1st Day at New Workplace

Owh sangatla penat and takde masa nak update blog actually, tapi nak gak update since arini 1st day keje kat department baru selepas 2 bulan maternity leave. Sebbaik ade mama lagi now. Agak terurus sket lagi since mama yang tolong masak dinner di samping monitor bibik jaga Irfan, which is so far so good la according to her.


Persediaan Tinggalkan Irfan

Ok, dimulakan dengan aktiviti shopping 4 hari berturut2 sebelum start keje. Banyak kot nak shopping. Nak cari kemeja/blouse yang kene dengan taste kat Miri nie bukannya mudah. Lainla kat Terengganu Kelantan. Pastu shopping kasut lagi, handbag lagi, stationery lagi, teman mama shopping barang nak wat balik Semenanjung lagi. Kuar kul 10 pagi, balik rumah kul 3 petang sebab nak solat zuhur, pastu sambung shopping lagi. And ade advantage buat cani tau. Sebab saye berjaya train tinggalkan Irfan, so arini bile start keje takdelah down rindu2 kat Irfan kat ofis tue.

Dulu dah pernah dengar cerita2 mak2 yang baru habis maternity leave nie. 1st dengar dari Iman, tapi time dia start keje dulu baby dia dah 6 bulan. Pastu dengar cite Tpot plak. Masa dia prektis hantar Adri ke rumah babysitter, Tpot balik rumah terus nangis sebab dah rindu padahal babysitter tue depan rumah dia jek. Dengar cite2 camtu saya dah cube ready2 untuk takkan sedih2 sangat. So alhamdulillah la arini berjaya go through. Start kul 3pm camtu baru ade rasa teringat2 sket kat Irfan. Huhu...


1st Day at Work

Ok, so pengalaman keje 1st day di tempat baru selepas maternity leave adelah sangat mengantuk. Haha! Irfan la nie. Semalam boleh tak dia terjaga 3 kali - kul 12, 2, and 5. Lepas breastfeed bukannye nak tido terus, dia dok ajak main, sengeh2 gelak2 dalam sejam for each waking session. Cute plak tue. Tak sampai hati tak layan. Kalo tak cute lainla, lantak awak la Irfan nak sengeh sampai pagi pun. Haha!

Makanya sangat la mengantuk pagi nie. Plak tue saya kene attend 2 meeting terus. 1 miting dengan project team dari KL, 1 lagi dengan orang Shell. Banyak kot input dapat arini. Blur tue memang wajib la kan, tapi at least dengan join miting2 tue saya dapat kenal orang2 yang saya perlu deal with nanti and dapat overview subject yang saye kene tau nanti. Owh sangatla mengantuk dalam miting, tapi sebbaik dah biasa lawan ngantuk sebab jaga Irfan, so tadi assume jek saya tengah tahan ngantuk sebab jaga Irfan. Huhu...

And 1st day keje dah balik lambat sebab miting abih lambat. Tue pun bile miting abih, ofismate yang sejawatan dengan saya still stay back lagi nak buat keje. Pastu esok ade engagement kat auditorium, dengar la diorang cakap tak sempat siap keje if pegi engagement tue esok. Sangatla simpati tengok ke-busy-an diorang tapi saya tatau nak tolong ape diorang. Nak mintak ajar so that saya leh tolong pun tak sampai hati sebab takut lagi makan masa diorang nak siapkan keje diorang tue. End up saya balik jek lepas abih miting. Rasa bersalah la gak. Issskk...


Pumping at Work

Arini sempat pam 2 kali jek kat ofis, sekali kat rumah before start gi keje. Total dapat pam arini adalah 13 oz je, tu pun sebbaik dah pam kat rumah 5 oz. Kat ofis 2 session dapat 8 oz je sebab takley pam lama sebab miting dari pagi sampai abih ofis hour.

Pam dengan Za, pumping partner. Memule pam kul 9 skali. Pastu lepas lunch dengan Za kat SKO cafe, pump lagi sekali kul 1. Pastu actually masa miting tadi ade break kul 3.30. Berlari saya ke bilik pam nak gi pam, sekali ramai gile orang dalam tue tengah praktis menari. Lelaki pun ade. Haiihhh... Berlari balik masuk miting room.


Irfan and EBM

Sampai rumah je nampak mama dukung Irfan sambil pegang sebotol botol susu. Mama cakap baru nak susukan Irfan tapi dia macam taknak sangat hisap botol. Harini Irfan minum 12 oz je within kul 7 pagi to 5 petang, tu pun dia asyik ludah2 jek susu tue sampai basah baju. Mama expect Irfan tak suke minum botol tapi bile saya yang susukan dia pakai botol, terus dia minum 3 oz tue licin tak sampai 5 minit. Masa minum botol tue, mata tenung muke saya lama gile. Pastu siap sambung direct breastfeed lagi. Owh, rindu mama dia rupe2nye. Nak minum dengan mama dia rupe2nya. Huhu...

Saya tinggal 20oz fresh EBM kat Irfan tapi since tadi dia minum 12oz jek, adela balance 8oz lagi, so campo dengan 8oz yang saya pam kat ofis, dapatla 16oz untuk esok plak. Malam karang pam 1 session lagi la nak cukupkan 20oz. Heh, orang len pam ikut jadual, saya pam ikut kuantiti yang saya nak. If dah achieve target, stop. Haha!

Owh alang2 bercerita pasal EBM. Masa shopping dengan mama, saya telah terpaksa beli storage bottle brand Avent kat Bintang Plaza. Brand tue jek yang ada. 10pcs dalam RM60 camtu, sebab botol yang saya order masih belum sampai. Sekali balik rumah, botol tue sampai. Makanya dah ade 26 botol baru tanpa dirancang. Huhu...


And tetibe cam suke plak dengan storage botol Avent tue. Ade 2 jnis actually, 1 yang exactly bentuk botol, 1 lagi yang jenis cam cup. Saya beli yang cup type tue sebab lagi murah. And sangat best pakai yang tu sebab lagi senang nak store dalam freezer. Sebab boleh stack up tinggi2.  Nampak lagi kemas bile dok dalam freezer. Kalo botol biasa nak stack buat 2 tingkat sure jatuh terguling2. Oklah dah ngantuk. Nie menaip pun tak sepenuh perasaan nie. Haiihh...

2 comments:

.::fIsYa::. July 8, 2010 at 4:21 PM  

akak...gud luck keje tmpt baru...irfan comel la...mcm akak!!sonok tgk pic die kt fbook..hehee

kunaz July 10, 2010 at 11:14 PM  

tq rafi. waaa sukenye org ckp cam muke akak!! sbb now dh ramai ckp irfan dh makin ikut muke abg zakuan. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.