Family Planning 2

Since dah pernah ada entry tajuk Family Planning (klik untuk refer) maka terpaksalah buat ala2 part 2. Hihi... Before I proceed with the topic, nak menyimpang sket. Selalu saya dengar orang cakap, masa tengah beranak seriusly serik rasa nak beranak. Tapi lepas jek azab beranak, tak sabar2 nak dapat next baby. Ramai sungguh yang ade feeling camtu.

Malangnya saya tak termasuk golongan tue. Saye nih memang mangkuk yang tak penyayang kan? Hahaha! Bukannye saye tak suke anak ramai, tapi tak mampu nak handle. Sorang pun sampai turun 15kg berat badan. Haha! Nope la, ok jek anak ramai janji mampu handle. If tak, biarlah ikut kemampuan dulu. Slowly. Bukankah kualiti itu lagi bagus dari kuantiti. Hihi...

Tiap kali Irfan tidur, saya selalu renung muka comel Irfan. Kadang2 tak sedar sampai almost sejam saya dok renung dia. Rasa sayang yang teramat sangat. Tiap kali renung muka Irfan jugak saya akan teringat detik2 kali pertama Irfan diletakkan sebelah muka saya dalam operation theater. Teringat jugak detik2 awal masa peluk Irfan. Masa tue Irfan kecik sangat lagi (even though Irfan baby yang paling besar dalam nursery Columbia Asia dulu - 3.7kg, panjang 56cm and kepala 38cm) Ahh sangat best perasaan tue. Seriusly rasa belum sanggup nak menduakan sayang pada Irfan.

Tunggu Irfan besar sketla baru dapat adik yer Irfan. Nanti leh tolong mama jaga adik sekali. Kang penat mama nak jaga 2-2. Kang nanti kurus plak mama, sian kat papa gemok sorang2. Hahaha!

Saya tau tajuk family planning nie agak sensitif, tak seme orang sama pendapat. Saya dulu pun masa family planning setahun lepas kawen banyak kali gak kene sound kat kawan2 and orang2 tua. Ayat paling terkesan ialah "Tak baik tolak rezeki Allah" Nauzubillah, demi Allah tak pernah saya berniat begitu.

Reason saya family planning dulu adalah seperti dalam entry part one dalam link di atas. Mama tak pernah komplen bila saya cakap saya family planning, tapi takde plak dia menyokong. Neutral jek. Tapi bila saya pregnant, mama cam tersangat syukur alhamdulillah, sebab rupe2nya dia pun cam risau2 gak actually bila family planning nie, especially bila baru kawen and baru nak dapat anak 1st. Takpelah, saya yakin Allah tahu niat saya.

Tapi serius kene berhati2 gak bila berniat nie. Honestly pengalaman saya dulu, saya siap berdoa tiap kali lepas solat lagi so that tak pregnant at least setahun. Banyak bende nak distabilkan dulu masa tue. Dengan baru start keje, baru kawen, dok jauh dengan hasben, sakit macam2, etc. 

Tapi lepas 6-7 bulan tetibe dah start ade perasaan nak ade baby. Maybe sebab dah rasa stabil, especially bila hasben akhirnya dapat keje kat Miri gak. So kami decide nak slowly stop planning. Konfius lagi masa tue dah ready ke belum. Kejap rasa nak baby sangat2, kejap rasa cam eh nanti dulu la. End up, exactly setahun lepas kawen baru saya pregnant, exactly cam yang saya doa. Huhu...

So untuk yang membaca, saya bukanlah penyokong atau pembangkang family planning. Buatlah apa yang terbaik untuk anda. Kondisi manusia nie lain2, takleh nak compare2 kan. Tapi kalo nak family planning, niat memang kene betul2 betul. Heh. Tak kesahlah ape orang nak kata, janji Tuhan tahu niat kita. 

Oklah. Cam biasalah, saye kan pemalas. Takde masa nak research. Makanya mahu meminta pertolongan memberi cadangan, kaedah family planning mana yang paling best. Saye dengar dah macam2 kaedah dah wujud now.

1) Manually. Owh, yang nie konfem rejek awal2 yer. Tak konfiden langsung
2) Pakai "PPE (personal protective equipment)" (hihi) Kami dah berjaya dengan kaedah nie dulu tapi cam leceh gakla
3) Makan pil. Haaa cam berminat dengan yang nie
4) Tanam ape ntah kat bahu. Cam takut plak dengar. Kang nanti dia jadi daging terus cemane? Huhu...
5) Pakai patch ape ntah tampal kat bahu gak. Mane ntah nak dapat mende alah nie.

Hmm tue je kot option yang saye pernah dengar dari ofismate. Syarat saya 3 jek. 1st takmo nanti kaedah tue buat saya jadi makin gemuk. 2nd, takmo kacau breastfeeding. 3rd takmo kacau hormon sangat sebab ade orang cakap kadang2 kulit boleh jadi buruk, boleh jadi makin cun gak tapi bila stop terus buruk. Heh!

Owh sensitifnye entry ini. Kalau segan mahu komen, silalah email private yer. Sangat memerlukan nasihat anda. Belum buat postnatal check lagi, maka belum jumpa Dr Mattu lagi untuk mintak advice. Huhu...


8 comments:

ANIEMZ June 20, 2010 at 8:02 AM  

Pakai implan la kak.. ohh~~ lupe nak introduce.. saye selalu baca blog akak.. masuk melalui blog kak zaza.. huhu..

implanon ade 2 jenis.. 1 tahan utk 3 tahun, 1 lagi tahan utk 5 tahun.. setakat ni, memang 99% berjaya la.. tapi agak mahal sikit compare dengan kaedah lain.. hampir RM 500 rasenye..

mende ni tanam kat bahu.. ohh~ jangan bimbang.. memang takkan jadi daging punye.. huhu

HoNeYdEaR June 20, 2010 at 11:48 AM  

salam, kak kunaz, cbe rujuk kt blog ni.
http://redmummy.com/2010/05/24/merancang-kehamilan-menggunakan-ius-levonorgestrel/

Cery June 20, 2010 at 5:15 PM  

better pakai yg cucuk kat bahu tu rasaya..sbb kalau pil perancang banyak side effect..

Asek iman je June 20, 2010 at 11:22 PM  

Ahh nk jugak menyampuk. Aku pkai noriday. Makin cantik. Xsmpt buruk sgt pas benti sb period skali terus preg. So cantik blk. Haha! Boleh bfeed. Gemuk?no komeng. Biasa pil depeds kt org. Tp konpius pn ada sb bfeed mkn byk ya rabbi. Xpon smulajd mmg dh mkn mcm perut boco kn. Ok bai. Lenguh nk naip lama dok dangdut ngn ahmad dkt 2jam stret!!

Hida Naza June 21, 2010 at 7:14 AM  

dari dulu setia dengan no. 2 jadi tak boleh komen lebih. so far ok je

Thara June 21, 2010 at 2:34 PM  

hey babe! this is best that you discuss with your gynae bcoz he knows u best. as for me, masa post natal checkup, mmg dah tanya awal2. my doctor suggested that i take pill the best. implant is good, cuma ada risk utk gemok + period tak regular. IUD pon ada risk period tak regular and jadik heavy duty pulak lepastu :P

so ive been consuming the pills (Noriday) since i had aydein. and so far, so good. also, it's safe for breastfeeding tau! good luck deciding on what's best for u! :D

ps : totally agree on quality, not quantity part! ;)

nurhasuna khalid June 25, 2010 at 7:26 AM  

setiap orang tak sama, depend pd penerimaan badan/hormon seseorang itu....

aku amik noriday tp 7bln jek sbb tak serasi, makin gemuk mcm gemuk badan penuh air tuh, pastu irregular period...stp bulan dtg 2x kot... (padahal my gynae ckp makan noriday tak period)....mengabihkan darah aku jek...haha

skrang aku makan yasmin, so far baru 3bln, ok lah, kegemukan tu mcm dah tak bertambah...susu pun maintain jek...cuma kurang time siang sbb aku dah malas pam time keje.... muahahaha......

tp aku mcm lagi suka teknik yg ko guna dulu...tak yah pikir lebey...huhu

kunaz June 25, 2010 at 1:30 PM  

aniemz, thanks. owh kire oklah kan rm500 sekali bayar tahan bertahun2. tp kalo decide nak stop awal, leh kuar buang b4 3 thn ek? owh btw, dtgla selalu lg yer. huhu...

honeydear, superb! tq a lot. siyesly x pnah dgr lg psl option tue. okla, blaja 1 bende baru. hihi..

kak cery, owh akak pakai yg tu ek? ok2 akan dipertimbangkan..

iman. 2 jam stret? ahmad beralih bulan cam irfan aritu kot. huhu.. btw, glemer nye nama pil perancang ko. cam nama artis. haha! weh aku sgt x thn bace komen ko yg part nie "Aku pkai noriday. Makin cantik. Xsmpt buruk sgt pas benti sb period skali terus preg. So cantik blk." hahaha! wekwek

dayah, ha'a no 2 tu mmg agak selamat sbb xyah msk dalam badan kaco hormon ape kn. tp alaa cam lecehla nk kene bli slalu. maluu tauuu!! haha

thara, thanks! owh ya, btul, mmg kene consult gynae lu kan? wah ramai gak amik pil glemer noriday ni yer.

suna, eh pil perancang ni mmg pakai nama org ke? ade x pil nama nazuha? haha! oye, teknik yg aku pakai lu mmg leh thn la best, tp leceh weh. cam ade iklan tgh jln. haha! weh snonohnye ayat aku nih. haha!

oklah, tq yer seme org. akan dipertimbangkan nnt. macey!!!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.