Pregnancy : Week 35

Dah week 35 now. Isnin lepas pegi checkup dengan Dr Mattu. Pegi malam sebab hubby suddenly kene attend course pagi tue. Kami pegi lepas dinner, so masa sesi timbang berat badan saye siap nego lagi dengan Dr Mattu suh dia tolak 1 kg dari berat kat mesin penimbang tue since saya baru jek lepas dinner. Hihihi....

Kedudukan baby masih songsang. Banyak kali Dr Mattu dok sebut "Adoii adoii" sebab dia sangat menaruh harapan baby dah akan berpusing masa checkup Isnin lepas tue. According to Dr Mattu, tengok gaya cam saya dah konfem kene caesar since baby saya cam dah tersangat besar, 2.9kg plus dah masa 34 weeks. Dah tersangat besar untuk berpusing and dia expect our baby's gonna weigh 3.9kg on the 38th week.  Masa Dr Mattu cakap camtu, mulut saye otomatik cakap "Besarnye anak akuuu" Hahaha!




Inilah posisi baby kami. Term dia adalah frank breech. In our case, bontot dia yang ke bawah. Kaki dah berlipat ke atas so nak kick untuk pusing pun susah. Dr Mattu cakap if saya still nak deliver secara normal pun dia ok jek, cuma dia takkan jamin if there're any damaged parts.Erm for me, saye takdelah terlalu skeptical sangat dengan caesarian nie. Janji both of us selamat jek. Yelah, selalu gak dengar orang dok memperlekehkan orang beranak caesar nie.

"Tak syoklah caesar, takde experience branak sebenar"
"If caesar, sure takleh beranak banyak kali, ade limit berapa orang anak"
"If caesar, sure takleh dapat next baby cpat2, kene jarakkan 1-2 tahun"

Itulah antara statement yang selalu saye dengar pasal beranak secara caesar nie. Malam tue sempatlah Dr Mattu kasi lecture sket pasal caesar nie. Kira cam nak basuh otak saya lah, since saya nampak macam frust sket semalam.

Untuk 1st comment, Dr Mattu cakap orang sekarang beranak normal pun tak semestingnya dapat real experience beranak cam orang dulu2 sebab mostly memang decide nak gune epidural masa delivery.

Untuk 2nd comment, 1st thing yang Dr Mattu tanye saye "How many children do you wanna have?" dengan nada nak suruh saya terkejut dengan jawapan yang bakal dia kasi nanti. Sekali saya gi jawab "Not too many laa doctor" Hahaha! (tak penyayang kah saya? haha!) And Dr Mattu said dengan technology skarang nie, kite dah boleh ada 6 orang anak dengan kaedah caesar nie. Kalau dulu kan limit 2-3 orang je kan?

Untuk 3rd comment plak Dr Mattu cakap dengan teknologi sekarang jugak, selang masa untuk next child hanya 6 bulan sahaja instead of 1-2 tahun. Tapi tuela, tak seme doctor dapat perform camtu. Cam wife Haniff jiran saya dulu dia caesar dengan Dr Aida, Dr Aida suh dia jarakkan 1-2 tahun gak before next child.

Btw, banyak kali gak dengar orang panggil Dr Mattu nie Dr Potong sebab dia cam sangat suke buat caesar. Saye rasa term suka tue tak sesuai kot. It should be replaced by pakar buat caesar. Huhu.... Sebab kawan2 saya dengan Dr Mattu yang takde problem masa pregnancy takde pun dia suke suki suruh caesar.

Actually kan, my concern bukan sebab 3-3 komen tue pun, cuma saya cam tak best sebab caesar nie nak tak nak memang kene undergo prolonged recovery period compared to the normal delivery. Kalo beranak normal, if beranak pagi, petang tue dah boleh jalan2 dah. Kalau caesar, mau sminggu gak kene tahan kat wad, kene kencing pakai tiub lagi. Sob sob.... Huhu....

Tapi saya pasrah and proceed jek mane yang terbaik. And guess what, due to my condition, I'm going to deliver my baby in 3 weeks time je lagi. Kene awal 2 minggu dari EDD. Dr Mattu cakap saya boleh pilih any dates after  30 April and dia rekemen 2 May since 1 May cuti labour day. Ok what. I'm going to labour what. Haha!

Pastu nego lagi dengan Dr Mattu, if saya amik 5 May okay tak? Since date dia lawa and senang ingat. Huhu... Dr Mattu cakap ok jek. Tapi nie tak finalized lagila. Next checkup 19th nanti cam baru nak decide, kot2 la miracle terjadi baby tetibe berpusing ke kan?

Tapi rasa cam best plak kalo caesar, since lagi awal saya beranak. Eiii dah tak sabar dah okay! Bukan tak sabar nak beranak, tak sabar nak cuti. Haha! You know what, starting from this week saya dah start keje untuk 2 department.

Everyday kene ulang-alik Mawar Blok-SKO. Kalau same building naik turun lift jek oklah. Nie nak kene drive, nak kene parking jauh2, nak kene jalan bawah panas terik, nak kene naik bukit/tangga, then baru sampai. Penat okay! Pastu kepala otak cam sarat nak bahagikan keje antara 2 department which scope of work dia sangatla totally lain. Eii nape cam orang tak bersimpati tengok saye pregnant? Kenapa still kasi high expectation dalam bab2 keje nie ek? Kalau saya sihat takpe, nie cam dah tak larat sangat dah. Huhu...

Dahla baby makin berat. Masa jalan2 memang rasa sangat cam ade bende berat nak terkeluar. Kalau tak songsang ntah2 dah terkeluar dah kot baby nie sebab mama dia sangat banyak jalan. Huhu.... Plus bestnya bile bleh pilih tarikh beranak nie, saya bleh set tiket flight mama nak datang bile. Pening paler nak beli tiket aritu, tapi dah terbeli 7 May. Tapi still boleh tukar, tapi nak kene tengok next checkup dulu cane. If konfem breech lagi then memang saya proceed caesar ajelah.

14 comments:

SuRiaHaZNi April 8, 2010 at 2:17 PM  

heheh sy dulu pn caeser kak andam oii..hehe tiub kencing tu 2nd day dia dh bukak..3rd day dh leh discharge dh..so xde la lama sgt kena tdo kt spital..ok pe caeser ni,nk ber*k kenci*g senang skit compared to yg berjahit2 luka dibawah tu..huhu

~lalala~ April 8, 2010 at 2:31 PM  

yahuuu~ baby kunaz dh nk kluar~

kunaz April 8, 2010 at 3:00 PM  

owh really? suria, awak lu caesar sbb per ek? songsang ke tebelit ke baby bsar sgt ke? ha'a ble pikir soal ngilu nk kencing berak tu ye jugak. tp kalo caesar, bile bius ilang, org ckp sakitnye double trouble sampai nak hold baby pon tak dpt sbb sgt sakit. ye tak? huhu...

intan mehla hanimun sarawak visit aku anak beranak. hihi...

RuZaNNa April 8, 2010 at 3:09 PM  

Kunaz.. jgn sedih sgt.. kawan kak anne lg kesian, dah fully dilated 10 cm, tp baby tak turun.. last2 kena caeser jugak.. semua tuh kehendak tuhan.. tp what your doctor said mmg betul pasal caeser.. cuma yg org nasihat.. jgn la kalau boleh normal birth pergi suruh potong sbb nak bersalin awal and tak nak rasa sakit.. itu yg tak best..

But if that's is the best for the baby and you.. why not.. Insya Allah urusan lain dipermudahkan.. btw, remember this, motherhood is not measured by natural birth and breastfeeding :)

kunaz April 8, 2010 at 4:02 PM  

motherhood is not measured by natural birth and breastfeeding ----> wah statement nie sangat2 best. tq2 kak anne =)

nurhasuna khalid April 8, 2010 at 6:37 PM  

jgn riso kunaz, semuanya akan berjalan lancar dan selamat.....tak sabar nya nak jumpa anak korang.....bole geng dgn anak aku jarak jauh...ngeh3

p/s:aku juga suke statement itu, dan tak suke pd org yg terlalu obses kan sesuatu dan nak compare2...."motherhood is not measured by natural birth and breastfeeding'

Hida Naza April 8, 2010 at 7:00 PM  

tau kena Caesar awal2 lebih berbaloi dari sakit lama2 tapi baru doktor decide kena caesar..tu lagi tak berbaloi rasanya. (-:

.::fIsYa::. April 8, 2010 at 7:04 PM  

akakkk...baby dh nk kua ye???kitorg bley tergelak bile akak ckp nk 05 may...od terus respon,akakkan obsess ngan number..huhu..papepun akak, kitorg doa sumenye ok tuk akak ek??btw, akak dpt dept mane?

SuRiaHaZNi April 9, 2010 at 10:21 AM  

saya dulu sbb bukaan lambat..dh terlantar kesakitan kt labor room 7jam.ngn ketuban dh dipecahkan,sy dh collapse giler dh,bukaan baru 5cm!! graf CTG pun dh menunjukkan baby dah xberdaya,so kena la caeser..huhu
bius 6jam,lps ilang bius misi inject painkiller,xdela sakit sgt2 smpi xleh hold baby..sy still leh bfeed baby dgn jayanya...think positive k!! heheh gudluck bebeh..

f a i z a h 's April 9, 2010 at 4:08 PM  

kunaz...okla tuh, xdela doc decide last min nk ceaser...kira sakit 2tempat pulak nti...apa2 pn bkn kita yg tetapkan...allah swt yg da tetapkan sgalanya...all the best kunaz~! :D

bijoux April 10, 2010 at 2:27 AM  

kunaz mu klah. sebek mu pilih tarih comey. mudah2an selamat la baby dan ibu nye. best nye da nak dpt baby!! take care.

kunaz April 10, 2010 at 9:19 PM  

suna, aku pn. blela nk ade pluang jumpe baby alya nih. dia sungguh comel dan fotogenik aku tgk dlm facebook! =) btw, ko cam ade experience berhadapan dgn ibu2 obses jek. huhu...

dayah & faizah, ha'a tol jugak kan? eh if kes kawan kak anne tue, kalo dh terbukak 10cm, pastu kene caesar means kene jahit 2-2 la ek? wawawa... lemah semangat den....

rafi, akak dpt bpdp as northern FP. ha psan kt od, dh tau tarikh tue, dh blehla stat bli tiket. kate nk mlawat kn. hihi...

kin, tq. tatau lg dpt ke x date tue. takut kene caesar lg awal. huhu...

aduh suria... 7 jam thn sakit? wawawa.... lembik lagi.. huhu...

owh btw, thanks la seme org k sbb kasi smangat. siyesly terharu. huhu...

Anonymous April 11, 2010 at 2:12 AM  

I've been a silent reader for quite sometimes now sbb EDD kita dekat2. I'm now in my 34th week.
Pasal breech tu, ada simple exercise yg u boleh cuba utk tolong baby u pusing ke bawah. Cuba google. My 1st was breech until I was almost 40 weeks & the exercise really helped. Tak silap u kena tinggikan pinggul mcm sujud for 15mins several times a day.
My 2nd one was a planned c-sect due to placenta previa - uri rendah & terlalu dekat dgn pintu rahim.
Since I've experienced both normal & ceasarian, 2-2 sakit sebenarnya. Tp beranak normal lah better sbb cepat recover & senang nak berpantang, urut, etc.
Skrg 3rd one, going to try for normal tp I keep my options open. Kalau Caesar jugak, tak kesah lah asalkan baby & mummy selamat :) Best wishes to u & your soon to be newborn!

kunaz April 13, 2010 at 6:56 AM  

ha'a tol tu anonymous. actually x brapa kesah branak normal ke ceaser, tp bile pk bab recovery tu rs cam sgtla x best caesar nie kn? xley mengurut, etc. dhla dh bli set lengkap berpantang. cam xkn dpt pakai seme ah nnt. tp cam yg u ckp lah, as long as both baby and mommy slamat, x kesahlah kan. huhu... thanks ek singgah sini. n thanks a lot utk info psl exercise tue. nnt kunaz googlek

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.