Update Irfan & Maid

Weekend kali nie adalah sangat sangap lagi tak bermakna sebab hubby kene gi training 3 hari 2 malam start Jumaat lepas. Training kat Borneo Rainforest je actually (tempat kami 1st wedding anniversary dulu) tapi kene overnight. Makanya, hari ini dan esok saye mungkin akan mengupdate blog dengan agresif sekali. Dari semalam lagi nak update actually tapi si Irfan semalam macam anak kangaroo asyik nak melekat kat badan mama dia jek. Heh.

Nie Irfan tengah tido, maka update pertama adalah mahu bebel pasal bibik. Memula masuk keje dulu kan saya terpaksa balik rumah hari2 masa lunch hour untuk feed and tidurkan Irfan sebab dia asyik nangis jek bila duduk dengan bibik. Minggu ke-3 tu nampak macam dah okay, dah tak nangis and minum pun dah normal.

So ada 1 hari tue, saya tak balik time lunch, saya kuar beli barang nak pos kat mama. And bila balik petang after ofis hour tue, kat pagar dah dengar Irfan nangis, pastu masuk rumah tengok mata Irfan berair-air. Saya mula rasa tak best balik. Rasa sangat mahu tengok cane cara bibik jaga Irfan semasa ketiadaan saya. Lebih2 lagi aritu tetibe bibik tu cam dok angau2 sket, saya takut dia lose focus disebabkan keangauan dia tue.

A big thanks to Thara yang introduce website ustream.tv kat blog dia suatu ketika dulu. So 1 pagi tue saya tinggalkan laptop kecik saya atas dining room and klik butang rekod sebelum pegi keje. Dari dining room tue boleh cover satu living room. And balik keje malam tue stay up dok tengok video yang saya dok rekod sepanjang hari tue. Memang rezeki tetibe broadband on jek sampai abih rekod. Broadband kat area nie tingkat atas jek yang kuat, tingkat bawah cam asyik putus2 sebab area baru lagi kan.

Ape yang saya boleh simpulkan, yes bibik memang sangat menjaga Irfan dengan tabahnya. Dari video yang saya rekod tue, start jek kete saya kuar tinggalkan rumah, Irfan terus start nangis and bibik dengan tabahnya dok dukung hayun2 dia selama berjam2. Huhu... Saya sebenarnya kurang senang bila tengok bibik asyik dok dukung Irfan. 85% adalah dia dukung Irfan jek. 10% Irfan tidur, and 5% jek dia letak untuk main2 dengan Irfan. Saya risau bila dok asyik berdukung, Irfan takkan ade perkembangan untuk membesar sebab tak dapat belajar meniarap, etc. Yelah asyik dok atas dukung jek kan.

Saya pun bitau lah bibik suruh ajar Irfan main2. Bibik plak gi dok menjawab, kalo dia letak Irfan, Irfan terus nangis. Haiihh... Dengan saya Irfan ok jek. Bibik tue belum cukup skill kot nak handle Irfan. Bercakap pasal skill ni kan, saya baru teringat. Saya rasa dulu tue saya bukannye jeles sangat kat bibik tue, tapi bengang kot. Haha!

Citenye gini. Masa memula kutip dia kat rumah ejen, ejen tue pesanlah dekat bibik suruh keje elok2. Ejen tue cakap, kitorang amik dia untuk jaga baby, nie baby 1st kitorang so takde pengalaman lagi nak jaga baby. Memule rasa cam nak sepak gak ejen tue selamba cakap kitorang takde experience jaga baby. So bibik yang dah ade 3 anak tue start rasa lagi hebat la dari saya soal jaga2 anak nie.

Macam awal2 masa Irfan lahir dulu, mama yang tolong mandikan Irfan. Pastu mama akan pass Irfan kat saya untuk siapkan Irfan - sapu minyak, pakai bengkung, pakai pampers, baju, etc. Saya masih ingat sampai sekarang masa saya nak buat bende2 tue bibik tanye saya "Ibu pandai? Mau saya buatkan?" Cissss memang celaka abih ah soklan tue. Ape ingat saya nie teruk sangat ke? Sejak dari tue saya cam nak buat seme bende, semata2 nak tunjuk kat bibik yang saya tahu jaga anak. Sebab tue kalau boleh saya taknak kasi dia sentuh Irfan pun. Jeles tue pun iye jugak, tapi ego tu kot yang lagi kuat sebab bibik dok downgrade saye.

Yela, cara orang jaga anak lain2. Saya takmo anak saya dijaga cara Jawa. Haha! Saya taknak belajar dari bibik cara jaga anak, saya nak dia yang ikut cara saya jaga anak. Saya lak belajar dengan mama. Heh. So bila nak stat keje dulu masa nak handover Irfan kat bibik, bercelaru gak memule. Nappy cream pun dia tatau ape and tanye nak pakai katne. Tula, bajet tere sangat.

Pastu awal2 dulu, kalau Irfan nangis2, dia cam nak sangat amik Irfan, bajet tere diamkan Irfan nangis. Cara dia tue cam kitorang tak reti jaga Irfan sebab tue Irfan nangis2. So bila jadi kes Irfan nangis horror gile sampai dia terpaksa call saya balik tue, saya actually rasa agak puas. Bajet la lagi, sekarang telan la balik seme bende tu. Haha! Saiko nye saya.

Eh actually dah lari tajuk. Nak cakap pasal ustream actually. Ok, purpose saya adalah nak tengok cara bibik jaga Irfan. Sebab saya kurang yakin lagi dengan bibik tue. Irfan nangis nak tido, dia ingat Irfan nangis lapar, so gi dok sumbat susu. Pastu bibik nie pun cam ade ego dia gak. Dia cam taknak ngaku Irfan nangis sebab nanti akan reflect dia tak pandai jaga Irfan (padan muke, aritu cakap camtu kat kitorang). So sign up la ustream untuk rekod aktiviti bibik sepanjang hari saya kat ofis. Nak pasang cctv cam belum ade bajet lagi. Heh.

So bila dah tengok, actually agak lega sebab tahu bibik dah jaga Irfan dengan bagusnye. Cuma yang tak best tula, teknik dia tu cam tak kene, asyik nak berdukung jek. Irfan dah tidur atas dukungan dia pun dia biarkan jek, alasan dia kalo letak Irfan nangis balik. So biar Irfan tidur sambil berdukung so that Irfan leh tidur lama sket. Haiihhh... Since saya bleh jer buat, maka sila lah belajar buat sampai boleh yer bibik. Kan dah ade 3 anak. Haha!

Maka telah pun membeli play mat yang ade ABC tu untuk Irfan. Yang cam Thara nye gak. Heh. And tadi lepas Irfan bangun tido, saya main2 la dengan Irfan. Irfan cam biasalah gelak tak ingat dunia. Masa tengah main dengan Irfan dah perasan bibik cam asyik dok tengok, pastu tetibe menempel sengeh2 tengok Irfan gelak. Saya pun tengok dia tanye pehal? Dia sengeh2 jek pastu masuk dapur. Nampak sangat dia jarang dapat moment main2 camtu dengan Irfan sebab Irfan asyik nangis jek dengan dia. Pastu bila Irfan penat dah nak tidur, sekejap jek saya tidurkan Irfan. Bibik cam pelik nape kejap sangat Irfan tidur, takyah dukung plak tu. Heh. And Irfan adalah sangat tak nangis harini, tak macam yang saya tengok dalam video tue Irfan asyik nangis jek seharian dengan bibik. Tadi Irfan nangis time nak minum and nak tidur jek, tu pun kejap sangat jek.

Pastu tadi bibik cakap kat saya "Irfan sudah tahu bercakap sekarang buk. Dia suka lompat2". Dalam hati saya nak jek cakap "Aku dah tau la mangkuk" Hahaha! Apelaa saye nih tak abih2 carik pasal dengan bibik. Saya syak sebab side effect dari kejadian yang saya cite tadi tula yang dia downgrade saya tak reti jage baby. Oklah, bak kate Thara, kene simpan rasa sayang as a family sket kat bibik tue, so that baru saya tenang lepaskan dia jage Irfan.

So sekali lagi thanks sangat2 kat Thara sebab introduce ustream tue. Sangat membantu menenangkan jiwa. Now saya tahu bibik memang jaga Irfan dengan baik, cuma dia belum jumpe skill yang sepatutnye nak handle Irfan. Tapi tadi nampak dia dah usha2 cara saya main and layan Irfan. Pasni hopefully makin pandai. So dari masa ke semasa saya akan rekod aktiviti bibik tue di ustream. Nak buat hari2 sian kat laptop kecik nie asek dok on jek. Huhu...

4 comments:

RedApple July 31, 2010 at 8:06 PM  

hi kunaz...
salam perkenalan. just found your blog and tgh mengkhatam baca ur blog about maid. ;)
nway miri kat mana? sy kat brunei sekarang. but I am Msian.
Talking about maid ni kan...hurm.... i got mixed feeling about it. nway i got quite good maid who taking care my 1st son. but sometimes ya la...as human being... ada gak la buat silap.

kunaz July 31, 2010 at 8:09 PM  

hi red apple. yeay ade kwn br lg. byk tau dpt kwn sbb maid ni. haha! miri kt riverview. kalo tlajak sini mehla singgah yer. ha'a my maid pn actually dh cukup bagus, i ni jek yg saiko2 sket. haha!

RedApple July 31, 2010 at 11:02 PM  

hi kunaz,
hehehe..maid will be always maid. ;) if they are wise, they will be laywer ker teacher ker...
we keep praying for our family safety.
insyaAllah.... dulu selalu pi miri. tapi dah jarang sekarang. semenjak ada baby. my son 1 year old.
please share with me any good paed clinic in miri ;)

.::fIsYa::. August 2, 2010 at 10:58 PM  

akakkk..banyaknye entry akak kali ni..kalo maid akak ni savvy pasal tenet ni mesti die ngeri bile bace blog akak...ngahahaha...kelakar la..kitorang berdue tgk video irfan mendengar kate tu sambil senyum2..memang mendengar kate la..tapi yang lagi kelakar..suare akak jadik cute dalam video tu ;p

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.