Gathering of BF Mommies in Miri


Hoho akhirnye berjaya tulis entry yang lama tertangguh nie. Woohh sangat takde masa nak update blog bulan pose nih. Sangat rajin beribadat sampai takde masa nak main internet. Wakaka bajet.. Saye tipu yer tue kawan2... Haha!

Ok, suatu masa dulu (lupe tarikh sbnarnye) saye telah attend 1 gathering untuk breastfeeding mommies kat Miri nie, dianjurkan oleh Kak Anne, dia berjaya susukan 2 orang anak dia lebih 2 tahun. So gathering tue kire cam sharing session ah untuk share petua.

Kak Anne adelah seorang cikgu and dia sanggup unpaid leave selama 5 tahun demi nak breastfeed anak2 dia. Besar sungguh pengorbanannya. Saye memang takkan la kan buat camtu kan, nak kene tunggu gaji hubby cecah 10k sebulan kot baru saya buat camtu. Haha! So cabaran Kak Anne kirenye putus gaji jela, tapi smooth la breastfeed journey dia. Saye turut mencari model lain untuk dijadikan contoh, yakni ibu bekerjaya sebagai engineer yang sangat hebat tapi masih mampu breastfeed anak sampai 2 tahun tanpa jeorpadize kerjaya. Hohoho...

Actually, ramai yang dijemput, tapi last minute seme ade hal, end up 4 orang jek aritu. Haha! Saye pun nyaris tak dapat datang sebab dah ade unsur2 nak demam. Tapi gagahkan diri gak, and esok tue berjaya demam sebab aircond rumah Kak Anne sangat kuat. Haha!

Dalam gambar tue saye jek mak yang tak bawak anak. Yes, saya tinggal Irfan kat rumah. Heh. Memang dah plan taknak bawak sebab takut saya tak dapat focus, sebab Irfan tue manje okay, nak kene entertain dia selalu, nak kene cakap2 main2 dengan dia selalu. So saye yang skema nie tak bawakla Irfan takut mengganggu discussion aritu. Sekali anak2 orang lain selamba jek menangis meniarap terguling menelentang kat rumah Kak Anne. Haha! Ok, pasni bawak jela Irfan si anak kanggaroo tu.

Banyak jugakla share macam2 bende. Walaupun 4 orang jek, kami share jugak kisah2 ibu2 lain yang kami kenal. Sebenarnya, gathering tue buat saya jadi bersyukur lagi sebab breastfeeding journey saya dikira agak smooth bila nak compare dengan kisah ibu2 yang lain. Alhamdulillah...

Ade kisah baby takmau minum susu lain selain breastmilk tapi mak dia plak takde susu, end up terpaksa kasi air masak jek sepanjang rumah babysitter. Kesian sangat2. Pastu Kak Laila bukak cite plak yang kat SKO takde pun orang Sarawak yang breastfeed. Masa dia memule beranak dulu, macam lost tatau sape nak guide. Kat SKO masa tue ada 3 orang jek yang pam susu kat ofis - iaitu Kak Cery, Along and Kak Laila sendiri (3-3 orang Semenanjung)

Masa tue diorang pam kat surau jek. Selalu orang pandang serong, cam geli2 gitu. Pastu si Along plak fight untuk dapatkan sebuah bilik pam untuk SKO. Gigih gak ah usaha dia, mintak signature ramai orang, buat surat itu ini, etc. Usahanya berhasil, akhirnya SKO sediakan 1 bilik khas untuk pam, siap ade fridge and sofa seme. Tapi end up Along tak sempat guna langsung bilik tue sebab dia kene transfer KL. Huhu.. Thanks la banyak2 yer Along.. Huhu...

Pastu share tips2 banyakkan susu, tips2 jaga anak, etc. Best. Kalau ramai sure lagi best. Selain pasal breastfeeding, banyak share pasal pengalaman beranak gak. Macam2 cite. Kak Anne pun 2-2 anak dengan Dr Mattu gak. Kak Anne lagi power kot, a few hours lepas ceaser terus jalan2 dah, saye after 1 day gak ah. Huhu...

Pastu cite pasal meroyan. Saya sebenarnye tak berapa sure cemana meroyan tue sampaila masa gathering tue. Horror rupenye meroyan nie. Saye ingat stress biasa2 jek. Ade yang nangis 3 hari berturut2  lepas beranak, pastu masa hari ke-4 baru dia sedar and tak ingat pun dia ade nangis lepas beranak tue.

Even Kak Anne pun, lepas dia beranak, malam tue dia gi tanya husband dia "Nape anak kita macam tak gerak2 ek?" sambil pegang2 perut. Padahal dia dah beranak siang tadi. Huhu...  Bila suami dia tegur baru dia tersedar. So bakal2 ibu dan bapa, silala berdoa siang malam yer agak tak kene camtu. Bakal ibu, lepas beranak memang akan ade stress moment. Set itu dalam mind yer, and get ready to overcome all the challenges. Bakal bapa, supportla wife anda, jangan biarkan ade bende yang mengganggu fikiran dia lepas beranak yer.

Semoga akan ada gathering camni lagi. Lagi ramai orang, lagi banyak kisah, lagi banyak lesson learnt. Oklah nak sambung beribadat balik (tipu lagi) Haha!

7 comments:

Puan nadxoxo August 22, 2010 at 5:52 AM  

Ohh sampai mcm tu ek meroyan. Baru tau. Tq2 :)

[Zaza Azlan] August 22, 2010 at 7:33 AM  

aaaa nak ikotttttttttt tapi aku pulak dah demam siap2 haritu..huhu. tergarunya dgr usaha along yang fight nak bf room. bayangkanla surau sko yang sangat kecik tu. opkos dipandang serong. time kasih along i lap yu.

naz ko sangat mongok. kalau irfan anak kanggaroo, ko lah mak kanggaroo.

eh aku nangis tiap2 malam kot lepas deliver sampai seminggu. tu dikire meroyan eh. down. baru pasan. igt memang habitat semulajadi. paham dah napa trauma berpantang

[Zaza Azlan] August 22, 2010 at 7:33 AM  

eh tergaru tu ape. maksudnye terharu

Hida Naza August 22, 2010 at 8:10 AM  

saya org swak yg pam susu. tapi masa tu saya pam dalam stor BAM dept. Masa tu masih keje dept tu.

f a i z a h 's August 22, 2010 at 8:38 PM  

ahahha...nk gelak guling2 dgn komen zaza..aduhai...memula baca knpla smpai tergaru2 tuh..ngee..rupanya terharu...hihi :D besla dpt g sharing session cam ni kn?kalu kt perlis lg la xdak mendalah2 mcm ni...aduhai...

f a i z a h 's August 22, 2010 at 8:39 PM  

eh lupa lak...eceli mmg pas bersalin arituh mmg ada perasaan depress tuh...siap leh gadoh dgn nenek sndirik~ mmg horror gila perasaan masa tuh...nanges tuh ofkosh la...xterkira byknya nanges...hu.... ngeri je rasa pengalaman berpantang... adeii

kunaz August 24, 2010 at 9:01 PM  

hahaha! nk gelak kt za lu br nk reply. hahahaha!

nad: jgn tensen2 y dlm pantang nie. if rs tensen kene trus pandai2 kuar dr stress tu. huhu

za: ko sdar plak ko nangis. so aku rs tu mmg habitat semulajadi ko. btw, tebiat la makcik. bkn habitat. ko nih, prasan kura2 btol.

dayah: ha'a la, br tringat dayah pn bf. nnt leh pakai blk pam sama2. heh.

faizah:kunaz plak gaduh ngan bibik. sampai skarang gaduh lg. hahaha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.