Nebulizer and Formula Milk

Sejak Irfan fully depends pada breastmilk untuk hidup (ajaib kan ciptaan Allah, baby bleh grow up hanya dengan minum susu yang keluar dari ibu) Irfan tak pernah sakit. Alhamdulillah. Saya dah siap demam 5 kali lepas beranakkan Irfan, hubby plak siap pneumonia lagi, and Irfan still survive tak jangkit pape.

Sampaila bila Irfan start tumbuh gigi masa umur 6 bulan. Tumbuh 2 skaligus, selain cranky, badan dia cam panas2 sket. Suhu adalah 37.5 celcius, tapi according to doctor belum demam lagi, tapi saya kasi gak makan ubat demam, nanti kang takut melarat.

Belum sempat tenang lagi efek tumbuh gigi, kami dah bawak Irfan cucuk pneumococcal. Dr Chen cakap vaksin nie dia pakai cap Prevenar 13 yang paling latest, and standard side effect dia adalah demam pada suhu lebih 38 celcius. Pastu ade a few lagi side effect lain yang saye dah lupe. Paling ingat yang demam tue la, so sangat berjaga2 takut Irfan demam. Tapi alhamdulillah tak demam.

Tapi a few days lepas tue Irfan cam batuk2. Memula sket2, pastu lama2 cam makin teruk. Saya tak sure either Irfan jangkit bibik or bibik jangkit Irfan sebab 2-2 cam tengah batuk, tapi rasa cam nak salahkan bibik. Muahaha! Ok abaikan, so pegi bawak jumpe Dr Chen. Check2 Irfan ade kahak. Pastu dia kasi 3 jenis ubat gitu - batuk, cairkan kahak and bunuh kuman.

Nazak kot nak sumbat 3 jenis ubat kat Irfan. Ubat cairkan kahak adalah amat pahit, tiap kali makan Irfan muntah2. Ade one day tue Irfan muntah continuously sampai jadi sangat lembik masa saya pass dia kat bibik nak pegi keje. Hati adalah sangat tak sedap nak pegi keje and cuti pun dah habis. Sampai ofis, senior2 saye marah tahap nak ketuk kepala suruh balik bawak anak gi spital. Owh sangat baik diorang. Terus pegi spital.


Sian kan? Irfan kene pakai nebulizer untuk cepatkan proses nak cairkan kahak. Pastu dapat 2 jenis ubat lagi. And now alhamdulillah dah tak batuk dah Irfan. Sebbaik saya dah bersedia mentally untuk tengok Irfan pakai nebulizer. Sebabnye dah pernah baca a few entries dari blog orang pasal nebulizer, and even balik Terengganu aritu pun kebetulan terbercerita pasal nebulizer dengan sorang nurse.

Nebulizer nie, makin baby nangis makin efektif, so bila Irfan nangis, tak sedih sangat tengok (kalo tak ready sure saya sama nangis kat tepi nebulizer tue. Haha!) Tapi nebulizer nie new thing to hubby, maka terhasillah wajah cenggitu dalam video tue. Haha!


Formula Milk

Ok kisah lain plak. Kami cucuk Irfan pneumococcal masa umur dia 7 bulan. Dari 6 bulan ke 7 bulan, berat Irfan naik 90g je. Dr Chen cakap dia expect at least naik 400g. Makanya saya pun bitaulah perihal Irfan yang tak suka makan solid.

Masa balik Terengganu, Irfan dah pandai makan tapi tak suka makan. Nak habiskan 2 sudu pun normally amik masa stengah jam. Kadang2 saya pusing2 rumah dulu, ajak main dulu then sambung suap. Kene sangat bersabar nak kasi Irfan makan.

Dulu masa Irfan 2 bulan, bibik datang buat pandai depan saye "Buk, nanti Irfan 3 bulan sudah boleh kasi makan" and I said "No, jangan kasi lagi" Pastu masa Irfan 3 bulan, 4 bulan, 5 bulan, tiap bulan bibik tanye dah boleh kasi Irfan makan ke. Rasa cam nak rendam jer pompuan tue dalam air panas, orang dah cakap jangan, jangan laa... Awat yang rajin benor nak kasi makan.

So bila Irfan 5 bulan setengah saya start intro solid kat dia sebab suddenly selera minum dia mengganas tahap lapar kebulur 2 jam sekali. Hari2 try kasi solid walaupun payah. Macam2 variasi makanan dah buat. Ada yang suka tapi kejap je dah bosan and takmo makan balik dah. Bibik yang berbulan2 beria2 nak kasi makan pun sampai tahap give up. Pernah 1 minggu tue dia tak kasi langsung Irfan makan, tunggu balik keje baru saya yang kasi makan.

Nie pun rasa nak tarik jek telinga. Saye tanyela nape tak kasi Irfan makan, and dia just jawab "Irfan tak mahu buk, dia tak suka" Hamboi2, I yang keje opis nie bleh bersabar kasi makan kat Irfan walopun amik masa sejam, dia yang dok kat rumah yang memang jaga Irfan takkan takley wat camtu. Bukan kene wat forecast mahupun target letter pun kat rumah tue (haha!)

So I was recommended untuk campur formula milk dalam menu harian Irfan, at least dia dapat extra nutrients yang susu ibu dah kekurangan bila dah masuk 6 bulan. Saya takde perasaan sedih pun nak campur FM sebab saya lagi risau tumbesaran Irfan yang slowing down. So try kasi minum susu Dumex yang rege RM10 setin (kedekut nye mak, haha!) Kene setitik je kat lidah Irfan dia reject. Siap cakap uweekkk lagi. Demand. Last2 saya baling dalam tong sampah jek susu Dumex tue. Sebbaik RM10 je. Haha!

Pastu kasila Frisolac, susu yang pernah Irfan minum kat Col. Asia masa 1st day lahir dulu. Yang ni RM26 setin kecik. Reject jugak. Aiihh takkan nak beli susu rege 2 ribu kot baru nak minum. Hahaha! Then baru saya akui memang wujud baby cenggini.

Aritu, sorang rakan pam saya penah cakap, better ajar anak minum FM jugak sebab ade history family dia, breastfeed baby sampai 2 years. Pastu masa nak stop, kasi FM takmo minum sampai ke sudah, masa tue production dia dah sangat low tahap pam dapat 2 oz jek. Memula dengar cam rasa tak logik sebab FM kan should be lagi manis dari breastmilk, so sure baby lagi suke. Tapi bile Irfan sendiri dah buat gini, maka memang betul la wujud baby yang tak suke FM. Huhu...

What I did was, saye campur EBM and FM half2. Irfan minum dalam 2 teguk camtu jek, dapat detect kot kehadiran FM so takmo lagi. Hissssss!! Dahla takmo makan, minum FM pun takmo. Pastu saya increasekan quantity EBM. FM=2oz + EBM=3-4oz. Baru Irfan start boleh minum.

So seminggu buat camtu kat Irfan, next jumpe Dr Chen masa Irfan batuk, berat Irfan naik 250g dalam masa seminggu. Alhamdulillah. But then minggu depan tue plak turun balik 200g sebab dia muntah teruk tue. Haiihhh... Penat I naikkan berat badan dia, dia gi muntahkan balik plak T_T

Dipendekkan cerita, baru weekend lepas Irfan tetibe suke makan. Alasan suke makan sebab saya masak bubur ayam kat dia. Haaaiiihhh anak ai nih, demand nak makan ayam rupenye. Memula takut nak kasi any types of meats lagi kat Irfan, sebab ade terbaca baby sesuai consume daging bila umur 10 bulan tapi tanya Dr Chen dia cakap ok jek intro slow2.

So menu bubur ayam Irfan adalah seperti di bawah:

  • Dada ayam potong kecik2
  • Brown rice yang dari Bario
  • Tomato (untuk ada rasa masam2 sket)
  • Carrot (untuk ada rasa manis2 sket)
Seme ingredients tue saya basuh pakai food purifier cap Cosway before masak. Boleh baca SINI untuk faedah food purifier tue (malas la nak type). Then saya rebus laa seme2 tue. Pastu blend pakai baby blender. Carrot tue sometime saya replace dengan spinach or broccoli. Irfan melahap tahap tak sempat telan pun dah mintak lagi.

And food Irfan tue saya yang prepare sendiri before pegi keje, tinggal dalam bekas and suruh bibik rebus and blend jek. Pastu since Irfan dah suke makan, bibik adalah sangat gembira sampai tahap nak kasi makan 4 kali sehari. Haaiiihh lucu la bibik ai nih, sekeh kang. Takpe dah setel, dah kene ceramah dah. Hahaha!

Owh bercakap pasal blender kan, dulu kan sangat teringin nak beli blender Avent yang cam dalam entry INI and memang dah decide nak beli. Cari 1 Miri takde. Order online seme out of stock. Since dah start kasi Irfan makan time tue, beli gak mini blender cam kat bawah nie.


Nampak besar tapi actually kecik and memang sangat convenience untuk blend makanan baby especially buah2 untuk buat puree. Halus elok jek lepas blend. And harga pun RM100++ je. Cuma sedih takde steamer cam yang Avent tue, maka terpaksa rebus/kukus jek. Balik Terengganu pun saya angkut jek mini blender nie. Masuk handbag pun muat. Huhu...

Owh blender nie dibeli pada hari sama di mana saya dapat iPod Touch dari hubby. iPod tue dah berjaya overshadow blender nie maka terlupa nak cerita. Haha!

8 comments:

iman December 22, 2010 at 8:20 AM  

hahaha...wei..de day kau tanye pasal gigi ahmad tu kan...aku balik tu dah tumbuh gigi dia..2..n bawah...hahaha so laki ke ppuan pasni? haha!

ok kau suke kau nk rendam bibik kau dlm air panas.HAHAHA.
ok pastu aku pon mcm nk nagis dgr irfan nangis...ok fine fine. haha sarah dulu cmtu naz..pastu siap masuk bende lg dlm idung dia etc etc..ouh sedih..ok tacing..

ok pastu muke zak tabah gile? hahaha. mungkin muke aku cmtu kot dulu..tahan nangis...huhu:P

ala sedihla..ahmad asek nestom je..mak keje..keje jauh..balik lambat..xde blender mahal..blabla..
belnder tu kau beli mana..nk jugak..kau belikn aku pos sini lah ...huhu

oo dia dah belasah ayam ye...karnivor

iman December 22, 2010 at 8:21 AM  

i mean AKU suke KAU nk rendam bibik dlm air panas...hahaha saiko x kalo bibik tu bc blog kau? n baca komen aku?

DearHoneyDew December 22, 2010 at 8:23 AM  

dulu masa saya jaga baby kat taska, ada yang fully BF, memang die takmo FM. Reason saya kasik FM jugak kat die, pasal susu emaknya bagi sikit sangat, anaknya minum banyak. Dia boleh detect rasa susu tak sama.

Bubur ayam?? Sedap tu..hehe :D
lepas ni, try kasik bubur ikan dengan brokoli plak. Kalau nak perasakan, taruk bilis yang diblend sampai halus tu. Baru ada rasa masin-masin sikit.

f a i z a h 's December 22, 2010 at 9:59 AM  

tp ada sy baca pengalaman mommies yg fully-bf anak dia mmg tumbesaran mcm kalu ikut tuh mcm kurang tp doc kata normal dari naek mendadak2...xsure la kn... should be ok ada kenaikkan gak walaupun skit.. at least dia ok... :)

Thara December 23, 2010 at 7:10 AM  

eiii u punye bibik ni, i flying kick kanggg! anyways, my son aydein pon baru je kene neb baru2 ni. i rasa tgh musim la skarang babe. sume org pon dok batuk2 selsema2. tak sangka sampai ke Miri wabaknye. betol mcm u ckp, awal2 dulu hati i luluh bila tgk aydein kene neb. dia nangis kuat sampai mcm nak tercabut anak tekak tu. skarang since dia dah penah ada "experience", dia dah kurang nangis. and bila dia stop nangis, i pulak rasa mcm ALAAA NAPE STOP NANGIS, sebab kalau nangis, lagi effective kan. haha psycho betol. hope irfan's recovering well now! :)

about the weight tu, i selalu jugak dgr breastfed babies arent as "gebu" as formula fed babies. tapi itu pon skarang i dah tak sure, sebab i tgk ade je fully breastfed baby yang gebu je dari FM babies. i guess it's what's in the EBM kot. the more nutritious the food is, the fatter the baby! so makan banyak2, gemokkan anak ye (bukan diri sendiri tau hehe) :P

ps : breastmilk is definitely sweeter than FM. u penah rasa ur own breastmilk and FM? i penah rasa FM, i sendirik rasa nak termuntah. but i LOVE my breastmilk. sweet! :P

kunaz December 23, 2010 at 12:37 PM  

iman, pjgnye komen ko. owh tumbuh blah bwh yer. menurut firasat bidan miri, next adik ahmad adalah perempuan. maka boleh letak nama nazuha. haha!

sarah msk tube dlm idung sbb nk kuarkan hingus ek? rakan pam aku pn anak dia kene camtu gak. baguskan moms gathering ni, leh share2 cite anak, so that tmbh ilmu. huhu...

oh ye, itu mmg tangisan ikhlas dr irfan. sian gak. irfan ade 4 jnis nangis - nangis sakit, nangis sedih, nangis nak tdo, nangis gatal gedik ngengade. huhu...

aik pehal ko plak yg emo dgn bibik aku? ahaha! isskk ko nih, mlm b4 tdo prepare la ingredients food, sok suh bibik ko rebus n blend je. owh bleh nk kem blender. bak sini duit. haha! hoh, reply komen ko saje sampai 4 perenggan

kunaz December 23, 2010 at 12:43 PM  

honeydew pnah jd babysitter ke? bagussnyerrrr.... ermm kalo bubur ikan, ikan ape yg sesuai utk baby yer? ha ade gak tpk lu nk blend bilis tp xtau sesuai utk baby ke x. takut gatal ke ape ke. huhu... masin bilis tu original ke sbb artificial ek?

ha'a bfeed baby mmg mostly x gemok sgt, body nice2 jek. daging padat tp x menggeleber atau tlebih gebu. ermm kunaz rs kunaz risau sbb irfan x mkn lebih dr risau dia naik 90g tu. sbb dh 7 bulan stengah, x mkn solid lg. risau kotttt... huhu...

kunaz December 23, 2010 at 12:48 PM  

wohh thara... lama x dtg komen, skali komen berjela. haha! miss u btw. haha! haaa fyi, i bc blog u la yg psl neb tu sbb tu i jd well prepared sket. haha. tq beb!

ha'a irfan dh sihat alhamdulillah. n dh bjaya mkn dgn cemerlang. hihi.. ha'a i pn slalu rs my own breastmilk. sdap n manis. tp frisolac tu pn manis gak i rs, tp sdap tu xsure. xsdap la kot kn sampai irfan rejek.

i bc kotak dia, once bukak kene habiskn dlm sebulan. kelakarnye fm nie. irfan sminggu jek minum aritu, nie dh back to fully breastfeed sbb dh mkn. maka, ke tong sampah lg la nmpk gaya susu tu nnt. haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.