Pneumoccal

Nie update yang nak buat minggu lepas actually tapi tak sempat. Weekend lepas pergi cucuk Irfan untuk 5 bulan. Aiihhh dah 2 bulan berturut2 berat Irfan naik 500g jek. Banyak sangat mainnya, minum makin kurang sebab hilang fokus, asek dok ingat nak main jek. Tapi Dr Chen cakap, progress berat Irfan still normal lagi.

Standardlah, bila baby dah nak masuk 6 bulan, ibu2 akan start pikir pasal solid food dah kan? Baru nak tanya Dr Chen bila masa sesuai start solid, tapi dia dah bitau saya sesiap. Bila saya cakap saya still breastfeed, Dr Chen cakap after 6 month dah start kene bagi solid while continuing breastfeed. Bagusla, sebab ade pediatrician yang suruh stop breastfeed terus after 6 month.

Reasonnya adalah sebab lepas 6 bulan, progress baby membesar dah makin demanding, perlukan extra nutrients untuk support pembesaran dia, in particular iron kalau tak silap. And iron dalam susu ibu cam ala2 dah tak mampu nak tampung demand baby after 6 months. Tue kajian sains la yang cakap, saye nie tatau pape. Haha! Tapi kalo makan supplement ion boleh ke? Yang Islam galakkan breastfeed sampai 2 tahun tue, breastfeed alone ke campur sekali dengan solid ek? Sape tahu sila tolong jawab yer. Huhu...

Pastu since masa tengah mengepam haritu Za ade cakap yang ING dah cover injection untuk pneumococcal, saye pun pegila tanye Dr Chen pasal injection tue. Wooohhh panjang la plak dia explain, siap dari history injection tue. Tak focus I tau sebab Irfan cam dah merengek kebosanan lama sangat dalam bilik Dr Chen tue. Irfan siap meniarap golek2 lagi atas katil spital sebab bosan. Huhu...

Dr Chen cakap injection tu can be done as early as 2 months, tapi lagi awal inject, lagi banyak kali kene repeat. So dia syorkan buat at 7 months, tue medium duration ah, and kene repeat 2 kali lagi pastu, total 3 kali ah kira. Lagi lambat inject, lagi kurang kekerapan kene repeat, tapi according to Dr Chen, after 6 month is the most suitable time sebab after 6 month antibodi baby cam dah start drop dah.

Tapi yang menakutkan adalah, jarum injection tue adalah paling panjang dalam dunia. Diorang pernah try buat jarum pendek, but then effectiveness dia tak sama dengan yang jarum panjang, so now pakai jarum panjang balik. Panjangnye sampai boleh hit baby nye muscle. Wawawaaaa sangat takut dengar.

Pastu Dr Chen suh balik check dengan HR dulu, betul tak injection nie ING cover. So sesape yang tau, bitau yer? Huhu...Injection nie rege dia RM300 plus per session gitu.

Owh sebenarnya saya pun baru tahu Pneumococcal nie ape. Dia adelah SEVERE bacterial infection yang bleh menyebabkan pneumonia, meningitis atau blood stream infection (T_T)  Pneumonia nie dia ala2 radang paru2 kot kan? Iman sure tahu nih, kalau tak silap dia pnah experience mende nie. Owh mintak dijauhkan la sakit2 yang serius nie kan. Huhu...


6 comments:

MammaSun October 16, 2010 at 1:04 PM  

oh, my baby amik injection tu since 2mths and next wk plan nak gi amik injection tu utk kali ke 4 (yg last). Kalo amik umur dah besar, sekali jek dos dia...tp tak sure umur besar tu berapa...setahun kot. Oh ya, covered by ING so don't worry....yg tak cover lagi rotavirus tp yg tu murah jek....seratus lebih utk satu dos.....dan alhamdulillah, alyaa langsung tak penah nangis atau demam after amik injection tu...so don't worry yer little irfan :)

kunaz October 16, 2010 at 2:23 PM  

laaaa suna ke ni? ooo ade blog dok diam2 yer.. cisss! haha! oh alyaa dh inject pneumococcal ek? thankkksssss!!!! sbb aritu dr chen ckp ade staff petronas offshore anak dia claim x dpt utk injection tue. tue yg dia suh cek blk. prenevar13 kn nama injection utk pneumococcal kn?

Hida Naza October 16, 2010 at 2:51 PM  

harith penah ambik kat dr cheah. mula2 hantar claim ING tak nak cover. tapi hubby g explain balik kat ING dapat pulak. part dia explain mcm mana tu tak pasti pulak. masa tu delegation of task kat dia. so, rasanya cover lah kot.

Zaza Azlan October 17, 2010 at 4:55 PM  

cover2..baru start 2009 tak silap,sebab ada akak office aku dulu buat.hehe

iman October 18, 2010 at 12:08 PM  

oish...tanye dlm blog...kau xleh msg kerr?? haha!. amek...tu pasal ahmad tiap bulan g spital..sb bend atu mcm lari sikit dr normal punya timetable.
tp yer..jarum dia besar...haha

a ah bnda ni baru...so time sarah xde..hu..hu..

ing kaver je..ktorg belasah mcm2...so far xde claim yg x rejek lg...

kunaz October 27, 2010 at 8:31 PM  

baiklah. terima kasih yer seme org

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.