Saye Cuti Sakit

Harini hari ke-2 saya sickleave. Sepanjang weekend lepas saye tersangatlah sakit area around atas bontot dengan bawah pinggang. Belah kanan jek, sampai nak berjalan pun kene berpaut2 di dahan rapuh (huhu...) Bibik sampai ingat saya dah nak bersalin dah weekend lepas. Kalau terjaga malam nak kencing, sangatlah nazak untuk bangun sampai rasa nak kencing atas katil jek, esok suh bibik cuci (haha!)

So semalam kul 11 pagi gi jumpe Dr. Mattu. Tak sangka dapat MC sampai 3 hari, dah burnt sparuh hari semalam. Huhu... Dr Mattu cakap saye kene rest minimum 3 days, kalau tak cukup boleh tambah dia cakap. Cam makan nasik la plak bleh menambah. Haha!

Memula Dr Mattu scan saya nye kidney, dia takut terkene swollen kidney. So kawan2 yang pregnant, walaupun sakit pinggang-belakang time pregnant nie adalah normal, kalo rasa cam sakit melampau tue, sila2 la buat checking yer sebab takut terkena swollen kidney nie. In my case, alhamdulillah bukan swollen kidney.

Saya dah lupe ape exact term dia sebab Dr Mattu banyak dok explain kat hubby. Kire macam ade slipped disc ah kat bahagian belakang kanan saya. Dr Mattu tanya saya buat ape weekend lepas. Saya jawab laa saya memang fully rested weekend lepas tak buat sebarang keje berat pun. Kate dah ade maid kan, ape barang buat keje berat2 dah kan. Haha!

Pastu Dr Mattu tanye lagi last week ade banyak berjalan or naik tangga ke tak? Oh my oh my! Yess... last week kan saya banyak kali ulang-alik Mawar Blok-SKO. Memang naik turun tangga ah. Pastu muke Dr Mattu cam bangga sebab tekaan dia betul. Huhu....

Alang2 dah jumpe Dr Mattu, mintak la consultation pasal breech baby kat dia lagi. Since ade blog visitor saya yang suruh saya google pasal exercise yang kite boleh buat to make the breech baby turn, saye jumpe lah link nie kat internet. Sangat menarik, tapi nak cuba tue belum berani, so consult la Dr Mattu dulu.

Dr Mattu cakap dia tau pasal exercise tue tapi dia kurang rekemen seperti mana dia kurang rekemen method untuk pusingkan baby tue manually. Dia cakap memang ade success rate, tapi banyak gak kes yang baby boleh terbelit2 dengan tali pusat sendiri. Dia cakap lagi, the baby will know what to do (btol ke ni? huhu...) Babies will always want to head down, it's physics. So they will do what it takes to be head down. Means kalo dah tak dapat tue, memang baby tue memang dah tak mampu dah tue, so don't force them.

Pastu saye konfemkan bebetul la, dah konfem ke saye kene caesar? Since saya nak arrange tiket flight mama terus. Dr Mattu suruh tunggu week 38 dulu baru decide sebab dia cakap at 38th week, only 3% jer baby yang akan dalam breech position. So kalo by 38th week tue, my baby still tak pusing, a few days after that terus proceed dengan caesar. 

According to Dr Mattu dia nampak my baby cam dah takkan pusing sebab tengok saiz and position dia sekarang, tapi Dr Mattu still give space for hope, sebab tue dia suruh tunggu sampai 38th week gak. Dia pun bukan Tuhan kan nak decide baby pusing ke tak. Bagus doctor nih.

Once again, tak kesahlah beranak normal or caesar kan? Janji both selamat. Tapi as my mom said la, recovery part tue yang kurang best. Dah takley bengkung2, urut2, etc. Kira tak dapat berpantang dengan sempurna lah. Dahlah dah beli set bersalin lengkap, means takkan dapat pakai seme ah barang2 mahal tue. Haha! And Chua cakap (my hubby's boss) wife dia takley buat keje berat selama 6 bulan lepas caesar. Haiiihh.. boleh ke saye dok diam2 selama tue? Huhu...

One funny thing that Chua told my hubby was "Bagus tue baby songsang!" (which buat saya rase nak lempang jek masa memula dengar...haha!) Coz according to Chinese' belief, breech baby will bring luck to the family. Saye cubelah google pasal nie, and then I found this....

A breech baby will bring luck to the family. She will also have the power to remove fish spines stuck in another person’s throat by merely touching that person’s neck. I am not sure of this because my sister is a breech baby but cannot remove fish spines, not even from her own throat.

Hahaha! Lucu lucu! Oklah, mau sambung berehat. Pasni mau buat keje ofis. Luse dah dateline. Kuang kuang...


4 comments:

Thara April 16, 2010 at 11:08 AM  

hahaha funny betol that chinese saying. but yes like u said, tak kesah lah normal delivery ke caeser ke. it doesnt matter. what matters is you will both ok. tu je kita nak.

seriously, kalau nak ikutkan perasaan, mmg takkan sudah. kalau dah bole beranak normal pon, some ppl tend to pening2 nak natural birth ke, water birth ke, with epidural help ke, with pethidin injection help ke, with gas help ke. mmg tak sudah. what matters is, baby dah keluar and the process after that - lagi penting & mencabar. kan!

anyways, i pray that everything goes smooth sailing for u. bila due ni?

kunaz April 16, 2010 at 2:17 PM  

owh thanks a lot thara. if confirm caesar, kene caesaer on 30th april nie dah, but my gynae still give some time for the baby to turn. wait n see ajelah kirenye nie. huhu....

[zaza] April 17, 2010 at 12:27 PM  

naz, brapa hb check in? nanti nak melawat amik2 gamba kat spital hehe.

ye, menjaga anak itu lagi mencabar dari beranak..

kunaz April 18, 2010 at 4:11 PM  

owh ha'a ek? x tanye plak kene check in awal ke x. aku ingat ke kalo caesar gi spital dtg potong jek. heh. nnt aku tanye abg roland mattu. aihhh melawat pas baby kuar laaa.. aparaaa! haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.