Irfan vs. EBM Stock

Saya mahu buat stok EBM banyak2 before start keje, tapi halangan utama adalah seperti di bawah:


Yer, budak kecik comel nie makin lama makin manja dengan saya. Makin melekat okay. Mungkin tau kot tak lama lagi mama dia nak masuk keje and leh jumpe mama dia lepas ofis hour jek, so berkepit sesiap.

Irfan nie bleh bau kot kalo saya tinggalkan dia even dia tengah tido nyenyak. Cara nak tahu Irfan tido nyenyak adalah dengan menciumnya di merata2 tempat and dia still tido tak bangun. Nak nyenyakkan dia punyala lama, berjam2. So bila dipastikan sudah nyenyak, saya pun berjingkit2 keluar senyap2 untuk pam susu. Irfan nie mudah terjaga, bunyi semut berbisik pun dia leh terjaga.

Tak sampai 5 minit okay, terus dia hek hek manje2 nak suruh mama dia datang tido sebelah dia. Saya dah buat banyak experiment. Irfan memang selalu terkejut2 time tido. If time dia terkejut tue dia nampak ade orang baring sebelah dia, he will be okay and sambung tido balik. If dia bukak mata nampak takde orang mulelah hek hek. So terpaksalaaa pegi balik sebelah Irfan.



Tengah2 melalak terus happy kemain bile tengok mama dia datang.

Sengeh2 bile mama start baring sebelah

Bergelak ketawa dengan riangnya kerana berjaya menyusahkan mama

Dah penat, tersipu2 senyum bahagia before terlelap balik.


Bila dah terlelap,, saya berjengket2 keluar balik, pastu dia hek hek balik. Begitulah rutin harian saya sepanjang beberapa minggu nie. Sangat manje plak tetibe budak nih, risau gak sebab dah nak start pegi keje. Hasilnya, nie jek stok yang saya mampu buat setakat nie.





Baru 60oz total stok EBM saya up to date. Targetnye adalah minimum 100oz untuk bertapa dalam freezer tue. Untuk yang fridge lain plak. Bear in mind, saya nie bukan jenis yang susu melimpah ruah lagi, so untuk dapatkan stok 60oz tue dengan keadaan Irfan tak kasi saya tinggalkan dia adalah amat mencabar. Memang terpaksa berkorban gila2 lah, kadang2 bleh tersengguk time ngepam. Huhu... Makanya doakanlah saya berjaya mencapai target yer. Huhu...

Dah Tak Jeles Dengan Maid

Saya mengopy paste balik entry "Jeles Dengan Maid" since ade kaitan dengan entry kalini:


Plan nak cite pasal jaundice Irfan tapi nak meluahkan perasaan sket. Saya amik maid dengan tujuan utama untuk jaga Irfan when I'm back to work nanti. Saya ulang, untuk jaga Irfan. Tapi nape saya rasa jeles tiap kali my maid handles Irfan?

Rasa jeles bila maid mandikan Irfan, jeles bila maid dukung Irfan, etc Takut nanti kasih Irfan beralih kat maid. Lebih2 lagi bila teringat kat sorang staff SKO yang cite anak2 dia bangun tido jek sebut nama "bibik" sebab dia terlalu biarkan maid dia jaga anak2 dia. Huhu saiko nye saye. Why should I feel this way? Why why why? Huhu...


Kuang kuang... Ingat ke saye seketul jek yang saiko camtu, rupe2nye Iman pun penah camtu gak masa anak 1st dia dulu. So takdela abnormal sangat saya nih kirenye. Hihi... Ok, dipendekkan cite, now dah tak jeles dah kat bibik. Hahaha!

Reason tak jeles? Ok, actually kesian gak kat minah tue, nampak cam meleleh air liur nak main dengan Irfan. Imagine la time umur Irfan nak masuk sebulan, boleh bilang dengan jari berapa kali jek dia dapat dukung Irfan. 2-3 kali je kot. Saye memang conquer Irfan habis-habisan selagi ada daya, and memang berdaya pun. Mama Kunaz kan kuat. Haha!

Punyela bibik tue nak dukung Irfan, time Irfan tengah tidur tetibe menggeliat sket, terus dia gi angkat Irfan dukung nak dodoi2 balik. Masa Irfan menggeliat tue saya and hubby dah nampak tapi biar je dulu sebab normally dia akan sambung tido balik. Saya dah nampak bibik kat dapo intai Irfan dari jarak jauh. Sekali dia selamba pegi angkat Irfan, bajet nak dodoikan Irfan. Kene marah sebijik kat saya. Saye cakap Irfan memang suka gerak2 and geliat2 time tido, jangan la angkat terus nanti lagi susah dia nak tido balik. Dia pun letak laa Irfan balik.

Pastu tiap kali dia dapat peluang dukung pun, memang tak sampai 5 minit ah, memang saya amik balik Irfan wat masuk bilik. Horror kan? Haha! Pastu pikir2 balik, kesian kat dia. Dahla dia dah tolong jaga makan minum saya sepanjang pantang, tolong jaga rumah sampai maintain kemas, etc. And yang paling kesian, dia selalu basuh cloth diapers Irfan. Saye nih bajet la nak pakai cloth diapers, tapi bila Irfan dah berak, saye kasi jek kat bibik suh basuh. Terbongkok2 dia dok membilas kat belakang rumah.

Sebab dah jatuh kesian, saye kasilaaa can dia main dengan Irfan. Lagipun hubby cakap memang bibik dah perlu start "berkenalan" dengan Irfan. Biar dia biasa2 lu, so senang nanti saya nak tinggal gi keje. Pastu si bibik plak, cam dapat emas dari langit. Berseri2 muka kalo kasi dia pegang Irfan. Kesian saye tengok dia jakun gile. Contoh kejakunannya adalah seperti berikut:

Bibik : Buk, Irfan suka sama aku. Tiap kali aku dukung, dia ketawa sama aku
Saye : Perasan (dalam hati jela). Ala bik, umur dia 5 hari memang dia dah pandai ketawa

Pastu nampak dia kecewa kecil-kecilan. Tulaa.. bajet sangat. Haha! Pastu banyakla pasal Irfan yang bibik discover saya jawab dengan gaya camtu - yer, memang camtu bik, dah lama dah. Haha! Kesian dia, punyela bangga and excited, saya patahkan camtu jek. Haha!

Pastu sekarang, atas sokongan hasben, saya memang kuatkan hati nak let go perasaan jeles kat bibik. Lagi dia tak kenal Irfan, lagi susah saya time nak masuk keje nanti. So, bila dah berjaya tak jeles, rasa sangat lega takleh nak cakap. Best kan kalo takde perasaan tak elok dalam hati. Hidup akan tenang kalo hati bersih. Haha!

Tapi bila dah tak jeles, timbul perasaan lain plak. Perasaan risau. Silap saya gak sebab tak bagi bibik kenal Irfan awal2. Sebab bila dia dah start belajar jaga Irfan, ade a few yang tak berkenan di mata saya. Yer, memang dia dah ada anak, tapi cara jaga anak berlainan and I want it the way I want. So, mulela terhegeh2 saya ajar dia itu ini. Sebbaik sempat lagi.

Cam haritu, saya pegi shopping dengan hubby. Hari Sabtu kami kuar shopping berempat (saye, hubby, baby and bibik). Hari Ahad saya sambung shopping tapi dengan hubby jek. Tula 1st time saya tinggal Irfan paling lama kat bibik, which was 3 hours.

Balik shopping saya tanya bibik, Irfan minum susu banyak mana? Dia cakap 3 botol, terbeliak mata saya. Saya kuar 3 jam, before kuar saya dah feed Irfan padahal. Kire sejam sekali dia bagi Irfan minum. Saya cek la botol yang dia kasi Irfan minum. 3-3 botol memang ade balance susu dalam 1 oz lagi. Rugi okay, penat tue perah, sayang tengok terbazir camtu jek. Sebbaik saya pegi 3 jam jek, kalo saya gi 12 jam, mau 12 botol dia sumbat kat Irfan. Abihlaa stok EBM saye. Huhu...

Saya tanyala nape kasi banyak sangat sampai sejam sekali. Mau overfed nanti Irfan. Dia jawab la mulut Irfan cam nak hisap2. Pastu mulelah kami kasi ceramah perdana. Kami bitau leklok la, Irfan kuar2 perut jek mulut dia dah menyonyot. Irfan memang baby yang suke sucking, so not necessarily dia lapar. Pungpang pungpang mengajar, oklah pastu. Dia pahamla. Tapi pikir2 balik memang salah saya gak awal2 tak kasi peluang dia nak understand Irfan's nature.

So, now keje kami adalah monitor cara bibik jaga Irfan. Saye siap buat manual 2 muka surat lagi untuk dia baca. Haha! And next week mama akan datang Miri for a week atas permintaan saya, so that dia leh monitor cane bibik as a babysitter nanti (she's been an excellent housemaid so far, but as a babysitter belum tahu lagi) Kira nanti mama pun dapat lepaskan rindu kat Irfan, saye pun rasa secure gak nanti.

Talking about mama and bibik, masa mama datang 3 minggu masa saya beranak aritu, mama dah cakap sesiap kat saya dia akan evaluate bibik cane. Antara reason mama tak saba nak datang Miri aritu selain sebab saya beranak adalah sebab mama nak kenal bibik. Mama yang di kejauhan agak risau kot dapat bibik tak elok. 

And setelah 3 minggu bersama bibik, diorang siap jadi besfren okay! Tak tahan. Saye and Piju selalu usik2 sindir2 mama "Jangan kutuk bibik, besfren ma tue" Haha! Sangat besfren okay, siap berkebun sekali lagi. Belakang rumah saya dah jadi kebun sayur dah. Pastu teringat dulu mama pesan jangan makan sekali dengan maid, biar asing2. Sekali dia gi dok makan bersila kat wet kitchen 2 orang dengan bibik. Kitorang seme makan kat dining table, diorang makan bersila kat wet kitchen. Betapa besfrennye. And bila mama nak balik Besut, diorang 2 orang tue berpelukan sambil menangis2. Menangis okay! Haha tak tahan!

So this time nak suruh mama evaluate dia jaga Irfan plak. If mama konfiden, then baru saya konfiden. Saye tatau nape saya tak trust lagi bibik saya tue, tapi eloknye camtu. Walaupun mama dah treat bibik macam family sendiri, saya masih letak barrier, and mama pun setuju camtu. Mama cakap saya as majikan takley treat bibik sebaik mama treat bibik. Sangat baik okay, siap ajak kuar belanja macam2 lagi. Haha! And saya rasa sebab tue kot saya takley trust dia sangat, sebab saya masih belum anggap dia a part of the family yet. 

Saye nie sangat family oriented. If any of my family members nak main/jaga Irfan 20 jam pun takpe. Saya 4 jam je pun cukup. Tak jeles ape. Tapi bibik pegang 4 minit tak senang duduk saya dibuatnya. Haha! Adekah saye terlalu protective? Huhu..Oklah lagi 2 minggu nak masuk ofis. Hopefully seme bende akan berjalan dengan smoothnye. Amiiinn..


Family Planning 2

Since dah pernah ada entry tajuk Family Planning (klik untuk refer) maka terpaksalah buat ala2 part 2. Hihi... Before I proceed with the topic, nak menyimpang sket. Selalu saya dengar orang cakap, masa tengah beranak seriusly serik rasa nak beranak. Tapi lepas jek azab beranak, tak sabar2 nak dapat next baby. Ramai sungguh yang ade feeling camtu.

Malangnya saya tak termasuk golongan tue. Saye nih memang mangkuk yang tak penyayang kan? Hahaha! Bukannye saye tak suke anak ramai, tapi tak mampu nak handle. Sorang pun sampai turun 15kg berat badan. Haha! Nope la, ok jek anak ramai janji mampu handle. If tak, biarlah ikut kemampuan dulu. Slowly. Bukankah kualiti itu lagi bagus dari kuantiti. Hihi...

Tiap kali Irfan tidur, saya selalu renung muka comel Irfan. Kadang2 tak sedar sampai almost sejam saya dok renung dia. Rasa sayang yang teramat sangat. Tiap kali renung muka Irfan jugak saya akan teringat detik2 kali pertama Irfan diletakkan sebelah muka saya dalam operation theater. Teringat jugak detik2 awal masa peluk Irfan. Masa tue Irfan kecik sangat lagi (even though Irfan baby yang paling besar dalam nursery Columbia Asia dulu - 3.7kg, panjang 56cm and kepala 38cm) Ahh sangat best perasaan tue. Seriusly rasa belum sanggup nak menduakan sayang pada Irfan.

Tunggu Irfan besar sketla baru dapat adik yer Irfan. Nanti leh tolong mama jaga adik sekali. Kang penat mama nak jaga 2-2. Kang nanti kurus plak mama, sian kat papa gemok sorang2. Hahaha!

Saya tau tajuk family planning nie agak sensitif, tak seme orang sama pendapat. Saya dulu pun masa family planning setahun lepas kawen banyak kali gak kene sound kat kawan2 and orang2 tua. Ayat paling terkesan ialah "Tak baik tolak rezeki Allah" Nauzubillah, demi Allah tak pernah saya berniat begitu.

Reason saya family planning dulu adalah seperti dalam entry part one dalam link di atas. Mama tak pernah komplen bila saya cakap saya family planning, tapi takde plak dia menyokong. Neutral jek. Tapi bila saya pregnant, mama cam tersangat syukur alhamdulillah, sebab rupe2nya dia pun cam risau2 gak actually bila family planning nie, especially bila baru kawen and baru nak dapat anak 1st. Takpelah, saya yakin Allah tahu niat saya.

Tapi serius kene berhati2 gak bila berniat nie. Honestly pengalaman saya dulu, saya siap berdoa tiap kali lepas solat lagi so that tak pregnant at least setahun. Banyak bende nak distabilkan dulu masa tue. Dengan baru start keje, baru kawen, dok jauh dengan hasben, sakit macam2, etc. 

Tapi lepas 6-7 bulan tetibe dah start ade perasaan nak ade baby. Maybe sebab dah rasa stabil, especially bila hasben akhirnya dapat keje kat Miri gak. So kami decide nak slowly stop planning. Konfius lagi masa tue dah ready ke belum. Kejap rasa nak baby sangat2, kejap rasa cam eh nanti dulu la. End up, exactly setahun lepas kawen baru saya pregnant, exactly cam yang saya doa. Huhu...

So untuk yang membaca, saya bukanlah penyokong atau pembangkang family planning. Buatlah apa yang terbaik untuk anda. Kondisi manusia nie lain2, takleh nak compare2 kan. Tapi kalo nak family planning, niat memang kene betul2 betul. Heh. Tak kesahlah ape orang nak kata, janji Tuhan tahu niat kita. 

Oklah. Cam biasalah, saye kan pemalas. Takde masa nak research. Makanya mahu meminta pertolongan memberi cadangan, kaedah family planning mana yang paling best. Saye dengar dah macam2 kaedah dah wujud now.

1) Manually. Owh, yang nie konfem rejek awal2 yer. Tak konfiden langsung
2) Pakai "PPE (personal protective equipment)" (hihi) Kami dah berjaya dengan kaedah nie dulu tapi cam leceh gakla
3) Makan pil. Haaa cam berminat dengan yang nie
4) Tanam ape ntah kat bahu. Cam takut plak dengar. Kang nanti dia jadi daging terus cemane? Huhu...
5) Pakai patch ape ntah tampal kat bahu gak. Mane ntah nak dapat mende alah nie.

Hmm tue je kot option yang saye pernah dengar dari ofismate. Syarat saya 3 jek. 1st takmo nanti kaedah tue buat saya jadi makin gemuk. 2nd, takmo kacau breastfeeding. 3rd takmo kacau hormon sangat sebab ade orang cakap kadang2 kulit boleh jadi buruk, boleh jadi makin cun gak tapi bila stop terus buruk. Heh!

Owh sensitifnye entry ini. Kalau segan mahu komen, silalah email private yer. Sangat memerlukan nasihat anda. Belum buat postnatal check lagi, maka belum jumpa Dr Mattu lagi untuk mintak advice. Huhu...


Dah Habis Pantang

Harini cukup dah 40 hari umur Irfan, which bermakna dah habislah pantang 40 hari saya, which is takde makna pun since saya bukannye berpantang pun. Huhu... Pantang makan jela, tapi tue pun langgar pantang gak kengkadang. Hihi..

Oklah, just mau share. Before pregnant, berat badan saya adalah "x" kg. Pastu makan Herbalife kejap. Sempat turun 5kg, so berat badan saya adalah "x-5". Maka ada 2 jenis berat badan before pregnant, iaitu before and after consume Herbalife. Masa pregant, total kenaikan adalah 18kg dari berat badan after consume Herbalife.

Arini timbang berat badan, dah turun 15kg. Lagi 3kg untuk achieve berat badan after consume Herbalife. Agak bangga gak la dapat turun 15kg since saya takde pun nak berbengkung, mengurut tegangkan otot2, makan2 jamu ape sepanjang pantang. Petuanya hanyalah 4 benda - breastfeed baby anda full time, jaga baby anda sampai tak cukup tidur, jaga baby anda sampai penat nak mati and lastly jaga baby anda sampai tak sempat makan minum. Haha!

Hmmm... walaupun sangat bangga turun 15kg, tapi agak tak bangga langsung sebab badan masih gemok! Baju still tak muat. Cemane nak pegi keje nie. Takkan nak pakai baju pregnant lagi. Dear husband, mari pegi shopping baju baru!

Postnatal Depression?

Urgghh sangat takut dengan term nie. Kalau dilayan sangat perasaan, saye rasa saya memang dah terkene postnatal depression nie. Sebbaik masih kuat semangat. Oklah, mari listkan penyebab yang hampir membuat saya mengalami postnatal depression.


1) Lepas mama balik Semenanjung (after 18 hari Irfan lahir) hidup cam agak tunggang langgang sket. Dah takde orang yang bleh bergilir jaga Irfan. Kalau saya mengantuk nak mati pun terpaksa tahan gak. Husband plak dah start keje and selalu balik lambat. Memang sangat penat mengejut lepas mama balik. Masa tue plak saya kan tengah ego and jeles takmo bibik jaga Irfan. Saya cuma ada 2 bulan untuk full-time bersama Irfan, lepas tue Irfan akan banyak spend masa dengan bibik, so kalau boleh dalam 2 bulan nie saya takmo bibik masuk campur urusan saya jage Irfan. Tapi tue awal2 dulu la, now dah okay sket, akan diceritakan dalam entry khas.

2) Makan minum time pantang dah agak terabai lepas mama balik. Sebbaik ade bibik tolong masakkan, kalau tak memang mati kebulur saya time pantang. Dahla tak cukup tidur (awal2 lu Irfan suka berjaga malam), tak cukup makan plak tue.

3) Lepas mama balik, PIL datang. MIL demam masa datang sini. Saya berjangkit. Seminggu gak saya demam. Sumpah saya rasa sangat lemah time demam aritu. Bila tau saya demam, saya nangis sebab takut berjangkit dengan Irfan. Dah takde sapa nak jaga Irfan, saya jek, saya plak demam. PIL datang banyak pegi berjalan2, sampai Brunei diorang pegi ronda. Hasben follow sekali lah, tinggal saya kat rumah jaga Irfan dalam keadaan demam + tak cukup makan + tak cukup tidur. Teringat masa breastfeed Irfan saya nangis teresak2 sampai terganggu Irfan nak menyusu sebab badan saya terketar2. Saya sangat takut Irfan berjangkit demam saya, tue yang nangis2.

4) Dah takde masa nak pam susu. Bila berjaya curi masa nak pam, susu dah jadi makin sket sebab dah sangat jarang pam. Stok dalam fridge makin kurang. Sangat sedih takde orang nak jaga Irfan untuk kasi ruang saya pam. Pam Medela sangat bising, takley pam masa Irfan tengah tido.

5) Tak dapat berpantang cam orang lain. Panggil makcik mengurut tapi sekali jek. Sebabnya sangat lama dia urut. Takde sapa nak tengokkan Irfan. Plus dia urut breast sekali, abih minyak2 breast, badan pun minyak2 and berpeluh2. Memang bagus tapi sangat tak selesa sebab nak kene breastfeed Irfan. Stok kat fridge dah tak banyak so terpaksa direct breastfeed, tapi dengan keadaan berminyak camtu memang sangat tak selesa. End up sekali tue jek saya mengurut. Bila tak dapat berpantang cam orang lain, sangat rasa down. Sangat sedih tak dapat dipampered dengan urutan yang best, sangat sedih tak sempat nak berbengkung seme. Rasa diri sangat gemuk and tak attractive bila tak dapat berpantang dengan sempurna camtu

6) Sampai satu tahap saya decide nak balik Besut sambung berpantang kat sana. Tapi sangat sedih sebab mama and hubby tak kasi. Mama tak kasi sebab risau Irfan kecik sangat nak dibawak travel and exposed kat environment luar. Mama cakap better dia yang datang, tapi tetibe banyak plak halangan untuk mama datang Miri balik (contohnya tetibe nenek patah kaki kene operate masuk besi). Hubby tak kasi plak sebab dia takut dia rindu Irfan. Dia takut sunyi nanti dok rumah sorang2. Padahal saya hari2 sunyi dok jaga Irfan sorang2 kat rumah. Huhu...

7) Bila Irfan nak masuk sebulan, tetibe dia mengalami simptom beralih bulan (orang cakap laaa) di mana Irfan meragam asek nangis jek. Memang lagi double trouble and super duper penat. Lagi tak sempat pam susu. Lagi tak sempat rest. And saya handle tue sorang2 okay.

8) Pikir keje lagi. Abih cuti bersalin nanti terus masuk department baru, boss baru, ofismate baru, keje baru. Boss baru plak high expectation. Tatau nak prepare ape and memang takde masa pun nak prepare.

9) Tinggal 3 minggu je lagi nak masuk keje. Dengan keadaan camni, sempat ke saya nak buat stok EBM?


Ok cukup 9 reasons yang hampir buat saya stress sepanjang berpantang nie. Tapi ade 1 reason yang berjaya melawan 9 reasons tue. Reason itu adalah Engku Irfan Isqandar =) Rasa bahagia tengok dia makin membesar dengan sihat di bawah jagaan saya. Sangat bahagia bila tiap kali Irfan bangun tido, dia akan senyum and gelak kepuasan - cukup tidur and cukup minum. Sangat bahagia bila Irfan minum setiap titis susu saya... =)

Tadi Irfan baru berjaya cucuk untuk 1st month nye imunisasi. Irfan sangat kuat. Tak sampai seminit pun dia nangis lepas kene cucuk. Dr Chen pun teramatlah super best. Sanggup bayar mahal sket janji puas hati. Tadi before, during and after inject Irfan, Dr Chen tak putus2 bercakap2 dengan Irfan. Beratus kali dia cakap sorry to Irfan. "Sorry dear, I know it's so painful. So so sorry dear" Dr Chen dok ulang ayat tue sebelum cucuk Irfan. Lepas cucuk, Irfan meraung kejap, Dr Chen yang angkat Irfan sendiri and tenangkan Irfan. Nurse dah blah ntah ke mana dah time tue. Dr Chen keep bercakap2 dengan Irfan sambil belai2 Irfan. Irfan plak cam leh paham ape yang Dr Chen cakap.

Lepas Irfan dah senyap which is less than a minute, baru dia pass Irfan kat kitorang. Tak macam certain doctor yang just jalankan tugas dia jek then pepandai korang la cemana nak diamkan baby tue. Dr Chen nie cam "ada jiwa" sket time handle baby. Seriusly sangat suke tengok dia handle Irfan tadi, cam sorang atuk yang penyayang. Huhu...

Oklah, dah lepas satu beban. Sangat risau actually nak cucuk Irfan sebab now musim dia tengah ngamuk2. Tapi start semalam nampak dah slow down dah. Memang betul beralih bulan kot. Tapi ade gak yang cakap maybe baby tengah nak adjust clock dia. Pun logik gak sebab before this Irfan sangat berjaga malam. Tapi time musim dia ngamuk2 nie, malam dia tidur sangat nyenyak. Siang jela, dari start dia bukak mata sampai nak tutup mata malam tue dia meragam. Huhu... Tapi alhamdulillah, start harini nampak dah sangat banyak berkurangan dah ragam Irfan nie. Huhu...

The Crying Baby

Irfan adalah sangat kuat menangis sehari sebelum Irfan cukup sebulan, and berlarutan hingga ke harini. Memula ingat sebab sakit since dia muntah2 aritu sampai kene makan ubat tahan muntah bagai.

Sangat kaget sebab before this Irfan sangat tak menangis. Lapar ke ape ke, dia hanya kuarkan bunyi hek hek jer. Now dah pandai kuarkan bunyi waaaa dengan pitch yang agak tinggi.

Dah abih segala inspection buat kat Irfan. Tak kembung, takde kene gigit nyamuk. Lampin tukar selalu. Takde nappy rash. Badan tak panas. Sangat risau sampai siap pikir pelik2 lagi. Kene sampuk ke anak saye nih tetibe nangis hari2, kuat plak tue.

Setelah bercakap dengan a few mothers termasuk mak sendiri, telah dikenalpasti bahawa Irfan baru start belajar menangis. Huhu... Maka officially saya adalah sangat penat menjaga Irfan now. Berlenggang lenggok sana sini nak dodoikan Irfan so that tak nangis. Siap rasa denyut2 lagi kt tempat ceaser disebabkan terlalu banyak berdangdut dengan Irfan. And officially jugak baru merasa penat jage sorang anak. Sebbaik tak dapat kembar. Kalo tak, haru... huhu...

A Visit From Auntie Fuzz



Ini adalah auntie Fuzz tengah pangku Irfan. Itu adalah posisi fevret Irfan. Ngengada kan? Umur baru sebulan dah nak duduk cam orang besar. Haha! Owh Irfan adalah sangat suka buat muka depan kamera. So sila abaikan kesememehan muka Irfan. Haha!

Agak lama Fuzz di rumah kami. Dinner kat rumah kitorang. Siap sempat tengok demo kitorang cuci berak Irfan lagi. Sian Fuzz, tengah2 pangku Irfan tetibe Irfan berak atas Fuzz. Kuat plak bunyi. Sabo jela. Haha!

Masa hantar Fuzz balik hotel kami bawak Irfan sekali. Fuzz pangku Irfan all the way to the hotel. Bila dah sampai hotel Fuzz sayang nak lepas Irfan and cakap nak bawak balik KL. Hoho.. Mintak ampun yer Fuzz. Nenek dia mintak bawak balik pun saye tak kasi. Haha!

Wahh sangat seronok dapat visit dari Fuzz. Rindu sangat sama kawan2 x-civilrawkians =).

Irfan Dah Sebulan


Irfan genap 1 bulan semalam. Nie gambar time nak bawak Irfan pegi hospital nak buat suntikan. Makin bulat dah... Kami pegi MCMC (tempat saya buat treatment bahu and kaki dulu) untuk cucuk Irfan. Kat MCMC tue ade child specialist nama Dr Chen. Ramai gak peeps cakap doctor tu sangat best. Actually bleh pegi klinik panel biasa jek untuk cucuk, free lagi tue, tapi ntah rasa nak gi buat dengan child specialist. Plus hari Sabtu klinik panel akan bersepah2 orang.

Sekali kan, kami tak dapat cucuk Irfan haritu. Dr Chen suruh treat masalah muntah2 Irfan dulu. Irfan memang selalu muntah susu (hari2 kot) even dah selalu burp-kan dia lepas feeding. Kadang2 siap muntah ikut hidung lagi. Hari yang kami nak pegi bawak Irfan cucuk tue, suddenly Irfan muntah almost 15 kali pagi tue, thru mulut dan hidung. So Dr Chen suh setelkan problem nie dulu sebab nanti kalau cucuk, lagi teruk muntah dia.


Nie ubat yang Dr Chen kasi. Sian anak mama, kecik2 dah kene makan ubat. Tapi Irfan sangat bagus. He's doing well in finishing the medications. Takde pun nak reject ubat tue, telan dengan rela hati. Huhu...  1 untuk tahan muntah, 1 untuk train organ ape ntah. Dia cam SSD (side sliding door - ini bahasa wireline yer tuan puan) yang berfungsi untuk bukak tutup. So ade possibility organ tue tak function bebetul, so bila minum susu, susu tue u-turn balik keluar. So, ubat tue untuk train organ tue untuk bukak tutup dengan betul so that susu tak naik keluar.

1 lagi possiblity adalah sebab kencing kotor. So Dr Chen kasi botol untuk amik urine Irfan untuk buat test. Korang bayangkan la nak amik urine baby cemane. Pening kitorang mikir cane nak buat. Memang kene buat time Irfan tidur sebab kalo time dia sedar, kaki dia suke terajang sana sini. So malam tue dalam kul 11 malam kami kejutkan Irfan untuk minum susu. Kami bukak pampers dia, balut dengan kain and then bottlefeed dia. Hubby standby pegang botol kat bawah tuut Irfan untuk tadah air kencing.

Dah abih minum, Irfan sambung tido atas pangkuan saya. Penat kami tunggu bila Irfan nak kencing nie. End up, sampai sejam saya pangku Irfan, dia tak kencing2. Lenguh abih urat saraf pikul Irfan yang dah 4.5kg tue sampai sejam. Dalam masa sejam tue, bape kali kami tersengguk2 mengantuk. Pastu saya dah tak larat, mintak tukar shift, hubby plak pangku Irfan. Tengah2 hubby nak betulkan posisi Irfan tue, tetibe dia kencing. Waaa terlepas! Mangkuk hayun sungguh. Sempat gak tadah sket, tapi sket sangat, bape titik jek. Huhu...

Pagi nie kami try teknik lain plak. Lepas mandikan Irfan, saya bottlefeed Irfan tanpa pakaikan baju lagi kat dia. Balut dengan towel jek. Hubby standby dengan botol urine. Belum sempat abih sebotol susu tue, dia kencing. Yeayyy!!! Penuh botol urine tue. Tapi malang, Irfan berak sekali. Maka habislah baju saya ditimpa najis Irfan. Isk isk... Besok baru nak hantar urine sample Irfan tue kat MCMC.




Owh btw, lepas balik dari MCMC, kami singgah Bintang Plaza untuk beli baby monitor. So nie adalah 1st time Irfan keluar bersiar2 di shopping complex bersama papa dan mamanya. Hihi... 




Owh baby monitor adalah sangat best. Baby and parents 3-3 dapat tidur dengan lebih nyenyak. Hihi... Before this saya tido siap pakai spek lagi sebab selalu bangun nak jeling Irfan cane. Now takyah dah. Nak update blog pun senang, nak tengok TV pun senang, nak mandi, masak, etc. seme dah makin senang. Takyah nak conscious2 gi jenguk Irfan selalu. Heret jek baby monitor tue ke memane. Irfan bernafas pun bleh dengar. So akan perlu berlari2 hanya bila dengar Irfan menangis sahaja. Huhu...


Perkembangan Irfan

Saya terbaca article pasal baby nye milestone kat babycenter. Bleh refer here. Kalo ikut chart nie, perkembangan Irfan dah agak advanced. Huhu... Lahir2 jek leher Irfan dah kuat. Dah leh angkat kepala sesuka hati. Mungkin sebab posisi songsang dia (head up) kot kan? Huhu...

Pastu dalam seminggu camtu dah pandai menendang. Time nak burp or mandikan Irfan, pantang jek tapak kaki cecah bumi, terus dia tujah melompat. Haiihhh anakku...


Pastu hari ke-25 dah struggle nak try meniarap. Nie video yang Piju buat. Sila abaikan gambar Piju di hujung video itu. Dia memang gila glemer. Haha! Kesudahan video tue adalah Irfan mengamuk2 sebab tak berjaya meniarap. Tersangkut tangan kiri jek. Last2 saya angkat dia, tak sanggup tengok dia struggle sambil ngamuk camtu. Haha! Tapi lepas tue dia dah tak try2 meniarap dah. Serik dah kot. Haha! Oklah nanti sambung lagi. Daaa....

Breastfeeding Part 2

Sebelum sambung lupe plak nak cerita perasaan masa memula breastfeed, which is 2nd day lepas beranak. Sangat kelakar okay. Rasa geli ngilu2 gitu. Sampai terangkat2 dua belah kaki time Irfan tengah menyedut. Mama gelak gila tengok saya camtu. Huhu...

Ok sambung. So hari ke-4 yang masa Irfan kene bawak gi letak bawah lampu, dalam tengah hari camtu baru saya start pakai pump Medela Freestyle tue. Pump sejam lebih okay, baru dapat 1 oz jek.


Nie la hasil perahan pertama. Still colostrum lagi. Nurse cakap walaupun sket tapi dah cukup untuk Irfan since colostrum nie kandungan antibodi dia paling tinggi. Lepas dapat 1 oz nie, penat kemain! Rasa cam baru lepas meneran beranak. Pastu lapar and haus tak hengat! Makan roti berkeping2 and minum milo bergelas2. Mama gelak lagi. Mama cakap standard tue 1st time nak start breastfeeding memang akan jadi penat, haus and lapar yang horror.

Since Irfan kene minum 2 jam sekali, saya cam ade a few minutes je masa rehat kat wad tue. Kene selalu pump. Ok let say last Irfan minum kul 1 petang. Kul 3 dia kene minum lagi, which means cikai2 pun kul 1.45 petang saya dah kene start pump. If start lambat, tak cukup since susu tak banyak lagi. First day pumping la katakan.

Kadang2 saya tertido sebab penat sangat. Bila dah bangun, kelam kabut pump. Kadang2 memang tak sampai pun 1 oz tapi kasi jugak nurse, at least Irfan merasa susu ibu for each session. Plus time tue tengah musim colostrum lagi, sket pun takpelah janji berkhasiat.

Since susu masih sket, saya jadi tersangat kedekut. Susu yang melekat2 kat corong pump saya akan ketuk2 sampai seme masuk botol. Hihi... Mama and hubby lak standby tunggu susu siap nak hantar kat nurse. A few minutes sebelum feeding time Irfan, diorang akan lari2 gi kasi susu yang saya pump tu kat nurse. Lepas dah hantar, mama balik wad and cepat2 bancuh milo panas untuk saya and urut2 saya yang kepenatan. Rest kejap before start pumping balik.

Begitulah aktiviti saya start dari tengahari hari ke-4 tue sampai la check out dari spital (hari ke-6). Huhu... Sangatla restless. Dr Mattu datang pun ade cakap "Working hard for the baby ya?" Huhu...  Owh lupe nak bitau. Punyela penat pump kan, sampai saya pitam2, leh nampak bintang2. Saye ingatkan dalam kartun jek ade kuar bintang2 time pening, sekali dah alami sendiri. Memang nampak bintang berkelip2 ok sebab sangat penat pump. Huhu...

Seriusly sangat terharu dengan support hubby, mama and nurse Col.Asia. Ade sorang nurse tue, siap order bubur khas untuk saya untuk banyakkan susu badan. Seriusly sangat penat pump susu sejam sekali. Saya bitau mama, saya rasa cam bangla petrol station dah. Petrol station yang open 24 jam, takde masa nak tutup kedai. Huhu...

Esok tue hari ke-5, bangun tido tetibe rasa breast besar and keras gila. Tengah struggle nak bangun, tetibe rasa baju dah basah2. Dah leaking dah. I was like "Alaaa leaking... dah rugi bape oz nie" Masa tue memang gila kedekut lagi. Nak nangis tengok susu terbazir camtu. Nak mati tau pump nak dapat susu berharga nie, sekali leaking. Sedih. Haha!

Alhamdulillahla, usaha gigih saya mengepam tak ingat dunia tue dah membuahkan hasil. In less than 24 hours, breast saya dah start engorged mintak dipam. Pastu bila pump, still dapat 1 oz tapi duration dah makin pendek, dari sejam lebih ke 30-40 minit camtu. Sangat happy dengan progress tue.

Lagi happy bila nurse bawak result, reading Irfan turun dari 15.7 ke 12.2 dalam 1 malam je. Terus lagi bersemangat nak pump. Owh lupe lagi nak bitau. Irfan should minum 2 oz - 1 oz susu ibu and 1 oz lagi topup dengan susu formula tapi nurse cakap banyak kali gak Irfan kenyang lepas minum susu ibu tu jek. Dia rejek susu formula tue. =)

Hari ke-5 tue still colostrum yang keluar. Cam biasa, bekerja keras dengan hubby and mama untuk bekalkan Irfan dengan susu ibu. Esok tue hari ke-6 reading Irfan turun 11 and terus leh discharge. Alhamdulillah. And colostrum saya pun habis hari ke-6 tue jugak. Lepas tue susu dah jadi putih cam biasa dah.


Exclusive Breastfeeding

Masa nak bawak Irfan balik rumah, nurse pesan suruh keep feeding Irfan tiap 2 jam sebanyak 2 oz sebab reading 11 tue takdela cantik sangat. Cam borderline jek. Bleh naik bila2 masa kalau Irfan dehydrated. And sebaik2nya feed dia dengan susu ibu lah.

So balik rumah tue memang terus buat stok. Mama plak sibuk gi mintak petua sana-sini, pastu sibuk gi pasar beli segala jenis bahan yang orang cakap leh tambahkan susu badan. Pastu mama akan bergilir dengan hubby untuk jaga Irfan time saya pump.

Saya sangat takut Irfan dehydrated. Saya tak konfiden nak direct breastfeed Irfan, takut tak cukup 2 oz cam yang nurse pesan. So, untuk rasa secure, saya pump and store susu badan saya dalam botol 2 oz. Memang nurse ade pesan kalo bleh jangan introduce puting botol lagi kat baby before dia reaches at least 1 month.

Tapi saya sangat tak konfiden. Direct breastfeed nie bukan boleh sukat amount yang baby minum. So kitorang decide nak botttlefeed jek Irfan. For storage, saya ade beli storage bottle 2 oz dari website Mom's Little One. 1 paket dapat 10 botol. Agak senang guna sebab lepas bawak kuar dari fridge, just bukak sealing disc dari penutup dia and then gantikan sealing disc tue dengan puting jek then terus dapat feed Irfan. Takyah nak tukar2 botol lain dah.

Alhamdulillah, murah rezeki Irfan dalam sehari saya dapat simpan 10 botol 2 oz dalam fridge, means total adalah dalam 20 oz. Tapi actually 20 oz tue adalah cukup2 makan jek buat Irfan. Memang tak dapat nak buat stok untuk esok hari, cukup2 makan untuk hari tue jek. Bak kata orang tua, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Huhu...

Masa nak checkout ade dapat goody bag. Dapat beg galas dari Frisolac. Dalam bag tue ade pampers Huggies, baby wipes and 1 tin susu formula Frisolac. Susu tue la yang buat standby if bekalan susu badan tak cukup. Tapi alhamdulillahla susu tue cantik elok je tersimpan dalam almari so far, left untouched.


Nipple Confusion

Since terlalu kerap bottlefeed Irfan, Irfan dah mengalami nipple confusion. Dia dah tak kenal dah nipple mama dia. Dulu, each time letak kat breast jek terus dia "tangkap" nipple and sedut. Lepas dok ajar dia bottlefeed, dia dah takmo direct breastfeed langsung dah. Letak kat dada jek dia nangis, reject and siap buat muka lagi. Sangat sedih...

Lupe nak cakap, puting yang kami guna untuk bottlefeed Irfan adalah puting murahan jek, cap Pureen ke Anakku ntah, lupe dah. Tapi RM10 leh dapat 3 pcs. Huhu... Puting tue lubang dia cam besar sket, so bila Irfan minum dia cam takyah sedut banyak, tunggu susu mengalir keluar and telan jek. Sebab tue bila nak direct breastfeed Irfan reject, sebab direct breastfeed kene ade effort sket untuk minum.

Sangat sedih bila jadi cani. Ngadu kat mama yang saya kecik hati dengan Irfan. Mangkuk kan saya kecik hati dengan baby umur seminggu. Huhu... Tapi seriusly sedih, walaupun saya tahu yang Irfan minum tue pun still susu dari badan saya gak. Tapi sedih gaklaaaa okay!!

Mama cam biasa, sangat supportive. 1st step kitorang buat untuk train Irfan balik adalah dengan spoonfeedd Irfan balik. Mama yang spoonfeed kan Irfan. Memang duration untuk habiskan susu tue jadi sangat panjanglah, bleh sampai 15 minit baru habis 2 oz susu tue. Tue pun banyak yang tumpah2 sebab Irfan cam dah lupe gak minum pakai sudu cemane.

So lepas a few session try spoonfeed Irfan, kitorang try letak Irfan kat dada balik untuk direct breastfeed. Berhasil sket tapi meragam gak ah Irfan. 2nd step plak, saya tetibe teringat masa beli bottle sterilizer Avent dulu ade dapat percuma a few botol susu Avent. Puting botol susu Avent tue besar and dia cam ikut nipple nye bentuk.

So lepas2 tue, bottlefeed Irfan pakai Avent nye botol plak. Alhamdulillah this time menjadi. Puting Avent tue agak keras sket, so Irfan kene ade effort nak menyedut. Struggle gak memula dia nak belajar sedut pastu okay. And pastu bila try direct breastfeed, dah dapat!!!! Alhamdulillah.

Esok tue plak hubby gi belikan botol Tommee Tippee plak. Now memang Irfan dah bleh switch between direct breastfeed dengan bottlefeed anytime jek. Alhamdulillah. Tapi sekarang Irfan dah lagi suka direct breastfeed plak. Kadang2 dia buat perangai manja saje nak menempek kat breast baru leh tido. Kalo tak dia nangis2 jek. Huhu...

Since Irfan dah tak kuning, saya dah tak feed dia every 2 hours dah, feed ikut demand dia jek. Tapi kalo dia tido lebih 3-4 jam memang kami kejutkan dia gak untuk kasi minum. Lega sket tak payah pump kerap sangat since mama pun dah balik and hubby plak siang gi keje, which means tinggal saya jek yang nak jaga Irfan. Memang tak cukup masa if nak pump kerap2.


Breast Pump

Seperti yang ramai tahu saya pakai Medela Freestyle. Sangat membantu la alhamdulillah. Banyak kali gak saya update blog sambil ngepam sebab dia bleh pam secara handsfree, takyah nak pegang2.  Makin lama pump memang makin banyak susu keluar.

Ade 1 day tue saya berjaya buat stok dalam fridge untuk 2 hari terus. Ade hikmah sebab tetibe esok tue saya demam, jangkit dengan mak mertua. Memang sangat perlu  buat stok susu awal2 in case terjadi mende2 cani kan?

Tapi susu saya belum la tahap melimpah ruah lagi. So far best achievement saya hanyalah 6 oz dalam masa 15 minit dengan menggunakan Medela Freestyle tue.

Tadi kami pegi hantar parents in law gi airport. Balik tue singgah kedai baby and saya beli 1 pam manual brand Avent. Sebab motor Medela tue sangat bising bunyinya, cam bunyi badak berdengkur. Saya cam nak 1 manual pump as a backup in case bateri motor Medela habis or takde electric outlet time nak pump.

Memula confuse either nak amik Medela Harmony or Avent. Kalau amik Medela kene order online, nak tunggu2 lagi. So saya beli jek Avent tadi. And guess what!!!!!!!!! Susu saya lagi banyak keluar bila pakai pam Avent tuuueee!!!!!!! Tadi masa testing, saya test 10-15 minit jek senang2 jek dapat 4 oz sebelah breast jek.  Tue pun saya ada stop2 sket sebab lenguh tangan.

Yang Medela tue 6 oz 15 mins tue double pumping tau, which means pam 2 belah breast sekali. Hubby cam sindir2 pam rege RM200 plus leh pam lagi banyak compared to pam yang rege 1k plus. Damn! Huhu...


Handling the Breast Milk

Saya belum start buat stok untuk future lagi, so far buat stok untuk short-term jek, which means saya baru start pakai fridge (bawah) untuk store EBM nie. Belum tahap pakai freezer lagi. Plus tak berapa pandai jugak lagi bab2 storage nie. Tak sempat belajar bebetul. Heh. So kalo ade expert yang bace entry nie, hope dapat assist saya menjawab soklan2 berikut:

1) EBM yang kita store kat peti bawah (fridge) actually tahan berapa hari? Ade terbaca tulis 48 hours, ade yang cakap 4-5 days.

2) So far saya store EBM dalam chiller compartment - peti bawah, rak paling atas. Dia ada pintu lutsinar tue. Memang compartment nie saya reserve untuk store EBM jek. So dalam compartment nie berapa lama dia tahan ek? Normally orang store peti bawah yang kat open shelve jek, ni special compartment yang ada pintu khas and compartment nie dok bbetul bawah freezer (peti atas)

3) EBM yang kite simpan kat peti bawah tue, once dah bawak kuar untuk guna, if baby tak habis minum cemane nak handle dia? Discard trus ke? Ade yang cakap still leh gune for next feeding. Ade yang cakap leh gune lagi within 1 hour. Ade yang cakap trus kene discard.

Oklah, since belum penah store dalam freezer lagi, soklan hanyalah berkisar pada simpanan peti bawah jek. Tapi plan dah nak start buat stok dah next week. Appreciate sangat if korang ade link2 blog/website yang best and senang paham pasal EBM storage nie, share la dengan saya k? Saya budak baru belajar, tapi malas nak buat research lelebih, terpaksa amik shortcut. Irfan nie haa nak manje2 dengan mama dia 24 jam. Hehe alasan...



Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.