Breastfeed Updates

Remember my entry entitled Towards The End of Breastfeeding Journey? It was written in unstable condition (emotionally). And remember this entry Kisah Hubby Sakit? So now you know the reason of my emotional imbalance that day. Entry yang 1st tu kan telah mengundang banyak salah paham. Salah saya jugak kot tulis tak clear. Recently I received sooooooooo many same questions “Ko still breastfeed Kunaz?” Maka di sini saya clarifykan balik, entry 1st tue maksud saya adalah End of FULLY Breastfeed Journey. So jawapan untuk soalan itu adalah yess saya masih fully breastfeed. Alhamdulillah. Subhanallah. Kun fayakun…

Tadi kat SKO ade talk pasal breastfeed sempena HSE week. Then baru teringat nak update pasal breastfeed nie. Huhu… Owh btw, talk tadi by Dr Aida dari Col. Asia. Memula masuk Nampak Dr Aida rasa cam nak uturn balik sebab sangat kemalu-maluan. Dulu kan saye cabut lari dari Dr Aida pergi ke Dr Mattu. Tapi sebbaik Dr Aida tak cam. Almaklumlah now kan saye dah pakai shawl gitu. Mata pun kaler grey gitu. Badan pun gemok gitu. Makeover habess. Haha!

Ok sambung pasal breastfeed. Masa balik cuti 2 weeks aritu, saya cuma bawak balik 6 botol EBM je (30 oz). Lagi 40 oz saya tumpang simpan rumah Zaza (tu jek stok EBM saya yang tinggal masa tue). Takut gak la masa cuti panjang nie blackout ke ape ke kan (thanks Za tolong jaga EBM aku). Pastu saya takde bawak balik sebarang botol extra pun untuk storage. Masa susu saya merudum dulu, saya rasa 6 botol tu dah more than enough untuk saya produce. And plus, saya foresee saya akan mix dengan formula milk bila kat kampung nanti.

Tapi betullah bak kata orang, rezeki breastfeed nie atas kuasa Tuhan. So sila jangan blame orang yang dah berusaha gigih tapi tak mampu breastfeed. Itu atas kehendak Tuhan seme tue, yang penting dah berusaha berikan yang terbaik. Ok berbalik pada kes saya, saya yang plan nak campur nie, Tuhan masih izinkan saya fully breastfeed. Bila balik kampung, Irfan suddenly pandai makan solid after a month of trying (even though sket2 je makan and breastmilk is still his “main dish”) pastu kat kampung plak sangat ramai volunteer nak jaga Irfan, maka saya ada masa untuk pam buat stok.

Yelah tengah cuti kan, stress pun kurang, tu pun antara reason production saya up balik sampai tak cukup 6 botol storage tue. Terpaksa paksa Irfan minum cepat2 untuk guna botol tue store balik susu baru. Memang syukur Alhamdulillah yang teramat sangat. Cuma masa balik Ipoh seminggu, saya suddenly demam so seminggu tue sehari je kot saya dapat pam, hari lain direct feeding jer.

So now, production saya adalah di tahap normal, takdelah makin banyak sebab selalu terskip makan vitamin. Haha! Owh pastu masa attend talk tadi, dah terbit satu kesedaran. Ramai yang mampu breastfeed anak sampai 2 years tapi mostly sebab campur FM jugak. Why not kan? Bukan berdosa pun kasi anak minum FM kan? Dulu mentality saya camni “Owh patutla boleh breastfeed sampai 2 tahun, campur rupenye”.  Dulu, to me bila dah decide nak breastfeed, maka breastfeed jela sampai stop terus.  Once dah campur, I don't really call it as breastfeed. Then baru sedar mentality camtu adalah untuk ibu2 saiko sahaja. Saya takmo jadi ibu saiko. Haha!

So maybe ada perubahan target di sini. Dulu target stretch one saya adalah if dapat fully breastfeed anak sampai umur setahun, tapi now saya nak tukar stretch one target saya adalah BREASTFEED anak sampai 2 tahun , no matter campur ke tak. Haha! Yang penting still breastfeed selagi Irfan nak  and selagi diizinkan Allah. Takmolah fight2 sape lagi lama breastfeed. And takmolah jugak stress nak kejar target. Selagi ada rezeki jangan tolak rezeki. Kalau takde rezeki redha jelah. Kan kan kan? Nie dah dapat stretch two pun dah kira bagus dah nih. Dah leh dapat extra allowance. Haha!


P/S: Suke talk by Dr Aida yang tak terlalu obses dengan breastfeeding, walaupun sangat menyokong breastfeed. Dia cuba sampaikan yang breastfeed is easy, tak perlu grounded by rules sangat.

4 comments:

f a i z a h 's December 8, 2010 at 11:13 PM  

aaaaaaaaaaa sukanya entri neh?sy adalah atr org yg sgt2 nk fully-bf tp allah swt xizinkan..cukuplah sy mampu lg bg aisya susu ibu...at least xstop trus :)

iman si cantik December 9, 2010 at 8:30 AM  

ahhh thats what ive been tryg to tell u all along...
plis lah naz...word makeover tuuu aku taktahann...HAHAHA

kunaz December 13, 2010 at 6:03 PM  

wekkkkkk imaannnn... pehal nickname ko gitu? hahaha!

faizah.. sabarlah... ade hikmah tue. xpn tuhan nk uji lu, nnt anak 2nd kot2 susu membuak2 tahap banjir kt perlis. huhu...

si iman December 14, 2010 at 10:07 AM  

hahahaha saje mode gedikkk

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.