manusia ke? Abang tue pun cakap sepatutnye yer. Abang tue pun tanyela takde ke ade rasa pape dok kat umah tue. Sumpah sepanjang kitorang duduk sini takde sedetik pun rasa diganggu. So abang tue cakap langsuir tue jenis yang suke tengok2 jela. Hantu nie ade 2 perangai katanya, 1 yang suke kacau, 1 lagi just suke tengok jek. 

And muka dia buruk kata abang tue. Tapi dia boleh menjelma macam2 rupa termasuk jadi muka saya. Siot sungguh contoh yang abang tue kasi. Pastu ade gak terfikir, yang Irfan tak tido malam 4 bulan straight tue sebab main dengan bende tue ke? Jeng jeng jeng.. Huhu...

Pastu kat tingkat atas tue ade 3 kepala patung untuk saya practice buat rambut pengantin. Abang tue suruh saya simpan dalam kotak if tak pakai, bukak masa pakai jek. Gatal lagi nak tau, tanyela nape. Dia cakap ade 1 kepala tue suke terbang malam2. Waaaawaaawaaaa.... Saye tanyela kepala yang mane satu. Kate abang tue yang rambut kerinting. Owh yang kerinting tue rambut palsu, memang boleh detach dari kepala patung. Kalo 2 kepala yang lain rambut dia memang lekat kat kepala. So saya buat assumption hantu tu main rambut palsu saye kat tingkat atas tue. Isk iskk hantu zaman sekarang... nak makeover jugak...

Ade tanye abang tue, ke nak buang seme mannequin head tu. Abang tue cakap takpelah tak payah buang, just bile tak pakai simpan dalam kotak. Tapi saye end up baling gak rambut palsu tue dalam tong sampah. Hahaha! Sejak dah tahu tue, tetibe takut nak dok sorang2 kat rumah. Balik keje amek Irfan bawak Irfan jalan2 lu sampai hubby sampai umah baru saya balik. Hahaha! Pastu haramkan hubby pegi offshore sampai tiba hari yang nak halau hantu tue. Abang tue cakap hantu tue dah tau saya tau and even tau saya nak tengok dia. Maka harusla takut kan, kot2 balik rumah tetibe dia muncul cakap "Hai, sayelah langsuir yang awak nak tengok tue.." Mau mati terkejut tak sempat mengucap saye dibuatnya...

Pastu saye sangat takut 1 bende lagi. Saye takut dia tahu plan kitorang nak halau dia, so saya takut kot tetibe dia buat rusuhan Bersih kat rumah saya tue. Kawan2 ofismate pun sangat supportive, ade yang offer dok umah diorang dulu. Ade yang offer paku sebab langsuir takut bende tajam. Haha! Ingat2 balik jadi nak gelak plak. Eh eh bulan puasa nie berani la plak nak tulis entry gini kan. Hahahaha!

Eh asal dah tulis panjang tapi tak abih2 lagi cite? Haiihh... Ok meh kite shortcut. Rumusannya, tibalah malam yang kitorang nak halau hantu tue. Abang tue mintak cari a few kawan untuk jadi tukang azan, tapi syarat abang tue kalo leh orang tue jenis yang tak tinggal semayang. I thought it is an easy task, tapi susah rupenye kat Miri nie. Huhuhu....
So thanks to Syahnaz & wife si bakal jiran, Ustad & wife jiran belakang rumah, Anas, Zool jiran sebelah rumah, Zul jiran depan rumah yang sanggup volunteer tolong. Eh seme jiran2 rupenye except Anas....


Semayang Isyak berjemaah dulu berimamkan hubby sementara tunggu abang tue datang. Bile abang tu datang kami para2 wanita pegi angkut Irfan tumpang umah Zul depan rumah. Kat sana tergossip macam2 la plak, sedar2 orang panggil cakap dah siap. Alhamdulillah dah takde pape kata abang tue. Hantu tue tengah takde kat rumah masa proses tue, tapi abang tue dah pagar every sudut dinding sesiap.




Makan2 ringan setelah acara halau langsuir selesai. Abang tue cakap rumah saya tak kritikal sangat, even hantu tue pun memang tak pernah ganggu kitorang pun kan. Just kitorang tak selesalah bila tahu ade bende lain kat rumah kan. Katanya lagi, ada kat Pulau Melayu dia baru halau a few days before datang rumah saya. Siap tunjukkan diri lagi takde kepala. Hmmm.. Oh yesss yesss dah abih hutang cite pasal hantu. Waaaa penatnye taip blog bulan posa. Huhu...


ACD Dah Habis!

Ok ACD dah habis akhirnya Jumaat lepas. Seperti yang dijanjikan, kalo dah habis ACD plan nak overhaul blog. And dah berjaya overhaul dah pun tapi bukan blog nie, tapi blog Jom Makeover. Haa silelah masuk kalo nak tengok. Cute tauuu! Hihi... Tapi oleh kerana tak berhati2, telah terdelete banyak setting termasuk entry2 lama. Takpe, nak start new thing nie better dari scratch. Hihi... So next plan adelah nak overhaul blog Kunaz nie plak. OK so pasni nak sambung cite hantu. Bye


Kisah Irfan Sakit & Bibik

Hoh sangat malas nak update pasal cerita hantu sebab dah berbuih2 mulut cite kat ofismate. Tue la Imaannn.... Lenkali wat attachment kat SKO. Haha! Okla sambung jela. Owh sebelum itu, ACD saya dah pospon sampai bulan 8. Hihi...

Ok sambung yang akak ofismate proposed sorang abang nie. Dia call abang nie datang jumpa saya. So abang tue pun datangla jumpe I yang dah lalok 4 bulan tak cukup tido nie. Dah cite2 seme, dia mintak tulis full name Irfan ber-bin kan nama saya. Pastu dia suh bawak air. Pastu ape ntah dia baca2, lama gaklaa... Sempat gakla saya nguap2 tunggu dia siap.

Dia boleh nampak. Banyak bende dia boleh nampak. Lepas baca2 seme tue dia describe pasal Irfan, semua betul. Contohnya Irfan suke nangis takde sebab. Dia cakap jiwa and perasaan Irfan macam kene ikat oleh someone, dia tak tuduh bibik tapi bila based on cerita saya, bibik is the best person yang boleh buat bende tue.

Saya tanya abang tue betul2, ke Irfan sakit lepas bibik blah tue sebab rindu bibik? Abang tue cakap nie bukan rindu natural, rindu yang kene buat. Tapi abang tue cakap dia dah leraikan semua ikatan2 tue. Pastu suruh saya kasi Irfan minum air tue. Saya tak puas hati lagi. Tanye lagi, bibik buat tue cane kaedah dia, tinggal bende kat rumah ke ape ke. Dia cakap tak, nie thru puja2 nie. Abang tue cakap tapi niat bibik bukan nak suruh Irfan sakit ke ape, cuma nak senang jaga. Logik gak, sebab Irfan memang cam tak suka sangat kat bibik, asek nangis jek.

So kasi Irfan minum air tue. Alhamdulillah lepas tue almost seminggu gak Irfan tak demam. Kalo tak paling lama Irfan sihat adalah 3 hari je, pastu sakit balik. Tapi sebagai manusia yang tak puas hati, saya suh gak abang tue datang rumah saya, wat spot check kot ade bibik tinggal ape2. 

So satu hari tu abang tue pun datangla kat rumah. Waaa takut nak update sebab tengah sorang2 kat tingkat atas nie. So terpaksala bersambung. Hahaha!

Tapi saya paling lega dalam dunia bila abang tue cakap babysitter saye now tue yang bukak home-based nursery tue okay. Dia cakap hantar jer kat akak tue, takde pape. Saye kan sampai tahap nak migrain pikir nak hantar Irfan kat mana lagi bile mama proposed suh tuka nursery. Huhuhu... And lepas kejadian tue, Irfan jadi makin rapat dengan teacher nursery tue. Alhamdulillah. Terlepas satu beban dunia....

Owh saya mintak maaf tak dapat nak reveal sape abang tue, tapi kalau ada keperluan email la saya in private yer (dah ade a few yang email tanye tapi sori tak sempat reply lagi, if korang ade no hp saye sms la saya k, lagi cepat kot reply) Saya tak reveal bukan sebab kedekut ilmu ke ape, tapi kesian nanti kat abang tue.

According to abang tue, untuk dia dapatkan ilmu perubatan Islam tue, bende terbesar dia kene buat ialah kene ikhlas. Orang mintak tolong kul 2-3 pagi pun dia kene gak sacrifice masa tolong even tak dapat pape balasan pun. Kesimpulannya, dia takleh say NO, kene gak tolong kalo orang mintak tolong, at no cost or rewards. So bayangkan kalo seme orang tau and seme cari dia, sian plak kat dia lagi. Tapi bak kata saya, if ada keperluan, contact me. I'll introduce him.

Owh sori Iman tak abih update, aku takut nie, karang tetibe dia baca blog aku time aku tengah naip, mampus aku pengsan sorang2 kat atas nie. Waaa takuuutt.. Ok turun bawah dulu. Bye. Haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.