Updates of a New Working Mom

Fuuhh berjaya menghabiskan seminggu kehidupan sebagai ibu bekerjaya. Haha! Baru lepas tidurkan Irfan, maka boleh update blog. Semoga dia tak bangun sampai entry nie siap di-post. Huhu...


Kerja

Ok, nak start pasal keje dulu. Alhamdulillah, so far saya suke keje saye. Tue yang penting sebagai head start. Kalau head start dah tak best, payah sketla kan. Honestly, saya sangat excited dengan keje baru nie, tapi since terlalu baru and terlalu banyak, maka rasa la kesakitan tue sket. Dia macam makanan la.. Makanan tue adalah satu keindahan, sangat best and sangat excited nak makan. Tapi bile dah longgok banyak sangat makanan depan mata, tak mampu gak nak telan seme kan. Haaa hebat tak saye nye perumpamaan? Yer mama Kunaz memang best. Haha tetibe.

Actually, bile dah finalize seme2, keje saya kat tempat baru nie, routine task saya adalah dalam 7 tasks jek, compared dengan department lama, routine task saya adalah sebanyak 13, tak termasuk adhoc task lagi yang besenye akan dapat everyday. Huhu.. So, beban sepatutnye dah kurang separuh bila masuk dept baru nie, tapi cam yang saya bitau ah, bile terlalu banyak bende baru, rasa cam complicated gile. Tambah plak baru jadi ibu baru yang cam banyak bende lagi nak kene adapt.

And dalam 7 tasks kat department baru nie, saya dah involve dengan 4 tasks dalam masa seminggu. Totally new to me, so haruslah pening kan? Dahla lepas abih beranak memori nie jadi cam lembab sket. Ermm lembab banyak kot. Haha! Ha pastu, one day tu saya telah diapproach oleh field manager saya, suruh initiate 1 initiative ape ntah. Mak aih.. Nak buat yang rutin pun lidah dah terjelir sampai lantai dah. Haha! Tapi takpe yang penting I feel good about this new job. And honestly, wayssss better than the previous one kot. Huhu...

So, sekarang adalah tengah fasa meng-catch-up selaju yang mungkin. Payah sket sebab bila saya start this new job, orang asal yang pegang job nie telah transfer masuk section lain jugak. Serentak, saya masuk dia kuar. So handover process tue cam kurang lancar sket since dia pun kene start belajar kat section lain. Makanya, agak harus berdikari belajar sendiri.

And alhamdulillah, so far seme orang adalah sangat membantu. Seme orang adalah sangat baik hati layan kebodohan saya yang cam budak tadika baru masuk universiti nie. Huhu... And sangatla gembira dapat ramai kenalan2 baru yang sangatla super best. Jumpe para2 akak yang leh kasi advice pasal anak and rumahtangga. Jumpe para2 adik yang energetic keje yang buat saya rasa kembali muda. Hahaha!


Hubby's at Offshore

And minggu nie jugak 1st week hubby kene pegi offshore lepas dah jadi bapak budak. Heh. Daily trip selama 8 hari. So bile hubby pegi offshore nie, rutin tido memang akan kacau sket seperti berikut:

10-11 pm : Start tido
1-2 am : Irfan bangun lapar mintak susu
3-4 am: Irfan bangun lapar lagi
4.30 am : Masak kat hubby
5.00 am : Mandi and solat sesiap
6.00 am : Irfan bangun lapar lagi
6.45 am : Gerak ke ofis

So kepada sesiapa yang suke math, bolehlah cuba kira duration saya tido dalam sehari. Tido kejap2 in between jek. Huhu... Memangla agak pening tak cukup tido, ditambah lagi struggle bekerja di tempat baru, tapi alhamdulillahla so far rasa cam bleh handle. Takdela penat melampau sampai tahap nak meniarap ke ofis. And takdelah pening kepala melampau tahap kene barah otak. Mungkin sebab kesan makan supplement terutamanya multivitamin and B-complex. So, seme orang, sile la amik supplemen tiap hari k. Memule lu makan yang trial pack Shaklee, beli dengan Kak Cery. Memang berkesan, rasa makin sihat walaupun terpaksa perah energy dengan tersangat banyak. Pastu bila habis, saya tukar amik brand Amway plak. Best!


Serabai

Disebabkan masih belum fully adapted to the new life, makanya saya pegi keje dengan agak serabai la sket kan. Muke memang pure abih ah tak sempat nak mekap. Tudung men sarung instant tudung dah sekarang. Owh bercakap pasal mekap, 1st few days masuk dept baru nie, jumpela dengan ramai budak2 dan akak2 baru. Ade a few yang tanye, nie Kunaz yang mekap artis tue ek? Isskkk rasa cam nak sumbat jek muke dalam tong sampah sebab malu nak ngaku sebab muke sangatla bukan macam mekap artis. Rasa cam nak tampal banner jek kat dahi bertulis "Saye mekap artis yang baru lepas beranak" Haha! Nie kalo saya belum kawen serabai cani sure tak laku sampai ke mati. Kuang kuang...

Target adalah sudah mahu start dengan anti ageing skincare and nak touchup2 sket pegi ofis. Tapi bile ntah. Alat mekap pun dah terpelanting ke mana ntah sejak pregnant aritu tak pernah sentuh. Kite beli baru ek bang? Heh! Owh ya, masa saya form 4 dulu, saya sangat ingat yang saya pernah terbaca ade sorang tue tanya bile kite patut start pakai anti ageing nye skincare range. Banyakla orang tue jawab tapi yang saya ingat, kalo dah start beranak tue memang dah sangat sesuai start pakai. Huhu...


Irfan Dearie

Yeayy!! Sure ramai yang tunggu update pasal budak Irfan nie kan? Huhu... Ok, cam yang dalam entry lepas, 1st few days masuk keje agak kurang smooth sebab Irfan tak bese lagi mama dia tinggalkan dia pegi ofis. Hari2 nangis and hari2 takmo minum susu dengan bibik. Saya kene balik everyday during lunch. Kene smart sket ah, kul 11.30 dah kene start tapau kat cafe bawah tue so that kul 12 tu leh terus pecut balik rumah. Sampai rumah makan laju cam pirana puasa sebulan pastu bermulalah aktiviti berkepit dengan Irfan. 12.50 cau pegi ofis balik. Tak sempat rest langsung tapi tak rasa letih bila dapat tengok muke Irfan and bergelak ketawa dengan mat sengeh tue.

Ok, masa 1st day kan Irfan nangis sangat horror sampai bibik terpaksa call. Next days tue bibik cakap Irfan still nangis tapi tak sekuat 1st day. Saye tatau la sekuat mana kan, sampaila one morning tue saya tertinggal handphone kat rumah. Bila pegi balik amik, dekat pagar dah dengan Irfan nangis. Kuat jugak rupenye. Masuk rumah nampak bibik tengah berusaha kasi Irfan minum tapi Irfan takmo. Saya pun amikla Irfan and elok jek dia hisap botol lepas tue. So bermula detik itu memang saya balik rumah hari2 at least untuk pastikan Irfan minum.

Pastu Jumaat lepas baru Irfan start okay dengan bibik. Dah minum dengan normal and dah kurang nangis. Hopefully akan maintain camtu sampai ke sudah lah. Saya telah mengamalkan petua2 yang orang cakap seperti tinggalkan baju and bercakap2 pesan kat baby selalu suruh behave time mama dia takde. 

Actually masa 1st day yang Irfan nangis horror tue dah start pesan2 kat Irfan dah suh dok leklok dengan bibik tapi Jumaat lepas baru start dengar. Betulla Za cakap, kene selalu ulang2 pesan kat baby nie. Irfan sengih2 dengar saya pesan. Ahh Irfan memang mat sengeh. Tengah tido pun sengeh, kentut pun sengeh. Buktinya adalah seperti di bawah.





Gambar adalah dari encik Facebook yang saye upload pakai henfon. Rasa cam nak letak kat workstation jek gambar2 nie. Memang mat sengeh kan Irfan? Huhu... And sangat suke bercakap now. Dia cam excited dapat kuarkan suara dari mulut dia. Pernah one time tue saya tengok depan mata saya sendiri Irfan lempang bibik sambil cakap "Heihh!" 

Herkk adakah ikut perangai mama dia yang suke carik pasal dengan bibik? Haha! Masa tue time jeles ade lagi sket2, so puas hati gile tengok Irfan lempang bibik kat muke. Haha! Pastu now selalu pesan kat Irfan suh dok leklok dengan bibik, kalau tak saya gak yang susah nanti nak kene balik selalu. Huhu...


EBM Stock

Start keje nie, prestasi susu cam menurun sket. Saya pernah hit 10oz dalam masa 10 minit. Now average saya dapat 6oz jek setiap 10 minit nye session. So far paling lama saya pam kat ofis adalah sebanyak 13 minit, tu pun tak sedar dah terlajak 3 minit sebab borak dengan Za. Saye nie kan, nak pam lama2 rasa cam bersalah kat Petronas, tak pam langsung rasa cam bersalah kan Irfan. So amik 10 minit je per session.

Tapi alhamdulillah, walaupun prestasi menurun, stok still makin bertambah. Mungkin sebab awal2 dulu Irfan tak banyak minum, so dah banyak kene upload ke peti atas. And biasanya hasil perahan hari Jumaat memang akan go straight ke freezer sebab weekends tue memang Irfan berkepit jek dengan saya. 

Ermm cemane eh, peti rak atas dah nyaris tak muat dah nie. Refer gambar2 EBM stock saya yang lepas yer, lokasi saya simpan EBM kat freezer hanyalah kat rak atas tue jek. Takmola campo dengan para haiwan kat rak bawah. Option yang saya terpikir hanyalah 2. Satu adelah beli freezer baru yang cam Za tue, yang dedicated untuk simpan EBM jek. Tapi tuela tatau nak taruk katne nanti. Ade yang lagi kecik tak Za? Huhu...

2nd option adalah gune storange bottle Avent yang cam saya letak gambar dalam entry lepas2. Bekas tue kalau masuk dalam rak atas freezer saya tue, dia boleh stack up sampai 3 lapis botol. So, 1 botol Bumble Bee yang 5oz tue bekas Avent boleh duduk sebanyak 18oz (3botol x 6oz) kat situ. Space saving kan? Tapi tunggu dululah, so far leh handle lagi.


Bile Nak Kurus?

Oklah, update terakhir adalah, saya rasa memang akan lambatla proses pengurusan saye nih. Boleh tak meje workstation saya dok setempek dengan meje makanan. Department saya akan longgokkan food kat meje tue, ala2 mini pantry la. Masa memule masuk keje memang bersepah2 food kat situ, siap ade yang expirg lagi. Tapi sejak saya start keje, makin kemas and berkurangan food kat situ. Nampak sangatla saya yang dok balun sorang2 kan? 

Stress kot keje, nak input banyak bende baru. So kene makan. Hahaha alasan. Ofismate baru saya yang comel2 itu lagi best, siap tolong bekap lagi. Diorang cakap "Takpe, Kak Kunaz breastfeed. Kene banyak makan" Hahaha! Suke suke.. Haha!

Oppss Irfan dah gerak2. Actually nie dah 2nd phase nie. Tadi dah stop kejap dia dah bangun. Oklah, nanti sambung lagi, Daaaa!!!


5 comments:

Laila July 18, 2010 at 10:28 PM  

Kunaz,
enjoy baca entry awak.... best pun ada, lawak pun ada.... akak siap gelak2....pastu anak siap tanya..."nape ibu gelak"...hahaha

Thara July 19, 2010 at 10:37 AM  

panjanggg gilaaaa entry! :P good to know u're adjusting well! irfan tersangatlah comels. suka tgk dia sengih2 mcm gitu. i tgk u punya schedule hari2 kan, mak aih. dah mcm supermom! u bgn pkl 4.30am just to cook for ur hubby?? pergh. dah mcm nak bersahur dah! :P tabik springgg sama lu beb!

~lalala~ July 19, 2010 at 1:11 PM  

whoaaaa... zak junior! o_O

kunaz July 20, 2010 at 8:41 PM  

haha! k.laila, stress2 mskla sini slalu yer. outcome dia ade 2 jer, either terhibur atau makin stress. haha!

thara. haha! eii ade yg lg pjg dr ni ok. ha'a kene msk kul 430 since kul 5-515 hubby dh kene btolak pi laut. cam nelayan plak. ahah! nk msk sesiap mlm tu risau x thn sbb food tu dia akan mkn sampai ptg kul 5 camtu. n ha'a memule nk declare diri sdiri as supermom, skali teringat ade bibik kt umah, so x cukup super lg. haha!

alaa intan.. muke zak ke? isskk

[Zaza Azlan] July 20, 2010 at 9:37 PM  

pefff naz, panjangnya karangan. yee ko memang supermodel supermom, kejap gila tido..

aa freezer tu, itu la paling kecit. sila la melawat rumah ai kalau nak survey2 ye hehehe..

ah, irfan memang suka senyummmm aaa macam kartun..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.