Irfan's New Babygears

Apa yang telah anda buat dengan bonus Petronas anda tahun ini? Owh baru teringat, mostly spend untuk raya nie. Since saya beraya kat sini jek, tak perlu pakai banyak sangat duit, so I used some of it to buy a few new babygears for Irfan.

Masa Irfan umur 3 bulan (bulan lepas), dia dah start tunjuk minat nak meniarap, melompat and even berjalan. Selalu ngamuk2 suh kitorang pegang dia so that dia boleh lompat and jalan. Kalo kejap2 a few minutes jek saya tahan lagi la. Kalau sampai sejam asyik nak layan dia melompat and berjalan memang flat dibuatnya. Dengan puasanya, breastfeednya...

Pastu lately Irfan sangat banyak meragam and nangis2. Cam ade bende yang dia tak puas tapi tatau ape. Saya buat assumption yang Irfan nye demand untuk main2 adalah sangat tinggi dari supply yang dia dapat. Saya kan selalu on video camera untuk tengok cara bibik jaga Irfan. Cam biasalah, asyik berdukung jek. Main kejap2 pastu Irfan nangis pastu dukung lagi sampai tido, pastu bangun main lagi kejap then nangis balik then tido balik.

And Irfan plak jenis tak pandai main mainan yang pegang2 tue. Ade la playgym kat rumah ni seketul beli lama dah, tapi kejap je Irfan bleh bertahan layan objek2 yang bergayut kat playgym tue. Mama cakap, Irfan ikut perangai saya, tak layan mainan sangat. Saya dulu dari kecik sampai ke besar takde seketul mainan pun, even seekor anak patung. Huhu...

So saya assume Irfan jenis yang suke beraktiviti (lompat2, jalan2, etc) tapi dengan bibik dia asyik kene dukung jek dalam kain batik (kampung gile, haha!) Weekend la pun kalo dia nak main bebetul sebab saya akan layan dia (and of coz lepas tue akan pengsan letih. huhu...)



Fisher-Price Rainforest Jumperoo

A few days ago, saya nekad nak belikan Irfan walker. So saya surfla littlewhiz.com cam biasa. Tetibe terbaca yang pasal jumper dari Fisher-Price nie. Pastu google lagi banyak2. Saya baca banyak gila good review untuk produk nie. Since saya baca review nie kat Amazon, maka yang komen tue seme adelah mat salleh yer. Ade yang nyumpah2 sebab harga dia mahal, tapi lepas tue rasa berbaloi gila lepas beli. Dia cakap if nak kene jual kete pun dia sanggup untuk dapatkan jumper tue. Huhu....



Objektif jumperoo nie adalah untuk encourage baby nye motor skills, yakni bergerak, melompat and berpusing. Dok dalam jumperoo nie, baby akan jadi freestyle ikut gaya apa yang dia suke. Jumperoo tue selain leh melantun, leh pusing 360 degree gak if baby nak pusing2. Pastu dia untuk stimulate baby nye visual and audio senses gak sebab ade banyak bunyi and objects attached kat jumperoo nie.

Ade a few choices gak jumperoo nie tapi saya berkenan yang rainforest nye sebab ade bunyi2 binatang. So semalam pegila cari kat Toyswold Miri. Alhamdulillah ade, last unit plak tue. If order kat Littlewhiz leh dapat RM500 plus, tapi beli kat sini of course la mahal sket kan, RM600 plus. Tapi kira okaylah kot. If beli online, delivery charge lagi kan (besar gabak kotak jumperoo tue and berat dia dalam 12kg gitu so konpom delivery mahal gak kan). Plus beli kat sini dia tolong pasang sesiap. Bawak balik rumah sumbat jek Irfan kat dalam. Huhu...

Alhamdulillah, Irfan TERSANGAT suka mende nie. Fuuuhh... baru tak rasa membazir abih RM600. Haha! Tapi bunyi-bunyian dia adalah sangat hodoh!!! Bunyi monyet yang tak senonoh. Tapi Irfan sukaaa!!!






See, excited kan Irfan? Huhu... Tapi, disebabkan jumperoo nih, Irfan stay up semalam okay!!! Bese masa tido dia ialah kul 6-7 tiap hari (tapi of coz akan bangun 3 jam sekali lepas tue). Tapi semalam, kul 10 baru Irfan tido okay!! Sangat excited dapat mainan baru. Perangai adalah sebijik cam papa dia after dapat skuter Elegan. Hahaha!

Ade la dalam 5 kali kot saya asyik dok angkat dia dari jumperoo masuk bilik untuk tidurkan dia. Tapi Irfan marah2 nak suruh angkat letak dalam jumperoo balik. Kali ke-5 tu saya cam ala2 bengang la jugak sebab saye pun dah ngantuk gile dah, so saya letak Irfan dalam jumperoo and cakap "Ha, melompatla awak sampai subuh" Haha! Pastu Irfan takde pun rasa bersalah ape mama dia ngantuk, teruskan jek usaha dia melompat sampai at one time saya perasaan dia tersengguk2 ngantuk dalam jumperoo tue. Hahahaha! Pastu baru tido.


Little Bean Walker



Masa tengah tunggu abang kedai pasang Fisher Price Rainforest Jumperoo tue, saya ternampakla walker nie. Memang dari haritu lagi plan nak beli walker kat Irfan sebab tak larat nak layan dia lama2. Haha! Jumperoo tue adhoc actually. Tapi bile dah beli jumperoo, penat mikir perlu tak beli walker lagi. Sebab jumperoo tue static je, untuk jalan2 setempat blehla. 

Pastu last2 amik jela. Sebab nanti mesti saya decide nak beli gak. Nie since tengah dapat bonus baik beli sesiap. Heh! So untuk model tue dia ade 2 colour - turqoise and pink. Kaler real life adalah 10 kali ganda lagi lawa dari yang saya amik kat internet nie. Za, bleh bli yang pink kat Syaura. Sangat cantik pink dia. Heh. And model nie adalah walker yang paling murah dalam kedai tue. Yang lain seme RM200 ke atas. Yang nie RM100 plus jek. Sorila yer Irfan, mama dah pokai beli jumperoo. Haha!


Papa tengah ajar Irfan cara nak main electronic device kat dashboard walker. Canggihla walker zaman sekarang, seme ade lampu2 and music2 dah sekarang. Huhu...



Irfan blur. Tadi dok dalam zoo dengan monyet2, nape now tetibe dalam dunia lain? Haha! Ade yang cakap tak elok pakai walker. Biar jek baby develop skill berjalan tue sendiri. Tapi saye tak kire, saya nak beli jugak. Lagipun walker nie bukan setakat latih berjalan jek, mainan2 dia tue boleh stimulate baby gak. Cam Irfan, tiap kali dengar bunyi2an tue dia pun bercakap gak dengan walker tu sorang2. Huhu!



Bumboo Baby Sitter



Last sekali saya beli Bumboo Baby Sitter nie jugak. Tujuan adalah untuk train Irfan duduk tegak. Leher dia dah kuat, tapi tulang belakang dia cam belum lagi. Tatau la sebab malas ke ape. Haha! Banyak gila warna yang available and seme striking2. End up saye pilih kaler lime. And saya amik yang 1 set dengan tray, ade yang takde tray jugak.



Irfan tengah adjust position. Waaa siannye tengok rambut anak sendiri. Bertompok2 tumbuh tak rata. Huhu...


Muke bengang kene sumbat dalam kusi kecik. Haha! 3-3 mainan nie Irfan test dalam 1 malam sekaligus. Hasilnya, after a few session, badan Irfan jadi cam tegap and sasa gila. Terkejut kitorang masa dukung dia. Huhu....



Owh rumah kami dah jadi mini nursery dah. Meh2 sape nak anta anak. Haha! Sampai sempit rumah sebab banyak sangat mainan Irfan. Semalam cakap kat hubby jom beli rumah baru. Hahahaha! So sekian sahaja kisah mainan baru Irfan. Esok raya. Selamat hari raya yer seme orang. Maaf zahir batin. Kami raya di Miri tahun nie. Nanti akan update pasal raya plak. Hihi...


4 comments:

f a i z a h 's September 9, 2010 at 10:49 PM  

ooo mebi aisya cenggini gak kot...dia meragam ssgt since masuk 4bln...asik nk soh org pegang kasi dia berdiri, berjalan n lompat2...mebi dia nak walker jgk kot...nk bli gak!!! tp sure maktok2 aisya xkasi...sdeh2...sob3...

Iman September 10, 2010 at 2:05 PM  

Mak aiii anak org kaya nihh. Rendah diri ahmad bc post ni. Ngn mak2 dia skali rs rendah diri. Haha

kunaz September 10, 2010 at 8:34 PM  

eh ha'a la faizah. nk msk 4 bln irfan pn meragam cam haper. xpe, kalo maktok x kasi, suh maktok yg jd walker. haha!

ciss iman! kaye paler otak ko. cam bonus ko x sama jek dgn bonus aku. huhu...

Ayumaira Bridal November 30, 2014 at 1:19 PM  

salam sis..kalau nak jualnjumperoo tu sy berminat nak beli..
01111208077

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.