Pumping Challenge #5

Harini saye MC, demam and flu yang agak teruk. Saya cakap teruk sebab dulu masa saya tengah pantang saya pun demam teruk gak tapi still kuat nak jage Irfan sorang2 time tengah demam. Harini saya jaga Irfan pagi jek, lepas gi klinik amik ubat terus out sampai ke petang. Saya memang pass jek kat bibik suh jage Irfan. Dengarla gak a few times Irfan melalak2 kat luar bilik, tapi tadi ntah nape jadi cam tak kesah langsung dengar suara Irfan melalak. Memang sangat2 tak larat.

Start nak demam Ahad pagi lagi actually. Pastu petang tue join gathering breastfeeding mommies kat rumah Kak Anne (later akan buat entry khas pasal nie). Aircond rumah Kak Anne sangat kuat, balik tue terus dah berair hidung. Seriusly rasa cam nak sumbat jek silica gel dalam hidung biar dia serap seme hingus2 tue. Haha tak senonoh.

Bila malam menjelma, flu makin teruk tapi sangat set mind nak pegi keje. The only sebab, kalo saya kat rumah, saya risau Irfan berjangkit. So biarlah saya menderita keseorangan kat ofis. So malam tue pura2 ignore demam saya, siap bleh update blog bertajuk "Buang Tebiat" lagi (entry yang sebelum entry nie) Oooo sebab tue kot entry tu nampak cam kurang siuman sket kan. Sebab update time tengah demam.


Kul 4 pagi Irfan terjaga nak minum susu. Masa saya bangun tu Ya Allah sumpaaaaahhhhh tak laraaaaattttt! Maybe sebab aircond kot, so makin teruk (even though slow sangat jek aircond semalam). Air hidung makin laju mengalir. Saye amik kain lampin Irfan lipat 3 segi pastu ikat kat muke. Dalam lubang hidung plak sumbat tisu. Memang bernafas pakai mulut jek. Tercungap2 okay, risau air hidung menitik kat Irfan time tengah breastfeed. Lepas tue tak sempat pikir panjang, terus SMS superior cakap nak amik MC. 

So cabaran pam harini adalah pam time tengah demam. Woooo kalo ikut jiwa raga memang takmo pam langsung sebab sangat tak larat. Kepala berat gila. Saya terjaga tido a few times sebab breast dah keras and sangat sakit, kene pam gak. Saya pernah terbaca, kalau demam actually kene pam lagi kerap sebab kalau breast dah keras memang akan lagi demam. Demam sebab engorged.

Actually lately lepas consume supplement dari Amway, breast adalah sangat cepat engorge. So tadi tengah sakit demam pun, terpaksa pam sebanyak 3 session. Dapat dalam 16 oz jek 3 session tue, cukuplah bekalan Irfan seharian. Lepas pam, saya sambung pengsan, which is sangatla tak bagus. Patut bile liquid dah kuar 16 oz dari badan, kene replace balik dengan minum banyak air. Waaa arini sangat kurang minum air sebab asek tido tak larat.

And sebenarnya now masih tak larat. Esok dah kene gi keje sebab MC dapat sehari jek. Owh sangat sedih demam sebab tak sempat nak ganti pose. Dah start Jumaat lepas and plan nak sambung minggu nie. Waaa sedih. Semoga cepat sembuh so that sempat ganti posa.

And to Irfan, please be strong sayang ek? Mama dah demam 3 kali sejak Irfan lahir, nie kali ke-4 and Irfan survived 3 kali yang mama demam tue. This time around, be extra strong yer sayang. Mama sanggup demam teruk2 asal Irfan tak demam. Owh yer, tadi masa gi klinik, doctor suh makan ubat selsema sekali sehari jek. Cam tak logik plak. Cane nak cepat baik kalo camtu. So, saya makan gak sampai 3 kali sehari. Lantak ah nak jadi ape pun. Jangan mati sudah. Nauzubillah... Huhu....

Owh, level of challenge untuk pumping challenge kalini is within medium to high. Solution takdek lain ah, pam jela tak larat pun... Haha! And you see, kat sinilah kepentingan buat stok EBM. Kalo terkene musibah sakit camni at least ade backup.


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.