Posts

Showing posts from June, 2010

Irfan vs. EBM Stock

Image
Saya mahu buat stok EBM banyak2 before start keje, tapi halangan utama adalah seperti di bawah:

Yer, budak kecik comel nie makin lama makin manja dengan saya. Makin melekat okay. Mungkin tau kot tak lama lagi mama dia nak masuk keje and leh jumpe mama dia lepas ofis hour jek, so berkepit sesiap.
Irfan nie bleh bau kot kalo saya tinggalkan dia even dia tengah tido nyenyak. Cara nak tahu Irfan tido nyenyak adalah dengan menciumnya di merata2 tempat and dia still tido tak bangun. Nak nyenyakkan dia punyala lama, berjam2. So bila dipastikan sudah nyenyak, saya pun berjingkit2 keluar senyap2 untuk pam susu. Irfan nie mudah terjaga, bunyi semut berbisik pun dia leh terjaga.
Tak sampai 5 minit okay, terus dia hek hek manje2 nak suruh mama dia datang tido sebelah dia. Saya dah buat banyak experiment. Irfan memang selalu terkejut2 time tido. If time dia terkejut tue dia nampak ade orang baring sebelah dia, he will be okay and sambung tido balik. If dia bukak mata nampak takde orang mulelah hek he…

Dah Tak Jeles Dengan Maid

Saya mengopy paste balik entry "Jeles Dengan Maid" since ade kaitan dengan entry kalini:

Plan nak cite pasal jaundice Irfan tapi nak meluahkan perasaan sket. Saya amik maid dengan tujuan utama untuk jaga Irfan when I'm back to work nanti. Saya ulang, untuk jaga Irfan. Tapi nape saya rasa jeles tiap kali my maid handles Irfan?
Rasa jeles bila maid mandikan Irfan, jeles bila maid dukung Irfan, etc Takut nanti kasih Irfan beralih kat maid. Lebih2 lagi bila teringat kat sorang staff SKO yang cite anak2 dia bangun tido jek sebut nama "bibik" sebab dia terlalu biarkan maid dia jaga anak2 dia. Huhu saiko nye saye. Why should I feel this way? Why why why? Huhu...

Kuang kuang... Ingat ke saye seketul jek yang saiko camtu, rupe2nye Iman pun penah camtu gak masa anak 1st dia dulu. So takdela abnormal sangat saya nih kirenye. Hihi... Ok, dipendekkan cite, now dah tak jeles dah kat bibik. Hahaha!
Reason tak jeles? Ok, actually kesian gak kat minah tue, nampak cam melele…

Family Planning 2

Since dah pernah ada entry tajuk Family Planning (klik untuk refer) maka terpaksalah buat ala2 part 2. Hihi... Before I proceed with the topic, nak menyimpang sket. Selalu saya dengar orang cakap, masa tengah beranak seriusly serik rasa nak beranak. Tapi lepas jek azab beranak, tak sabar2 nak dapat next baby. Ramai sungguh yang ade feeling camtu.
Malangnya saya tak termasuk golongan tue. Saye nih memang mangkuk yang tak penyayang kan? Hahaha! Bukannye saye tak suke anak ramai, tapi tak mampu nak handle. Sorang pun sampai turun 15kg berat badan. Haha! Nope la, ok jek anak ramai janji mampu handle. If tak, biarlah ikut kemampuan dulu. Slowly. Bukankah kualiti itu lagi bagus dari kuantiti. Hihi...
Tiap kali Irfan tidur, saya selalu renung muka comel Irfan. Kadang2 tak sedar sampai almost sejam saya dok renung dia. Rasa sayang yang teramat sangat. Tiap kali renung muka Irfan jugak saya akan teringat detik2 kali pertama Irfan diletakkan sebelah muka saya dalam operation theater. Teringat jug…

Dah Habis Pantang

Harini cukup dah 40 hari umur Irfan, which bermakna dah habislah pantang 40 hari saya, which is takde makna pun since saya bukannye berpantang pun. Huhu... Pantang makan jela, tapi tue pun langgar pantang gak kengkadang. Hihi..
Oklah, just mau share. Before pregnant, berat badan saya adalah "x" kg. Pastu makan Herbalife kejap. Sempat turun 5kg, so berat badan saya adalah "x-5". Maka ada 2 jenis berat badan before pregnant, iaitu before and after consume Herbalife. Masa pregant, total kenaikan adalah 18kg dari berat badan after consume Herbalife.
Arini timbang berat badan, dah turun 15kg. Lagi 3kg untuk achieve berat badan after consume Herbalife. Agak bangga gak la dapat turun 15kg since saya takde pun nak berbengkung, mengurut tegangkan otot2, makan2 jamu ape sepanjang pantang. Petuanya hanyalah 4 benda - breastfeed baby anda full time, jaga baby anda sampai tak cukup tidur, jaga baby anda sampai penat nak mati and lastly jaga baby anda sampai tak sempat makan minu…

Postnatal Depression?

Urgghh sangat takut dengan term nie. Kalau dilayan sangat perasaan, saye rasa saya memang dah terkene postnatal depression nie. Sebbaik masih kuat semangat. Oklah, mari listkan penyebab yang hampir membuat saya mengalami postnatal depression.

1) Lepas mama balik Semenanjung (after 18 hari Irfan lahir) hidup cam agak tunggang langgang sket. Dah takde orang yang bleh bergilir jaga Irfan. Kalau saya mengantuk nak mati pun terpaksa tahan gak. Husband plak dah start keje and selalu balik lambat. Memang sangat penat mengejut lepas mama balik. Masa tue plak saya kan tengah ego and jeles takmo bibik jaga Irfan. Saya cuma ada 2 bulan untuk full-time bersama Irfan, lepas tue Irfan akan banyak spend masa dengan bibik, so kalau boleh dalam 2 bulan nie saya takmo bibik masuk campur urusan saya jage Irfan. Tapi tue awal2 dulu la, now dah okay sket, akan diceritakan dalam entry khas.
2) Makan minum time pantang dah agak terabai lepas mama balik. Sebbaik ade bibik tolong masakkan, kalau tak memang mati…

The Crying Baby

Irfan adalah sangat kuat menangis sehari sebelum Irfan cukup sebulan, and berlarutan hingga ke harini. Memula ingat sebab sakit since dia muntah2 aritu sampai kene makan ubat tahan muntah bagai.
Sangat kaget sebab before this Irfan sangat tak menangis. Lapar ke ape ke, dia hanya kuarkan bunyi hek hek jer. Now dah pandai kuarkan bunyi waaaa dengan pitch yang agak tinggi.
Dah abih segala inspection buat kat Irfan. Tak kembung, takde kene gigit nyamuk. Lampin tukar selalu. Takde nappy rash. Badan tak panas. Sangat risau sampai siap pikir pelik2 lagi. Kene sampuk ke anak saye nih tetibe nangis hari2, kuat plak tue.
Setelah bercakap dengan a few mothers termasuk mak sendiri, telah dikenalpasti bahawa Irfan baru start belajar menangis. Huhu... Maka officially saya adalah sangat penat menjaga Irfan now. Berlenggang lenggok sana sini nak dodoikan Irfan so that tak nangis. Siap rasa denyut2 lagi kt tempat ceaser disebabkan terlalu banyak berdangdut dengan Irfan. And officially jugak baru merasa…

A Visit From Auntie Fuzz

Image
Ini adalah auntie Fuzz tengah pangku Irfan. Itu adalah posisi fevret Irfan. Ngengada kan? Umur baru sebulan dah nak duduk cam orang besar. Haha! Owh Irfan adalah sangat suka buat muka depan kamera. So sila abaikan kesememehan muka Irfan. Haha!
Agak lama Fuzz di rumah kami. Dinner kat rumah kitorang. Siap sempat tengok demo kitorang cuci berak Irfan lagi. Sian Fuzz, tengah2 pangku Irfan tetibe Irfan berak atas Fuzz. Kuat plak bunyi. Sabo jela. Haha!
Masa hantar Fuzz balik hotel kami bawak Irfan sekali. Fuzz pangku Irfan all the way to the hotel. Bila dah sampai hotel Fuzz sayang nak lepas Irfan and cakap nak bawak balik KL. Hoho.. Mintak ampun yer Fuzz. Nenek dia mintak bawak balik pun saye tak kasi. Haha!
Wahh sangat seronok dapat visit dari Fuzz. Rindu sangat sama kawan2 x-civilrawkians =).

Irfan Dah Sebulan

Image
Irfan genap 1 bulan semalam. Nie gambar time nak bawak Irfan pegi hospital nak buat suntikan. Makin bulat dah... Kami pegi MCMC (tempat saya buat treatment bahu and kaki dulu) untuk cucuk Irfan. Kat MCMC tue ade child specialist nama Dr Chen. Ramai gak peeps cakap doctor tu sangat best. Actually bleh pegi klinik panel biasa jek untuk cucuk, free lagi tue, tapi ntah rasa nak gi buat dengan child specialist. Plus hari Sabtu klinik panel akan bersepah2 orang.
Sekali kan, kami tak dapat cucuk Irfan haritu. Dr Chen suruh treat masalah muntah2 Irfan dulu. Irfan memang selalu muntah susu (hari2 kot) even dah selalu burp-kan dia lepas feeding. Kadang2 siap muntah ikut hidung lagi. Hari yang kami nak pegi bawak Irfan cucuk tue, suddenly Irfan muntah almost 15 kali pagi tue, thru mulut dan hidung. So Dr Chen suh setelkan problem nie dulu sebab nanti kalau cucuk, lagi teruk muntah dia.

Nie ubat yang Dr Chen kasi. Sian anak mama, kecik2 dah kene makan ubat. Tapi Irfan sangat bagus. He's doing w…

Breastfeeding Part 2

Image
Sebelum sambung lupe plak nak cerita perasaan masa memula breastfeed, which is 2nd day lepas beranak. Sangat kelakar okay. Rasa geli ngilu2 gitu. Sampai terangkat2 dua belah kaki time Irfan tengah menyedut. Mama gelak gila tengok saya camtu. Huhu...
Ok sambung. So hari ke-4 yang masa Irfan kene bawak gi letak bawah lampu, dalam tengah hari camtu baru saya start pakai pump Medela Freestyle tue. Pump sejam lebih okay, baru dapat 1 oz jek.

Nie la hasil perahan pertama. Still colostrum lagi. Nurse cakap walaupun sket tapi dah cukup untuk Irfan since colostrum nie kandungan antibodi dia paling tinggi. Lepas dapat 1 oz nie, penat kemain! Rasa cam baru lepas meneran beranak. Pastu lapar and haus tak hengat! Makan roti berkeping2 and minum milo bergelas2. Mama gelak lagi. Mama cakap standard tue 1st time nak start breastfeeding memang akan jadi penat, haus and lapar yang horror.
Since Irfan kene minum 2 jam sekali, saya cam ade a few minutes je masa rehat kat wad tue. Kene selalu pump. Ok let sa…