Posts

Showing posts from October, 2010

Irfan's 1st Entry

Image
Baca blog mama

 Nak taip blog jugak lah

n9mtrv  z xxxxxxxa bv hye3hbrhe vgh33b33gf nrhbgncafffffwwcdceecZW CX






Ok, itu 1st entry Irfan. Nape banyak xxx Irfan? Adekah censored? And itu adalah percubaan pertama amik video and upload kat youtube pakai iPod. Salah orientation rupenye T_T

Hadiah Dari Suami

Image
Hihi... Semalam laki i belikan i iPod Touch 4G you.... Suke suke! Makenye saya tarik balikla segala kutukan saya terhadap hubby dalam entry Mahukan Perubahan + Jom eCosway! yang saya buat semalam tu yer bang. Muuahhs mmmuahhs!! Hihi...

Sejarah berkenan kat iPod Touch nie adalah sebab supervisor saya adalah sangat suke heret dia punye gadget pegi workstation saya. Dia siap ada iPhone 4 gitu. Walaupun iPhone 4 paling latest, hati saye tetap berkenan kat iPod Touch dia sebab body adalah sangat slim (body iPod Touch yer, bukan body i) pastu finishing dia sangat cantik, bulat2 gitu edges dia. Saye kan suke mende2 bulat. Sebab tue bila iPhone 4 kuar saya masih suke tengok design iPhone yang lama yang bulat2 gitu. Tapi tak target nak tukar handphone pun lagi.

Dipendekkan cerita hari2 kot dok touch iPod Touch SV i tuh. Pastu SV i plak gi cucuk2 lagi plak cakap orang berfamily sesuai ade gadget camtue sebab member2 dia banyak guna tue wat simpan gambar and video anak. Pastu banyak function2 s…

Irfan Prefers Breastmilk

Image
Seems like Irfan is not too ready to start solid. Kalau saya suapkan dia sambil riba, nanti muka dia pusing2 pegi kat dada cari sumber makanan lain. Makanya try test suap sambil baring. Tak jadi jugak. Eh tapi korang jangan plak suap sambil baring yer, kang choking kang. Tue Irfan tak sempat telan pun food. Huhu... Dah try variasikan food dia contoh campur pumpkin, carrot, etc. Oklah, makan gak sket, tapi nak gak hisap susu pastu. Huhu... Takpelah, slowly.

Nampaknya lagi suka makan kaki dan kasut. Herrmm nape orang cakap kalau baby makan kaki petanda nak dapat adik? Bukan seme baby makan kaki ke? Huhu... Syaura dah makan kaki a few months ago, takde pun dapat adik. Sekali esok ko pegnen Za. Gelak jela aku. Hahahaha!

Mahu Perubahan

Sebenarnya sangat banyak bende nak update tapi sangat tak cukup tangan. So kepada binatang2 bertangan banyak seperti spider, silalah gunakan anugerah yang ada untuk update blog. Hahaha! Ape aih buat lawak mangkuk nih.
Sangat berkeinginan tinggi nak ubah layout blog. Dah kene buang icon Herbalife tue. Wat malu company jek model saiz kerbau. Sangat nak tambah banyak link blog kawan2 yang lain (link blog sendiri pun belum add lagi). Sangat nak follow banyak2 blog orang. Sangat nak build komuniti untuk ibu2 online. Sangat nak berinteraksi dengan serius dengan kawan2 online. Sangat nak ade dolly and header yang best cam blog Faizah. Mende2 tu kan makan masa kalau nak buat, and saya plak jenis yang payah nak stop kalo dah start. So biar dulu la keinginan tu.

Irfan Learns To Eat Solid

Image
Video nie baru jek amik tadi, before gi ofis. Rajin tak saye pegi keje hari Ahad. Kikiki... Harini 17/10/2010 merupakan hari pertama Irfan mula makan solid food. Ermm actually takde la 1st time sangat. Before this, dah banyak solid food yang Irfan makan termasuk rambut i, spek mata i, muke i pun dia kunyah. Haiiihhh....
Decision untuk kasi Irfan makan solid food nie agak sudden actually, baru pagi nie decide, terus kasi makan. Hahaha! Jumaat lepas kuar gi Bintang Plaza, shopping kat Giant sket. Pastu nampak bubur nasik Heinz, terus beli. Konon2nya nak gune bila Irfan cukup 6 bulan which is around 2 weeks time lagi. Sekali tak sabau, pagi nie terus kasi.
Orang lain sangat risau nak kasi solid kat baby, saya sangat excited actually. Perasaan prepare food untuk baby adalah lagi best dari perasaan pam susu okay (saye laa..) Sangat tak sabar nak masak macam2 food kat Irfan. Irfan nak sambal udang masak petai tak? Hahaha!
Actually saye pun bukan suke2 jer kasi Irfan makan terus (suke jugak tap…

Mama's Spiderman =)

Image
Remember last time I told you that we've bought Irfan 3 pairs of costume? Costume ladybird dah update dah. Actually kan, masa hari pakai costume ladybird tue, malam tue plak bibik saye terus pakaikan dia baju Pooh plak. Haiihh dia plak yang tak sabar2. Haha!

So nie jek gambar pakai baju Pooh yang ade, amik time keluar bawak Irfan jalan2 petang. Muke dah ngantuk, makanya sangat masam mencuka muka Irfan. Huhu... Irfan sangat tenang dengan baju nie, maybe sebab dah ngantuk. Tapi dia sangat marahh bile pakaikan dia baju spiderman. Haha!

Hahaha! Sangat horror marahnye actually sampai abih gegar2 gambar. Pastu pujukla encik spiderman nie, bawak kuar jalan2 naik kete.


Balik rumah dah happy dah sket, tapi marah tue still ade. So kepada sesiapa yang question kat facebook nape Irfan gelak tak ikhlas dalam video nie, inilah kisahnye. Hahaha! Owh surprisingly, Irfan gelak tue adalah sebab dengar bunyi hirup air tin pakai straw. Huhu...

Pneumoccal

Nie update yang nak buat minggu lepas actually tapi tak sempat. Weekend lepas pergi cucuk Irfan untuk 5 bulan. Aiihhh dah 2 bulan berturut2 berat Irfan naik 500g jek. Banyak sangat mainnya, minum makin kurang sebab hilang fokus, asek dok ingat nak main jek. Tapi Dr Chen cakap, progress berat Irfan still normal lagi.
Standardlah, bila baby dah nak masuk 6 bulan, ibu2 akan start pikir pasal solid food dah kan? Baru nak tanya Dr Chen bila masa sesuai start solid, tapi dia dah bitau saya sesiap. Bila saya cakap saya still breastfeed, Dr Chen cakap after 6 month dah start kene bagi solid while continuing breastfeed. Bagusla, sebab ade pediatrician yang suruh stop breastfeed terus after 6 month.
Reasonnya adalah sebab lepas 6 bulan, progress baby membesar dah makin demanding, perlukan extra nutrients untuk support pembesaran dia, in particular iron kalau tak silap. And iron dalam susu ibu cam ala2 dah tak mampu nak tampung demand baby after 6 months. Tue kajian sains la yang cakap, saye ni…

Irfan The Ladybird

Image
Terjumpe baju nie kat Miri. Terus beli bersama 2 helai lagi costume lain iaitu Pooh dan Spiderman. Menurut adik kedai, banyak lagi corak binatang lain actually, tapi dah habis and tinggal 3 ekor binatang tue jek. Ok fine takpelah. Owh Za, sila pergi ke tingkat 2 Sin Liang Supermarket yer. Banyak baju baby girl yang comel. Sekian.
Ladybird pakai kasut dulu before main
Ladybird main dengan penuh konsentrasi
Mama! Dah bosan main, nak terbang plak
Ha baiklah, sila terbang yer ladybird
Ladybird haus, minum susu dulu
Dah kenyang, campak jek susu saye. Bertuah punye ladybird
Tak rasa bersalah pun...

Ladybird dah ngantuk

Ladybird pengsan. Cengginila ladybird tido. Badan tue tiap inci nak kene bersentuhan dengan apa2 aje, baru rasa secure cam ala2 tak tido sorang2. Bantal busuk konfem takley lepas yer.
Owh terima kasih blogspot kerana dah upgrade sistem upload gamba. Leh upload banyak2 sekaligus and laju gitu. Macey macey... (paham ke boss blogspot bace ni?)

Suke!

Suke pertama adalah kerana harini Irfan sudah 5 bulan. Yeayyy!! Bulan depan dah 6 bulan, sampai dah base target saya untuk exclusively breastfeed Irfan. Lepas tue, if jadi pape (cam milk production kurang ke, stok EBM tak cukup ke, etc.) takdela saye ralat sangat dah. Tapi, I'll keep breastfeed him selagi diizinkanNya.
Irfan masuk 5 bulan nie, tak beralih bulan mane sangat. Tak cranky cam masa nak masuk 4 bulan dulu (paling horror ok!)Cuma perangai baru Irfan adalah suke tido dengan sangat lambat. Bayangkanla dulu timing tido dia kul 6-7 malam gitu, now paling awal Irfan tido adalah jam 11 malam. Pernah 1 pagi dia baru tido. And start last week (until now) hubby plak gi offshore daily trip, which means saya kene bangun masak around 4 am and tak tido2 dah pastu. Pastu amik kira lagi saya bekerja dengan sangat dahsyat plus kene pump lagi di siang hari, hohhh so tiring! Sangat tak cukup tido.
Weekend lepas, saya tak sedar bila masa saya tertido (siang hari). Siap miss Zuhur lagi. Saya …

Irfan "Ulat Buku"

Image
Cemane nih. Irfan dah tak layan sangat dah cloth book dia. Dia suka baca buku betul. And latest progress, tiap kali bacakan dia buku, dia nak belek sendiri buku tue. Masalahnye kalo belek secara sopan fine la.. Nie abih keronyok seme buku2 ai... Makanya catalog Cosway lah yang selalu jadi mangsa sebab katalog tue jek buku banyak gambar yang free, tiap bulan pos ke rumah. Huhuhu...

Nie malam pertama "baca" katalog Cosway. Sebelah Irfan adalah papa dia, yang kononnya nak tidokan Irfan sambil baca buku. Irfan plak yang tidokan papa dia. Haiiihhh....

Ni plak malam kedua. Katalog sama. Koyak rabak habih dah dapat kat Irfan. Kesimpulannya, ulat buku adalah bukan sebab Irfan sangat rajin baca buku, tapi adalah sebab sangat suka merosakkan buku. Dengan kata lain, suke kunyah buku.. Selain buku, sangat suke makan rambut saya, spek saya, tudung saya, etc.


I mengang tudung I basah kuyup Irfan dok kunyah. Pastu nie hukuman untuk Irfan. Hahaha! Nanti besar jangan makan rasuah yer sayang.. …