Maternity Rest

Last Monday pegi weekly checkup dengan Dr Mattu lagi. It was a quite long session, almost sejam baru habis. Sian next patient kene tunggu lama. Huhu... Baby masih songsang so sudah konfemlah perlu di-caesar. Sudah sign segala macam form, sudah set date and time, etc.

So I'm going to give birth this coming 5th May and I hope it's really going to be 5th May because I'm starting to dilate already =( Dr Mattu cuba menenangkan saya dengan menyatakan people can remain dilated for weeks before the actual labour.

1 week prior to the operation, saye kene datang a few times gak for blood test, etc. Tatau tue procedure untuk c-sect or procedure untuk breech baby. Huhu... And Dr Mattu cakap dia boleh kasi 1 week sick leave sampai saya beranak. So supposenye saye start cuti next week.

But saya dah start cuti since semalam. Amik emergency annual leave disebabkan tetibe sangat sakit tak boleh turun katil and I got some discharge too - sama macam memula discharge yang keluar when I started to dilate. Nak pegi jumpe Dr Mattu mintak MC cam tak sampai hati dah sebab dia dah nak kasi 1 week MC dah next week. So pakai annual leave jelah.

So now saya di rumah berehat-rehatan sambil menghitung detik 5 May. Sangat serba salah untuk cuti sebenarnya sebab belum sempat belajar kat department baru, tapi dah macam tak fit sangat dah nak pegi ofis. Berjalan pun berpaut kat dinding2. Cervix selalu rasa perit2 cam terkoyak2. Saya berjalan sambil mengepit paha saja okay (erkkk tak senonoh ke statement nie?)

Mama sampai Miri 1st May nie insyaallah. Saya dah letak nama mama and hubby sebagai supporters yang dibenarkan masuk operation theater nanti. Oklah, hubby kan mabuk darah, kot2 dia terpitam tengok saya kene operate nanti, adelah mama yang leh tolong sekeh2 sket suruh dia bangun. Sekali 2-2 pitam. Haha!

And Dr Mattu cakap nanti saya kan dibius separuh badan sahaja. Means saya akan sedar sepanjang operation tue berjalan and akan dapat dengar semua. Saiko gak memule sampai siap mimpi ngeri lagi. Saye mimpi Dr Mattu and the nurses nyanyi lagu Happy Birthday before potong perut saya. Pastu julang baby saya tinggi2 macam ritual dalam English movies tue. Waaaa saiko! Haha! Owh silalah doakan segalanya selamat yer. Terima kasih. Huhuhu...

10 comments:

RuZaNNa April 22, 2010 at 12:55 PM  

Hahahhah kunaz.. kelakar ok mimpi tuh.. btw just remember.. anak lagi penting.. so stop feeling sorry for people at work.. work can wait.. right now kena make sure anak is alright and sacrifice kerja for that ok! and doctor takkan suka2 bagi cuti if he doesn't think you need one..

Anyway.. kiranya pantang kat miri la ni ek? okla tuh.. mana tau kak anne boleh terlajak jalan2 sampai ke miri.. boleh dtg melawat kan.. heheh

f a i z a h 's April 22, 2010 at 1:22 PM  

ahahha... :D kelakanye mimpi tuh :P faizah xphm la kunaz ckp stating dilated??wah...means da stat labour process ke mcm mana? aduiii i sgt xreti....huk3 berdebarnye kunaz...tp at least kunaz bleh plan cuti... faizah da xlrt tp xberani nk stat cuti sbb tkt ter'overdue...huhu

kunaz April 22, 2010 at 3:44 PM  

tq k.anne, ade jugak insan yg phm. huhu... k.anne ade plan nk dtg mlawat hasben kt bintulu ke around that time? waahh nice2. ok bleh je, mehla mehla... hihi...

iyer faizah, udah tbukak sket. baby kunaz brat sgt kot. haha! ha'a susah kn nk plan cuti, tp at least faizah dok dkat dgn parents, kalo ade pape anytime jek. kunaz ni nk kene book tiket flight lg. both ade hikmah kn? huhu...

Thara April 22, 2010 at 3:54 PM  

hahaha ure so funny lah babe! :P ehh wait, ni tak bole panggil babe la ni eh. kene panggil akak? hahaha :P

here's wishing a smooth sailing delivery for u! let us know once the bun popped out from the oven! :D

RuZaNNa April 22, 2010 at 4:05 PM  

Insya Allah kalau maid kitaorg dpt visa by may or june.. sampai la kitaorg kat bintulu sbb our son tak pernah hirup udara bintulu lagi.. hehhe

Hida Naza April 22, 2010 at 10:12 PM  

haha..kelakar betul mimpi tu.
best gak ek kalo dilated tapi tak contraction.
sebab contraction nak bagi dilate tu yang sakit...adoi.

ok2..jgn cemas. saja je tu.
selamat bersalin ok.(-:

Ashraf.K April 23, 2010 at 1:33 AM  

kelakar a ko ni. semoga selamat semua Kunaz.. lagi bes kalo ko wat live blogging masa nak branak nanti... haha.

kunaz April 23, 2010 at 9:41 AM  

hai thara si 25 thn (haha!)kunaz 26 thn gurau jek, xyahlaaa panggil akak. hahaha! oret nnt roti bun dh masak kunaz btau. thanks yer thara_25. haha!

k.anne.. baiknye nk bwk maid pegi travel. mahal tu flight tiket. ke potong gaji? hahaha!

dayah, mau nye xde contraction. sakit jugak ok. cuma x constant laa.. huhu... thanks2. nnt leh sekelas dgn najah. hihi...

oih ashkam, lama ko x tinggal jejak kt blog aku. perut aku nk kene kerat ko nk suh aku wat live blogging ashkam? ko mmg budak bertuah. haha!

odieY April 23, 2010 at 1:06 PM  

akak...
slamat msuk wad besalin okey...
harap sume slamat...
x saba nk tgu family bru akak tu..
mesti comel sgt2x... :D

P/s: cite pasal mimpi akak tu klaka sgt la... e2 la die sbb ske pk mcm2... hahahaha...

kunaz April 24, 2010 at 3:06 PM  

hai odiey! tenkiu2. tuela.. sehari b4 mimpi tue akak dok pk mcm2. mesti ngilu bile dgr dr mntak pisau parang dgn nurse tu kn. haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.