Kenapa Saye Amik Maid?

Cadangnya sudah mau menutup kisah maid, bila ade isu spesifik baru nak up balik. Tapi di atas permintaan Suna (hihi...) terpaksalah menyambung beberapa entry lagi pasal maid nie. Huhu....

Kenapa saya amik maid? Main reason adalah untuk jaga baby yang bakal lahir nie. Nature keje saya kat BWE dulu adalah sangat banyak travel for meetings (department baru nanti taktau la cemane). Travel yang memerlukan overnights di hotel2 di luar Sarawak. Hubby plak selalu turun offshore. Pernah a few times jugak rumah sewa kami dulu kosong sebab 2-2 travel takde kat rumah. Sebbaik time tue belum ade anak lagi.


Option #1 : Nursery

Nie 1st choice saye at 1st sebab for me bile sebut nursery jek, saye terbayangkan staff2 yang well trained untuk jaga baby. Saya terbayangkan sistem penjagaannya yang sistematik and perfect, kalo tak takdenye diorang nak melabur mahal2 bukak nursery kan.

Macam yang saye penah cite in the previous entry, setelah finalize dengan mama, the best way untuk jaga baby nie adalah hantar rumah babysitter or hire a maid only. Mama tak setuju hantar newborn baby ke nursery due to her bad experience dahulu kala. Kata mama, nursery bagus bila baby tue dah agak besar and dah boleh berdikari seperti dah boleh pegang botol susu sendiri. Mama pernah tengok sendiri adik bongsu saya dulu, orang nursery tu sendal botol susu pakai bantal jek and tinggal camtu jek untuk jaga baby lain. So susu dari botol tue meleleh2 masuk telinga adik bongsu saye.

Macam2 lagi lah. Tapi tak seme nursery macam tue. Mama cakap if nak hantar nursery gak, buat trip dulu untuk tengok cane sistem dia jaga newborn baby. Tapi masalah kami ialah, di Miri ini majoriti rakyatnya adalah non-muslim. Nursery memang bersepah2 tapi mostly milik orang2 Cina. Ada yang Malay pun, agak jauh and tak seme accept newborn baby.

Lagipun, nursery pun ade timing dia untuk amik baby. Kalau ade meeting terextend abih lambat (which is selalu jek jadi camtu) cam susah la kan? Dahla Petronas now tengah ade isu nak reduce pekerja, so nak tak nak kene commit bekerja. Kene la datang keje time weekend kalau perlu. Kene la keje sampai malam kalau perlu. Kene la travel kerap2 kalau perlu. 

Nursery mane yang nak nego jaga baby camtu kan? And kami pun bukan ade sedara mara kat Miri nie untuk mintak tolong jagekan baby if ade urusan keje yang urgent. So kami macam put aside dulu choice untuk hantar our baby ke nursery. Owh btw, kos hantar ke nursery Miri nie ialah around RM300 sebulan.


Option #2 : Babysitter

Mama paling setuju option nie actually. And kaedah nie paling banyak staff SKO yang dari Semenanjung pilih. Babysitter nie memang depends pada nasib ah. Macam Tpot, orang depan rumah dia jek yang willing nak babysit Adri. Za pun, jiran depan rumah gak yang nak babysit. Saye plak, dah jumpa 4-5 orang yang nak babysit baby kami nie, tapi mak aih... jauh la plak.

Takkan nak tumpang babysitter orang lain kan? Kalau diorang nak ok jek, tapi mostly 1 babysitter dah jage dalam 1-2 baby so takmo accept ramai2 sangat. Diorang pun ade anak sendiri and urusan rumah yang nak kene buat kan. Penat jugaklah nak cari babysitter kat Miri nie, tapi cam ade je halangan.  Owh dari segi kos plak, standard orang akan bayar dalam RM200-RM300 kat babysitter kat Miri nie.


Option #3 : Maid

Nie 1st choice hubby actually. Alasan sebab dia selalu pegi offshore, so at least time dia takde, adelah orang teman saya. Plus, masa awal2 pregnant dulu, banyak kali saya bleeding and ade complication time hubby kat offshore. Maka haruslah dia risau kan?

And kami agak dipengaruhi oleh maid milik Haniff, jiran kami masa di rumah sewa lama dulu. Dia bernasib baik sebab dapat maid yang sangat best sampai kami pun rasa teruja nak amik maid. Bayangkanlah, masa tue kos gaji bulanan maid cuma RM200-RM250 (now dah standardize RM350), diorang dapat orang yang jaga baby di samping uruskan rumah sekali. Kire dapat 2-in-1 lah untuk kos yang lebih kurang sama (tapi long termnye dah dikira agak murah) berbanding dengan 2 options yang lain tue.

Tapi untuk decide amik maid adalah sangat sukar okay! 1st of courselah sebab kene kuarkan modal yang besar untuk amik maid. Untuk yang baru keje tak sampai 2 tahun cam kami nie, pendahuluan 5-6 ribu untuk dapatkan maid adalah tersangat besar. Dahlah dah berhabis banyak untuk rumah and barang baby. Kami beli rumah and pregnant serentak, so perbelanjaan pun abih serentak. Huhu....

Pastu, invest banyak2 kat maid nie, kite taktau kualiti maid yang kite bakal dapat tue kan. Plus, banyak plak kes maid yang horror. Bawak lari baby la, dera baby la, mencuri la, etc. Sangat takut okay! Unlesslah maid tue dah penah keje dengan orang yang kite kenal kan? Selain itu kami agak saspen nak amik maid sebab seperti yang saye tulis dalam entry nie (sila klik, malas nak summarize balik)

Actually kan, bulan lepas saya dah decide tak jadi amik maid. Sebab utama adalah disebabkan oleh kerisauan mama.  Bila saya cerita kat mama pasal maid yang kitorang nak amik dulu tue meninggal, mama cam lega okay! Pastu baru mama bukak cite pasal kerisauan dia tue. 

Mama actually takut dengan maid Indon sebab ofismate dia sangat banyak bad experience dengan maid Indon. Pendek cerita, according to mama's office mates, amik maid Indon nie lagi banyak cerita tak elok dari cerita yang elok. Yang elok memang ade tapi sangatla once in a blue moon. Pastu banyaklah mama cerita2 experience2 kawan2 dia yang dia dah dengar. Mama siap suruh saya hantar baby balik Terengganu lagi, dia sanggup jagakan.

Kesimpulannya, kerisauan mama menambahkan kerisauan saya. Yelah, cakap ibu nie kene dengar baru berkat hidup. Saya sangat berpegang pada pegangan nie. Dengarlah kata ibu (selagi tak bertentangan dengan Islam) Banyak keputusan yang saya buat dalam hidup saya adalah berteraskan nasihat mama (tapi make sure ade discussion take place la, sebab kadang2 orang tua nie akan termakan gak pendapat orang muda, so I didn't say that you have to simply do what your mom asks you to do blindly)

Lepas tue, bermulalah usaha saya menjejak babysitter secara besar2an. Abih orang saya gi tanya. Survey sana sini. Memang dah nekad takkan amik maid dah sebab takut nanti jadi pape sebab tak dengar kata mama. Huhu....

Tiba-tiba, suatu hari mama ade call saya. Dia cakap dia baru balik dari rumah kawan dia, seorang doktor di Kota Bharu. Doctor tue ada seorang maid Indon. Berjam2 mama borak dengan maid tue, and tetibe pintu hari mama terbukak kot sebab dah jumpe sendiri maid yang bagus.

Maid Indon tue sendiri pun cakap, seme nie atas nasib masing2. Kadang2 ade maid yang ok, majikan yang tak ok, and vise versa. Maid tue dah keje dengan doctor tue 10 tahun dah and maid tue cakap kalau boleh dia taknak balik Indon dah sebab sangat suke keje dengan majikan dia tue. Majikan dia pun suka maid tue jugak. 

So tetibe jek, daripada arahan jangan amik maid, mama cakap up to me lah nak amik ke tak. According to mama, by assuming that we are having a good maid pun kan, still ade kelemahan iaitu rasa tak best ade kehadiran orang lain dalam rumah kita. Yes family kami memang jenis camtu, terus rasa kekok bila ade orang lain selain family dalam rumah kitorang. Takdelah sampai tahap tak suke, cuma rasa kekok and rasa cam bukan jadi diri sendiri dah.Tetibe kene ubah dressing sebab orang lain, etc. 

So bila kami secara kebetulan diperkenalkan pada seorang ejen maid, and after dah jumpa sendiri maid tue, saya terus tanya mama "So ma, cane? Ok tak if akak proceed amik?" And mama tanpa ragu2 cakap amik jek, but with a few conditions seperti kene make sure amik maid yang jenis solat. So bila mama kasi greenlight jek, kami terus proceed bayar and amik maid tue.

Dalam hidup kita nie kan, Tuhan bantu kita dalam banyak cara, and we have to look for the signs. Kita bukan nabi untuk dapat direct mukjizat mimpi dari Tuhan cakap "Ha amikla maid, it's good for you." Saya tak cakap amik maid is the best option for everyone, it's just the best option for us so far. Lain orang lain situasi and lain keperluan. Pray a lot and look for the signs. Jangan blindly percaya cerita2 orang no matter good or bad sebab lain orang lain rezeki and nasib yang Tuhan kasi (but take it as precautions lah)

And untuk menjawab soklan Suna, cane kitorang leh ubah lifestyle tarzan kitorang sejak kewujudan maid nie, ini jawapannya. Yes, kami akui, dressing kami time dok berdua dalam rumah nie adalah sangat seksi. Dengan aksi2 gedik ngengada lagi time tengok TV malam2 kat ruang tamu, kami agak saspen cane kami nak berubah dengan drastiknye. Yes you can, because we already did it. 

Nanti kan kami akan ade anak jugak. So bila sampai masa kami memang kene berubah jugak. Takkan nak selama2nya dressing camtu depan anak2 kan? And takkan selama2nya nak beromen dengan hasben depan anak2 kan? So we take it as a practice lah. 

Plus bilik bibik kami pun agak strategik. Memang bilik dia kat wet kitchen and ade toilet trus kat sana. So territory dia di malam hari hanyalah di bilik sendiri, toilet, wet kitchen and dry kitchen. Ruang tamu, dining room and master bedroom seme kat luar, so takdelah problem bibik terpaksa lalu lalang and bertembung dengan kitorang beberapa minit sekali.

Alhamdulillahlah, so far maid kami tue sangat okay and within 2 weeks time kami cam dah bleh adapt dah dengan kewujudan dia kat rumah nie. But as usual, don't put 100% trust even though so far she's being so honest with us. Ade a few times gak saya simply tercicir duit RM50 merata2, and dia tolong amik simpan. Hubby pun jenis suke tertinggal duit dalam poket seluar, so bila kuar mesin bibik tue akan jemur duit tu and kasi kat kitorang balik. 

Yes people may change. Tapi yang tue saya serah pada Tuhan. So far, selagi dia okay dengan kami, selagi tue kami akan okay dengan dia. What's going to happen next tue keje Tuhan but we'll always be careful. Fuuh bapak panjang entry nie.

Actually lepas nie nak taip 1 lagi entry pastu plan nak hold dululah cite pasal maid nie. So Suna, aku tak buat banyak summary kat sini, ko pepandailah ek ko evaluate entry aku nih and sesuaikan dengan situasi ko kat Kerteh tue. Kat sana cam senang jek sebab banyak muslim. Huhu...


6 comments:

~lalala~ April 4, 2010 at 8:29 PM  

kunaz~ aku doakan maid ko adelah sgt baik dan tere, and ko xkn gundah gulana lagi riso2. aku doakan agar maid ko akan dpt meringankan beban ko selama2nya... ahaha... amiiinnn..~~

RuZaNNa April 5, 2010 at 10:29 AM  

Kunaz.. i went through the same option.. cuma the first 10 months, kak anne hantar imran to nursery.. but within that 10 months imran terpaksa keluar masuk hospital sbb selalu sgt jangkit selsema dgn budak2 lain kat nursery.. so dah tak tahan, i took a maid..lega rasa ok..
I totally agree about how to treat the maid, selagi die buat baik, i'll do the same thing.. eventhough org kata jgn sbb nnt diorg akan pijak kepala.. kak anne confuse gak sebenarnya, but i just follow my instinct on how to treat her..
Btw, kawan kak anne pasang cctv kat rumah sbb nak monitor org gaji dia sbb she leave the kids with the maid siang hari.. and glad she did that sbb boleh jd bukti bila maid tuh buat bende bukan2.. you may want to consider that.. kak anen still duduk with my parents, so my mom yg monitorkan.. takde la risau sgt..

kunaz April 5, 2010 at 11:36 AM  

oh intan, aku amat memerlukan doa2 spt itu. amiiinn amiinn..... thanks yer bakal pengantin baru. hikhik...

k.anne, ade terpikir gak nk psg cctv. ofismate pun ade propose. tp kunaz rs not now kot, ble kunaz start rs syak something or rasa x best br nk psg kot. sbb kunaz cam suke cara dia keje now, takut nnt if ttgk bende x suke tgk trus rs down. kuang2...

kot2 la kn dlm kamera tu nmpk dia korek idung ke ape ke, sure kunaz rs geli. trus x nmpk dh kelebihan dia yg len yg mengilatkan rumah ktorg ni. hahaha! sbb dia pun human being kn. so far biar dulu kot, nnt dh dpt baby mungkin bleh consider kan?

lgpn so far jiran sblah n dpn rumah both housewife. dh psan kt diorg tgk2kn skali maid ktorg tu. huhu... btw dh bape lama ek maid tu keje dgn k.anne?

RuZaNNa April 5, 2010 at 5:23 PM  

A ah.. masa dah dpt baby nnt lah.. skang ni cam tak perlu sgt.. oklah kalau ada jiran2 yg blh tgk2... kat kl manalah nak dpt camtu.. ada pun maid2 lain yg tgk2 kan.. hahaha
Maid kak anne baru 5 months aje.. too early to tell.. dlm layan baik2 tuh.. ada gak skali tuh kak anne pernah naik angin.. kena marah depan org ramai. kehkehkeh.. pastu dah ok balik... heheh

nurhasuna khalid April 6, 2010 at 12:11 PM  

oh...aku amat terharu sbb ko buat entry sbb permintaan aku...kuang kuang kuang....
actly, aku baru decide tak nak antar anak ke nursery sejak dia masuk spital aritu, so nak cr babysitter....so far dah jumpa lah yg sgt ok...tapi, ada gak lah cadangan amik maid nih dr family member, tp aku ngan arip still tgh menilai....lg satu aku dok pikir pasal maid nih sbb hasben terchenta dengar kabar nyer akan kerja di KL....so tinggallah aku dgn baby jek di perantaun...sob sob....so kalo ada org teman tu ok lah kan...tp still tak abih pikir lg sbb aku takut dgn bibik!!... Aku sgt setuju cara ko ada sorang garang n sorang baik sket, tp kalo tinggal aku sorang, dah lah aku nih kan baik ati(perasan jap)...so takut gak kalo kena ketuk ngan bibik...

Nway kunaz, aku sgt berterima kasih dan setuju pasal lucky tu...berdoa dan bertawakal...kita merancang kan....kalo doa baik2, insyaAllah dpt yg baik...huhu...terlupa pasal nih lak bley tak...huhu...

Oh ya, tlg kem salam pd kak laila yg ayu itu (kalo dia masih ingat nurhasuna lah)...

cayang kamu kunaz...moga maid kamu itu memberangsangkan!!

kunaz April 6, 2010 at 1:42 PM  

k.anne, lama gak tu 5 bln tue. ok nnt sy gi geledah blog k.anne psl maid. yg kes naik angin tu pnah wat entry x? menarik nie. hihi...

haha suna. tula, aku tau, kite ni kan ala2 ngokngek sket kn. nk treat maid ni kene pandai blakon sket buat2 muke serius. ckp kene steady n firm. gelak pn kene gelak gaya menteri besar. hahaha! aku yg mangkuk ni leh buat sure ko leh wat gak suna.. (if ko jd amik maid la) huhu...

ko try la nego dgn ejen ko nnt leh x nk amik bibik tue utk trial sminggu. kt sini mmg dpt wat camtu. kalo x best mntk tuka.

oklah aku pn doakan ko jumpe solution tbaik utk baby ko k. mmuahs!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.