Pumping Challenges #1 - #4

Since dah ade label khas untuk breastfeeding, mari memperbanyakkan entry under that label yer. Insyaallah saya akan share pengalaman2 breastfeeding dari semasa ke semasa. Under topik nie nak share segala jenis cabaran mengepam susu, tak kirelah cabaran yang kecik atau besar. 

Alhamdulillah, dah nak masuk 3 bulan and Irfan masih fully breastfeed (except for the first few days masa Irfan lahir campur dengan formula milk since saye ceaser kan). 3 more months to go to reach my baseline. Semoga diizinkan olehNya untuk sampai at least 6 bulan.


Pumping Challenge #1

1st time rasa tercabar adalah during confinement period. Sangat susah nak pam susu sebab saye berpantang sendirian di kejauhan. Boleh refer entry Postnatal Depression? untuk detailnye. Owh saya tak sangka entry itu telah mengundang rasa simpati ramai orang. Balik SKO nie ramai plak yang dok tanya pasal entry tue. Actually saye takdela stress sangat, tapi stress jugaklah. Still under control la seme bende. Alah korang bile dah ade baby nanti, masalah sebesar dunia pun korang akan jumpe kekuatan untuk handle demi anak tercinta. Huhu...

Solution untuk cabaran di atas, terpaksa pam susu di luar comfort zone. Yakni terpaksa bangun kul 2-3 pagi just untuk pam susu. Memang sangat kene pandai curik masa untuk pam. Level cabaran saya leh cakap within medium to high ah. Alhamdulillah, still mampu kumpul 100 oz stok EBM seperti yang ditarget.


Pumping Challenge #2

Pumping di tempat kerja. Saye kan lepas2 beranak jek masuk ofis baru, keje baru, jawatan baru, bos baru, seme bende baru. Bila seme bende baru, sangat struggle nak adapt dengan cepat sampai agak susah nak mencelah untuk pam.




Ini adalah schedule masa saya memula masuk keje. Saye masuk 7 July, terus dah kene attend 2 miting. Level of challenge is from low to medium. Solution adalah datang keje awal pagi so that boleh pam at least 1 session. Saya target kat ofis nak pam paling kurang 2 session sehari. 2 session tue saya amik time awal pagi lepas punch in and 1 lagi during lunch hour. Unless kalo breast dah bengkak and sangat sakit, akan pam dengan segera. Huhu...

Pastu bile start keje nih, milk production cam kurang sket. Penat kot, tak cukup tido lagi, kat ofis plak keje dengan sangat tekun. Huhu... Solution, try jek segala bagai supplement yang orang promote.  Starting dengan trial pack Shaklee. Currently tengah consume Nutrilite dari Amway and alhamdulillah sangat berkesan so far.


Pumping Challenge #3

Kat Eastwood Valley. Tue 1st time pam di tempat selain rumah and ofis. Memula agak kaget. Saye tak risau langsung pasal nak pam actually since saya boleh jek nak pam publicly since saya memang beli nursing cover khas untuk pam. Yang jadi kaget adalah nak store and maintain kualiti susu tue.

Event kat Eastwood adalah dari pagi sampai petang. Level adalah low sahaja. Saya pam di surau. Susu taruk dalam cooler bag yang ade chiller. 1st time nak test bape lama chiller tue tahan. Yess memang tahan sejuk sampai 8 jam. Memule nak tinggal cooler bag tu kat surau jek, tapi bilik surau adalah sangat panas berkuap, so angkut jek beg pam and cooler bag masuk ballroom. Dalam tue ade aircond. 

Masa ngangkut beg tu ke hulu-hilir, ade gak ah kene sound "You bawak baby dalam beg ke Kunaz?" Cissss. Yelah, aritu saya galas handbag lagi, goody bag lagi, beg pam lagi, so terus kene sound sebab banyak sangat beg. Heh....


Pumping Challenge #4

Masa fridge bilik pam rosak almost seminggu jugak. Level adalah low sahaja. Solution, tiap kali lepas pam, transfer susu masuk fridge pantry department. Jauh gak actually jarak, and tiap kali berjalan angkut cooler bag, ade jela orang yang bertembung akan tanye beg ape yang saye dok angkut tue.

One day bertembung dengan seorang field manager masa on the way nak gi pantry. Dia tanya "Beg ape tue? Takkan susu anak kot" Errrkkk.... Tu jek yang saya jawab, pastu tak jawab sempai ke sudah sampai la dia cakap "Ha yela tue" Hahaha! Alahai, nak tipu tak sampai hati, nak ngaku cam malu. Haha!

Okaylah, besok ade 1st gathering untuk breastfeeding mommies kat Miri nie. Tak sangka ade gak yang nak organize kat sini. Good2... Huhu...


1 comments:

f a i z a h 's August 2, 2010 at 11:59 AM  

bestnya kunaz...ada gathering2 bagai...leh kuatkan smgt nk bf anak kn? wuwuwu

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.