Irfan's 1st Entry

Baca blog mama


 Nak taip blog jugak lah


n9mtrv  z xxxxxxxa bv hye3hbrhe vgh33b33gf nrhbgncafffffwwcdceecZW CX






Ok, itu 1st entry Irfan. Nape banyak xxx Irfan? Adekah censored? And itu adalah percubaan pertama amik video and upload kat youtube pakai iPod. Salah orientation rupenye T_T

Hadiah Dari Suami



Hihi... Semalam laki i belikan i iPod Touch 4G you.... Suke suke! Makenye saya tarik balikla segala kutukan saya terhadap hubby dalam entry Mahukan Perubahan + Jom eCosway! yang saya buat semalam tu yer bang. Muuahhs mmmuahhs!! Hihi...

Sejarah berkenan kat iPod Touch nie adalah sebab supervisor saya adalah sangat suke heret dia punye gadget pegi workstation saya. Dia siap ada iPhone 4 gitu. Walaupun iPhone 4 paling latest, hati saye tetap berkenan kat iPod Touch dia sebab body adalah sangat slim (body iPod Touch yer, bukan body i) pastu finishing dia sangat cantik, bulat2 gitu edges dia. Saye kan suke mende2 bulat. Sebab tue bila iPhone 4 kuar saya masih suke tengok design iPhone yang lama yang bulat2 gitu. Tapi tak target nak tukar handphone pun lagi.

Dipendekkan cerita hari2 kot dok touch iPod Touch SV i tuh. Pastu SV i plak gi cucuk2 lagi plak cakap orang berfamily sesuai ade gadget camtue sebab member2 dia banyak guna tue wat simpan gambar and video anak. Pastu banyak function2 sweet kat dalam. Owhh sangat teruja gitu...

So tak lama dulu adela bitau hubby yang saye berkenan dengan iPod Touch tue. Kami nye style hanya akan belikan hadiah sempena certain events jek cam anniversary couple ke tunang ke, etc. Since takde event paling dekat untuk claim hadiah, terpaksa guna alasan sempena birthday TYT Sarawak. Hahahaha! TYT tue ape eh? Saye panggil Sultan Sarawak jek (which lepas tue kene gelak sebakul)

Pastu selain guna alasan birthday Sultan Sarawak, saya guna alasan Irfan jugak. Irfan adalah sangat suka dengar lagu Maher Zain. Nak tido jek mesti kene pasang lagu Maher Zain. Pastu next month kan nak balik kampung, nanti dalam flight kalau Irfan nak dengar lagu cemana? Kene la ade iPod Touch sebab dalam flight takley on handphone. Hahahaha! Ngek nye alasan i.

Memula hubby wat bodoh jek, tak sangka plak semalam dia belikan betul. Kata hubby, hari2 mulut saye ngomel sebut nak iPod Touch, which saya tak sedar pun. Betul ke hari2? Huhu... Nak sangat kot gamaknya, sebut pun tak sedar. Hahaha!

Maka thanks a lot to hubby sebab belikan iPod Touch untuk Irfan (hahaha!) Owh adik saye Piju yang penah keje dengan Apple centre kat Miri dulu adalah sangat mengamuk dengan pembelian ini. Ini kerana, sepanjang dia bekerja di sana, dia hanya mampu main jek iPod Touch tue. Muahaha! Jahatnye i.. Hihi..

Irfan Prefers Breastmilk


Seems like Irfan is not too ready to start solid. Kalau saya suapkan dia sambil riba, nanti muka dia pusing2 pegi kat dada cari sumber makanan lain. Makanya try test suap sambil baring. Tak jadi jugak. Eh tapi korang jangan plak suap sambil baring yer, kang choking kang. Tue Irfan tak sempat telan pun food. Huhu... Dah try variasikan food dia contoh campur pumpkin, carrot, etc. Oklah, makan gak sket, tapi nak gak hisap susu pastu. Huhu... Takpelah, slowly.


Nampaknya lagi suka makan kaki dan kasut. Herrmm nape orang cakap kalau baby makan kaki petanda nak dapat adik? Bukan seme baby makan kaki ke? Huhu... Syaura dah makan kaki a few months ago, takde pun dapat adik. Sekali esok ko pegnen Za. Gelak jela aku. Hahahaha!


Mahu Perubahan

Sebenarnya sangat banyak bende nak update tapi sangat tak cukup tangan. So kepada binatang2 bertangan banyak seperti spider, silalah gunakan anugerah yang ada untuk update blog. Hahaha! Ape aih buat lawak mangkuk nih.

Sangat berkeinginan tinggi nak ubah layout blog. Dah kene buang icon Herbalife tue. Wat malu company jek model saiz kerbau. Sangat nak tambah banyak link blog kawan2 yang lain (link blog sendiri pun belum add lagi). Sangat nak follow banyak2 blog orang. Sangat nak build komuniti untuk ibu2 online. Sangat nak berinteraksi dengan serius dengan kawan2 online. Sangat nak ade dolly and header yang best cam blog Faizah. Mende2 tu kan makan masa kalau nak buat, and saya plak jenis yang payah nak stop kalo dah start. So biar dulu la keinginan tu.

Irfan Learns To Eat Solid






Video nie baru jek amik tadi, before gi ofis. Rajin tak saye pegi keje hari Ahad. Kikiki... Harini 17/10/2010 merupakan hari pertama Irfan mula makan solid food. Ermm actually takde la 1st time sangat. Before this, dah banyak solid food yang Irfan makan termasuk rambut i, spek mata i, muke i pun dia kunyah. Haiiihhh....

Decision untuk kasi Irfan makan solid food nie agak sudden actually, baru pagi nie decide, terus kasi makan. Hahaha! Jumaat lepas kuar gi Bintang Plaza, shopping kat Giant sket. Pastu nampak bubur nasik Heinz, terus beli. Konon2nya nak gune bila Irfan cukup 6 bulan which is around 2 weeks time lagi. Sekali tak sabau, pagi nie terus kasi.

Orang lain sangat risau nak kasi solid kat baby, saya sangat excited actually. Perasaan prepare food untuk baby adalah lagi best dari perasaan pam susu okay (saye laa..) Sangat tak sabar nak masak macam2 food kat Irfan. Irfan nak sambal udang masak petai tak? Hahaha!

Actually saye pun bukan suke2 jer kasi Irfan makan terus (suke jugak tapi, haha!) tapi kan, sejak gi cucuk 5 bulan aritu, tetibe selera minum Irfan mengganas sket. Rakus gila minum. Macam malam semalam contohnya, dalam sejarah Irfan tido kul 8 malam. Tapi kul 10, 12, 2, 4, 6 dia bangun nangis kelaparan. Pastu minum gelojoh gila. Habis kering kontang tuuutt i kene sedut dalam 200 psi (haha!) Sampai saya kepenatan breastfeed Irfan. Terus pagi nie decide nak kasi dia makan solid.

Malangnye kan, Irfan belum pandai makan bebtul lagi. Berapa sudu jek yang dia telan bebtul. Pastu nangis nak menenen balik. Terpaksa breastfeed dia balik before gi ofis tadi. Dia minum sampai tertido kekenyangan. Tapi saya baca internet pun cakap memang kene praktis untuk makan solid nie. So kira ni training phase ah before Irfan bebetul makan.

Memula plan nak lenyek pisang lu kasi dia makan. Tapi tadi nak cepat and alang2 dah beli rice cereal tue, pakai yang tue terus. Saya sangat suka brand Heinz tue. Instruction dia sangat best, cam ala2 mendidik kasi makan anak plak. Sori yer tak cukup rajin nak salin kat sini. Huhu... Tapi saya rasa bubur tue tadi memang plain la, takde perasa pape. 1st solid food yang baby makan kalo leh biarlah flavorless, sebab nanti kalo dah start ajar yang manis terus, asyik nak yang manis2 jek.

Tadi rice cereal tu saya campo dengan EBM sekali (instruction Heinz pun suruh wat camtu). Pasni nak campo gripe water plak. Owh yer, dulu masa beranak, nurse Columbia Asia yang dah tua sket tue ada pesan suruh selalu ada bekalan gripe water kat rumah. Anak2 dia yang minum gripe water jarang sakit katanya. Saya pun at times pesan kat bibik suruh campur 1 tudung gripe water tue dalam EBM before kasi Irfan minum. Alhamdulillahlah sesuai untuk Irfan. Memang so far Irfan tak pernah sakit lagi. Sebab susu ibu gak kot kan.


Actually tengah pikir nak beli blender nie ke tak untuk Irfan. Dari sebelum beranak lagi dok usha mende alah nie. Sangat suka konsep dia leh steam and blend sekaligus pakai bekas yang sama. Kira enzyme buah/sayur tak hilang la kan? Sebab any forms of cooking kan akan hilangkan enzyme buah/sayur yang kita makan. Tapi since dia steam and blend dalam bekas yang sama, means dia blend skali la kot wap2 enzyme yang meruap time steam tu kan? Heh I memang suke memandai you olz.. Nak beli la katakan, kene carik alasan kaw2 nye kan? Hahaha! Cek kat internet rege dia Rm300 plus. Ok, to be further discussed with hubby. Oklah, nanti dari masa ke semasa saya akan share resepi2 yang saya buat untuk Irfan. Hihi seronoknye!

 

Owh harini jugak Irfan telah mendapat lawatan dari uncle Ali and auntie Farah dari Bintulu. Uncle Ali tue besfren papa masa kat UTP.  Nampaknya Irfan dah makin biasa dengan orang asing. Good improvement. Kalau tak asek nangis jek kalau orang yang tak kenal dukung dia. Huhu...


Mama's Spiderman =)

Remember last time I told you that we've bought Irfan 3 pairs of costume? Costume ladybird dah update dah. Actually kan, masa hari pakai costume ladybird tue, malam tue plak bibik saye terus pakaikan dia baju Pooh plak. Haiihh dia plak yang tak sabar2. Haha!


So nie jek gambar pakai baju Pooh yang ade, amik time keluar bawak Irfan jalan2 petang. Muke dah ngantuk, makanya sangat masam mencuka muka Irfan. Huhu... Irfan sangat tenang dengan baju nie, maybe sebab dah ngantuk. Tapi dia sangat marahh bile pakaikan dia baju spiderman. Haha!


Hahaha! Sangat horror marahnye actually sampai abih gegar2 gambar. Pastu pujukla encik spiderman nie, bawak kuar jalan2 naik kete.



Balik rumah dah happy dah sket, tapi marah tue still ade. So kepada sesiapa yang question kat facebook nape Irfan gelak tak ikhlas dalam video nie, inilah kisahnye. Hahaha! Owh surprisingly, Irfan gelak tue adalah sebab dengar bunyi hirup air tin pakai straw. Huhu...


Pneumoccal

Nie update yang nak buat minggu lepas actually tapi tak sempat. Weekend lepas pergi cucuk Irfan untuk 5 bulan. Aiihhh dah 2 bulan berturut2 berat Irfan naik 500g jek. Banyak sangat mainnya, minum makin kurang sebab hilang fokus, asek dok ingat nak main jek. Tapi Dr Chen cakap, progress berat Irfan still normal lagi.

Standardlah, bila baby dah nak masuk 6 bulan, ibu2 akan start pikir pasal solid food dah kan? Baru nak tanya Dr Chen bila masa sesuai start solid, tapi dia dah bitau saya sesiap. Bila saya cakap saya still breastfeed, Dr Chen cakap after 6 month dah start kene bagi solid while continuing breastfeed. Bagusla, sebab ade pediatrician yang suruh stop breastfeed terus after 6 month.

Reasonnya adalah sebab lepas 6 bulan, progress baby membesar dah makin demanding, perlukan extra nutrients untuk support pembesaran dia, in particular iron kalau tak silap. And iron dalam susu ibu cam ala2 dah tak mampu nak tampung demand baby after 6 months. Tue kajian sains la yang cakap, saye nie tatau pape. Haha! Tapi kalo makan supplement ion boleh ke? Yang Islam galakkan breastfeed sampai 2 tahun tue, breastfeed alone ke campur sekali dengan solid ek? Sape tahu sila tolong jawab yer. Huhu...

Pastu since masa tengah mengepam haritu Za ade cakap yang ING dah cover injection untuk pneumococcal, saye pun pegila tanye Dr Chen pasal injection tue. Wooohhh panjang la plak dia explain, siap dari history injection tue. Tak focus I tau sebab Irfan cam dah merengek kebosanan lama sangat dalam bilik Dr Chen tue. Irfan siap meniarap golek2 lagi atas katil spital sebab bosan. Huhu...

Dr Chen cakap injection tu can be done as early as 2 months, tapi lagi awal inject, lagi banyak kali kene repeat. So dia syorkan buat at 7 months, tue medium duration ah, and kene repeat 2 kali lagi pastu, total 3 kali ah kira. Lagi lambat inject, lagi kurang kekerapan kene repeat, tapi according to Dr Chen, after 6 month is the most suitable time sebab after 6 month antibodi baby cam dah start drop dah.

Tapi yang menakutkan adalah, jarum injection tue adalah paling panjang dalam dunia. Diorang pernah try buat jarum pendek, but then effectiveness dia tak sama dengan yang jarum panjang, so now pakai jarum panjang balik. Panjangnye sampai boleh hit baby nye muscle. Wawawaaaa sangat takut dengar.

Pastu Dr Chen suh balik check dengan HR dulu, betul tak injection nie ING cover. So sesape yang tau, bitau yer? Huhu...Injection nie rege dia RM300 plus per session gitu.

Owh sebenarnya saya pun baru tahu Pneumococcal nie ape. Dia adelah SEVERE bacterial infection yang bleh menyebabkan pneumonia, meningitis atau blood stream infection (T_T)  Pneumonia nie dia ala2 radang paru2 kot kan? Iman sure tahu nih, kalau tak silap dia pnah experience mende nie. Owh mintak dijauhkan la sakit2 yang serius nie kan. Huhu...


Irfan The Ladybird

Terjumpe baju nie kat Miri. Terus beli bersama 2 helai lagi costume lain iaitu Pooh dan Spiderman. Menurut adik kedai, banyak lagi corak binatang lain actually, tapi dah habis and tinggal 3 ekor binatang tue jek. Ok fine takpelah. Owh Za, sila pergi ke tingkat 2 Sin Liang Supermarket yer. Banyak baju baby girl yang comel. Sekian.

Ladybird pakai kasut dulu before main

Ladybird main dengan penuh konsentrasi

Mama! Dah bosan main, nak terbang plak

Ha baiklah, sila terbang yer ladybird

Ladybird haus, minum susu dulu

Dah kenyang, campak jek susu saye. Bertuah punye ladybird

Tak rasa bersalah pun...


Ladybird dah ngantuk


Ladybird pengsan. Cengginila ladybird tido. Badan tue tiap inci nak kene bersentuhan dengan apa2 aje, baru rasa secure cam ala2 tak tido sorang2. Bantal busuk konfem takley lepas yer.

Owh terima kasih blogspot kerana dah upgrade sistem upload gamba. Leh upload banyak2 sekaligus and laju gitu. Macey macey... (paham ke boss blogspot bace ni?)

Suke!

Suke pertama adalah kerana harini Irfan sudah 5 bulan. Yeayyy!! Bulan depan dah 6 bulan, sampai dah base target saya untuk exclusively breastfeed Irfan. Lepas tue, if jadi pape (cam milk production kurang ke, stok EBM tak cukup ke, etc.) takdela saye ralat sangat dah. Tapi, I'll keep breastfeed him selagi diizinkanNya.

Irfan masuk 5 bulan nie, tak beralih bulan mane sangat. Tak cranky cam masa nak masuk 4 bulan dulu (paling horror ok!)Cuma perangai baru Irfan adalah suke tido dengan sangat lambat. Bayangkanla dulu timing tido dia kul 6-7 malam gitu, now paling awal Irfan tido adalah jam 11 malam. Pernah 1 pagi dia baru tido. And start last week (until now) hubby plak gi offshore daily trip, which means saya kene bangun masak around 4 am and tak tido2 dah pastu. Pastu amik kira lagi saya bekerja dengan sangat dahsyat plus kene pump lagi di siang hari, hohhh so tiring! Sangat tak cukup tido.

Weekend lepas, saya tak sedar bila masa saya tertido (siang hari). Siap miss Zuhur lagi. Saya terjaga dalam 4.30 petang camtu, pastu tetibe saya meroyan kejap. Kaget sebab tengok Irfan takde kat sebelah. Tengok dalam babycot takde, cek kot2 jatuh bawah katil ke ape, takde gak. Gelabah gila kuar bilik tanye bibik mana Irfan. Sekali bibik cakap saya dah pass Irfan kat dia before saya tido. Seriusly saya tak ingat pun seme bende tue. Even tak ingat pun bila saya start tido. Isk iskkk horror.... Tapi masih mampu ingat hari Sabtu tue Za buat open house. Solat, salin baju then terus angkut Irfan gi makan kat rumah Za. Haha!

Ok, suka kedua adalah start semalam, musim sibuk saya kat ofis cam dah nak berakhir. Alhamdulillah. Start cuti raya haritu everyday jadual saya sangat padat dengan macam2 mende adhoc. I knew it's going to be temporary only, orang cakap field planner ni keje dia sibuk bermusim. So aritu musim saya kot.

Suka ketiga adalah saya dah dapat partner baru untuk jaga cluster Northern nie. Baru harini budak tue datang. Chinese, and nampak jenis yang reliable and committed, so lega. Dahla raya haji nanti saya cuti 2 weeks plus, adela backup. Heh. Dari seme field planners kat ofis tue, I'm the only one yang dah kawen and dah ade anak. Baru masuk, pastu saya jugakla yang terpaksa jaga cluster paling tough, di saat saya baru nak adapt dengan new life as a mom and dengan new working environment saya. Pastu cluster lain seme ada 2 orang yang jaga except cluster saya and Jazlin. Now sangat syukur dah ade sorang lagi working partner.

Suka keempat adalah kerana bilik pam SKO dah makin meriah dah now. Sampai sendat fridge tue orang dok sumbat icepack dengan susu. Pastu sangat kelakar sebab dah ramai gila yang pakai pam Medela Freestyle. Eherm eherm, announcement, ZA BARU BELI BREASTPUMP BARU. MEDELA FREESTYLE GITUUU. Hahaha!

Medela Freestyle tue kan bunyi dia sangat bising. Zrot zrot gitu bunyi dia. Pastu bila 3-4 orang pam serentak pakai Medela Freestyle, bilik pam tue memang dah jadi cam kandang lembu dah bunyi dari luar. Hahaha! Nanti tak lama lagi akan bertambah ahli pam yang baru. Woh sangat seronok. Kene buat persatuan breastfeed Miri nie. Hehe...

Suka kelima sebab tadi berjaya gelak tahap dah takley nak gelak. Abih limit dah gelak. Sebabnya masa pam susu tadi, ade sorang "pumper" tue, masa tengah pam2 susu, tetiba dia cakap "Nape kain aku basah nie" Rupe2nye dia pam tak letak botol. So bila pam, susu jatuh turun atas riba. Hahahahaha! Memang class lah dia buat lawak. Hahaha!

Pastu tadi jugak ade briefing pasal share saham Carigali. Adela bukak nak beli unit/lot saham. Lalu di mana2 jek asyik dengar orang dok cakap pasal saham. Memang hot topic of the day adalah pasal saham. Pastu masa nak balik gi car porch tadi, nampak la sekumpulan field managers tengah borak2. Bila lalu, tego la kasi salam. One of them tanya "Ha Engku, berapa lot amik?" Saya pun jawab "Lot 6225" Blurr kejap field manager tue. Adusss... Lot 6225 tue adalah nombor lot rumah saya yer. Menci tol wat lawak orang tak paham. Haha! Tapi takpe, yang penting harini saya sangat suke hati. Hahaha! Sekian.

Irfan "Ulat Buku"

Cemane nih. Irfan dah tak layan sangat dah cloth book dia. Dia suka baca buku betul. And latest progress, tiap kali bacakan dia buku, dia nak belek sendiri buku tue. Masalahnye kalo belek secara sopan fine la.. Nie abih keronyok seme buku2 ai... Makanya catalog Cosway lah yang selalu jadi mangsa sebab katalog tue jek buku banyak gambar yang free, tiap bulan pos ke rumah. Huhuhu...

 

Nie malam pertama "baca" katalog Cosway. Sebelah Irfan adalah papa dia, yang kononnya nak tidokan Irfan sambil baca buku. Irfan plak yang tidokan papa dia. Haiiihhh....


Ni plak malam kedua. Katalog sama. Koyak rabak habih dah dapat kat Irfan. Kesimpulannya, ulat buku adalah bukan sebab Irfan sangat rajin baca buku, tapi adalah sebab sangat suka merosakkan buku. Dengan kata lain, suke kunyah buku.. Selain buku, sangat suke makan rambut saya, spek saya, tudung saya, etc.



I mengang tudung I basah kuyup Irfan dok kunyah. Pastu nie hukuman untuk Irfan. Hahaha! Nanti besar jangan makan rasuah yer sayang.. Heh tetibe...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.