Irfan Meragam

It is 1 o'clock in the morning now, and here I am, in front of my tiny lappie doing the office work. Saya expect saya takkan sempat tidur malam nie, tapi alhamdulillah nampak gaya dalam sejam lagi siaplah keje saye nie. Nak buat cemane, kul 4 petang tadi baru belajar cemana nak buat, esok kul 2 petang dah dateline. Colleagues tadi seme stay kat ofis kot untuk buat mende alah nie tapi saya terpaksa balik awal today sebab Irfan.

Irfan bermasalah sket pagi semalam. Semalam adalah 1st day bibik jaga Irfan alone since mama dah balik Sabtu lepas. Masa tengah discussion kat office, suddenly dapat SMS dari bibik cakap Irfan nangis horror sampai tak kuar suara and takmo minum susu sejak saya kuar gi ofis. Tersentap jantung bace SMS tue. Last time saya feeding dia around 5.30 pagi, and bibik SMS saya dalam kul 11.30 pagi. Means 6 jam Irfan tak minum pape.

Sangat kelam kabut. Terus end kan discussion (sebbaik 1 to 1 discussion only) and pecut kete balik rumah. Sebbaik superior cuti harini and sebbaik bibik SMS dah kul 11.30, lagi setengah jam nak office hour, so takdela rasa bersalah sangat kuar awal (and saya dah ganti balik setengah jam lambat tadi). On the way balik, hujan la plak and jalan agak jam dari biasa. Sangat tensen rasa cam nak langgar seme kete depan tue so that seme leh bergerak. Heh bajet bawak lori balak la plak, padahal Myvi jek.

Sket sangat je lagi nak menangis dalam kete tue risau fikirkan Irfan tapi tahan jek. Malu kang balik bibik tengok mata merah. Sampai rumah je tengok Irfan still nangis. Saya tatau dah bape lama dia start nangis, and saya tak sanggup nak tahu sampai sekarang. Terus saya amik Irfan dari bibik and try bottlefeed dia. And yes, memang Irfan makin mengamuk bila kasi botol kat dia.

Then, bawak Irfan masuk bilik and breastfeed dia plak. Once Irfan dah latch, tetibe dia cam tersenyap and muke cam pelik. Dia tengok saya and then tetibe sengeh. Wallawehh!!! Pastu gelak2. Boleehhh takkk!!! Lepas breastfeed separuh jalan, saya terus cabut and tukar dengan botol tadi. Bolehla dia hisap pastu tapi tak lama. Kire selang seli camtu ah sampai kami 2-2 tertido.

Bangun2 lagi 10 minit nak kul 1. Terus pecut balik ofis balik. Tak sempat lunch. Sob sob. Sangat penat. Dahlah sangat bekerja gigih dari pagi, sangat lapar, sangat penat, sangat ngantuk tak cukup tido, etc. Pastu tetibe ade dateline plak yang 1 ape pun taktau nak buat. Belajar last minit and bawak balik buat kat rumah.

Petang tue sangat saspen dah standby kot2 bibik SMS lagi. Saya kuatkan hati tak call bibik tanya khabar Irfan. Balik rumah, Irfan nangis lagi. Bibik cakap dia takmo minum and tidur lagi. Bila saya try bottlefeed dia, elok jek habiskan sebotol. Pastu main2 dalam sejam and then Irfan tido. So masalah bukan kat botol susu rasanya, Irfan sangat nak bermanja dengan saye.

Nie 3 jam sekali saya kejut Irfan suh nyusu pakai botol since siang tadi cam tak cukup makan. And now tengah gigih bekerja, iklan kejap update blog. Esok hasben gi offshore plak. Nak kene bangun prepare bekal makan lagi. Owh, memang selayaknya syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

Irfan, please jangan buat cani kat mama yer sayang. Mama tau Irfan sayang mama. Huhu... Ade sorang akak kat ofis nie cakap, before pegi keje, tinggalkan baju yang saya pakai masa nak tido malam tue. Biar Irfan leh bau badan saye. Ok nanti saya trylah. Hopefully menjadi. Oklah nak sambung buat keje. Bye




6 comments:

f a i z a h 's July 13, 2010 at 7:55 AM  

ahaha...kelaka lak irfan neh...aisya lak laen pe'elnye...tinggalkan kt MIL dia baek je...elok2 faizah blk mula la merengek gitu gini... nk tdo atas riba...bila letak bwh je pura2 nanges...haha...geram...slalunya siang xnak direk bf, tp 1st day keje tibe2 mencari cik B ummi dia lak bila faizah blk keje...aneh.. :D mcm2 perangai budak2 kecik ni n unexpected :) enjoy it~!

zaf July 13, 2010 at 10:40 AM  

maybe die rindu mama die...why don't, masa bagi Irfan susu botol... you ask your bibik to wrap Irfan with your cloth, ape2 la, tshirt ke kain batik ke, yg ada your odor...selalu orang2 tue buat mcm tu - zaf (come across ur blog from Anne's blog)

iman July 13, 2010 at 2:10 PM  

wehhhh...umah dekat bole laa patahbalik gitu jee...dok aciii...huhuhu...
ala naz...sari dua je dia wat perangai cmtu...lama2 dia adapt. g je keje dgn tenang.kita kena kuat dulu baru baby pon kuat. cewahh...oohh lagi satu..ayat bisa nenek aku.."ala..skrg kecik kau xnk tgl dia..nnt anak kau besar dia tgl kau.." hu hu..bisa dokk...

ANIEMZ July 14, 2010 at 12:15 AM  

salam akak.. slalu je bc blog akak ni.. ade org2 ckp, before gi keje tu, bisik kt telinga anak.. cakap kat dia, mama nak gi keje, kene behave.. duk umah leklok.. tunggu mama balik dengan sabar.. bla bla bla..kalau blh, baca surah al-insyirah kt telinga dia..

eh.. bagi nasihat macam dah ade ank je.. huahuahua..

Thara July 14, 2010 at 4:41 PM  

ala kesiannya. dia tak biasa la tu kot mama tade dkt. how is he progressing now without u around at home? keep us updated!

kunaz July 20, 2010 at 8:30 PM  

faizah, ha'a lps dh blaku br rs kelakar ble ingat2 blk. ms kjadian adalah sgt x klakar ok. hahah!

hi zaf. dh try buat. agak menjadi la sbb dia leh tdo nyenyak sket ble ltak kain baju tu kt muka dia. huhu... tenkiu tau

iman, mak aih mulut nenek ko. mmg berbisa. hahaha!

aniemz, tol2. yg tu pn bkesan cuma kene rajin repeat la kn nasihat tu. skali ckp dia x dgr lg. huhu

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.