Breastfeeding Part 1

Ok akhirnya sampai gak hajat nak tulih entry pasal breastfeeding - one of the most memorable experience for the 1st time mother like me. Betul tak mommies? Rasa bahagia kan bila baby dok setempek kat breast kite. Especially bila baby tertido manje lepas breastfeed. Huhu...

Ok, to start with, masa mengandung saya memang ade pasang niat nak breastfeed baby. Kalo tak, takdenye saya pegi beli breast pump Medela Freestyle yang harga seribu lbih tue. Memule gusar gak nak beli Medela Freestyle tue, sebab takut beli mahal2, tak keluar susu, membazir jek duit. Sebab dengar cam ramai jek mommies yang tak dapat breastfeed baby sebab susu sket, takde susu langsung, etc.

Tapi, saya juga set mind yang saya takkan sangat saiko pasal breastfeeding nie. Yelah, bak kate Kak Anne yang saya still ingat till now "MOTHERHOOD IS NOT MEASURED BY NORMAL DELIVERY OR BREASTFEEDING" Ha amik ko! Dahla caps lock, bold lagi, merah plak tue. Hahaha!

Sebab cam ramai jugak yang terlalu high expectation pasal breastfeeding tetibe bila aral datang melintang, jadi frust yang keterlaluan. So, philosophy saya simple jek. I'll prioritize the breastfeeding first, tapi kalo ade aral melintang kat memane, I'm going to be fine if terpaksa campur formula milk. Takmo saiko2 sangat. Mama breastfeed saya kejap je kot, pastu gi bantai kasi susu Fernleaf sampai tadika, jadi orang berguna gak saye. Haha bajet!

To be honest, knowledge saya pasal breastfeeding sangat limited and saye plak ntahnye, malas plak nak buat research lelebih. Kondisi saya masa pregnant kan agak mencabar, so cam tak larat nak study banyak pasal motherhood, termasuk breastfeeding. So to those yang dah ade experience, appreciate sangat if korang dapat share knowledge ek? Mmmuah mmmuahs!

Ok back to my experience. Masa 1st day beranak tue memang baby Irfan 100% diberi FM (formula milk) since saya kan beranak ceaser. Memang tak konfiden langsung boleh breastfeed Irfan on the 1st day tue. Memang nak try tapi takut nanti mati kelaparan budak tue. Huhu...

Tapi Col. Asia punye polisi adelah sangat best, sangat mesra breastfeeding. Haha! Everytime diorang nak kasi Irfan FM, diorang akan masuk wad dulu tanya either nak breastfeed ke tak. Kalo tak diorang mintak permission untuk kasi FM. And diorang kasi FM pun pakai sudu. Polisi diorang jugak adalah tidak memperkenalkan puting botol susu kepada baby sebelum kenal mommy nyer yang original. Huhu...

2nd day saya dah terover aktif yang saya cakap siap bleh beranak lagi sorang (haha cakap je lbey, takmo lagiii) so 2nd day tue dah start practice breastfeed. 3 orang nurse datang tolong buat tutorial and demo. Haha! Diorang ajar cara positionkan baby, cara nak latch, cara nak hold breast, etc. Owh dah hilang rasa malu sebab dah terlalu banyak dimalukan pada hari pertama beranak (sila refer entry pengalaman bersalin ceaser. huhu...)

Irfan nih, lahir2 je kan, mulut dia dah terkumat kamit nak mengunyah. Ramai orang gelak bila tengok gelagat Irfan dalam nursery after a few hours dia lahir. Nyotnyet nyotnyet mulut dia. So bila 1st time try breastfeed dia, memang mulut dia dah otomatik bleh latch dengan cantiknya.

Cuma 2nd day tue susu belum keluar lagi la and saya pun belum ade effort nak mengeluarkan susu time tue. The only effort adalah suruh Irfan stimulate jela. Owh ya, Irfan sangat malas bukak mata, tapi time mulut dia melekat kat breast mama dia, mata dia terus terbuka besar bulat. Selalu camtu. So kalo nak tengok mata Irfan, kene selalu tempek dia kat dada. Gatal yer awak Engku Irfan Isqandar... Huhu...

3rd day pun sambung ajar Irfan breastfeed, nak suh stimulate. And 3rd day tue dah start kuar susu sket2 tapi sket sangat la. Masa tue, yang kuar adalah colostrum. Sangat pekat and kaler kuning. Bila dia kering jadi cam gam kering tue. Abih mulut Irfan putih2 sampai kitorang gelak2. Colostrum memang sangat bagus tapi bape titik jek kot yang keluar sekali sedut, so konfem tak kenyangla Irfan. Makanya 3 hari Irfan hanya bergantung pada FM semata2.

Hari ke-3 jugak kami detect Irfan kene jaundice (sila refer pasal Irfan kene jaundice plak) tapi since reading dia baru 10.5 (below 12 which is ok) kami rilek2 lagi la. Esok tue hari ke-4 bila tau reading Irfan naik 15.7, haa barula kelam kabut saye dibuatnya. Doctor and nurse cakap the best medicine for jaundice nie adalah susu ibu, selain dari phototherapy treatment. So diorang advice saya try breastfeed Irfan.

Before kene jaundice, feeding frequency Irfan adelah setiap 2 oz setiap 3 jam, which means 3 jam sekali nurse Col.Asia akan spoonfeed dia dengan FM. Tapi bila dah kene jaundice, Irfan kene selalu hydrated, so frequency dia dah jadi 2oz 2 jam sekali.

Soon after Irfan dah kene letak bawah lampu, mama macam some sort of pressure saya sket pasal breastfeeding. Takdelah pressure directly, cam indirectly la. Dia cam tanya, nape susu saya sket la, nak panggil tukang urut tolong urut breast la...Saye time tue tengah emo2 nangis lagi pasal Irfan jaundice jadi cam makin tertekan. 

Pastu tiap kali nurse masuk, mama akan tanya nurse cemana nak banyakkan susu badan, etc. Saya tau niat mama baik, sebab sayangkan cucu sulung dia tapi beban tue rasa jatuh kat bahu saya sorang2. Perasaan tue rasa macam I'm the only solution to cure Irfan but I couldn't do it. Seriusly rasa cam loser gila hari ke-4 tue. 

Ade berbelas2 nurse yang jaga saya sepanjang saya stay kat Col. Asia tue, mostly tukar shift jek dapat nurse lain. 1 shift ade 2-3 nurse sekaligus. Daripada berbelas2 nurse tue, ade 2 nurse yang berjaya buat saya tension sepanjang 6 hari saya stay kat Col.Asia tue. 2-2 nurse nie kasar gila. 

Masa mama tanya nurse pasal cane nak banyakkan susu, boleh tak nurse dia pegi tarik nipple saya cam tarik tudung botol kicap. Pastu perah breast saya macam perah span. Sakit yang amat. Banyak kali plak diorang ulang buat camtu. Tindakan refleks saya 1% lagi tinggal nak tumbuk muke nurse tue sambil cakap "Sakit laa bodoh" tapi alhamdulillah saya berjaya convert perasaan tue kepada meraung sambil sebut "Sakit la nurse" jer... Lagi la emo saya dibuatnya haritu. Huhu...

Lepas dah bertenang sket, baru saya memulakan aktiviti mengepam susu. Baru terhegeh2 nak baca manual cara nak assemble breastpump Medela Freestyle tue. And alhamdulillah sangat membantu proses saya membekalkan susu ibu untuk treat Irfan sepanjang jaundice nyer treatment tue. Thanks a lot Medela Freestyle! Details akan disambung dalam Part 2. Huhu...


Irfan Bersin



A video sent to Irfan's grandma sebagai pengubat rindu sang nenek yang dah keterlaluan. Hihi... Haiihh bile nak buat entry pasal breastfeeding neh? Dah buat actually tapi as a draft, panjang sangat, tak tersiap2. Huhu....

Irfan Botak

Hoho... Plannye takmo botakkan budak Irfan nie. Hari ke-7 Irfan lahir, kami potong rambut dia jek sket2, tak cukur botak. Pastu plan nak potong jambul lagi sekali dalam majlis khas yang nak buat sekali dengan aqiqah raya haji nanti (kami akan balik Semenanjung pada raya haji sahaja, Raya Aidilfitri kat Miri jek tahun nie)

Tapi atas nasihat ramai orang, akhirnya Irfan dibotakkan jugak. Semalam panggil makcik urut untuk urut badan. Makcik tue cakap bleh cukur kepala Irfan sekali. So, proceed jek cukur.


Tengok, kepala Irfan bujur. Kalo time ade rambut nampak sangat hensem kepala Irfan. Nie bile dah cukur botak rasa takut plak tengok kepala anak sendiri. Macam alien. Huhu... Now, saya and hubby panggil Irfan dengan nickname baru - Budak Shaolin. Haha!



Makanya harus dipakaikan topi untuk menutupi ketakhenseman kepala Irfan. Haha! Nie gambar baru amik tadi, baru lepas balik hospital kerajaan. Mak mertua yang merangkap jawatan ketua nurse (matron) di Perak telah menggunakan kuasa beliau untuk potong queue yang panjang berjela kat spital tadi.

Kami pegi agak lambat, kerusi dah penuh okay! Kene berdiri tunggu turn. Tapi since pakai kabel besar, kami berdiri dalam 10-15 minit jek pastu terus turn kami dah. Walaupun tak buat apoimen ape, tadi berjaya buat full checkup untuk ibu dan anak. Hihi... Berat Irfan dah 4.1kg and reading jaundice Irfan dah turun ke 5.1. Alhamdulillah....

Sayang Nenek Part 2

Haha! Out of nowhere tetibe ade part 2. Sebelum tue nak copy paste comment Hasuna dalam entry Sayang Nenek Part 1:

aku nangis baca entry nih sbb aku sgt teringat kat mak aku! Masa ari last kitaorang nak balik Kertih lepas berpantang kat umah mak aku, mak aku tak sanggup nak tgk kitaorang balik. Dia masuk bilik, kunci pintu nanges puas2.....aku yg try nak tahan nanges pun jd teresak2....ayah aku pun ckp kao leh dia lari jauh2 tak nak tgk cucu kesayangan nak balik Ganu...sgt sedih...sampai skrang aku teringat2....dah lah sgt jarang balik....ayah ngan mak aku akan minta gambar mms cucu dia setiap hari sampai ke hari ni...kalo aku terlupa antar, mesti ayah aku akan tanya camner cucu dia arini...ohh...aku sgt sedih -_-
Semoga kita dpt selalu dpt jumper emak kita so that cucu dia akan sgt sayang pd nenek dia sama mcm nenek dia sayang cucu :)

Hoho.. Sangat menyayat hati. Adakah semua nenek saiko bila dapat cucu sulung? Huhu.... Yes, saya buat entry Sayang Nenek Part 1 tue terlalu cepat, a few hours lepas hantar mama kat airport. Masa tue mama still dalam flight lagi. Mama jenis yang tak bleh tido dalam flight. Saya syak mama akan nangis2 melayan perasaan rindukan Irfan sepanjang 2 jam flight Miri-KL tue. Sepatutnya saya tunggu at least sehari kan baru buat entry tue sebab nak tengok perkembangan mama lepas dah balik Semenanjung. 

Harini genap 2 hari dah mama tinggalkan Irfan. Flight mama balik Semenanjung adalah pagi, malam tue plak parents in law plak yang datang Miri. Irfan agak meragam gakla esok tue setengah hari. Mungkin rindu nenek dia, sebab tetibe rasa dah bertukar sentuhan tangan bila dah switch nenek.

Ok back to mama (a.k.a nenek Irfan). Masa kat LCCT tunggu flight KL-KB mama dah start SMS tanye Irfan dah. Mama and Piju sampai Besut dah agak malam sebab flight KL-KB dah lewat petang. Diorang dinner kat luar lagi. Esok pagi tue subuh2 buta dalam kul 6 pagi (subuh semenanjung) mama dah SMS cakap dia teringat2 kat bau and jari2 Irfan. Jari Irfan sangat panjang, runcing and comel. And jari dia suka bergerak2 cam orang menari, jarang Irfan genggam jari2 dia. 

Pastu saya call la mama. Mama nangis rupenye lepas solat Subuh tue sebab rindukan Irfan. Biasanya kan lepas Subuh saya akan pass Irfan kat mama and saya tido since saya memang berjaga start dari kul 4 pagi. Imagine la 18 hari rutin mama akan dukung2 main2 dengan Irfan lepas subuh. Saya bangun tido Irfan dah siap mandi dah pun. So subuh haritu mama rasa sedih dan kosong sangat. Rindu sangat nak dukung Irfan katanya.

Aihh lemahla semangat saya. Dahla lepas beranak nie asek sensitif tak bertempat (termasukla jeles kat bibik pegang Irfan. haha!) Pastu harini adik saye Piji (kembar Piju) SMS saya cakap mama mintak MMS gambar Irfan since handphone mama cap tukun takley accept MMS. Owh Suna, mak aku dah jadi cam parents ko. Huhu...



Nie adelah MMS yang saya send kat mama tadi. Semoga dapat mengubat rindunya pada Irfan. Huhu...


Sayang Nenek

Entry ini adalah khas untuk Irfan anak kesayangan mama....

Mama taip entry nie a few hours selepas kita pegi hantar nenek Irfan pegi airport balik Semenanjung. Nenek balik selepas 18 hari jaga Irfan bagai menatang minyak yang penuh. Mama nak Irfan tahu yang Irfan punya nenek yang sangat baik dan terlalu menyayangi Irfan.

Irfan cucu sulung nenek. Nenek tak pernah cakap yang dia mahu timang cucu. Nenek tahu mama and papa buat family planning for a year, sebab tue kot nenek tak pernah tanya pasal cucu pada mama and papa. Exactly a year after mama and papa kawen, mama disahkan mengandungkan Irfan. Nenek antara orang yang paling gembira dengan news tue selain papa Irfan sendiri. Nenek cakap at least ade jugak ahli keluarga baru buat pengganti arwah atuk yang dah setahun tinggalkan nenek....

Sepanjang mama mengandungkan Irfan, macam2 barang baby yang nenek dah belikan untuk Irfan. Mama selalu dapat parcel besar yang nenek pos dari Semenanjung untuk Irfan. Nenek sangat excited nak jumpa Irfan.

Hari pertama Irfan lahir, nenek tak putus2 peluk2 and cium2 Irfan. Nenek cakap Irfan budak baik and comel. Nenek akan datang wad jam 7 pagi tiap hari untuk bawak food (breakfast and lunch sekaligus) untuk makan ramai2 dalam wad. Nenek akan balik rumah balik jam 6 petang. Tue lah rutin nenek tiap hari sepanjang kita di Columbia Asia.

Masa Irfan kene jaundice, setengah jam sekali kot nenek pegi tengok Irfan kat cermin kaca. Pastu if tak pegi tengok Irfan, nenek akan tenung gambar Irfan dalam handphone dia yang mama send MMS. Tiap malam papa akan teman mama tidur di wad. Masa tue mama taktau yang nenek sangat nak tidur di wad untuk tengok Irfan selalu. Mama start perasan bila nenek 2-3 kali cakap yang dia sangat takut if dia balik Semenanjung nanti dia akan rindukan Irfan. 

Pastu tiap kali balik rumah jam 6 petang tue, dalam kul 7 malam nenek akan call mama tanya khabar Irfan. Dia akan cakap dia teringatkan Irfan and rindu bau Irfan. Masa tue baru mama perasan, nenek dah jatuh sayang yang keterlaluan pada Irfan. So, satu malam (malam yang Irfan kene tahan wad sebab jaundice) papa offer nenek tidur kat wad teman mama. Nenek terus accept. 

Cam biasa, nenek tak pernah jemu visit Irfan tiap setengah jam. Ade sekali tue, nurse masuk wad mama jam 3 pagi. Nenek terjaga sekali, terus nenek bangun pakai tudung pegi tengok Irfan. Nenek tak putus2 buat solat hajat and doakan Irfan cepat sihat. 

Hari pertama bawak Irfan balik rumah, mama letak Irfan atas katil mama and mama and papa tidur sebelah Irfan. Nenek kat luar bilik resah gelisah takleh tidur takut mama or papa tidur terlenyek Irfan. Before tue nenek dah pesan banyak kali kat mama jaga2 jangan sampai lenyek Irfan. Tapi mama tak sangka sampai nenek sanggup standby tak tidur. Huhu...

Bila 1st time tidurkan Irfan dalam babycot, nenek ade tanya mama, teddy bear dalam babycot tue takkan terbalik tindih Irfan ke? Mama gelak nak mati time tue. Conscious sungguh nenek dengan keselamatan Irfan.

Kebersihan Irfan pun nenek sangat jaga. Asal Irfan berak je, nenek terus tukar lampin sebab nenek takmo bontot Irfan gatal2 kene kuman air kencing and najis. Nenek pakai air Bio Aura untuk mandikan and even basuh berak Irfan. Mama pakai air paip jek. Huhu...

1st few nights kat rumah, papa offer nenek tidur dengan mama, so that if Irfan terbangun ape ke nenek leh tolong2 mama jaga Irfan. One day, nenek tanye papa nak tidur dalam bilik ke tak, sebab nenek kesian tengok papa asek tido atas sofa depan TV. Terus papa agree. 

Mama syak nenek nyesal gi offer kat papa camtu. Huhu... Sebab 2 hari lepas baru nenek bitau mama yang tiap malam nenek rasa nak sangat2 bukak pintu bilik mama untuk jenguk2 Irfan (nenek selalu bangun malam untuk solat sunat), tapi nenek takut tak proper since papa ade dalam bilik gak. Padahal papa sengaja tak kunci bilik so that nenek leh masuk anytime jek.

So, semalam papa offer nenek tido dengan mama and Irfan plak since semalam adalah malam terakhir nenek di Miri. In between kul 11 malam and 5 pagi, Irfan normally akan terjaga sebanyak 3 kali untuk minum susu. Before this, mama selalu akan tak cukup tidur untuk penuhi keperluan Irfan. Kadang2 mama terlelap time tengah breastfeed Irfan. Rutin mama, lepas subuh je, mama akan pass Irfan kat nenek untuk sambung jaga, and mama sambung tidur sket dalam sejam.

Tapi semalam, mama tidur straight sampai subuh sebab nenek volunteer nak jaga Irfan. Nenek tak kejutkan mama langsung. Mama dah memang tinggal stok EBM dalam fridge tiap malam, so nenek amik susu tue jek. 

Pagi nie pun, papa and mama biarkan nenek peluk and main Irfan puas2. Kat airport tadi, before berpisah nenek cium Irfan dalam2 sambil nangis teresak2. Nenek dah selalu datang Miri, nie 1st time nenek menangis time mama hantar nenek kat airport. Mama yang takmo nangis pun termenangis gak tengok nenek cium and peluk Irfan camtu. 

Sebab mama dah jadi ibu jugak, mama dah rasa sendiri rasa sayang seorang ibu pada anaknya. So mama paham rasa sayang nenek kat Irfan. If mama di tempat nenek pun, mama akan sedih camtu jugak. Dalam kete balik rumah pun mama still nangis. Sedih teringat kat nenek yang terlalu sayangkan Irfan. Nenek cakap, if mama dok KL, tiap minggu dia still leh datang melawat Irfan. Nie kat Miri. Jauh lagi, mahal lagi. 

Balik rumah, mama nangis lagi sebab rumah dah sunyi. Kalo tak, bising jek suara nenek main2 dengan Irfan. Tukar lampin Irfan tadi pun mama nangis jugak sebab biasa buat dengan nenek, this time buat berdua jek dengan papa.Isskk apesal laa asek sensitif jek lepas beranak nih. Huhu...

Nenek and Irfan - a few hours lepas Irfan lahir

Irfan tengah mamai dalam pangkuan nenek

Saat terakhir nenek dengan Irfan di airport tadi


So Irfan, marilah kite sama2 doakan agar nenek panjang umur and selalu sihat2 so that nenek dapat tengok Irfan membesar. And so that mama masih punya banyak masa bersama nenek.... Lastly, selamat tinggal nenek. Panjang umur kita jumpa lagi....

Irfan Kene Jaundice

Saye tahu jaundice pada newborn adelah sangat common. Saya antara orang yang pernah dok nasihat and comfort member2 yang baby dia kene jaundice suatu ketika dulu. Tapi bile dah kene kat baby sendiri kan, especially bila tahap kene warded, cam hilang kejap pertimbangan. Nak comfort diri sendiri pun tak mampu dah. Huhu....

Kami detect Irfan ade kuning2 kat muka and mata pada hari ke-3, exactly cam yang Dr Phillip cakap. Kami bitau la concern kami kat nurse. So haritu buatla blood test untuk Irfan. Sangat luluh hati tengok nurse amik darah dari tapak kaki Irfan yang halus tue. Irfan plak nangis meronta2 time amik darah tue. Result kuar dalam 2 jam camtu and reading Irfan 10.5.

Reading yang bawah 12 should be okay tapi Dr Phillip suruh Irfan stay 1 day untuk check reading akan naik ke tak esok tue. If reading maintain bawah 12, Irfan bleh terus discharge. Owh btw according to hubby's brother (he's a doctor), kalau kat spital kerajaan baseline dia adalah 10 instead of 12. So okla, fine. Stay lagi 1 malam kat spital. Sebbaik porridge Col. Asia tue best. Thanks Za sebab recommend. Hihi...

Esok tue hari ke-4 Irfan kene amik darah kat tapak kaki lagi. Cam bese, luluh lagi hati tengok baby nangis2 time nurse perah tapak kaki Irfan untuk kuarkan darah. Bukan saya sorang je yang rasa camtu. Mama, hubby and Piju pun tak sampai hati tengok. Result kuar petang tue, and sadly reading Irfan naik ke 15.7 =( So konfem Irfan kene tahan kat wad untuk letak bawah lampu.

Masa nurse amik Irfan dari wad untuk gi letak bawah lampu, saya pegi ikut nurse sebab nak tengok cemane. Hubby and Piju tengah kat luar time tue beli barang. Mama plak tunggu dalam wad. Nurse yang buat tue adalah nurse ganas yang saya sangat tak suka. Saya syak nie la nurse yang Za cakap as nurse samseng Columbia Asia tue. 

Nurse tue baik la gak, tapi pengasar gila. Dia cabut baju Irfan cam nak rogol Irfan.Kasar gila cara dia handle Irfan. Saye patut tampal sticker "HANDLE WITH CARE" kat dahi Irfan kot. Haha saiko! Ok sambung. Masa Irfan di-naked-kan (tinggal pampers, booties & mittens jek) Irfan dah melalak horror gila. Pastu nurse tue dengan kasarnye pakaikan "spek mata" kat mata Irfan. Tergeliat2 tubuh Irfan meronta2 sambil menangis2 dengan kuatnya.

Saya hanya mampu dapat tengok dari cermin kaca luar bilik sebab tak dibenarkan masuk sepanjang treatment tue. Masa nurse start on kan lampu and halakan kat Irfan, lagi kuat Irfan melalak. Nurse tue takde pun initiative nak tepuk2 pujuk Irfan ke ape. Biar jek camtu. Saya sangat risau tengok baby nangis kuat2 sebab penah ade kes baby meninggal sebab lama sangat nangis sebab tak cukup oxygen.

Tengok keadaan Irfan camtu, air mata saya menitik2. Sakit kepala tahan nangis, malu nanti orang lalu lalang tengok. Pastu saya terus pegi masuk wad, tak sanggup nak tengok. On the way berjalan nak masuk wad, saya call hubby cakap reading Irfan naik and Irfan dah kene letak bawah phototherapy machine. Masa call hubby tetibe takley kawal perasaan, terus menangis teresak2 cam budak kecik. Sampai takley sambung borak sebab sangat kuat esakan saya. Hubby cakap dia akan balik gi Col.Asia now.

Pastu sampai wad air mata dah berjejeh2 (ade ke term nie?). 1st time kot nangis depan mama selain masa sekolah rendah. Masa arwah abah meninggal dulu pun tak nangis depan mama. Btw, bukan saya sorang jek yang nangis. Bila hubby sampai spital, hubby pun menitis air mata tengok Irfan nangis sambil menggelupur bawah lampu camtu. Piju and mama pun sama. Berjam2 gakla kitorang berempat melayan perasaan sedih dalam wad tue.

Tengah2 saye dok mata berair dalam wad tue, Dr Mattu kebetulan tengah datang melawat. Nurse dah inform dia awal2 pasal Irfan. Dr Mattu masuk bilik je datang tepuk2 bahu saya comfortkan saya. Dia cakap takyah risau sangat, sangat common jaundice nie untuk newborn, and reading Irfan still medium level, bukan tahap yang perlu dirisaukan sangat. Makin sedih jadinye bile Dr Mattu pujuk sambil tepuk2 bahu. Huhu.. Memalukan tol nangis depan Dr Mattu. Hihi...


Nie versi Irfan dah tengah bertenang bawah lampu. Hubby amik gambar dari luar bilik. Saya cakap kat mama saya dah takmo pegi tengok Irfan dah, tak sampai hati tengok. Saya sebenarnya tak kesah Irfan kene letak bawah lampu, just tak sanggup tengok dia menangis menggelupur camtu and saya hanya mampu tengok dari jarak jauh. Owh btw, Irfan kene letak bawah lampu kuning instead of biru. Kate nurse, lampu biru rosak, tapi lampu kuning pun sama je katanye. Ye ke idak saya pun tatau.

Sangat sedih malam tue sebab dah tak dapat peluk Irfan. 4-4 orang seme bersedih sebab dah takde keceriaan dah dalam bilik wad tue. Esok tue, kul 2 petang baru tau result terbaru Irfan lepas dah 24 jam letak bawah lampu and lepas dah consume colostrum yang saya pump secara mati-matian (later akan buat entry khas untuk breastfeeding plak)

And alhamdulillah, within 24 hours tue reading Irfan dah turun dari 15.7 ke 12.2. Nurse and doctor cakap reading Irfan turun dengan agak drastik, tapi since still above 12 (point 2 je pun padahal) doctor suruh Irfan dok bawah lampu lagi semalaman. Waaaaa!!!  Kene tahan kad wad lagi.

Masa tue (hari ke-5 kad wad) adalah Hari Ibu. Saya doa banyak2 supaya Irfan boleh balik or at least saya ada peluang nak peluk dia pada Hari Ibu nie. Rindu sangat dah 2 hari takley peluk Irfan. Kirim susu badan yang diperah jek kasi nurse untuk spoon-feed Irfan. So dah musnah impian nak bawak balik Irfan haritu.

Malam tue dalam kul 10-11 malam, nurse datang wad mintak saya try direct breastfeed Irfan since dia reject bila nurse nak spoon-feed dia malam tue. Macam bulan jatuh ke riba, doa saya nak peluk Irfan pada Hari Ibu tercapai. Laju saya keluar ikut nurse untuk breastfeed Irfan. Kene pakai baju khas nak masuk bilik tue.

Actually saya tak berapa konfiden nak breastfeed Irfan sebab saya tahu susu saya masih sket. Pump lama2 pun dapat dalam 1 oz je per session. 1 oz lagi nurse akan topup dengan formula milk. Masuk jek bilik tue, nurse angkat Irfan letak kat pangkuan saya. Hubby tengok dari cermin luar je sebab dia tak dapat masuk.

Seriusly nak nangis tengok keadaan Irfan. Kulit dia merah bertompok2 and menggelupas sebab kene lampu tue. Kat pipi macam dah nak melecet2 kulit Irfan. Saya breastfeed Irfan dalam keadaan mata Irfan kene tutup dengan spek tue. Menitik jap air mata. Sian Irfan tak dapat tengok mama dia datang.

Saya breastfeed Irfan sambil nurse monitor. Irfan memang dah pandai latch kat breast saya since hari ke-2 dia lahir, cuma susu tak banyaklah. Malam tue pun, dia suck kejap2 then sambung nangis2.  Pastu guess what, nurse benarkan kami bawak Irfan masuk wad sekali dengan lampu tue. Dia suruh saya try jaga Irfan malam tue since Irfan nangis tak henti2 malam tue.



Nie hubby tengah pangku Irfan bawah lampu. Hubby cakap dia dok sekejap bawah lampu tue pun dah start berpeluh. Padahal dah on aircond dah time tue. So imaginela baby sekecil Irfan kene dok bawah lampu tue for 48 hours. Kitorang curi2 jugak bawak lari Irfan dari bawah lampu tue. Risau gak wat camtu takut nanti lagi lambat Irfan sembuh, tapi seriusly tak sampai hati.

Dalam kul 2 pagi camtu Irfan still nangis2. Last2 nurse amik dia balik sebab dia cakap nampak kitorang cam tak dapat cope dengan keadaan tue. Nurse cakap memang  terpaksa biar dia nangis if terpaksa. Since kami tak sanggup, nurse amik Irfan balik untuk teruskan treatment and asked us to just rest and sleep. Oklah, at least sempat a few hours bersama Irfan malam tue.

Esok tue alhamdulillah reading Irfan dah turun jadi 11. Terus boleh discharge. Laju gile kitorang packing barang pastu. Sangat tak sabar nak bawak Irfan balik rumah. Before balik, nurse rekemen suruh datang check balik after 3 days if still nampak ade kuning.

3 hari lepas tue, reading Irfan naik jadi 13 balik. Doctor tanya nak sambung wat phototherapy ke tak? Option lain adalah datang check darah lagi esok. If makin naik konfem warded lagi. If turun, bleh sambung treatment kat rumah jek (jemur and kasi susu ibu) Kami kalo leh dah takmo buat dah phototherapy treatment tue. So kami pilih untuk buat blood test lagi esok tue.

Total Irfan kene cucuk kat tapak kaki untuk amik darah adelah sebanyak 6 kali. Kali ke-6 tu Irfan tak nangis langsung; Tataula sebab dah kebal or sebab nurse Gribbles tue buat dengan lemah lembut. Bila result dah kuar, reading Irfan turun 12.1. We were advised to repeat the blood test after a week. Tengoklah esok lusa sambung buat. Tapi alhamdulillah kuning kat muka Irfan dah hilang almost 97% dah. A friend said warna kuning tue kadang2 makan masa nak hilang even reading jaundice dah okay.

Walaupun sangat stress dengan penyakit jaundice nie, ade hikmah jugak di sebaliknya. Disebabkan jaundice nie la saya terpaksa push myself untuk produce more milk in a short time. If tak, saya akan rilek2 jek sebab saya tau untuk 1st time mother, memang susu badan amik masa nak kuar awal2 tu.



Sebelum end-kan entry nie, gambar di atas adalah gambar kami masa check in nak beranak ceaser on 5 May. Tengoklah muke hubby yang Piju cakap cam ayam sakit. Pakse diri senyum. Huhu... Owh sile abaikan objek gemuk kembang yang pakai spek tue.




Nie plak muka hubby yang Piju amik lepas dah kuar operation theater (lepas dah setel beranak). Dah ceria dah.



And lastly, nie adalah wajah gembira kami masa nak check out dari Columbia Asia. Huhu... Oklah, nanti nak sambung cerita pasal breastfeed plak. Daaa~~~

Jeles Dengan Maid

Plan nak cite pasal jaundice Irfan tapi nak meluahkan perasaan sket. Saya amik maid dengan tujuan utama untuk jaga Irfan when I'm back to work nanti. Saya ulang, untuk jaga Irfan. Tapi nape saya rasa jeles tiap kali my maid handles Irfan?

Rasa jeles bila maid mandikan Irfan, jeles bila maid dukung Irfan, etc Takut nanti kasih Irfan beralih kat maid. Lebih2 lagi bila teringat kat sorang staff SKO yang cite anak2 dia bangun tido jek sebut nama "bibik" sebab dia terlalu biarkan maid dia jaga anak2 dia. Huhu saiko nye saye. Why should I feel this way? Why why why? Huhu...

Pengalaman Beranak Ceaser Part 2

Ok sambung balik. But before that, nak congratulate Faizah and Iman sebab dah selamat deliver baby masing2. Faizah dapat baby girl on 8 May, Iman plak baby boy on 15 May (my original EDD). Congrats yer korang. Dekat2 la birthday baby kite nanti. Huhu.


1st Day - 5th May

Ok meh sambung. Time hubby dok sebelah saya, hubby genggam tangan saya kuat2 tapi malangnya tangan hubby tersangat sejuk cam ais, saya terpaksa lepaskan tangan hubby sebab badan saya pun tengah sejuk terbaring atas katil OT tue. Saya tanye hubby "Dr Mattu dah start belah perut saya ke?"

Owh lupe nak cakap, diorang letak tirai bawah dada saya so saya tak nampak apa yang berlaku kat perut saya tue. Then hubby jawab "Perut ayang dah terbukak dah. Dr Mattu tengah cari baby" Hubby jawab dengan suara terketar2. Huhu... Pastu saya cakap "Abang taknak amik gambar ke?" Since Nikon D80 dia tergantung kat leher. Hubby cam baru teringat, terus bangun and snap a few gambar, and then duduk sebelah saya balik. Huhu...



Nie video time baby dikeluarkan. Look at how Dr Mattu tarik tali pusat yang terbelit kat leher Irfan. Sepenuh tenaga. Sambil tarik tue, saya dengar Dr Mattu bitau hubby nie yang bahaya if baby lahir secara normal. Masa nak kuarkan kepala baby, diorang pakai forcep, so bila lahir ade kesan forcep tue kat dahi baby. Tapi dah makin hilang dah now.

Bila hubby cakap baby dah kuar 100%, saya tertunggu2 suara baby nangis. Pastu dengarlah bunyi hek hek yang sangat comel. Slow jek. Irfan start nangis kuat sket time nurse bersihkan dia. Masa tue saya tersengeh2 terharu dengar suara comel baby. Dah siap bersihkan, nurse passkan baby kat hubby. Hubby azankan telinga kanan Irfan and iqamah kat telinga kiri Irfan. Hubby azankan tue bebtul sebelah saya. Nangis2 hubby azankan Irfan, sampai terketar2 suara. Irfan yang tengah nangis tetibe senyap kjap dengar bunyi azan. saya cam biasa la, mangkuk... Tak nangis aper, tersengeh2 jek sorang diri. Haha!



Dah siap azankan, nurse amik balik baby dari hubby and letak bebtul sebelah muka saya. Tula detik paling indah dalam OT tue. Saya cium pipi baby yang putih melepak. Wangi sangat2. Irfan diam jek bila saya kiss dia. Mata plak terkebil2. Blur kot tengok dunia baru. Huhu... Pastu nurse mintak izin nak bawak keluar Irfan since bilik OT amat sejuk, dia nak warmkan Irfan kat nursery.

Agak cepatla proses ceaser nie. 8.30 am start bius yang makan masa tue, 8.55 am baby dah kuar. Pastu Dr Mattu memulakan acara menjahit 7 lapis perut saya tue sambil bergossip2 dengan assistant2 dia. Cool gile Dr Mattu. Jahit nie yang makan masa lama sket, so total duration saya atas katil OT tue ade dalam sejam gak. Masa tue badan saya dah gigil takley handle dah sebab sejuk yang amat dahsyat. Saya pegang tangan hubby, dah panas dah tangan dia time tue. Sejuk cuak rupenye hubby tadi. Haha!

Dah setel seme, diorang tolak saya masuk wad 201 balik. Masa tue hubby dah disuruh keluar lagi awal. Dalam wad, mama and Piju meluru masuk tengok saya. Saya tanye dah tengok baby ke? Mama cakap masa nurse bawak keluar Irfan dari OT diorang dah tengok. Siap ikut nurse sampai nursery lagi. Piju and mama cakap, hubby kuar OT dengan muke yang super berseri2. Muke happy gila. Before start operation, Piju cakap muke hubby cam ayam sakit, resah and banyak diam jek.Owh btw, malam before saya operate tue (yang saya mengilai2 sebab racing fish tue) hubby memang dah start resah gelisah before tido. Dia cakap rasa cam nak amik exam. Huhu... And perasaan saya sebagai isteri pun adalah sangat bahagia bile tengok hubby bahagia camtue. Huhu...

Punyela 3 orang tue excited (mama, Piju and hubby), diorang asek dok gi tengok Irfan kat nursery jek. Tinggal saya seketul dalam bilik wad tue. Cess! Haha! Nurse suruh saya rest and tidur tapi saya tak dapat tidur. Fikiran saya cuma satu jek, cemanala perasaan bile ubat bius nie habis nanti. Bleh handle ke saya nanti? Memang saspen gile menanti detik ubat bius habis.

Dalam kul 11 am dah leh dapat gerakkan jari kaki, which means ubat bius dah start nak hilang. Bapak saspen. Standby loceng nak panggil nurse if sakit melampau nak mintak painkiller sesiap. Dalam 10-15 minit lepas tue, ubat bius totally hilang. Tak sampai 3 jam pun okay ubat bius tue tahan dalam badan saya. Pastu dah start rasa berdenyut2kat tempat jahit operate tue. But guess what... The pain was sooooo manageable!!!! Saya rasa masa saya putus bahu time main badminton dulu lagi sakit dari nie. Tataula sebab saya nie memang jenis kuat tahan sakit or sebab Dr Mattu dah buat a very excellent job masa operation tadi. Papepun sangat syukur alhamdulillah.

Since rasa bleh handle, saya dengan angkuhnye reject bile nurse offer nak inject painkiller. Hahaha! Belagak nak mampus. Pastu nurse keep datang sejam sekali untuk tukar air and amik BP. Tiap kali nurse datang tiap kali dia tanye nak painkiller ke tak. Saya cakap takpe dulu, bleh tahan lagi. Masa baring tue saya banyak gerakkan kaki and jari2 kaki. Saya bace dalam magazine Pa&MA, kalo beranak c-sect nie takley manje sangat asyik baring je. 1st day operate dah kene start gerak2kan kaki. Hari ke-2 kene start belajar turun katil gi toilet and hari ke-3 kene start belajar berjalan2, so that baru cepat baik sebab darah akan berjalan lancar.

So, 1st day tue memang saya banyak buat exercise kaki. Angkat kaki sket, lipat lutut sket, pusing2 tapak kaki sket, etc. Dalam kul 3 pm Dr Mattu datang melawat. Dia cakap operation tadi was a smooth one. Dia cakap saya dah bleh start angkat badan untuk duduk. Tapi tobat saya tak berani lagi since saya tak amik painkiller langsung. Operate tue dia cut kat bikini lain, so kalo duduk akan sah2 berlipat kat tempat jahit tue. Ngilu saya nak bayangkan kalo saya bangun untuk duduk. So saya maintain baring sambil buat exercise badan jek.

Saya tanya Dr Mattu, bile boleh bukak beg air kencing tue. Tak selesa and sangat sakit. Sakit cucuk tiub beg kencing kat pundi kencing tue lagi kuat dari sakit jahitan tue. Dr Mattu cakap esok (2nd day) dah bleh bukak. Waahh gembira tak terperi.

Seriusly sangat tak selesa. Bayangkanla nurse datang 1-2 jam sekali tukarkan pampers saya. Dia akan kangkangkan kaki saya sket, amik kapas and basuh2 area tuuutt yang berdarah2 tue before salin pampers baru. Maluu okay bogel2 camtue. Lepas cuci2 tue kan, nurse akan sumbatkan satu kapsul dalam bontot saya. Katanya pain killer tapi yang mild punya, if tak tahan baru dia inject. Dahla masa dia cuci tue, asyik terlanggar tiub yang diorang cucuk dalam pundi kencing saya tue. Sakiitttt yang amat okay! Malu lagi, sakit lagi. Benci sungguh. Saya bernekad dalam hati, 2nd day memang saya nak buat seme bende sendiri jek. Takmo dah bogel2 depan nurse lagi. Huhu....

Owh btw kan, dalam kul 3.30 petang tue, time saya tengah exercise atas katil, saya terpicit loceng yang diorang letak kat bantal saya. Terus nurse datang masuk tanye kenapa. Saya cam kaget, tak sempat nak fikir nak jawab cemana tetibe mulut saya sebut "Nak painkiller" Apela gile ego nak ngaku tersalah picit. Hahaha! Pastu nurse datangla bawak jarum gi inject kat bontot. Huhu... Pastu memang sakit hilang kejap bila inject painkiller tue. Bagus jugak sebab lepas tue saya baru berani nak pegang baby. Kalo tak, sentuh2 cium2 camtu jek.

Malam tue hubby teman saya tidur kat wad. Mama and Piju balik rumah sebab esok nak tolong masakkan breakfast untuk saya. Dalam maghrib camtue, General Manager Delcom (ofis hubby) datang dengan wife dia secara mengejut bawak fruit basket. Diorang la first visitor saya. Member2 lain saya dah warning sesiap jangan datang melawat saya 1st day. Saya tak selesa diorang datang tengok saya dalam keadaan terkulai takley wat pape camtu. And masa GM tue datang pun, saya memang borak sambil terbaring camtu jela.

Kain selimut saya turunkan sket wat kaver beg air kencing yang dah separuh penuh. Owh bercakap tentang beg air kencing, memule saya and hubby pelik gak, cemane tetibe bleh ade air kencing dalam beg tue sedangkan saya tak kencing pun. Nurse dah siap datang tukar beg tue a few times dah. Pastu baru tau yang bile cucuk tube tue dalam pundi kencing, memang air kencing otomatik kuar sendiri tanpa kita rasa nak kencing. If ade keperluan untuk kencing, air kencing tue akan kuar sendiri. Mane tak banyak air kencing, water drip asyik tukar 1-2 jam sekali. Berapa botol ntah air yang mengalir masuk dalam badan saya. Huhu....


2nd Day - 6th May

Malam tue saya tidur dengan sangat tak nyenyak sebab nurse asyik masuk tukar water drip, beg air kencing and salin pampers. Mase shift nurse yang kul 3 pagi esok tue. saya tanya nurse bile nak bukak water drip and beg air kencing saya. Saya pun cakapla kat nurse yang Dr Mattu cakap leh bukak arini. Punyela tak sabar, kul 3 pagi dah mintak bukak. Padahal Dr Mattu suruh bukak petang2 sket. Hahaha! Nurse tue pun cam terkejut saya cakap camtu, and dia kuar gi tanye nurse lain dulu. Pastu dia masuk balik cakap tunggu water drip yang last bottle yang dia pasang tadi tue habis lue then baru dia bukak seme barang2 yang tak best tue. Dalam kul 5 pagi camtu katanya.

So saya pun tunggulaa detik kul 5 pagi tue sambil mata terkebil2 pandang siling. Tetibe rindu kat Irfan yang kat nursery. Sangat rasa nak bangun berjalan pegi nursery. Time rindu2an tue sempat amik henfon hubby and update status kat facebook. Haha!

Kul 4.30 pagi nurse datang bukak air and beg air kencing. Yeayyyy!!! Tapi ya rabbi, punyela sakit time dia sentap tube tue dari pundi kencing. Rasa cam nak tercabut pundi kencing. Perit yang super dahsyat. Saya nie jenis yang kuat tahan sakit, so kalo saya cakap sakit tue memang serius nye sakit la. Lepas dah cabut seme bende tue, saya rest lu baring atas katil since tersangat sakit. Plan nak terus belajar turun katil.

Dalam setengah jam gakla terbaring tahan sakit pundi kencing tue. Tataula memang rasa sakit camtu or sebab nurse tue tarik dengan ganas, tapi seriusly sakit. Tetibe rasa nak kencing. Alamakk!! Kaget! Tetibe rasa nyesal la plak suh cabut beg air kencing tue awal2. Haha!

Dengan sepenuh kudrat saya paksa diri turun katil. Hubby tengah nyenyak tido. Saya memang dah set mind takmo kejutkan dia unless memang takley handle tahap nak mati. Terasa berdenyut2 kat tempat jahit operate masa tengah struggle turun katil, tapi lagi sakit kat tempat pundi kencing tue. Rasa cam kemaluan kene hiris dengan pisau gitu. Pastu berjaya la duduk kat pinggir katil and kaki dah kat lantai, cuma belum bangun je lagi.

Amik nafas panjang2, bace bismillah banyak2 then saya push badan saya untuk berdiri. Tetibe... masyaallah sakit nyer!!! Rasa cam kene sula dengan lembing, tusuk dari bawah tuuutt sampai ke pinggang. Termerintih jap saya sambil berdiri tue. Lama saya berdiri camtu takley bergerak langsung. Nak duduk balik pun tak mampu dah sebab setiap pergerakan akan buatkan saya jadi makin sakit.

Pastu dengan sedihnye saya terkencing camtu jek dalam pampers. Kencing sambil berdiri okay! Masa air kencing mengalir dalam pampers tue pun rasa sangat pedih tak ter-describe. Seriusly rasa nak menangis, tapi still tak kejutkan hubby.

Saya rasa adela dalam 5-10 minit saya berdiri camtu. Pastu slowly melangkah masuk toilet. Sebbaik pintu toilet sebelah katil jek. Berpaut2 kat segala bende yang boleh berpaut. Sampai dalam toilet saya bukak pelekat pampers yang kiri kanan tue. Terus pampers jatuh ke bawah sebab dah berat. Saya tengok pampers penuh dengan darah. Struggle saya nak tunduk amik balik pampers tue untuk letak dalam dustbin.

Dipendekkan cerita, setengah jam gak saya kat dalam toilet tue. Pastu keluar toilet struggle saya cari and pakai disposable panty and pad. Saya tatau nape sangat tabah tak kejutkan hubby. Rasa sakit menyucuk tue masih ada tapi saya cam dah bleh cope dengan level sakit tue. Rasa dah takmo baring balik atas katil sebab takut susah nak turun balik. Katil tue ade besi haper ntah kiri kanan, susah gile nak turun. Nak jaga jahitan operate lagi, Dr Mattu pesan awal2 jangan biar dia dok berlipat sangat.

Pastu dengan gilang gemilangnya saya pegi berjalan keluar wad nak tengok baby kat nursery. Heret tapak kaki jek memula. Sakit takyah cakap la, tapi lawan jugak. Baby tengah tido nyenyak. Plan nak amik bawak masuk wad tapi takut tak mampu nak tarik troli baby tue. So saya u-turn balik wad balik. Masa tue hubby tengah tido lagi. Masuk wad, kejut hubby solat Subuh. Terkejut dia tengok wife dia dah berjalan subuh2 buta.

Dah setel solat Subuh, saya suh hubby bawak baby masuk wad. Main2 dengan baby sampaila mama and Piju datang dalam kul 7.30 am bawak breakfast. Mama pun terkejut tengok saya dah berdiri and berjalan. Nurse keep datang tanya nak painkiller ke tak. Mestila takmo, sebab painkiller dia yang cucuk dalam bontot tue. Tak hingin la ai! Dah struggle habis-habisan demi maruah takmo dimalukan. Hahaha!

Kul 9 am, Dr Phillip, pakar kanak2 datang wad. Dia explain yang dia ade kasi injection imunisasi kat Irfan. Dia pesan, normally start hari ke-3 baby akan start kuning. So dia suruh saya monitor baby.

Dalam kul 11 pagi, ofismate hubby datang. 1 ofis okay diorang datang. Tapi since bilik wad kitorang sangat kecik, diorang terpaksa beratur sampai luar pintu. Kesian plak. Baby Irfan kene pass2 sampai ke luar sebab diorang nak dukung. Sebbaik tak lenyek anak mama kene gomol. Huhu.... Boss hubby pun terkejut tengok saya dah berdiri. Saya tak duduk dari Subuh tadi okay!!!

Kul 3pm camtu Dr Mattu datang melawat lagi. Masa tue saya dah tengah separa baring atas katil. Penat dah. Nampak2 jek Dr Mattu, terus saya cakap "Dr, I walked already. Harini bleh balik tak?" Huhu... Dr Mattu cam terdiam kejap, pastu ape ntah dia jawab (lupe lagi) tapi kesimpulannya esok hari ke-3 tue baru bleh balik. Okla takpela.

Esok tue plak tetibe kami detect Irfan cam kuning2 sket kat muka. So kami bitau nurse. Lepas check, memang konfem jaundice and kene tahan wad. Hari ke-6 baru bleh balik rumah. Yang nie saya akan cite dalam entry khas. Sangat sedih ingat balik pengalaman jaga Irfan time tengah treatment jaundice. Sob sob...

Now, saya dah sihat alhamdulillah. Memang syukur tak terhingga lah sebab saya recover within 2 days jek. Sebab kalau saya sakit, saya tatau cemane hubby nak handle jage Irfan yang jaundice lagi and jaga saya lagi. Tetamu yang datang melawat Irfan kat rumah pun dok puji2 saya sangat aktif and nampak cam bukan orang baru lepas beranak. Saya siap cakap kat diorang, saya sihat, nak beranak lagi esok pun bleh. Haha! Ramai yang takut tengok saya jalan agak laju. Sean cakap wife dia yang dah 2 bulan lebih beranak still jalan slow2 lagi. Alhamdulillah. Huhu....

Lepas seminggu, pegi bukak jahitan. Bapak cantik saya nye jahitan. Dr Mattu kasi markah 10/10. Dr Mattu cakap dia memang kasi markah kat patient dia, kalo merah sket pun dia takkan kasi full mark. Mine was so perfect, hubby cakap macam takde kesan langsung since dia ikut bikini line. Bila bukak, nampak cam original bikini line jek, cuma a bit darker. Muke Dr Mattu nampak sangat puas hati.

Saye pun rasa sangat berterima kasih kat Dr Mattu. Nak nangis bila dia wish saya Happy Mother's Day dengan sangat ceria bile 1st nampak saya masuk bilik dia (hari nak bukak jahitan). FYI, Dr Mattu visit saya hari2 sepanjang saya kat spital tue tunggu Irfan, siap pujuk saya lagi time saya menangis sebab Irfan kene jaundice. Huhu.... And teringat masa 2nd day dia visit saya, saye ade buat lawak bodoh kat Dr Mattu "Doc... baby dah keluar, nape perut buncit lagi? Ke ade lagi sorang doc lupe bawak kuar?" Haha! Saya sangat sayang sama Dr Mattu itu. Haha!

Kesimpulannye sekarang, I'm enjoying my time with my baby Irfan and mama and the husband also. So far saya cuma pantang makan jek (tu pun ade gak curi2 sket2) Tak sempat lagi nak berpantang mende2 lain cam mengurut, mandi akar kayu, berbengkung etc. Tengoklah esok lusa nak panggil makcik urut datang urut2 kaki sket. Takpelah tak berpantang skema pun, janji saya sihat walafiat.

Saye sebenarnye sangat lupe nak timbang berat badan soon after beranak sebab nak tengok berapa kg actually aksesori dalam badan saya sepanjang pregnant. Exactly 7 days after delivery baru teringat nak timbang, and alhamdulillah dah turun 10kg. Alhamdulillah walaupun tak berpantang sangat, dah dapat turun 10kg out of 18kg kenaikan berat badan saya dalam masa seminggu. Maybe sebab excessive breastfeeding masa Irfan kene jaundice.

Oklah, lastly selamat hari ibu pada semua ibu2. Seriusly rasa bermakna sangat dengan hari ibu. Dulu rasa biasa2 jek, wish2 and kasi hadiah kat mama jek. Now bila dah jadi ibu, rasa cam best sangat bila ada hari ibu. Huhu.... Sekian sahaja kisah pengalaman beranak ceaser saya yang tak berapa dramatik nie. Doakan saya dapat jadi ibu yang baik buat baby Irfan yer. Huhu...

Pengalaman Beranak Ceasar Part 1

Alahai.. Sangatla malas nak update blog tapi makin dibiar lama nanti makin tak ingat. Baik update sementara tengah fresh lagi kan. Huhu.... Okla, to start with, my beloved son Engku Irfan Isqandar dah selamat dilahirkan pada 05/05/2010 pada jam 8.55 pagi di Hospital Columbia Asia, Miri. Berat baby adalah 3.7kg. Huhu....

Mama and Piju sampai Miri on the 1st May. Burn tiket yang dah beli before this (before tahu kene c-sect). Saya beli tiket on 7th May. I told mama takmo maintain 7 May ke sebab since saya operate memang konfem saya kene warded a least 2 days, so ade nurse jaga, so mama takyah risau. Tapi mama nak gak datang seminggu awal.

Saya sick leave seminggu prior to the operation. Memang rest mati-matian ah kat rumah. Orang lain nak dekat beranak makin nak aktif berjalan, tapi saya tak kene limitkan movement. Tapi time mama datang saya agak berjalan2 jugakla teman mama. Mama sangat excited nak berkebun and tanam bunga kat rumah nie, so pegi la teman dia beli pasu and shopping2.

Sementara menanti detik 5 May tue, saya langsung tak cuak ape sampai mama plak yang risau. Entahlah, saya cam blur takde perasaan. Excited pun takde, cuak pun takde. Saya cakap dalam hati, maybe 4 May saya akan start berdebar kot. Tapi akhirnye tak jugak, sampai Piju marah and cakap "Cubela pura2 takut sket" Huhu...

Malam before operate tue saya tidur agak lambat dalam kul 2 pagi sebab asyik sakit contraction. Braxton Hicks kot tapi cam biasala Braxton Hicks yang sangat keras and agak menyakitkan. Start kul 10 malam dah start kene puasa. Masa baring2 nak hilangkan rasa sakit tue, saya dok pikir mende2 yang menggembirakan jek.

Teringat petang tue Piju ade cite pasal kawan dia yang sangat kampung and sangat taktau English translate ikan lumba-lumba as "racing fish" Tetibe saya mengilai gelak sorang diri atas katil jam 2 pagi tue. Hubby dah lama tido, sebbaik dia tak terjaga. Gile ape mengilai dalam gelap malam2 buta. Dahla pagi esok nak beranak dah. Huhu.... Before pejam mata, saya cakap dalam hati, pagi esok kot baru nak start berdebar.

Pagi esok tue bangun awal la since nak kene gi Columbia Asia kul 6.30 pagi. Operate kul 8am. Celik2 mata jek, aikk tak berdebar lagi? Pastu gi mandi2 and solat subuh. Lama sket dok kat sejadah since tue adalah solat terakhir before cuti panjang. Doa saya cuma semoga saya and baby selamat and saya dapat recover dengan cepat lepas operate.

Kul 6 pagi start bertolak dari rumah. Mama, Piju and hubby cam banyak diam. Muke cam pucat sebab cam berdebar2. Saya cam besela, masih boleh buat lawak2 bongok lagi mangkuk. Sampai Columbia Asia, terus register and checked in wad 201. Bilik wad paling kecik kot sebab wad2 lain fully occupied. Ramai plak orang beranak minggu tue.

1st thing buat adalah timbang berat, tukar baju, and amik blood pressure. Pastu pasang mesin CTG. Bising gile bunyi. Masa tue mama, Piju and hubby ada dalam wad sekali. Pastu nurse suh diorang keluar sebab nurse nak cukur area tuuuttt (yang sulit tue.. haha!) before operate. Sangat malu okay!!! Dia bukak open camtu jek.

Pastu sorang lagi nurse pegi pasang water drip kat tangan. Agak teragak2 nurse tue cucuk jarum yang besar gedabak tue, so agak rasa sakit la sebab dia buat lambat2. Saya cam lose focus sket, tatau nak fokus kat perasaan sakit kene cucuk or perasaan malu kene shave. Haha!

Pastu, diorang kasi minum satu ubat yang tersangat masam. Lupe dah untuk ape. Nurse ade bitau aritu, saye yang hilang ingatan. Lepas tue diorang angkat saya naik stretcher and keluar bilik wad tue untuk pegi kat operation theater. Masa kene tolak stretcher nak masuk lift, dapatla tengok muke mama and hubby yang memang dah cam pucat lesi dah. Hubby genggam tangan saya kuat2. Saya masih tenang cam biasa, belum datang lagi rasa takut tue.

Masa on the way nak pegi OT tue, nurse tetibe cakap sorang jek bleh masuk since bilik OT agak penuh hari tue. Memula dah bitau Dr Mattu yang mama nak masuk sekali and Dr Mattu cakap okay. Bila dah jadi camni, hubby sorang jek yang masuk. Tapi hubby tak masuk straight away sekali dengan saya.

Dalam OT, diorang turunkan saya dari stretcher ke katil bedah. Pastu pasang macam2 aksesori kat badan untuk check jantung and blood pressure. Pastu saya terbaring agak lama atas katil tue sebab Dr Mattu lambat sampai. Cesss! Nak mati kesejukan saya terdampar atas katil tue. Sejuk okay OT tue.

Dr Lim, pakar bius dah ada kat dalam OT. Seme nurse lain pun dah ready, cuma tunggu Dr Mattu jek. Nurse cakap Dr Mattu tengah on the way dari airport. Sepatut kul 8 pagi start operate, tapi kul 8.30 baru Dr Mattu sampai. Sampai2 jek, terus Dr Lim mulekan acara membius.

Dia suruh saya dok membongkok and jangan gerak. Time tengah bongkok tue tetibe contraction datang menyerang. Bapak sakit, tapi paksa diri gak bongkok badan and tak gerak. Dr Lim bius kat tulang belakang untuk kasi kebas. Dah rasa dia inject sekali. Tetibe rasa dia inject lagi, dan lagi dan lagi. Lama plak tue. Rasa cam nak give up cakap sakit and nak mintak pospon lu kejap.

Pastu dengar nurse bisik kat telinga saya, "Tahan sket yer, Dr Lim tengah cari point untuk bius." Wallawei, cucuk berkali2 tue nak carik point rupenye. Pastu Dr Mattu buat2 ajak borak sementara tunggu Dr Lim setelkan tugas biusan dia tue. Tetibe rasa something masuk dalam tulang belakang. Tak sakit tapi rasa lenguh pinggang yang amat dahsyat. Dah inject bius la tue kot. Saya tak pakai epidural, tapi bius kat spine jugaklah. Efek dia 3 jam je paling lama okay. Huhu...

So bila dah siap, saya dibaringkan. Dr Lim datang berbisik kat telinga saya cakap sorry sebab amik masa lama. Dia cakap belakang saya bengkak2 so susah nak cari point. Ha'a memang saya bengkak 1 badan pun before operate tue. Dari hujung rambut sampai hujung kaki. Rambut, kuku dengan gigi jek yang tak bengkak. Haha!

Pastu tetibe rasa orang selak kain and kangkangkan saya. Waaaa malu lagi exposed camtu. Dahla ade 2 nurse lelaki. Masa tue efek bius tue belum bebtul on lagi, tetibe rasa diorang cucuk catherer dalam pundi kencing saya. Pedih gakla.

Masa tue hubby lom dapat masuk. Lepas dah siap cover2 badan saya seme, baru hubby dibenarkan masuk. Masa hubby masuk. bahagian yang exposed hanyalah bahagian perut yang nak kene operate tue. Nampak hubby masuk lengkap dengan uniform spital, kene pakai cap seme. Saya ingat hubby akan dok agak jauh sebab according to Chua (boss hubby), kalo kat MCMC, hasben dok belakang tirai, a few feets away from the wife.

Sekali diorang letak kerusi bebetul sebelah kepala saya untuk hasben duduk. So, hubby dok bebtul sebelah saya sepanjang operation. Lepas hubby set up tripod untuk letak video cam, hubby datang genggam tangan saya kuat2 sambil selawat2 kat kepala saya.

Alamak! Dah kene breastfeed baby. Nanti sambung lagi. Daaa~~~~


Engku Irfan Isqandar


So many things to tell, but 1st of all, introducing my cute little prince, Engku Irfan Isqandar (and of coz bin Mohd Zakuan. hihi...) Gambar cilok dari facebook hubby jek. Yes, saye tahu dalam facebook dah tersebar luas yang our baby's name is Megat Irfan Isqandar, but now nama Megat tue has been replaced by Engku dah...

So update kali nie nak cerita pasal nama jela dulu. Ok, kat Terengganu and Kelantan, if ibu nama Engku tapi ayah tak Engku, anak memang takkan dapat title Engku. Kene replace dengan either Nik or Megat. So that's why kami letak Megat kat depan nama baby Irfan.

Hari ke-7 Irfan lahir, hubby amik sunat potong sket rambut Irfan (before acara cukur botak) sambil kasi nama official kat Irfan, which was Megat Irfan Isqandar. Suddenly malam tue Irfan menangis tak putus2 dari jam 10 malam sampai 10 pagi esok. Dia tidur 2 jam je in between. Sangat penat saye and mama jaga Irfan, tatau nape dia nangis seteruk tue. 

Sebab Irfan jenis yang susah nak nangis, tak nangis kalau takde sebab. Irfan sangat baik so far. Teringat masa ofismate hubby datang melawat Irfan, adelah berbelas orang dok dukung2 Irfan and pass kat orang lain, tapi Irfan langsung tak nangis.

Hari ke-8, hubby pegi pejabat pendaftaran buat surat beranak Irfan. Suddenly pegawai pendaftaran tue tak kasi letak nama Megat. Dia cakap nama Megat tue untuk bangsawan Perak sahaja. And guess what, officer tue cakap boleh letak nama Engku!! Mama sangat happy sebab if beranak kat Terengganu memang konfem takkan dapat kekalkan nama Engku tue.

Hubby balik je rumah bawak surat beranak tue, Irfan terus stop nangis and sampai harini takde nangis2 dah. Maybe nama Megat tue tak sesuai dengan dia. Hihi tahyul sungguh. Haha! 

Teringat dulu masa memule couple dengan hubby, ramai yang cakap rugi since nanti nama anak dah takde Engku. Saye bukannye kisah pun pasal2 title nie, tapi rezeki Irfan la this time. Adik2 dia nanti belum tentu lagi akan dapat kekalkan title Engku nie, unless saya beranak kat Miri lagi. Huhu...

Oklah, nie jela update untuk kali nie. Tengah busy jage Irfan yang tengah jaundice lagi. Later akan update pasal nie and pasal pengalaman beranak sekali. Hehe... To all, thanks a lot for the wishes. Really appreciate it.

Mama Kunaz's 1st Update

Huhu.... Terharunye dah dapat title mama. Heh! So, this is my first update as a mommy. Just a short one, since saya masih tersangkut kat Columbia Asia now. Kalau ikut, saya dah bleh balik rumah dah 6hb lepas (hari ke-2 lepas beranak). Yes I healed so fast. Ramai yang kagum termasuk diri saya sendiri. High expectation sangat dengan effect c-sect haritu, saya expect sakitnye akan horrible gila, tapi alhamdulillahlah ok jek. Nantilah saya akan cerita details pasal kronologi kelahiran my cute little boy. Now saya masih di Columbia Asia since my boy kene jaundice. Sob sob... Hopefully by esok dah dapat balik rumah. Sangat tak sabar nak balik rumah....




Nak Beranak Dah....

Esok last day saye pregnant. Lusa nak kene beranak dah. Hihi.... Tadi pegi last checkup dengan Dr Mattu. Kelakar sebab ade 2 BWE-mates lain yang pegi jumpe Dr Mattu gak (Lilihani and Zul jiran depan rumah) Cam bising kejap spital tue kitorang dok bergossip potpet potpet. Huhu...

Tadi mama ikut saya sekali pegi checkup. Dia tman saya pegi amik darah kat Gribbles pastu siap masuk bilik Dr Mattu sekali. Semalam ade tunjuk kat mama belakang lutut saya yang bengkak and urat darah yang berlingkaran pecah2.  Mama tengok saya dengan penuh simpati.

Pagi nie plak masa nak buat ultrasound, mama tengok ah perut saya yang pecah urat sama dengan belakang lutut saya semalam. Nampak lagi berganda2 simpati mama kat saya. Siap call besfren dia lagi cakap kesian tengok saya. Sampai rumah plak siap offer urut kaki saya lagi. Haha! Saye ok jek actually since dah lama cuti rehat kan. Heh!

Owh btw, baby saya nie memang ditakdirkan kene lahir secara caesar gamaknya. Songsang 1 hal. Besar 2 hal. Tadi hal ke-3 adalah tali pusat dah terbelit kat leher baby sebanyak 2 pusingan. Hyper sungguh. Hopefully seme akan okay nanti.

So nie adalah entry terakhir before saya bergelar ibu 5 May nanti. Huhu... Saya tatau seme orang pregnant yang dah dekat nak beranak pnah rasa cam saya rasa nie. Rasa cam nak manje2 melampau dengan hasben before beranak. Rasa cam nak kene pamper2 cam baby baru lahir. And even saya pun rasa sayang2 and rasa nak pamper2 hasben. So tiap malam saya selalu jek pluk2 cium2 hubby time dia dah tido mati keras tak sedar diri. (haiihh...bertepuk sebelah tangan je...)

Sangat susah tido malam sekarang nie. Selalu sakit contraction. Braxton Hicks kot tapi tatau naper tersangat sakit. Pastu almost everyday muntah2. Selalu la SMS Dr Mattu tanye itu ini. Sian dia, mesti dia tak sabar saya beranak kan, so that takdela saya kacau hidup dia SMS hari2. Haha!

Owh btw tadi Dr Mattu sangat ceria. Memang tak sabar kot. Haha! Saya ade tanye Dr Mattu pasal confinement untuk caesarian nie, bleh urut cam orang beranak normal ke tak. Dia cakap okay jek, cuma jangan urut bahagian perut jelah. Dia siap tanya lagi mana nak cari tukang urut, dia nak sekali. Gatal! Hahaha!

So doakanlah saya and baby selamat 5 May nie yer. Hopefully saya tak dapat ramai visitor lagi 5 May nie. One thing yang saya tak suke pasal caesar adalah sebab nie lah. Lepas caesar kan ade tiub2 kencing seme, cam segan la plak visitor2 datang. Huhu....

And buat kawan2 saya yang turut due bulan 5 nie, keep me updated thru SMS ok if korang dah beranak, especially Faizah and Iman. Tatau sempat access internet ke tak. Huhu... So sampai sini dulu perjalanan hidup saye sepanjang 38 minggu pregnant 1st baby.  Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.