Hati Ibu

Khamis lepas telah menyaksikan kisah sedih depan mata kat parking basement kat SKO lepas balik lunch. Ade sepasang suami isteri naik sebuah motor buruk. Dah sedih kat situ satu. Isteri tu keje cleaner kat SKO, Hasben dia saye tatau la kan keje ape tapi pakai tshirt yang dah lusuh gile. Ok tue sedih yang kedua.

Masa atas motor tue, si isteri dukung anak dia, Saya assume umur anak dia baru setahun gitu. So bile dah turun motor, si isteri pass la baby tu kat hasben dia. Baby tue takmo lepas mak dia. Abih baju2 mak dia baby tu tarik sambil meraung2. Struggle mak dia nak lepaskan diri dari cengkaman anak dia tue. Saye cam alaaa siannye....

Pastu bile dah berjaya lepaskan diri, si ibu lari cepat2 pegi masuk stor. Pastu si anak nangis yang sangat high pitch 30 kaliganda lagi kuat dari suara Irfan sambil menggelupur2. Si ayah plak struggle nak tenangkan si anak. Tenang jek muke si ayah, senyum2 jek padahal satu basement tu dah pandang kat diorang. Si ayah nak masukkan si baby dalam raga motosikal tapi si baby menggelupur dengan sangat dahsyat. Aaaa sangat kesian tengok si ayah.

Saya toleh ke arah si ibu plak. Nampak si ibu tengah mengintai dari belakang pintu stor. Saye paham, kalo dia menampakkan diri dia, sure anak dia lagi ngamuk nak pegi kat mak dia. Makanya, terpaksa bersembunyi dari jarak jauh. Aaaa kesian yang dah ke berapa dah ntah... 

As a mother, sedih tau tengok pemandangan camtu. Saye pun pernah merasa pengalaman Irfan taknak saya tinggalkan dia. So agak menyayat hatila jugak. Huhu... Sampai the first 30 mins dalam ofis tu takley concentrate wat keje dok teringat kat 3 beranak tue. Heh.

Pastu rasa syukur sebab kalo nak diikutkan me and family got a better life. Rumah selesa, kenderaan selesa, ade maid nak jaga baby, pekerjaan selesa, etc. Memang pemandangan sedih tue mengajar saya erti bersyukurlah pada hari tersebut.


Penyelamat EBM 

Haha! Kejadian ini berlaku pada hari Jumaat plak. Za yang dok over excited nak balik Semenanjung telah tersengaja tinggalkan EBM yang dia pam dalam fridge bilik pam SKO. Balik Semenanjung 5 hari plak tue. Alkisahnye fridge tue rosak pada hari tersebut. Suhu freezer atas tu sama jek dengan peti bawah. Disebabkan saye and Za decide untuk kasi 3 hari je duration untuk fresh EBM, makanya EBM Za tue takkan mampu bertahan la sampai dia balik Miri balik.

Saye sebenarnya agak risau dengan EBM saya pada hari Jumaat itu. Hasil haritu adalah sebanyak 12 oz, peti plak sejuk yang tersangat sket jek. Risau tak tahan EBM tue. Makanya dengan struggle dok punggah seme botol2 EBM tue termasuk EBM Za sekali wat masuk fridge pantry department saye. Siot Za, banyak kot dia tinggal EBM dia, 5 botol x silap.

Pastu struggle nak pindahkan EBM Za balik rumah. Cooler bag saye kecik, tak muat susu Za. Icepack pun bawak 1 jek. Pastu gi la carik tupperware, pastu gi kutip ais kasi masuk tupperware, pastu sumbat EBM Za dalam tupperware tue. Punyelah mahu kekalkan kualiti EBM tue. Heh...

So sekarang EBM Za telah selamat berada di dalam freezer kat rumah saye. Freezer saye dah nyaris takde vacancy so terpaksa letak kat pintu freezer. Takpela Za ek? Frozen elok EBM ko so far walopun dok kat pintu. Aku bukak freezer pun 2 kali sehari jek. Plus peti aku mahal Za, insyallah selamat. Haha! Tipu ok, tue peti saiz besar paling murah yang kami beli. Hahaha!

Kenapa saye sangat struggle nak selamatkan EBM Za? Kerana saya juga adalah seorang ibu yang mengepam susu. Berharga tue susu ibu, perlu diselamatkan. Bile dah jadi ibu ni, anak orang pun rasa cam anak sendiri tau. Owh btw Za, aku berani jamin susu kite tak bertukar. Karang takley kawen Syaura dengan Irfan kang. Hahaha!


Sensitif

Selain sensitif dengan kisah 3 beranak kat atas, agak sensitif gak tengok gambar budak2 sakit ke mati sebab perang ke. Dulu sedih gak masa tengok gambar budak2 mati kat Gaza, tapi sedih kecil-kecilan jek. Now bile dah jadi ibu, sedih besar-besaran okay!

Pastu dulu rasa nyampah bile ade orang selalu escape keje kasi alasan anak sakit. Now dah nyesal rasa menyampah. Walaupun Irfan tak pernah sakit lagi so far, tapi paham perasaan ibu kalau anak sakit. Tapi kan cam ade gak certain orang tue saje jek reka2 cite anak sakit sebab nak cuti. Eii tabaik tau, kang sakit betul susah.

Owh oklah, sekian. Haha!


4 comments:

[Zaza Azlan] July 25, 2010 at 9:06 AM  

naz, aku nyaris tak sanggup nak baca entry ko sebab aku ingatkan diorang jatuh motor ke apa ke. nasib baik bukan. tapi tetap sedihhh gilaaaaaaaaa asal ko cerita sedih dalam blog T_T siannya baby dengan mak baby dengan abah baby gak T_T semoga mereka murah rezeki..

hoh tak sangka peti ais tu time2 aku nak gi kl la dia nak rosak. mengangnye. eh buat susah2 je selamatkan EBM ai. tq so much~~ akan ingat kisah ni sampai tua hehehe
nanti selasa malam aku singgah amik ehh masa balik dari epot..

Laila July 27, 2010 at 6:33 PM  

yelah... duk bayang budak tu jatuh moto ke apa....

dah jadi ibu baru tau perasaan sorang ibu...

iman July 30, 2010 at 9:48 AM  

oohhh sedih gileee cite tu...aku tgk india bawak anak 3 org naik moto pon sedih..hu..hu..

kau sedekah la apape kat mck tu..kata cleaner kat SKO.

kunaz July 30, 2010 at 11:41 PM  

ha'a yer sgt sedih. lupe plak nk elaborate lelebey. masa mak baby tu lari2 kan, baby tue melalak2 sambil hulur2 tgn cam nk terbang kt mak dia. waaa sgt drama la. sdey lg kalo ingat. iskkk..

ha'a yela iman. nnt la aku sedekah pape kt makcik tue. kalo ade duit aku beli moto baru kt diorg. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.