Irfan at 4 Months


Tengoklaaa... Aktif lagi agresif kan Irfan melompat? Imagine laaa kalo saye tak beli Jumperoo tue, and keep layan dia melompat pakai tangan jek, memang boleh meninggal dunia saya dibuatnya. Hoho... Baby boy memang aktif kot kan? Aritu pegi bukak pose dengan Za, main2la dengan Syaura. Syaura nyer movement punyela slow motion lagi romantik, Irfan lak cam lipas kudung. Hubby cakap ikut perangai mak dia. Cessss caitt!!!

Irfan dah 4 bulan now. How time flies. A few days ago pegi open house raya rumah senior manager hubby. Ramai gakla orang kat sana. Ade sorang tue tanye saye "Baby dah berapa bulan?" Saye jawabla 4 bulan. Then dia cakap "Oh kecik lagi. Ehhh besarrnyer!" Hahaha!

Saye kurang gemar baby yang over gemok lagi menggelebeh2 muka. Janji sihat and berat badan naik dengan okay saya dah okay. Tapi normally baby yang breastfeed jarang overweight kan. Irfan tak bulat menggeleber tapi dia panjang kot. Lahir2 jek panjang dah 56cm, kepala 38cm and berat 3.7kg. Masa umur dia sebulan, orang ingat dia dah 3 bulan. Nie masa umur dia 4 bulan orang ingat dia dah nak setahun. Huhu...

Banyak perubahan Irfan masa umur dia 4 bulan nie. Irfan memang akan selalu beralih bulan, except nak masuk bulan ke-3 dulu dia tak meragam sangat. Lain2 bulan memang seme meragam. Masa nak masuk bulan ke-4 memula dulu, ragam dia adalah suke menangis yang sangat kuat sampai jiran sebelah rumah takut dengar okay. Cam kronik sangat nangisnye.

Irfan's best mood adalah lepas bangun tido. Memang tersengeh berjela2. Irfan's worst mood adalah bila nak tido. Meragam tak hengat. Masuk bulan ke-4 clock tido Irfan dah berubah. Dulu waktu tidur Irfan adalah start jam 6 or 7. Now paling awal adalah kul 10 malam, tapi dia akan start meragam nak tido start kul 6 lagi.

Last week 2 hari saya balik rumah time dah nak masuk maghrib sebab sangat banyak keje kat ofis. Siap buat balik keje kat rumah lagi konon2nya nak sambung buat kat rumah. Sekali Irfan meragam kronik takmo tido malam tue. Sampai kul 11 malam tak tido2. Last2 terpaksa bawak Irfan keluar jalan2 naik kete. Hubby pakai singlet and kain pelekat jek. Saye plak pakai kain batik. Memang sebijik cam pak pandir dan mak andir.

Perangai Irfan yang meragam before tido adalah ikut saye dan adik beradik saye yer. Kitorang memang bermasalah bile nak start tido. Haha! Pastu bila masuk kete terus okay. Tue pun ikut perangai saye and adik beradik saye jugak. Haha! Padan muke saye!

Pastu 4 bulan nie, orang luar main2 dengan dia pun dia nangis. Dulu, orang acah2 gelak kemain. Mama cakap mungkin dia dah start kenal orang. Anak kawan mama pun start 4 bulan dah takleh jumpe orang asing. Anak boss hubby pun camtu. Start 4 bulan dia dah tak berani bawak anak dia kuar jumpe orang sebab memang konfem meragam.

Tapi saye takmo la macam tue. Nak ajar gak dia biasakan diri dengan environment camtu. So bawak gak Irfan keluar gi open house sape2. Za, nanti ko dah balik Semenanjung, kite kuar bersosial dengan baby tiap weekend k? Belasah la dia nak melalak ke ape ke. Haha!

Actually agak risau pikir cemane nak balik naik flight dengan Irfan nanti. Journey kitorang Miri-KL-KB-Besut amik masa dalam 9 jam seme sekali. Hoh, mampukah Irfan bertahan selama tue? Huhu...

Pada usia 4 bulan jugak, Irfan sangat aktif beraktiviti. Aktif gila sampai lupe yang dia tengah lapar. Kalau kasi susu memang ngamuk. Nak breastfeed lagi dia marah. Nak kene pandai cari teknik suruh dia calm dulu, then baru leh feed dia. Masa tue baru dia minum laju cam haper, baru perasan lapar. Hoh sangat penat layan perangai anak ok.

Ok, komen positif plak. Masa 4 bulan nie, Irfan dah pandai ketawa terkekek2. Comel gila bunyi. Time gelak memang comel giler. Time meragam... Haiihhh tak terkomen ai... Pastu sangat suke membaca sebelum tido. Irfan dah tak layan sangat dah cloth book. Dia baca Reader's Digest. Hahaha! Tunjuk jek any buku bergambar, dia suka.

Pastu badan pun dah makin kuat. Alhamdulillah, jumperoo yang saya beli tue banyak membantu dia train gune body dia untuk physical movement (owh btw Irfan dah kurang meragam sejak ade mainan2 tue kat rumah). Kalau kami tidur sekatil, pagi esok sure position Irfan dah berubah. Memula tido selari la 2 beranak, bangun tido dah jadi cam huruf T dah kami tido. Dasar budak buas. Heh.

Pastu sangat banyak membebel now sampai air liur mengalir2 cam air terjun. Sangat suke bercakap gune bahasa sendiri. Huhu... Pastu kan, now sangat suke duduk dalam baby carrier yang cam pouch gantung kat badan tue. Memang kanggaroo la Irfan nie. Haha!

Merangkak belum lagi. Berapa bulan eh baby biasa merangkak? Irfan time meniarap kaki dia dah start tendang2 untuk mengengsot. Tapi dia tak pandai nak angkat tangan lagi. So bila dia buat camtu, kepala dia akan tersodok kat depan. Pastu dia nangis marah2. Padahal dia yang buat sendiri. Hisss...

Pastu Irfan dah pandai grip barang dengan kuat. Cam bantal busuk dia dikira agak beratla untuk baby tapi dia bleh grip. Since sangat suke grab and grip, puting kat mulut pun dia tarik, pastu nangis ingat orang lain yang cabut puting dia. Hissss!!! Memang nak jadi mak nie kene banyak bersabar. Haha!

Ha tu jela kot perkembangan Irfan di usia 4 bulan. And Irfan masih fully breastfeed alhamdulillah. Amount pun dah up to 4oz sekali minum. Owh saye dah kene start buat stok balik since masa bulan puasa sangat banyak gune stok freezer tue. Kene ganti balik. Huhu..

7 comments:

f a i z a h 's September 18, 2010 at 11:17 PM  

Irfan br start minom 4oz bila?aisya da lama minum ebm 4oz...since b4 4bln lg...xtau normal ke tak... :| atau MIL yg saje kasi dia 4oz...haish...byk btol minom...

f a i z a h 's September 18, 2010 at 11:20 PM  

ouh lupa nk play video irfan td...hihi...sgt aktif irfan melompat! terkejut den...mmg bebi boy aktif cenggitu kot...aisya slow skit la dari irfan...anak gadis la katakan....hihihihi :D

iman September 20, 2010 at 9:18 AM  

haha...oo aku rs depends kot..sb sarah dulu..ya allah...aktif gile sb tu kurus kot..penat ks mkn suh gemuk..
ahmad..sama size ngn sepupu2 dia yg setaun setaun lebih...size baju sama..kalo mck2 beli bj...sume beli satu size je...hahaha!
eh aku dgr..dulu laaa time sarah dulu..bfeed la kurus...tp cekang...sb..susu ibu x byk lemak..susu lembu yg lemak..sb tu baby susu lembu gemus2...tp ank kawan aku...bfeed..ful...size ya allah...comel gilee..kembar...haha. mak dia yg kurus keding sb kembar laki. 2 2 kuat minum.
tp time ahmad..dh x dgr..mungkin org xnk ripit kt aku kot...haha!

hOnEYdEar September 20, 2010 at 9:20 AM  

normally baby akan mula cuba untuk merangkak by age 4 months. Tapi before tu, dia mesti akan mengengsot dengan lajunya lah, then baru dia akan angkat badan untuk merangkak.

Jatuh tersembam itu adalah perkara biasalah, cuba lapik lantai dengan toto@something soft.

Baby yg over chubby ni, susah sikit die nak start merangkak, sebab badan die berat. Nanti irfan dah start merangkak, lagi pening...hahaha

iman September 20, 2010 at 9:21 AM  

baidewei...rendah diri tgk irfan main menan mahal... dgn music2 lagi..oohh siannye anak2 aku!..haha :)

kunaz September 26, 2010 at 9:32 AM  

faizah, kunaz stat kasi 4oz umur 4 bln tp x slalu. tgk gap masa dia minum, sbb kdg2 if gap ms pendek, x abih pn 4oz tu, mbazir jek. aritu pnah ks 5oz pn abih, tp kunaz try train perut dia accept sket2 tp a few times. xnk ajar expand perut baby mdadak sangat. n yess hoh aktif gile. penat ai yu...

iman, ahmad kofemmm lg bsaaaarrrrr dr irfan!!!! xley lawan. sile bli jumperoo yer utk ahmad. haha!

hoh honeydear, cara explen cam pakar kanak2. sgt hebat. haha! tq2 for the info.

Jumati Lasima January 3, 2014 at 7:24 PM  

Assalamualaikum, Saya nak tanya...?
Rainforest jumperoo ni beli kat mana n berapa harga...?
Saya bercadang nak belikan utk anak lelali saya.
Saya harap puan dapat membantu.
Sekian.

Jumati Lasima
jumatilasima@gmail.com
0198134134

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.