Irfan Membaca

Minggu lepas Irfan adalah sangat suka melalak yang tahap maximum peti suara dia boleh supply bunyi lalakan tue. Sangat tatau kenapa, tapi sangat penat nak tenangkan dia. Weekends apetah lagi. Nyaris nak bukak puasa sangat2 dah. Pernah cakap kat Za, kalo weekends rasa cam nak gi ofis jek sebab dok rumah adalah sangat penat. Hohoho...

Perut tak kembung ape. Dah cek ape yang patut di-cek seperti yang disarankan oleh akak2 ofis, ok jek seme. So cam biasa saya assume sebab Irfan beralih bulan lagi, nak masuk bulan ke-4 dah next week. Arini cuti merdeka, arini birthday hubby gak (happy birthday sayang!) so kami keluar jalan2 tak bawak Irfan. Haha! 

Pegila beli teether sesiap sebab akak ofis cakap maybe dah nak start tumbuh gigi, so nanti dia rasa tak selesa gusi gatal2, so kene beli teether nak tenangkan dia. Tapi balik2 jek tetibe Irfan dah kembali ke rupa bentuk yang asal, tak melalak ape dah arini. Sangat ajaib, rasa cam pelik lak dia tak melalak lepas seminggu rumah nie berseri dengan lalakan Irfan. Huhu...

Orang cakap bila beralih bulan and baby cranky2 tue nanti ade mende baru yang dia nak belajar. Apekah itu? Nak kata meniarap, tue skill last month. Za cakap maybe skill nak test power peti suara. Hahaha! Tapi mende baru yang Irfan buat now adalah suka membaca!!!



Kejadian ini berlaku di tengah malam buta a few days ago di mana Irfan sangat takmo tido and saya of course lah takkan tido selagi Irfan tak tido kan. Bosan tunggu Irfan tido, saya belek2 la katalog Cosway. Then nampak Irfan jeling2 kat katalog tue jugak. Pastu tayangla katalog tue depan muke dia, serius gila Irfan membaca. Tapi saya telah membuat silap besar malam tue sebab saya gi bukak page yang orang jual bra and panties, so Irfan dok tengok mende tue. Huhu... Bad bad...


Pastu tiap malam Irfan cam addicted nak tengok buku before dia tido. Walaupun sekadar katalog, saya pura2 baca bedtime story kat Irfan. Contohnye, pada suatu hari ade makcik beli shower foam sebab badan dia busuk, bla bla...


Pastu tadi masa beli teether Irfan, beli sekali cloth book nie. Walaupun buku nie nampak sangat tebal cam kitab injil, tapi sebenarnya, buku nie ade 5 muka surat sahaja and harga dia nak dekat RM50. RM10 untuk 1 mukasurat. Haha!


So tadi before Irfan tido, papa Irfan bacakan Irfan buku baru dia tue. Irfan sangat excited sampai melayang2 tangan sebab buku tue sangatla striking. Pastu bukak2 jek macam2 ade binatang keluar bergayut2 dari buku tue. Owh kanggaroo pun ade dalam buku tue. Adelah anak kanggaroo dok dalam poket mak dia. Irfan sangat suke page yang kanggaroo tue. Hmmm kaum sejenis la katakan. Hahaha!

Semoga Irfan tak meragam lagi dah pasni. Mama sangat penat yer Irfan. Mama rasa dah kurus cam apam balik jek sebab sangat takde energy, walau hakikatnya body menten kuih pau. Haha! 

Honestly, saya sangat tak sabar nak habiskan bulan puasa nie. Saye tau sangat teruk statement tue. Orang lain siap nangis lagi bila Ramadhan nak habis, tapi saya tak sabar2 nak habis sebab saya sangat penaaaatttt keje+ pam+stay up jaga anak+joget2 main dengan anak. Hohoho... Tapi alhamdulillah puasa masih full, tarawikh pun masih full walau sekadar di rumah. Huhu...



Jom Makeover!

Menjahit & mekap - 2 bende ini adalah aktiviti favourite saye yang teramatlah favourite. Siap boleh buat income lagi. Both saya stop temporarily sebab pregnantkan Irfan dulu. Stop mekap sebab takley bau2 cosmetic. Stop menjahit sebab mama suruh sebab mama pernah miscarriage sebab terlalu banyak menjahit (tatau ade relation ke tak actually, tapi sangat takut dengar)

Lately sangat terasa nak start buat balik 2 bende tue, malangnya takde masa. Irfan dah amik seme masa free saye. Huhu... Tapi saya memang akan slowly buat balik aktiviti fevret saya tue. Saya repeat, slowly yer, not immediately. Real slow. Hahaha!

Thus, I would like to introduce you to my new blog, yang khas untuk pasal mekap2 jek. Memule memang plan nak pakai blog nie jek, senang takyah manage banyak2 blog. Tapi since saya nak open blog tue untuk seme orang (yakni termasuk bukan pembaca blog saye), I think I better separate it into two different accounts. So nanti takdela campur aduk personal and bisnes kan. 

Maka, silalah melawat Jom Makeover. Ade promotion free giveaway now. This is my 1st slow step to re-involve in the makeup business again. Huhu...


EBM: Lesson Learnt!

Sob sob... Nyaris histeria Jumaat lepas ok! Pagi dalam kul 6.30 saya amikla icepack dlm freezer untuk masuk2 beg untuk bawak ke ofis. Tetibe rasa icepack tu cam dah cair2, sebbaik still sejuk. Pastu tengok dalam freezer tetibe nampak botol2 EBM cam dah "berpeluh" ade bintik2 air kat botol.

Waaa sangat kaget!!!! Saye cek botol EBM tue one by one. Leceh gakla nak cek satu2 nak goyang2 botol tengok tahap kecairan dia. So ade 1 botol jek yang cair dia cam dh 30-40%, so terus bawak turun tu ke bawah and pesan kat bibik suruh habiskan susu yang tue dulu. Susu tue cair sebab dia dok paling tinggi (botol Avent yang leh stack up tu) and takde botol2 lain sebelah dia yang nak cool kan dia.

Saya syak saya tutup freezer tak rapat time nak amik ayam untuk masak sahur. Saya bangun masak dalam kul 3.30 pagi, and amik icepack kul 6.30 pagi. Means 3 jam pintu freezer tue tak rapat. Sangat tak best perasaan bile pegi keje Jumaat tue.

Sampai2 ofis jek, terus google pasal EBM. Pastu kebetulan Kak Laila lalu kat workstation saya. Mintak consultation dia sekali. Kaget gile okay! Kesimpulannya, alhamdulillah EBM saya still selamat. sebab  portion yang beku tue lagi banyak dari yang cair. Kalau tak adalah sangat rugi ok! Stok dalam freezer tue cukup untuk keperluan Irfan for 2 weeks kot. Kalo rosak memang jenuh la nak kumpul stok balik, lebih2 lagi bulan pose nih.

So, lepas tue memang lesson learnt bebtul ah. Asal lalu dapo jek saya cek pintu freezer rapat ke tak. Trauma kot. Pasni plan nak beli icepack banyak2 untuk letak in between botol2 EBM tue. In case blackout ke ape ke, lama la sket dia bertahan. Owh, btw masa google aritu banyak rupenye kes yang susu rosak sebab tutup pintu freezer tak rapat and sebab black out. Sian gak bace diorang sampai nangis melalak2 time tengah buang susu2 yang rosak tue.

Owh sangat lesson learnt. Pasni kene be more careful Kunaz!!!! Tapi cemana pun, saya cam nak replace stok tue cepat2 sebab tak sedap hati gak jadi gini. Semoga dimurahkan rezeki untuk pam lebih banyak bulan pose nie. Aminnn...

Pumping Challenge #6 - Puasa

Sebenarnya nak cite pumping challenge masa pegi Brunei dulu, tapi skip dululah yang tu since now seme breastfeeding mommies sibuk dok cite experience diorang breastfeed and pumping time puasa. So nak menyibuk gak, walaupun dah 2 minggu puasa, dah basi dah pun. Haha!

Ok, sebelum bulan puasa saya dah try puasa sehari, puasa ganti time awal2 pregnant dulu (morning sickness teruk dowh). Dulu kan jadual pumping saya start kul 7 pagi lepas punch card. Before pam, saya bese minum malt drinks dulu, and after pam minum air masak. So masa 1st time pam masa puasa, abih pam jek saya rasa resah. Resah sebab tak dapat nak minum air. Dah berkali2 decide nak berbuka, dari kul 7 pagi sampai kul 11 pagi, dok sibuk cakap kat ofismate nak berbuka.

Tapi akhirnya bertahan. Yang lagi best, masa lunch hour tu saya kene ke Marriot Hotel and diorang provide lunch. Saya dengan tabahnya tak berbuka puasa. Tahan sampai berbuka. Rupe2nye saiko jek lebih. Memang la agak penat dan haus each time lepas pam, tapi manageable lah.

Ok itu time pose ganti (sempat sehari jek, pastu saya demam teruk. Lagi 3 hari carry forward. huhu...) Ok, sebelum start bulan pose, concern saya hanyalah takut saya lembik cam pisang buruk if saya puasa + pam. Dahlah saya sangat sibuk keje, bulan Ogos banyak gile shutdown kat Northern.

Pastu Kak Laila introduce performance drink dari Shaklee. Mende alah tue bukan untuk banyakkan susu yer, tapi untuk keep us hydrated (ala2 100 plus) so that kite takdela haus yang melampau atau mati terjelir lepas pam. So 1st 3 days puasa memang mantap abih ah. Aktif bergaya gile babeng. Rasa cam nak melompat jek atas bumbung SKO (ok fine, saya tipu)Haha!

Di samping minum performance drink, saya tak pernah skip makan vitamin and protein drink (yang nie saya minum brand Nutrilite, ade rasa berry gitu). And masa sahur, saya minum air masak memang bapak banyak ah, tahap boleh mati lemas. Even malam pun, saya standby air sebelah katil. If Irfan bangun nak menyusu, saya minum sesiap.

And guess what, 1st 3 days tue susu saya suddenly mencurah2. Tak sampai 10 minit dah nak sampai 10 oz. Memang la seronok tengok susu banyak, tapi saya stop gak pumping supaya nak keep energy saya sampai 1 hari. Kang kalau saya perah melampau2 awal pagi, by tengahhari kang saya merangkak kat ofis tak best gak kan. Saya syak susu banyak sebab terlebih minum air, so dia kuar ikut susu. Heh memandai jek.

Ok itu adalah pengalaman puasa time weekdays. Bila weekend menjelma, segalanya telah berubah. Wohhhh!!!! Puasa kat rumah dengan baby adalah berkaliganda lagi penat dari kat ofis okay!! Sebab Irfan selalu nak bergayut minum. Memang by petang dalam kul 3 camtu saya dah flat, terus handover Irfan kat bibik, and kasi minum EBM jek.

Irfan now sangat perasan besar, tak sedar umur baru 3 bulan. Dia sangat suke berjalan. So kene selalu pegang dia untuk dia berjalan2. Adela dalam 10 tapak camtu. Pastu rest kejap, pastu nak bangun sambung jalan lagi. Irfan now ade la dalam 8kg beratnya. So sangat penat main dengan dia. Rasa cam nak beli walker jek suruh dia jalan sendiri. Tak larat nak pegang. Tapi awal sangatla plak 3 bulan dah masuk walker. Huhu...

Penat weekends kemudiannyer terbawak2 ke weekdays berikutnya. Saya sangat ingat Isnin tue saya sangat tak bermaya. Susu pun jadi sket, 10 minit tu dapat 5-6 oz jek. Sangat penat sampai tertido time pam. So saya buat conclusion, susu akan sket kalo kite penat. So kene energetic selalu.

Jadual pam bulan pose nie saya ubahla sket. Saya start pam dalam kul 4.30 pagi camtu lepas sahur, so that lepas pam, bleh cover balik minum air. Next session dalam kul 8-9 pagi camtu. Last sekali dalam kul 1-2 petang. Saya memang set nak pam 2 kali jek kat ofis. Saya sangat banyak keje ok, perlukan energy dan konsentrasi. So terpaksala bahagi2 sama banyak untuk balancekan.

And alhamdulillah so far, masih mampu puasa stret and masih mampu produce susu kat Irfan dengan kadar secukupnya. Tapi dah a few days gak stok dari freezer asyik turun bawah tanpa replacement susu naik atas. Huhu...

Hubby pun kesian gak. Terpaksa puasa 8 hari kat offshore. Penat ok kontraktor wireline puasa kat offshore, kalau client leh tahan lagi, setakat coordinate contractor. Hubby pun minum performance drink hari2 and alhamdulillah penuh jek puasa dia kat offshore tue.

Biasalah, bulan puasa kan bulan untuk menduga kita. Marilah kita buktikan kita mampu menempuh dugaan tue. Huhu.. Selamat berpuasa yer seme orang. Kami raya kat Miri tahun nie. Raya haji baru balik Semenanjung dengan lamanya. Haha!

Yeay! Ade Internet!

Tahukah anda (haha!) selama 2 tahun saya keje kat Miri nie saye tak pernah ade internet connection kat workstation saya. Hari2 layan LAN jek untuk buat keje. Local Area Network yer korang, bukan Azlan, Roslan mahupun Mazlan. Haha! Masuk department baru nie, seme FP ade internet – bleh buat research, bleh buat online banking, bleh book tiket, etc.

Makanya saya telah apply untuk ade internet jugak. Last week akhirnya saya dah leh main internet, tapi tetibe sangat banyak keje last week so tak sempat nak buat ape pun dengan internet tue. So harini adalah hari perasmian penggunaan internet, makanya blog ini telah diupdate di ofis, tapi during lunch hour yer korang. Nie kalo boss saye tau nie, sure dia nyesal approve application saye. Haha!

Ok untuk perasmian, nak update pasal kejadian yang berlaku di ofis semalam and harini. Desktop saya hang tahap kronik and layak campak kat West Lutong (eh nape West Lutong? Haha!) Hang dari pagi start saya on computer tue sampai la saya shutdown nak balik tue. Bayangkan la, tiap kali nak send email, saya kene restart computer. Tiap kali nak bukak any files kene restart computer. Saye rasa lebih 15 kali kot saya restart semalam. And bukan restart sopan yer, switch off terus main plug since nak tekan button restart pun dia hang.

Sepanjang saya dok kat department baru nie tak pernah lagi rasa nak marah. Semalam and harini memang sampai nak darah tinggi dah tahan tension. Seriusly rasa nak telan jek seme orang sebab sangat marah. Keje sangat banyak okay. Perasaan adalah rasa cam nak cepat sampai ke destinasi and dah speed 120k m/hr tapi ade kete kat depan drive 20 km/hr jek. Huhu…

Semalam panggil Iperintis tak datang2, harini jumpe orang IPerintis tengah jalan terus heret suruh repair. Dah repair a few times then jadi balik. End up sampai 3 orang iPerintis yang datang struggle setelkan computer saya. Pastu baru okay. Fuuhh lega. Kalo tak memang saya telan la Hasfa sebab dia paling dekat dengan workstation saya. Hahaha!

Oklah sekian perasmian taip blog di ofis pakai internet baru. Haha!

Gathering of BF Mommies in Miri


Hoho akhirnye berjaya tulis entry yang lama tertangguh nie. Woohh sangat takde masa nak update blog bulan pose nih. Sangat rajin beribadat sampai takde masa nak main internet. Wakaka bajet.. Saye tipu yer tue kawan2... Haha!

Ok, suatu masa dulu (lupe tarikh sbnarnye) saye telah attend 1 gathering untuk breastfeeding mommies kat Miri nie, dianjurkan oleh Kak Anne, dia berjaya susukan 2 orang anak dia lebih 2 tahun. So gathering tue kire cam sharing session ah untuk share petua.

Kak Anne adelah seorang cikgu and dia sanggup unpaid leave selama 5 tahun demi nak breastfeed anak2 dia. Besar sungguh pengorbanannya. Saye memang takkan la kan buat camtu kan, nak kene tunggu gaji hubby cecah 10k sebulan kot baru saya buat camtu. Haha! So cabaran Kak Anne kirenye putus gaji jela, tapi smooth la breastfeed journey dia. Saye turut mencari model lain untuk dijadikan contoh, yakni ibu bekerjaya sebagai engineer yang sangat hebat tapi masih mampu breastfeed anak sampai 2 tahun tanpa jeorpadize kerjaya. Hohoho...

Actually, ramai yang dijemput, tapi last minute seme ade hal, end up 4 orang jek aritu. Haha! Saye pun nyaris tak dapat datang sebab dah ade unsur2 nak demam. Tapi gagahkan diri gak, and esok tue berjaya demam sebab aircond rumah Kak Anne sangat kuat. Haha!

Dalam gambar tue saye jek mak yang tak bawak anak. Yes, saya tinggal Irfan kat rumah. Heh. Memang dah plan taknak bawak sebab takut saya tak dapat focus, sebab Irfan tue manje okay, nak kene entertain dia selalu, nak kene cakap2 main2 dengan dia selalu. So saye yang skema nie tak bawakla Irfan takut mengganggu discussion aritu. Sekali anak2 orang lain selamba jek menangis meniarap terguling menelentang kat rumah Kak Anne. Haha! Ok, pasni bawak jela Irfan si anak kanggaroo tu.

Banyak jugakla share macam2 bende. Walaupun 4 orang jek, kami share jugak kisah2 ibu2 lain yang kami kenal. Sebenarnya, gathering tue buat saya jadi bersyukur lagi sebab breastfeeding journey saya dikira agak smooth bila nak compare dengan kisah ibu2 yang lain. Alhamdulillah...

Ade kisah baby takmau minum susu lain selain breastmilk tapi mak dia plak takde susu, end up terpaksa kasi air masak jek sepanjang rumah babysitter. Kesian sangat2. Pastu Kak Laila bukak cite plak yang kat SKO takde pun orang Sarawak yang breastfeed. Masa dia memule beranak dulu, macam lost tatau sape nak guide. Kat SKO masa tue ada 3 orang jek yang pam susu kat ofis - iaitu Kak Cery, Along and Kak Laila sendiri (3-3 orang Semenanjung)

Masa tue diorang pam kat surau jek. Selalu orang pandang serong, cam geli2 gitu. Pastu si Along plak fight untuk dapatkan sebuah bilik pam untuk SKO. Gigih gak ah usaha dia, mintak signature ramai orang, buat surat itu ini, etc. Usahanya berhasil, akhirnya SKO sediakan 1 bilik khas untuk pam, siap ade fridge and sofa seme. Tapi end up Along tak sempat guna langsung bilik tue sebab dia kene transfer KL. Huhu.. Thanks la banyak2 yer Along.. Huhu...

Pastu share tips2 banyakkan susu, tips2 jaga anak, etc. Best. Kalau ramai sure lagi best. Selain pasal breastfeeding, banyak share pasal pengalaman beranak gak. Macam2 cite. Kak Anne pun 2-2 anak dengan Dr Mattu gak. Kak Anne lagi power kot, a few hours lepas ceaser terus jalan2 dah, saye after 1 day gak ah. Huhu...

Pastu cite pasal meroyan. Saya sebenarnye tak berapa sure cemana meroyan tue sampaila masa gathering tue. Horror rupenye meroyan nie. Saye ingat stress biasa2 jek. Ade yang nangis 3 hari berturut2  lepas beranak, pastu masa hari ke-4 baru dia sedar and tak ingat pun dia ade nangis lepas beranak tue.

Even Kak Anne pun, lepas dia beranak, malam tue dia gi tanya husband dia "Nape anak kita macam tak gerak2 ek?" sambil pegang2 perut. Padahal dia dah beranak siang tadi. Huhu...  Bila suami dia tegur baru dia tersedar. So bakal2 ibu dan bapa, silala berdoa siang malam yer agak tak kene camtu. Bakal ibu, lepas beranak memang akan ade stress moment. Set itu dalam mind yer, and get ready to overcome all the challenges. Bakal bapa, supportla wife anda, jangan biarkan ade bende yang mengganggu fikiran dia lepas beranak yer.

Semoga akan ada gathering camni lagi. Lagi ramai orang, lagi banyak kisah, lagi banyak lesson learnt. Oklah nak sambung beribadat balik (tipu lagi) Haha!

2nd Anniversary Part 2

Ok, mari sambung kisah 2nd anniversary. Memang nasib baik ah, dah 3 tahun berturut2 08/08 adalah jatuh pada weekends. Memule tue tak plan sangat nak pegi Brunei since ramai gila dok cakap kat Brunei tue takde ape, which saye percaya la jugak since bersepah2 orang Brunei datang shopping kat Miri. Since dah last minit, kami taknak pegi jauh2 sangat,sebab tak properly planned kan, takut membazir. The most perfect honeymoon adalah lepas kawen tue. Memang properly planned habis ah. Siap buat research bagai. Haha!

Since tak sempat buat research ape mana nak pegi, we planned to spend our time at Empire Hotel jek. Tak plan nak berjalan and shopping sangat. Rupe2nye kan, Empire Hotel tue adalah hotel termahal di Brunei. Bilik paling murah dia adalah 400 Brunei Dollar. Kalo nak convert ke duit Malaysia silalah darab 2.3 yer. Huhu... Tapi time kitorang booked, Empire Hotel tengah ade promotion, bilik dia 190 dollar jek. And guess what, kami adalah orang terakhir yang dapat bilik promotion untuk weekend tue. Memang rezeki ah.



Me and Irfan masa on the way pegi Brunei. Romantiknye Irfan tenung mama camtu. Pastu baru perasan bile pakai instant tudung yang nie muke nampak cam makcik sket. So bile hubby u-turn nak amik skuter, saye pegi tuka pakai shawl



Yezzaa baru vogue! Hahaha! Tapi tue la, time mama tengah vogue2 ni, Irfan gi bantai tido la plak. Owh itu adalah sunglass paling besar dalam collection saya, tapi tue yang paling kuat tahan silau matahari. Panas gila okay Miri and Brunei haritu!!!

Miri-Brunei kalo drive around 40 minutes camtu jek (kalo lama pun sebab sangkut kat imegresen) Memule tue, kami ke bandar Seria, dia cam area industri Shell. Kagum gile saye tengok bersepah2 wellhead atas darat. Pastu siap sempat tengok diorang fabricate jacket and topside lagi. Hahaha nie honeymoon ke field trip. Haha! It's a good thing bile both husband and wife involve dalam industri sama (in our case is wireline, tapi tue masa saya kat old department la)

Lama gak kot pusing area Seria tue, pastu sian kat Irfan cam dah penat dah dok dalam kete, pastu kitorang terus headed to Empire Hotel. Sangat cantik okay Empire Hotel nie! Konsep dia cam ala2 Awana Kijal, tapi Awana Kijal cam more to wooden structure. Empire Hotel nie material dia cam moden2 ala2 Poket C Poket D kat UTP dulu. Haha!

Masa check in saya request 1 babycot since dalam internet cakap leh request, complementary plak tue. Sekali bile dah masuk bilik, dapat 2 queen bed rupenye. Owh bilik adalah sangat cantik. Tue kami dapat bilik yang paling murah dah tue. Bilik air dia sama besar kot dengan wet+dry kitchen saye. Kalo bilik paling mahal tatau la cemane. Huhu...

Babycot untuk Irfan yang akhirnya tak guna langsung.


Masuk2 bilik dapat 3 piring hidangan minum petang, complementary. 1 piring kuih, 1 piring cookies and 1 piring coklat. Sebenarnya, kami dah makan half baru amik gambar nie. Haha!


Benda tersembunyi. Sila cari Irfan di mana. Yer, yang kaler biru setitik tue adalah Irfan. Cam tikus jatuh dalam guni beras.


Irfan adalah sangat sejuk sejak dalam kete lagi sebab kitorang bukak aircond kuat sebab sangat panas. Sampai bilik hotel sejuk jugak, so Irfan cam terketar2. Maka hubby pakaikan Irfan sweater.

Dah warm terus meniarap atas tilam mahal. Haha!


Ini adalah pemandangan dari bilik kami. Best kan? Siap ade balcony besar lagi kat luar bilik. Huhu... We spent the whole evening dalam bilik hotel jek, main2 dengan Irfan, tengok TV, tengok pemandangan dari balkoni, makan 3 piring kuih. Haha! Laptop seme kami tinggal kat rumah. And line Celcom memang takde langsung pun. Makanya, memang kami bebetul rest tanpa gangguan lah haritu.

Bila malam menjelang, baru kami kuar. Kuar jalan2 cari makan. Memula pusing Bandar Seri Begawan dulu, tengok masjid2 diorang yang sangat super cantik. Seriusly sangat cantik di malam hari dengan lampu2 bagai.


Nie adalah masjid fevret saya. Kami tak sempat turun amik gambar sebab dah sangat lapar. Lalu jek. Banyak kot masjid kat Brunei nie, tapi saya paling suke yang nie lah. Time kitorang lalu adalah di malam hari, waaaahh sangat cantik lampu dia.

Memule ingat nak dinner dengan sushi since seme orang dok cakap sushi Brunei adalah sangat best. Tpot and Jagung pegi Brunei untuk makan sushi jek pastu balik. Tapi tuelah, since tak sempat nak buat research ape, tatau pun katne nak makan sushi tue. Last2 kitorang pegi tapau food kat pasar malam Gadong. Punyela dok hotel paling mahal, sekali dinner kat pasar malam. Hahaha!



Nie adalah short video Irfan and hubby kat pasar malam. Seronok Irfan jalan2 malam tue. Murah giler food kat Brunei okay!!! If tak convert duit Malaysia la. Kami beli 2 ekor ayam panggang full body + kuah BBQ and mushroom + nasik goreng + air = 10 dollar je okay! Owh kalo saya dok Brunei memang takyah masak dah kot. Haha!

Nie lepas balik dari pasar malam. Depan hotel ada air terjun.

Hubby and Irfan on the way nak pegi bilik hotel


Malam tue, Irfan tido sangat nyenyak okay. 1 katil besar tu dapat kat dia sorang. Saye and hubby yang besar nie terpaksa share. Punyela nyenyak dia tido sampai 9 jam straight tak bangun minum. Saya terjaga a few times nak susukan dia tapi dia tepis okay!! Berlagak siot Irfan, mementang dapat tido atas tilam mahal. Kul 4 pagi tu saya paksa gak dia minum. Pastu dia minum la, laju and kuat gile suck. Tau plak lapar. Haha!

So esok tue adalah 8 August, our anniversary date. Kami terbangun lambat, nak mandikan Irfan bagai, memang lambatla. Breakfast pun lambat. Owh btw, breakfast dia adalah sangat biasa, choice tak banyak sangat.


Before bertolak pegi breakfast

Gambar 1st after breakfast

Background bilik hotel kami


Background swimming pool and pantai

 Dekat floating restoran. Nie lagi clear kot background hotel

Irfan with mama gemok. Sob sob...
Dah penat jalan2 amik gambar, kami balik hotel balik. Rest. Sebenarnya kami lupe yang checkout adalah jam 12. Kul 11.30 tue kami rilek2 lagi berehat-rehatan atas katil. Bile dah teringat kelam kabut kemas barang nak check out. Pastu baru teringat tak amik gambar kek anniversary lagi. Pastu kelam kabut la pegi amik gambar kat balcony. Sebbaik still sempat walopun tak cun.


Sian Irfan, tengah mamai nak tido kami angkat dia untuk amik gambar. Huhu... Bila dah checkout kami pusing2 Empire Hotel one more time sambil amik2 video. Dalam Empire Hotel nie ade cinema tau tapi kami tak pegi la, Irfan tak mampu kot nak dok diam 2 jam dalam cinema. Heh. Tapi ofismate cakap popcorn dalam cinema tue paling sedap dalam dunia. Tapi dia cakap lepas kami dah balik Miri. Isk isk...

Saye tatau nape orang cakap Brunei adelah tak best and sehari jek bleh round 1 Brunei. Kitorang tak sempat okay! Empire Hotel tue pun kami tak sempat jelejah setiap inci. Bile dah balik Miri balik baru ramai yang bitau katne tempat makan best, tempat shopping best, etc. Hoho... Takpe2 lenkali pegi lagi. Memang ade plan nak bawak my whole family kat Terengganu tue pegi Brunei pun one day. Lepas nie memang kene research habis-habisan baru pegi balik. Haha!

Maka sekian sahaja kisah 2nd anniversary kitorang yang nampak cam bosan tapi sebenarnya kami sangat enjoy. Huhu... Wohh penatnye update entry nie. Tak suke tol bab2 upload gambar nih. Huhu...


2nd Anniversary Part 1

Tak jadi nak cite pasal gathering untuk breastfeeding mommies kat Miri tue. Later lah yang tue since now baru jek lepas transfer gambar2 masuk kamera, so nak update pasal anniversary dulu.

Like last year, both of us were so busy (and it's getting busier this year with a new life that we need to raise up) and we have so limited time to plan for a perfect anniversary. The plan to celebrate in Brunei was made just a week before our anniversary, with me and Irfan had no international passports yet during that time.

Ok let's start with the anniversary present first. Seriously, I had nothing to request since I think I'm having almost everything in life - great husband, adorable prince, comfortable home, great job, happy family, etc. I'm having a tough time to answer when hubby threw out this question "Ayang nak hadiah ape untuk anniversary?"

Then I remember one thing, I used to say that I want to start with the anti aging skincare range. I had a terrible allergy throughout my pregnancy that I could not smell shower foam, deodorant and even the facial foam. Krim2 muka apetah lagi kan. So selepas setahun tak menjaga rutin muka dengan sempurna, terasa sangat nak ada complete skincare set.

Tapi tue lah, my hubby nih kan, dengan dia kene straight to the point sket, main hint2 lambat sket dia nak pick up. I already wrote in my last entry that I want to have an anti aging skincare set, but he kept asking me this "Abang konpius ni nak kasi ape kat ayang nie... Tolong laa bitau ayang nak ape.." Hissss! Terus saye cakap saye nak set skincare Artistry Time Defiance. Hahahaha!



Maka dapat la set nie. And guess what, we've got one free bracelet when purchasing that skincare set! Best best! Hubby nye hadiah plak tak payah pikir lama pun since I already knew what he was eying for.



Ha nie dia, skuter Modenas. Sebelum korang ingat saye kaya, sila baca entry nie sampai habis dulu yer. Haha! Remember I used to buy one scooter to my adik, Piju when he worked in Miri a year ago? Ok since now Piju dah permanently balik Besut, maka hubby la yang pakai skuter Yamaha Ego tue.



Nie adalah gambar saya dahulu kala time posing atas skuter Piju. Owh kurusnye saye pada ketika itu. Isk isk... The scooter is small and cute, but too small for my husband. Sampai Zul jiran depan rumah yang mulut takde insurans tue cakap hubby nampak cam dalam cite P Ramlee yang naik beskal kecik pegi gua harta karun tue. Hubby kecik hati (cam budak2) and asyik dok survey skuter yang besar sket.

Pastu dia sangatla berkenan kat Modenas Elegan tue. Cam ari2 asyik dok google pasal Elegan. Pandai hubby, dekat2 nak anniversary saje jek buat2 google pasal Elegan. Haha! Pastu saye sebagai isteri yang penyayang (wek wek) terusla trade in Yamaha Ego Piju tue dengan Modenas Elegan untuk hubby.

So tercapaila hasrat hubby nak dapat skuter Elegan. Memang besar gak ah moto tue. Aritu lepas balik Brunei hubby paksa saya bonceng dengan dia keliling kawasan perumahan. Struggle saya nak panjat motor tue. Kene buat aksi gimnastik sket nak kangkang naik. Huhu....

Actually, the scooter was expected to arrive Miri on Monday (9 August) which is one day after our anniversary. Tapi tetibe pagi 7hb dapat surprise, time tengah on the way pegi Brunei, kedai motor call cakap dah bleh amik skuter tue aritu gak. Hubby excited cam budak kecik dapat aiskrim, sanggup u-turn okay!!! Akibatnya, 2 jam lepas tue baru drive balik pegi Brunei. Dalam kul 11.30 pagi camtu baru bertolak dari rumah.

Pastu bila dah balik rumah balik, terus main motor sampai malam. Bese kul 8.30 malam camtu prestasi hubby dah merosot, lalok dah ngantuk. Tapi malam tue, kul 9.30 malam still dok belek skuter lagi. Memule nak jek cakap, "Abang tido kat car porch dengan Elegan la malam nie ek?" Hahaha tapi tak sampai hati nak buat lawak bodoh tue depan hubby.

Pastu tetibe super rajin asyik nak gi kedai runcit padahal takde barang pun nak beli. Dulu kalo cakap nak beli barang runcit time malam hari, hubby akan jawab "Ok, abang beli esok pas balik keje k" Tapi sekarang cakap jek barang dapur tak cukup, hubby akan jawab "Abang gi beli now ek?" Tak kesahla malam bute kedai dah tutup pun, selalu willing nak gi kedai runcit. Hahaha!

Ok papelah, saye pun happy tengok dia happy. Waahh besarnye pahala saya, walaupun lepas tue pahala menyusut sebab asyik kutuk hubby. Haha! Owh btw, masa beli skuter tue, saya paksa kedai motor tue kasi free gift topi untuk budak2. Nanti Irfan besar sket leh naik skuter jalan2. Hihi... Oklah, akan cerita pasal honeymoon kat Brunei in next part.

Irfan Pegi Honeymoon



Hahaha! Sampai skarang if tengok gambar passport Irfan nie saya akan tergelak horror. Blur gila muke Irfan, mulut siap terlopong2 lagi. Haha! Kenapa Irfan sudah ada international passport di usia 3 bulan? Sebabnya, Irfan ikut papa and mama dia honeymoon di Brunei. Hihi... Nie baru balik dari Brunei nie.

Yes, it's 8/8/2010 today, genap 2 tahun kami bergelar suami isteri. Tahun lepas masa 1st anniversary 8/8/9, kami celebrate di Borneo Rainforest, kat Miri jek. Masa tue celebrate berdua jek. Balik honeymoon jek saye pregnant si budak Irfan nie. Hasil honeymoon tahun lepas (which is Irfan haha!) kami bawak plak honeymoon untuk tahun nie. Tapi jangan mimpi nak dapat adik lagi yer Irfan. Haha!

Oklah, nanti akan citekan pengalaman honeymoon di Empire Hotel, Brunei in next next entry. Next entry ingat nak cite pasal gathering untuk breastfeeding mommies haritu. Huhu...

To hubby, happy 2nd anniversary sayang. Moga cinta kita bertambah kukuh. Wahahaha wish takley blah. Pehal saya dah tak romantik ek now? Hubby romantik2 pun saya gelak2 takley handle. Hubby suke buat ayat bulan bintang mengambang indah, bunga2 mekar berkembang di taman tasik madu, etc. Hahaha! Anyway, thanks for the trip eh sayang. Really enjoy it =)

Irfan : Update Bervideo

Normally kalo malas nak taip entry orang akan buat update bergambar, tapi this time saya nak buat update bervideo. Class gitu you olllsss (pesal cam pondan?) Seme video adalah dirakam pakai henfon cap Nokia jek. Senang, leh direct upload terus ke internet untuk tatapan nenek di kampung. Eheh!


Video nie diamik ketika umur Irfan 2 bulan 3 minggu. Masa umur 25 hari Irfan dah attempted nak meniarap tapi tersangkut tangan and then lepas tue dia tak try2 dah. Give up dah kot. Nie dia try balik. Owh sila abaikan suara saya yang versi itik itu. Tue adalah suara khas untuk Irfan sahaja. Suara original sebenarnya adalah sangat anggun bergaya yer tuan puan. Hahaha!


Nie video baru amik semalam, saya tengah demam lagi time tue. Boleh tak Irfan bangun kul 1 pagi and then ajak main sampai kul 3.30 pagi. Lihatlah matanya yang fresh di pagi buta di kala mata mamanya dah sepet cam Jepun sakit mata. Seksi kan Irfan buat bunyi2 dalam video nie? Tapi nampak cam jambu la plak Irfan. Haha!

And sebenarnya ade rakam video cara pakai shawl gak actually since ramai tak caya leh pakai shawl dengan cepat. Tapi bile dok tengok balik cam hodoh la plak diri sendiri masuk video. Dengan muke demamnye (hebat gak tengah demam sempat gedik dok rakam video), dengan gemoknye, and dengan tak mekapnyer (owh dalam video tak fotogenik dah, and saya tak videogenik) Haha! Tapi kalo ade sape2 nak tengok video tue email la private yer. Seriusly leh pakai in less than 2 mins jek shawl tue. Kalo dah pro seminit pun bleh. Heh!

Oklah, sekian update bervideo saya pada hari ini. Babai...

 




Pumping Challenge #5

Harini saye MC, demam and flu yang agak teruk. Saya cakap teruk sebab dulu masa saya tengah pantang saya pun demam teruk gak tapi still kuat nak jage Irfan sorang2 time tengah demam. Harini saya jaga Irfan pagi jek, lepas gi klinik amik ubat terus out sampai ke petang. Saya memang pass jek kat bibik suh jage Irfan. Dengarla gak a few times Irfan melalak2 kat luar bilik, tapi tadi ntah nape jadi cam tak kesah langsung dengar suara Irfan melalak. Memang sangat2 tak larat.

Start nak demam Ahad pagi lagi actually. Pastu petang tue join gathering breastfeeding mommies kat rumah Kak Anne (later akan buat entry khas pasal nie). Aircond rumah Kak Anne sangat kuat, balik tue terus dah berair hidung. Seriusly rasa cam nak sumbat jek silica gel dalam hidung biar dia serap seme hingus2 tue. Haha tak senonoh.

Bila malam menjelma, flu makin teruk tapi sangat set mind nak pegi keje. The only sebab, kalo saya kat rumah, saya risau Irfan berjangkit. So biarlah saya menderita keseorangan kat ofis. So malam tue pura2 ignore demam saya, siap bleh update blog bertajuk "Buang Tebiat" lagi (entry yang sebelum entry nie) Oooo sebab tue kot entry tu nampak cam kurang siuman sket kan. Sebab update time tengah demam.


Kul 4 pagi Irfan terjaga nak minum susu. Masa saya bangun tu Ya Allah sumpaaaaahhhhh tak laraaaaattttt! Maybe sebab aircond kot, so makin teruk (even though slow sangat jek aircond semalam). Air hidung makin laju mengalir. Saye amik kain lampin Irfan lipat 3 segi pastu ikat kat muke. Dalam lubang hidung plak sumbat tisu. Memang bernafas pakai mulut jek. Tercungap2 okay, risau air hidung menitik kat Irfan time tengah breastfeed. Lepas tue tak sempat pikir panjang, terus SMS superior cakap nak amik MC. 

So cabaran pam harini adalah pam time tengah demam. Woooo kalo ikut jiwa raga memang takmo pam langsung sebab sangat tak larat. Kepala berat gila. Saya terjaga tido a few times sebab breast dah keras and sangat sakit, kene pam gak. Saya pernah terbaca, kalau demam actually kene pam lagi kerap sebab kalau breast dah keras memang akan lagi demam. Demam sebab engorged.

Actually lately lepas consume supplement dari Amway, breast adalah sangat cepat engorge. So tadi tengah sakit demam pun, terpaksa pam sebanyak 3 session. Dapat dalam 16 oz jek 3 session tue, cukuplah bekalan Irfan seharian. Lepas pam, saya sambung pengsan, which is sangatla tak bagus. Patut bile liquid dah kuar 16 oz dari badan, kene replace balik dengan minum banyak air. Waaa arini sangat kurang minum air sebab asek tido tak larat.

And sebenarnya now masih tak larat. Esok dah kene gi keje sebab MC dapat sehari jek. Owh sangat sedih demam sebab tak sempat nak ganti pose. Dah start Jumaat lepas and plan nak sambung minggu nie. Waaa sedih. Semoga cepat sembuh so that sempat ganti posa.

And to Irfan, please be strong sayang ek? Mama dah demam 3 kali sejak Irfan lahir, nie kali ke-4 and Irfan survived 3 kali yang mama demam tue. This time around, be extra strong yer sayang. Mama sanggup demam teruk2 asal Irfan tak demam. Owh yer, tadi masa gi klinik, doctor suh makan ubat selsema sekali sehari jek. Cam tak logik plak. Cane nak cepat baik kalo camtu. So, saya makan gak sampai 3 kali sehari. Lantak ah nak jadi ape pun. Jangan mati sudah. Nauzubillah... Huhu....

Owh, level of challenge untuk pumping challenge kalini is within medium to high. Solution takdek lain ah, pam jela tak larat pun... Haha! And you see, kat sinilah kepentingan buat stok EBM. Kalo terkene musibah sakit camni at least ade backup.


Buang Tebiat

Dari zaman sekolah menengah sampaila pregnant, saya adalah sangat setia dengan tudung bawal. Kalau rajin, selempang2 la sket, kalau malas, main lepas je ke bawah. Masa tengah hujung2 pregnancy dulu tetibe timbul perasaan nak ubah penampilan tudung. So, dah nekad, lepas beranak nak pakai tudung pesen lain dah bila masuk keje.

Mama cam biasalah, sangat supportive. Masa dia datang Miri, berdozen2 instant tudung yang mama borong dari Terengganu. Bila pakai rasa cam best and ade gak borong sendiri kat Miri nie. Bila dah jadi mommy nie, kalau bleh seme bende nak cepat. So dengan adanya instant tudung nie, pagi2 bersiap tue memang cepatlah. Cepat dan cun. Haha!

Ade yang cakap cun, ade yang cakap macam makcik. Hellooo!!! Tudung instant nie kalo beli yang cap murah tue memangla akan nampak macam makcik jual goreng pisang tepi jalan bila pakai. Tapi yang mama beli adalah yang sangat high quality okay! Tapi kalo dah muke cam makcik tu, pakai tudung rege RM100 pun akan nampak cam makcik la jugak kan (adakah saya termasuk dalam golongan macam makcik itu? Ohhh tidaaakk)


So ini adalah contoh instant tudung yang saya pakai pegi ofis. Yang nie yang saya beli sendiri kat Miri. Yang nie cap murah sket sebab awning dia pakai span. Ok, dah buang tebiat kat sini tetibe nak pakai instant tudung pegi keje kan...

Pastu bila masuk department baru nie, ofismate baru adalah sangat suka bergaya dengan tudung. Siap ade yang jual shawl lagi. Owh silelah melawat blog si Jazlin yang jual shawl tue yer. Shawl nya adalah sangat cantik tapi sangat cepat habis sebab sangat laku sebab salah satu sebabnye adalah sebab saya yang borong (ape ke keling nye ayat)

So dah buang tebiat lagi dok pi borong banyak gile shawl dengan si Jazlin nie. Lagi semangat nak borong since hubby cakap saya nampak makin cun bile pakai shawl. Hahaha! Saba yer korang, jangan muntah lagi.


Ha, nie adalah 2 contoh cara pakai shawl, 1 with syria inner, 1 lagi main pakai camtu jek. Tak sangka sangat mudah pakai shawl rupe2nya and bleh ejas nak labuh mane. Saya dulu assume pakai shawl akan singkat gila. Owh, gambar badan terpaksa di-crop sebab takut nanti tertukar dengan kerbau.

Saye rasa saya tahu nape saye buang tebiat dok tuka2 pesen tudung pegi ofis. 1 sebab adalah sebab masih gemok, 1 lagi sebab muke serabai lom ade mood nak mekap pegi ofis. So at least if pakai tudung yang cun, cover line ah sket kan. Gambar2 di atas adalah seme tanpa mekap yer tuan puan. Nape nampak cun plak ek bile masuk gambar? Fotogenik kot ek? Hahaha! Ok! Seme orang dah bleh muntah. Saye izinkan. Hahaha!

The thing is, masa pregnant, kulit muka jadi makin best. Kan Iman kan? Kami adalah golongan yang bernasib baik kulit muke jadi makin cantik time pregnant. Takdela cantik cam artist tue. Dia cam best sebab kering sangat pun tak, minyak pun tak. Kalau tak dulu, blotter paper adalah bende wajib bawak ke mana2. Tak bawak handbag pun sumbat gak blotter paper dalam poket. Pastu dulu wajib ah basuh muka cikai2 pun 2-3 kali sehari. Masa pregnant, kadang2 seminggu sekali je kot saya basuh muka, sebab kulit muka maintain jek camtu.

So bila kulit muke tak bermasalah, rasa cam malas la nak jaga lelebih kan. Nak mekap lagila malas. Huhu... Tapi kami field planner dah bermuafakat untuk start touch up2 muka pegi keje lepas raya nanti. Haha buang tebiat...

Owh btw, shawl nie department kitorang dah panggil as tudung FP (field planner) dah sebab kitorang 1 section cam dok jadi perintis pakai shawl nie. Haha! Kesimpulannya, ari2 ke ofis dengan pakai either instant tudung or shawl. Both sangat lagi cepat untuk pakai and takyah iron (tu yang penting). Rasa cam ngengade pun ade dok bergaya2 cam orang muda. Field planners lain tue takpela diorang lom kawen lagi. Saye nih dah siap beranak sorang, gedik plak dok join diorang bergaya2. Haha!

Pastu kami sekarang ramai2 buang tebiat dok bela binatang sekor sorang untuk buat icon. Ade letak patung kucing, patung shark, patung koala bear, etc. Aritu time beli play mat untuk Irfan kat Toys R Us, saya beli la icon untuk saye gak.


I choose this giraffe to be my icon. Alasan? Sebab saye suke kaler orange. Tue jek. Haha! Nama girraffe nie Gina yer kawan2. Hodoh gila girraffe nie, mate juling. Nanti kalo jumpe girraffe yang lagi cantik saye campak jela yang nie. Now beli buat syarat jek dulu. Haha! Cam budak2 la plak. Buang tebiat....

Eh dahla.. cam makin merepek dah entry nie. Okaylah, babai....


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.