Kisah Hubby Sakit

Dah lama dah cerita hubby sakit, tapi nape baru nak update? Ini kerana kat Col.Asia tue ada wireless you all. Nanti kalau I update blog hubby bleh bace. Actually hubby sakit teruk dulu, saye pegi jumpe nurse and doctor tanya. Tapi takmolah hubby tau dia sakit teruk, nanti kan lagi dia lemah semangat and makin lembik2, maka lagi lambat mau baik, lalu makin lambat keluar wad.

Hari2 saya berwatak ceria jek depan hubby padahal hari2 nangis okay. Dramatik okay bawak Irfan naik kete sambil nangis2 bawak gi jumpa papa dia. Satu malam tue bila doctor kata hubby maybe kene urgent operation, saya gi nangis2 kat stesen minyak Petronas sebelah Col.Asia sambil SMS Zaza cite kat dia. Pastu call mama pun kami 2 beranak dok nangis2 dalam tepon. Dramatik kan.. Dah habis nangis pegi balik jumpe hubby and wat lawak bodoh cam biasa. Heee....

So sejarah sakit, memule tue demam selama lebih 2 minggu. Asyik batuk yang serius sampai kene suruh tido luar bilik sebab tiap kali batuk Irfan akan melambung terkejut. Pegi klinik cam biasa lah dapat panadol gitu2 jek. Pastu pegi Col.Asia dapat 1 antibiotik. 2 minggu makan antibiotik sama jek, makin teruk pun ada. So doctor pelik sebab tu antibiotik yang dah higher dose dah tue. Lalu, buatla blood test. Ada result yang abnormal, maka terus direfer kepada pakar dan terus ditahan masuk wad pada hari yang sama.

Memula ingat denggi tapi tak. Macam2 buat test, kene amik darah adelah dalam 5 kali kot. 1 sample darah tue siap kene hantar Australia lagi. Pastu ada 2 doctor yang gaduh2 sebab different diagnosis. Disebabkan tak puas hati, diorang import lagi sorang pakar dari Kuching. Mantap kan sakit hubby. Mane ai tak risau. Huhu....

Dipendekkan cite, after dah banyak test, hubby kene pneumonia disebabkan viral infection. Pneumonia banyak cause, ade sebab fungi, bacterial and viral. Pastu makin hari makin teruk. Memula affect lung, pastu pegi ke liver plak. Pastu tetibe di-diagnos ade appendix plak. Siap cakap kene operate lagi gitu, tapi end up tak jadi sebab tetibe next scan cakap bukan appendix plak. Haiihh entah btul ke tak diorang nih. Mementang cost is fully covered by ING, saje je kot nak simpan hasben ai lama2 dalam wad. Huhu.....

Ok, tue cite side hubby. Side saye plak. Masa memula tahu hubby kene warded adalah pada hari Isnin, tengah miting time tue. Habis miting cau gi spital. Pastu balik smula sebab ade miting lain. Hari Isnin tue saya ada 3 miting seme sekali so, dok ulang alik ofis ngan spital la. Kalau ada speed track memang konfem kene saman, bawak kete cam samseng.

Pastu ari Selasa amiklah cuti. Rabu keje balik. Saya kan start Isnin dah cuti panjang 2 minggu stret balik raya haji, maka kene pegi ofis jugak untuk sesi handover. Khamis and Jumaat terpaksa amik cuti lagi sebab condition hubby makin teruk. Maka habislah sudah annual leave saya untuk tahun ini. Huhu...

Sepanjang seminggu jaga hubby, keje saya adalah ulang alik jek spital-rumah-ofis. Since breakfast kene bawak sendiri, maka pagi2 kene gi anta breakfast dulu. Pastu saya balik la lunch solat and tengok Irfan, breastfeed ape seme. Pastu gi balik spital. Petang plak balik lagi untuk amik Irfan bawak jumpe hubby.

Sepatutnya takley bawak baby, sebab sakit hubby leh berjangkit through batuk, bersin, cium, etc. Tapi hari2 saya seludup Irfan bawak jumpe hubby. I want to let hubby know that he has a solid reason to live. Lagipun hubby sangat rindu nak jumpe Irfan. Paling lama pun 15 minit jek saya bawak Irfan jumpe hubby, takut gak kan kalo lama sangat. Pastu hantar gi rumah balik, pastu patah balik gi spital.

Balik rumah dalam kul 9 malam gitu. Dah penat gila, tapi tau2la Irfan tu tido kul bape kan... Makan minum memang terabai habis. Jumpe kedai roti beli roti. Takpun beli biskut kat stesen minyak gitu jer. Tiket flight semenanjung adalah hari Jumaat patutnya tapi hubby still takbley kuar, so pospon gi ari Isnin. TUe pun banyak songeh. Dah gi airport jauh2, diorang suh tuka thru agen plak dah. Pegi setel dengan agen plak. Pastu gi balik airpoirt setelkan tiket bibik plak. Woohh sangat penaaattt.

Hubby kuar wad hari Sabtu, tue pun sebab saya dah sound2 gaduh2 dengan doctor. Doctor cam tak kasi lepas lagi, siap buat surat lagi in case ade pape, refer jek kat memane specialist kat semenanjung. Masa hubby call cakap bleh kuar wad, saya baru lelap 10 minit kat rumah. Masa tue lembik cam dah mati dah. Sampai hospital, angkut2 barang hubby masuk kete. Walaupun happy hubby dapat keluar, saya dah takleh bercakap dah time tue. Bercakap pun penat. And guess what, hubby yang baru kuar wad tue yang terpaksa drive sebab saya memang dah tak larat sangat. Kalau hubby warded sehari lagi saya rasa saya pun kene masuk wad gak, tak pun mati terus sebab penat. Haha!

Papepun alhamdulillah seme dah berlalu dengan baik. Hubby masih dalam recovery mode and masih amik medication. Actually saya ada suruh hubby makan a few supplements on top of medications yang doctor kasi start dari dalam wad lagi. Sebab sangat stress tengok makan ubat spital asyik tak baik2, so try jek kasi supplement2 dari Cosway. Alhamdulillah berbaloi spent duit beli supplement sebab condition hubby memang makin better.

Oklah syukur pada Allah masih diberi peluang bersama hubby. Hargai insan tersayang yer korang. Hidup mati kita nie bebila masa jek kan tanpa kita sedar. Maka hargai setiap moment. Oklah takmolah cite emo2 sangat pasal hubby sakit, dah past tense dah pun kan. Penat lelah saya dulu pun dah lupe dah cane rasa. Oklah dah habis cerita, mari tengok a few gambar kenangan plak. Heh...

Dilawat oleh fotografer femes kat Miri, saye selalu JV dengan dia time mekap2 pengantin. Sempat suh kitorang posing promote event dia. Haha!



 Memori Irfan melawat papa. Seriously, I thought I would lose a husband T_T


Irfan menyamar jadi pesakit. Pandai betul berlakon. See how jari2 Irfan pegang jari2  papa Irfan, ala2 nak tinggalkan wasiat terakhir. Huhu...

Owh lupe, masa kat Col.Asia saya telah mendapat 2 jenis kegembiraan. 1st adalah sebab dapat pulun chicken porridge fevret saya tue (hubby asek kene puasa, kadang2 up to 12 hours sehari T_T.. tapi yesss to porridge! haha). 2nd sebab dapat tengok baby2 baru lahir. Siap sempat tengok twins lagi okay. Pastu jumpe mak2 baru lepas beranak kasi motivasi pasal breastfeed. Muahahah!

Pusara Abah



Happy birthday yang ke-55 abah (if you are still alive)...
I miss you a lot....
It's so sad bringing Irfan home realizing that you are not there abah....
Al-fatihah....

Irfan Si Anak Pengembara

Sian Irfan... Dahla demam tumbuh gigi, kene lak ngikut mak bapak dia merayau ke hulu ke hilir. Dari Miri ke KL ke KB ke Besut and now kami dah kat Ipoh. Baru jek sampai rumah PIL. 13 jam atas kete. Macam2 tempat singgah. Hohh rasa dah leper bontot.

Ahhh banyaknye nak cite. Jap nak pikir - hubby sakit, Irfan 1st time naik flight, majlis aqiqah Irfan and kisah qurban lembu yang dramatik. Huhu... Esok tak sabonye nak kuar jalan2 Ipoh. Wooohh Ipoh is still the best town walaupun dah jatuh cinta and beli rumah kat Miri. Huhu... Irfan, bertahan yer. Esok kite jalan2 lagi yer. Maap.. Thanks for being so tough yer budak kecik yang comel. Mmmuuahhhss!!

Irfan Tumbuh Gigi

Own patutla aritu Irfan panas2 and cranky2. Dah tumbuh gigi rupenye anak mama ni. 2 batang kat gusi bawah. Heeee... Plannyer nak amik gambar tapi masih lom berjaya. Tarik bibir, dia gi jelir lidah. Tolak lidah dia gi gigit I. Haihhh...

Salam Aidiladha Dari Besut

Ada a few things yang nak update actually. Pasal sakit hubby, pasal Irfan yang first time naik flight, etc. Nantilah update one by one. Baru sampai Besut semalam. Irfan plak suddenly suddenly meragam yang horror. Nenek saye bitau sebab beralih tempat baru. Saya syak Irfan kurang sihat. Suhu badan dia suddenly naik 37.5, paling tinggi sejak dia lahir.



Percubaan kasi ubat demam kat Irfan. Haihh.. Pas hasben sakit, anak plak. Huhu...


Nie gambar comot2 tengah BBQ semalam. Selamat hari raya haji everyone!

Towards The End of Breastfeeding Journey?

Nie updet dari spital, hasben lom dapat kuar wad lagi. Will update about this later...

Masa memula decide nak exclusively breastfeed Irfan, saya letak 6 bulan as baseline untuk saya fully breastfeed Irfan. Baseline tue kira cam PPA 3 laa.. nak tak nak kene gak score. Huhu... Stretch 1 adalah setahun, and stretch 2 adalah anytime between 6 bulan and setahun. Saye tak intended langsung nak breastfeed Irfan lebih dari setahun.

Breastfeeding mommies sure bengang dengan statement I nih. Haha! Saye nak pegi offshore tanpa perlu fikir stok susu Irfan. Saya nak pegi meeting and course kat KL yang normally seminggu tanpa perlu fikir stok susu Irfan. Saya nak keje kat ofis tanpa perlu berlari2 curi masa pam susu kat Irfan. Yer saya ibu yang teruk, nak mudah je seme bende. Sebab dah lama penat kot, so nak rest2 plak. Heh, yes my bad... I admit.

So bila dah achieve 6 bulan last week, seriusly sangat gembira tahap lompat2. Pastu tanye hasben and mama, still nak proceed lagi ke breastfeed? Dah diskas2, conclusion, saya akan terus breastfeed selagi Allah izinkan. Orang lain ada yang nak sangat breastfeed tapi tak dapat. Nie saya dah diberi anugerah dapat breastfeed, tabaik sia2kan.

Alasan nak stop sebab susu actually dah start drop sejak bulan puasa dulu. Saya puasa penuh sebulan, masa tue plak zaman saya yang sangat busy nak mampus sebab baru masuk tempat keje baru. Please jangan cakap "Sibuk ape la sangat" sebab memang bebtul sibuk. So demi nak maintain energy throughout ofis hour, saya kurangkan duration and number of pumping session. Lepas pam sangat haus dan lapar. Penah lepas pam saya nak pitam tak dapat jalan balik gi ofis.

Masa bulan puasa, sangat banyak stok susu beku saya bawak turun and tak replace2 dengan stok baru. Pastu dulu, saya pam 2 kali sehari jek kat ofis sebab malam hari saya boleh pam lagi 2 sesi sebab Irfan masa tue jadual tido dia kul 6-7 malam. Sekarang paling awal Irfan tido adalah kul 11 malam. By the time Irfan tido, saya pun pengsan sekali dengan dia, maka tak sempat pam.

Since dah tak dapat pam malam, maka saya pam 3 kali plak kat ofis. Tambah 1 session lepas ofis hour, pam lu before balik rumah. Malangnya, 3 sesi saya pam tu capacity susu yang dapat sama dengan 2 kali pam zaman susu banyak dulu.

Pastu dulu kalau after 2-3 jam tak pam, rasa sangat sakit kronik sampai nak pegang pen untuk menulis pun tak dapat. Sekarang haiihhh... tak sakit langsung. So, dah takde "alarm clock" yang leh remind saya saya yang saya perlu pam.

Pastu now Irfan dah 6 bulan, sepatutnya dah makan solid. Patutnya, keje saya makin senang sebab bila makan solid, susu dia minum akan lagi kurang sebab dah kenyang makan solid. Malang lagi, Irfan belum pandai and tak suka makan solid. Dia nak minum jer. Makin banyak plak tue, dalam 5oz sekali minum. Kira kene tinggal bekal 25 oz sehari masa nak gi keje.

Dengan production yang dah makin drop, Irfan plak minum makin banyak, maka jadi sangat bengang, pastu rasa nak campur susu formula. Pastu now plak hubby masuk wad. Makin hassle life saya ulang alik ofis-rumah-hospital pagi petang siang malam. Banyak hari saya dapat pam sekali jek sehari. Makin merudum milk production saya.

Baru jek aritu siap dah survey2 harga susu formula dah and siap dah bincang2 dengan rakan2 pumping SKO pasal nak campur susu formula. Semalam cek fridge stok beku EBM saya tinggal 60oz je lagi. Dulu pernah nak sampai 200oz okay! T_T

So sekarang saya pasrah je menanti hari bila nak campur susu formula. Huhu.. Tapi saya akan keep breastfeed lah selagi Irfan nak and selagi diizinkanNya. Irfan plak suddenly makin manja lately, asyik nak direct breastfeed jek, tatkala susu dah makin sket.

Tiap malam lepas balik dari hospital mesti dia nak melekat. Sangat tersentuh kadang2. Time breastfeed, mata kitorang saling berpandangan and sometimes Irfan akan senyum sambil breastfeed. Pastu tangan dia plak pegang dada macam pegang botol susu. Sangat sweet moment tue. Ahh sedihnya nanti, if dah weaning sure saya akan rindukan moment tue.. Huhu...

Sick Husband and Tired Wife

I'm in Columbia Asia now. Husband's been sick for 2 weeks already. Everyday is a tiring day since I have to entertain both Irfan and hubby. And now hubby's warded, reason is still unknown. We're now in ward no 202, just next to the ward that I used to be in when I delivered Irfan. Dulu hubby yang jaga saye, now saye plak yang jage hubby. Huhu... Please wish all of us, may everything would be alright.

Visiting Hannah Humaira



Ok semalam dah berjaya melawat anak Ustad and Shima. Hannah Humaira nama baby girl diorang. Kami melawat jalan kaki jek sebab rumah diorang selang 2 lorong jek dari rumah kitorang. Pegi dah lambat, nak kul 6 baru pegi, langit pun dah gelap.

Sampai kat rumah diorang, dah ramai dah visitor rupenye. Ifan masuk2 rumah jek seme orang terkejut and cakap Irfan adalah sangat besar untuk usia 6 bulan. I cam bese la, sensitip la sket dengan word "besar" nih, so ngamuk tak tentu hala kat rumah orang semalam. Pastu baru diorang betulkan keadaan cakap Irfan adalah panjang/tinggi. Muahaha!


Nie Irfan and Hannah. Kepala Irfan nampak cam besar gila, tapi sebenarnya Hannah yang sangat kecik okay. Sangaaaattt keciiiikkk!!!! Kalo beranak manual nie sure sekali teran dah terkeluar. Haha! Hannah nie sebenarnya sangatt putih (ikut bapak dia) tapi nie dia baru kuar dari Col.Asia sebab kuning, kene dok bawah lampu. Makanya muka masih merah2 terbakar gitu. Alhamdulillah sehari jek dia dok bawah lampu.

Irfan nampaknye sangat segan dengan pompuan. Tue muke dah nak nangis. Haritu masa gi rumah Za pun, bila letak Irfan dekat dengan Syaura, Syaura dengan penuh enthusiastic gi tarik2 baju Irfan sampai Irfan nangis. Isk isk isk... Haha! 

Congratulations Ustad and Shima di atas kelahiran permata hati baru korang. Treasure the moments of becoming new parents k?

Irfan Dah 6 Bulan!

Dah lamaaa saya amaattt menantikan detik Irfan mencecah usia 6 bulan. Amat2 menantikan detik itu okay. And ianya dah berlaku semalam tanpa saya sedar. Saya repeat, tanpa saya sedar. Mangkuk tol. Dalam meeting room masa bukak notebook nak tulis tarikh baru perasan semalam adalah 5 Nov. Terkejut gorilla I, sebbaik tak terpelanting notebook dalam meja meeting. Haha!

Pastu tetibe rindu Irfan. Dahla pagi tue Irfan bangun kul 5 pagi sama dengan saya, and tido balik time saya nak gi keje around kul 7 pagi. Saya patut dah ada banyak masa nak gomol2 dia sambil wish hepi 6 month. Owh sangat sedih. Sebbaik semalam adalah Jumaat, break 2 jam, so saya pegila kuar belikan hadiah untuk Irfan.

Motif beli hadiah? Actually nak beli something untuk diri sendiri untuk meraikan kejayaan berjaya fully breastfeed Irfan selama 6 bulan. Sangat hepi terlompat2 bila berjaya achieve target. End up beli hadiah untuk Irfan coz Irfan's happiness is the best gift! =)




So tadi belikan Irfan sebijik laptop mainan sebab Irfan selalu berebut laptop dengan mama dia. Taip keyboard cam main drum, kuat gila pukul keypad. Siap buat head banging lagi atas keyboard (a.k.a menaip pakai dahi). So sebelum laptop tue arwah, saya belikan laptop lain untuk Irfan. Huhu... Actually ade laptop yang untuk 6 month tapi sket sangat bende yang leh tekan. Beli yang untuk 3 years terus. Wahaha! Now pun Irfan main laptop 24 years what... (eh I 24 tahun ke? Ke 23? Hihihi...)

Owh btw, papa Irfan plak yang lelebey main laptop Irfan semalam. Pastu bangga2 jawapan seme betul. Haiiihhh laki i .....

Pastu beli beansprout pillow 1 lagi wat backup. Yang brand macam memule beli habis stok, so terpaksa beli brand lain yang lagi kecik. Just nak buat backup sebab nak basuh yang lama tue. Tak pernah basuh lagi sejak beli. Dah macam2 jenis peta dah ada kat bantal busuk tue.

Pastu last one mangkuk makan yang baru. Nanti arini nak masak special untuk Irfan and nak makan gune mangkuk tue. Hihi...

Pelan harini adalah pegi cucuk Irfan 6 bulan, shopping barang kat Bintang and melawat baby Ustad and Shima kat belakang rumah (jiran baru kami, dulu sama2 UTP gak) Diorang dapat baby girl.

Lastly, selamat 6 bulan Irfan. Tahniah sebab berjaya survive di bawah jagaan mama and papa. Tahniah sebab dah berjaya consume susu mama selama 6 bulan. Tahniah sebab dah berjaya grow up wiser and cuter. Mama and papa love u so much, my prince...



Sape tau cara nak upload gambar dari iPod ke YouTube tanpa jadi cam di atas? Iskkk...

Hasben Yang Cisss

Semalam adalah telah bergaduh dengan Irfan. Saya adalah sangat penat sebab Irfan adalah sangat lambat tido lately. Hasben plak dah seminggu lebih demam. Siang hari plak bekerja dengan gigih kat ofis + pam2 lagi. 

Dipendekkan bebelan, semalam kul 12.30 tengah malam Irfan dok lintang pukang lagi atas katil. Saya dah tersengguk 700 kali kot. Saya nyanyi dodoikan Irfan saya plak yang tertido. Pastu Irfan sangat perlukan perhatian, merengek tak hengat. Makanya saya telah menjerit dengan sangat dasat "TIDO LAAAAAA"

Hasben yang tengah tido kat ruang tamu pun dengar (saya kuarantin dia kat luar takut jangkit Irfan, muahaha!) Masa tue pintu bilik tertutup rapat. Punyela kuat I jerit you.... Pastu hubby terkedek2 masuk bilik. Ingat ke nak comfortkan saye by saying "Sabar sayang..." Sekali kan, dia gi tepuk2 Irfan sambil cakap "Sabar yer Irfan"

Cissssssssssssssssssssssssssssssss!!!!!!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.