Kisah Hubby Sakit

Dah lama dah cerita hubby sakit, tapi nape baru nak update? Ini kerana kat Col.Asia tue ada wireless you all. Nanti kalau I update blog hubby bleh bace. Actually hubby sakit teruk dulu, saye pegi jumpe nurse and doctor tanya. Tapi takmolah hubby tau dia sakit teruk, nanti kan lagi dia lemah semangat and makin lembik2, maka lagi lambat mau baik, lalu makin lambat keluar wad.

Hari2 saya berwatak ceria jek depan hubby padahal hari2 nangis okay. Dramatik okay bawak Irfan naik kete sambil nangis2 bawak gi jumpa papa dia. Satu malam tue bila doctor kata hubby maybe kene urgent operation, saya gi nangis2 kat stesen minyak Petronas sebelah Col.Asia sambil SMS Zaza cite kat dia. Pastu call mama pun kami 2 beranak dok nangis2 dalam tepon. Dramatik kan.. Dah habis nangis pegi balik jumpe hubby and wat lawak bodoh cam biasa. Heee....

So sejarah sakit, memule tue demam selama lebih 2 minggu. Asyik batuk yang serius sampai kene suruh tido luar bilik sebab tiap kali batuk Irfan akan melambung terkejut. Pegi klinik cam biasa lah dapat panadol gitu2 jek. Pastu pegi Col.Asia dapat 1 antibiotik. 2 minggu makan antibiotik sama jek, makin teruk pun ada. So doctor pelik sebab tu antibiotik yang dah higher dose dah tue. Lalu, buatla blood test. Ada result yang abnormal, maka terus direfer kepada pakar dan terus ditahan masuk wad pada hari yang sama.

Memula ingat denggi tapi tak. Macam2 buat test, kene amik darah adelah dalam 5 kali kot. 1 sample darah tue siap kene hantar Australia lagi. Pastu ada 2 doctor yang gaduh2 sebab different diagnosis. Disebabkan tak puas hati, diorang import lagi sorang pakar dari Kuching. Mantap kan sakit hubby. Mane ai tak risau. Huhu....

Dipendekkan cite, after dah banyak test, hubby kene pneumonia disebabkan viral infection. Pneumonia banyak cause, ade sebab fungi, bacterial and viral. Pastu makin hari makin teruk. Memula affect lung, pastu pegi ke liver plak. Pastu tetibe di-diagnos ade appendix plak. Siap cakap kene operate lagi gitu, tapi end up tak jadi sebab tetibe next scan cakap bukan appendix plak. Haiihh entah btul ke tak diorang nih. Mementang cost is fully covered by ING, saje je kot nak simpan hasben ai lama2 dalam wad. Huhu.....

Ok, tue cite side hubby. Side saye plak. Masa memula tahu hubby kene warded adalah pada hari Isnin, tengah miting time tue. Habis miting cau gi spital. Pastu balik smula sebab ade miting lain. Hari Isnin tue saya ada 3 miting seme sekali so, dok ulang alik ofis ngan spital la. Kalau ada speed track memang konfem kene saman, bawak kete cam samseng.

Pastu ari Selasa amiklah cuti. Rabu keje balik. Saya kan start Isnin dah cuti panjang 2 minggu stret balik raya haji, maka kene pegi ofis jugak untuk sesi handover. Khamis and Jumaat terpaksa amik cuti lagi sebab condition hubby makin teruk. Maka habislah sudah annual leave saya untuk tahun ini. Huhu...

Sepanjang seminggu jaga hubby, keje saya adalah ulang alik jek spital-rumah-ofis. Since breakfast kene bawak sendiri, maka pagi2 kene gi anta breakfast dulu. Pastu saya balik la lunch solat and tengok Irfan, breastfeed ape seme. Pastu gi balik spital. Petang plak balik lagi untuk amik Irfan bawak jumpe hubby.

Sepatutnya takley bawak baby, sebab sakit hubby leh berjangkit through batuk, bersin, cium, etc. Tapi hari2 saya seludup Irfan bawak jumpe hubby. I want to let hubby know that he has a solid reason to live. Lagipun hubby sangat rindu nak jumpe Irfan. Paling lama pun 15 minit jek saya bawak Irfan jumpe hubby, takut gak kan kalo lama sangat. Pastu hantar gi rumah balik, pastu patah balik gi spital.

Balik rumah dalam kul 9 malam gitu. Dah penat gila, tapi tau2la Irfan tu tido kul bape kan... Makan minum memang terabai habis. Jumpe kedai roti beli roti. Takpun beli biskut kat stesen minyak gitu jer. Tiket flight semenanjung adalah hari Jumaat patutnya tapi hubby still takbley kuar, so pospon gi ari Isnin. TUe pun banyak songeh. Dah gi airport jauh2, diorang suh tuka thru agen plak dah. Pegi setel dengan agen plak. Pastu gi balik airpoirt setelkan tiket bibik plak. Woohh sangat penaaattt.

Hubby kuar wad hari Sabtu, tue pun sebab saya dah sound2 gaduh2 dengan doctor. Doctor cam tak kasi lepas lagi, siap buat surat lagi in case ade pape, refer jek kat memane specialist kat semenanjung. Masa hubby call cakap bleh kuar wad, saya baru lelap 10 minit kat rumah. Masa tue lembik cam dah mati dah. Sampai hospital, angkut2 barang hubby masuk kete. Walaupun happy hubby dapat keluar, saya dah takleh bercakap dah time tue. Bercakap pun penat. And guess what, hubby yang baru kuar wad tue yang terpaksa drive sebab saya memang dah tak larat sangat. Kalau hubby warded sehari lagi saya rasa saya pun kene masuk wad gak, tak pun mati terus sebab penat. Haha!

Papepun alhamdulillah seme dah berlalu dengan baik. Hubby masih dalam recovery mode and masih amik medication. Actually saya ada suruh hubby makan a few supplements on top of medications yang doctor kasi start dari dalam wad lagi. Sebab sangat stress tengok makan ubat spital asyik tak baik2, so try jek kasi supplement2 dari Cosway. Alhamdulillah berbaloi spent duit beli supplement sebab condition hubby memang makin better.

Oklah syukur pada Allah masih diberi peluang bersama hubby. Hargai insan tersayang yer korang. Hidup mati kita nie bebila masa jek kan tanpa kita sedar. Maka hargai setiap moment. Oklah takmolah cite emo2 sangat pasal hubby sakit, dah past tense dah pun kan. Penat lelah saya dulu pun dah lupe dah cane rasa. Oklah dah habis cerita, mari tengok a few gambar kenangan plak. Heh...

Dilawat oleh fotografer femes kat Miri, saye selalu JV dengan dia time mekap2 pengantin. Sempat suh kitorang posing promote event dia. Haha!



 Memori Irfan melawat papa. Seriously, I thought I would lose a husband T_T


Irfan menyamar jadi pesakit. Pandai betul berlakon. See how jari2 Irfan pegang jari2  papa Irfan, ala2 nak tinggalkan wasiat terakhir. Huhu...

Owh lupe, masa kat Col.Asia saya telah mendapat 2 jenis kegembiraan. 1st adalah sebab dapat pulun chicken porridge fevret saya tue (hubby asek kene puasa, kadang2 up to 12 hours sehari T_T.. tapi yesss to porridge! haha). 2nd sebab dapat tengok baby2 baru lahir. Siap sempat tengok twins lagi okay. Pastu jumpe mak2 baru lepas beranak kasi motivasi pasal breastfeed. Muahahah!

6 comments:

Laila November 28, 2010 at 8:46 PM  

Huhuhu... Kunaz, sedey.... Tabahnya awak eh. Wanita mmg Allah jadikan kuat. Lain kali jgn cisss cik abg eh...

f a i z a h 's November 29, 2010 at 4:22 AM  

wah siap pomot bf tuh...bgs2...breastfeed is the best feed...huhu...apa2 pn harap2 zak cpt baek k....mg dilindungi allah swt slalu ;)

Suzie November 30, 2010 at 11:38 AM  

sedihnya baca,hrp2 semua kembali mcm biasa...mmg btl skrg ni mcm2 sakit yg kita tak duga

MammaSun November 30, 2010 at 4:54 PM  

oh, naz sgt tabah dan kuat. Bravo Bro!
tapi seyes, kondisi kamu adalah sangat tekanan dan takut...dahlah jauh dari family...mau nangis ari2 kan...
tapi Alhamdulillah, dah baik semua kan :D
Pengalaman mendewasakan kita!
Awak dah semakin dewasa lah tu~
heeee

kunaz December 2, 2010 at 8:10 PM  

hahaha baiklah ustaizah laila. haha!

tq faizah =)

hi suzie, tq. slmt bkenalan. hihi

oh suna, kalo dh desperate bende impossible pn jd possible kn. huhu..

iman December 3, 2010 at 8:34 AM  

dah dapatt...nazz so cane skrg...cane zak yg dh besar boleh kena tu eh? hua hua...patut kurus la kau

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.