Buang Tebiat

Dari zaman sekolah menengah sampaila pregnant, saya adalah sangat setia dengan tudung bawal. Kalau rajin, selempang2 la sket, kalau malas, main lepas je ke bawah. Masa tengah hujung2 pregnancy dulu tetibe timbul perasaan nak ubah penampilan tudung. So, dah nekad, lepas beranak nak pakai tudung pesen lain dah bila masuk keje.

Mama cam biasalah, sangat supportive. Masa dia datang Miri, berdozen2 instant tudung yang mama borong dari Terengganu. Bila pakai rasa cam best and ade gak borong sendiri kat Miri nie. Bila dah jadi mommy nie, kalau bleh seme bende nak cepat. So dengan adanya instant tudung nie, pagi2 bersiap tue memang cepatlah. Cepat dan cun. Haha!

Ade yang cakap cun, ade yang cakap macam makcik. Hellooo!!! Tudung instant nie kalo beli yang cap murah tue memangla akan nampak macam makcik jual goreng pisang tepi jalan bila pakai. Tapi yang mama beli adalah yang sangat high quality okay! Tapi kalo dah muke cam makcik tu, pakai tudung rege RM100 pun akan nampak cam makcik la jugak kan (adakah saya termasuk dalam golongan macam makcik itu? Ohhh tidaaakk)


So ini adalah contoh instant tudung yang saya pakai pegi ofis. Yang nie yang saya beli sendiri kat Miri. Yang nie cap murah sket sebab awning dia pakai span. Ok, dah buang tebiat kat sini tetibe nak pakai instant tudung pegi keje kan...

Pastu bila masuk department baru nie, ofismate baru adalah sangat suka bergaya dengan tudung. Siap ade yang jual shawl lagi. Owh silelah melawat blog si Jazlin yang jual shawl tue yer. Shawl nya adalah sangat cantik tapi sangat cepat habis sebab sangat laku sebab salah satu sebabnye adalah sebab saya yang borong (ape ke keling nye ayat)

So dah buang tebiat lagi dok pi borong banyak gile shawl dengan si Jazlin nie. Lagi semangat nak borong since hubby cakap saya nampak makin cun bile pakai shawl. Hahaha! Saba yer korang, jangan muntah lagi.


Ha, nie adalah 2 contoh cara pakai shawl, 1 with syria inner, 1 lagi main pakai camtu jek. Tak sangka sangat mudah pakai shawl rupe2nya and bleh ejas nak labuh mane. Saya dulu assume pakai shawl akan singkat gila. Owh, gambar badan terpaksa di-crop sebab takut nanti tertukar dengan kerbau.

Saye rasa saya tahu nape saye buang tebiat dok tuka2 pesen tudung pegi ofis. 1 sebab adalah sebab masih gemok, 1 lagi sebab muke serabai lom ade mood nak mekap pegi ofis. So at least if pakai tudung yang cun, cover line ah sket kan. Gambar2 di atas adalah seme tanpa mekap yer tuan puan. Nape nampak cun plak ek bile masuk gambar? Fotogenik kot ek? Hahaha! Ok! Seme orang dah bleh muntah. Saye izinkan. Hahaha!

The thing is, masa pregnant, kulit muka jadi makin best. Kan Iman kan? Kami adalah golongan yang bernasib baik kulit muke jadi makin cantik time pregnant. Takdela cantik cam artist tue. Dia cam best sebab kering sangat pun tak, minyak pun tak. Kalau tak dulu, blotter paper adalah bende wajib bawak ke mana2. Tak bawak handbag pun sumbat gak blotter paper dalam poket. Pastu dulu wajib ah basuh muka cikai2 pun 2-3 kali sehari. Masa pregnant, kadang2 seminggu sekali je kot saya basuh muka, sebab kulit muka maintain jek camtu.

So bila kulit muke tak bermasalah, rasa cam malas la nak jaga lelebih kan. Nak mekap lagila malas. Huhu... Tapi kami field planner dah bermuafakat untuk start touch up2 muka pegi keje lepas raya nanti. Haha buang tebiat...

Owh btw, shawl nie department kitorang dah panggil as tudung FP (field planner) dah sebab kitorang 1 section cam dok jadi perintis pakai shawl nie. Haha! Kesimpulannya, ari2 ke ofis dengan pakai either instant tudung or shawl. Both sangat lagi cepat untuk pakai and takyah iron (tu yang penting). Rasa cam ngengade pun ade dok bergaya2 cam orang muda. Field planners lain tue takpela diorang lom kawen lagi. Saye nih dah siap beranak sorang, gedik plak dok join diorang bergaya2. Haha!

Pastu kami sekarang ramai2 buang tebiat dok bela binatang sekor sorang untuk buat icon. Ade letak patung kucing, patung shark, patung koala bear, etc. Aritu time beli play mat untuk Irfan kat Toys R Us, saya beli la icon untuk saye gak.


I choose this giraffe to be my icon. Alasan? Sebab saye suke kaler orange. Tue jek. Haha! Nama girraffe nie Gina yer kawan2. Hodoh gila girraffe nie, mate juling. Nanti kalo jumpe girraffe yang lagi cantik saye campak jela yang nie. Now beli buat syarat jek dulu. Haha! Cam budak2 la plak. Buang tebiat....

Eh dahla.. cam makin merepek dah entry nie. Okaylah, babai....


10 comments:

[Zaza Azlan] August 1, 2010 at 9:35 PM  

wakakaka naz, mongok punya entry. eh senang ke pakai shawl? aku kalau pakai shawl, tu dah kira hari paling bergaya dalam dunia. susah kottt. kalau pakai shawl, sure sampai opis 7.35. huh

Puan nadxoxo August 2, 2010 at 1:37 AM  

Cara Kak Naz cite mcm pakai shawl sesenang pakai tudung instant pulak. Ini sudah terer sangat nih!

Pada Nad susah kalau masa baru2 pakai shawl, agak lembab dari pakai tudung bawal. Tapi bila dah terer sama laju dengan pakai tudung bawal. Tapi masih tak selaju pakai tudung instant. Haha.

Tapi Nad perasan kalau Nad pakai shawl kalau kena solat kat shopping complex or RNR, masa pakai tudung tuh mesti ada org duk perati masa kita pakai shawl tu :P

iman August 2, 2010 at 8:33 AM  

hahahaha....weii gile lawak g monday morning. boleh x kau jgn sama kn badan kau dgn kerbau? hahaha! wehh naz...seryes tudung instant pepel yg kau kata murah tuu...cantik ok~~~ aku rs lg cantik kau pkai tu dr selendang. i mean..ye la 2 2 cantik kott...tp tdg instant tu nmpk lagi mude..ahakss..amek kau...abesla zak maki aku..haha..
kau beli jenis ape? sile laa..org kata aku nmpk lg tua dr my age bila pki instant..tp...aku pkai je sb...yelah...go for practicality than...beauty..ho ho

and ye..kulit makin cantik..dan aku tgk menten cantik je kulit kau. xde ape pon kan...
tlg la dtg kl...hu..hu...

Shawlala :) August 2, 2010 at 10:43 PM  

akak, terkejut saya tibe2 ada entry promote shawl saya pulak kat sini hehe... tudung FP lah katakan.. akak pakai tudung apa pun memang dah lawa dah ok.

icon saya kecik je, tak boleh jadik ni.. nak kena beli patung comel2 jugak camni :)

.::fIsYa::. August 2, 2010 at 10:59 PM  

wahhhh...dah berbelit-belit la shawls tuh g keje..pastu pro pulak tuu...tapi cantek la tudung purple instant tu...sonoknye akak keje skarang..mcm ramai rakan gosip je..hehehhe

odieY August 3, 2010 at 12:12 AM  

peh akak...
fewit~

kunaz August 3, 2010 at 11:10 PM  

za, ko belit versi maut di tali gantung kot. aku nye style bapak simple. zup zap zup zap siap. haha!

nad, k.naz compare pakai shawl dgn pakai instant tudung yg kite pakai pin. tudung instant lmbt sket if nk psg2 pin kt blkg tu utk kasi cantik. kalo stakat sarung camtu mmg takley lawan ah, instant tudung mmg the fastest ah. ha'a mmg. sbb shawl ni byk cara belit, diorang nk tgk cara nad belit cane kot kan. heh

iman. org panggil ko makcik? hahaha hepinye aku dgr. haha! eiii aku kn dh btau ko 1 website yg jual instant tudung yg labuh tu. cantik ah gak nmpk. sile dtg KL? rindu beno ko kt aku yer iman. haha! insyaallah nnt kte reunion jumpe irfan dgn ahmad. hihi... pehal ko branak lelaki? xley jd menantu aku. haha!

jazlin, ok per. kot2 dpt pelanggan. dh dpt dh sorg smlm kn? hihi...

odiey n rafi!! pekaba korg? haha siot! tp yess bykla plak rakan gosip kt sini. hahaha!

.::fIsYa::. August 4, 2010 at 12:01 AM  

akak tgk tak odiey link name akak ape kak blog die?kalo akak tgk mesti senyum meleret-leret..haha

odieY August 4, 2010 at 12:08 AM  

kitorang kat cni bru je bek demam r akak... lme kot... nk tau bape lame sile bace n3 raffi wokey? :P

hm... nmpak gaye, mmg akak supa dupa epie gembire abes kan? malu nk ngaku la tu... wahaaa... seronoknyer ade member2 sekepale kat opiz... rase jeles pulak :P

kunaz August 22, 2010 at 10:27 PM  

rafi: akak dh tgk!! hahaha! best2! haha!

rafi: ha'a alhamdulillah mkn better keje tmpt br ni. akak dh msk blog odiey tp x smpt nk bc byk. later will link u k! keep in touch sis!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.