EBM: Lesson Learnt!

Sob sob... Nyaris histeria Jumaat lepas ok! Pagi dalam kul 6.30 saya amikla icepack dlm freezer untuk masuk2 beg untuk bawak ke ofis. Tetibe rasa icepack tu cam dah cair2, sebbaik still sejuk. Pastu tengok dalam freezer tetibe nampak botol2 EBM cam dah "berpeluh" ade bintik2 air kat botol.

Waaa sangat kaget!!!! Saye cek botol EBM tue one by one. Leceh gakla nak cek satu2 nak goyang2 botol tengok tahap kecairan dia. So ade 1 botol jek yang cair dia cam dh 30-40%, so terus bawak turun tu ke bawah and pesan kat bibik suruh habiskan susu yang tue dulu. Susu tue cair sebab dia dok paling tinggi (botol Avent yang leh stack up tu) and takde botol2 lain sebelah dia yang nak cool kan dia.

Saya syak saya tutup freezer tak rapat time nak amik ayam untuk masak sahur. Saya bangun masak dalam kul 3.30 pagi, and amik icepack kul 6.30 pagi. Means 3 jam pintu freezer tue tak rapat. Sangat tak best perasaan bile pegi keje Jumaat tue.

Sampai2 ofis jek, terus google pasal EBM. Pastu kebetulan Kak Laila lalu kat workstation saya. Mintak consultation dia sekali. Kaget gile okay! Kesimpulannya, alhamdulillah EBM saya still selamat. sebab  portion yang beku tue lagi banyak dari yang cair. Kalau tak adalah sangat rugi ok! Stok dalam freezer tue cukup untuk keperluan Irfan for 2 weeks kot. Kalo rosak memang jenuh la nak kumpul stok balik, lebih2 lagi bulan pose nih.

So, lepas tue memang lesson learnt bebtul ah. Asal lalu dapo jek saya cek pintu freezer rapat ke tak. Trauma kot. Pasni plan nak beli icepack banyak2 untuk letak in between botol2 EBM tue. In case blackout ke ape ke, lama la sket dia bertahan. Owh, btw masa google aritu banyak rupenye kes yang susu rosak sebab tutup pintu freezer tak rapat and sebab black out. Sian gak bace diorang sampai nangis melalak2 time tengah buang susu2 yang rosak tue.

Owh sangat lesson learnt. Pasni kene be more careful Kunaz!!!! Tapi cemana pun, saya cam nak replace stok tue cepat2 sebab tak sedap hati gak jadi gini. Semoga dimurahkan rezeki untuk pam lebih banyak bulan pose nie. Aminnn...

2 comments:

f a i z a h 's August 29, 2010 at 2:27 PM  

oh! sgt takut kunaz...maunya meraung oke kalu jadi cam neh...bkn keje mudah nk kumpul stock2 tuh sume kan...hnya org yg menyusu n kumpul ebm je yg phm kn??

kunaz September 2, 2010 at 6:55 AM  

tula.. br jd sipi2 pn dh tmnung 2 jam. ni kalo rosak abih 1 fridge mmg msk wad gila kot. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.