Posts

Showing posts from November, 2010

Kisah Hubby Sakit

Image
Dah lama dah cerita hubby sakit, tapi nape baru nak update? Ini kerana kat Col.Asia tue ada wireless you all. Nanti kalau I update blog hubby bleh bace. Actually hubby sakit teruk dulu, saye pegi jumpe nurse and doctor tanya. Tapi takmolah hubby tau dia sakit teruk, nanti kan lagi dia lemah semangat and makin lembik2, maka lagi lambat mau baik, lalu makin lambat keluar wad.

Hari2 saya berwatak ceria jek depan hubby padahal hari2 nangis okay. Dramatik okay bawak Irfan naik kete sambil nangis2 bawak gi jumpa papa dia. Satu malam tue bila doctor kata hubby maybe kene urgent operation, saya gi nangis2 kat stesen minyak Petronas sebelah Col.Asia sambil SMS Zaza cite kat dia. Pastu call mama pun kami 2 beranak dok nangis2 dalam tepon. Dramatik kan.. Dah habis nangis pegi balik jumpe hubby and wat lawak bodoh cam biasa. Heee....

So sejarah sakit, memule tue demam selama lebih 2 minggu. Asyik batuk yang serius sampai kene suruh tido luar bilik sebab tiap kali batuk Irfan akan melambung terk…

Pusara Abah

Image
Happy birthday yang ke-55 abah (if you are still alive)... I miss you a lot.... It's so sad bringing Irfan home realizing that you are not there abah.... Al-fatihah....

Irfan Si Anak Pengembara

Sian Irfan... Dahla demam tumbuh gigi, kene lak ngikut mak bapak dia merayau ke hulu ke hilir. Dari Miri ke KL ke KB ke Besut and now kami dah kat Ipoh. Baru jek sampai rumah PIL. 13 jam atas kete. Macam2 tempat singgah. Hohh rasa dah leper bontot.
Ahhh banyaknye nak cite. Jap nak pikir - hubby sakit, Irfan 1st time naik flight, majlis aqiqah Irfan and kisah qurban lembu yang dramatik. Huhu... Esok tak sabonye nak kuar jalan2 Ipoh. Wooohh Ipoh is still the best town walaupun dah jatuh cinta and beli rumah kat Miri. Huhu... Irfan, bertahan yer. Esok kite jalan2 lagi yer. Maap.. Thanks for being so tough yer budak kecik yang comel. Mmmuuahhhss!!

Irfan Tumbuh Gigi

Own patutla aritu Irfan panas2 and cranky2. Dah tumbuh gigi rupenye anak mama ni. 2 batang kat gusi bawah. Heeee... Plannyer nak amik gambar tapi masih lom berjaya. Tarik bibir, dia gi jelir lidah. Tolak lidah dia gi gigit I. Haihhh...

Salam Aidiladha Dari Besut

Image
Ada a few things yang nak update actually. Pasal sakit hubby, pasal Irfan yang first time naik flight, etc. Nantilah update one by one. Baru sampai Besut semalam. Irfan plak suddenly suddenly meragam yang horror. Nenek saye bitau sebab beralih tempat baru. Saya syak Irfan kurang sihat. Suhu badan dia suddenly naik 37.5, paling tinggi sejak dia lahir.


Percubaan kasi ubat demam kat Irfan. Haihh.. Pas hasben sakit, anak plak. Huhu...


Nie gambar comot2 tengah BBQ semalam. Selamat hari raya haji everyone!

Towards The End of Breastfeeding Journey?

Nie updet dari spital, hasben lom dapat kuar wad lagi. Will update about this later...
Masa memula decide nak exclusively breastfeed Irfan, saya letak 6 bulan as baseline untuk saya fully breastfeed Irfan. Baseline tue kira cam PPA 3 laa.. nak tak nak kene gak score. Huhu... Stretch 1 adalah setahun, and stretch 2 adalah anytime between 6 bulan and setahun. Saye tak intended langsung nak breastfeed Irfan lebih dari setahun.
Breastfeeding mommies sure bengang dengan statement I nih. Haha! Saye nak pegi offshore tanpa perlu fikir stok susu Irfan. Saya nak pegi meeting and course kat KL yang normally seminggu tanpa perlu fikir stok susu Irfan. Saya nak keje kat ofis tanpa perlu berlari2 curi masa pam susu kat Irfan. Yer saya ibu yang teruk, nak mudah je seme bende. Sebab dah lama penat kot, so nak rest2 plak. Heh, yes my bad... I admit.
So bila dah achieve 6 bulan last week, seriusly sangat gembira tahap lompat2. Pastu tanye hasben and mama, still nak proceed lagi ke breastfeed? Dah diskas2…

Sick Husband and Tired Wife

I'm in Columbia Asia now. Husband's been sick for 2 weeks already. Everyday is a tiring day since I have to entertain both Irfan and hubby. And now hubby's warded, reason is still unknown. We're now in ward no 202, just next to the ward that I used to be in when I delivered Irfan. Dulu hubby yang jaga saye, now saye plak yang jage hubby. Huhu... Please wish all of us, may everything would be alright.

Visiting Hannah Humaira

Image
Ok semalam dah berjaya melawat anak Ustad and Shima. Hannah Humaira nama baby girl diorang. Kami melawat jalan kaki jek sebab rumah diorang selang 2 lorong jek dari rumah kitorang. Pegi dah lambat, nak kul 6 baru pegi, langit pun dah gelap.
Sampai kat rumah diorang, dah ramai dah visitor rupenye. Ifan masuk2 rumah jek seme orang terkejut and cakap Irfan adalah sangat besar untuk usia 6 bulan. I cam bese la, sensitip la sket dengan word "besar" nih, so ngamuk tak tentu hala kat rumah orang semalam. Pastu baru diorang betulkan keadaan cakap Irfan adalah panjang/tinggi. Muahaha!

Nie Irfan and Hannah. Kepala Irfan nampak cam besar gila, tapi sebenarnya Hannah yang sangat kecik okay. Sangaaaattt keciiiikkk!!!! Kalo beranak manual nie sure sekali teran dah terkeluar. Haha! Hannah nie sebenarnya sangatt putih (ikut bapak dia) tapi nie dia baru kuar dari Col.Asia sebab kuning, kene dok bawah lampu. Makanya muka masih merah2 terbakar gitu. Alhamdulillah sehari jek dia dok bawah lampu.

Irfan Dah 6 Bulan!

Image
Dah lamaaa saya amaattt menantikan detik Irfan mencecah usia 6 bulan. Amat2 menantikan detik itu okay. And ianya dah berlaku semalam tanpa saya sedar. Saya repeat, tanpa saya sedar. Mangkuk tol. Dalam meeting room masa bukak notebook nak tulis tarikh baru perasan semalam adalah 5 Nov. Terkejut gorilla I, sebbaik tak terpelanting notebook dalam meja meeting. Haha!
Pastu tetibe rindu Irfan. Dahla pagi tue Irfan bangun kul 5 pagi sama dengan saya, and tido balik time saya nak gi keje around kul 7 pagi. Saya patut dah ada banyak masa nak gomol2 dia sambil wish hepi 6 month. Owh sangat sedih. Sebbaik semalam adalah Jumaat, break 2 jam, so saya pegila kuar belikan hadiah untuk Irfan.
Motif beli hadiah? Actually nak beli something untuk diri sendiri untuk meraikan kejayaan berjaya fully breastfeed Irfan selama 6 bulan. Sangat hepi terlompat2 bila berjaya achieve target. End up beli hadiah untuk Irfan coz Irfan's happiness is the best gift! =)



So tadi belikan Irfan sebijik laptop mainan seba…

Hasben Yang Cisss

Semalam adalah telah bergaduh dengan Irfan. Saya adalah sangat penat sebab Irfan adalah sangat lambat tido lately. Hasben plak dah seminggu lebih demam. Siang hari plak bekerja dengan gigih kat ofis + pam2 lagi. 
Dipendekkan bebelan, semalam kul 12.30 tengah malam Irfan dok lintang pukang lagi atas katil. Saya dah tersengguk 700 kali kot. Saya nyanyi dodoikan Irfan saya plak yang tertido. Pastu Irfan sangat perlukan perhatian, merengek tak hengat. Makanya saya telah menjerit dengan sangat dasat "TIDO LAAAAAA"
Hasben yang tengah tido kat ruang tamu pun dengar (saya kuarantin dia kat luar takut jangkit Irfan, muahaha!) Masa tue pintu bilik tertutup rapat. Punyela kuat I jerit you.... Pastu hubby terkedek2 masuk bilik. Ingat ke nak comfortkan saye by saying "Sabar sayang..." Sekali kan, dia gi tepuk2 Irfan sambil cakap "Sabar yer Irfan"
Cissssssssssssssssssssssssssssssss!!!!!!