Still Adjusting

Saya sayang baby saya. Hahaha tetibe. Actually tadi rasa cam banyak bende nak update, nie dah dok depan komputer tetibe jadi blur. Takpe2, saye update setakat yang ingat.


Mama Dah Balik

Pagi tadi jam 10 pagi mama dah selamat berlepas balik ke Besut. Saye import mama untuk datang Miri selama seminggu khas untuk monitor cara bibik jaga Irfan. Alhamdulillah, so far seme bende berjalan lancar. Our maid sangat sayang and sangat care terhadap Irfan. Sangat hygenic. Semua tutorial saya dipatuhi dengan cemerlang. Bagus. Tapi kesian plak mama and bibik. Irfan was having a 2nd growth spurt last week, tapi alhamdulillah takla seteruk yang 1st month dulu. Now dah tenang sket menghadapi kerenah baby yang beralih bulan. Yer betul, pengalaman hands-on sendiri adalah sangat mendewasakan yer. Huhu...

Tadi kat airport mama nangis lagi. Hissss! Tak sukela. Terpaksa nangis gak. Tapi 0.5% je kot sebab ala2 dah bersedia. Haha! Last time tue tak expect mama nak nangis camtu, so saye yang belom habis pantang lagi masa tu haper lagi. Haha!

Owh, lupe nak cite, masa mama memule sampai minggu lepas, bile nampak je saya dengan Irfan kat kete, mama lari2 lompat2 gi amik cucu dia. Saya hulur tangan nak salam pun dia tak perasan memule. Owh, very kecik hati. Pastu dalam kete on the way balik rumah, tanyela mama a few soklan nak ajak borak. Mama tak jawab sebab busy main dengan Irfan. Owh, very sakit hati. Haha!

Nie pun dia balik, nangis adalah sebab sedih berpisah dengan Irfan, bukan sebab berpisah dengan saye. Haiiihh... Huhu... Dah expect dah actually mama nak nangis sebab dalam kete mama asyik senyap jek sambil dukung Irfan. Masa mama nak boarding, Irfan tengah tido dalam pangkuan mama. Mama cium Irfan kuat2 and banyak kali sambil nangis2 (cam bese). Lama mama wat camtu, kalo leh takmo lepas Irfan kasi kat kitorang. Irfan plak menten tido sambil buat muke stress kene kacau tido. Haha!

Aiihh mama dah takde. Dah takde orang nak masak breakfast, lunch and dinner lepas balik keje. Pasni dah kene independant dah. Hopefully mampulah adjust new life nie dalam kadar masa yang pendek. Mama selalu cakap, jangan pikir lebih2 sangat. Bile sampai waktunya, akan jadi dengan sendiri nanti. Amiinn...


New Workplace

Diumumkan, saya telah salah masuk keje okay!!! Saye patut masuk keje hari Khamis, tapi saye termasuk keje awal sehari, yakni hari Rabu. Waaaaaa!!!! Nie kesilapan terbesar lah untuk minggu nie. Ofismate cakap boleh ganti balik as unrecorded leave, tapi bile bitau mama, mama suh halal jek cuti sehari tue. Waaaa stressnye dapat mak baik, kene jadi baik gak. Hahaha! Okla fine la halal laa sehari. Haha!

Patutla malam before gi keje tue Irfan asyik kacau2 saya tido. Saye tido 3 jam je okay malam tue, esok tue masuk keje terus masuk miting 1 whole day. Ngantuk cam makan pil perancang keluarga (tipu jek, tak pernah makan lagi) Mungkin Irfan tahu saya tak patut masuk keje Rabu tue, so kaco saya tido. Haha!

Ofismate best alhamdulillah. Superior pun best, cam kasi masa untuk saya setel down seme lu. Waahh sangat terharu. Rabu masuk keje, Jumaat baru dapat komputer. Perasaan adalah sangat excited dengan keje baru, tapi sangat banyak tak tau. Owh semoga dapat catchup dengan cepat.


Gemuk Lagi

Memula sangat conscious nak jumpe orang sebab gemuk. Perut saya nie lagi buncit dari before pegnen. Tatau nape. Hazreen cakap dah perlu start pakai bengkung. Dia dulu ceaser gak, memang perut akan lembik2 gitu, pastu dalam 6 bulan baru okay balik. Dear hasben, nak beli bengkung seksi boleh? Nak bungkus perut seksi.

Eh ape saye merepek nie? Hoho actually otak tengah serabai pikir macam2. Tak cukup tido lagi. Mata dah makin sepet sebab bengkak2 tak cukup tido. Betul la cakap Za. Working mom yang breastfeed baby adalah sangat supermom. Malas nak cite details, sile beranak and breastfeed baby yer baru rasa sendiri. Heh.

Selasa nie hubby gi offshore setelah 3 bulan tak pegi kerana menjaga isterinya. Irfan plak kene gi spital for 2nd injection time hubby kat offshore. Hoho... Tengah nak develop jadual kehidupan lagi nie. Owh I'm still adjusting....

5 comments:

f a i z a h 's July 11, 2010 at 12:47 AM  

Semua yg diperkatakan adalah benar belaka~ ahah :D faizah pn still adjusting gak...mengambil keputusan utk bf anak adalah 'salah' bg sesetgh org...tp kita yg amik jalan yg indah ini kn?tentu byk cabarannya...marilah kta sama2 menguatkan atr satu sama laen...chaiyok2 :)

[Zaza Azlan] July 11, 2010 at 2:50 AM  

hoih..asal macam mak aku..telepon hari2 nak cakap ngan syaura padahal syaura cuma tau cakap 'atatata' T_T

oo sedihnya mak dah balik..ai pun sedih sbb tak sempat belajar resepi byk2 eceh. tapi sempatla belajar masak kerutup dengan menapau kuih paling sedap kat dunia. sampai opis, kena curik oleh capap untuk berbuka puasa. down

kunaz July 13, 2010 at 1:03 AM  

tq faizah. gudluck to u too yer nk masuk keje nnt. huhu...

ha'a za aku pn xsmpt blaja resepi. men telan jek seme bende yg mak aku masak dgn harapan nnt dia dtg masak lg, so next2 time ah blaja. haha

iman July 13, 2010 at 2:04 PM  

hahaha. aku xbley tahan nk g beli bengkung seksi utk bungkus perut seksi. x senonoh la kau ni..hahaha. wah wah. supermom ye. kalo bfeed dan 2 anak dan keje jauh dan dan dan

kunaz July 14, 2010 at 9:31 PM  

ciss.. nk gak menang. yer, ko super duper mom, aku super shj. haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.