Pumping Challenges #1 - #4

Since dah ade label khas untuk breastfeeding, mari memperbanyakkan entry under that label yer. Insyaallah saya akan share pengalaman2 breastfeeding dari semasa ke semasa. Under topik nie nak share segala jenis cabaran mengepam susu, tak kirelah cabaran yang kecik atau besar. 

Alhamdulillah, dah nak masuk 3 bulan and Irfan masih fully breastfeed (except for the first few days masa Irfan lahir campur dengan formula milk since saye ceaser kan). 3 more months to go to reach my baseline. Semoga diizinkan olehNya untuk sampai at least 6 bulan.


Pumping Challenge #1

1st time rasa tercabar adalah during confinement period. Sangat susah nak pam susu sebab saye berpantang sendirian di kejauhan. Boleh refer entry Postnatal Depression? untuk detailnye. Owh saya tak sangka entry itu telah mengundang rasa simpati ramai orang. Balik SKO nie ramai plak yang dok tanya pasal entry tue. Actually saye takdela stress sangat, tapi stress jugaklah. Still under control la seme bende. Alah korang bile dah ade baby nanti, masalah sebesar dunia pun korang akan jumpe kekuatan untuk handle demi anak tercinta. Huhu...

Solution untuk cabaran di atas, terpaksa pam susu di luar comfort zone. Yakni terpaksa bangun kul 2-3 pagi just untuk pam susu. Memang sangat kene pandai curik masa untuk pam. Level cabaran saya leh cakap within medium to high ah. Alhamdulillah, still mampu kumpul 100 oz stok EBM seperti yang ditarget.


Pumping Challenge #2

Pumping di tempat kerja. Saye kan lepas2 beranak jek masuk ofis baru, keje baru, jawatan baru, bos baru, seme bende baru. Bila seme bende baru, sangat struggle nak adapt dengan cepat sampai agak susah nak mencelah untuk pam.




Ini adalah schedule masa saya memula masuk keje. Saye masuk 7 July, terus dah kene attend 2 miting. Level of challenge is from low to medium. Solution adalah datang keje awal pagi so that boleh pam at least 1 session. Saya target kat ofis nak pam paling kurang 2 session sehari. 2 session tue saya amik time awal pagi lepas punch in and 1 lagi during lunch hour. Unless kalo breast dah bengkak and sangat sakit, akan pam dengan segera. Huhu...

Pastu bile start keje nih, milk production cam kurang sket. Penat kot, tak cukup tido lagi, kat ofis plak keje dengan sangat tekun. Huhu... Solution, try jek segala bagai supplement yang orang promote.  Starting dengan trial pack Shaklee. Currently tengah consume Nutrilite dari Amway and alhamdulillah sangat berkesan so far.


Pumping Challenge #3

Kat Eastwood Valley. Tue 1st time pam di tempat selain rumah and ofis. Memula agak kaget. Saye tak risau langsung pasal nak pam actually since saya boleh jek nak pam publicly since saya memang beli nursing cover khas untuk pam. Yang jadi kaget adalah nak store and maintain kualiti susu tue.

Event kat Eastwood adalah dari pagi sampai petang. Level adalah low sahaja. Saya pam di surau. Susu taruk dalam cooler bag yang ade chiller. 1st time nak test bape lama chiller tue tahan. Yess memang tahan sejuk sampai 8 jam. Memule nak tinggal cooler bag tu kat surau jek, tapi bilik surau adalah sangat panas berkuap, so angkut jek beg pam and cooler bag masuk ballroom. Dalam tue ade aircond. 

Masa ngangkut beg tu ke hulu-hilir, ade gak ah kene sound "You bawak baby dalam beg ke Kunaz?" Cissss. Yelah, aritu saya galas handbag lagi, goody bag lagi, beg pam lagi, so terus kene sound sebab banyak sangat beg. Heh....


Pumping Challenge #4

Masa fridge bilik pam rosak almost seminggu jugak. Level adalah low sahaja. Solution, tiap kali lepas pam, transfer susu masuk fridge pantry department. Jauh gak actually jarak, and tiap kali berjalan angkut cooler bag, ade jela orang yang bertembung akan tanye beg ape yang saye dok angkut tue.

One day bertembung dengan seorang field manager masa on the way nak gi pantry. Dia tanya "Beg ape tue? Takkan susu anak kot" Errrkkk.... Tu jek yang saya jawab, pastu tak jawab sempai ke sudah sampai la dia cakap "Ha yela tue" Hahaha! Alahai, nak tipu tak sampai hati, nak ngaku cam malu. Haha!

Okaylah, besok ade 1st gathering untuk breastfeeding mommies kat Miri nie. Tak sangka ade gak yang nak organize kat sini. Good2... Huhu...


Update Irfan & Maid

Weekend kali nie adalah sangat sangap lagi tak bermakna sebab hubby kene gi training 3 hari 2 malam start Jumaat lepas. Training kat Borneo Rainforest je actually (tempat kami 1st wedding anniversary dulu) tapi kene overnight. Makanya, hari ini dan esok saye mungkin akan mengupdate blog dengan agresif sekali. Dari semalam lagi nak update actually tapi si Irfan semalam macam anak kangaroo asyik nak melekat kat badan mama dia jek. Heh.

Nie Irfan tengah tido, maka update pertama adalah mahu bebel pasal bibik. Memula masuk keje dulu kan saya terpaksa balik rumah hari2 masa lunch hour untuk feed and tidurkan Irfan sebab dia asyik nangis jek bila duduk dengan bibik. Minggu ke-3 tu nampak macam dah okay, dah tak nangis and minum pun dah normal.

So ada 1 hari tue, saya tak balik time lunch, saya kuar beli barang nak pos kat mama. And bila balik petang after ofis hour tue, kat pagar dah dengar Irfan nangis, pastu masuk rumah tengok mata Irfan berair-air. Saya mula rasa tak best balik. Rasa sangat mahu tengok cane cara bibik jaga Irfan semasa ketiadaan saya. Lebih2 lagi aritu tetibe bibik tu cam dok angau2 sket, saya takut dia lose focus disebabkan keangauan dia tue.

A big thanks to Thara yang introduce website ustream.tv kat blog dia suatu ketika dulu. So 1 pagi tue saya tinggalkan laptop kecik saya atas dining room and klik butang rekod sebelum pegi keje. Dari dining room tue boleh cover satu living room. And balik keje malam tue stay up dok tengok video yang saya dok rekod sepanjang hari tue. Memang rezeki tetibe broadband on jek sampai abih rekod. Broadband kat area nie tingkat atas jek yang kuat, tingkat bawah cam asyik putus2 sebab area baru lagi kan.

Ape yang saya boleh simpulkan, yes bibik memang sangat menjaga Irfan dengan tabahnya. Dari video yang saya rekod tue, start jek kete saya kuar tinggalkan rumah, Irfan terus start nangis and bibik dengan tabahnya dok dukung hayun2 dia selama berjam2. Huhu... Saya sebenarnya kurang senang bila tengok bibik asyik dok dukung Irfan. 85% adalah dia dukung Irfan jek. 10% Irfan tidur, and 5% jek dia letak untuk main2 dengan Irfan. Saya risau bila dok asyik berdukung, Irfan takkan ade perkembangan untuk membesar sebab tak dapat belajar meniarap, etc. Yelah asyik dok atas dukung jek kan.

Saya pun bitau lah bibik suruh ajar Irfan main2. Bibik plak gi dok menjawab, kalo dia letak Irfan, Irfan terus nangis. Haiihh... Dengan saya Irfan ok jek. Bibik tue belum cukup skill kot nak handle Irfan. Bercakap pasal skill ni kan, saya baru teringat. Saya rasa dulu tue saya bukannye jeles sangat kat bibik tue, tapi bengang kot. Haha!

Citenye gini. Masa memula kutip dia kat rumah ejen, ejen tue pesanlah dekat bibik suruh keje elok2. Ejen tue cakap, kitorang amik dia untuk jaga baby, nie baby 1st kitorang so takde pengalaman lagi nak jaga baby. Memule rasa cam nak sepak gak ejen tue selamba cakap kitorang takde experience jaga baby. So bibik yang dah ade 3 anak tue start rasa lagi hebat la dari saya soal jaga2 anak nie.

Macam awal2 masa Irfan lahir dulu, mama yang tolong mandikan Irfan. Pastu mama akan pass Irfan kat saya untuk siapkan Irfan - sapu minyak, pakai bengkung, pakai pampers, baju, etc. Saya masih ingat sampai sekarang masa saya nak buat bende2 tue bibik tanye saya "Ibu pandai? Mau saya buatkan?" Cissss memang celaka abih ah soklan tue. Ape ingat saya nie teruk sangat ke? Sejak dari tue saya cam nak buat seme bende, semata2 nak tunjuk kat bibik yang saya tahu jaga anak. Sebab tue kalau boleh saya taknak kasi dia sentuh Irfan pun. Jeles tue pun iye jugak, tapi ego tu kot yang lagi kuat sebab bibik dok downgrade saye.

Yela, cara orang jaga anak lain2. Saya takmo anak saya dijaga cara Jawa. Haha! Saya taknak belajar dari bibik cara jaga anak, saya nak dia yang ikut cara saya jaga anak. Saya lak belajar dengan mama. Heh. So bila nak stat keje dulu masa nak handover Irfan kat bibik, bercelaru gak memule. Nappy cream pun dia tatau ape and tanye nak pakai katne. Tula, bajet tere sangat.

Pastu awal2 dulu, kalau Irfan nangis2, dia cam nak sangat amik Irfan, bajet tere diamkan Irfan nangis. Cara dia tue cam kitorang tak reti jaga Irfan sebab tue Irfan nangis2. So bila jadi kes Irfan nangis horror gile sampai dia terpaksa call saya balik tue, saya actually rasa agak puas. Bajet la lagi, sekarang telan la balik seme bende tu. Haha! Saiko nye saya.

Eh actually dah lari tajuk. Nak cakap pasal ustream actually. Ok, purpose saya adalah nak tengok cara bibik jaga Irfan. Sebab saya kurang yakin lagi dengan bibik tue. Irfan nangis nak tido, dia ingat Irfan nangis lapar, so gi dok sumbat susu. Pastu bibik nie pun cam ade ego dia gak. Dia cam taknak ngaku Irfan nangis sebab nanti akan reflect dia tak pandai jaga Irfan (padan muke, aritu cakap camtu kat kitorang). So sign up la ustream untuk rekod aktiviti bibik sepanjang hari saya kat ofis. Nak pasang cctv cam belum ade bajet lagi. Heh.

So bila dah tengok, actually agak lega sebab tahu bibik dah jaga Irfan dengan bagusnye. Cuma yang tak best tula, teknik dia tu cam tak kene, asyik nak berdukung jek. Irfan dah tidur atas dukungan dia pun dia biarkan jek, alasan dia kalo letak Irfan nangis balik. So biar Irfan tidur sambil berdukung so that Irfan leh tidur lama sket. Haiihhh... Since saya bleh jer buat, maka sila lah belajar buat sampai boleh yer bibik. Kan dah ade 3 anak. Haha!

Maka telah pun membeli play mat yang ade ABC tu untuk Irfan. Yang cam Thara nye gak. Heh. And tadi lepas Irfan bangun tido, saya main2 la dengan Irfan. Irfan cam biasalah gelak tak ingat dunia. Masa tengah main dengan Irfan dah perasan bibik cam asyik dok tengok, pastu tetibe menempel sengeh2 tengok Irfan gelak. Saya pun tengok dia tanye pehal? Dia sengeh2 jek pastu masuk dapur. Nampak sangat dia jarang dapat moment main2 camtu dengan Irfan sebab Irfan asyik nangis jek dengan dia. Pastu bila Irfan penat dah nak tidur, sekejap jek saya tidurkan Irfan. Bibik cam pelik nape kejap sangat Irfan tidur, takyah dukung plak tu. Heh. And Irfan adalah sangat tak nangis harini, tak macam yang saya tengok dalam video tue Irfan asyik nangis jek seharian dengan bibik. Tadi Irfan nangis time nak minum and nak tidur jek, tu pun kejap sangat jek.

Pastu tadi bibik cakap kat saya "Irfan sudah tahu bercakap sekarang buk. Dia suka lompat2". Dalam hati saya nak jek cakap "Aku dah tau la mangkuk" Hahaha! Apelaa saye nih tak abih2 carik pasal dengan bibik. Saya syak sebab side effect dari kejadian yang saya cite tadi tula yang dia downgrade saya tak reti jage baby. Oklah, bak kate Thara, kene simpan rasa sayang as a family sket kat bibik tue, so that baru saya tenang lepaskan dia jage Irfan.

So sekali lagi thanks sangat2 kat Thara sebab introduce ustream tue. Sangat membantu menenangkan jiwa. Now saya tahu bibik memang jaga Irfan dengan baik, cuma dia belum jumpe skill yang sepatutnye nak handle Irfan. Tapi tadi nampak dia dah usha2 cara saya main and layan Irfan. Pasni hopefully makin pandai. So dari masa ke semasa saya akan rekod aktiviti bibik tue di ustream. Nak buat hari2 sian kat laptop kecik nie asek dok on jek. Huhu...

Hati Ibu

Khamis lepas telah menyaksikan kisah sedih depan mata kat parking basement kat SKO lepas balik lunch. Ade sepasang suami isteri naik sebuah motor buruk. Dah sedih kat situ satu. Isteri tu keje cleaner kat SKO, Hasben dia saye tatau la kan keje ape tapi pakai tshirt yang dah lusuh gile. Ok tue sedih yang kedua.

Masa atas motor tue, si isteri dukung anak dia, Saya assume umur anak dia baru setahun gitu. So bile dah turun motor, si isteri pass la baby tu kat hasben dia. Baby tue takmo lepas mak dia. Abih baju2 mak dia baby tu tarik sambil meraung2. Struggle mak dia nak lepaskan diri dari cengkaman anak dia tue. Saye cam alaaa siannye....

Pastu bile dah berjaya lepaskan diri, si ibu lari cepat2 pegi masuk stor. Pastu si anak nangis yang sangat high pitch 30 kaliganda lagi kuat dari suara Irfan sambil menggelupur2. Si ayah plak struggle nak tenangkan si anak. Tenang jek muke si ayah, senyum2 jek padahal satu basement tu dah pandang kat diorang. Si ayah nak masukkan si baby dalam raga motosikal tapi si baby menggelupur dengan sangat dahsyat. Aaaa sangat kesian tengok si ayah.

Saya toleh ke arah si ibu plak. Nampak si ibu tengah mengintai dari belakang pintu stor. Saye paham, kalo dia menampakkan diri dia, sure anak dia lagi ngamuk nak pegi kat mak dia. Makanya, terpaksa bersembunyi dari jarak jauh. Aaaa kesian yang dah ke berapa dah ntah... 

As a mother, sedih tau tengok pemandangan camtu. Saye pun pernah merasa pengalaman Irfan taknak saya tinggalkan dia. So agak menyayat hatila jugak. Huhu... Sampai the first 30 mins dalam ofis tu takley concentrate wat keje dok teringat kat 3 beranak tue. Heh.

Pastu rasa syukur sebab kalo nak diikutkan me and family got a better life. Rumah selesa, kenderaan selesa, ade maid nak jaga baby, pekerjaan selesa, etc. Memang pemandangan sedih tue mengajar saya erti bersyukurlah pada hari tersebut.


Penyelamat EBM 

Haha! Kejadian ini berlaku pada hari Jumaat plak. Za yang dok over excited nak balik Semenanjung telah tersengaja tinggalkan EBM yang dia pam dalam fridge bilik pam SKO. Balik Semenanjung 5 hari plak tue. Alkisahnye fridge tue rosak pada hari tersebut. Suhu freezer atas tu sama jek dengan peti bawah. Disebabkan saye and Za decide untuk kasi 3 hari je duration untuk fresh EBM, makanya EBM Za tue takkan mampu bertahan la sampai dia balik Miri balik.

Saye sebenarnya agak risau dengan EBM saya pada hari Jumaat itu. Hasil haritu adalah sebanyak 12 oz, peti plak sejuk yang tersangat sket jek. Risau tak tahan EBM tue. Makanya dengan struggle dok punggah seme botol2 EBM tue termasuk EBM Za sekali wat masuk fridge pantry department saye. Siot Za, banyak kot dia tinggal EBM dia, 5 botol x silap.

Pastu struggle nak pindahkan EBM Za balik rumah. Cooler bag saye kecik, tak muat susu Za. Icepack pun bawak 1 jek. Pastu gi la carik tupperware, pastu gi kutip ais kasi masuk tupperware, pastu sumbat EBM Za dalam tupperware tue. Punyelah mahu kekalkan kualiti EBM tue. Heh...

So sekarang EBM Za telah selamat berada di dalam freezer kat rumah saye. Freezer saye dah nyaris takde vacancy so terpaksa letak kat pintu freezer. Takpela Za ek? Frozen elok EBM ko so far walopun dok kat pintu. Aku bukak freezer pun 2 kali sehari jek. Plus peti aku mahal Za, insyallah selamat. Haha! Tipu ok, tue peti saiz besar paling murah yang kami beli. Hahaha!

Kenapa saye sangat struggle nak selamatkan EBM Za? Kerana saya juga adalah seorang ibu yang mengepam susu. Berharga tue susu ibu, perlu diselamatkan. Bile dah jadi ibu ni, anak orang pun rasa cam anak sendiri tau. Owh btw Za, aku berani jamin susu kite tak bertukar. Karang takley kawen Syaura dengan Irfan kang. Hahaha!


Sensitif

Selain sensitif dengan kisah 3 beranak kat atas, agak sensitif gak tengok gambar budak2 sakit ke mati sebab perang ke. Dulu sedih gak masa tengok gambar budak2 mati kat Gaza, tapi sedih kecil-kecilan jek. Now bile dah jadi ibu, sedih besar-besaran okay!

Pastu dulu rasa nyampah bile ade orang selalu escape keje kasi alasan anak sakit. Now dah nyesal rasa menyampah. Walaupun Irfan tak pernah sakit lagi so far, tapi paham perasaan ibu kalau anak sakit. Tapi kan cam ade gak certain orang tue saje jek reka2 cite anak sakit sebab nak cuti. Eii tabaik tau, kang sakit betul susah.

Owh oklah, sekian. Haha!


Updates of a New Working Mom

Fuuhh berjaya menghabiskan seminggu kehidupan sebagai ibu bekerjaya. Haha! Baru lepas tidurkan Irfan, maka boleh update blog. Semoga dia tak bangun sampai entry nie siap di-post. Huhu...


Kerja

Ok, nak start pasal keje dulu. Alhamdulillah, so far saya suke keje saye. Tue yang penting sebagai head start. Kalau head start dah tak best, payah sketla kan. Honestly, saya sangat excited dengan keje baru nie, tapi since terlalu baru and terlalu banyak, maka rasa la kesakitan tue sket. Dia macam makanan la.. Makanan tue adalah satu keindahan, sangat best and sangat excited nak makan. Tapi bile dah longgok banyak sangat makanan depan mata, tak mampu gak nak telan seme kan. Haaa hebat tak saye nye perumpamaan? Yer mama Kunaz memang best. Haha tetibe.

Actually, bile dah finalize seme2, keje saya kat tempat baru nie, routine task saya adalah dalam 7 tasks jek, compared dengan department lama, routine task saya adalah sebanyak 13, tak termasuk adhoc task lagi yang besenye akan dapat everyday. Huhu.. So, beban sepatutnye dah kurang separuh bila masuk dept baru nie, tapi cam yang saya bitau ah, bile terlalu banyak bende baru, rasa cam complicated gile. Tambah plak baru jadi ibu baru yang cam banyak bende lagi nak kene adapt.

And dalam 7 tasks kat department baru nie, saya dah involve dengan 4 tasks dalam masa seminggu. Totally new to me, so haruslah pening kan? Dahla lepas abih beranak memori nie jadi cam lembab sket. Ermm lembab banyak kot. Haha! Ha pastu, one day tu saya telah diapproach oleh field manager saya, suruh initiate 1 initiative ape ntah. Mak aih.. Nak buat yang rutin pun lidah dah terjelir sampai lantai dah. Haha! Tapi takpe yang penting I feel good about this new job. And honestly, wayssss better than the previous one kot. Huhu...

So, sekarang adalah tengah fasa meng-catch-up selaju yang mungkin. Payah sket sebab bila saya start this new job, orang asal yang pegang job nie telah transfer masuk section lain jugak. Serentak, saya masuk dia kuar. So handover process tue cam kurang lancar sket since dia pun kene start belajar kat section lain. Makanya, agak harus berdikari belajar sendiri.

And alhamdulillah, so far seme orang adalah sangat membantu. Seme orang adalah sangat baik hati layan kebodohan saya yang cam budak tadika baru masuk universiti nie. Huhu... And sangatla gembira dapat ramai kenalan2 baru yang sangatla super best. Jumpe para2 akak yang leh kasi advice pasal anak and rumahtangga. Jumpe para2 adik yang energetic keje yang buat saya rasa kembali muda. Hahaha!


Hubby's at Offshore

And minggu nie jugak 1st week hubby kene pegi offshore lepas dah jadi bapak budak. Heh. Daily trip selama 8 hari. So bile hubby pegi offshore nie, rutin tido memang akan kacau sket seperti berikut:

10-11 pm : Start tido
1-2 am : Irfan bangun lapar mintak susu
3-4 am: Irfan bangun lapar lagi
4.30 am : Masak kat hubby
5.00 am : Mandi and solat sesiap
6.00 am : Irfan bangun lapar lagi
6.45 am : Gerak ke ofis

So kepada sesiapa yang suke math, bolehlah cuba kira duration saya tido dalam sehari. Tido kejap2 in between jek. Huhu... Memangla agak pening tak cukup tido, ditambah lagi struggle bekerja di tempat baru, tapi alhamdulillahla so far rasa cam bleh handle. Takdela penat melampau sampai tahap nak meniarap ke ofis. And takdelah pening kepala melampau tahap kene barah otak. Mungkin sebab kesan makan supplement terutamanya multivitamin and B-complex. So, seme orang, sile la amik supplemen tiap hari k. Memule lu makan yang trial pack Shaklee, beli dengan Kak Cery. Memang berkesan, rasa makin sihat walaupun terpaksa perah energy dengan tersangat banyak. Pastu bila habis, saya tukar amik brand Amway plak. Best!


Serabai

Disebabkan masih belum fully adapted to the new life, makanya saya pegi keje dengan agak serabai la sket kan. Muke memang pure abih ah tak sempat nak mekap. Tudung men sarung instant tudung dah sekarang. Owh bercakap pasal mekap, 1st few days masuk dept baru nie, jumpela dengan ramai budak2 dan akak2 baru. Ade a few yang tanye, nie Kunaz yang mekap artis tue ek? Isskkk rasa cam nak sumbat jek muke dalam tong sampah sebab malu nak ngaku sebab muke sangatla bukan macam mekap artis. Rasa cam nak tampal banner jek kat dahi bertulis "Saye mekap artis yang baru lepas beranak" Haha! Nie kalo saya belum kawen serabai cani sure tak laku sampai ke mati. Kuang kuang...

Target adalah sudah mahu start dengan anti ageing skincare and nak touchup2 sket pegi ofis. Tapi bile ntah. Alat mekap pun dah terpelanting ke mana ntah sejak pregnant aritu tak pernah sentuh. Kite beli baru ek bang? Heh! Owh ya, masa saya form 4 dulu, saya sangat ingat yang saya pernah terbaca ade sorang tue tanya bile kite patut start pakai anti ageing nye skincare range. Banyakla orang tue jawab tapi yang saya ingat, kalo dah start beranak tue memang dah sangat sesuai start pakai. Huhu...


Irfan Dearie

Yeayy!! Sure ramai yang tunggu update pasal budak Irfan nie kan? Huhu... Ok, cam yang dalam entry lepas, 1st few days masuk keje agak kurang smooth sebab Irfan tak bese lagi mama dia tinggalkan dia pegi ofis. Hari2 nangis and hari2 takmo minum susu dengan bibik. Saya kene balik everyday during lunch. Kene smart sket ah, kul 11.30 dah kene start tapau kat cafe bawah tue so that kul 12 tu leh terus pecut balik rumah. Sampai rumah makan laju cam pirana puasa sebulan pastu bermulalah aktiviti berkepit dengan Irfan. 12.50 cau pegi ofis balik. Tak sempat rest langsung tapi tak rasa letih bila dapat tengok muke Irfan and bergelak ketawa dengan mat sengeh tue.

Ok, masa 1st day kan Irfan nangis sangat horror sampai bibik terpaksa call. Next days tue bibik cakap Irfan still nangis tapi tak sekuat 1st day. Saye tatau la sekuat mana kan, sampaila one morning tue saya tertinggal handphone kat rumah. Bila pegi balik amik, dekat pagar dah dengan Irfan nangis. Kuat jugak rupenye. Masuk rumah nampak bibik tengah berusaha kasi Irfan minum tapi Irfan takmo. Saya pun amikla Irfan and elok jek dia hisap botol lepas tue. So bermula detik itu memang saya balik rumah hari2 at least untuk pastikan Irfan minum.

Pastu Jumaat lepas baru Irfan start okay dengan bibik. Dah minum dengan normal and dah kurang nangis. Hopefully akan maintain camtu sampai ke sudah lah. Saya telah mengamalkan petua2 yang orang cakap seperti tinggalkan baju and bercakap2 pesan kat baby selalu suruh behave time mama dia takde. 

Actually masa 1st day yang Irfan nangis horror tue dah start pesan2 kat Irfan dah suh dok leklok dengan bibik tapi Jumaat lepas baru start dengar. Betulla Za cakap, kene selalu ulang2 pesan kat baby nie. Irfan sengih2 dengar saya pesan. Ahh Irfan memang mat sengeh. Tengah tido pun sengeh, kentut pun sengeh. Buktinya adalah seperti di bawah.





Gambar adalah dari encik Facebook yang saye upload pakai henfon. Rasa cam nak letak kat workstation jek gambar2 nie. Memang mat sengeh kan Irfan? Huhu... And sangat suke bercakap now. Dia cam excited dapat kuarkan suara dari mulut dia. Pernah one time tue saya tengok depan mata saya sendiri Irfan lempang bibik sambil cakap "Heihh!" 

Herkk adakah ikut perangai mama dia yang suke carik pasal dengan bibik? Haha! Masa tue time jeles ade lagi sket2, so puas hati gile tengok Irfan lempang bibik kat muke. Haha! Pastu now selalu pesan kat Irfan suh dok leklok dengan bibik, kalau tak saya gak yang susah nanti nak kene balik selalu. Huhu...


EBM Stock

Start keje nie, prestasi susu cam menurun sket. Saya pernah hit 10oz dalam masa 10 minit. Now average saya dapat 6oz jek setiap 10 minit nye session. So far paling lama saya pam kat ofis adalah sebanyak 13 minit, tu pun tak sedar dah terlajak 3 minit sebab borak dengan Za. Saye nie kan, nak pam lama2 rasa cam bersalah kat Petronas, tak pam langsung rasa cam bersalah kan Irfan. So amik 10 minit je per session.

Tapi alhamdulillah, walaupun prestasi menurun, stok still makin bertambah. Mungkin sebab awal2 dulu Irfan tak banyak minum, so dah banyak kene upload ke peti atas. And biasanya hasil perahan hari Jumaat memang akan go straight ke freezer sebab weekends tue memang Irfan berkepit jek dengan saya. 

Ermm cemane eh, peti rak atas dah nyaris tak muat dah nie. Refer gambar2 EBM stock saya yang lepas yer, lokasi saya simpan EBM kat freezer hanyalah kat rak atas tue jek. Takmola campo dengan para haiwan kat rak bawah. Option yang saya terpikir hanyalah 2. Satu adelah beli freezer baru yang cam Za tue, yang dedicated untuk simpan EBM jek. Tapi tuela tatau nak taruk katne nanti. Ade yang lagi kecik tak Za? Huhu...

2nd option adalah gune storange bottle Avent yang cam saya letak gambar dalam entry lepas2. Bekas tue kalau masuk dalam rak atas freezer saya tue, dia boleh stack up sampai 3 lapis botol. So, 1 botol Bumble Bee yang 5oz tue bekas Avent boleh duduk sebanyak 18oz (3botol x 6oz) kat situ. Space saving kan? Tapi tunggu dululah, so far leh handle lagi.


Bile Nak Kurus?

Oklah, update terakhir adalah, saya rasa memang akan lambatla proses pengurusan saye nih. Boleh tak meje workstation saya dok setempek dengan meje makanan. Department saya akan longgokkan food kat meje tue, ala2 mini pantry la. Masa memule masuk keje memang bersepah2 food kat situ, siap ade yang expirg lagi. Tapi sejak saya start keje, makin kemas and berkurangan food kat situ. Nampak sangatla saya yang dok balun sorang2 kan? 

Stress kot keje, nak input banyak bende baru. So kene makan. Hahaha alasan. Ofismate baru saya yang comel2 itu lagi best, siap tolong bekap lagi. Diorang cakap "Takpe, Kak Kunaz breastfeed. Kene banyak makan" Hahaha! Suke suke.. Haha!

Oppss Irfan dah gerak2. Actually nie dah 2nd phase nie. Tadi dah stop kejap dia dah bangun. Oklah, nanti sambung lagi, Daaaa!!!


Irfan Meragam

It is 1 o'clock in the morning now, and here I am, in front of my tiny lappie doing the office work. Saya expect saya takkan sempat tidur malam nie, tapi alhamdulillah nampak gaya dalam sejam lagi siaplah keje saye nie. Nak buat cemane, kul 4 petang tadi baru belajar cemana nak buat, esok kul 2 petang dah dateline. Colleagues tadi seme stay kat ofis kot untuk buat mende alah nie tapi saya terpaksa balik awal today sebab Irfan.

Irfan bermasalah sket pagi semalam. Semalam adalah 1st day bibik jaga Irfan alone since mama dah balik Sabtu lepas. Masa tengah discussion kat office, suddenly dapat SMS dari bibik cakap Irfan nangis horror sampai tak kuar suara and takmo minum susu sejak saya kuar gi ofis. Tersentap jantung bace SMS tue. Last time saya feeding dia around 5.30 pagi, and bibik SMS saya dalam kul 11.30 pagi. Means 6 jam Irfan tak minum pape.

Sangat kelam kabut. Terus end kan discussion (sebbaik 1 to 1 discussion only) and pecut kete balik rumah. Sebbaik superior cuti harini and sebbaik bibik SMS dah kul 11.30, lagi setengah jam nak office hour, so takdela rasa bersalah sangat kuar awal (and saya dah ganti balik setengah jam lambat tadi). On the way balik, hujan la plak and jalan agak jam dari biasa. Sangat tensen rasa cam nak langgar seme kete depan tue so that seme leh bergerak. Heh bajet bawak lori balak la plak, padahal Myvi jek.

Sket sangat je lagi nak menangis dalam kete tue risau fikirkan Irfan tapi tahan jek. Malu kang balik bibik tengok mata merah. Sampai rumah je tengok Irfan still nangis. Saya tatau dah bape lama dia start nangis, and saya tak sanggup nak tahu sampai sekarang. Terus saya amik Irfan dari bibik and try bottlefeed dia. And yes, memang Irfan makin mengamuk bila kasi botol kat dia.

Then, bawak Irfan masuk bilik and breastfeed dia plak. Once Irfan dah latch, tetibe dia cam tersenyap and muke cam pelik. Dia tengok saya and then tetibe sengeh. Wallawehh!!! Pastu gelak2. Boleehhh takkk!!! Lepas breastfeed separuh jalan, saya terus cabut and tukar dengan botol tadi. Bolehla dia hisap pastu tapi tak lama. Kire selang seli camtu ah sampai kami 2-2 tertido.

Bangun2 lagi 10 minit nak kul 1. Terus pecut balik ofis balik. Tak sempat lunch. Sob sob. Sangat penat. Dahlah sangat bekerja gigih dari pagi, sangat lapar, sangat penat, sangat ngantuk tak cukup tido, etc. Pastu tetibe ade dateline plak yang 1 ape pun taktau nak buat. Belajar last minit and bawak balik buat kat rumah.

Petang tue sangat saspen dah standby kot2 bibik SMS lagi. Saya kuatkan hati tak call bibik tanya khabar Irfan. Balik rumah, Irfan nangis lagi. Bibik cakap dia takmo minum and tidur lagi. Bila saya try bottlefeed dia, elok jek habiskan sebotol. Pastu main2 dalam sejam and then Irfan tido. So masalah bukan kat botol susu rasanya, Irfan sangat nak bermanja dengan saye.

Nie 3 jam sekali saya kejut Irfan suh nyusu pakai botol since siang tadi cam tak cukup makan. And now tengah gigih bekerja, iklan kejap update blog. Esok hasben gi offshore plak. Nak kene bangun prepare bekal makan lagi. Owh, memang selayaknya syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

Irfan, please jangan buat cani kat mama yer sayang. Mama tau Irfan sayang mama. Huhu... Ade sorang akak kat ofis nie cakap, before pegi keje, tinggalkan baju yang saya pakai masa nak tido malam tue. Biar Irfan leh bau badan saye. Ok nanti saya trylah. Hopefully menjadi. Oklah nak sambung buat keje. Bye




Apa Itu Terbaik?

Otak blur pun rajin la plak update sampai 2 entry sekaligus. Haha! Ermm selalu dengar dalam iklan2 - berilah yang terbaik untuk anak anda. Memule dengar tue takde perasaan pun. I thought it was just a plain sentence. Tapi bile dah ade baby, ayat tue adalah sangat mendalam okay.

Up to now, I'm still questioning myself. Have I given the best to Irfan? Selalu rasa cam ada bende tak lengkap and masih tercari2 lagi ape bende yang tak cukup.

Minggu pertama Irfan lahir, kami dah start bukak akaun Tabung Haji, insuran and SSPN kat Irfan sebab kami rasa itu antara items yang jatuh dalam kategori terbaik tue.

Pastu dah beli segala bagai kelengkapan lengkap dalam rumah nie untuk Irfan. Rumah dah baru, katil baru, stroller baru, etc. Pastu dah invest duit untuk amik maid untuk jage Irfan.

Pastu dah jadi sangat cerewet demi Irfan. Botol susu seme kene sterilize, kene jemur kat special drying rack, kene susun kat laci khas untuk botol2 Irfan. Mandi kene cani. Kene pakai itu, kene pakai ini. Kene buat cani, kene buat camtu, etc.

Pastu fully breastfeed Irfan lagi sebab itulah susu yang terbaik dalam dunia ni. Dah berpenat, berlapar, bersakit2an dan bermengantukan demi Irfan. Especially time dia bangun tengah malam a few time sebab lapar, bapak ngantuk okay! Breastfeed baby nie kene tengok selalu, kot2 hidung baby terkambus ke ape. Pernah gak tersengguk2 time breastfeed, abih susu terpancut kat leher Irfan. Pastu susah payah lagi pam susu buat stok, lari2 kejar masa nak pam kat ofis lagi.

Honestly saya happy penat sebab Irfan. Saya happy saya tak cukup tidur sebab Irfan. Sebab saya rasa tue adalah pengorbanan and tue adalah yang terbaik untuk Irfan. So saya happy sebab dah berjaya harungi seme tue untuk beri yang terbaik untuk Irfan.

Ahhh dipendekkan cerita, dah buat macam2 tapi rasa cam ade je lagi tak cukup. Then mama cakap, saya actually dah buat yang terbaik untuk Irfan by supplying him with my milk. Bende2 lain tue orang lain boleh buat/beli, tapi susu ibu saya sorang je yang boleh kasi kat Irfan.

Cuma satu yang tertinggal adalah doa yang tak putus2 untuk Irfan. Yes2.. 60 hari kan takley solat, lupe plak mende penting yang satu nie. Marilah kite doakan yang terbaik untuk anak kite yer.. Huhu...

Still Adjusting

Saya sayang baby saya. Hahaha tetibe. Actually tadi rasa cam banyak bende nak update, nie dah dok depan komputer tetibe jadi blur. Takpe2, saye update setakat yang ingat.


Mama Dah Balik

Pagi tadi jam 10 pagi mama dah selamat berlepas balik ke Besut. Saye import mama untuk datang Miri selama seminggu khas untuk monitor cara bibik jaga Irfan. Alhamdulillah, so far seme bende berjalan lancar. Our maid sangat sayang and sangat care terhadap Irfan. Sangat hygenic. Semua tutorial saya dipatuhi dengan cemerlang. Bagus. Tapi kesian plak mama and bibik. Irfan was having a 2nd growth spurt last week, tapi alhamdulillah takla seteruk yang 1st month dulu. Now dah tenang sket menghadapi kerenah baby yang beralih bulan. Yer betul, pengalaman hands-on sendiri adalah sangat mendewasakan yer. Huhu...

Tadi kat airport mama nangis lagi. Hissss! Tak sukela. Terpaksa nangis gak. Tapi 0.5% je kot sebab ala2 dah bersedia. Haha! Last time tue tak expect mama nak nangis camtu, so saye yang belom habis pantang lagi masa tu haper lagi. Haha!

Owh, lupe nak cite, masa mama memule sampai minggu lepas, bile nampak je saya dengan Irfan kat kete, mama lari2 lompat2 gi amik cucu dia. Saya hulur tangan nak salam pun dia tak perasan memule. Owh, very kecik hati. Pastu dalam kete on the way balik rumah, tanyela mama a few soklan nak ajak borak. Mama tak jawab sebab busy main dengan Irfan. Owh, very sakit hati. Haha!

Nie pun dia balik, nangis adalah sebab sedih berpisah dengan Irfan, bukan sebab berpisah dengan saye. Haiiihh... Huhu... Dah expect dah actually mama nak nangis sebab dalam kete mama asyik senyap jek sambil dukung Irfan. Masa mama nak boarding, Irfan tengah tido dalam pangkuan mama. Mama cium Irfan kuat2 and banyak kali sambil nangis2 (cam bese). Lama mama wat camtu, kalo leh takmo lepas Irfan kasi kat kitorang. Irfan plak menten tido sambil buat muke stress kene kacau tido. Haha!

Aiihh mama dah takde. Dah takde orang nak masak breakfast, lunch and dinner lepas balik keje. Pasni dah kene independant dah. Hopefully mampulah adjust new life nie dalam kadar masa yang pendek. Mama selalu cakap, jangan pikir lebih2 sangat. Bile sampai waktunya, akan jadi dengan sendiri nanti. Amiinn...


New Workplace

Diumumkan, saya telah salah masuk keje okay!!! Saye patut masuk keje hari Khamis, tapi saye termasuk keje awal sehari, yakni hari Rabu. Waaaaaa!!!! Nie kesilapan terbesar lah untuk minggu nie. Ofismate cakap boleh ganti balik as unrecorded leave, tapi bile bitau mama, mama suh halal jek cuti sehari tue. Waaaa stressnye dapat mak baik, kene jadi baik gak. Hahaha! Okla fine la halal laa sehari. Haha!

Patutla malam before gi keje tue Irfan asyik kacau2 saya tido. Saye tido 3 jam je okay malam tue, esok tue masuk keje terus masuk miting 1 whole day. Ngantuk cam makan pil perancang keluarga (tipu jek, tak pernah makan lagi) Mungkin Irfan tahu saya tak patut masuk keje Rabu tue, so kaco saya tido. Haha!

Ofismate best alhamdulillah. Superior pun best, cam kasi masa untuk saya setel down seme lu. Waahh sangat terharu. Rabu masuk keje, Jumaat baru dapat komputer. Perasaan adalah sangat excited dengan keje baru, tapi sangat banyak tak tau. Owh semoga dapat catchup dengan cepat.


Gemuk Lagi

Memula sangat conscious nak jumpe orang sebab gemuk. Perut saya nie lagi buncit dari before pegnen. Tatau nape. Hazreen cakap dah perlu start pakai bengkung. Dia dulu ceaser gak, memang perut akan lembik2 gitu, pastu dalam 6 bulan baru okay balik. Dear hasben, nak beli bengkung seksi boleh? Nak bungkus perut seksi.

Eh ape saye merepek nie? Hoho actually otak tengah serabai pikir macam2. Tak cukup tido lagi. Mata dah makin sepet sebab bengkak2 tak cukup tido. Betul la cakap Za. Working mom yang breastfeed baby adalah sangat supermom. Malas nak cite details, sile beranak and breastfeed baby yer baru rasa sendiri. Heh.

Selasa nie hubby gi offshore setelah 3 bulan tak pegi kerana menjaga isterinya. Irfan plak kene gi spital for 2nd injection time hubby kat offshore. Hoho... Tengah nak develop jadual kehidupan lagi nie. Owh I'm still adjusting....

Tumpah Susu

Sekarang adalah di auditorium SKO sebab ade engagement dengan VP Petronas. Tadi before masuk audi pegi pam dulu. Malang tidak berbau, susu tertumpah atas baju sebanyak 3oz. Nie la contoh2 takde rezeki yer kawan2. Ahh kene balik tukar baju la kot tengahari nie. Huhu...

1st Day at New Workplace

Owh sangatla penat and takde masa nak update blog actually, tapi nak gak update since arini 1st day keje kat department baru selepas 2 bulan maternity leave. Sebbaik ade mama lagi now. Agak terurus sket lagi since mama yang tolong masak dinner di samping monitor bibik jaga Irfan, which is so far so good la according to her.


Persediaan Tinggalkan Irfan

Ok, dimulakan dengan aktiviti shopping 4 hari berturut2 sebelum start keje. Banyak kot nak shopping. Nak cari kemeja/blouse yang kene dengan taste kat Miri nie bukannya mudah. Lainla kat Terengganu Kelantan. Pastu shopping kasut lagi, handbag lagi, stationery lagi, teman mama shopping barang nak wat balik Semenanjung lagi. Kuar kul 10 pagi, balik rumah kul 3 petang sebab nak solat zuhur, pastu sambung shopping lagi. And ade advantage buat cani tau. Sebab saye berjaya train tinggalkan Irfan, so arini bile start keje takdelah down rindu2 kat Irfan kat ofis tue.

Dulu dah pernah dengar cerita2 mak2 yang baru habis maternity leave nie. 1st dengar dari Iman, tapi time dia start keje dulu baby dia dah 6 bulan. Pastu dengar cite Tpot plak. Masa dia prektis hantar Adri ke rumah babysitter, Tpot balik rumah terus nangis sebab dah rindu padahal babysitter tue depan rumah dia jek. Dengar cite2 camtu saya dah cube ready2 untuk takkan sedih2 sangat. So alhamdulillah la arini berjaya go through. Start kul 3pm camtu baru ade rasa teringat2 sket kat Irfan. Huhu...


1st Day at Work

Ok, so pengalaman keje 1st day di tempat baru selepas maternity leave adelah sangat mengantuk. Haha! Irfan la nie. Semalam boleh tak dia terjaga 3 kali - kul 12, 2, and 5. Lepas breastfeed bukannye nak tido terus, dia dok ajak main, sengeh2 gelak2 dalam sejam for each waking session. Cute plak tue. Tak sampai hati tak layan. Kalo tak cute lainla, lantak awak la Irfan nak sengeh sampai pagi pun. Haha!

Makanya sangat la mengantuk pagi nie. Plak tue saya kene attend 2 meeting terus. 1 miting dengan project team dari KL, 1 lagi dengan orang Shell. Banyak kot input dapat arini. Blur tue memang wajib la kan, tapi at least dengan join miting2 tue saya dapat kenal orang2 yang saya perlu deal with nanti and dapat overview subject yang saye kene tau nanti. Owh sangatla mengantuk dalam miting, tapi sebbaik dah biasa lawan ngantuk sebab jaga Irfan, so tadi assume jek saya tengah tahan ngantuk sebab jaga Irfan. Huhu...

And 1st day keje dah balik lambat sebab miting abih lambat. Tue pun bile miting abih, ofismate yang sejawatan dengan saya still stay back lagi nak buat keje. Pastu esok ade engagement kat auditorium, dengar la diorang cakap tak sempat siap keje if pegi engagement tue esok. Sangatla simpati tengok ke-busy-an diorang tapi saya tatau nak tolong ape diorang. Nak mintak ajar so that saya leh tolong pun tak sampai hati sebab takut lagi makan masa diorang nak siapkan keje diorang tue. End up saya balik jek lepas abih miting. Rasa bersalah la gak. Issskk...


Pumping at Work

Arini sempat pam 2 kali jek kat ofis, sekali kat rumah before start gi keje. Total dapat pam arini adalah 13 oz je, tu pun sebbaik dah pam kat rumah 5 oz. Kat ofis 2 session dapat 8 oz je sebab takley pam lama sebab miting dari pagi sampai abih ofis hour.

Pam dengan Za, pumping partner. Memule pam kul 9 skali. Pastu lepas lunch dengan Za kat SKO cafe, pump lagi sekali kul 1. Pastu actually masa miting tadi ade break kul 3.30. Berlari saya ke bilik pam nak gi pam, sekali ramai gile orang dalam tue tengah praktis menari. Lelaki pun ade. Haiihhh... Berlari balik masuk miting room.


Irfan and EBM

Sampai rumah je nampak mama dukung Irfan sambil pegang sebotol botol susu. Mama cakap baru nak susukan Irfan tapi dia macam taknak sangat hisap botol. Harini Irfan minum 12 oz je within kul 7 pagi to 5 petang, tu pun dia asyik ludah2 jek susu tue sampai basah baju. Mama expect Irfan tak suke minum botol tapi bile saya yang susukan dia pakai botol, terus dia minum 3 oz tue licin tak sampai 5 minit. Masa minum botol tue, mata tenung muke saya lama gile. Pastu siap sambung direct breastfeed lagi. Owh, rindu mama dia rupe2nye. Nak minum dengan mama dia rupe2nya. Huhu...

Saya tinggal 20oz fresh EBM kat Irfan tapi since tadi dia minum 12oz jek, adela balance 8oz lagi, so campo dengan 8oz yang saya pam kat ofis, dapatla 16oz untuk esok plak. Malam karang pam 1 session lagi la nak cukupkan 20oz. Heh, orang len pam ikut jadual, saya pam ikut kuantiti yang saya nak. If dah achieve target, stop. Haha!

Owh alang2 bercerita pasal EBM. Masa shopping dengan mama, saya telah terpaksa beli storage bottle brand Avent kat Bintang Plaza. Brand tue jek yang ada. 10pcs dalam RM60 camtu, sebab botol yang saya order masih belum sampai. Sekali balik rumah, botol tue sampai. Makanya dah ade 26 botol baru tanpa dirancang. Huhu...


And tetibe cam suke plak dengan storage botol Avent tue. Ade 2 jnis actually, 1 yang exactly bentuk botol, 1 lagi yang jenis cam cup. Saya beli yang cup type tue sebab lagi murah. And sangat best pakai yang tu sebab lagi senang nak store dalam freezer. Sebab boleh stack up tinggi2.  Nampak lagi kemas bile dok dalam freezer. Kalo botol biasa nak stack buat 2 tingkat sure jatuh terguling2. Oklah dah ngantuk. Nie menaip pun tak sepenuh perasaan nie. Haiihh...

Ready to Work?

Kuang kuang... Tajuk entry cam bajet je. Tapi ade tanda soal yer di belakang tue, so sila jangan ingat saya sangat bersemangat nak masuk keje. Haha! Ok actually, masih belum ready nak start keje, just ready nak pegi keje je. Hari Rabu nie dah masuk keje. Ok, di bawah adalah reasons kenapa saya dah ready nak pegi keje (pegi je ok! haha!)


Sufficient EBM Stock

Since banyak sangat entry pasal breastfeeding, saya dah buat tag baru pasal breastfeeding. Ok, sangat lega sebab target saya nak prepare EBM dah tercapai. And sejak mama datang Miri last Friday, suddenly makin meriah plak dah susu saya. Memule pelik gak, breast saya nie mengigau ke tetibe kuar susu banyak. Asyik bengkak2 jek. Paling banyak aritu pump 15 minit dapat 10oz. Before this paling tinggi 15 minit 60z.

Alhamdulillah. Mungkin sebab kekerapan pump dah on balik sejak dah berjaya tak jeles and asyik suruh bibik jaga Irfan. So ada masa nak pump. Mungkin juga sebab supplement2 yang saya makan. Thanks to Kak Cery yang introduce supplement Shaklee and thanks to sponsor Amway saya kat Ipoh yang introduce supplement Amway.

Apa2 kemungkinan pun, seme tue takkan terjadi tanpa izin Allah kan? So syukur and thankful sangat2. Bak kata Kak Anne, kemampuan breastfeeding nie datang dari Dia. So He has every right to grant and to take back that ability. So now, sangat syukur masih ada rezeki untuk breastfeed Irfan.

Now stock kat freezer ada dalam 120oz dah. Yang fridge bawah pun dah boleh dapat 20oz sehari. Cuma sekarang masalah terbesar adalah storage bottle saya dah habis. Aritu order 3 kotak botol Bumble Bee tue kat website Littlewhiz (so Iman, aku dah menjawab soklan ko pasal botol storage tu yer). 1 kotak ade 8 botol 5oz. Tak sedar dah pakai semua. Kelam kabut order lagi 2 kotak tapi tak sampai2 lagi. Sangat kelam kabut, rasa cam nak gi sedekah jek susu badan kat jiran yang baru ade baby gak. Tak pun buat minum sendiri. Kuang kuang... Nie kalo by esok tak sampai lagi memang terpaksa store dalam plastik. Alaa dah tak cantik dah nanti... Haha gedik.

Eh dah melalut. Ok, so kesimpulannya dah lega nak gi keje sebab insyaallah bekalan tue mencukupi untuk Irfan bila saya pegi keje nanti.


Effective Maid/Babysitter

Actually start last 2 weekends dah lega dah bab nie. Masa kitorang start monitor our maid jaga Irfan, akhirnya last 2 weekend baru dia berjaya hit level perfect cam yang saya nak. Bear in mind, when it comes to Irfan thingy, I would be so much fussy okay. Ade jer rasa nak tego cara maid. Padahal bukan salah ape pun, just saya nak dia buat cara saya. Hihi..

And tindakan seya membuat manual untuk maid adalah sangat berbaloi. Memang dia study habis ah manual tue (stay up gamaknye study manual. haha!) Our bibik now dah tere bab nak handle EBM. Saye explain gaya cam hebat gile, padahal awal2 struggle study dengan para bloggers yang baik hati (thanks yer)

Masa dah rasa lega tue, saya sampai siap cakap "Nie kalau mama tak datang pun dah tak kisah nie" Tapi nakla jugak mama komen sendiri kan. So seminggu lepas tue mama datang. Mama tak terkomen, dia cakap rasa cam dah cukup bagus sangat dah bibik handle Irfan yang mama rasa cam lagi bagus dari mama handle (yer ke ntah, ke cakap camtu sebab diorang besfren. Musykil.. Haha!)


New Clothes

Okay, dengan tak malunya saya mengaku yang saya masih gemuk. Nak buat cemana takde peluang nak berpantang dengan sempurna. Baju kurung muat lagi, tapi baju kemeja/blouse selai pun dah tak dapat pakai langsung okay! Especially part dada tue. Bila breastfeed baby nie, size dah naik ber-cup2, nak kancing baju memang tak sampai.

Dah berjaya beli nursing bra dengan kadar yang mencukupi. Dah berjaya beli baju2 kemeja and blouse yang saiz besar. Berjaya beli seluar and skirt labuh yang saiz besar. Down jugaklah. Orang excited shopping baju sebab dah kurus. Saye beli baju sebab makin gemuk. Woohh!

So lega dah boleh pegi keje pakai baju. Hahaha! Haihh... Owh btw, 3 hari berturut2 kot saya kuar shopping. Akhirnya berjaya kuar shopping berjam2 tanpa rasa risau Irfan kat rumah. Ade gak yang kuar shopping dengan Irfan a few times, tapi hehe standardlah, agak lecehla sket bawak newborn nie. Nak kene heret baby bag lagi, stroller lagi. Pastu asyik nak kene masuk nappy changing room sebab nak breastfeed. Pastu susah nak focus kat aktiviti membeli, jadi terfokus kat Irfan plak. So lepas2 tue heret adik bongsu saya jek teman shopping.

Ok, itu je kot 3 reason yang membuatkan saya ready nak pegi keje. Ulang suara, ready nak PEGI keje je okay! Haha! Masa dalam pantang, sangat risau pikir nak start keje. Now rasa cam belasahlah. Hidup bukan selalunye senang kan. Redah jelah.

Jumaat lepas dalam tengahari (mama sampai petang) dapat visit dari HR department. 1st time kot jumpe orang ofis dalam masa 2 bulan terperap nie. So rasa sangat seronok. Oklah, doakan saya mampu memperolehi good head start time pegi keje Rabu nie yer. Ofis baru, keje baru, boss baru, ofismate baru.. Ah redah jelaa.. Hihi...

EBM : Mission Accomplished!

Alhamdulillah, hari ini 01/07/2010 saya dah berjaya mencapai target untuk mengumpul 100oz EBM stock dalam freezer. Syukur sebab walaupun banyak jek ujian datang dalam usaha nak kumpul stok sebanyak tue, akhirnya berjaya jugak menempuh onak duri tue. Hihi... Ayat cam baru lepas balik berperang la plak. Haha! Rezeki Irfan alhamdulillah...



So inilah stok 100oz saya. Dah buat alignment baru dah, dah susun elok2 berbaris ikut tarikh, senang nak amik nanti. Disebabkan masih banyak available space (saye assume rak tue bleh muat 300oz kot), bekas aiskrim tue dah dinaiktarafkan duduk setempat dengan EBM saye. Tapi para haiwan sekalian, korang maintain dok rak bawah yer. Janganla kecik hati, nanti korang masuk kuali gak pun. Kuang kuang... And para nugget dan sosej, sila jadi spiderman duduk kat rak pintu freezer yer. Mintak maap...

Besok mama and adik bongsu saya datang Miri. Pasni nak try pump lagi 20oz extra sebab kalo bleh hari Sabtu dah nak start practice train Irfan ikut jadual saya pegi keje, which is siang hari kenela minum dari botol, after 5pm jek baru boleh bergayut dengan mama yer. Before this, sekali sehari jek minum pakai botol. Kalau boleh takmo kacau lagi stok yang dalam freezer tue. Ikut hati nak tambah lagi tue, hopefully ade rezeki untuk tambah lagi.

Bukan ape, just untuk preparationn kalo in case ade emergency pape. Lebih2 lagi dah nak dekat bulan puasa nie, takut nanti milk production jadi low. Plus masuk keje baru, takut bila ter-stress milk production pun boleh slow gak. Takut gak kot2 saya tetibe demam or jatuh sakit tak sempat pump. Takut jugak tetibe kene pegi outstation or meeting or training kat memane yang boleh menghalang saye pump. Takut jugak if Irfan tetibe beralih bulan lagi di mana dia akan minum dengan extra banyak sket. Owh macam2 lah possibility yang saya pikir, so sementara ada masa and daya, trylah buat stok sebanyak mungkin.

Saya baru perasan, nampak saya cam saiko la plak dengan breastfeeding nie. Saiko kah? Erm saye kan penah bitau, if ada aral melintang yang saye takley elak langsung barulah saya kasi Irfan minum susu formula. Selagi saya mampu, saya akan maintain supply susu ibu lagi untuk Irfan. And hopefully akan maintain mampu sampai at least 6 month. Aminn...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.