Dah Tak Jeles Dengan Maid

Saya mengopy paste balik entry "Jeles Dengan Maid" since ade kaitan dengan entry kalini:


Plan nak cite pasal jaundice Irfan tapi nak meluahkan perasaan sket. Saya amik maid dengan tujuan utama untuk jaga Irfan when I'm back to work nanti. Saya ulang, untuk jaga Irfan. Tapi nape saya rasa jeles tiap kali my maid handles Irfan?

Rasa jeles bila maid mandikan Irfan, jeles bila maid dukung Irfan, etc Takut nanti kasih Irfan beralih kat maid. Lebih2 lagi bila teringat kat sorang staff SKO yang cite anak2 dia bangun tido jek sebut nama "bibik" sebab dia terlalu biarkan maid dia jaga anak2 dia. Huhu saiko nye saye. Why should I feel this way? Why why why? Huhu...


Kuang kuang... Ingat ke saye seketul jek yang saiko camtu, rupe2nye Iman pun penah camtu gak masa anak 1st dia dulu. So takdela abnormal sangat saya nih kirenye. Hihi... Ok, dipendekkan cite, now dah tak jeles dah kat bibik. Hahaha!

Reason tak jeles? Ok, actually kesian gak kat minah tue, nampak cam meleleh air liur nak main dengan Irfan. Imagine la time umur Irfan nak masuk sebulan, boleh bilang dengan jari berapa kali jek dia dapat dukung Irfan. 2-3 kali je kot. Saye memang conquer Irfan habis-habisan selagi ada daya, and memang berdaya pun. Mama Kunaz kan kuat. Haha!

Punyela bibik tue nak dukung Irfan, time Irfan tengah tidur tetibe menggeliat sket, terus dia gi angkat Irfan dukung nak dodoi2 balik. Masa Irfan menggeliat tue saya and hubby dah nampak tapi biar je dulu sebab normally dia akan sambung tido balik. Saya dah nampak bibik kat dapo intai Irfan dari jarak jauh. Sekali dia selamba pegi angkat Irfan, bajet nak dodoikan Irfan. Kene marah sebijik kat saya. Saye cakap Irfan memang suka gerak2 and geliat2 time tido, jangan la angkat terus nanti lagi susah dia nak tido balik. Dia pun letak laa Irfan balik.

Pastu tiap kali dia dapat peluang dukung pun, memang tak sampai 5 minit ah, memang saya amik balik Irfan wat masuk bilik. Horror kan? Haha! Pastu pikir2 balik, kesian kat dia. Dahla dia dah tolong jaga makan minum saya sepanjang pantang, tolong jaga rumah sampai maintain kemas, etc. And yang paling kesian, dia selalu basuh cloth diapers Irfan. Saye nih bajet la nak pakai cloth diapers, tapi bila Irfan dah berak, saye kasi jek kat bibik suh basuh. Terbongkok2 dia dok membilas kat belakang rumah.

Sebab dah jatuh kesian, saye kasilaaa can dia main dengan Irfan. Lagipun hubby cakap memang bibik dah perlu start "berkenalan" dengan Irfan. Biar dia biasa2 lu, so senang nanti saya nak tinggal gi keje. Pastu si bibik plak, cam dapat emas dari langit. Berseri2 muka kalo kasi dia pegang Irfan. Kesian saye tengok dia jakun gile. Contoh kejakunannya adalah seperti berikut:

Bibik : Buk, Irfan suka sama aku. Tiap kali aku dukung, dia ketawa sama aku
Saye : Perasan (dalam hati jela). Ala bik, umur dia 5 hari memang dia dah pandai ketawa

Pastu nampak dia kecewa kecil-kecilan. Tulaa.. bajet sangat. Haha! Pastu banyakla pasal Irfan yang bibik discover saya jawab dengan gaya camtu - yer, memang camtu bik, dah lama dah. Haha! Kesian dia, punyela bangga and excited, saya patahkan camtu jek. Haha!

Pastu sekarang, atas sokongan hasben, saya memang kuatkan hati nak let go perasaan jeles kat bibik. Lagi dia tak kenal Irfan, lagi susah saya time nak masuk keje nanti. So, bila dah berjaya tak jeles, rasa sangat lega takleh nak cakap. Best kan kalo takde perasaan tak elok dalam hati. Hidup akan tenang kalo hati bersih. Haha!

Tapi bila dah tak jeles, timbul perasaan lain plak. Perasaan risau. Silap saya gak sebab tak bagi bibik kenal Irfan awal2. Sebab bila dia dah start belajar jaga Irfan, ade a few yang tak berkenan di mata saya. Yer, memang dia dah ada anak, tapi cara jaga anak berlainan and I want it the way I want. So, mulela terhegeh2 saya ajar dia itu ini. Sebbaik sempat lagi.

Cam haritu, saya pegi shopping dengan hubby. Hari Sabtu kami kuar shopping berempat (saye, hubby, baby and bibik). Hari Ahad saya sambung shopping tapi dengan hubby jek. Tula 1st time saya tinggal Irfan paling lama kat bibik, which was 3 hours.

Balik shopping saya tanya bibik, Irfan minum susu banyak mana? Dia cakap 3 botol, terbeliak mata saya. Saya kuar 3 jam, before kuar saya dah feed Irfan padahal. Kire sejam sekali dia bagi Irfan minum. Saya cek la botol yang dia kasi Irfan minum. 3-3 botol memang ade balance susu dalam 1 oz lagi. Rugi okay, penat tue perah, sayang tengok terbazir camtu jek. Sebbaik saya pegi 3 jam jek, kalo saya gi 12 jam, mau 12 botol dia sumbat kat Irfan. Abihlaa stok EBM saye. Huhu...

Saya tanyala nape kasi banyak sangat sampai sejam sekali. Mau overfed nanti Irfan. Dia jawab la mulut Irfan cam nak hisap2. Pastu mulelah kami kasi ceramah perdana. Kami bitau leklok la, Irfan kuar2 perut jek mulut dia dah menyonyot. Irfan memang baby yang suke sucking, so not necessarily dia lapar. Pungpang pungpang mengajar, oklah pastu. Dia pahamla. Tapi pikir2 balik memang salah saya gak awal2 tak kasi peluang dia nak understand Irfan's nature.

So, now keje kami adalah monitor cara bibik jaga Irfan. Saye siap buat manual 2 muka surat lagi untuk dia baca. Haha! And next week mama akan datang Miri for a week atas permintaan saya, so that dia leh monitor cane bibik as a babysitter nanti (she's been an excellent housemaid so far, but as a babysitter belum tahu lagi) Kira nanti mama pun dapat lepaskan rindu kat Irfan, saye pun rasa secure gak nanti.

Talking about mama and bibik, masa mama datang 3 minggu masa saya beranak aritu, mama dah cakap sesiap kat saya dia akan evaluate bibik cane. Antara reason mama tak saba nak datang Miri aritu selain sebab saya beranak adalah sebab mama nak kenal bibik. Mama yang di kejauhan agak risau kot dapat bibik tak elok. 

And setelah 3 minggu bersama bibik, diorang siap jadi besfren okay! Tak tahan. Saye and Piju selalu usik2 sindir2 mama "Jangan kutuk bibik, besfren ma tue" Haha! Sangat besfren okay, siap berkebun sekali lagi. Belakang rumah saya dah jadi kebun sayur dah. Pastu teringat dulu mama pesan jangan makan sekali dengan maid, biar asing2. Sekali dia gi dok makan bersila kat wet kitchen 2 orang dengan bibik. Kitorang seme makan kat dining table, diorang makan bersila kat wet kitchen. Betapa besfrennye. And bila mama nak balik Besut, diorang 2 orang tue berpelukan sambil menangis2. Menangis okay! Haha tak tahan!

So this time nak suruh mama evaluate dia jaga Irfan plak. If mama konfiden, then baru saya konfiden. Saye tatau nape saya tak trust lagi bibik saya tue, tapi eloknye camtu. Walaupun mama dah treat bibik macam family sendiri, saya masih letak barrier, and mama pun setuju camtu. Mama cakap saya as majikan takley treat bibik sebaik mama treat bibik. Sangat baik okay, siap ajak kuar belanja macam2 lagi. Haha! And saya rasa sebab tue kot saya takley trust dia sangat, sebab saya masih belum anggap dia a part of the family yet. 

Saye nie sangat family oriented. If any of my family members nak main/jaga Irfan 20 jam pun takpe. Saya 4 jam je pun cukup. Tak jeles ape. Tapi bibik pegang 4 minit tak senang duduk saya dibuatnya. Haha! Adekah saye terlalu protective? Huhu..Oklah lagi 2 minggu nak masuk ofis. Hopefully seme bende akan berjalan dengan smoothnye. Amiiinn..


7 comments:

Hida Naza June 25, 2010 at 5:43 PM  

syukur dapat bibik baik.
tapi kena tinggal jugak 5% perasaan berjaga-jaga.
sebab selalu dengar kisah mula2 ok..rupanya tak ok.
anyway, good luck masuk keje balik (-:

kunaz June 25, 2010 at 7:15 PM  

5% je? sikit tue. kunaz letak 40% okay! haha! owh thanks2... dayah ble blk msia ni? nnt menten dept sama ke?

Thara July 1, 2010 at 10:47 AM  

babe, i pon bukannye pandai sgt bab ni. tapi bagi i, uve got to learn to accept your bibik as part of your family kot. perasaan jealous tu mmg tak bole lari. and it will get even more disheartening pasal nanti u will spend half of your day in the office, and before you knew it, your baby will be spending more time with ur maid than u do. pasal bila u balik office, u penat, main kejap2 dgn ur baby, pastu tido. so u will miss ur baby's little progresses, like hey, baby i dah bole gelak terkekek kekek? and hey, baby i dah bole merangkak? or hey, baby i dah bole bertapak sikit2? things like that u know. and when u ask ur maid, ur maid will say yeah, hes mastered that skill for a while now. and u will feel jealous again. pasal u miss those little moments with your baby, tapi ur maid was there to witness all that. mmg lumrah kita sbg working mama ni babe -- whether u like it or not. dulu i jealous gila bila dgr my baby gelak bila bibik main2 dgn dia. i taktau pon my baby dah bole gelak, aley2 my bibik kasik die gelak. tercabar beb. tapi bila i told this to my mum, mmg dia ckp, this is normal for working mums. u just kena blaja to accept this fact and insyaallah things will get better. :)

Thara July 1, 2010 at 10:52 AM  

oh and one thing though, try to spend as much time with ur baby whenever u have time. and never let the baby sleep with the maid, whenever possible. itu pesan my mum dkt i dulu. bcoz i know some mums yang rela anak2 dia tido dgn maid, just becoz dia rasa susah nak bgn malam nak entertain baby sendiri. tapi itu terpulang pada diri masing2 lah kan. but what im trying to say is, try to avoid it as much as u can. and babe, i gotta tell u this. dont worry too much, bcoz as long as ur baby is still breastfeeding, he will love u more and fancy u more bcoz after all, u kan tank susu dia! :P thats the advantage of breastfeeding mums, so chill ok! ;)

ps : bibik u bahasakan diri dia "aku"? ganasnya! ajarlah dia bahasakan diri dia "saya", you!

kunaz July 1, 2010 at 4:55 PM  

huiyyo.. cam bace novel. haha! jenuh nk me-reply ni. ok2 one by one. haha! ok, dia actually cani. kunaz treat dia as a family cuma kunaz still x anggap dia as a part of the family. eheh phm x ni.

ok gini, treatment mmg tiptop ah, we've been a great employer la so far. ms mak kunaz dtg dulu pn byk kali dia ckp kt mak kunaz dia sgt suke keje dgn ktorg (sbb ktorg baik katanya. haha) n hrp sgt ktorg akan sambung kontrak dia lps 2 years.

ok tu treatment secara physically la. mmg dh treat mcm family. secara batinnya (haha) kunaz x anggap dia family lg, but this one is not shown physically. the reason being, kunaz rs kunaz terlalu extra careful kot. yelah, dia pun baru 3 bln dgn ktorg. n kunaz plak jnis yg kalo dh teranggap cam family, kunaz tend to jd sgt baik n pjam sblah mata jek if ada pape. so utk treat org yg br kenal 3 bln camtu, kunaz blom ready lg. as for me, kunaz nk tinggal some space for uncertainties sket kt bibik nie.

ejen yg kunaz amik maid ni ade maid dia dr indon gak. dh 8 thn keje dgn ejen tu. ejen tu pn pesan, jgn kasi muke sgt since maid dia tu pun now dh cam madam besar kt umah tue. kunaz n hubby ms pegi amik bibik kt umah dia pn tkut tgk keselambaan maid ejen tue. siap leh mkn kangkang2 dpn tv lg. pastu ckp huha2 kuat gile kalah org pakai microfon. so ktorg cam takut bibik ktorg jd gitu gak kalo treat dia baik sgt. nk gak ade at least a fine line as a barrier between staff-employer nie.

ok habis bab family. mak aih pjg gle. ok bab jeles, yes great to know seme org ade feeling camtu. ingat ke kunaz ni dh jht sgt dh ade feeling camtu. tp rupenye normal kn utk working moms. huhu... okla will try my best to get used to it. now pn mmg dh improve gile gaban dh jeles kunaz. now mmg dh byk lepas irfan kt bibik dh ari2.

omg, mmg ade ke parents yg biar anak tdo dgn baby? patutlaa aritu bibik ade bitau mak kunaz. ble kunaz keje nnt biar irfan tdo dgn dialah, so that kunaz leh tdo n esok bgn awal gi keje. i was like "gile ape!" haha! ok2 this one mmg will never happen la insyaallah. pnah terpk pn ok. bibik tu jg irfan time kunaz xde physically jek.

hahaha! ha'a dia bahasakan diri dia aku. dgn mak kunaz pn dia bahasakan aku. memule rs x best gak, tp mak kunaz ckp tu normal kt kampung dia kot. tp ktorg slalu bahasakan saya2 dgn dia, so dia pn dh pandai guna saya gak now cuma ade gak terlepas aku2 tue. ha btw, dia dh pandai ckp bm dh jugak now. xde dah nggak2 bisa2 tue. haha! alaa dh pjg sgt dh. dh2 la. haha! bye

Thara July 2, 2010 at 11:00 AM  

pergh. reply comment panjang berjela. mmg u ni kalau dpt membebel dkt ur husband, misti dia tak tahan kan! hahaha. no lah just kidding :P

betol babe. i agree with u. i pon never really trust my maid completely. there's still that sense of "uncertainty" left for her pasal we can never be too sure with maids ni kan. kalau lah i ni jenis yang completely trust a maid, takkan punye i letak live cam tu dkt my house :P

it's good that u have set a fine line btwn the both of u. thats the way it should be pon, jadik dia tak cross the line. and ive always believed that we can never be too nice to a maid, bcoz nanti dia pijak kepala.

but when i say u have to learn to accept her as a family, meaning u need to start trusting her to take care of your son. kalau u sentiasa rasa mcm dia ni nak take over your son, and that ur son will be closer to her than he will to you, u will never rasa tenang tau. misti u asek rasa meluat je tengok muka dia, and apa2 dia buat, misti nampak salah je to u. u misti sebok nak carik kesalahan dia je. i dunno about u, but i used to be like that before. until one point, i pikir. dia sayang my son. kan ke bagos dia sayang my son dari dia buat bende bukan2 pada my son, i jugak yang rugi especially bila dah dapat maid yang elok, pandai jaga baby kan. tak tentu the next maid will be better than her. that's when i let my son go to her, but not completely lah. and i selalu remind my husband, bibik is here to just HELP us take care of aydein. we still need to do what we need to do asthough we dont have bibik. itu pegangan i.

tapi one thing, lain orang, lain derang train bibik derang. do what u think is best for you and your family, and everything should be fine! ;)

kunaz July 6, 2010 at 12:18 AM  

hahahaha! hadoiii... 2-2 novelis. mantap! haha! ha'a sgt btulla thara, time tgh jeles dulu mmg rs nyampah gile tgk muke dia, especially time dia cium2 irfan sambil cakap sayang2. eiii rasa nk buang keje jek. haha! pastu bile dh berjaya x jeles mmg rs sgt lega ade maid camtu sbb kte mmg perlukan maid yg sygkan anak kte kn. alhamdulillah thara, syukur kn dpt maid camtu. smoga akan bkekalan camni la kn. amin...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.