Irfan Learns To Eat Solid






Video nie baru jek amik tadi, before gi ofis. Rajin tak saye pegi keje hari Ahad. Kikiki... Harini 17/10/2010 merupakan hari pertama Irfan mula makan solid food. Ermm actually takde la 1st time sangat. Before this, dah banyak solid food yang Irfan makan termasuk rambut i, spek mata i, muke i pun dia kunyah. Haiiihhh....

Decision untuk kasi Irfan makan solid food nie agak sudden actually, baru pagi nie decide, terus kasi makan. Hahaha! Jumaat lepas kuar gi Bintang Plaza, shopping kat Giant sket. Pastu nampak bubur nasik Heinz, terus beli. Konon2nya nak gune bila Irfan cukup 6 bulan which is around 2 weeks time lagi. Sekali tak sabau, pagi nie terus kasi.

Orang lain sangat risau nak kasi solid kat baby, saya sangat excited actually. Perasaan prepare food untuk baby adalah lagi best dari perasaan pam susu okay (saye laa..) Sangat tak sabar nak masak macam2 food kat Irfan. Irfan nak sambal udang masak petai tak? Hahaha!

Actually saye pun bukan suke2 jer kasi Irfan makan terus (suke jugak tapi, haha!) tapi kan, sejak gi cucuk 5 bulan aritu, tetibe selera minum Irfan mengganas sket. Rakus gila minum. Macam malam semalam contohnya, dalam sejarah Irfan tido kul 8 malam. Tapi kul 10, 12, 2, 4, 6 dia bangun nangis kelaparan. Pastu minum gelojoh gila. Habis kering kontang tuuutt i kene sedut dalam 200 psi (haha!) Sampai saya kepenatan breastfeed Irfan. Terus pagi nie decide nak kasi dia makan solid.

Malangnye kan, Irfan belum pandai makan bebtul lagi. Berapa sudu jek yang dia telan bebtul. Pastu nangis nak menenen balik. Terpaksa breastfeed dia balik before gi ofis tadi. Dia minum sampai tertido kekenyangan. Tapi saya baca internet pun cakap memang kene praktis untuk makan solid nie. So kira ni training phase ah before Irfan bebetul makan.

Memula plan nak lenyek pisang lu kasi dia makan. Tapi tadi nak cepat and alang2 dah beli rice cereal tue, pakai yang tue terus. Saya sangat suka brand Heinz tue. Instruction dia sangat best, cam ala2 mendidik kasi makan anak plak. Sori yer tak cukup rajin nak salin kat sini. Huhu... Tapi saya rasa bubur tue tadi memang plain la, takde perasa pape. 1st solid food yang baby makan kalo leh biarlah flavorless, sebab nanti kalo dah start ajar yang manis terus, asyik nak yang manis2 jek.

Tadi rice cereal tu saya campo dengan EBM sekali (instruction Heinz pun suruh wat camtu). Pasni nak campo gripe water plak. Owh yer, dulu masa beranak, nurse Columbia Asia yang dah tua sket tue ada pesan suruh selalu ada bekalan gripe water kat rumah. Anak2 dia yang minum gripe water jarang sakit katanya. Saya pun at times pesan kat bibik suruh campur 1 tudung gripe water tue dalam EBM before kasi Irfan minum. Alhamdulillahlah sesuai untuk Irfan. Memang so far Irfan tak pernah sakit lagi. Sebab susu ibu gak kot kan.


Actually tengah pikir nak beli blender nie ke tak untuk Irfan. Dari sebelum beranak lagi dok usha mende alah nie. Sangat suka konsep dia leh steam and blend sekaligus pakai bekas yang sama. Kira enzyme buah/sayur tak hilang la kan? Sebab any forms of cooking kan akan hilangkan enzyme buah/sayur yang kita makan. Tapi since dia steam and blend dalam bekas yang sama, means dia blend skali la kot wap2 enzyme yang meruap time steam tu kan? Heh I memang suke memandai you olz.. Nak beli la katakan, kene carik alasan kaw2 nye kan? Hahaha! Cek kat internet rege dia Rm300 plus. Ok, to be further discussed with hubby. Oklah, nanti dari masa ke semasa saya akan share resepi2 yang saya buat untuk Irfan. Hihi seronoknye!

 

Owh harini jugak Irfan telah mendapat lawatan dari uncle Ali and auntie Farah dari Bintulu. Uncle Ali tue besfren papa masa kat UTP.  Nampaknya Irfan dah makin biasa dengan orang asing. Good improvement. Kalau tak asek nangis jek kalau orang yang tak kenal dukung dia. Huhu...


6 comments:

f a i z a h 's October 17, 2010 at 4:53 PM  

eh sama la pulakkk...aisya pn start mkn solid arini yakni ahad (17oct2010) hihi :D tp aisya mkn tgh hari skit td... brown rice porridge+susu.... :)

Zaza Azlan October 17, 2010 at 4:57 PM  

eh kalau steam enzyme hilang ke??? aa terpaksaaaaa beli philips blender jugak wahahah

iman October 18, 2010 at 12:14 PM  

ayo...kau mmg saje la nk hbskn duit aku...bes ke menatang blende ni..time sarah aku guna blender cili jer...tu pon nk bli yg baru sb yg kecik dh rosak..

wei ahmad dh mkn...dah...lama..hu hu...4 bln lebih ke tah x ingt..huhu...almaklum...
xde choking ke ape...mkn mcm x mkn seminggu. ayo. 2x/day okehh...sian aku...

o aku bg nestum. incase kau akn tanye lg kt blog...haha! nanti la aku buat bubur nasi. x smpat la..tp smlm aku bg biskut tu..farley rusk tuh..dia belasah gak ..separuh keping sekali mkn..

~lalala~ October 18, 2010 at 7:12 PM  

wow! irfan menerkam makanan itu dengan penuh stail!

Thara October 21, 2010 at 2:26 PM  

awww. sekejap je irfan dan 6 months kan! have fun trying out the many different textures and tastes, irfan! :) and babe, kalau i buat puree, i do not boil. boiling yang buat banyak khasiat buah tu hilang. so what i do is i steam the fruits. tapi lepas dah stim, i amik air yang stim tu, masukkan dalam blender, then blend skali dgn buah. jadik kalau ada juice2 yang terkeluar ke air stim tu, i dpt balik! hehehe. ye betol, lepas dah jadik mama ni, i jadik sgt kiasu! hahaha. :P

kunaz October 27, 2010 at 8:24 PM  

hoh faizah! cam janji la plak. haha!

jom za bli. haha!

ko pakai blender cili kasi makan anak? iskk2.. kedekut tol ko nih. haha! ganasnye ahmad makan. irfan x mkn sgt... =(

intan, dia terkam utk msk mulut je tu. dh msk dia kuarkn blk. hissss

thara, sama! i pn steam tp cam leceh lak byk2 perkakas. tu yg nk bli blender 2in1 tu. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.