EBM : Mission Accomplished!

Alhamdulillah, hari ini 01/07/2010 saya dah berjaya mencapai target untuk mengumpul 100oz EBM stock dalam freezer. Syukur sebab walaupun banyak jek ujian datang dalam usaha nak kumpul stok sebanyak tue, akhirnya berjaya jugak menempuh onak duri tue. Hihi... Ayat cam baru lepas balik berperang la plak. Haha! Rezeki Irfan alhamdulillah...



So inilah stok 100oz saya. Dah buat alignment baru dah, dah susun elok2 berbaris ikut tarikh, senang nak amik nanti. Disebabkan masih banyak available space (saye assume rak tue bleh muat 300oz kot), bekas aiskrim tue dah dinaiktarafkan duduk setempat dengan EBM saye. Tapi para haiwan sekalian, korang maintain dok rak bawah yer. Janganla kecik hati, nanti korang masuk kuali gak pun. Kuang kuang... And para nugget dan sosej, sila jadi spiderman duduk kat rak pintu freezer yer. Mintak maap...

Besok mama and adik bongsu saya datang Miri. Pasni nak try pump lagi 20oz extra sebab kalo bleh hari Sabtu dah nak start practice train Irfan ikut jadual saya pegi keje, which is siang hari kenela minum dari botol, after 5pm jek baru boleh bergayut dengan mama yer. Before this, sekali sehari jek minum pakai botol. Kalau boleh takmo kacau lagi stok yang dalam freezer tue. Ikut hati nak tambah lagi tue, hopefully ade rezeki untuk tambah lagi.

Bukan ape, just untuk preparationn kalo in case ade emergency pape. Lebih2 lagi dah nak dekat bulan puasa nie, takut nanti milk production jadi low. Plus masuk keje baru, takut bila ter-stress milk production pun boleh slow gak. Takut gak kot2 saya tetibe demam or jatuh sakit tak sempat pump. Takut jugak tetibe kene pegi outstation or meeting or training kat memane yang boleh menghalang saye pump. Takut jugak if Irfan tetibe beralih bulan lagi di mana dia akan minum dengan extra banyak sket. Owh macam2 lah possibility yang saya pikir, so sementara ada masa and daya, trylah buat stok sebanyak mungkin.

Saya baru perasan, nampak saya cam saiko la plak dengan breastfeeding nie. Saiko kah? Erm saye kan penah bitau, if ada aral melintang yang saye takley elak langsung barulah saya kasi Irfan minum susu formula. Selagi saya mampu, saya akan maintain supply susu ibu lagi untuk Irfan. And hopefully akan maintain mampu sampai at least 6 month. Aminn...

6 comments:

Hida Naza July 1, 2010 at 4:01 PM  

Yes you can! ...kata bob the builder (-:

kunaz July 1, 2010 at 4:58 PM  

yeahhh amiinn... btw sape plak bob the builder tu. haha!

Thara July 2, 2010 at 11:02 AM  

aminnnn! bestnya tengok stock susu yang begitu meriah mcm tu, kunaz! lucky u! i pray that u get to breastfeed your baby for 2 years insyaallah! bole bole bole! ;)

Ah sape lagi July 2, 2010 at 12:32 PM  

Oit ngek.bob de builder tu katun lah.hiss.weh impres aku ngn pemikiran ko.aku xpnh pn tpk posibility2 yg ko pk tu.huhu.aku pam slama ni sb nk elak engorged n xpnh pon terpk nk kira ada total bp oz dh.hahaha.tp pesal freezr ko nmpk kosg ha.aku dh x muat.aku simpn dlm plastik wch pttnya lg jimat space.botol dh xcukup n xmampu nk bli botol byk2 sb mhl.huhu.itu pon ada sikit lg kt umah mak aku.pam time awl2 dlu.eh ke fridge aku yg serabut ha.ahh

[Zaza Azlan] July 3, 2010 at 3:47 PM  

sbb ini adalah fridge org kaya yang amat besar ok. jadi boleh simpan seribu oz tadehal.

btw memang ibu2 nih dikurniakan kerisauan yang amat untuk anak2 kan. possibility yang aneh2 pun boleh fikir ish2.

kunaz July 6, 2010 at 12:10 AM  

alahai thara sweetnye u. best nye doa tue. amin2. tq a lot yer.. mmuahs!

iman, asal aku xtau ek kwujudan katun tue. zak pn gelak siap sindir2 aku lg aku tatau katun tue. citt! ooo aku rs ko x terpk possibility tu sbb susu ko mmg dh bersepah2 kot, so ble possibility tu dtg mmg xde egek kt ko pn. huhu.. weh ko nih duit byk, nk bli botol pn kdekut. hisss! aku x pandaila pakai plastik, cam leceh.

za, tenkiu tlg jwb. aku suke jwpn ngengada ko. haha! iman, time aku pndh lu aku upgrade size peti aku. walopun nmpk kecik dlm gamba tp bsarla gak space kt atas tue. at least lg tinggi dari aku aa. haha! pastu botol2 aku cam sama size, so kemas jela diorang berbaris sampai ke belakang peti tue.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.