Posts

Showing posts from May, 2010

Breastfeeding Part 1

Ok akhirnya sampai gak hajat nak tulih entry pasal breastfeeding - one of the most memorable experience for the 1st time mother like me. Betul tak mommies? Rasa bahagia kan bila baby dok setempek kat breast kite. Especially bila baby tertido manje lepas breastfeed. Huhu...
Ok, to start with, masa mengandung saya memang ade pasang niat nak breastfeed baby. Kalo tak, takdenye saya pegi beli breast pump Medela Freestyle yang harga seribu lbih tue. Memule gusar gak nak beli Medela Freestyle tue, sebab takut beli mahal2, tak keluar susu, membazir jek duit. Sebab dengar cam ramai jek mommies yang tak dapat breastfeed baby sebab susu sket, takde susu langsung, etc.
Tapi, saya juga set mind yang saya takkan sangat saiko pasal breastfeeding nie. Yelah, bak kate Kak Anne yang saya still ingat till now "MOTHERHOOD IS NOT MEASURED BY NORMAL DELIVERY OR BREASTFEEDING" Ha amik ko! Dahla caps lock, bold lagi, merah plak tue. Hahaha!
Sebab cam ramai jugak yang terlalu high expectation pasal br…

Irfan Bersin

A video sent to Irfan's grandma sebagai pengubat rindu sang nenek yang dah keterlaluan. Hihi... Haiihh bile nak buat entry pasal breastfeeding neh? Dah buat actually tapi as a draft, panjang sangat, tak tersiap2. Huhu....

Irfan Botak

Image
Hoho... Plannye takmo botakkan budak Irfan nie. Hari ke-7 Irfan lahir, kami potong rambut dia jek sket2, tak cukur botak. Pastu plan nak potong jambul lagi sekali dalam majlis khas yang nak buat sekali dengan aqiqah raya haji nanti (kami akan balik Semenanjung pada raya haji sahaja, Raya Aidilfitri kat Miri jek tahun nie)

Tapi atas nasihat ramai orang, akhirnya Irfan dibotakkan jugak. Semalam panggil makcik urut untuk urut badan. Makcik tue cakap bleh cukur kepala Irfan sekali. So, proceed jek cukur.


Tengok, kepala Irfan bujur. Kalo time ade rambut nampak sangat hensem kepala Irfan. Nie bile dah cukur botak rasa takut plak tengok kepala anak sendiri. Macam alien. Huhu... Now, saya and hubby panggil Irfan dengan nickname baru - Budak Shaolin. Haha!


Makanya harus dipakaikan topi untuk menutupi ketakhenseman kepala Irfan. Haha! Nie gambar baru amik tadi, baru lepas balik hospital kerajaan. Mak mertua yang merangkap jawatan ketua nurse (matron) di Perak telah menggunakan kuasa beliau untuk …

Sayang Nenek Part 2

Image
Haha! Out of nowhere tetibe ade part 2. Sebelum tue nak copy paste comment Hasuna dalam entry Sayang Nenek Part 1:
aku nangis baca entry nih sbb aku sgt teringat kat mak aku! Masa ari last kitaorang nak balik Kertih lepas berpantang kat umah mak aku, mak aku tak sanggup nak tgk kitaorang balik. Dia masuk bilik, kunci pintu nanges puas2.....aku yg try nak tahan nanges pun jd teresak2....ayah aku pun ckp kao leh dia lari jauh2 tak nak tgk cucu kesayangan nak balik Ganu...sgt sedih...sampai skrang aku teringat2....dah lah sgt jarang balik....ayah ngan mak aku akan minta gambar mms cucu dia setiap hari sampai ke hari ni...kalo aku terlupa antar, mesti ayah aku akan tanya camner cucu dia arini...ohh...aku sgt sedih -_- Semoga kita dpt selalu dpt jumper emak kita so that cucu dia akan sgt sayang pd nenek dia sama mcm nenek dia sayang cucu :)
Hoho.. Sangat menyayat hati. Adakah semua nenek saiko bila dapat cucu sulung? Huhu.... Yes, saya buat entry Sayang Nenek Part 1 tue terlalu cepa…

Sayang Nenek

Image
Entry ini adalah khas untuk Irfan anak kesayangan mama....
Mama taip entry nie a few hours selepas kita pegi hantar nenek Irfan pegi airport balik Semenanjung. Nenek balik selepas 18 hari jaga Irfan bagai menatang minyak yang penuh. Mama nak Irfan tahu yang Irfan punya nenek yang sangat baik dan terlalu menyayangi Irfan.
Irfan cucu sulung nenek. Nenek tak pernah cakap yang dia mahu timang cucu. Nenek tahu mama and papa buat family planning for a year, sebab tue kot nenek tak pernah tanya pasal cucu pada mama and papa. Exactly a year after mama and papa kawen, mama disahkan mengandungkan Irfan. Nenek antara orang yang paling gembira dengan news tue selain papa Irfan sendiri. Nenek cakap at least ade jugak ahli keluarga baru buat pengganti arwah atuk yang dah setahun tinggalkan nenek....
Sepanjang mama mengandungkan Irfan, macam2 barang baby yang nenek dah belikan untuk Irfan. Mama selalu dapat parcel besar yang nenek pos dari Semenanjung untuk Irfan. Nenek sangat excited nak jumpa Irfan.

Irfan Kene Jaundice

Image
Saye tahu jaundice pada newborn adelah sangat common. Saya antara orang yang pernah dok nasihat and comfort member2 yang baby dia kene jaundice suatu ketika dulu. Tapi bile dah kene kat baby sendiri kan, especially bila tahap kene warded, cam hilang kejap pertimbangan. Nak comfort diri sendiri pun tak mampu dah. Huhu....
Kami detect Irfan ade kuning2 kat muka and mata pada hari ke-3, exactly cam yang Dr Phillip cakap. Kami bitau la concern kami kat nurse. So haritu buatla blood test untuk Irfan. Sangat luluh hati tengok nurse amik darah dari tapak kaki Irfan yang halus tue. Irfan plak nangis meronta2 time amik darah tue. Result kuar dalam 2 jam camtu and reading Irfan 10.5.
Reading yang bawah 12 should be okay tapi Dr Phillip suruh Irfan stay 1 day untuk check reading akan naik ke tak esok tue. If reading maintain bawah 12, Irfan bleh terus discharge. Owh btw according to hubby's brother (he's a doctor), kalau kat spital kerajaan baseline dia adalah 10 instead of 12. So okla, fi…

Jeles Dengan Maid

Plan nak cite pasal jaundice Irfan tapi nak meluahkan perasaan sket. Saya amik maid dengan tujuan utama untuk jaga Irfan when I'm back to work nanti. Saya ulang, untuk jaga Irfan. Tapi nape saya rasa jeles tiap kali my maid handles Irfan?
Rasa jeles bila maid mandikan Irfan, jeles bila maid dukung Irfan, etc Takut nanti kasih Irfan beralih kat maid. Lebih2 lagi bila teringat kat sorang staff SKO yang cite anak2 dia bangun tido jek sebut nama "bibik" sebab dia terlalu biarkan maid dia jaga anak2 dia. Huhu saiko nye saye. Why should I feel this way? Why why why? Huhu...

Pengalaman Beranak Ceaser Part 2

Image
Ok sambung balik. But before that, nak congratulate Faizah and Iman sebab dah selamat deliver baby masing2. Faizah dapat baby girl on 8 May, Iman plak baby boy on 15 May (my original EDD). Congrats yer korang. Dekat2 la birthday baby kite nanti. Huhu.


1st Day - 5th May
Ok meh sambung. Time hubby dok sebelah saya, hubby genggam tangan saya kuat2 tapi malangnya tangan hubby tersangat sejuk cam ais, saya terpaksa lepaskan tangan hubby sebab badan saya pun tengah sejuk terbaring atas katil OT tue. Saya tanye hubby "Dr Mattu dah start belah perut saya ke?"

Owh lupe nak cakap, diorang letak tirai bawah dada saya so saya tak nampak apa yang berlaku kat perut saya tue. Then hubby jawab "Perut ayang dah terbukak dah. Dr Mattu tengah cari baby" Hubby jawab dengan suara terketar2. Huhu... Pastu saya cakap "Abang taknak amik gambar ke?" Since Nikon D80 dia tergantung kat leher. Hubby cam baru teringat, terus bangun and snap a few gambar, and then duduk sebelah saya b…

Pengalaman Beranak Ceasar Part 1

Alahai.. Sangatla malas nak update blog tapi makin dibiar lama nanti makin tak ingat. Baik update sementara tengah fresh lagi kan. Huhu.... Okla, to start with, my beloved son Engku Irfan Isqandar dah selamat dilahirkan pada 05/05/2010 pada jam 8.55 pagi di Hospital Columbia Asia, Miri. Berat baby adalah 3.7kg. Huhu....
Mama and Piju sampai Miri on the 1st May. Burn tiket yang dah beli before this (before tahu kene c-sect). Saya beli tiket on 7th May. I told mama takmo maintain 7 May ke sebab since saya operate memang konfem saya kene warded a least 2 days, so ade nurse jaga, so mama takyah risau. Tapi mama nak gak datang seminggu awal.
Saya sick leave seminggu prior to the operation. Memang rest mati-matian ah kat rumah. Orang lain nak dekat beranak makin nak aktif berjalan, tapi saya tak kene limitkan movement. Tapi time mama datang saya agak berjalan2 jugakla teman mama. Mama sangat excited nak berkebun and tanam bunga kat rumah nie, so pegi la teman dia beli pasu and shopping2.
Seme…

Engku Irfan Isqandar

Image
So many things to tell, but 1st of all, introducing my cute little prince, Engku Irfan Isqandar (and of coz bin Mohd Zakuan. hihi...) Gambar cilok dari facebook hubby jek. Yes, saye tahu dalam facebook dah tersebar luas yang our baby's name is Megat Irfan Isqandar, but now nama Megat tue has been replaced by Engku dah...
So update kali nie nak cerita pasal nama jela dulu. Ok, kat Terengganu and Kelantan, if ibu nama Engku tapi ayah tak Engku, anak memang takkan dapat title Engku. Kene replace dengan either Nik or Megat. So that's why kami letak Megat kat depan nama baby Irfan.
Hari ke-7 Irfan lahir, hubby amik sunat potong sket rambut Irfan (before acara cukur botak) sambil kasi nama official kat Irfan, which was Megat Irfan Isqandar. Suddenly malam tue Irfan menangis tak putus2 dari jam 10 malam sampai 10 pagi esok. Dia tidur 2 jam je in between. Sangat penat saye and mama jaga Irfan, tatau nape dia nangis seteruk tue. 
Sebab Irfan jenis yang susah nak nangis, tak nangis kalau t…

Mama Kunaz's 1st Update

Huhu.... Terharunye dah dapat title mama. Heh! So, this is my first update as a mommy. Just a short one, since saya masih tersangkut kat Columbia Asia now. Kalau ikut, saya dah bleh balik rumah dah 6hb lepas (hari ke-2 lepas beranak). Yes I healed so fast. Ramai yang kagum termasuk diri saya sendiri. High expectation sangat dengan effect c-sect haritu, saya expect sakitnye akan horrible gila, tapi alhamdulillahlah ok jek. Nantilah saya akan cerita details pasal kronologi kelahiran my cute little boy. Now saya masih di Columbia Asia since my boy kene jaundice. Sob sob... Hopefully by esok dah dapat balik rumah. Sangat tak sabar nak balik rumah....



Nak Beranak Dah....

Esok last day saye pregnant. Lusa nak kene beranak dah. Hihi.... Tadi pegi last checkup dengan Dr Mattu. Kelakar sebab ade 2 BWE-mates lain yang pegi jumpe Dr Mattu gak (Lilihani and Zul jiran depan rumah) Cam bising kejap spital tue kitorang dok bergossip potpet potpet. Huhu...
Tadi mama ikut saya sekali pegi checkup. Dia tman saya pegi amik darah kat Gribbles pastu siap masuk bilik Dr Mattu sekali. Semalam ade tunjuk kat mama belakang lutut saya yang bengkak and urat darah yang berlingkaran pecah2.  Mama tengok saya dengan penuh simpati.
Pagi nie plak masa nak buat ultrasound, mama tengok ah perut saya yang pecah urat sama dengan belakang lutut saya semalam. Nampak lagi berganda2 simpati mama kat saya. Siap call besfren dia lagi cakap kesian tengok saya. Sampai rumah plak siap offer urut kaki saya lagi. Haha! Saye ok jek actually since dah lama cuti rehat kan. Heh!
Owh btw, baby saya nie memang ditakdirkan kene lahir secara caesar gamaknya. Songsang 1 hal. Besar 2 hal. Tadi hal ke-3 ad…