Lagi Kisah Hubby Sakit

Dah post entry pasal hubby sakit baru teringat ade a few mende lagi nak masukkan dalam entry tu. Takpelah, buat separate entry jek. Ok mari tengok ape kisah2 yang tertinggal tue.


1) Pelawat yang paling setia melawat hubby adalah Syahnaz. Hari2 kot dia datang melawat, walaupun ade hari yang dia datang hubby off tak sedar diri langsung. Huhu... Mesti korang nampak Syahnaz baik kan melawat hari2, tapi sebenarnya dia turut ada agenda gatal yang tersembunyi. Hahaha! Masuk2 wad jek, soklan 1st tanya "Nurse tue tak on duty ke arini?" Haihh.. I cucuk drip kat hidung karang...

2) Malam yang hubby possible kene operate, habis satu family kat Besut buat solat hajat. Mama suruh orang2 masjid buat sekali. And besfren2 mama pun 1 family buat solat hajat untuk hubby. Sangat terharu. End up, second scanning doctor tak jumpe plak appendix, maka tak jadi operate.

3) Semua orang kat kampung standby nak datang Miri in case ade pape, tapi ditentang hebat oleh saya. Yelah, bape ari je lagi tiket nak balik Semenanjung, clash nanti. Lagipun saye still boleh handle. Huhu...

4) Lepas dah penat sampai nyaris putus nyawa sebab jage hubby, saya expect bila naik penimbang berat, berat saya akan turun 5-10kg. Sekali kan, turun sekilo jek. Tu pun naik balik 2 kilo lepas balik Terengganu. Celake. Hubby plak yang dok terbentang atas katil jek seminggu turun 5 kilo lebih. Tertekannye ai...

5) Sebulan sebelum hubby sakit, baru jek cakap kat hubby "Kite cucuk pneumococcal untuk Irfan next month yer? Nak cegah pneumonia. Bahaya tue pneumonia, boleh mati" Hubby cakap okay, even tak care pun ape tue pneumonia. So, bila doctor cakap dia kene pneumonia, sangat tertekan dengan soklan hubby "Pneumonia tue ape?" Haiihh...

6) Sangat sejuk hati bila tengok baby2 kat nursery. Saye sempat tengok twin lahir lagi, under Dr Mattu. Sepanjang masa twin tue dok dalam nursery. Penat sangat kot maknye. Huhu.... Bile tengok baby, ade gak perasaan nak beranak lagi, tapi bila teringat penatnye jaga anak, hold dulu. Ahaks

7) Jumpe Dr Mattu banyak hari. Ngadu2 saya fully breastfeed tapi tak kurus pun. Dr Mattu cube amik hati and cakap "Mana ada gemuk, sama aja macam dulu" Manis mulut yang salah line. Macam dulu tue masa pregnant laaa... Gemuklaaa tuuuu... Pastu bitau concern nape tak period2 lagi. Dia cakap normal, means breastfeed tu effective.
 
Hmmm itu sahaja. Lastly sangat berterima kasih kepada opismate, boss2, senior2 yang memahami and banyak backup keje2 saye. Terima kasih juga untuk family di kampung yang banyak memberi sokongan moral. Terima kasih untuk Za, tolong hantar gi spital. Terima kasih jugak kat seme orang yang melawat dan yang mendoakan. Semoga murah rezeki korang yer.

Tadi gi cucuk dah Irfan untuk injection pneumococcal tue. Doctor cakap maybe akan demam suhu >38 celcius selama 2 hari sebab now dah gune injection cap Prevenar 13. Before this 7 and 10 jek kate Dr Chen. Hope Irfan is doing well. Suhu Irfan asyik fluctuate dari 36.5 - 37.5. Dr Chen cakap normal lagi untuk budak baru tumbuh gigi. Kalau 38 baru demam kate Dr Chen. Hmmm...

4 comments:

~lalala~ December 4, 2010 at 8:36 PM  

kunaz, aku belom kahwin & belom ade anak, so i cannot possibly say i understand how ur going through. tapi aku tau, kesusahan yang ko alami adalah 10 kali ganda dari apa yang aku boleh fikir skrg nie. i wish and pray to Allah supaya segala urusan ko dan family ko dipermudahkan ok, dan kesihatan korg dijaga dgn baik ok. kirim salam dkt zak, and cium muah2 kat irfan for me. rindu la pulak kat ko. keke. muah muah.

kunaz December 4, 2010 at 9:02 PM  

ala intan, ko sjak nk kawen ni makin sweet. tq2 intan. aku pn rindu kt ko. aku x dpt gi wedding ko, tp nnt aku kem hadiah yer. aku doakan majlis ko sempurna nnt

f a i z a h 's December 4, 2010 at 9:10 PM  

kunaz...injection tuh optional ke? sy pn xtau govt ni injek ke tak injection tuh...huhuhuhu...aisya follow yg govt pnye schedule je... :)

kunaz December 4, 2010 at 9:42 PM  

ha'a additional, kene ckp nk br doc arrange jadual. patut dh leh cucuk ms 2 bln tp kunaz tau lmbt. tp lg lmbt cucuk, lg kurang frequency kene cucuk sbb dia kene repeat. cam irfan ni stat cucuk 7 bln, 3 kali je kene cucuk nnt (bln 9 n 12 lak next schedule)

tatau govt wat ke x. if x, wat kt swasta jela. rege dia org ckp dlm rm400 or plus2 tp td kunaz kene rm350 je. if ade bajet lbih cucuk lah faizah. kunaz aritu ketakutan sbb member ktorg kt miri ni baby dia died at 4 months sbb pneumonia nie. snang kene baby. tp tula, if dh takdir nk wat cemane kn, tp at least kte usaha utk cegah.

kunaz pn tatau gak psl injection nie. hrp org btau. so if ade pape injection lg yg rekemen, btau la yer mommies out there. huhu..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.